Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 3
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 15 jam, 48 minit yang lalu
dentistinhouston: 17 jam, 44 minit yang lalu
ezequielvince: 19 jam, 5 minit yang lalu
shanejohnson: 4 hari yang lalu
wadud: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 26 hari yang lalu
muslimin23: 28 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: dara meminati suami orang....poligami sebagai penyelesaian.....antara pro dan kons...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» dara meminati suami orang....poligami sebagai penyelesaian.....antara pro dan kons...

Please Mendaftar To Post


Oleh dara meminati suami orang....poligami sebagai penyelesaian.....antara pro dan kons...

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 11:49


dalam dunia kini......macam-macam kerenah manusia....antaranya...anak dara yang banyak diluar sana tu...yang berkenan kat suami orang....jatuh cinta katanya.....tapi Kenapa dengan suami org.....padahal banyak lagi teruna diluar sana......ada sampai kawin lari.....sedar2 dah kawin....tak bagitau isteri pertama pula tu...........salah siapa?suami tu ke sebab menggatal atau salah dara tu sebab saja cari pasal...atau salah isteri di rumah sebab tak pandai juga suami......ish...ish... :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

maman_hakim
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7138
Posting: 19
Dari: Bandar Penggaram

Johor  


posticon Posting pada: 25-06-10 05:05


1. suami orang biasanya dah stabil pendapatan
2. suami orang pandai memujuk, pandai ayat...romantik..
3. lelaki ni macam kayu jati. makin lama, makin bernilai.. makin orang pandang cantik, terpesona..berbeza dengan perempuan.. tapi itu tafsiran masing-masing..
4. orang perempuan terdesak. lelaki makin kurang. all the good ones are taken, tapi nasib baik boleh poligami dalam islam.. hehe

salah siapa tu taktaulah. tapi tepuk sebelah tangan takkan berbunyi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maman_hakimProfil   Hantar PM kepada maman_hakim   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-10 10:03


Bismillah
Salam

Dengan izinNya.. Semoga dibawah rahmat & kasih sayangNya.

Berbalik kepada iman, tanggungjawab dan kesedaran dari akal yang Allah SWT beri kepada masing-masing.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 00:34


Pada 25-06-10 05:05 , maman_hakim posting:

!!! QUOTE !!!

1. suami orang biasanya dah stabil pendapatan
2. suami orang pandai memujuk, pandai ayat...romantik..
3. lelaki ni macam kayu jati. makin lama, makin bernilai.. makin orang pandang cantik, terpesona..berbeza dengan perempuan.. tapi itu tafsiran masing-masing..
4. orang perempuan terdesak. lelaki makin kurang. all the good ones are taken, tapi nasib baik boleh poligami dalam islam.. hehe

salah siapa tu taktaulah. tapi tepuk sebelah tangan takkan berbunyi...

iyakah? bukan makin hari, makin kerepot ke? Leboh2 lagi yang merokok tew. Tak tau lah ....ngeh ngeh ngeh :-P


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 16:58


Apa untungnya menjadi andartu berbanding menjadi madu? Sekadar provoke org yang bijak pandai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 26-06-10 17:56


suami org yang gatai + anak dara yang gedik.. it takes two to tango.. sunnah Nabi lain banyak tak buat walaupun yang paling mudah sekali.. eee pls lah cermin lah diri tu dulu


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 18:29


Tak semua suami org gatai dan tak semua anak dara yang menyintai suami org gedik. Ramai juga org bujang yang gatai. Mungkin keadaan sekarang selain dari jumlah lelaki yang kurang berbanding perempuan menyebabkan pilihan terhad. Tambahan lagi lelaki bujang yang berkualiti juga kurang, menambahkan kesulitan ini. Berat mata memndang berat lagi bahu andartu2 memikulnya. Itu belum lagi ibu2 tunggal yang terpaksa menanggung anak yang ramai. Semua wanita terdedah kepada masalah ini sama ada sebagi andartu, ibu tunggal mahupun ibu kepada andartu. Berlapang dadalah sebelum kita diuji sedemikian rupa oleh Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 19:33


salam....
"salah siapa tu taktaulah. tapi tepuk sebelah tangan takkan berbunyi..."

betul...betul...saya sokong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-10 16:01


tepuk sebelah tangan tak berbunyi...
tapi Kalau sebelah tangan tu terlebih miang nak melepuk sebelah lagi pun boleh menghasilkan bunyi melepus...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ct_umairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31316
Posting: 24

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 09:50


salam...
semasa bujang dulu kerap digoda oleh suami orang,,ada yang telah mempunyai 2 isteri dan ada yang masih mempunyai 3 kuota kosong,,,dalam hati selalu berdoa..janganlah tersangkut dek suami org sebab bila jadi kes macam tu biasanya si perempuanlah selalu dipersalahkan dan dicemuh..alhamdulillah diri terselamat dari terjebak dan kini selamat menjadi isteri kepada si bujang....mengikut pengamatan sang suami buat hal menggoda bila siisteri dalam pantang...mungkin kesunyian jadi cuba saham...ada perempuan yang melayan jadi bermulalah episod seterusnya...nasihat saya pada sigadis...jangan cuba2 meletakkan diri dalam situasi 3 segi sebab bila dah terjebak nak patah balik sangatlah payah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_umairahProfil   Hantar PM kepada ct_umairah   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 10:13


Saya seorang yang beristeri satu, InsyaAllah kan terus begitu atas alasan kesuntukan waktu. Tapi bukan bermakna saya tidak menyokong suami2 yang berhasrat menambah lagi. Apabila perempuan tersangkut dengan suami org dan biasanya siperempuan selalu dipersalahkan dan di cemuh, benar, dan yang mempersalahkan dan mencemuh itu bukan kaum lain tapi kaum perempuan juga. So jika kaum perempuan tidak mehu dipersalahkan dan dicemuh berhentilah mempersalahkan dan mencemuh. jangan marah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 10:24


Apa salahnya kawin laki org? Asalkan buat benda tak salah kan? Bukanya berdosa pun......macamla org yang kawin satu tada masalah langsung.


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 10:24


Apa salahnya kawin laki org? Asalkan buat benda tak salah kan? Bukanya berdosa pun......


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ct_umairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31316
Posting: 24

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 10:28


sangat jarang saya dengar isteri pertama yang tidak kisah kalau suaminya berkahwin lebih dari satu...poligami bukan satu benda yang salah...sangat baik jika si suami adil dan tidak pilih kasih serta isteri dapat menerima antara 1 sama lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_umairahProfil   Hantar PM kepada ct_umairah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 16:24


bergetar juga dada saya bila kadang-kadang suami mengusik nak kawin lagi satu.. huhu.. Kalau dah berkenan, lebih baik bernikah dari bercinta dengan anak dara orang. jangan tunggu lama-lama. :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 16:43


Bukankah baik suami anda kahwin lagi satu atau dua. Anda akan mempunyai banyak masa lapang bila mlm hari. Anda boleh gunakan masa keseorangan untuk bermanja manja dengan Allah SWT. Bermunajat dan merintih padaNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 17:17


ya benar.. andai tiba masanya, moga Allah permudahkan segala urusan, dunia dan akhirat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 14:29


Pada 28-06-10 16:43 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Bukankah baik suami anda kahwin lagi satu atau dua. Anda akan mempunyai banyak masa lapang bila mlm hari. Anda boleh gunakan masa keseorangan untuk bermanja manja dengan Allah SWT. Bermunajat dan merintih padaNya.


setuju....
benarkanlah bermadu....

