Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita bergerak ke arah apa yang difokus
-- Dari filem Kung Fu Panda

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 22 minit yang lalu
kaze: 1 hari, 12 jam, 59 minit yang lalu
Daeng_Jati: 4 hari yang lalu
RedPetunia: 6 hari yang lalu
sahabat_amin: 8 hari yang lalu
Gorodkovie: 10 hari yang lalu
Swarig123: 13 hari yang lalu
sunan-faqih: 19 hari yang lalu
ajefikrah: 24 hari yang lalu
Kang: 26 hari yang lalu
owl_UM: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: lelaki pandai memasak....perlu ke?kan perempuan ada...


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» lelaki pandai memasak....perlu ke?kan perempuan ada...

Please Mendaftar To Post


Oleh lelaki pandai memasak....perlu ke?kan perempuan ada...

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 12:00


sekarang kat tv..banyak chef...lelaki lah....perempuan pun ada....tapi tak banyak yang menonjolkan diri...persoalannya....perlukan lelaki belajar memasak????Kalau dah ada isteri...buat apa belajar...lainlah bujang...makan kat kedai saja.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 13:09


Salam ...

Kalau lelaki boleh masak, baguslah ... sekurang2nya dapat bantu isteri dalam waktu2 tertentu ... misalnya, semasa isteri sakit, kalau isteri ada banyak kerja dipejabat ... Ayah saya pandai masak, selalu dia tolong ibu saya masak terutama bila mereka tinggal berdua ... Dan sekarang ini sifat ini diwarisi oleh abang saya, kalau isteri balik lambat, dialah yang akan menyediakan makanan ... (Give and take ....)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 16:56


Pada 26-02-10 13:09 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Kalau lelaki boleh masak, baguslah ... sekurang2nya dapat bantu isteri dalam waktu2 tertentu ... misalnya, semasa isteri sakit, kalau isteri ada banyak kerja dipejabat ... Ayah saya pandai masak, selalu dia tolong ibu saya masak terutama bila mereka tinggal berdua ... Dan sekarang ini sifat ini diwarisi oleh abang saya, kalau isteri balik lambat, dialah yang akan menyediakan makanan ... (Give and take ....)


em...setuju2....bolehlah gilir2 kan....hehe :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 19:43


Pada 26-02-10 16:56 , sakinah283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-10 13:09 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Kalau lelaki boleh masak, baguslah ... sekurang2nya dapat bantu isteri dalam waktu2 tertentu ... misalnya, semasa isteri sakit, kalau isteri ada banyak kerja dipejabat ... Ayah saya pandai masak, selalu dia tolong ibu saya masak terutama bila mereka tinggal berdua ... Dan sekarang ini sifat ini diwarisi oleh abang saya, kalau isteri balik lambat, dialah yang akan menyediakan makanan ... (Give and take ....)


em...setuju2....bolehlah gilir2 kan....hehe :-D






SALAM....

Satu pakej yang baik kalau saling bantu-membantu. Ini kerana zaman sekarang kebanyakkan wanita bekerjaya, so kalau give and take lagi aman, harmoni rumah tangga..





Firman Allah yang bermaksud: "Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (Surah At-Taubah, ayat 71)
:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

songkok
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11516
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 01:37


semua orang kena ada ilmu memasak ni. tak kira lah lelaki ke perempuan. sekurang2nya kita masak untuk sendiri makan lah. kita tahu apa yang kita masak. sambil2 masak tu doa-doa lah. bila suami masak, doa lah untuk isteri dan anak-anak. bila isteri masak doa lah untuk suami dan anak-anak. haa bagi yang bujang doa lah untuk mak ayah ke... emm mudah-mudahan dengan apa yang kita masak dan apa yang dimakan, semua datangkan kebaikan, jadi lebih baik, lebih taat agama dan lain-lain. siapa lah yang tahu mungkin sebab masakan tu jadi asbab hidayat untuk orang lain... emm penting jugak memasak ni. kalau solat, dikira dari mula kita wudhu'. emm kalau makan dikira dari mula ia dimasak lah... hehe


-----------------
"One thing you can't recycle is wasted time."


Bookmark and Share

  


  Member Information For songkokProfil   Hantar PM kepada songkok   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 23:24


Assalamualaikum ...tak rugi apa pun kalau kaum adam pandai masak...malah menbawa kebaikan...


-----------------
there is no such thing as a safe journey life is full of ups dan downs


Bookmark and Share

  


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 01:40


aah,kalau isteri kan pergi kursus ke, lepas beranak ke (dok kg mak jaga), taklah si suami asyik makan kat kedai saja.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 18:20


salam, tak salah rasanya kalau lelaki pandai masak pun
kalau masa isteri sakit ke, bersalin ke boleh lah suami masak
tapi yang penting isteri tetap masak untuk suami bila keaadaan mengizinkan,
kan ke rumah tangga tu perkongsian hidup :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 20:17


Pada 07-01-10 12:00 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang kat tv..banyak chef...lelaki lah....perempuan pun ada....tapi tak banyak yang menonjolkan diri...persoalannya....perlukan lelaki belajar memasak????Kalau dah ada isteri...buat apa belajar...lainlah bujang...makan kat kedai saja.....



