Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: kawin lambat......Kenapa???? jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kawin lambat......Kenapa???? jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh kawin lambat......Kenapa???? jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-10 13:54


~Barang baik mestilah mahal, umpama berlian yang dipamer dalam kotak dan dalam peti kaca berbanding berlian tiruan yang dipamerkan di atas rak biasa saja~

** kalau cerita bab jodoh..memang hangat....:)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-06-10 18:27


Pada 13-06-10 13:54 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

~Barang baik mestilah mahal, umpama berlian yang dipamer dalam kotak dan dalam peti kaca berbanding berlian tiruan yang dipamerkan di atas rak biasa saja~

** kalau cerita bab jodoh..memang hangat....:)



:kelip: :kelip:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 09:45


ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...

syarat 5B

1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia

bukannya ana nak yang 5C yang ni memang agak senang dapat zaman ni.

1)condominium
2)credit card
3)car
4)certificate
5)carier

tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 10:14


Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...
syarat 5B
1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia
tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:
pupus tak pupus sangatlah. :-D
masih ada saja lelaki macam tu srikandi.

jodoh..sesuatu yang..hurm..susah nak cakap.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga pula tak suka.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga suka..pendek kata semua suka..tapi Allah tak suka.

jst my sekupang. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 10:31


Pada 14-06-10 10:14 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...
syarat 5B
1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia
tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:
pupus tak pupus sangatlah. :-D
masih ada saja lelaki macam tu srikandi.

jodoh..sesuatu yang..hurm..susah nak cakap.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga pula tak suka.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga suka..pendek kata semua suka..tapi Allah tak suka.

jst my sekupang. :-D







ha'ah...betul-betul...bila ana jumpa yang cukup ciri-ciri tu, ada pula halangan lain...haish...kesimpulannya Allah kata belum lagi untuk ku jodoh tu.. :sopan: Allah lebih tahu kenapa kita belum berjodoh. mungkin pada pandangan kita, kita cukup bersedia, tapi sebenarnya kita belum capai piawaian sedia yang Allah nak untuk kita.


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 11:03


betoiiiiiiiiiiiii tu srikandi :D
saya doakan srikandi dipermudahkan segalanya olehNya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 11:57


amin! hehe...yelah omak dah bising..aqilah bagaimana? dah kahwin ke? kalau belum semoga Allah ketemukan dengan jodoh yang baik. yang mampu saling berpimpinan menuju kepada Allah.. :bunga:


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 15:23


Kalau perempuan tu ramai orang nak tapi dia memilih, itu masalah diela kan. Tapi macam mana pula dengan perempuan yang tak ada siapa nak approach dia. Perlu ke dia berusaha untuk mencari jodohnya. Perkara begini memang terjadi. tak kahwin lagi sebab tak ada siapa yang nak. contohnya ad seorang guru di sekolah saya yang belum lagi berkahwin walaupn umur dah lanjut. Tapi dia seorang perempuan yang baik dan beragama. Adakah ini yang dikatakan memang tiada jodoh.

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 15:45


Amin..Thanks srikandi.belum lagi. ok..Off Topic..dah jauh lari ni.
mari pulang ke jalan yang lurus :D

Pada 14-06-10 15:23 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

Tapi macam mana pula dengan perempuan yang tak ada siapa nak approach dia. Perlu ke dia berusaha untuk mencari jodohnya. Perkara begini memang terjadi. tak kahwin lagi sebab tak ada siapa yang nak. contohnya ad seorang guru di sekolah saya yang belum lagi berkahwin walaupn umur dah lanjut. Tapi dia seorang perempuan yang baik dan beragama. Adakah ini yang dikatakan memang tiada jodoh.
kesiannya saya dengar kes macam ni kakngah. tak apa, kitakan ada Allah. kalau bukan disini mungkin disana. tapi tetap kena usaha.
jst my 0.5cent.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 17:49


Pada 14-06-10 10:31 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 10:14 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...
syarat 5B
1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia
tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:
pupus tak pupus sangatlah. :-D
masih ada saja lelaki macam tu srikandi.

jodoh..sesuatu yang..hurm..susah nak cakap.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga pula tak suka.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga suka..pendek kata semua suka..tapi Allah tak suka.

jst my sekupang. :-D







ha'ah...betul-betul...bila ana jumpa yang cukup ciri-ciri tu, ada pula halangan lain...haish...kesimpulannya Allah kata belum lagi untuk ku jodoh tu.. :sopan: Allah lebih tahu Kenapa kita belum berjodoh. mungkin pada pandangan kita, kita cukup bersedia, tapi sebenarnya kita belum capai piawaian sedia yang Allah nak untuk kita.



