Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-07-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: fishyiyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43092

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
kasih_kekasih: 9 hari yang lalu
sadiqah: 10 hari yang lalu
fishyiyi: 19 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: tudung labuh tak pandai bergaul?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» tudung labuh tak pandai bergaul?

Please Mendaftar To Post


Oleh tudung labuh tak pandai bergaul?

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 11:39


sebelum tu saya mohon maaf andai soalan saya ni kasaq..
betul ke mereka yang bertudung labuh ni tak pandai bergaul? maksud saya bergaul dengan kaum hawa lah... kat tempat ngaji saya ni saya macam terperasan.....tapi saya tahu, tak semua macam tu...
awal tahun hari tu...saya duduk sebelah akak manis bertudung labuh...
saya tegur dia..."kelas kat mana kak?"
akak tu jawab "kat situ, dkg 1/7"..
saya tanya lagi.." kelas quran dan sunnah ke?"
"haa" jawab akak tu sambil tesenyum manis...
dan perbualan kami stop kat situ saja...sebab dia sibuk dengan henset dia. saya rasa apa lah salah dia borak2 dengan saya sambil menjalinkan ukhwah dr dia terus bermesej dengan org yang dia dah tentu kenal.. saya pun tak meneruskan soalan seterusnya....yelah sedih lah dia pandang saya masa jawab soalan saja, lepas tu tengok henset...saya pun senyap saja lah dan tak mo lah kacau dia.tak nak borak sudah. :-(
atau.....saya yang silap?


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 11:42


Bukan tak pandai bergaul, tapi menjaga pergaulan. Tapi tak dapat dinafikan ada sesetengah mereka ni, pakai tudung labuh untuk 'cover line' nampak baik dan mengambil hati boy friend saja..tapi d hati, ALLAHU A'LAM.

Semoga kita semua terpelihara dari tipuan syaitan dan tipuan nafsu.. Amin.


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 11:49


maksud saya bergaul sesama wanita...tapi sebenarnya....bila orang yang bertudung labuh ni mendekati mereka yang bertudung biasa sebenarnya mampu menarik mereka yang bertudung biasa untuk berubah..sebab naluri manusia tu nak kepada kebaikan. bila kebaikan mendekati mereka, mereka akan dilema antara nak atau tak. sebab duduk berperang dengan nafsu. so bila sokongan diberikan mampu menarik ramai orang untuk buat kebaikan....pandangan saya lah.


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 13:29


sapa-sapa yang nak join buat ketupat... mari berposting di sini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 14:08


Ish Addey ni.. tu pendapat saja lah..

A'ah..kebanyakan mereka tak pandai bergaul. Kenapa ye? Malu? cover line? atau..merasakan org yang bertudung 3segi macam Wawa ni tak layak dibuat kawan? :-D


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 15:26


Pada 30-01-10 14:08 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Ish Addey ni.. tu pendapat saja lah..

A'ah..kebanyakan mereka tak pandai bergaul. Kenapa ye? Malu? cover line? atau..merasakan org yang bertudung 3segi macam Wawa ni tak layak dibuat kawan? :-D



ada pulak kak wawa ni...
semua sama sajalah...

memang, mula-mula saja...
lama-lama biasa saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 16:55


Ada baiknya bincangkan kelebihan bertudung labuh....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-10 12:07


Assalamu'alaikum...

rasa terpanggil pula nak jawab persoalan ctmariani tu..:-)

first..yang perlu kita sedar kat sini..org bertudung labuh tu pun..manusia biasa jugak..hamba Allah yang tak terlepas dr ujian..

dan rasanya dalam situasi ctmariani mnegur muslimah bertudung labuh tu..elok rasanya kita cuba ber'husnulzhon dengan dia..daripada kita sangka yang bukan2 sehingga jatuh fitnah buat org yang kita tak tahu bagaimana situasi dia saat tu...

maksd saya mungkin muslimah bertudung labuh tu saat ctmariani tegur, mungkin dia ada masalah atau sedang fikirkan sesuatu yang penting...