yup sukung)huhuh :-D


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 20:20


Pada 26-02-10 13:09 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Kalau lelaki boleh masak, baguslah ... sekurang2nya dapat bantu isteri dalam waktu2 tertentu ... misalnya, semasa isteri sakit, kalau isteri ada banyak kerja dipejabat ... Ayah saya pandai masak, selalu dia tolong ibu saya masak terutama bila mereka tinggal berdua ... Dan sekarang ini sifat ini diwarisi oleh abang saya, kalau isteri balik lambat, dialah yang akan menyediakan makanan ... (Give and take ....)


ini pun sukung)huhuhuh :malu: :-D


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 06:26


suka sangat bila suami tolong masakkan.
rasa sedap sangat walaupon simple.
kasih sayang masa memasak tu penting.

kata mak saya, lelaki yang tahu masak ni, anak-anak makin sayang :)


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

  


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 09:05


kalau dah perempuan pemalas
nak diharapkan memang tak boleh kalau dah dasar pemalas. buat sendiri lagi mudah. tak perlu pening kan kepala.
takkan laki / suami nak makan di kedai saja
baik jangan kahwin kalau nak macam tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 11:43


Pada 08-03-10 09:05 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah perempuan pemalas
nak diharapkan memang tak boleh kalau dah dasar pemalas. buat sendiri lagi mudah. tak perlu pening kan kepala.
takkan laki / suami nak makan di kedai saja
baik jangan kahwin kalau nak macam tu.


amboi bezita.... ganas nya ayat.... bezita tahukan asal usul wanita???? dari tulang rusuk lelaki kan??? jangan kan sebab wanita dari tulang rusuk lelaki, mereka MESTI masak untuk suami... memasak, kemas rumah, jaga anak dan lain-lain adalah tugas bersama. if suami atau lelaki pandai masak tak salah... kadang-kadang saya akui perempuan ada tak pandai masak... mungkin mereka pandai menjahit atau sebaliknya... BUKAN MALAS.... ikut cara Nabi Muhammad saw.... dia menjahit, jaga anak... buak kerana isteri PEMALAS tapi membantu meringankan beban isteri... itu kan ciri-ciri ROMANTIK.... ;-)


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 12:41


hehehe tou aii... bukan semua pemalas. ditujukan kepada yang pemalas sahaja.

memang bagus kalau ikut cara rasul Allah. bersama membantu. tapi kalau lelaki dah bantu ada yang naik lemak. biarkan laki tu buatkan.

eh tou aii ni perempuan kan? dah kawin ke belom ? mari kawin dengan saya nak? hahahahah

Bookmark and Share

  


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 13:52


Pada 08-03-10 12:41 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe tou aii... bukan semua pemalas. ditujukan kepada yang pemalas sahaja.

memang bagus kalau ikut cara rasul Allah. bersama membantu. tapi kalau lelaki dah bantu ada yang naik lemak. biarkan laki tu buatkan.

eh tou aii ni perempuan kan? dah kawin ke belom ? mari kawin dengan saya nak? hahahahah


cik bezita... ni bukan ruangan topik kelakar ye... ni ruangan PENGETAHUAN AM... harap maklum....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 13:52


Pada 08-03-10 12:41 , bezita posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe tou aii... bukan semua pemalas. ditujukan kepada yang pemalas sahaja.

memang bagus kalau ikut cara rasul Allah. bersama membantu. tapi kalau lelaki dah bantu ada yang naik lemak. biarkan laki tu buatkan.

eh tou aii ni perempuan kan? dah kawin ke belom ? mari kawin dengan saya nak? hahahahah


cik bezita... ni bukan ruangan topik kelakar ye... ni ruangan PENGETAHUAN AM... harap maklum....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 16:30


Assalamualaikum bila baca topik ni ingat tak cerita cerekarama mlm sabtu hari tu tak silap tajuk ceritanya "dalil cinta" ha gitulah gayanya kalau perempuan tak reti masak. maaflah ya bukan akak nak ngata sesiapa sekadar bercerita.

dapat mak mertua tak kisah tak apa dapat yang berkisah fuhhh naya beb.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 17:51


Isteri tak pandai masak tak apa lah... Tak kisah. boleh makan kat luar hari2. Duit pun banyak... sama-sama kerja. Lagipun penat balik kerja. Kena buat kerja-kerja kat rumah pulak pas tu. kasihan lah wife kita tu. Bagi lah dia rehat2...

Beruntung lah kawain dengan saya ni. okey okey okey...

Mak mertua dan tinggal jauh, asing2. Jumpa pun sekali sekala. Bila jumpa, ajak saja makan luar sekali. Ha ha ha...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 07:51


Assalamualaikum semua wah..wah..wah isa bukan saja isteri beruntung dapat isa tapi perniaga juga untug dapat isa. kalau macam ni kan kak limah nak niaga depan rumah isa. pergi alamat boleh buka warung. :lol:

jangan marah ya gurau saja. tak boleh gurau dok surau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 08:25


Pada 09-03-10 07:51 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua wah..wah..wah isa bukan saja isteri beruntung dapat isa tapi perniaga juga untug dapat isa. kalau macam ni kan kak limah nak niaga depan rumah isa. pergi alamat boleh buka warung. :lol:

jangan marah ya gurau saja. tak boleh gurau dok surau.


jom jual depan umqh isa


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 11:03


kesimpulannya...kalau tengok cerita dalil cinta tu...nampak sangat yang perempuan tu tak bersedia dari semua segi.....last-last kerana ego..akhirnya kena belajar segalanya...tapi sebagai lelaki ia satu nilai tambah lah jika belajar masak.....taklah jadi macam suami dalam dalil cinta tu...makan maggi saja....Kalau reti kan senang..hehee

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 13:14


Betul tu... Memang untung berniaga warung depan rumah saya. Hari2 beli kat kedai sahabat-sahabat semua. Diskaun ada tak??? He he he...

