Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 1 hari, 18 jam, 26 minit yang lalu
azemi: 5 hari yang lalu
Firdaus15: 12 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 15 hari yang lalu
secureofficemovers: 16 hari yang lalu
Naqiu: 22 hari yang lalu
nawfaa79: 23 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 25 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: PENOMENA FACEBOOK....!!!


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» PENOMENA FACEBOOK....!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh PENOMENA FACEBOOK....!!!

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 16:49


Assalamualaikum

Facebook yang diasaskan oleh pelajar Univ. Havard telah berjaya menggegar dunia...

Facebook dilancarkan pertama kali pada tanggal 4 Februari 2004 oleh Mark Zuckerberg sebagai media untuk saling mengenal bagi para mahasiswa Harvard.

Dalam waktu dua minggu setelah dilancarkan, separuh dari semua mahasiswa Harvard telah mendaftar dan memiliki account di Facebook. Tak hanya itu, beberapa kampus lain di sekitar Harvard pun meminta untuk dimasukkan dalam jaringan Facebook. Zuckerberg pun akhirnya meminta bantuan dua rakannya untuk membantu mengembangkan Facebook dan memenuhi permintaan kampus-kampus lain untuk bergabung dalam jaringannya. Dalam waktu 4 bulan semenjak dilancarkan, Facebook telah memiliki 30 kampus dalam jaringannya.

Dengan kejayaan tersebut, Zuckerberg beserta dua orang kawannya memutuskan untuk pindah ke Palo Alto dan menyewa apartemen di sana.

Setelah beberapa minggu di Palo Alto. Zuckerberg berhasil bertemu dengan Sean Parker, dan dari hasil pertemuan tersebut Parker pun bersetuju pindah ke apartemen Facebook untuk bekerja sama mengembangkan Facebook. Tidak lama setelah itu, Parker berhasil mendapatkan Peter Thiel sebagai investor pertamanya. Thiel menghabiskan 500 ribu US Dollar untuk pengembangan Facebook.

Jumlah account di Facebook terus melonjak, sehingga pada pertengahan 2004 Friendster mengajukan tawaran kepada Zuckerberg untuk membeli Facebook dengan harga harga 10 juta US Dollar, dan Zuckerberg pun menolaknya. Zuckerberg sama langsung tidak menyesal menolak tawaran tersebut sebab tidak lama setelah itu Facebook menerima sokongan dana lagi sebesar 12.7 juta US Dollar dari Accel Partners. Dan semenjak itu sokongan dana dari berbagai syarikat terus mengalir untuk pengembangan Facebook.

Pada September 2005 Facebook tidak lagi membataskan jaringannya hanya untuk mahasiswa., Facebook pun membuka jaringannya untuk para siswa seluruh Universti. Beberapa waktu kemudian Facebook juga membuka jaringannya untuk kakitangan awam dan swasta. Dan akhirnya pada September 2006 Facebook membuka pendaftaran untuk siapa saja yang memiliki alamat e-mail.

Selain menolak tawaran dari Friendster seharga 10 juta US Dollar, Zuckerberg juga pernah menolak tawaran dari Viacom yang ingin membeli Facebook seharga 750 juta US Dollar, dan tawaran dari Yahoo yang ingin membeli Facebook seharga 1 billion US Dollar.

Tidak ada jaringan sosial lain yang mampu menandingi daya tarik Facebook terhadap user. Pada tahun 2007, terdapat penambahan 200 ribu account baru perharinya Lebih
dari 25 juta user aktif menggunakan Facebook setiap harinya. Rata-rata user menghabiskan masa sekitar 19 minit perhari untuk melakukan berbagai aktiviti di Facebook



Apa yang ingin saya kongsikan ialah.. Penomena FB ini memberi kesan kepada Portal UKHWAH.COM


Saya melihat sejak beberapa hari lalu...penyertaan ahli intuk login di Ukhwah.com semakin berkurangan... malah sekarang ini pun hanya saya seorang sahaja yang login....

Mungkin saya silap atau tersalah kenyataan tapi ini hanya pandangan.....