Bismillah

InsyaAllah ukhti berdua...masing-masing semoga cepat berlangsung ye.:-) Semoga dikurniakan pasangan yang beriman,bertaqwa. Bahagia rumah tangga hingga ke syurga. Amin..

Ana suka 5B yang diterangkan diatas..juga pandangan dari aqilah. Syukran.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 20:17


Ketika Cinta Bertasbih 2

Haramkah
Melly Goeslaw

Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar

Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama
Sifat manusia ada padaku
Aku bukan Tuhan

Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan

Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin hatiku berdusta
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin

Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku
Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas izinNya
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta….

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

hati_suci83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2008
Ahli No: 36571
Posting: 52
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-06-10 22:27


kalau cerita pasal jodoh ini sampi bila pun tak habis kan....saya pun dah malas nak bercerita pasal jodoh ini...tapi saya pegang pada satu ayat..rahmat Allah kurniakan pada saya maybe saya ini belum masa untuk kahwin lagi agaknya...walaupon mak ayah dah bising...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hati_suci83Profil   Hantar PM kepada hati_suci83   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 23-06-10 22:28


Pada 01-02-10 11:23 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

ika2410 ada nak cari jodoh rupanya....moderator ukhwah apa tunggu lagi.....mana tau dapat pasangan yang baik.....liqa kan lah mereka....asal tajuk saya kawin lambat....tapi elok juga saya buat post baru tajuknya.....mencari jodoh di ukhwah.com.....hehehe



agak betul....ramai bujang kat ukhwah ni...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-06-10 09:46


Wanita zaman dahulu, semakin tinggi pendidikannya semakin mudah mendapat jodoh sebaliknya wanita zaman sekarang semakin tinggi pendidikannya semakin sukar mendapat jodoh. Ada forumers yang memberikan pendapat dan alasan kahwin lambat sekadar hendak menggembirakan hati sendiri saja, dalam hati hanya Allah yang tahu. Jodoh memang ketentuan Allah. Jodoh anda harus ada di luar sana. Cabaran lewat bertemu jodoh banyak disebabkan sikap dan budaya hidup masyarakat kita sendiri. Contohnya wanita memang pantang berkongsi suami sekalipun ianya bukan satu kesalahan. Wanita terlalu memandang pangkat calon sekalipun status bukan jaminan kebahagiaan. dalam keadaan jumlah wanita yang melebihi di kebanyakan sektor,wanita harus menerima keadaan sikap dan budaya harus berubah. Di kalangan kaum Adam masih ramai yang memandang latar belakang agama sebagai faktor utama memilih calon, tepuk dada tanyalah iman!

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 24-06-10 12:42


Pada 24-06-10 09:46 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Di kalangan kaum Adam masih ramai yang memandang latar belakang agama sebagai faktor utama memilih calon, tepuk dada tanyalah iman!




Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...dalam mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
Amin...

:welcome:


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 00:48


tiada siapa yang tahu di sebalik yang tersirat dan yang tersurat...


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

  


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-11-10 23:24


Salam ...

