Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 8 hari yang lalu
alongmina: 12 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
budakbesar: 29 hari yang lalu
azemi: 33 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: siapa SUKA IKAN PASTIN MASAK TEMPOYAK???


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» siapa SUKA IKAN PASTIN MASAK TEMPOYAK???

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa SUKA IKAN PASTIN MASAK TEMPOYAK???

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:53


ADA SESIAPA MINAT IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK....ATAU IKAN TERUBUK...../IKAN MANA lebih SEDAP DIMASAK TEMPOYAK??

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 13:32


Assalamualaikum ikan patin yang paling sedap sekali cikgu azhar. ikan terubuk bakar atau asam pedas sdap. wah ni kanapa tiba-tiba cerita pasal ikan macam mengidam saja cikgu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 14:11


SALAM....

Walaupun saya orang perak, tapi saya kurang gemar masakan berasaskan tempoyak...huhu..dah try, tapi tak tertelan....aduhh...kalau tengok geng2 teman makan masak tempoyak, siap bau2 tangan lagi pas makan...hehe.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 14:46


ish...ish...ish shah rugi betul....tau tak itulah yang sedap.nak2nya makan pada waktu tengahari. fuh!!! cik gu azhar lalu pun tak pandang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 15:05


ukt limah, shah tu nama bapak+adik saya, hidayah baru nama saya..hehe...

Bukan tak cuba, tapi tak boleh terima..tengok kawan saya yang memang senegeri dengan saya, Ya Allah selera sungguh dia makan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 12:54


kita ni makan memang berbeza kehendak dan citarasa kerana manusia mmpunyai perbezaan dalam citarasa dan keingininan.....itulah kehebatan Allah menjadikan kpelbagaian dalam berbagai bentuk.....kalau semua org suka tempoyak saja......habis lah tempoyak di negeri perak....tak ada masakan masak cili api atau lain-lain jenis masakan.....Kalau saya....ikan terubuk sedap lagi....teksturnya lebih sedap walaupun banyak tulang...yang lecehnya yang kecil-kecil......tapi sedapnya.......hehehe
limah tak tengok saya pun tak mengapa Kalau tengah makan....nanti termasuk nasi dalam hidung..bukan mulut...hehehhee...jangan marah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 12:58


kalau saya memang suka ikan patin..masak apa pun suka..haha...sedap2..masuk tempoyak pun layan..kalau pekat lagi best..huh..teringin pula nak mencari ini...


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-10 15:58


sebenarnya saya nak tanya...ikan patin itu macam mana rupa?heheheh
saya tau makan saja tapi jarang tau nama ikan...atau mungkin ikan patin nama panggilannya kat sabah ni lain...

:malu: :malu: :malu: :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 12:06


muslimah83 boleh lah pergi pasaraya dan tengok nama dia...hehehe..jangan nanti mak suruh beli ikan bilis....pergi beli ikan keli..heheheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 10:56


clit2 boleh lah asalkan xterlalu banyak tempoyaknye, cukup sekadar bau sahaja bukan rasa tempoyak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:50


Assalamualaikum

Ana pun suka makan tempoyak juga, Tempoyak durian paling ana suka dengan Cencalok.Dulu masa stay di Melaka ana memang selalu makan cencalok tapi ia agak masin lah :)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 02:33


sedapnya.......baru saja nak pandai2 makan masak tempoyak...kalau masukkkan ikan patin memang sedap...ikan terubuk tak suka sebab banyak tulang..seksa nak makan..



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 09:26


salam,

suka bangat sih ikan patin masak tempoyak..... hari tu alik pahang makan ikan patin masak tempoyak....



/

ikan patin yang ayah jala :)


/


ikan patin ni kecik saja :)


:)....