Apa pendapat kalian?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 17:25


salam...ehem2... bro addey...saya rasa saya lah orangnya yang selalu online lately ni...hehe..

rasanya betul jugak lah kerana fesbook tapi saya rasa tak jugak.. pasal antara keduannya punya fungsi yang blainan.. saya meyakini regular members ukhwah.com da tak ramai log in (saya tak hairan Kalau pendagtaran ahli makin kurang) sebab mereka da berhijrah ke protal or forum lain..atas sebab apa kurang dapat dipastikan.. tapi pada saya ukhwah.com ni semakin 'tepu' dek banyaknya isu yang telah banyak d utarakan, sampaikan ada isu yang telah di entrykan berulang kali (seperti postg tt asal fesbuk ni)..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 17:45


tu lah perasan juga yang selalu online tak ramai sekarang ini...
tapi dengar cerita facebook selepas ini kena bayar, maybe selepas ini ramai balik yang akan online agaknya...hehe..


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 17:46


tu lah perasan juga yang selalu online tak ramai sekarang ini...
tapi dengar cerita facebook selepas ini kena bayar, maybe selepas ini ramai balik yang akan online agaknya...hehe..


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 18:36


salam,


kadang-kadang tu saya pun rasa saya saja yang login kat ukhwah ni....... hhhmmmm ..... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 18:49


Ada sedikit pemnbetulan: Facebook bukan fenomena sebab ia sejak tahun 2004. Ukhwah.com tua setahun. Yang dikatakan fenomena itu ialah seperti Mawi -- datang dan pergi seperti tsunami.

Bukan saja Ukhwah.com terjejas tetapi hampir semua portal komuniti terjejas. Apatah lagi laman web dan blog peribadi. Kecuali portal berita nampaknya tidak terjejas. Portal komuniti politik pun terjejas kecuali yang besar seperti Tranungkite.net. Portal komuniti yang bertaraf gergasi seperti Cari.com.my pun terjejas.

Lebih ramai yang tertumpu ke facebook (dan puluhan laman sosial lain) berbanding portal komuniti dan forum.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-02-10 23:07


ramai yang suka facebook sekarang ni...kata mereka lagi klasss kalau masuk sana...taktau Kenapa kan...




-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 00:17


sama ada penomena atau bukan... yang jelas ukhwah milik kita org Islam... FB org kafir...

Kita kena support 300% Ukhwah.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 01:48


salam,

sokong ukhwah,.... .... .... .... .... .... ..... dua-dua ada kebaikannya juga.... facebook lebih mesra pengguna..... tu yang org lebih tumpu facebook

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 02:53


ukhwah mungkin perlu lakukan sesuatu untuk penambahbaikkan....

mudah-mudahan ukhwah terus bersinar

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 05:02


Hm.. Wawa join facebook sebab nak contact dengan kawan-kawan lama..Join ukhwah.com sebab nak cari kawan-kawan baru yang baik hati.. kedua-duanya penting bagi Wawa. Apapun, ukhwah.com tetap d hatiku .. :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 09:58


salam ukhwah.....

pagi ini saya terjumpa sesuatu untuk dikongsi ...... sila jenguk di lawan sesawang ini....


http://hembusan.blogspot.com/2010/01/kerana-kau-yang-bernama-facebook.html

http://hembusan.blogspot.com/2007/04/kempen-menjauhi-friendster-2.html

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 13:02


facebook mempunyai pro dan kontra....nak kita terpulang pada individu... susah juga kerana "godaan" facebook ini bgt dahsyat sekali

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 15:47


facebook.. atau friendster.. atau twitter.. blogger ke.. semua ada pro dan kontra.. selagi ia dicipta oleh manusia, pasti ada.. cuma natijahnya bergantung pada siapa yang menggunakannya dan bagaimana ia digunakan.. orang islam pun ada produk sendiri.. namun kedatangan produk orang bukan islam memang akan memberi tempias seperti yang berlaku pada ukhwah.com.. tapi INSYAALLAH, ukhwah tetap ada peminatnya sendiri.. teruskan menyokong ukhwah.com..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 15:52


ini semua hanya pendapat sahaja...pendapat sahaja.. yang jelas dunia ni memang syurga untuk org kafir... tap diakhirat mereka tiada tempat