rasanya tak semua org yang brtudunglabuh macam tu..ada saja ramahnya..saya back up ni bukan sebab saya bertudung labuh..bukan..tapi sebab saya dan mereka-mereka juga manusia biasa..yang tak boleh jamin daripada terlepas ujian Allah atau prasangka org sekeliling..dan saya bertudung labuh pun dahulunya sebab tertarik dengan prilaku dan keramahan seorang kakak yang bertudung labuh semasa di University..so..rasanya pernyataan tu xtepat.

kalau nak puaskan hati..cuba buat satu kajian..tegur semua org yang bertudung labuh tu..tengok berapa ramai yang mnyambut baik tegran atau sebaliknya.tapi rasanya tak perlulah...selagi kita rasa semua manusia ni hamba..tak perlu lah kita persoalkan seperti ini..

ni hanya pandangan saya...

satu lagi..jangan lah kita judge seseorang tu brdasarkan pngalaman buruk kita..ya..betullah lah,tak semua bertudung labuh seorang yang sempurna akhlaknya, but atlease mereka cuba untuk lakukan yang terbaik...

dan yang bertudung segi tiga pula..tak salah..boleh saja..pakai lah..selagi tidak nipis dan jarang dan menutupi dada..

tak perlu rasanya beratkan kepala fikirkan soal ni..think positif dan yang penting cuba husnul zhon..

*tudung labuh-kesempurnaan mnutup aurat-cuba memenuhi syariat/menjaga akhlak=>REDHA ALLAH...

*tudung biasa-kesempurnaan menutup aurat(xnipis,xsingkat)-cuba penhi syariat/jaga akhlak=>REDHA ALLAH..

namun..kita hanya manusia...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-10 22:03


Pada 30-01-10 15:26 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-10 14:08 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Ish Addey ni.. tu pendapat saja lah..

A'ah..kebanyakan mereka tak pandai bergaul. Kenapa ye? Malu? cover line? atau..merasakan org yang bertudung 3segi macam Wawa ni tak layak dibuat kawan? :-D



ada pulak kak wawa ni...
semua sama sajalah...

memang, mula-mula saja...
lama-lama biasa saja...
yang bertudung labuh tu, dah trbiasa hidup dengan menjaga prgaulan. sehingga taklah pandai sangat brgaul, tapi boleh lah...

yang xbertudung labuh, atau yang bertudung sebab kerja, sebab adat, sebab budaya, tu dah biasa bergaul dengan semua orang. jadi dah mahir dalam brgaul ni. dengan lelaki pun dah biasa, so dah tak ada malu2 dah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 06:20


persepsi ni memang tak betul.
ramah atau tidak tu bergantung kepada individu.

ada orang tu, mula-mula kenal susah nak bersembang, kira tanya sepatah, jawab sepatah, tak kira pakai tudung macam mana.

saya kenal beberapa orang yang bertudung labuh tapi sangat peramah walaupon baru mula-mula kenal.

jangan negatif disebabkan dia bertudung labuh.

entah-entah pada masa tu dia tengah nak selesaikan perkara yang penting (mesej).
kita mana tahu.

mungkin juga mood dia tengah tak stabil tapi masih boleh tersenyum.

semua ni boleh berlaku pada orang yang bertudung labuh, tak labuh atau tak bertudung.

kalau boleh, cuba lagilah tegur bila-bila.


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

  


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 09:02


Tak kenal maka tak cinta, begitulah kadang-kadang bukan sebab tudungnya tapi sebab belum mesra, memang ada setengah manusia yang lambat mesra tak kiralah apa jua size tudungnya.

Namun ada juga segelintir manusia yang jenis pilih bulu, double standard dalam berkawan. Bukan tudung labuh saja, yang tudung biasa malah tak bertudung pun ramai. Biasanya lebih kepada sikap individulah. Nak kawan dengan yang sama spesis dengannya sahaja.

Saya suka berkawan dengan semua, pakai tudung ada, tudung kecik tudung besar tak pakai tudung pun ramai.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 09:19


Pada 31-01-10 22:03 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-10 15:26 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-10 14:08 , SNMA posting:

!!! QUOTE !!!

Ish Addey ni.. tu pendapat saja lah..