/



ni lah kolam tempat ayah dan sedare2 menjala.....
kembara kami ke kg atok, raub pahang


(akhirnya aku berjaya upload gambar ikan patin....setelah sekian lama berusaha.....heheheh)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 15:36


Pada 17-02-10 15:58 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

ikan patin itu macam mana rupa?



ni lah rupa ikan patin

patin


yang ni pula dah di masak tempoyak

masak


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 17:55


salam, tentu lah ikan patin,
kalau ikan terubuk banyak tulang lah :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 18:07


Salam.. suami org jerantut, memang suka sangat ikan patin.. ikan patin memang sedap masak tempoyak... tapi nak sedap lagi ikan patin sangkar yang sungai lah, kalau kolam dia berlendir,berbau sikit tapi ikan patin sangkar sungai pahang, lain... lagi sedap.. selain masak tempoyak, ikan patin ni sedap goreng kunyit lepas itu buat masak asam jawa.. ;-)


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-10 12:44


kat pahang yang mahal masak tempoyak tu ikan apa?sampai seratus ringgit seketul....kalau kena kat saya..ish...ish....kopak duit....baik saya masak sendidri...ada komen pasal isu masakan tempotak ikan ni....yang mahal dan pernah jadi isu dulu.....kawasan mana ye kat pahang tu?mana tau tengah-tengah berjalan teringgah kat pahang...beringat sebelum terkena...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 01-03-10 13:04


aduhhhh terliur dah bila sebut ikan patin.. lama sungguh tak merasa ikan patin yang lemak2 tu.. selain ikan patin.. ikan baung, ikan talapia pun sedap juga.. uishh memana ikan pun sedap.. tapi kalau terubuk sesuai bakar or asam pedas or sambal ikan.. yum yum


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-10 14:47


aduss lapornyer.............tengok ikan patin masak tempoyak..



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-10 21:07


Pada 01-03-10 12:44 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

kat pahang yang mahal masak tempoyak tu ikan apa?sampai seratus ringgit seketul....kalau kena kat saya..ish...ish....kopak duit....baik saya masak sendidri...ada komen pasal isu masakan tempotak ikan ni....yang mahal dan pernah jadi isu dulu.....kawasan mana ye kat pahang tu?mana tau tengah-tengah berjalan teringgah kat pahang...beringat sebelum terkena...


cikgu, mungkin yang mahal tu ikan patin betul-betul besar agaknya.. harga dia memang mahal.. patin ni special sikit.. tak macam patin biasa.. hrga patin tu boleh cecah ribu kalau tak salah saya lah.. selain patin ikan talapia pun sedap, baung, semua tu sedap2.. ikan sungai ni tak jemu makan.. ayah mentua saya, kalau time ujan di hulu, pagi tahan jaring, merasa lah kitaorang makan ikan sungai yang payah sikit nak dapat terutama ikan gahak.. payah nak cakap lah, memang untung jadi anak sungai ni.. hehe...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 11:42


saya beli ikan patin kat tesco punyalah besar..baru 12 ringgit....saiz rasanya tak memainkan peranan..rasanya jenis dia agaknya....hitam dan putih...atau lombong atau sungai?

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 12:06


Pada 02-03-10 11:42 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

saya beli ikan patin kat tesco punyalah besar..baru 12 ringgit....saiz rasanya tak memainkan peranan..rasanya jenis dia agaknya....hitam dan putih...atau lombong atau sungai?


kalau beli yang kat pasaraya ni jenis ikan yang dibela.. biasanya ikan tu mesti berbau lumpur sikit.. mungkin sebab tu harganya murah..

kalau beli ikan patin sungai,harga dalam rm14 sekilo..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 02-03-10 13:57


salam.. saya sejak kes kat Perak yang bagi makan daging oink2 tu tak berani nak beli kat pasaraya... huhu


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 02-03-10 13:57


salam.. saya sejak kes kat Perak yang bagi makan daging oink2 tu tak berani nak beli kat pasaraya... huhu