suami beristeri lebih dari satu seronok sekejap, sakitnya lama....beban satu dah jadi dua.....tanggung sedikit sudah bertambah....didunia berat, di akhirat tak payah cerita...merangkak menanggung beban dihadapan Allah, tentu dihisab lebih dari yang isteri satu cuma. Kalau Isteri satu anak mungkin lima tapi dua tiga isteri mungkin anak dua puluh lima.

saya jumpa kes suami yang ingin kawin dua....alasan ia adalah halal dan menjadi haknya. tapi bila isteri tua minta dilepaskan untuk beri laluan kepada si suami bersama isteri muda...tak sanggup pula. Alangkah haloba....
dia tahu haknya.....tapi tak nak ambil tahu hak isterinya. Perceraian juga perkara halal dan menjadi hak isteri jika diminta....Kenapa berat melepaskan isteri tua??

fakir mungkin ada jawapannya.....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 16:11


saya rasa, ada list, isteri yang minta cerai kerana suami berkahwin lain ni berada dalam golongan mana.. mungkin ustaz faqir imara boleh tolong huraikan.. :)

betulka isteri boleh minta cerai Kalau suami kawin lain? betulka minta cerai tu hak isteri? erm.. macam confius saja?

sepengetahuan saya, kuasa talak ni hak suami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 16:32


bingo..!seorang isteri yang bermadu mmpy lebih banyak masa lapang beribadah di mlm hari, lebih ramai madu lebih banyak masa lapangnya. Itu realiti. Tetapi sebaliknya org lelaki semakin ramai isterinya semakin banyak tanggungjawabnya seterusnya semakin sempit waktunya beribadahnya. Itupun realiti. Sebagaimana yang saya katakan saya seorang yang beristeri satu dan insyaAllah akan terus begitu atas dasar ini. Saya haloba dengan masa untuk bermunajat. Jika sepasang suami isteri sedar realiti ini, masing-masing akan saling menolak dan menggalakkan poligami. Tetapi malangnya yang kita halobakan dunia bukan akhirat. Memang benar isteri mempunyai hak menuntut cerai tetapi dengan alasan yang hak juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 16:34


hehehe.. win-win situation... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 18-07-10 09:25


Pada 28-06-10 10:24 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Apa salahnya kawin laki org? Asalkan buat benda tak salah kan? Bukanya berdosa pun......macamla org yang kawin satu tada masalah langsung.



betul! betul! betul!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 18-07-10 09:42


Mengapa perlu mengkritik perkara yang halal? Ada banyak lagi perkara haram yang berlaku di sekeliling kita. Ada ramai lagi yang mempunyai kekasih gelap baik sisuami mahupun siisteri. Ini yang perlu kita perbetulkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-10 15:15


Pada 30-06-10 16:11 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa, ada list, isteri yang minta cerai kerana suami berkahwin lain ni berada dalam golongan mana.. mungkin ustaz faqir imara boleh tolong huraikan.. :)

betulka isteri boleh minta cerai Kalau suami kawin lain? betulka minta cerai tu hak isteri? erm.. macam confius saja?

sepengetahuan saya, kuasa talak ni hak suami..


memang kuasa talak di tangan suami, tapi isteri juga berhak meminta untuk dilepaskan sekiranya sudah tidak ada kesanggupan untuk hidup bersama suaminya...adapun 'sudah tidak ada kesanggupan' itu luas cakupannya....hatta seorang ustaz pernah memberitahu jika isteri merasa tidak suka atau benci pada suami, maka dia boleh meminta perceraian.

Saya membaca buku muhammad Qutb yang menulis tentang topik poligami. Jika isteri tidak sanggup untuk dimadukan, dia berhak meminta diceraikan oleh suaminya....cumanya kena ingat, perceraian sekalipun halal....ia dibenci oleh Allah.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-10 15:43


Pada 18-07-10 09:42 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa perlu mengkritik perkara yang halal? Ada banyak lagi perkara haram yang berlaku di sekeliling kita. Ada ramai lagi yang mempunyai kekasih gelap baik sisuami mahupun siisteri. Ini yang perlu kita perbetulkan.


ada perkara yang halal...tetapi ketat tuntutanya. Saya kurang senang amalan poligami menjadi jawapan kepada isu kekasih gelap atau perempuan simpanan....mungkin persoalan 'seks haram' boleh diselesaikan, namun banyak lagi masalah lain yang boleh timbul dari perkahwinan yang dilakukan atas tuntutan shahwat semata....

seorang pakar motivasi berkata pada saya.....dunia ini rosak kerana lelaki yang rosak. Lelakilah punca paling utama kerosakan dunia hari ini. Jika kita dapat pulihkan lelaki dan dapat mentarbiyyah lelaki dengan sebaiknya, maka semua masalah berkaitan wanita akan dapat diselesaikan.Secara fitrahnya lelaki bersifat memimpin dan menguasai sedang wanita bersifaat taat dan setia. Bila lelaki gagal memimpin diri dan mereka yang berada dibawah pimpinannya...maka dengan itulah wanita menjadi rosak dan hilang sifaat taatnya.

perkara yang halal begitu banyak, tapi yang halal pun dipikul secara menyeleweng dan penuh kegagalan pula. Poligami halal tetapi kebanyakan lelaki yang menanggung poligami melakukan penyelewengan pula...terbaru saya membaca berita terdapat seorang ustaz tahfiz berjima' dengan ketiga-tiga isterinya sekaligus di masa yang sama dan mengatakan itu amalan Rasulullah...alangkan menyelewengkan dan memualkan perbuatan itu.

saya memiliki teman muallaf, baru dimadukan suaminya seorang ustaz yang bertemu isteri kedua menerusi internet. Warga indon yang lebih muda itu dikumpulkan serumah di bilik betul-betul berhadapan dengan bilik isteri tua...si isteri tua tidak pernah lahirkan 'lukanya' tapi kami teman-teman yang 'sakit dada' menyelami perasaannya... saya kira itu tuntutan pengorbanan perasaan yang sangat melampau dari si suami dan tidak mencerminkan amalan baginda saw...

kakak saya juga bermadu...kisahnya juga perit di awal perkahwinan dulu....kesakitan bukan untuk kakak seorang bahkan turut dikongsi ahli keluarga yang lainnya.

saya bertanggapan, kebanyakan lelaki tidak mampu mempamerkan satu suasana poligami yang indah untuk mententeramkan perasaan kaum wanita, sedang kisah-kisah poligami sering memperlihatkan kepincangan dan kesan negetifnya...

sebaik-baiknya....kawin seorang saja lah...isteri tak menjerut rasa, suami tak sakit kepala :-D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 09:53


Satu penilaian yang berat sebelah. Memang media seringkali menceritakan keburukan poligami dan amat jarang malah hampir tiada cerita tentang kebaikan so tidak menghairankan org lebih nampak banyak buruk dari baik. Anda mungkin secara kebetulan menempuh pengalaman pahit, mungkin keadaan berbeza andai kesemua pengalaman anda lalui manis. Seperkara lagi bukan org poligami sahaja yang menyeleweng org monogami juga ada menyeleweng, bukan hanya bermadu saja yang sakit dada rasa terinaya org tidak bermadu juga boleh terinaya malah rasanya statistik org monogami terinaya lebih tinggi. jangan terlalu membenci poligami. Saya juga tidak berminat berpoligami tetapi saya rasa tidak adil kita memburukkan poligami tanpa langsung memberikan kebaikannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-10 10:51


mungkin ya penilaian saya berat sebelah.....tapi masih tetap ada benarnya. Saya tidak memburukkan poligami untuk membela monogami....kerana yang pastinya, setiap yang Allah halalkan pasti ada hikmahnya....terdapat beberapa situasi memang poligami patut mengambil tempatnya.

cuma perkiraan saya, dalam suasana masyarakat yang lelaki muslim ramai yang rosak, tidak bertanggungjawab, lemah iman, cetak ilmu islam....poligami tidak wajar menjadi sesuatu yang popular. :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 09:12


!!! QUOTE !!!