A'ah..kebanyakan mereka tak pandai bergaul. Kenapa ye? Malu? cover line? atau..merasakan org yang bertudung 3segi macam Wawa ni tak layak dibuat kawan? :-D



ada pulak kak wawa ni...
semua sama sajalah...

memang, mula-mula saja...
lama-lama biasa saja...
yang bertudung labuh tu, dah trbiasa hidup dengan menjaga prgaulan. sehingga taklah pandai sangat brgaul, tapi boleh lah...

yang xbertudung labuh, atau yang bertudung sebab kerja, sebab adat, sebab budaya, tu dah biasa bergaul dengan semua orang. jadi dah mahir dalam brgaul ni. dengan lelaki pun dah biasa, so dah tak ada malu2 dah.


Ye, honestly Wawa juga terbiasa dengan pergaulan umum (Perempuan/lelaki) sebab adik beradik Wawa semua lelaki. dan kebanyakan kawan-kawan Wawa pun lelaki. Wawa seorang yang kasar, tak lemah lembut macam perempuan2 lain. sebab tu Wawa lebih senang bergaul dengan budak lelaki. Mereka senang selesaikan masalah dan tak mudah menangis.

Oh ye! Betul juga kata Nurizmi. Lihat faktor sekeliling. Contoh terdekat, tengok saja Cik Presiden kita, Hanan. Dia mudah bergaul.. 1st jumpa dia Wawa tak tegur dia tapi keramahan dia tegur/tanya "Oo..ni lah wawa_83 ye?". so..ianya buat Wawa rasa selesa. Bergantung pada org agaknya agaknya.. :-)


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 16:44


terima kasih semua yang beri pendapat.... saya terima segala teguran dengan ikhlas....


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-10 13:24


Pada 30-01-10 11:39 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tu saya mohon maaf andai soalan saya ni kasaq..
betul ke mereka yang bertudung labuh ni tak pandai bergaul? maksud saya bergaul dengan kaum hawa lah... kat tempat ngaji saya ni saya macam terperasan.....tapi saya tahu, tak semua macam tu...
awal tahun hari tu...saya duduk sebelah akak manis bertudung labuh...
saya tegur dia..."kelas kat mana kak?"
akak tu jawab "kat situ, dkg 1/7"..
saya tanya lagi.." kelas quran dan sunnah ke?"
"haa" jawab akak tu sambil tesenyum manis...
dan perbualan kami stop kat situ saja...sebab dia sibuk dengan henset dia. saya rasa apa lah salah dia borak2 dengan saya sambil menjalinkan ukhwah dr dia terus bermesej dengan org yang dia dah tentu kenal.. saya pun tak meneruskan soalan seterusnya....yelah sedih lah dia pandang saya masa jawab soalan saja, lepas tu tengok henset...saya pun senyap saja lah dan tak mo lah kacau dia.tak nak borak sudah. :-(
atau.....saya yang silap?



alalall...janganlah cakap macam itu..cuba fikir yang positif..
may be time itu dia ada masalah..so,mood nak berborak pun time itu pun susah..sekurang2nya dia senyumm..jugakan itu bermakna dia ok.....lagipun semua org sikap tak sama...kekadang..ada yang ramah..ada yang pendiam..MMmm pemalu...itu kena fikir juga...jgnlag cepat menyalahkan... :jangan:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-10 13:28


Pada 30-01-10 13:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

sapa-sapa yang nak join buat ketupat... mari berposting di sini...


bukan nak buat ketupat...cuma nak luahkan...
kalau rasa pendapat org itu salah..silakan perbetulkan..bukan..main cakap jak.. :jangan:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-10 13:15


Pada 30-01-10 13:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

sapa-sapa yang nak join buat ketupat... mari berposting di sini...

salam ni bukan buat ketupat tapi cuma bagi pendapat.... jika posting ini dikatakan buat ketupat.... jadi posting lain pun di cop kan ketupat.... bukan begitu???


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 04-02-10 15:03


Pada 01-02-10 09:02 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Tak kenal maka tak cinta, begitulah kadang-kadang bukan sebab tudungnya tapi sebab belum mesra, memang ada setengah manusia yang lambat mesra tak kiralah apa jua size tudungnya.