Tak reti masak boleh belajar. Kalau dapat wife macam dalil cinta tu, pujuk2 lah... pergi lah ke kelas masak2 sama-sama... Jangan gaduh2 dan sedih-sedih... Kan janji nak harungi suka duka lautan hidup dunia ni bersama2... Cinta sejati membawa mati. Cewahhhhhhhhhh....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 13:23


cikgu jangan cakap saja nanti dah dapat isteri macam tu. hah nanti itu jadikan alasan nak cari lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 13:57


Ish... Dah ada dah pun isteri. Satu saja... Tapi dia pandai masak. Dan saya selalu pesan kat dia... Jangan jual... Sebabnya... Saya bagitau kat dia... "Nanti kedai lain semua tutup"... He he he...

Kalau nak yang terbaik, kita jadi lah yang terbaik... Yang termampu... Dan jangan paksa org menyayangi kita... Biarkan dia buat pilihan. Cewahhhhhhh...

Jom kawin... Best tau... He he he...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 14:16


ish...ish...ish...cikgu ni buat kelakar pula dia.
oooo baguslah dah ada isteri rajin masak. boleh lah kami datang rumah menjamu selera.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 14:45


hurey hidup lelaki.. kita kuasai masak memasak ini.. kita still boleh hidup..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

isa777_musa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2008
Ahli No: 33185
Posting: 129
Dari: Klang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 16:02


Jom datang rumah ramai-ramai... Makan kenyang2...

Bab makan2 ni tak kisah sangat sebenarnya. Eksen saja perut2 kita ni bila lapar. Dah kenyang kang, sudah. Cuma kalau sedap2 tu best lah jugak. Sederhana sedap pun dah ok...

Meggie pun layan jugak sekali sekala walaupun rajin masak. Order kat wife... Ha ha ha...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For isa777_musaProfil   Hantar PM kepada isa777_musa   Pergi ke isa777_musa's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 22:12


masak?
sikit-sikit boleh lah juga..

tapi tidak sedaplah berbanding masakan mak

tapi bila balik kg...mak mesti suruh saya masak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 08:51


saya setakat masak air,goreng telur,masak nasi,masak ikan sambal,sardin bolehlah...dulu pernah juga cuba masak masakan yang susah2 ni...tengok-tengok tak sedap..membazir saja...tak ada org nak makan...akhirnya beli yang paste cap brahim....masuk saja kan dah canggih.....beli saja perencah @paste yang ada....mudah dan cepat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 13:42


lelaki kena juga pandai masak, buat kerja rumah, jaga anak..... yelah, buatnya jadi macam saya ni, my future husband ni tak ada kelulusan, ada masalah dengan kerakyatan so....saya lah yang mungkin akan menyara hidup dia...dia jadi mr mama agaknya...entah lah


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

  


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-10 19:40


Pada 07-03-10 20:20 , KIKO posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-02-10 13:09 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Kalau lelaki boleh masak, baguslah ... sekurang2nya dapat bantu isteri dalam waktu2 tertentu ... misalnya, semasa isteri sakit, kalau isteri ada banyak kerja dipejabat ... Ayah saya pandai masak, selalu dia tolong ibu saya masak terutama bila mereka tinggal berdua ... Dan sekarang ini sifat ini diwarisi oleh abang saya, kalau isteri balik lambat, dialah yang akan menyediakan makanan ... (Give and take ....)


ini pun sukung)huhuhuh :malu: :-D



ni pun aku sukung juga ni,apa-apa pun maGgi saya sudah kambang)kekekeke


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

  


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 17:15


salam alaiykh.....

eloklah lelaki yang pandai masak.dapat ringankan kerja isteri... bahagianya kalau dapat lelaki pandai masak..sebab mereka memang sedap, macam pak su dan adik bongsu ana.. paksu ana akan masak untuk kami kalau datang rumah dia takkan susahkan mak su..maksu akan masak hujung minggu sebab cuti. adik bongsu ana pulak mewarisi mak ana yang pandai masak..walaupun nampak macam cincai tapi sedap...(^_^)..tabik spring lah pada kaum adam yang pandai masak ^_^


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 20:45


kena pandai masak.....

isteri bukan sihat sentiasa.. Kalau isteri bekerja, Kalau kena out station boleh lah survive banding pergi kedai manjang...

ada pula suami jenih suka makanan style MAK DIA saja. jenuh lah Kalau bini pulak jenih tau masak style MAK DIA saja juga. maka suami lah kena ajo bini tu masak Kalau dia nak rasa jugak sama macam mak dia masak time dia kocik2 dulu...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 10:24


lelaki tak payah masak, sibuk saja..
kalau sedap, tak apa juga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-10 16:22


Pada 24-05-10 10:24 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki tak payah masak, sibuk saja..
kalau sedap, tak apa juga..


uishhhhhhh.....

masak sup & air mata kucing yang ayah akak buat lah yang paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling sodap akak pernah rasa


&

roti telur & telur dadar yang abang akak buat lah yang paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling sodap akak pernah rasa. siap main tingkat2 lagi. tak pecah pulak tu.