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 17:46


ini semua hanya pendapat sahaja...pendapat sahaja.. yang jelas dunia ni memang syurga untuk org kafir... tap diakhirat mereka tiada tempat

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-02-10 22:11


Pada 07-02-10 13:02 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

facebook mempunyai pro dan kontra....nak kita terpulang pada individu... susah juga kerana "godaan" facebook ini bgt dahsyat sekali


Betul itu para ilmuan dan ustaz2 jugak tidak lepas dr menggunakan facebook.

tapi bak kata UZAR, siapa yang tiada akuan teruskan lah untuk tidak support, dan siapa yang ada akaun gnakanlah sebaik mungkin..mungkin dakwah cara FB juga berkesan untuk era ini

Wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ayatakhras85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15614
Posting: 8
Dari: taiping,perak

Perak  


posticon Posting pada: 07-02-10 22:46


salam..

bila dah berfacebook ni pun buku entah ke mana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayatakhras85Profil   Hantar PM kepada ayatakhras85   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 09:35


Baru buka akaun facebook. Dapat berhubung semula dengan kawan-kawan lama Islam dan bukan Islam. Boleh letak sikit-sikit tentang Islam. Kalau ada seorang dua orang kawan bukan Islam yang baca, bagus juga. Facebook bukan dijadikan tempat tunjuk gambar-gambar cun dan berborak kosong.


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 17:32


Betulkah Facebook adalah asbab salah satu puncapenceraian umat islam pada maa ini?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 21:48


Pada 08-02-10 17:32 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Betulkah Facebook adalah asbab salah satu puncapenceraian umat islam pada maa ini?


Cuba baca web yang saudari nordalily cadangkan di atas tu..mungkin sedikit sebanyak boleh jawab pertanyaan saudara addey. Pendapat saya, facebook ni kalau digunakan kena tempatnya, banyak juga kebaikan yang kita boleh dapat. Jangan salah guna dahlah..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 22:13


bercerai....bukan susah...kahwin lagi... lagi dan lagi sampai kita tiada lagi

hehe

ramai yang marah ni

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 22:17


habislah orang kota marudu..ada can kenak tembak ni hehehe..


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 22:26


matlah aku

biarlah bah..
kena maki pun biarlah.....

asal bahagia

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 10:05


salam ukhwah,

lebih baik senyap daripada berkata-kata untuk menyakitkan hati orang.....

setiap 'benda' yang diciptakan itu ada natijahnya dan ada asbab penciptaannya..... jangan salahkan 'benda' , tapi salahkan orang yang menggunakan nya ....sebab manusia itu ada akal boleh fikir kebaikan & keburukkan....... 'benda ' tidak berakal ......


begitu juga lidah..... lidah tidak salah kalau dia mengeluarkan , kata-kata.....asbab penciptaan nya oleh Allah , memang untuk berkata-kata.... tetapi yang salahnya manusia itu, yang tidak menggunakan nya untuk kebaikan.....

macam orang cakap lah, ada seorang itu, orangnya suka bersedekah..... disitu org ramai akan berkata dan mengklasifikasikan...... baiknya hatinya atau baiknya orang itu , bukannya orang akan cakap baiknya tangan nya

so, fikir-fikirkan lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 10:43


saya suka laman facebook ni.. selain menjadi tempat menyimpan sahabat secara cyber, ia sangat interaktif dan pantas menyalurkan maklumat

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 10:48


SUDAH LARI TAJUK NI....

sekarang kembali ke tajuk asal

ana ulangi statement mengenai facebook yang ana huraikan diawal2 forum ini

Facebook yang diasaskan oleh pelajar Univ. Havard kini telah berjaya menggegarkan dunia siber....

Facebook dilancarkan pertama kali pada tanggal 4 Februari 2004 oleh Mark Zuckerberg sebagai media untuk saling mengenal bagi para mahasiswa Harvard.