Pada 19-07-10 15:43 , myhoney posting:
seorang pakar motivasi berkata pada saya.....dunia ini rosak kerana lelaki yang rosak. Lelakilah punca paling utama kerosakan dunia hari ini. Jika kita dapat pulihkan lelaki dan dapat mentarbiyyah lelaki dengan sebaiknya, maka semua masalah berkaitan wanita akan dapat diselesaikan.Secara fitrahnya lelaki bersifat memimpin dan menguasai sedang wanita bersifaat taat dan setia. Bila lelaki gagal memimpin diri dan mereka yang berada dibawah pimpinannya...maka dengan itulah wanita menjadi rosak dan hilang sifaat taatnya.


~maaf keluar tajuk sekejap~
menyalahkan lelaki atau perempuan dalam kerosakkan dunia ibarat bertanya 'ayam dan telur mana keluar dulu' persoalan yang takkan selesai mungkin hingga hari kiamat. sememangnya lelaki mempunyai tugas sebagai pemimpin, tetapi perempuan mempunyai daya tarikan yang kuat untuk melemahkan lelaki. kata-kata myhoney membuatkan saya teringat ungkapan Mustafa Kamal Attaturk, 'untuk membentuk negara moden, kita hendaklah 'mengeluarkan' para wanita dari rumah mereka' dan kata-kata ini telah diterima sebulat suara oleh pemimpin barat.. dan pada pandangan saya, inilah puncanya kerosakan dunia pada hari ini...

saya minta maaf, bukan niat saya nak ajak berbahas atau berdebat, khuatir tertipu pula nanti... cuma sama-samalah kita fikirkan di sebalik kata-kata mustafa kamal attaturk ni, mengapa natijahnya sangat besar.. dan sesungguhnya Allah lah yang Maha Besar!

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 14:20


!!! QUOTE !!!

saya teringat ungkapan Mustafa Kamal Attaturk, 'untuk membentuk negara moden, kita hendaklah 'mengeluarkan' para wanita dari rumah mereka' dan kata-kata ini telah diterima sebulat suara oleh pemimpin barat.. dan pada pandangan saya, inilah puncanya kerosakan dunia pada hari ini...


alangkah benarnya telahan pakar motivasi yang saya kemukakan sebelum ini....lelakilah punca kerosakan wanita....si lelaki Kamal Attartuk ini ingin modenkan negara dengan 'melakukan kejahatan' ke atas wanita....bukankah lelaki ini sebenarnya cuba 'merosakkan' wanita???


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

arnabputih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39621
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 20:07


jika perempuan tidak menunjuk dan merelakan..tiada lelaki yang akan terpegun..

begitulah halnya kalau tiada lelaki yang melayan, tiada lah perempuan yang menarik.

nak salahkan salah satu pihak tidak adil, kedua-duanya punca kepada permasalahan.

~ agak-agaknya ada ke jadi perbincangan dan topik jika masing-masing pandai kawal diri, jagi diri, tahu batasan dalam agama.

..Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arnabputihProfil   Hantar PM kepada arnabputih   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 10:19


dara meminati suami orang...
1. Bilangan lelaki semakin berkurangan
2. Bilangan lelaki bujang yang berkualiti semakin berkurangan
3. Lelaki yang berkahwin lebih matang
4. Lelaki yang berkahwin lebih penyayang
5. Lelaki yang berkahwin telah terbukti mampu memikul tanggungjawab.
Sekadar kemungkinan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 10:46


insya ALLAH saya izinkan berpoligami ni... kalau boleh dapat teman yang lagi solehah, yang pakai purdah yang jaga syariat... dan kasih sayangnya hanya pada ILAHI..


-----------------
UMMU IMRAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 16:20


Pada 22-07-10 10:19 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

dara meminati suami orang...
1. Bilangan lelaki semakin berkurangan
2. Bilangan lelaki bujang yang berkualiti semakin berkurangan
3. Lelaki yang berkahwin lebih matang
4. Lelaki yang berkahwin lebih penyayang
5. Lelaki yang berkahwin telah terbukti mampu memikul tanggungjawab.
Sekadar kemungkinan.


rasanya ada lagi kemungkinan..

6. lelaki yang berkahwin lebih mahir mencairkan hati perempuan
7. lelaki yang berkahwin mungkin sudah jemu dengan satu pasangan
8. lelaki yang berkahwin lebih stabil pendapatan
9. lelaki yang berkahwin lebih pandai temberang

jangan marah...sekadar kemungkinan :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 16:31


saya join club dengan yuhada.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 22-07-10 18:18


Apapun yang kita lakukan kerana Allah mendapat pahala. Poligami keranaNya, Monogami keranaNya hatta membujang keranaNya juga mendapat pahala. Biarlah kita menilai dari redha Allah bukan nafsu amarah. Sebagai lelaki saya tidak berminat poligami tetapi jika saya di kalangan wanita...saya pun join club dengan yuhada. Poligami penjara bagi lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 00:56


aikk...ada join club pulak dah.....

beginilah....

Sebagai wanita saya tidak berminat poligami tetapi jika saya di kalangan lelaki ...saya pun join club dengan faqir imara . Poligami penjara bagi lelaki.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Zaujiha
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2008
Ahli No: 34033
Posting: 5

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 09:31


ehem , tak nak payung emas ke ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZaujihaProfil   Hantar PM kepada Zaujiha   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 14:25


Pada 23-07-10 09:31 , Zaujiha posting:

!!! QUOTE !!!

ehem , tak nak payung emas ke ?


ewah ewaaahh....siap berdehem...GATAL tekak nampaknya ya....
tak ada masalah....boleh dipertimbangkan....tak salah kalau nak mencuba :-P

DJ radio ikim kata....."seandainya dunia ini hanya lah persinggahan, mengapa tidak kita perbanyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan ??"

saya rasalah, bagi seorang lelaki, membawa bekalan 'isteri' sampai dua tiga bukankah agak membebankan...jadi bawa satu cukuplah ya :jangan:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 14:35


Wah! Ini betul-betul pejuang anti poligami ini! Bung Mokhtar pun terkedu ini!

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 14:37


Pada 23-07-10 09:31 , Zaujiha posting:

!!! QUOTE !!!

ehem , tak nak payung emas ke ?


Dapat payung emas ke? setahu saya ini bukan hadis ataupun ayat al-Quran


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 16:00


POLIGAMI PENJARA BAGI LELAKI?

jika dah nak kan akhirat Kenapa nak susah-susah kan suami, jadikanlah rumahku syurgaku... indahnya


-----------------
UMMU IMRAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 16:09


suami saya bercinta? saya memang tak selesa, pasti saya beri dia 2 pilihan.. nikahi gadis itu atau lupakan saja.. saya juga takkan teragak2 menghubungi dan berjumpa muslimah tersebut bertanya sama ada mahu berkahwin atau sekadar bermain perasaan? Kalau nak main-main perasaan, pergi main jauh-jauh..

tak sampai hati saya nak minta suami buat pilihan antara kami berdua.. banyak sungguh pengorbanan yang dah dicurahkan.. biarlah kat dunia ni diringan2kan bebannya.. moga dipermudahkan urusannya di dunia dan akhirat.. amin..

jadi, saya setuju dengan tajuk ni.. Kalau dah berkenan, nikahkan saja.. supaya tumpuan terhadap tugas masing-masing tak terganggu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 17:00


Semoga Allah pelihara yuhada dan fatin3 daripada sebarang ujian yang tidak mampu mereka tanggungi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 21:53


zaujiha kenalan saya yang sangat rapat...errr roomate saya sebenarnya....dia tahu saya pernah offer dia untuk kahwini sesiapa saja yang berkenan di hatinya....dia tak sanggup pulak.... akuinya pada saya - 'yang seorang' ni pun abang tak tahu macamana penghisaban di hadapan Allah, bagaimana nak mengambil tanggungan lagi seorang...hmmm itu katanya. Kalau dia berubah fikiran....boleh saja, persetujuan saya tidak menjadi syarat di sisi syarak dan perasaan cemburu saya tak kemana....jadi dia memiliki keputusan yang tidak perlu pun izin atau restu saya, imannya akan menjadi neraca pertimbangannya. Saya tak bunuh diri kerana suami kawin seorang lagi......cuma saya pernah sebut pada suami, cemburu itu kerana sangat sayang , cemburu kerana saya ingin saya seorang yang berada di sisinya, kalau saya boleh usahakan untuk kurangkan rasa sayang saya padanya, mungkin cemburu saya akan berkurang juga.....saya boleh saja mencuba jika itu yang diingininya.