akak, mak, makcik, adik perempuan, memasing dah belajo baaaaaaanyak kali tapi tak boleh nak lawan kesodapan ayah dengan abang buat :terliur: :terliur: :terliur:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 09:06


salam
kawan-kawan sekalian,memasak ni siapa pun boleh buat,tanyala bapak2 yang belajar luar negara dulu,dia boleh masak punya,dia campak saja bawang putih tanpa kopek kulit,tumbuk2 zasssss campak,heheeh aku lah yang buat tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 13:07


alhamdulillah, suami saya tukang masak madrasah.. tapi Kalau kat rumah memang dia takmo masak Kalau saya tak ada keuzuran.. time saya bersalin, tak payahlah susah2 nak balik kampung, lauk berpantang semua suami tau masak.. alhamdulillah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-10 22:57


Pada 24-05-10 10:24 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki tak payah masak, sibuk saja..
kalau sedap, tak apa juga..


tak mengapa kalau tak sedap, janji boleh masuk perut :-D


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-10 23:04


Pada 25-05-10 13:07 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah, suami saya tukang masak madrasah.. tapi Kalau kat rumah memang dia takmo masak Kalau saya tak ada keuzuran.. time saya bersalin, tak payahlah susah2 nak balik kampung, lauk berpantang semua suami tau masak.. alhamdulillah..



wah..bestnya...jadi lelaki perlu pandai masak..jangan simpan bakat terpendam...(^_^)


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

abadikan_03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.02.2006
Ahli No: 22544
Posting: 177
Dari: Negeri Sembila (N9)

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-10 11:19


ye, memang bagus lelaki pandai memasak..semasa saya dioversia, saya dan kawan-kawan lah yang memasak jika ada satu-satu program yang dianjurkan oleh persatuan...orang perempuan makan saja...

tapi bagaimana pula bila orang lelaki pandai memasak dan orang perempuan yang tak pernah masuk dapur ni...??????????


-----------------
Berkasih Mesra Hidupkan Bahagia.semoga Ukhwah yang terjalin ini mendapat keradhaan Allah selalu..




Bookmark and Share

  


  Member Information For abadikan_03Profil   Hantar PM kepada abadikan_03   Pergi ke abadikan_03's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-10 13:55


kadang-kadang kalau org lelaki ni jarang beno masuk, tapi sekali dia masak..perrhhh sOOdaapp...huhu

teringat abang saya masa saya kecil-kecil dulu...masakkan untuk kami adik-adik...not bad..
nak tak nak kena survive dan tarbiyah bila da kahwin tolong isteri pula~



Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-10 22:23


setakat tahu yang simple saja cukup, time org rumah sakit ke brsalin ke,boleh msak just apa yang boleh msak...org sikit tak makan banyak....tapi, org yang brgelar isteri mesti tahu msak,so pada all femini, hadirkan dirimu ke "dapur"

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 01-06-10 16:08


Assalamualaikum..kebiasaan lelaki yang pandai masuk, agak cerewet tentang makanan..tu yang terror masuk..macam ayah saya..tapi sklai dia masuk..memang sedap sangat..hehe..umi org penang..so cari masuk lain..ayah jawa, mskkannye lain..sesetangah mskkan memang tak pandai nak buat..so ayahlah yang akan masuk mengikut seleranye..hehe


-----------------
a href="http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=33878&forum=59&#f461745">


Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nieyl
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2010
Ahli No: 39932
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-10 15:40


lelaki patut pandai masak..tak perlu lah pandai sampai ke tahap yang sama dengan perempuan, yang simple2 pun ok dah lah..at least dia patut tau bagaimana nak masak masakan favourite dia..

naya kalau kahwin dengan lelaki yang langsung tak nak campur urusan di dapur..kalau tak pandai masak pun, tolong lah buat apa yang patut, basuh pinggan ke, tolong kupas bawang ke...tapi majoriti suami hanya tau goyang kaki baca paper time isteri masak kat dapur..

I think man who can cook is kind of sweet..hehehe.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For nieylProfil   Hantar PM kepada nieyl   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 23-06-10 22:08


apa salahnya lelaki pandai masak....
kan perempuan dah mengandung dan melahirkan anak....itu dah sangat berat...si suami tolong-tolong lah...
Tapi bagi saya [email protected] isteri mesti kena pandai masak....takkan nak bagi suami makan luar selalu..air tangan isterilah yang dapat menambat hati suami...insyaallah...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-10 17:27


Ya....btol3,isteri wa................................jib pandai masak dan minat masak,pandai tapi malas masak pun susah;)
Suami harus,perlu,mesti pandai masak.Tak pandai masak,belajar,
tapi pun kena rajin juga,kalau tak...
Suami isteri hari-hari makan kat kedai:)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-10 13:28


perlu lah...baru anak-anak dapat merasa air tangan ibu dan ayah...hehe...hari-hari biasa ibu masak, hari cuti ayah masak...itu perjanjian sejak awal kawin..urmm..harmoni jugak...rasa bahagia saja bila ayah turun padang tolong ibu. lepas itu anak-anak pandai pula nak request lauk kesukaan masing-masing..hehe.. :-D


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-06-10 18:18


amat bagus kalau lelaki pandai masak...
perempuan boleh membuat kerja mengemas dan membasuh....
hehehhe saling membantu boleh mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan...
heheheh
:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 15:05


Pada 25-06-10 13:28 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

perlu lah...baru anak-anak dapat merasa air tangan ibu dan ayah...hehe...hari-hari biasa ibu masak, hari cuti ayah masak...itu perjanjian sejak awal kawin..urmm..harmoni jugak...rasa bahagia saja bila ayah turun padang tolong ibu. lepas itu anak-anak pandai pula nak request lauk kesukaan masing-masing..hehe.. :-D




cadangan yang baik... :welcome: :-D


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 11:08


siapa yang setuju jika tugas memasak ni diberikan pada suami..???