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 14:07


sesiapa nak tolong masakkan ikan patin tempoyak tu untuk saya.. pos kat rumah ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 15:39


tak ada yang nak kongsi resepi patin tempoyak ke....

mana lah tau ada rahsia tambahan nak bagi kick lagi... boleh lah cuba cuba


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 16:40


Pada 01-03-10 12:44 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

kat pahang yang mahal masak tempoyak tu ikan apa?sampai seratus ringgit seketul....kalau kena kat saya..ish...ish....kopak duit....baik saya masak sendidri...ada komen pasal isu masakan tempotak ikan ni....yang mahal dan pernah jadi isu dulu.....kawasan mana ye kat pahang tu?mana tau tengah-tengah berjalan teringgah kat pahang...beringat sebelum terkena...


seratus sepotong kan?
tak silap,tu ikan kelah.. huhu..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 17:13


Assalamualaikum soleha senang saja nak hilang kan bau lumpur tu. sebelum masak soleha lumurkan ikan tersebut dengan garam, asam limau, asam keping atau segala asam lepas tu ambil lengkuas tumbuk dan rendamkan sekali dengan ikan dan asam tadi pas tu letak air. biar isi ikan tu nanti dari merah jadi putih. lepas tu baru masak ikut kesukaan insyallah hilang bau lumpur.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 21:15


Pada 02-03-10 17:13 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum soleha senang saja nak hilang kan bau lumpur tu. sebelum masak soleha lumurkan ikan tersebut dengan garam, asam limau, asam keping atau segala asam lepas tu ambil lengkuas tumbuk dan rendamkan sekali dengan ikan dan asam tadi pas tu letak air. biar isi ikan tu nanti dari merah jadi putih. lepas tu baru masak ikut kesukaan insyallah hilang bau lumpur.


salam kak limah.. rasanya tetapi tak sama dengan ikan sungai... bukan sebab bau lumpur tapi ikan kolam biasanya tiada pengaliran air sempurna.. kalau sungai air sentiasa mengalir.. pemakanan ikan pun kena tengok juga..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 21:17


Pada 02-03-10 16:40 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-10 12:44 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

kat pahang yang mahal masak tempoyak tu ikan apa?sampai seratus ringgit seketul....kalau kena kat saya..ish...ish....kopak duit....baik saya masak sendidri...ada komen pasal isu masakan tempotak ikan ni....yang mahal dan pernah jadi isu dulu.....kawasan mana ye kat pahang tu?mana tau tengah-tengah berjalan teringgah kat pahang...beringat sebelum terkena...


seratus sepotong kan?
tak silap,tu ikan kelah.. huhu..



ooo, ikan kelah memang ahal.. ikan kelah ni spisis susah nak dapat... kat kuala tahan, jerantut, ikan kelah di jaga agar tak pupus...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 09:14


Pada 02-03-10 21:15 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 17:13 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum soleha senang saja nak hilang kan bau lumpur tu. sebelum masak soleha lumurkan ikan tersebut dengan garam, asam limau, asam keping atau segala asam lepas tu ambil lengkuas tumbuk dan rendamkan sekali dengan ikan dan asam tadi pas tu letak air. biar isi ikan tu nanti dari merah jadi putih. lepas tu baru masak ikut kesukaan insyallah hilang bau lumpur.


salam kak limah.. rasanya tetapi tak sama dengan ikan sungai... bukan sebab bau lumpur tapi ikan kolam biasanya tiada pengaliran air sempurna.. kalau sungai air sentiasa mengalir.. pemakanan ikan pun kena tengok juga..



betul..
rasa ikan sungai dengan ikan kolam memang berbeza..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 09:18


Pada 02-03-10 21:17 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 16:40 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!


seratus sepotong kan?
tak silap,tu ikan kelah.. huhu..



ooo, ikan kelah memang ahal.. ikan kelah ni spisis susah nak dapat... kat kuala tahan, jerantut, ikan kelah di jaga agar tak pupus...



satu lagi, ikan yang fames kat kuala tahan ..
ikan kenerak? generak? takingat namanya..
yang ni pun boleh tahan juga harganya.. kalau beli lauk yang dah siap, bahagian kepala saja dah cecah RM30++..




Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 09:33


Pada 02-03-10 15:39 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada yang nak kongsi resepi patin tempoyak ke....

mana lah tau ada rahsia tambahan nak bagi kick lagi... boleh lah cuba cuba



resepi biasa saja cuma sesetengah orang letakkan daun kesing dalam masakan.. daun kesum pun letak juga..

kalau orang perak masak tempoyak bubuh santan ye?



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 11:31


ikan kelah rupa macam mana ye?bukan apa...saya pun yang jenistak kenal ikan2 yang jenis jarang nampak kat pasar...tau nama pun sebab ada label nama ikan....jenahak pun saya tak kenal...rasanya ada dekat 1000 jenis ikan dilautan....hebatnya Allah.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 20:32


Pada 03-03-10 09:18 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 21:17 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-03-10 16:40 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!


seratus sepotong kan?
tak silap,tu ikan kelah.. huhu..



ooo, ikan kelah memang ahal.. ikan kelah ni spisis susah nak dapat... kat kuala tahan, jerantut, ikan kelah di jaga agar tak pupus...



satu lagi, ikan yang fames kat kuala tahan ..
ikan kenerak? generak? takingat namanya..
yang ni pun boleh tahan juga harganya.. kalau beli lauk yang dah siap, bahagian kepala saja dah cecah RM30++..




ikan gahak lah solehah... :-)


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 13:44


ikan terubuk sedap masak asam pedas johor yang pekat tu.... nyummmii


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 15:40


Pada 03-03-10 20:32 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ikan gahak lah solehah... :-)



ikan gahak ye namanya.. hehe..
ikan yang yang sokmo buat gulai asamrong .. :D



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 15:42


Pada 04-03-10 13:44 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

ikan terubuk sedap masak asam pedas johor yang pekat tu.... nyummmii



masak gulai asam belimbing pun sedap juga..
bakar pun best.. hehe..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 18:28


Pada 28-02-10 15:36 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-10 15:58 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

ikan patin itu macam mana rupa?



ni lah rupa ikan patin

patin


yang ni pula dah di masak tempoyak

masak




owh..ini rupanya ikan patin...

tak pernah makanlah..ada sesiapa boleh kirim kat saya tak?....bukan ikan patin tapi masak tempoyak tu...he...

:-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 18:32


Pada 18-02-10 12:06 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah83 boleh lah pergi pasaraya dan tengok nama dia...hehehe..jangan nanti mak suruh beli ikan bilis....pergi beli ikan keli..heheheh


cikgu ikan bilis saya tau....ikan keli itu ikan haruan ke?


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 13:24


baru-baru ni, last weekend pergi temerloh..
ziarah rumah sahabat..
ayah kawan tu ada cerita.. memang ada patin yang mahal..
kesemuanya patin sungai.. lepas tu ada jenis2 berbeza.
entah apa nama dia, dah lupa..hihi..
patin muncung ke apa.. ada yang harga mencapai RM200 sekilo.. fuh.. nak makan ikan pun mahal begitu..huhu

tapi ikan patin sangkar.. beli kat tesco pun boleh.. baru berapa ringgit saja sekilo :P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 14:43


Pada 04-03-10 18:32 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-10 12:06 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

muslimah83 boleh lah pergi pasaraya dan tengok nama dia...hehehe..jangan nanti mak suruh beli ikan bilis....pergi beli ikan keli..heheheh


cikgu ikan bilis saya tau....ikan keli itu ikan haruan ke?