Saya bukan saja cemburu pada wanita di dunia, saya juga cemburu pada bidadari disyurga kerana suami pernah berkata pada saya tatkala dia menolak poligami didunia...."abang tunggu bidadari syurga yang berkali ganda cantik dan hebat dari mana-mana wanita didunia...." waah saya sangat cemburu dengan impian suami sehingga suami berkata, kat syurga tak ada rasa cemburu...cemburu untuk didunia saja.

pada saya, lelaki soleh tidak menambah isteri kerana trajedi 'jatuh cinta' semata. Cinta boleh tmbuh bila-bila masa, boleh datang tiba-tiba dan boleh luntur sekelip mata.
rasa jatuh cinta pada wanita lain bukan diuji untuk suami sahaja, selamilah jika jatuh cinta pada lelaki lain juga diuji pada isterinya pula .....alangkah buruknya jika jatuh cinta seperti ini dibiarkan mengambil tempatnya ... maka jangan jadikan hal 'jatuh cinta' penyebab untuk perkahwinan kedua. Perasaan cinta itu mungkin dari maksud nafsu sahaja atau hasutan syaitan yang datang menggoda.

Saya terkilan jika suami menambah isteri mereka kerana dia telah jatuh cinta pada seseorang wanita...itu suami yang lemah jiwanya dan gagal dalam mengawal nafsunya. wanita-wanita yang dikahwini Rasulullah adalah kerana baginda membela nasib mereka yang kesyahidan suami dan memuliakan balu yang suaminya syahid di medan jihad, kerana ingin menyebarkan agama Islam dan kerana wahyu dari Allah. Nabi tidak berkahwin kerana baginda telah jatuh cinta dan memilih untuk menikmati cintanya.

alangkah baiknya jika suami2 di kalangan kita mencari balu-balu yang miskin, tersepit hidupnya dan berhempas pulas pula menanggung anak yang ramai. Mereka ini lah yang perlu dibela, anak-anak perlu diasuh dan dipenuhi keperluan asas mereka bagi meneruskan hidup....sayangnya, tak ramai lelaki2 yang cenderung pada poligami ini sanggup mengambil mereka ini untuk dibantu dan dibela. Yang dicari ialah janda muda yang berkerjaya...anak-anak dara yang lawa.....bahkan isteri org yang ditebus talak dari suaminya.

di kampus suami saya, ada kalangan pensyarah wanita yang belum kawin sedangkan usia mereka makin meningkat tua.Tiada yang menyunting mereka tapi dikalangan pensyarah lelaki ada yang bercinta dengan pelajar mereka bahkan ada pun yang berkahwin dijadikan isteri kedua.Jadi poligami sebegini tidaklah mencapai maksud yang lebih murni yakni memberi ruang pada wanita yang sudah layak berkahwin menikmati perkahwinan.

saya tidak pasti adakah benar bahawa keperluan poligami di malaysia ini kerana tuntutan keadaan wanita melebihi bilangan lelaki. Masih kedapatan ramai lelaki bujang yang tidak berkahwin kerana beberapa alasan. Ada yang tidak sanggup memikul beban tanggungjawab sebagai suami....ada yang senang dengan kehidupan sosial sebagai bujang....ada yang putus cinta dan makan hati lalu menolak langsung perkahwinan...bahkan ada yang ingin sangat berkahwin tetapi gagal menyunting mana-mana wanita bujang kerana belanja perkahwinan yang sangat mahal.Keadaan ini yang perlu dipulihkan dan lelaki sebegini yang perlu dibimbing dan dibantu supaya mereka kahwini wanita-wanita yang ramai masih keseorangan.

saya kira, lelaki 'taqwa' atau ada rasa 'takut' patut memilih untuk punya isteri satu sahaja....itulah yang disebut Allah dalam ayatnya...." jika takut tidak berlaku adil" namun jika berani, Allah izinkan mereka beristeri dua tiga.

maka terpulanglah......

memang keizinan saya bukan menjadi syarat suami menambah isterinya, pilihlah untuk berdua atau bertiga jika itu buat dia bahagia, tapi bagi saya...saya cuma ingin satu suami dalam hidup saya....mudah mudahan dia suami saya di dunia, suami saya juga diakhirat .... kerana dia seorang sudah cukup membahagiakan saya...InsyaAllah


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 22:24


dengar tu zaujiha...panjang lebar lagi. Payung emas dah tukar payung terjun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 23:20


salam....para wanita akan ada feel alergic slpas bersuami....majoriti

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 11:12


Itu lah feel alergic yang tiada pada lelaki, hanya segelintir dari mereka yang memahaminya. Istimewa dianugerahkan kepada insan bernama "wanita/isteri".


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-10 15:58


Pada 23-07-10 22:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

dengar tu zaujiha...panjang lebar lagi. Payung emas dah tukar payung terjun..


setakat payung tu tak cukup untuk memotivasikan saya, kalau dia offer kubah ke...khemah ke, mungkin saya pertimbangkan semula :lucu:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 08:04


Tak mengapa pendapat yang berbeza, mestilah ada pro dan kontra. Bagi yang monogami usahlah doakan kemusnahan org yang berpoligami. Doakanlah mereka bahagia. Bagi yang berpoligami usahlah lupa doakan diri sendiri juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:00


Pada 22-07-10 10:46 , yuhada posting:

!!! QUOTE !!!

insya ALLAH saya izinkan berpoligami ni... kalau boleh dapat teman yang lagi solehah, yang pakai purdah yang jaga syariat... dan kasih sayangnya hanya pada ILAHI..



baru 2 minggu lepas saya melamar seorang janda anak satu.. lebih muda, hafizah, emak dan semua adikberadik perempuannya berpurdah.. rasanya, saya yakin bukan seorang 2 suami org yang berkenan untuk menjadikannya sebagai isteri, saya sebagai isteri pun turut tertarik.. walaupun suami saya tak pernah tengok muslimah ini, tapi saya sangat tertarik dengan pekertinya, apatahlg beliau juga merupakan pengasuh kepada 2 orang anak saya.. sayangnya lamaran saya ditolak, dengan ikhlas (dr penilaian saya) ktnya lebih rela menjadi ibu tunggal hingga ke akhir hayat daripada mengambil hak orang lain.. saya doakan beliau mendapat lelaki yang terbaik dan berbahagia dunia dan akhirat.. amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:07


kagum...kagum. Hati tempat jatuhnya pandangan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:36


adakah isteri kedua ketiga atau keempat itu mengambil hak orang lain sebab poligami memang hukum Allah? jika seseorang mengatakan membenarkan poligami tapi dalam masa yang sama mengatakan "mengambil hak orang lain", bukankah ayat ini bercanggah? maaf sekadar nak tahu dan bertanya.