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 11:59


saya setuju cikgu...tapi kalau sama-sama kan memasak lagi best...eratkan hubungan...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-07-10 12:03


Best pandai masak,
boleh goreng macam jamie oliver, grill macam rob rainford, buat kek macam nigella.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 12:09


yang peliknya 'kebanyakan' lelaki yang pandai memasak (chef) ini sebagaimana mak andam selalunya lelaki lembut. Apakah untuk lelaki pandai memasak memerlukan kelembutan seperti wanita? Hanya lelaki yang masak secara kawah sahaja yang biasanya yang nampak jantannya. Jika trend lembut untuk syarat sedapnya masakan, semua anak-anak lelaki saya tak pandai memasak pun tak apalah. Maaf. Sekadar persoalan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Nur_Espace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2010
Ahli No: 39588
Posting: 27
Dari: Tanah Rata

france   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 18:32


Pada 20-07-10 12:09 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

yang peliknya 'kebanyakan' lelaki yang pandai memasak (chef) ini sebagaimana mak andam selalunya lelaki lembut. Apakah untuk lelaki pandai memasak memerlukan kelembutan seperti wanita? Hanya lelaki yang masak secara kawah sahaja yang biasanya yang nampak jantannya. Jika trend lembut untuk syarat sedapnya masakan, semua anak-anak lelaki saya tak pandai memasak pun tak apalah. Maaf. Sekadar persoalan.


salah tu....tak semestinya lembut baru sedap masakan...
ramai lah chef yang tak lembut tapi masak sedap
yang lembut keluar tv 2 orang saja, tu pun kebetulan
suami saya juga masak sedap tapi kejantanannya tetap terserlah... ;-)
jangan risau, bagi saya bagus ajar anak-anak lelaki sama buat kerja rumah...Rasulullah pun jahit baju sendiri kalau tak silap
itu menunjukkan suami isteri kena saling membantu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_EspaceProfil   Hantar PM kepada Nur_Espace   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 09:34


so..pakat lah kita masak ramai-ramai kan...merasa pula air tangan ayah...mesti sedap....... kombinasi ayah dan ibu pasti akan btambah sedap...sedap dalam masakan ....sedap pada eratnya hubungan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 10:10


Saya tetap nampak bukan sekadar 2 org lembut masuk TV pandai masak, ramai lagi termasuk artis2 lembut. Mungkin kebetulan sebagaimana Mak (Pak) Andam biasanya perwatakan lembut. Bagaimana pun tidak pandai memasak tidak semestinya tidak boleh membantu isteri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 16:36


Cik Abe saya boleh masak....tidaklah pandai sangat....Alhamdulillah....
kalau dia masak kurang sedap.... tapi boleh lah..Alhamdulillah...

kalau tanya hati wanita saya....selaku isteri, saya lebih suka dia tak pandai masak kerana saya mahu saya seorang saja pandai masak kat rumah saya......org lain makan dan basuh pinggan saja ya.. :D

dapur adalah 'kawasan' saya.....jangan ada 'pakar' lain yang nak cabar saya termasuk suami saya, pasti saya geram jadinya...kah..kah kah...         BUT I'M SERIOUS


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 16:46


salam
daripada pengalaman saya lelaki kalau pandai masak memang lebih-lebih hebat daripada perempuan.. ayah saya pandai masak maggie.. maggie dia maggie paling sedap kat rumah.. hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 00:46


Pada 22-07-10 16:46 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam
daripada pengalaman saya lelaki kalau pandai masak memang lebih-lebih hebat daripada perempuan.. ayah saya pandai masak maggie.. maggie dia maggie paling sedap kat rumah.. hehe


haaa yang ni akak rasa berat ni...kalau anak puji masakan ayahnya.....sapa yang nak puji masakan omaknya.....kalau boleh biar anak-anak rasa masakan mak dia is the best....the most delicious tiada tolok bandingnya.... :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 06:48


My wife was the best cook and my mother was her grandmaster.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 09:40


biar masak beramai2....makan pun beramai2......puji pun beramai2......puji diri sendiri.....;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-07-10 11:32


Pada 23-07-10 00:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



haaa yang ni akak rasa berat ni...kalau anak puji masakan ayahnya.....sapa yang nak puji masakan omaknya.....kalau boleh biar anak-anak rasa masakan mak dia is the best....the most delicious tiada tolok bandingnya.... :-D



Masa arwah abah saya hidup dulu, dia yang masak kat rumah tetiap hari. Abah pergi pasar dan masak. Jadi kerja yang lain, basuh, lipat dan iron baju, kemas rumah, mop dan sebagainya semua emak yang buat. Abah memang minat masak, kalau hari Ahad saya beli ikan best, dia suruh kita org semua jalan-jalan, dah siap masak dia panggil balik makan, hahaha... saudara-mara yang datang rumah, tak segan silu cakap nak makan masakan dia.
tu semua tinggal kenangan.sekarang ni memang tengah mood masak, mlm tadi masak 2kg kuey tiow basah daging cincang, hehehe... Mungkin bakat tu yang mengalir kepada saya, rasanya kalau dulu kantol study, sekarang ni maybe saya dah jadi chef. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-10 12:45