Namun ada juga segelintir manusia yang jenis pilih bulu, double standard dalam berkawan. Bukan tudung labuh saja, yang tudung biasa malah tak bertudung pun ramai. Biasanya lebih kepada sikap individulah. Nak kawan dengan yang sama spesis dengannya sahaja.

Saya suka berkawan dengan semua, pakai tudung ada, tudung kecik tudung besar tak pakai tudung pun ramai.




Me too

Depends dengan keadaan juga lah :-)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-10 15:39


Pada 30-01-10 11:39 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tu saya mohon maaf andai soalan saya ni kasaq..
betul ke mereka yang bertudung labuh ni tak pandai bergaul? maksud saya bergaul dengan kaum hawa lah... kat tempat ngaji saya ni saya macam terperasan.....tapi saya tahu, tak semua macam tu...
awal tahun hari tu...saya duduk sebelah akak manis bertudung labuh...
saya tegur dia..."kelas kat mana kak?"
akak tu jawab "kat situ, dkg 1/7"..
saya tanya lagi.." kelas quran dan sunnah ke?"
"haa" jawab akak tu sambil tesenyum manis...
dan perbualan kami stop kat situ saja...sebab dia sibuk dengan henset dia. saya rasa apa lah salah dia borak2 dengan saya sambil menjalinkan ukhwah dr dia terus bermesej dengan org yang dia dah tentu kenal.. saya pun tak meneruskan soalan seterusnya....yelah sedih lah dia pandang saya masa jawab soalan saja, lepas tu tengok henset...saya pun senyap saja lah dan tak mo lah kacau dia.tak nak borak sudah. :-(
atau.....saya yang silap?



awak tegur dia time dia tengah seronok ber'sms memang lah tak layan.. tak kena time lah itu.. kalau dia tak ada apa nak buat,mesti dia nak bersembang dengan awak..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-02-10 17:08


Pada 30-01-10 11:39 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tu saya mohon maaf andai soalan saya ni kasaq..
betul ke mereka yang bertudung labuh ni tak pandai bergaul? maksud saya bergaul dengan kaum hawa lah... kat tempat ngaji saya ni saya macam terperasan.....tapi saya tahu, tak semua macam tu...
awal tahun hari tu...saya duduk sebelah akak manis bertudung labuh...
saya tegur dia..."kelas kat mana kak?"
akak tu jawab "kat situ, dkg 1/7"..
saya tanya lagi.." kelas quran dan sunnah ke?"
"haa" jawab akak tu sambil tesenyum manis...
dan perbualan kami stop kat situ saja...sebab dia sibuk dengan henset dia. saya rasa apa lah salah dia borak2 dengan saya sambil menjalinkan ukhwah dr dia terus bermesej dengan org yang dia dah tentu kenal.. saya pun tak meneruskan soalan seterusnya....yelah sedih lah dia pandang saya masa jawab soalan saja, lepas tu tengok henset...saya pun senyap saja lah dan tak mo lah kacau dia.tak nak borak sudah. :-(
atau.....saya yang silap?



Salam.,

maaf terlebih dahulu ana hulurkan..
berkenaan dengan topik ukhti ini.., ukhti ada tanya/selidik tak bagaimana karakter sahabat tadi,
jangan ukhti, kerana 1 kslhn dia..ukhti menyifatkan diri seseorang itu dengan pemakaian dia..
ukhti muhasabah kembali... mungkin akan ada jawapan nya..

wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-02-10 22:16


org dah tak sudi nak kawan, buat apa nak kawan...ini bukan kes tudung labuh ke tudung tak labuh..mungkin dah dia tak suka nak berkawan agaknya..dia suka main hp agaknya...agaknya kalau org tak pakai tudung buat benda yang sama...ada tak topik ini?

jangan bersangka buruk...sebab dia pakai tudung labuh nak perfect dalam semu segi..susah juga macam ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 09:25


siapa2 nak belajar buat ketupat, boleh jumpa saya.. hehe..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 09:26


wanita pakai tudung labuh, manusia sempurna ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-10 09:35


ketupat pulut daun palas sedap.lagi-lagi jika dapat makan dengan serunding


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 16:17


Pada 08-02-10 09:25 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

siapa2 nak belajar buat ketupat, boleh jumpa saya.. hehe..