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:40


saya setuju dengan sakinahazzahra.. tiada istilah mengambil hak orang lain.. suami bukanlah hak mutlak seorang isteri.. dan saya sangat setuju, suami hanyalah pinjaman buat seorang isteri, anugerah berharga yang dikurniakan kepada wanita terpilih yang diangkat martabatnya oleh Allah s.w.t sebagai seorang isteri... tapi saya juga menghormati pandangan orang lain. Kalau sebilangan wanita merasakan mereka merampas hak orang lain dengan menjadi isteri kedua-keempat, tak mampu pula saya nak ubah persepsi mereka.. wallahua'lam..

p/s: Kalau dah tau bukan hak, buat apa nak conquer kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 09:42


begitu juga istilah berkongsi kasih suami.. saya juga tak setuju dengan statement ini.. bagi saya kasih bukan untuk dikongsi.. ia untuk dinikmati.. tapi, saya tak mampu juga nak tolak pendapat tiap-tiap mereka yang berpandangan mereka berkongsi suami apabila berpoligami.. tiap-tiap orang ada pendapat masing-masing, dan mereka berhak untuk meluahkannya.. kita, tak perlulah nak nilai siapa yang betul siapa yang salah, kan? biarlah Allah yang menilai.. hati tempat jatuhnya pandangan Illahi..

p/s: bila fikir nak kena kongsi (share) itu yang tak best, sebab rasa tak cukup 'peruntukkan' tapi cuba ubah dinikmati, perasaan tu pasti rasa lebih indah..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 10:11


Salam

Ukhti fatin3 melamar untuk suami atau saudara?

SubhanaAllah..kagum dengan kecekalan hati ukhti untuk menerima saudara lain. Itulah yang sewajarnya.. jika baik akhlak pasangan yang bakal diterima oleh suami, apa salahnya kan..kita memperisterikan insan tersebut buat zauj.

Mungkin muslimah tersebut memikirkan soal hati dan perasaan wanita lain..itu yang menyebabkan beliau tidak sanggup menerima. InsyaAllah..semoga Allah memberi kebaikan juga buatnya.

Pada sinar ukhti fatin.. tiada akan perasaan cemburu dan berprasangka seorang isteri dengan isteri lain kepada suaminya jika sifat taqwa ada dalam diri setiap mereka. Masa kan, hendak berprasangka dan berkecil hati jauh sekali kerana hati sentiasa mengharap redha dan kasih Allah melalui hubungan kekeluargaan yang harmoni, bahagia dan kukuh. Semuanya berbalik atas keimanan yang teguh kepadaNYA.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:29


Pada 27-07-10 10:11 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Ukhti fatin3 melamar untuk suami atau saudara?


saya melamar untuk suami. muslimah ni dah 3bln jadi pengasuh anak-anak saya, tapi awal bulan ni dia mula bercuti dari taska,balik kg jaga ayahnya sebab emaknya pergi umrah. jadi selepas lebih 10ari tengok dia tak ada, saya rasa tak sedap hati.. hehehe, macam org jatuh cinta, khuatir bunga dipetik orang. sbbtulah lamaran saya datang utknya.

!!! QUOTE !!!


Mungkin muslimah tersebut memikirkan soal hati dan perasaan wanita lain..itu yang menyebabkan beliau tidak sanggup menerima. InsyaAllah..semoga Allah memberi kebaikan juga buatnya.


ya benar, ktnya ini bukan kali pertama lamaran datang utknya sebagai isteri ke2. tapi sesungguhnya dia tak sanggup dan tiada kekuatan untuk mengharunginya walaupun si isteri meredhai, terlalu banyak yang perlu difikir, dinilai untuk hidup berpoligami ni. dan beliau tetap dengan keputusan tidak akan sesekali terlibat dengan suami org. dan dalam masa yang sama, buat masa ni ada juga lamaran lain yang datang dari lelaki bujang, dan sedang ditimbang, dibincang dan diistikharahkan..

akhirnya saya juga akur, apabila suami juga berkata.. tak semua orang Allah pilih untuk kahwin lebih dari satu (jadi dia pun belum layak).. tak semua orang pula Allah pilih jadi isteri pertama (jadi saya pun belum layak).. begitu juga isteri kedua.. isteri ketiga.. isteri keempat.. Apabila kita berada ditempatnya, itulah yang terbaik Allah tetapkan untuk kita.. jadi bersabar dan bersyukurlah ya sebab hanya Allah yang tau apa yang terbaik buat kita sebagai hambaNya..

p/s: perbetulkan Kalau saya tersilap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:44


Saya mengagumi cinta manusia pada Allah tetapi saya lebih kagum cinta Allah SWT kepada hamba hambaNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 14:51


setuju sungguh dengan ustaz faqir_imara.. apabila Allah tahu hambaNya tak sanggup memikul beban, pastilah Allah tidak akan membebankan hambaNya.. hanya apabila beban itu diyakini sanggup dipikul, barulah dipilih2 untuk hamba2Nya yang terpilih.. beruntung sungguh menjadi hamba Allah.. moga hingga akhir hayat dapat mengucap lah Ilaha Illallah.. amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 09:40


Pada 27-07-10 09:00 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-10 10:46 , yuhada posting:

!!! QUOTE !!!

insya ALLAH saya izinkan berpoligami ni... kalau boleh dapat teman yang lagi solehah, yang pakai purdah yang jaga syariat... dan kasih sayangnya hanya pada ILAHI..



baru 2 minggu lepas saya melamar seorang janda anak satu.. lebih muda, hafizah, emak dan semua adikberadik perempuannya berpurdah.. rasanya, saya yakin bukan seorang 2 suami org yang berkenan untuk menjadikannya sebagai isteri, saya sebagai isteri pun turut tertarik.. walaupun suami saya tak pernah tengok muslimah ini, tapi saya sangat tertarik dengan pekertinya, apatahlg beliau juga merupakan pengasuh kepada 2 orang anak saya.. sayangnya lamaran saya ditolak, dengan ikhlas (dr penilaian saya) ktnya lebih rela menjadi ibu tunggal hingga ke akhir hayat daripada mengambil hak orang lain.. saya doakan beliau mendapat lelaki yang terbaik dan berbahagia dunia dan akhirat.. amin.


saya pun kagum dengan naluri kewanitaan fatin....semoga suatu masa Allah temukan juga dia serta suaminya dengan madu yang dicari-carinya...InsyaAllah.

bebanan berpoligami bukan saja berat untuk saya....turut dirasakan berat oleh suami saya. maka kami berdoa Allah tidak menguji kami dengan sesuatu yang melangkaui kemampuan kami memikulnya.

Setakat ini yang lebih menjadi perbualan, perbincangan dan urusan keutamaan kami suami isteri ialah perihal mendidik anak-anak kami yang semakin meningkat usianya. Ujian anak-anak juga hebat bagi kami....urusan membesarkan dan memberi makanan iman kepada mereka adalah usaha yang sangat berat, sukar dan sarat dengan ujian bagi kami berdua. Sering kerisauan yang dimuntahkan saya dan suami juga ialah tentang amanah anak-anak dari Allah ini yang gagal kami pikul sebaiknya....maka isu madu dan isteri kedua belum mengambil tempat lagi bagi kami berdua.

bahkan dalam hal meningkatkan keharmonian keluarga dan hubungan suami isteri juga sering dibincangkan. ...saya akui perkahwinan tidak disediakan saat2 indah sepanjang masa.Akan pasti ada ujian yang melanda menguji iman kami dalam mengemudi rumahtangga....maka masa sering digunakan untuk muhasabah diri saya serta suami sendiri tentang peranan dan tanggungjawab masing-masing selama kami berkongsi hidup dan berkongsi t/jawab terhadap anak-anak...maka isu madu atau isteri kedua belum mengambil tempat lagi bagi kami berdua.

tak tau lah...Allah belum menguji saya dan belum menguji kami tentang kehadiran wanita lain dalam rumahtangga....tapi saya berdoa, Allah tidak membebankan suami dengan bebanan berat dan tidak menimpa saya dengan sesuatu yang saya tidak mampu menghadapinya....Allahuakkhbar


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:03


mungkin Allah saja nak menguji fatin....inilah nama aturan Dia lebih baik bagi kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 12:08


Pada 27-07-10 09:42 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

.... bila fikir nak kena kongsi (share) itu yang tak best, sebab rasa tak cukup 'peruntukkan' tapi cuba ubah dinikmati, perasaan tu pasti rasa lebih indah..