lelaki memasak tak asing bagi keluarga saya.. abang sulung saya (along) memang pakar buat nasi ayam.. b.cik saya, sekarang berkhidmat sebagai tukang masak di uitm shah alam.. 2 org adik lelaki saya juga amat meminati bidang masakan.. kami keluarga besar, 11 orang adik beradik.. Kalau berkumpul, memang jadi macam kenduri.. apatah lagi 7org daripada km dah berumah tangga.. time2 berkumpul, kaum ibu cuma jadi pembantu dapur sajalah, yang anak kecil dan sarat mengandung memang tak digalakkan ke dapur, jadi tugas msk2 memang kaum bapa yang ambil alih.. bila km berkumpul, memang lebih 40 orang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

skhaty
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2010
Ahli No: 40088
Posting: 4
Dari: kem terendak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-10 23:10


bila suami isteri bekerja memang terasa kalau seorang-seorang masak dan buat kerja rumah.bila buat bersama hubungan bertambah erat dan sama-sama tak penat.My suami selalu juga ke dapur lagi-lagi time dia cuti atau saya kerja shift petang,balik dah lewat malam..so,bila time isteri sakit atau tak ada dia tahu nak urus rumah dan anak-anak..Insya-Allah...


-----------------
Hiasi dirimu dengan amal dan iman.


Bookmark and Share

  


  Member Information For skhatyProfil   Hantar PM kepada skhaty   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 07:59


tapi berapa ramai saja pasangan macam akak...banyak yang lebih harapkan zaujah untuk buat semua kerja....suami duduk saja baca surat kbr....macam saya...hehehe..tapi saya pun kasihan juga kat isteri saya....suami mesti ada ihsan pada isteri...barulah bahagia...betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 18:54


Pada 23-07-10 00:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-10 16:46 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam
daripada pengalaman saya lelaki kalau pandai masak memang lebih-lebih hebat daripada perempuan.. ayah saya pandai masak maggie.. maggie dia maggie paling sedap kat rumah.. hehe


haaa yang ni akak rasa berat ni...kalau anak puji masakan ayahnya.....sapa yang nak puji masakan omaknya.....kalau boleh biar anak-anak rasa masakan mak dia is the best....the most delicious tiada tolok bandingnya.... :-D



salam~

hewheheee.. kak myhoney mesti cemburu kalau anak-anak nya suka masakan bahnye.. kekekekee.. ala pa salahnye.. kedua-duanya ada talent..
mak saya hebat masak kari.. ayah saya hebat masak sayur tumis2.. balance lah tu.. :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 21:43


Pada 26-07-10 18:54 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-10 00:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-10 16:46 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam
daripada pengalaman saya lelaki kalau pandai masak memang lebih-lebih hebat daripada perempuan.. ayah saya pandai masak maggie.. maggie dia maggie paling sedap kat rumah.. hehe


haaa yang ni akak rasa berat ni...kalau anak puji masakan ayahnya.....sapa yang nak puji masakan omaknya.....kalau boleh biar anak-anak rasa masakan mak dia is the best....the most delicious tiada tolok bandingnya.... :-D



salam~

hewheheee.. kak myhoney mesti cemburu kalau anak-anak nya suka masakan bahnye.. kekekekee.. ala pa salahnye.. kedua-duanya ada talent..
mak saya hebat masak kari.. ayah saya hebat masak sayur tumis2.. balance lah tu.. :sopan:


alaa...babanya talented untuk bab lain udah lah...biar hal masak memasak ni serah kat uminya....akak lebih suka babanya layan anak-anak main ping pong ke, ajak berkebun ke, gotong royong lap tingkap atau sapu sawang dari dok 'glewak' kat dapur .... :sopan:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 22:03


Pada 24-07-10 11:32 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-10 00:46 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



haaa yang ni akak rasa berat ni...kalau anak puji masakan ayahnya.....sapa yang nak puji masakan omaknya.....kalau boleh biar anak-anak rasa masakan mak dia is the best....the most delicious tiada tolok bandingnya.... :-D



Masa arwah abah saya hidup dulu, dia yang masak kat rumah tetiap hari. Abah pergi pasar dan masak. Jadi kerja yang lain, basuh, lipat dan iron baju, kemas rumah, mop dan sebagainya semua emak yang buat. Abah memang minat masak, kalau hari Ahad saya beli ikan best, dia suruh kita org semua jalan-jalan, dah siap masak dia panggil balik makan, hahaha... saudara-mara yang datang rumah, tak segan silu cakap nak makan masakan dia.
tu semua tinggal kenangan.sekarang ni memang tengah mood masak, mlm tadi masak 2kg kuey tiow basah daging cincang, hehehe... Mungkin bakat tu yang mengalir kepada saya, rasanya kalau dulu kantol study, sekarang ni maybe saya dah jadi chef. :)


hmmm , biasa lah tu.......multipurpose memang macam tu...orang cerita pasal memasak dia pun hebat masak jugak, org cerita pasal jahit langsir dia pun hebat jahit langsir jugak... kalau.orang cerita pasal isu kemas rumah ke mesti dia pun tak nak kalah jugak....:terliur:

ooo anak abah lah ni? untung lah nur Es dapat chef keytiaw macam wuzara ni... pakar masak kuetiaw daging cincang ...perggh kira A lah tu....lebih hebat dari kuetiaw kerang atau kuetiaw udang    :lol:

gini lah....

tak salah kalau suami pandai masak, itu dikira satu kelebihan ......
yang salah ialah jika isteri yang langsung tak pandai dan tak mahu masak...yang ni kacau..

proses menyediakan makanan untuk keluarga lebih tepat untuk naluri seorang isteri atau ibu. 'Air tangan' wanita ni dalam hal memasak lebih ummph berbanding lelaki. Sebab itu org tua-tua selalu berpesan pada anak-anak perempuan yang berumahtangga supaya memikat suami dengan masakan mereka....wallahuallam.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:10


satu kelebihan lah jika suami pandai masak...tapi kbanyakkan suami masa kini kurang memiliki kelebihan ini....masak kan dapat menambat perut si pemakan...buat air pun ok apa jika dikuasai...betul tak??