Dalam waktu dua minggu setelah dilancarkan, separuh dari semua mahasiswa Harvard telah mendaftar dan memiliki account di Facebook. Tak hanya itu, beberapa kampus lain di sekitar Harvard pun meminta untuk dimasukkan dalam jaringan Facebook. Zuckerberg pun akhirnya meminta bantuan dua rakannya untuk membantu mengembangkan Facebook dan memenuhi permintaan kampus-kampus lain untuk bergabung dalam jaringannya. Dalam waktu 4 bulan semenjak dilancarkan, Facebook telah memiliki 30 kampus dalam jaringannya.

Dengan kejayaan tersebut, Zuckerberg beserta dua orang kawannya memutuskan untuk pindah ke Palo Alto dan menyewa apartemen di sana.

Setelah beberapa minggu di Palo Alto. Zuckerberg berhasil bertemu dengan Sean Parker, dan dari hasil pertemuan tersebut Parker pun bersetuju pindah ke apartemen Facebook untuk bekerja sama mengembangkan Facebook. Tidak lama setelah itu, Parker berhasil mendapatkan Peter Thiel sebagai investor pertamanya. Thiel menghabiskan 500 ribu US Dollar untuk pengembangan Facebook.

Jumlah account di Facebook terus melonjak, sehingga pada pertengahan 2004 Friendster mengajukan tawaran kepada Zuckerberg untuk membeli Facebook dengan harga harga 10 juta US Dollar, dan Zuckerberg pun menolaknya. Zuckerberg sama langsung tidak menyesal menolak tawaran tersebut sebab tidak lama setelah itu Facebook menerima sokongan dana lagi sebesar 12.7 juta US Dollar dari Accel Partners. Dan semenjak itu sokongan dana dari berbagai syarikat terus mengalir untuk pengembangan Facebook.

Pada September 2005 Facebook tidak lagi membataskan jaringannya hanya untuk mahasiswa., Facebook pun membuka jaringannya untuk para siswa seluruh Universti. Beberapa waktu kemudian Facebook juga membuka jaringannya untuk kakitangan awam dan swasta. Dan akhirnya pada September 2006 Facebook membuka pendaftaran untuk siapa saja yang memiliki alamat e-mail.

Selain menolak tawaran dari Friendster seharga 10 juta US Dollar, Zuckerberg juga pernah menolak tawaran dari Viacom yang ingin membeli Facebook seharga 750 juta US Dollar, dan tawaran dari Yahoo yang ingin membeli Facebook seharga 1 billion US Dollar.

Tidak ada jaringan sosial lain yang mampu menandingi daya tarik Facebook terhadap user. Pada tahun 2007, terdapat penambahan 200 ribu account baru perharinya Lebih
dari 25 juta user aktif menggunakan Facebook setiap harinya. Rata-rata user menghabiskan masa sekitar 19 minit perhari untuk melakukan berbagai aktiviti di Facebook



Apa yang ingin saya kongsikan ialah.. Penomena FB ini memberi kesan kepada Portal UKHWAH.COM


Saya melihat sejak beberapa hari lalu...penyertaan ahli intuk login di Ukhwah.com semakin berkurangan... malah sekarang ini pun hanya saya seorang sahaja yang login....

Mungkin saya silap atau tersalah kenyataan tapi ini hanya pandangan.....


Apa pendapat kalian?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

recessbox
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.01.2010
Ahli No: 39107
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 12:31


facebook sekarang dan menjadi kegilaan org ramai
tak kira muda,tua...
ada sesetengah org main game lam facebook saja
kadang-kadang facebook boleh melalaikan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For recessboxProfil   Hantar PM kepada recessbox   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 12:40


!!! QUOTE !!!

Apa yang ingin saya kongsikan ialah.. Penomena FB ini memberi kesan kepada Portal UKHWAH.COM


Saya melihat sejak beberapa hari lalu...penyertaan ahli intuk login di Ukhwah.com semakin berkurangan... malah sekarang ini pun hanya saya seorang sahaja yang login....

Mungkin saya silap atau tersalah kenyataan tapi ini hanya pandangan.....