Ukhti fatin, kadang Allah beri kita perkara yang kita tak perlu dan hendak jauhkan.. itulah satu ujian samaada kita mampu atau tidak membawa kebaikan..

tetapi..

Mungkin dengan ketulusan hati untuk melihat kegembiraan insan lain..Allah beri hikmah yang istimewa buat diri hambaNya. InsyaAllah semoga menjadi dikalangan zaujati yang terbaik.

Sinar sangat setuju dengan pernyataan diatas.. jika dalam hati insan ada perasaan ikhlas -'give & take' dan kasih sayang yang kuat, InsyaAllah secara langsungnya akan lahir perasaan hormat-menghormat dan bahagia. Maka tiadalah rasa2... mahupun kekecewaan. Semua ini milik Allah, dari DIA ia datang, dan kepadaNya juga kembali.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 10:34


alhamdulillah, segala puji hanya layak bagi Allah.. pada penilaian saya, tak ada apa yang perlu dikagumkan, ia hanyalah perkara biasa yang terjadi dipersekitaran kita.. mungkin situasi yang saya alami adalah bertentangan dengan apa yang puan myhoney hadapi..

seawal usia saya 7tahun, abah telah berkahwin lagi.. waktu tu arwah emak telah pun mempunyai 8 orang anak. ibu (ibu tiri) merupakan anak dara yang 5 tahun lebih muda dari arwah mak.. setahun kemudian, kedua-dua ibu saya melahirkan anak.. meriah kan? kini, emak telah meninggal dunia, ibulah tempat kami menumpang kasih..

sahabat karib saya disekolah menengah, liza juga dibesarkan dalam suasana poligami, lebih menarik lagi mereka hidup berjiran. semua adikberadik sentiasa makan bersama, masakan yang dimasak oleh salah seorang ibu. mereka saling bertandang, hingga saya sendiri tak percaya mereka berlainan ibu.

sahabat karib saya dikolej, ina juga dibesarkan dalam suasana poligami yang harmoni.. 3 kisah ini cukup buat saya menutup keburukan poligami..

pada usia 25 tahun, saya mula berfikir untuk mendirikan rumah tangga, dan di saat inilah saya menyaksikan 2 orang sahabat karib saya dipinang oleh isteri pertama.. wah, ini lebih menarik perhatian saya.. saat itulah saya mula berangan-angan untuk memiliki suami yang berkemampuan untuk berpoligami.. apabila mudir tempat kerja saya bertanya, calon bagaimana yang saya cari.. saya tak teragak-agak menjawab, calon yang mampu berpoligami.. tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kami.. menariknya, kedua-dua sahabat saya itu, dan saya sendiri dinikahi oleh lelaki yang bujang.. :) itulah jodoh ya, hanya Allah yang Maha Mengetahui.

kadang-kadang apa yang kita nak, belum tentu terbaik untuk kita.. tapi apa yang kita dapat, itulah yang terbaik Allah tetapkan untuk kita.. bersyukur dan hargailah dengan apa yang kita miliki..

wallahua'lam..


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-10 12:39


!!! QUOTE !!!

pada usia 25 tahun, saya mula berfikir untuk mendirikan rumah tangga, dan di saat inilah saya menyaksikan 2 orang sahabat karib saya dipinang oleh isteri pertama.. wah, ini lebih menarik perhatian saya.. saat itulah saya mula berangan-angan untuk memiliki suami yang berkemampuan untuk berpoligami.. apabila mudir tempat kerja saya bertanya, calon bagaimana yang saya cari.. saya tak teragak-agak menjawab, calon yang mampu berpoligami.. tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kami.. menariknya, kedua-dua sahabat saya itu, dan saya sendiri dinikahi oleh lelaki yang bujang.. :) itulah jodoh ya, hanya Allah yang Maha Mengetahui.

kadang-kadang apa yang kita nak, belum tentu terbaik untuk kita.. tapi apa yang kita dapat, itulah yang terbaik Allah tetapkan untuk kita.. bersyukur dan hargailah dengan apa yang kita miliki..

wallahua'lam..


salam....

kita sebenarnya tak dapat mengetahui kemampuan sebenar sebelum kita diuji. Allah tegaskan kepada kita tentang hakikat iman itu muncul dan kita rasakan bilamana kita diuji dan kita bersabar kerana Allah. Sedang kesabaran paling mudah diungkit dibibir tapi paling sukar dizahirkan dengan perbuatan.

saya punya teman yang mengaku sanggup poligami...dari zaman gadis sehingga berkahwin dan mempunyai anak....menjadi kehairanan kami dengan kesabaran yang dimiliki kerana setiap kali kami sebut ketakutan tentang poligami maka dia kelihatan selamba dan akan redha jika suaminya ingin menikah lagi....berkali-kali disebutnya syarat calon madunya mesti akhowat juga yakni muslimah yang satu fikrah dan mendapat didikan agama sepertinya....kami kagum dengannya...

Allah tahu hambanya....kesombongan adalah pakaian Allah, maka jangan kita hambanya sombong dengan 'hati' sendiri. Sedang hati manusia ....Allah jua yang miliki dan Dia juga yang mengetahui. Allah tunjukkan keadilannya dan sifat maha mengetahuinya bila teman saya itu benar-benar diuji dengan hasrat suaminya untuk berkahwin lagi.....ternyata dia luka parah sekali, menangis tiada henti dan mula menunjukkan penentangan kepada hasrat suami. Seluruh hatinya dipenuhi dengan ketakutan dan ketidaksanggupan dimadukan oleh suami sedang selama ini dia mengaku kepada kami dia ingin sanggup bermadu dengan wanita lain sekiranya ada yang ingin berkahwin dengan suaminya....dia katakan juga perkara jodoh tak dapat kita tolak kerana telah ditulis Allah sejak azali jadi kita redha sahaja.Namun berlaku sebaliknya bila Allah benar-benar datangkan ujian utknya.

Alhamdulillah, Allah tahu keadaannya dan perihal ketidaksanggupannya dan suami tidak jadi berkahwin dengan wanita tersebut...perkara itu datang sebagai ujian dari Allah bagi 'menegur'dirinya...

sungguh ...Allahlah yang lebih mengetahui tentang hati kita....disembunyikan sebanyak mana, tetap jelas di sisi Allah....jangan cabar 'kekuasaan' Allah kerana Allah pasti tunjukkan kekuasaaNya..

kisah ini moral juga bagi saya.....bimbang 'tercelupar' kata tanpa disedari sedang Allah mengetahuinya...Allah sedang menyaksi dan akan datang menguji...