:-)


Pada 08-02-10 09:35 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

ketupat pulut daun palas sedap.lagi-lagi jika dapat makan dengan serunding



Salam,
ni macam mana ni..salah chanel ni..:-?
promte nak berniaga atau buat kelas menganyam ketupat agaknya. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 10:40


saya suka pada wanita bertudung labuh.. nak cari calon isteri yang begitu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-10 13:52


sejuk saja mata tengok wanita bertudung labuh.


-----------------
abu muadz


Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 14:00


Pada 07-02-10 22:16 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

org dah tak sudi nak kawan, buat apa nak kawan...ini bukan kes tudung labuh ke tudung tak labuh..mungkin dah dia tak suka nak berkawan agaknya..dia suka main hp agaknya...agaknya kalau org tak pakai tudung buat benda yang sama...ada tak topik ini?

jangan bersangka buruk...sebab dia pakai tudung labuh nak perfect dalam semu segi..susah juga macam ini..


yang ni saya setuju.. :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 15:37


betul betul betul.. berkawan pada yang sudi.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 16:08


susah juga mula-mula nak berkawan dengan wanita-wanita bertudung labuh ni.. macam tak percaya kat kita saja.. hehe.. tapi lama-lama ok pulak.. :-)

siapa2 lagi nak belajar anyam ketupat can contact me.. hehe


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 11:04


saya tengok ramai saja yang bertudung labuh yang pandai bergaul dengan org lain....



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 11:07


ya..sebahagian saja yang tak pandai tu. macam yang xbrtudung pun ramai yang tak pandai brgaul.
biasa lah tu, dunia kan memang macam tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-10 13:45


tak semua orang pandai dalam sesuatu.. dan tak semua orang tak pandai dalam sesuatu..

:-)

tak tahu belajar..


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 16:48


Pada 08-02-10 09:25 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

siapa2 nak belajar buat ketupat, boleh jumpa saya.. hehe..

:-)



saya nak...berbagai bentuk ketupat.... :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

chiyo_kajuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2010
Ahli No: 39074
Posting: 34
Dari: di alam fana

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 20:56


kadang-kadang org tudung labuh ni suka berkawan dengan puak2 dieowng saja.. pakai tudung 3 segi ni jahat ke..


-----------------
PRaiSe To YoU,
JuST FoR You,
ALLAH....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chiyo_kajujiProfil   Hantar PM kepada chiyo_kajuji   Pergi ke chiyo_kajuji's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 21:19


Pada 11-02-10 20:56 , chiyo_kajuji posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang org tudung labuh ni suka berkawan dengan puak2 dieowng saja.. pakai tudung 3 segi ni jahat ke..



..tak kenal maka tak cinta. bagi saya saiz tudung ni sama ada yang labuh or segi3 bukan penghalang untuk bergaul sesama muslimah..bagi saya sendiri tak ada masalah.

IKLAN

Jom join talkshow nisa' pada 21 hb februari..
maklumat lanjut klik sini..http://nisawp.blogspot.com/


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

  


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:24


Pada 10-02-10 13:45 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua orang pandai dalam sesuatu.. dan tak semua orang tak pandai dalam sesuatu..

:-)

tak tahu belajar..



Betul tu :-)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 04:57


Pada 25-02-10 14:24 , Awani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-10 13:45 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

tak semua orang pandai dalam sesuatu.. dan tak semua orang tak pandai dalam sesuatu..

:-)

tak tahu belajar..



