Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Adakah para Malaikat hanya membuat andaian?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Adakah para Malaikat hanya membuat andaian?

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah para Malaikat hanya membuat andaian?

niza0202
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2009
Ahli No: 38245
Posting: 1
Dari: KL

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-01-10 09:33


"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, ‘Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.’ Mereka berkata, ‘Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?’ Tuhan berfirman, ‘Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.’"
Qs. al-Baqarah : 30


Persoalannya;

Bagaimanakah para malaikat boleh mengetahui akan hal yang belum berlaku seperti kerusakan dan pertumpahan darah yang dilakukan oleh manusia, walhal Allah baru sahaja berfirman untuk menciptakan manusia. Apakah malaikat hanya mengagak-agak sahaja (mustahil malaikat bersifat sebegini). Atau pun mereka telah pun melihat contoh perbuatan manusia sebelum itu. Oleh itu, adakah keturunan manusia lain sebelum Adam yang telah dibinasakan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For niza0202Profil   Hantar PM kepada niza0202   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-10 02:36


Pernah terfikir masa tengok kartun Penciptaan Nabi Adam a.s dengan anak Wawa, tapi 2 lah ..takut nak fikir 'further' lagi sebab risau 'tak tercapai akalku'. yang penting, baik kita perah otak ni fikir apa lagi yang sempat untuk kita tambahkan amal kebajikan kita..

Ha, niza0202, awak ada jwpnnya ke? Bgtaulah ..


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.077721 saat. Lajunya....