Astaghfirullah...astaghfirullah...astaghfirullah....semoga keampunan dan pimpinan Allah akan sentiasa datang menyelamatkan kita tatkala diri telah tergelincir dari apa yang dikehendakiNya ... astaghfirullah...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 01-08-10 16:57


Pada 23-07-10 17:00 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Semoga Allah pelihara yuhada dan fatin3 daripada sebarang ujian yang tidak mampu mereka tanggungi.

saya ulangi doa saya. Semoga Allah pelihara fatin3 daripada sebarang ujian yang tidak mampu ditanggung. Saya tidak rugi apa-apa mendoakan kebaikan sesiapapun sekalipun lintasan hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 01-08-10 19:15


tak tolak poligami tapi tolak sikap sesetengah sikap suami selepas poligami...

~~~lalalalalala~~~

:-o


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 01-08-10 19:46


Memang benar sesetengah sikap suami buruk selepas poligami, kaya, berkelulusan, berpangkat tetapi semua itu tidak ditolak kecuali poligami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 11:08


!!! QUOTE !!!


kadang-kadang apa yang kita nak, belum tentu terbaik untuk kita.. tapi apa yang kita dapat, itulah yang terbaik Allah tetapkan untuk kita.. bersyukur dan hargailah dengan apa yang kita miliki..


sinar suka kata-kata ini.

tapi.. dah pening fikir maksud ini..

!!! QUOTE !!!

....kesombongan adalah pakaian Allah


macam mana maksudnya ini ukhti..


Rasanya ada benar apa yang ukhti myhoney kata.. pengalaman berhadapan dengan orang disekeliling..

tapi tidak semua isteri begitu.. bagaimana pula jika ada isteri sanggup memperisteri kenalan kepada suaminya. Tapi pelawaan itu ditolak oleh wanita itu.. maknanya, mungkin ada kebaikan..Kenapa Allah beri ketenangan kepada isteri tersebut untuk berpoligami dengan menggantikan cukup bagi dirinya dengan pasangan (suaminya)..atas kurnia keikhlasan dan kesungguhan hati isteri melihat suami bahagia.
(kagum dengan isteri sebegini.. YaAllah semoga Engkau memberi ketetapan hati dan kekuatan kepada insan tersebut sehingga ke pengakhir kehidupannya. Tidak rugi isteri mengalah, walaupun kadang dan selalu perlu beralah.. melihat nikmat keiklasan dan keimanan itu lebih indah demi keluarga sakinah & mawaddah)


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-10 18:05


Pada 01-08-10 12:39 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!



Allah tahu hambanya....kesombongan adalah pakaian Allah, maka jangan kita hambanya sombong dengan 'hati' sendiri. Sedang hati manusia ....Allah jua yang miliki dan Dia juga yang mengetahui. Allah tunjukkan keadilannya dan sifat maha mengetahuinya bila teman saya itu benar-benar diuji dengan hasrat suaminya untuk berkahwin lagi.....ternyata dia luka parah sekali, menangis tiada henti dan mula menunjukkan penentangan kepada hasrat suami. Seluruh hatinya dipenuhi dengan ketakutan dan ketidaksanggupan dimadukan oleh suami sedang selama ini dia mengaku kepada kami dia ingin sanggup bermadu dengan wanita lain sekiranya ada yang ingin berkahwin dengan suaminya....dia katakan juga perkara jodoh tak dapat kita tolak kerana telah ditulis Allah sejak azali jadi kita redha sahaja.Namun berlaku sebaliknya bila Allah benar-benar datangkan ujian utknya.


mungkin puan myhoney terlepas pandang disini.. sesungguhnya hati-hati kita ditangan Allah.. tidak mustahil hari ini kita berkata boleh, esok kita berkata tidak.. ia adalah perkara yang tidak mustahil berlaku.. apa yang berlaku esok, mustahil kita boleh jangkakan hari ini, kerana segalanya adalah dalam genggaman Allah...

!!! QUOTE !!!


Alhamdulillah, Allah tahu keadaannya dan perihal ketidaksanggupannya dan suami tidak jadi berkahwin dengan wanita tersebut...perkara itu datang sebagai ujian dari Allah bagi 'menegur'dirinya...

sungguh ...Allahlah yang lebih mengetahui tentang hati kita....disembunyikan sebanyak mana, tetap jelas di sisi Allah....jangan cabar 'kekuasaan' Allah kerana Allah pasti tunjukkan kekuasaaNya..


benar, sesungguhnya Allahlah yang Maha Mengetahui, saya berasakan sahabat puan myhoney tidak berniat untuk mencabar 'kekuasaan' Allah, seorang hamba tentulah tidak mampu untuk mencabar TUANNYA.. na'uzubillah..minta dijauhkan dari berprasangka buruk seperti itu terhadap sahabat puan. jika kata-kata yang lahir tentang niatnya untuk berpoligami itu ikhlas, Allah jualah yang menilai.. begitu juga apabila tiba masanya beliau menolak, Allah jua lah yang lebih tau yang terbaik buatnya.. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..



pada pandangan saya, apabila kita melihat seseorang ditimpa musibah, tidak wajar kita mengatakan 'itulah kau, dulu cakap besar lagi, kan Allah dah tunjuk?' sebaliknya hendaklah kita duduk tenang2, muhasabah diri sendiri.. mungkin apa yang berlaku didepan kita, adalah pengajaran buat diri sendiri.. Allah itu Maha Penyayang, tiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya..

saya minta maaf banyak-banyak Kalau ada kata-kata saya yang puan myhoney tersalah nilai.. rasanya cukuplah juga setakat ni.. tiap-tiap orang berhak untuk mengeluarkan pendapat, siapa yang betul, siapa yang salah, biarlah Allah yang menilai.. janganlah kita bersangka-sangka..

wallahua'lam..


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-10 12:57


Allah SWT mengingatkan kita dalam firman-Nya:

“Apakah manusia itu mengira, mereka akan ditingalkan dengan berkata: Kami telah beriman, sedangkan mereka belum diuji(keimanan mereka itu)?” Surah Al-Ankabut ayat 2.

cukuplah peringatan Allah ini mengakhiri bicara saya di sini........mengharapkan kebaikan untuk saya sekeluarga dan kebaikan jua untuk semua....

Bagi yang ada keinginan berpoligami, saya doakan semoga Allah melapangkan jalan dan memberi kemudahan, bagi yang merasa tiada kesanggupan.....semoga Allah tidak mendatangkan ujian dan bebanan utknya...

kepada Allah kita pulangkan semuanya....saya rasa cukup ulasan dan komen saya tentang poligami ini...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-10 13:19


!!! QUOTE !!!

mungkin puan myhoney terlepas pandang disini.. sesungguhnya hati-hati kita ditangan Allah.. tidak mustahil hari ini kita berkata boleh, esok kita berkata tidak.. ia adalah perkara yang tidak mustahil berlaku.. apa yang berlaku esok, mustahil kita boleh jangkakan hari ini, kerana segalanya adalah dalam genggaman Allah..


“Syahr bin Hausyab .a. mengatakan bahwa ia pernah bertanya kepada Ummu Salamah, “Wahai ibu orang-orang yang beriman, do’a apa yang selalu diucapkan Rasulullah saw. saat berada di sampingmu?” Ia menjawab: “Do’a yang banyak diucapkannya ialah, ‘Ya Muqallibal quluub, tsabbit qalbii ‘alaa diinika (Wahai yang membolak-balikkan qalbu, tetapkanlah qalbuku pada agama-Mu).”

” Ummu Salamah melanjutkan, “Aku pernah bertanya juga, “Wahai Rasulullah, alangkah seringnya engkau membaca do’a: “Ya Muqallibal quluub, tsabbit qalbii ‘alaa diinika.” Beliau menjawab: “Wahai Ummu Salamah, tidak ada seorang manusia pun kecuali qalbunya berada antara dua jari Tuhan Yang Maha Rahman. Maka siapa saja yang Dia kehendaki, Dia luruskan, dan siapa yang Dia kehendaki, Dia biarkan dalam kesesatan.” (H..Ahmad dan Tirmidzi. Menurutnya hadits ini hasan)