bukan..
ikan keli ikan keli lah..
ikan haruan ikan haruan lah... :-D

muslimah83, saya bergurau saja itu..
rupa paras ikan keli dan haruan lebih kurang sama..
yang tak biasa jumpa memang agak susah nak bezakan mana satu ikan keli dan ikan haruan.. :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 15:01


eh.... senang saja nak beza...

keli berlendir. haruan kasar.

keli hitam, haruan kelabu.

keli, perut tough, haruan perut muncit

keli... errr muka ada senyum, haruan, muka garang


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-10 15:14


Pada 19-03-10 14:43 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!



muslimah83, saya bergurau saja itu..
rupa paras ikan keli dan haruan lebih kurang sama..
yang tak biasa jumpa memang agak susah nak bezakan mana satu ikan keli dan ikan haruan.. :-)



agak mudah nak bezakan haruan dengan keli..
warna keli biasanya pekat.. hitam, kadang-kadang kelabu sikit tapi testur dia licin..
haruan ni..warna coklat2 sikit lepas itu nampak sisik dia..

muka mereka pun tak sama.. yang satu handsome sikit.. yang lagi satu kacak sikit.. hohoho

lebih kurang macam kak nur cakap tu lah..
agak ketara perbezaan dua ikan ni..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

shyra_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30802
Posting: 55
Dari: UM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-10 17:12


wah..mantapnya..semua org macam da xpert bincang-bincang pasal ikan neh..macam enak saja..tapi sayang...saya langsung xmakan ikan darat..ikan laut pun makan 2-3 jenis saja..huhu..macam rugi pula..hidup sekali saja kan..selagi hayat d kandung badan rasa macam nak paksa diri telan jugak bila-bila..heheh..

:sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shyra_husnaProfil   Hantar PM kepada shyra_husna   Pergi ke shyra_husna's Website   Quote dan BalasQuote

Fati_bumbum
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2007
Ahli No: 32000
Posting: 48
Dari: ALoR Setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-10 20:49


tengok pada tajuk, ikan pastin masak tempoyak..
ooooo.. ikan terlepas masuk dalam tin tu ke....?

wan kas masak tempoyak, dia masukkan cili api, tempoyak, daun kesum, asam keping, air dan garam... simple, resepi tradisional tu, kas tak gemar ngat.. ket nya layan saja lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fati_bumbumProfil   Hantar PM kepada Fati_bumbum   Quote dan BalasQuote

fieyza
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.09.2003
Ahli No: 3560
Posting: 39
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 12:12


wahh..tempoyak patin ni memang familiar dengan my family dengan sedare2 yang sewaktu dengannya..memang tak tolak..time kenduri kawin confirm mak buat..ada demand..patin asli..ada pengusaha yang bela patin dalam sangkar kat sungai..sedap..alhamdulillah..


-----------------
sesungguhnya setiap yang sukar itu akan diakhiri dengan kegembiraan


Bookmark and Share

  


  Member Information For fieyzaProfil   Hantar PM kepada fieyza   Pergi ke fieyza's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 11:04


lama dah tak cerita pasal ikan patin....rindu pula masakan tempoyak ni....ada sesipaa tau dimana gerai restoren yang jual masakan ini yang sedap...??disetiap negeri antum...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 12:05


Pada 11-02-10 12:53 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

ADA SESIAPA MINAT IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK....ATAU IKAN TERUBUK...../IKAN MANA lebih SEDAP DIMASAK TEMPOYAK??



ikan patin masak tempoyak lah cikgu....
sedap bangat..!!!!