Betul tu :-)




saya setuju ...!!!(sambil mengangkat tangan..hehe)
:-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 07:25


Pada 11-02-10 20:56 , chiyo_kajuji posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang org tudung labuh ni suka berkawan dengan puak2 dieowng saja.. pakai tudung 3 segi ni jahat ke..



alaa... yang selalu buat macam ni, budak-budak sekolah saja.. yang bajet diri baik.. bagi yang dah besar gabak ni..
masing-masing dah matang, dah tahu fikir..takkan nak cari dosa lembab(ni bukan dosa kering kan?hehehe....) saja-saja pula...dah penat2 bungkus diri... huhuhu


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 11:48


Dalam dunia ini ada berjuta-juta manusia, penduduk Malaysia pun ramai, majmuk lagi. Kawan saja dengan yang sudi, yang jenis double standard ini tak kisahla tudung size apa pun, abaikan saja.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 12:05


Tak berkaitan dengan tudung...tetapi diri sendiri itu sendiri....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 23:33


Pada 30-01-10 11:39 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tu saya mohon maaf andai soalan saya ni kasaq..
betul ke mereka yang bertudung labuh ni tak pandai bergaul? maksud saya bergaul dengan kaum hawa lah... kat tempat ngaji saya ni saya macam terperasan.....tapi saya tahu, tak semua macam tu...
awal tahun hari tu...saya duduk sebelah akak manis bertudung labuh...
saya tegur dia..."kelas kat mana kak?"
akak tu jawab "kat situ, dkg 1/7"..
saya tanya lagi.." kelas quran dan sunnah ke?"
"haa" jawab akak tu sambil tesenyum manis...
dan perbualan kami stop kat situ saja...sebab dia sibuk dengan henset dia. saya rasa apa lah salah dia borak2 dengan saya sambil menjalinkan ukhwah dr dia terus bermesej dengan org yang dia dah tentu kenal.. saya pun tak meneruskan soalan seterusnya....yelah sedih lah dia pandang saya masa jawab soalan saja, lepas tu tengok henset...saya pun senyap saja lah dan tak mo lah kacau dia.tak nak borak sudah. :-(
atau.....saya yang silap?


salam,
baik berhusnul-zhan terlebih dahulu, anggapla dia ada sebab-musabab tersendiri berbuat begitu, mana tau ada kes2 yang emergency ke... ;-)

daripada risaukan gadis2 bertudung labuh yang dikatakan tak pandai bergaul ni, saya sebenarnya lebih risaukan gadis2 (sama ada bertudung labuh, bertudung singkat atau tak bertudung langsung) yang tak pandai jaga batas pergaulan sebagaimana yang ditetapkan dalam Islam, itu sebenarnya barah yang agak kritikal dalam masyarakat kita, betul tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 23:58


salam.. satu kes yang menarik untuk dibincangkan tetapi bukan tudungnya yang perlu dibincangkan.
semua tudng labh tu xmsra alam ke?
semua yang xtudung labuh tu mesra alam ke?
:)

jangan dipolemikkan isu-isu macam ni ya.. tak manis..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-10 08:17


Salam..apa pun, dont judge the book by it's cover..jangan tertipu dengan physical appearance dan imej luaran..apa yang penting hati kena baik..kalau hati baik, maka segala anggota badan pun baik..sekadar renungan..


-----------------
Rindukan Syahid


Bookmark and Share

  


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 16:43


CaRiLah KeKaSih ApaBiLa DiLiHat WaJaHnYa, TeRiNgat AkaN ALLAH swt
MenDeNgaR PeRbUaLanNya ImaN KiTa BeRtaMBaH
& ApAbILa MeNdAmPiNgInYa KiTa AkaN TeNaNg.
itULah KeKaSih SEJATI...


-----------------
Rindukan Syahid


Bookmark and Share

  


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

hidayattullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2009
Ahli No: 38772
Posting: 33

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 17:30


Ad sesetengah orang tu...jenis yang tak pandai nak sembang...kalau kita ni seorang yang peramah...tak salahkan kalau kita yang mulakn prbualn dan tnjukkn keramahn... kadang-kadang bukan sombong tak nak brckp...tapi tak pandai.... brgantung pada diri individu tu bukan pada tudung labuhnya.... sekarang ni banyak kenyataan2 yang seperti tu....guna title ustaz...buat begitu begini...org pakai serban buat begitu begini....semua tu saya nampak macam mncalari imej ISLAM...