Memang benar hati itu milik Allah seperti bahagian jasad yang lain juga, semuanya milik Allah......hati tempat jatuh pandangan Allah, maka hati jugalah tempat bertamunya bisikan2 syaitan...maka kita hati-hatilah...

Ibnu Abbas pernah mendengar Rasulullah saw berdoa begini “Ya Allah, jadikanlah di dalam hatiku cahaya, di lidahku cahaya, di pendengaranku cahaya, di penglihatanku cahaya. Jadikan di belakangku cahaya, di hadapanku cahaya, dari atasku cahaya, dan dari bawahku cahaya. Ya Allah berikan kepadaku cahaya.” (H..Muslim)

!!! QUOTE !!!

benar, sesungguhnya Allahlah yang Maha Mengetahui, saya berasakan sahabat puan myhoney tidak berniat untuk mencabar 'kekuasaan' Allah, seorang hamba tentulah tidak mampu untuk mencabar TUANNYA.. na'uzubillah..minta dijauhkan dari berprasangka buruk seperti itu terhadap sahabat puan. jika kata-kata yang lahir tentang niatnya untuk berpoligami itu ikhlas, Allah jualah yang menilai.. begitu juga apabila tiba masanya beliau menolak, Allah jua lah yang lebih tau yang terbaik buatnya.. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..


Lebih baik jika kita ini tersilap sangka daripada kita berburuk sangka...

Saya tidak berburuk sangka padanya, saya anggap itu ujian Allah yang menjadi iktibar bagi kita semua.....apa yang kita tuturkan dan apa yang ada dihati kita tidak terhijab kepada Allah, semua diketahuiNya......

maka kedua-duanya, yang dilidah dan dihati.....sentiasalah kita koreksi dan istighfar kepada Allah.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-10 17:23


cuba puan duduk tenang2.. fikirkan, berapa ramai pula isteri yang terang-terang menolak poligami tetapi dimadukan juga akhirnya (sama ada dengan pengetahuan atau tanpa pengetahuan)? adakah kedua-dua pihak ini mencabar kekuasaan Allah? mengapa dikatakan isteri yang bersedia untuk berpoligami itu mencabar kekuasaan Allah? adakah isteri yang menentang poligami itu terkecuali? betullah kata ustaz faqir imara sebelum ini, puan menilai berat sebelah..

maafkan saya, saya melihat situasi yang berlaku pada sahabat puan itu dari perspektif yang berlainan.. mungkin Allah nak kuatkan kasihsayang mereka suami isteri.. wallahua'lam. saya mempunyai seorang sahabat yang sangat rapat yang saya namakan kak ana.. puan boleh pm saya Kalau nak no phone dia..

kak ana dari remaja lagi memang sangat menyokong poligami.. selepas 3tahun berkahwin, suaminya menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan bekas kekasih. kak ana tidak teragak-agak untuk bertemu 4 mata dengan wanita tersebut.. tetapi kak ana berasakan wanita itu tidak sesuai untuk menjadi madunya atas sebab2 yang tidak perlu disebutkan. selepas istikharah dan berbincang (pastinya).. maka kak ana buat keputusan menolak untuk bermadu. bahkan, kak ana lebih rela diceraikan. 2tahun kemudian, kak ana call saya, minta saya temankan untuk pergi meminang, untuk suaminya.. dan kali ini calon itu kak ana sendiri yang pilih, lebih cantik, lebih muda, dan dari keluarga yang baik-baik juga.. selepas kak ana berbual2 dengan ibu wanita tersebut, mereka meminta tempoh semiggu.. dan keputusannya, lamaran kak ana ditolak.. perkara poligami tidak terhenti disitu dalam rumahtangga kak ana, kerana kini akhirnya kak ana telahpun hidup bermadu pada tahun lepas..

terlalu banyak faktor Kenapa seorang isteri pada mulanya begitu menyokong poligami, tetapi apabila tiba masanya dia menolak. bukan hanya dari sudut.. bagi saya situasi itu 'belum tiba masanya' 'Allah lebih tahu apa yang terbaik' maka tak wajar, dijatuhkan hukuman seolah-olah dia bercakap besar maka Allah timpakan musibah ke atasnya. bab hati ni, hanya Allah yang mengetahui.. janganlah kita yang tak ada kuasa ni bersangka-sangka. sama-samalah kita doakan yang baik-baik sahaja untuk kita semua..

wallahua'lam..


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-10 13:43


Puan, mungkin saya mengambil ibrah dari kisah teman saya itu dari sudut yang berbeza dengan puan, bahkan sebenarnya Puan tidak dihalang untuk memiliki renungan yang berlainan dengan saya dari kisah berkenaan. Ia masih sekadar satu kisah yang boleh mengundang persepsi serta keinsafan yang macam-macam...lebih-lebih lagi istilah 'mencabar' yang digunakan. Saya tidak berhajat tampil menjelaskan kekeliruan puan terhadap pemahaman istilah 'mencabar' yang saya gunakan, ia agak dalam dan tersirat , maka jika ada yang tersilap anggap....apa boleh saya buat.

Apa pun, saya doakan Puan berjaya. Rezeki Allah pasti diberikan pada hamba yang memintanya...untuk apa saja hasrat dihati puan yang puan luahkan, semoga Allah bersama puan..

jadi usah rasa tegang pula dengan pandangan saya , ia boleh diterima dan boleh juga ditolak tepi saja :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-10 09:35


em... betul-betul tu...ujian Allah datang dalam berbagai2 bentuk...sebagai manusia..kita takkan lari dari ujian...UPSR,SPM,PMR...pun ujian juga...tapi manusia yang buat..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-10 13:26


Pada 06-08-10 09:35 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

em... betul-betul tu...ujian Allah datang dalam berbagai2 bentuk...sebagai manusia..kita takkan lari dari ujian...UPSR,SPM,PMR...pun ujian juga...tapi manusia yang buat..hehehe


ada ujian yang cikgu terlupa rasanya.....ULBS dan PBS.... :lol:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-10 16:43


alhamdulillah, syukran ya atas penerangan puan myhoney.. :) maklum saja saya ni ngaji tak habis, jadi memang banyak perkara tak faham..


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-10 23:04


Pada 06-08-10 16:43 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah, syukran ya atas penerangan puan myhoney.. :) maklum saja saya ni ngaji tak habis, jadi memang banyak perkara tak faham..



tak ada sapa di dunia ini yang dah habis mengaji dan faham hampir kesemua perkara....selagi nyawa masih di badan, kita semua masih mengaji ......


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

lemon
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2010
Ahli No: 40293
Posting: 7
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-09-10 23:21


Pada 01-08-10 19:15 , Nu_uL posting:

!!! QUOTE !!!

tak tolak poligami tapi tolak sikap sesetengah sikap suami selepas poligami...

~~~lalalalalala~~~

:-o



setuju sebab sikap sesetengah suami yang membuatkan wanita takut untuk di madukan...!!! saya bukan mnolak poligami tapi saya pernah melihat sendiri org yang saya syang jugak pernah dimadu,,,, dan dia dapat mdu yang sgt222..pahit..dan skap suami yang berubah mjdi 380darjah dari asal....to bad,,,sory to say,,,,,,,,,!!!!! :cry:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For lemonProfil   Hantar PM kepada lemon   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-10 14:26


pengalaman setiap org yang dimadukan berbeza..ada yang indah..dan ada yang pahit...bagi yang pahit sabar sajalah..ujian tuhan..bagi yang manis...siramilah ia dengan kasih saya..bajai lah ia dengan ketulusan ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.193503 saat. Lajunya....