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 09:25


masa tingkata 4, saya duduk di sekolah asrama.. tiap kali nak balik, saya akan tipon mak.. 'mak, jangan lupa masak ikan patin ye' masuk tingkatan 5, ketagih terhadap ikan patin semakin kuat... tak boleh lupa masakan emak.. hingga tiap kali tulis cerpen, semua watak utama mesti buh nama fatin, sampai cikgu pun dok panggil fatin.. dan nama tu terus melekat walaupun dah 12 tahun berlalu.. huhuhu.. sampai sekarang kumasih merindui masak lemak tempoyak arwah mak tak ada tandingannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 09:29


ooo nama fatin ni pun sebab suka makan masak patin lah ye...tak mengapa..nanti abadikan nama fatin tapi jangan patin pada nama anak nanti...;)
sesiapa yang suka ikan keli jangan pulak nama keli...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 12:08


tapi tak ramaila yang pandai masak tempoyak ikan patin.. jarang-jarang jumpa yang sedap, selalunya spoil kat ikan, macam hanyir.. Kalau cikgu datang ke usj ni, ada satu tempat kat usj8, medan selera.. setakat ni, situ saja yang sedap masak tempoyaknya saya pernah jumpa.. tapi nak cari kat kedai memang susah, nak cari yang sedap lagi susah.. cubalah datang ke medan selera usj 8 tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 11:50


ooo usj 8,saya amiliar juga tempat tu...dulu-dulu masa belajar di UPM selalu juga kesana...
fatin tak reti masak patin??

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 14:16


soalan yang bijak ye cikgu.. terus-terang saja, Kalau masak tempoyak ikan patin memang tak reti.. tau makan saja, tak sempat buka kitab dengan arwah mak dulu.. :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 22-07-10 15:53


salam

kadang-kadang ikan tu dah sedia hanyir.. jadi masa nak beli kena tengok tempat juga.. kalau patin sungai gerenti tak bau.. kalau yang bela kat kolam dan asyik bagi makan palet saja dan air tak mengalir memang ada bau..

kalau dah dapat ikan yang segar.. haa sediakan cili, kunyit dan tempoyak.. letak daun kesum.. bersama timun taun atau terung.. yum yum insyaAllah sampai menghirup kuah


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 09:38


fatin tak reti masak patin....samalah macam saya...makan saja tau....tapi bukan selalu makan..cuma ada masa dan ketika teringin nak makan....zaujah saya pun bukan reti masak masakan ni pun...org kedah katakan....tapi saya apa-apa pun saya makan..tak memilih....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 12:13


Pada 22-07-10 15:53 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

salam
kadang-kadang ikan tu dah sedia hanyir.. jadi masa nak beli kena tengok tempat juga.. kalau patin sungai gerenti tak bau.. kalau yang bela kat kolam dan asyik bagi makan palet saja dan air tak mengalir memang ada bau..

kalau dah dapat ikan yang segar.. haa sediakan cili, kunyit dan tempoyak.. letak daun kesum.. bersama timun taun atau terung.. yum yum insyaAllah sampai menghirup kuah



ooh iyakah maisarah.. erm, saya pernah tanya kat suami, np tiap kali dia masak patin tempoyak sedap saja, ikan tak ada hanyir (selalunya beli kat mydin), ktnya.. time siang ikan tu, ada line putih, yang tu kena buang, tapi ramai yang tak tau buang.. tu yang buat rosak ikan.. tapi line putih tu yang mana? saya pun tak taula, bab-bab siang ikan ni memang macam tak sanggup saja, Kalau siang nanti tak boleh nak makan pula..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 16:53


salam

Masak apa jenis pun sedap bagi ana, Yang penting daripada sumber yang halal :)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

selasih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18573
Posting: 58
Dari: Temerloh, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 18:42


saya suka ikan patin masak tempoyak....tapi mesti yang masak sendiri....sebab yang beli dah siap tak sedap....masak sendiri jugak yang sedap....