Apa pendapat kalian?


mata anda tidak silap.. ia benar..

cuma ianya bermusim..
dulu zaman mirc, kemudian berforum..
dari zaman friendster, kemudian ke facebook...

biasalah, benda yang dah jemu... mesti nak try yang baru..
tapi jangan lupa benda yang baru tu pun akan jadi lama..
yang lama akan terus jadi kenangan..

maka bila teringat kenangan,
mesti akan merujuk balik pada yang lama..

forum bagi saya ikut pada keselesaan kita untuk berdiskus..
kalau kita selesa yang ini, maka lama lah kita kat sini..
kalau kurang selesa, mesti akan cari forum2 lain yang lebih selesa untuk luahkan pendapat..

satu lagi,
setahu saya ukhwah.com sentiasa mengalu2kan ahli untuk berforum..jika ahli rasa selesa, teruskan..
kalau tidak selesa, ukhwah.com tidak punya hak untuk memaksa sesiapa..
terpulang pada individu..

saya? suka berlapang dada..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 16:17


setuju dengan halesororun.. :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 20:38


salam,

tak perasan pula saya hal tu..hehe
sebab jarang online..kihkihkih..
tambah-tambah saya tak ada pun akaun FStr mhupun FB..tak tahu sangat pasal web sosial ini.
yang saya ada...akaun UKHWAH,HALAQAH,ILUVISLAM,FIKRAH.NET

huhu..peace


-----------------
moshi-moshi....
watashi wa kaisi desu...
from the sister city of kasaoka city okayama...hehee..
senegara dengan Doraemon,Ultraman etc


Bookmark and Share

  


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 09-02-10 23:22


setuju...saya pun telah sekian lama tak buka ukhwah...FB hari2 pla buka..boleh buat kajian ni..


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-02-10 09:01


saya tak minat facebook

lebih suka pada lama -laman forum berbentuk islamik

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 09:15


Nova, gadis 14 tahun yang hilang di BSD sejak 6 Februari, ditemukan. Dibawa remaja pria yang dikenal di Facebook.

http://id.news.yahoo.com/dtik/20100208/tid-orang-tua-nova-bersyukur-anaknya-dit-b1ae096.html

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 09:24


ada kelebihannya, ada keburukannya.. bergantunglah pada yang menggunakannya.. adekuwan83 jangan kata sekarang tak minat.. nanti bila dah cuba baru tahu.. hehe..

(kalau taknak cuba pun takmengapa)

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-10 12:27


Pada 09-02-10 16:17 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

setuju dengan halesororun.. :-)



setuju jugak..

benda baru semua nak cuba...bila bosan? akan ada social network lain pulak..

yang penting jangan melampau..dunia tanpa sempadan..nak halang salah tak halang pun salah...

forum..memang tempat untuk berdiskusi..pilih lah forum yang boleh menimba dan mempelajari sesuatu..terutama hal-hal agama sebagai amalan dan peroleh kebaikan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 20:24


google telahl ancarkan BUZZ untuk menyaingi FB dan Twitter
....

memang benar akan ada pembaharuan setiap masa

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 13:06


salam,
FB menemukan ramai kawan-kawan lama..terutama zaman sekolah...best sangat dapat bertanya2 kabar..ada yang dah kahwin..ada yang belum..tengah mencaari...heheh byklah...terpulanglah kepada kita macamna nak gunakan...soal baik & buruknya yang menggunakan FB ini itu terpulang kepada penggunaan kita..
Ukhwah tetap d hati...Bah.


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 22:50


Pada 11-02-10 13:06 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam,
FB menemukan ramai kawan-kawan lama..terutama zaman sekolah...best sangat dapat bertanya2 kabar..ada yang dah kahwin..ada yang belum..tengah mencaari...heheh byklah...terpulanglah kepada kita macamna nak gunakan...soal baik & buruknya yang menggunakan FB ini itu terpulang kepada penggunaan kita..
Ukhwah tetap d hati...Bah.



ada kebenarannya

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

pakmat
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2010
Ahli No: 40356
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-10 11:49


Pada 06-02-10 16:49 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Facebook yang diasaskan oleh pelajar Univ. Havard telah berjaya menggegar dunia...