hmmm....kita kena faham dan hormati perbezaan individu....
saya juga seorang yang pendiam dan tak pandai brsembang...kalau org tanya, tegur...saya jawab lah...memang ramai yang cakap saya sombong....tapi,nak buat bagaimana...saya memang begitu. muka saya pula senyum pun nampak macam garang...emmm,kadang-kadang stress juga dengar cakap-cakap org, tapi saya fikir positif yang saya memang tak niat macam ap yang mereka faham.
hmmm...kadang-kadang malas brckp sebab org selalu salah tafsir cakap-cakap saya dan terasa... bahana lidah kan...
terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayattullahProfil   Hantar PM kepada hidayattullah   Quote dan BalasQuote

Kosong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.05.2010
Ahli No: 39819
Posting: 58
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-10 23:52


Assalamualaikum


Soalan mudah : Apa kaitan tudung labuh dengan cara bergaul?

Wanita yang bertudung labuh semata-mata kerana Allah, kerana menjaga kehormatannya, kerana menjaga kesucian dirinya, kerana takut akan azab Allah ......adalah wanita-wanita mulia yang menjadi keharuman syurga!

wanita-wanita yang bertudung labuh kerana Allah, akan terpancar dari wajahnya akan kesucian hatinya!


wanita-wanita yang bertudung labuh kerana takutkan Allah, menjaga diri pergaulan yang sia-sia apalagi pergaulan dengan bukan murimnya ....!

Mereka bukannya sombong, tetapi hati mereka sentiasa membilang2 tasbih dan tahmid. Lidah mereka basah dengan kalimah tayyibah yang suci......

Dari pengalaman akhawat2 kita, kesibukan wanita-wanita ini dengan urusan agama, kelihatan seperti abaikan orang lain.....sebenarnya tidak begitu. Cuba damping dengan mereka, nescaya akan dapat keharuman Iman mereka! Lambat laun kamu pasti akui mereka ; wanita-wanita yang bertudung labuh kerana takutkan Allah ini ....... adalah sebenarnya Insan2 mulia !


-----------------
0


Bookmark and Share

  


  Member Information For KosongProfil   Hantar PM kepada Kosong   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 00:00


!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Soalan mudah : Apa kaitan tudung labuh dengan cara bergaul?

Wanita yang bertudung labuh semata-mata kerana Allah, kerana menjaga kehormatannya, kerana menjaga kesucian dirinya, kerana takut akan azab Allah ......adalah wanita-wanita mulia yang menjadi keharuman syurga!

wanita-wanita yang bertudung labuh kerana Allah, akan terpancar dari wajahnya akan kesucian hatinya!


wanita-wanita yang bertudung labuh kerana takutkan Allah, menjaga diri pergaulan yang sia-sia apalagi pergaulan dengan bukan murimnya ....!

Mereka bukannya sombong, tetapi hati mereka sentiasa membilang2 tasbih dan tahmid. Lidah mereka basah dengan kalimah tayyibah yang suci......

Dari pengalaman akhawat2 kita, kesibukan wanita-wanita ini dengan urusan agama, kelihatan seperti abaikan orang lain.....sebenarnya tidak begitu. Cuba damping dengan mereka, nescaya akan dapat keharuman Iman mereka! Lambat laun kamu pasti akui mereka ; wanita-wanita yang bertudung labuh kerana takutkan Allah ini ....... adalah sebenarnya Insan2 mulia !



Bismillah
Salam

SUBHANALLAH.... sinar suka jawapan ini. Dari sudut apa yang diperkatakan adalah benar-benar dirasai & dianugerahkan buat individu yang mengalaminya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 15:28


Pada 11-02-10 20:56 , chiyo_kajuji posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang org tudung labuh ni suka berkawan dengan puak2 dieowng saja.. pakai tudung 3 segi ni jahat ke..



:jangan: objection! ana nak bela sahabat tudung labuh ye...

kalau ikut pengalaman ana, ana lebih ramai kawan yang bertudung 3 segi dari yang bertudung labuh...tade masalah dalam berkawan dengan siapa pun janji org mulakan dulu, sebab memang jenis pemalu nak mulakan. :welcome: berkawan lah asalkan tahu jaga limit...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 19:16


salam....

saya pun tertanya2 jugak...
Kenapa org pakai tudubg labuh ni tak suka bergaul dengan yang tududng biasa...
dan mereka selalu pandang macam ada keanehan pada pemakai tudung biasa ni..
:(

p/s:minta maaf kalau ada yang terasa,ini just luahan dari saya...bukan nak mengata pada sesiapa...maaf yup...