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:18


pada pandangan saya.. lelaki dan perempuan memang perlulah pandai memasak.. anak-anak lelaki saya pun nanti, akan dilatih untuk ke dapur juga bukan perempuan saja.. biarlah suami dan isteri sama-sama pandai memasak.. tak rugi apa-apa pun.. Kalau suami dapat isteri tak pandai masak, bolehlah diajar pada si isteri.. maklum sajalah, zaman lani memang susah nak cari perempuan pandai masak, janganlah nanti pasal masakan pun boleh jadi punca pergaduhan pulak.. lebih-lebih lagi bagi lelaki yang cerewet, nak isteri masak sama macam mak dia masak.. masa itu pula mak dia dah meninggal.. kan lebih baik Kalau suami siap2 bajar masak dari mak dia, bolehlah diajar pada si isteri.. ni tak, tau komplen saja.. :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:27


jadi, walaupun isteri tak tau memasak, suami terimalah seadanya.. janganlah marah2, Kalau tak mampu ajar isteri, antalah isteri pergi kelas memasak.. lepas itu beri galakkan, tanya isteri hari ini belajar masak apa? abang belikan brg2nya ya.. bolehlah kita try masak sama-sama.. kan seronok isteri nak masak begitu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 16:30


peliknya isteri saya suka masakkan untuk saya. Dia nampak seronok jika dapat masakkan untuk kami sekeluarga apalagi kalau saya nampak berselera. Dia bangga dapat masak untuk saya walaupun saya ada pembantu rumah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 28-07-10 16:30


Suami ira xpndai masak..tapi boleh buat kije2 lain selain masak..kira oke lah..bila ira balik kerja..sebok masak..dia pun ambil kaen..lipat..or buat lah apa-apa kerja..asal depan tv..huhuhuhu..tak apalah..janji bantu..


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 16:34


Pada 28-07-10 16:30 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

peliknya isteri saya suka masakkan untuk saya. Dia nampak seronok jika dapat masakkan untuk kami sekeluarga apalagi kalau saya nampak berselera. Dia bangga dapat masak untuk saya walaupun saya ada pembantu rumah.


mestilah seronok ustaz.. rasa puas bila seisi keluarga menikmati hidangan yang disediakan.. yang penting, ikhlas, barokah, ganjarannya pun dari Allah s.w.t.. tak nampak didunia, tapi tiap peluh yang dicurah, panas2 kat dapur semua ada nilai disisi Allah.. jadi isteri2 kenalah rebut peluang ni.. jangan biarkan suami beli kat kedai saja.. suami pun lebih kurangla dengan isteri, komplen sikit-sikit untuk naik mutu Tak apalah, jangan sampai komplen2 yang mematikan semangat isteri nak masak.. 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:38


...dan masalah yang paling besar bila isteri juga akan tidak selesa apabila saya makan kurang atas apapun alasan. (org lelakipun kena jaga penampilan jangan sampai boroi)

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 16:57


Pada 28-07-10 17:38 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

...dan masalah yang paling besar bila isteri juga akan tidak selesa apabila saya makan kurang atas apapun alasan. (org lelakipun kena jaga penampilan jangan sampai boroi)


ye lah...dah penat-penat masak sekali suami jamah sejemput saja....tak ke kecewa rasanya.....kalau seorang isteri bolehada banyak suami tak pa lah....suami pertama tak lalu...suami kedua yang sapu... :cry:

tak ramai isteri kisah perut suami boroi....sebab kehebatan sebenar suami bukan pada perutnya. Tapi kebijaksanaannya terhadap isterinya...sedang bijaksana itu ..luaaaaass maknanya...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 31-07-10 10:51


Pada 26-07-10 22:03 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



hmmm , biasa lah tu.......multipurpose memang macam tu...orang cerita pasal memasak dia pun hebat masak jugak, org cerita pasal jahit langsir dia pun hebat jahit langsir jugak... kalau.orang cerita pasal isu kemas rumah ke mesti dia pun tak nak kalah jugak....:terliur:




wahai kaum perempuan.... perbanyakkanlah shadaqah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-10 12:19


Pada 31-07-10 10:51 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-07-10 22:03 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



hmmm , biasa lah tu.......multipurpose memang macam tu...orang cerita pasal memasak dia pun hebat masak jugak, org cerita pasal jahit langsir dia pun hebat jahit langsir jugak... kalau.orang cerita pasal isu kemas rumah ke mesti dia pun tak nak kalah jugak....:terliur:




wahai kaum perempuan.... perbanyakkanlah shadaqah.


alamak, tak sangka terasa pulak....saya melawak sahaja tapi mungkin telah berlebihan. Minta maaf :malu:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-10 15:20