-----------------
jom cuba peluang perniagaan internet-> http://www.2kali.com/?s=1432



Bookmark and Share

  


  Member Information For selasihProfil   Hantar PM kepada selasih   Pergi ke selasih's Website   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 22:11


salam kawan-kawan,saya suka gulai tempoyak ikan patin,ikan yang isinya banyak kan!!ikan terubok banyak tulangla,gulai tempoyak ni akan lebih sedap dan lazat kalau dapat ... :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 23:45


ikan patin...org pahang masak baru best

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 07:47


rasanya sesiapa yang masak sendiri mesti rasa masakan nya sedap...tak kiralah org mana.....org perak kata msakan mereka sedap...org Pahang kata mereka sedap...jadi kesimpulannya......masak sendiri.......hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

iftihakim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2005
Ahli No: 14332
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 10:29


betul tu cikgu, masak sendiri lagi best. minggu lepas ana try masak sendiri ikan patin gulai tempoyak, 1st time masak, maklumlah duduk dah jauh dengan mak. Alhamdulillah jadi. Puas hati sngat sebab dapat makan masakan air tangan sendiri.

kalau kat Kelantan, siapa nak merasa gulai patin masak tempoyak & asam pedas ikan patin yang best, boleh singgah kat Restoran Nasi Ulam Cikgu. kat situ disediakan masakan kampung. Ikan keli dan berjenis2 ulaman.


-----------------
Assalamualaikum
Salam ukhuwahfillah ana ucapkan buat sahabat2 sekalian.


Bookmark and Share

  


  Member Information For iftihakimProfil   Hantar PM kepada iftihakim   Quote dan BalasQuote

chipsmore
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2010
Ahli No: 40106
Posting: 8
Dari: jengka 22, Pahang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 08:44


saya baru saja posting kat pahang dalam 4 bulan baru kenal ikan patin masak tempoyak....fuuhh memang sedappp first time saya makan lauk tu..
time kasih kat mak cik di jerantut sebab pelawa saya makan kat rumah dye..
lau nak try makan ikan patin masak tempoyak try lah makan kat kedai makan di hentian temerloh.ada dua jenis ikan satu yang sungai seketul rm12 dan yang sangkar rm 6 seketul.sedappp cukup pekat,rasa tempoyak,isi ikan pejal,dan yang penting pedasss...saya makan yang rm 12 tu.tertelan pula air liur masa tulis ni.....da masa singgah lah kat hentian tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For chipsmoreProfil   Hantar PM kepada chipsmore   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 09:25


rm12 seketul?mahalnya...kira oklah bbanding yang sampai rm100 tu...kat Pahang juga rasanya...ikan kellah agaknya...tapi ikan kelah org msak tempoyak juga ke??sedap ke? tak pernah makan pun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 09:28


cikgu pernah makan ikan patin tempoyak di pahang tak? saya pun setuju dengan halaqian lain, kat situ memang tak boleh nak lawan lah.. masa anta adik pergi shahputra, kami sekuarga berhenti makan kat area situ.. memang sedap, bila abang sulung saya tanya.. ktnya kat sini senang nak dapat ikan fresh, memang tangkap dari sungai.. sbbtu ikannya manis.. wallahua'lam..

p/s: Allah yang bagi sedap ye.. kita pun tak ada kuasa nak bagi sedap kan.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:05


ada org kata..ikan patin yang ditangkap dari sungai kurang hanyir kerana air lalu berbanding yang dibela di dalam kolam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-10 17:36


sedapnya ....kalau ikan patin tempat lain tak sama ke dengan kat pahang..jauh tu nak mencari..ana jumpa ikan patin ..keluaran sabah .. sg juga..sedap jugak..



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-11 12:12


lama tak berbual tentang ikan patin masak tempoyak ni....emm..rasa petang ni nak masak lah..tapi zaujah saya org kedah..tak berapa bkenan makan ikan tempoyak ni.....ni saya nak tanya.....betul ke semua org kedah memang tak gemar makan tempoyak ni???ada sesiapa org kedah????ingin berkongsi.....ni sebab isteri saya dan mertua akan makan makanan lain bbanding saya yang makan tempoyak ni....dulu masa saya suruh isteri masakkan...dia akan masak..tapi jauh sekali mmakannya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180926 saat. Lajunya....