Facebook dilancarkan pertama kali pada tanggal 4 Februari 2004 oleh Mark Zuckerberg sebagai media untuk saling mengenal bagi para mahasiswa Harvard.

Dalam waktu dua minggu setelah dilancarkan, separuh dari semua mahasiswa Harvard telah mendaftar dan memiliki account di Facebook. Tak hanya itu, beberapa kampus lain di sekitar Harvard pun meminta untuk dimasukkan dalam jaringan Facebook. Zuckerberg pun akhirnya meminta bantuan dua rakannya untuk membantu mengembangkan Facebook dan memenuhi permintaan kampus-kampus lain untuk bergabung dalam jaringannya. Dalam waktu 4 bulan semenjak dilancarkan, Facebook telah memiliki 30 kampus dalam jaringannya.

Dengan kejayaan tersebut, Zuckerberg beserta dua orang kawannya memutuskan untuk pindah ke Palo Alto dan menyewa apartemen di sana.

Setelah beberapa minggu di Palo Alto. Zuckerberg berhasil bertemu dengan Sean Parker, dan dari hasil pertemuan tersebut Parker pun bersetuju pindah ke apartemen Facebook untuk bekerja sama mengembangkan Facebook. Tidak lama setelah itu, Parker berhasil mendapatkan Peter Thiel sebagai investor pertamanya. Thiel menghabiskan 500 ribu US Dollar untuk pengembangan Facebook.

Jumlah account di Facebook terus melonjak, sehingga pada pertengahan 2004 Friendster mengajukan tawaran kepada Zuckerberg untuk membeli Facebook dengan harga harga 10 juta US Dollar, dan Zuckerberg pun menolaknya. Zuckerberg sama langsung tidak menyesal menolak tawaran tersebut sebab tidak lama setelah itu Facebook menerima sokongan dana lagi sebesar 12.7 juta US Dollar dari Accel Partners. Dan semenjak itu sokongan dana dari berbagai syarikat terus mengalir untuk pengembangan Facebook.

Pada September 2005 Facebook tidak lagi membataskan jaringannya hanya untuk mahasiswa., Facebook pun membuka jaringannya untuk para siswa seluruh Universti. Beberapa waktu kemudian Facebook juga membuka jaringannya untuk kakitangan awam dan swasta. Dan akhirnya pada September 2006 Facebook membuka pendaftaran untuk siapa saja yang memiliki alamat e-mail.

Selain menolak tawaran dari Friendster seharga 10 juta US Dollar, Zuckerberg juga pernah menolak tawaran dari Viacom yang ingin membeli Facebook seharga 750 juta US Dollar, dan tawaran dari Yahoo yang ingin membeli Facebook seharga 1 billion US Dollar.

Tidak ada jaringan sosial lain yang mampu menandingi daya tarik Facebook terhadap user. Pada tahun 2007, terdapat penambahan 200 ribu account baru perharinya Lebih
dari 25 juta user aktif menggunakan Facebook setiap harinya. Rata-rata user menghabiskan masa sekitar 19 minit perhari untuk melakukan berbagai aktiviti di Facebook



Apa yang ingin saya kongsikan ialah.. Penomena FB ini memberi kesan kepada Portal UKHWAH.COM


Saya melihat sejak beberapa hari lalu...penyertaan ahli intuk login di Ukhwah.com semakin berkurangan... malah sekarang ini pun hanya saya seorang sahaja yang login....

Mungkin saya silap atau tersalah kenyataan tapi ini hanya pandangan.....


Apa pendapat kalian?


FACEBOOK fitnah akhir zaman....... :cry:

selalu kena marah dengan parent, sebab bila d suruh mgaji quran tak ada masa,tapi bila menghadapi facebook dr mlm sampai ke pagi ada pula masa..... :berfikir:

facebook mbawa aku jauh myimpang dr dunia realiti.... :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For pakmatProfil   Hantar PM kepada pakmat   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1452 saat. Lajunya....