Pada 01-08-10 12:19 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-07-10 10:51 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-07-10 22:03 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



hmmm , biasa lah tu.......multipurpose memang macam tu...orang cerita pasal memasak dia pun hebat masak jugak, org cerita pasal jahit langsir dia pun hebat jahit langsir jugak... kalau.orang cerita pasal isu kemas rumah ke mesti dia pun tak nak kalah jugak....:terliur:




wahai kaum perempuan.... perbanyakkanlah shadaqah.


alamak, tak sangka terasa pulak....saya melawak sahaja tapi mungkin telah berlebihan. Minta maaf :malu:




tak terasa lah... cuma sekadar jawapan yang sesuai bagi bahasa puan tu. As you sow, so shall you reap.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 13:47


Pada 03-08-10 15:20 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-08-10 12:19 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-07-10 10:51 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-07-10 22:03 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



hmmm , biasa lah tu.......multipurpose memang macam tu...orang cerita pasal memasak dia pun hebat masak jugak, org cerita pasal jahit langsir dia pun hebat jahit langsir jugak... kalau.orang cerita pasal isu kemas rumah ke mesti dia pun tak nak kalah jugak....:terliur:




wahai kaum perempuan.... perbanyakkanlah shadaqah.


alamak, tak sangka terasa pulak....saya melawak sahaja tapi mungkin telah berlebihan. Minta maaf :malu:




tak terasa lah... cuma sekadar jawapan yang sesuai bagi bahasa puan tu. As you sow, so shall you reap


Alhamdulillah,

kelalaian memang sentiasa menuruti hati manusia...gunanya di situ agar ada sifat kerendahan untuk memohon kemaafan pula.... saya harap saya tidak rugi apa-apa.

semoga Allah jadikan saya org yang sanggup menyempurnakan apa yang menjadi 'bahagian' saya, dan saya sempurnakannya kerana Allah, bukan kerana menangkan manusia.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-10 09:42


setiap pasangan ada fungsi masing-masing...bukankah kita saling melengkapi antara satu sama lain???itulah menjadikan org yang berkahwin banyak pahala....bagi isteri makan pahala..pegang isteri pahala...semua pahala lah...(uba dengar ceramah ustaz kazim al hafiz pasal perkahwinan)..pasti kita tahu makna perkahwinan ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-10 14:30


kawin pahala...makan pahala...semua pahala....jangan sia-sia kan peluang untuk mendapat pahala ini....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-10 19:58


Assalamualaikum w.b.t sahabat-sahabat
Sahat2 perasan tak yang kita ni lelaki kena bagi nafkah kat anak isteri....salah satu menyediakan makan minum, pakaian dan etc. So bab menyediakan makanan tu termasuklah juga memasak...kalau tak mampu masak cari org gaji...isteri tak boleh dipakse untuk masak...tugas dia melayan suami juga....heheheh....

Tapikan kalau isteri nak senang dapat pahala tolong2la suami...


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-10 11:16


betul-betul....jangan kita lepaskan peluang untuk bgelar insan yang yang sban hari mmebuat pahala... ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-10 17:58


perlu..lagi-lagi time isteri baru lepas melahirkan anak..kan bagus suami yang tolong masakkn untuk isteri masa tu..=)


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 21-12-10 02:29


Sejak kecil, saya pernah nampak ayah saya masak spageti saja. itu pun kadang-kadang saja. Saya lebih rapat dengan keluarga ibu sebab duduk di negeri ibu dilahirkan. Ibu berketurunan jawa, so bagi saya bila nampak lelaki masak adalah satu perkara yang pelik. (saya rasa, perempuan jawa ini, dia layan suami macam raja, ikut saja cakap suami tapi mungkin sekarang dah lain). Dalam konteks ini, saya rasa lelaki tak perlu pandai memasak..

Bila sudah berkahwin, suami pandai memasak. masa kat u dulu dia pernah jadi juara memasak dan salu masak untuk fakulti. saya rasa segan juga sebab tak berapa expert nak msak. awal-awal kahwin dulu, dia banyak alter masakan saya. kalau tak cukup gula garam ke... Pada saat ini, barulah saya dapat rasakan yang perlu bagi lelaki untuk pandai masak..

Kalau hari biasa-biasa kat rumah itu memanglah saya yang masak. Tapi, bila hari raya dan bila ada tetami datang, tak menang tangan msak sesorg. Suami yang akan masak. Masa itu, sebagai isteri kita akan rasa terharu sangat dan bertambah sayang kat suami

Kesimpulannya : Sekarang ini dah boleh guna pepatah, nak ikat isteri boleh mula dari perut juga hehe :). p/s: walaupun suami pandai masak, isteri pun kena pandai juga, suami ini masak pada waktu tertentu saja tau.. sebagai bahan tambah untuk mengikat kasih. wallahualam.



Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-10 10:04


suami tak pandai masak tak pa....jangan tak pandai imamkan solat sudah lah....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

saifunnisa
Warga Rasmi
Menyertai: 26.12.2010
Ahli No: 40731
Posting: 7
Dari: kota bharu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-12-10 12:14


Pada 24-12-10 10:04 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

suami tak pandai masak tak pa....jangan tak pandai imamkan solat sudah lah....



yups...tol tu...
tapi lau panday 2 2 pom lebih baik...skurg2 nya tau yang basic pom daa cukup...bukan nak suruh jadi chef...
boleh ringankan beban istri nanti...


-----------------
~~~fastabiqul khairat~~~


Bookmark and Share

  


  Member Information For saifunnisaProfil   Hantar PM kepada saifunnisa   Pergi ke saifunnisa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.226499 saat. Lajunya....