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 19:58


Pada 30-01-10 13:29 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

sapa-sapa yang nak join buat ketupat... mari berposting di sini...


saudara addey ...ada ke d kata buat ketupat.. :lol:

sebenarnya mereka bukan tidak pandai bergaul tapi mengaja perbualan...banyak bercakap pun tak elok juga kan...apapun ia bergantung pada seseorang tu..tak semua yang bertudung labuh tidak mesra atau tidak mudah bergaul...contahnya kak sadiqah kita...dia memang very sporting dan mesra sngt2 :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-06-10 21:07


ye ke.. tak semua begitu. Bergantung juga...
Ada sahaja yang bertudung labuh bertegur dengan semua orang selagi wanita.
Disini, rasa kasih sayang sesama insan penting..bukan pandangan, tapi mengajak dan menarik.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-06-10 12:31


tudung labuh xpndai bergaul?

mungkin atas sebab2 tertentu...bersangka baik lah pada org....
macam saya dengan seorang housemate. saya ni..dia memang banyak mulut tapi berbeza dengan saya......saya agak pendiam......Kalau pergi mana-mana Kalau xade dia sunyilah suasana...nak harapkan saya...mmmm....bukan pemalu @sombong tapi dah memang macam tu.......tapi kawan saya ramia saja yang bukan kelas agama dan bertudung 3 segi biasa...ok saja..cuma saya xbyk cakap.....

tak tahulah nak cakap macam mana......


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-10 11:11


saya bertudung labuh, tapi peramah saja.. duduklah sebelah saya, insyaAllah, pasti saya layan sembang, walaupun masa dalam bas, komuter... :) tapi sejak dah kawin ni, dah susahlah nek public transport lagi.. saya rasa, bukanlah sebab tudung labuh tu yang jadikan dia pendiam, tapi mungkin dia lebih berhati-hati mngatur ayat-ayat.. nanti Kalau banyak bercakap, banyak pula silapnya, banyak silap, banyak pula dosanya.. wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-10 11:15


pendapat saya, walaupun bertudung labuh, kita janganlah rasa lebih baik dari orang yang tak bertudung labuh, tak bertudung, hatta yang bukan beragama islam sekalipun.. sumernya hamba Allah, yang kita sendiri tak tahu kesudahan dia dan kesudahan kita bagaimana.. hidayah, Allah boleh beri pada siapa-siapa yang dikehendaki, boleh palingkan hati kita bila-bila masa saja.. jadi, sama-smlah kita saling mendoakan.. tak ada mulianya kita hanya semata-mata bertudung labuh.. semuanya dengan izin Allah jua..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-06-10 11:56


benar fatin3... masa ana menghadiri rumah mak saudara anak.. bersembang dengan pembantu rumahnya... SUBHANAALLAH.. menarik hati ini..mendengar kisah hidup dan apa yang dilakukan sebagai rutin ibadah dimalam hari. Orangnya... walaupun bertudung biasa.. tapi itulah disifatkan setiap hamba ada kelebihannya... manusia tak lihat.. Allah jua Yang Maha Memerhati.

Pintu hati taubat dan hidayah Allah bukakan untuk sesiapa.. hanya masa dan usaha hamba tersebut untuk mencari dan mengamalkan.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 19:45


"pendapat saya, walaupun bertudung labuh, kita janganlah rasa lebih baik dari orang yang tak bertudung labuh, tak bertudung, hatta yang bukan beragama islam sekalipun.. sumernya hamba Allah, yang kita sendiri tak tahu kesudahan dia dan kesudahan kita bagaimana.. hidayah, Allah boleh beri pada siapa-siapa yang dikehendaki, boleh palingkan hati kita bila-bila masa saja.. jadi, sama-smlah kita saling mendoakan.. tak ada mulianya kita hanya semata-mata bertudung labuh.. semuanya dengan izin Allah jua.."

saya sokong pendapat saudari....

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.18022 saat. Lajunya....