Kawin lambat kerana bahagia hidup dengan keluarga, tapi leteran ibu/bapa ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 09:08


Kahwin lambat bukan kehendak sesiapapun tapi jangan sampai ada niat di hati tidak minat hendak kahwin. Sudah biasa saya menemui pasangannya yang suaminya kacak tapi isterinya 'no comment'. Inilah jodoh dan membuktikan kebesaranNYa kepada mereka yang rendah diri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 10:15


salam...mmang nak kahwin.
tapi masalahnya, calon(malu yang mlampau lah dengan perempuan ni, nk2 dengan yang mmang mnepati dengan skema),ilmu

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 12:02


Diri terlah bersedia untuk memikikul t/jawab sebagai seorang isteri...seru sudah sampai..calon telah ada..tapi ada halangan keluarga lelaki..huhuhuu..bak kata amira_aqilah ..

kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga pula tak suka.
kadang perempuan suka, lelaki suka, keluarga suka..pendek kata semua suka..tapi Allah tak suka.

tapi yang pastinya Allah tak izinkan lagi..bukan kerana sesiapa..semuanya kehendak & kententuan-NYA...

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

lemon
Warga Rasmi
Menyertai: 19.09.2010
Ahli No: 40293
Posting: 7
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 03-11-10 23:40


Pada 24-06-10 09:46 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Wanita zaman dahulu, semakin tinggi pendidikannya semakin mudah mendapat jodoh sebaliknya wanita zaman sekarang semakin tinggi pendidikannya semakin sukar mendapat jodoh. Ada forumers yang memberikan pendapat dan alasan kahwin lambat sekadar hendak menggembirakan hati sendiri saja, dalam hati hanya Allah yang tahu. Jodoh memang ketentuan Allah. Jodoh anda harus ada di luar sana. Cabaran lewat bertemu jodoh banyak disebabkan sikap dan budaya hidup masyarakat kita sendiri. Contohnya wanita memang pantang berkongsi suami sekalipun ianya bukan satu kesalahan. Wanita terlalu memandang pangkat calon sekalipun status bukan jaminan kebahagiaan.

setuju bab wanita berpelajaran tinggi sukar dapat jodoh...mungkin sebab terlalu ramai wanita yang berjaya dalam kerjaya masing-masing sampai soal jodoh dan kahwin tolak tepi, lagipun sekarang kita kepupusan lelaki yang berkualiti..yang byaknya mat rempit+mat pit++++dan seangkatan dengannya....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For lemonProfil   Hantar PM kepada lemon   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 08:09


Perempuan ramai di uiversity, lelaki ramai di pusat serenti...;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 08:55


Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...

syarat 5B

1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia

bukannya ana nak yang 5C yang ni memang agak senang dapat zaman ni.

1)condominium
2)credit card
3)car
4)certificate
5)carier

tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:



Ceh ada saja laki 5B zaman ini. Tapi saya rasa zaman sekarang perempuan bukan nak 5B sahaja or semata-mata 5B, kalau boleh nak 5C sekali.

Ini yang masalah sebab nak pakej full. Ramai graduan ustaz, tapi perempuan atau ibubapa perempuan tidak mahu dengan alasan gaji ustaz sikit. kalau boleh nak doktor,jurutera gaji mahal yang ada certificate,condo,car dan pada masa yang sama nak 5B sekali.

Hehehe...dunia oh dunia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 11:18


Teringat semasa semasa berada ditahun akhir universiti ada pendapat yang mengatakan pelajar lelaki risau 1 perkara sahaja iaitu iaitu takut tak ada kerja tetapi pelajar perempuan risau 2 perkara iaitu takut tak ada kerja dan takut tak ada calon. Seperkara lagi ada juga pendapat yang mengatakan pelajar lelaki saham semakin meningkat apabila semakin senior tetapi sebaliknya bagi pelajar perempuan. Betul atau tidak, wallahualam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 14:13


Pada 04-11-10 11:18 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat semasa semasa berada ditahun akhir universiti ada pendapat yang mengatakan pelajar lelaki risau 1 perkara sahaja iaitu iaitu takut tak ada kerja tetapi pelajar perempuan risau 2 perkara iaitu takut tak ada kerja dan takut tak ada calon. Seperkara lagi ada juga pendapat yang mengatakan pelajar lelaki saham semakin meningkat apabila semakin senior tetapi sebaliknya bagi pelajar perempuan. Betul atau tidak, wallahualam.


Betulkan. Namun Alhamdulillah. Semua itu telah dikurniakanNya buat pasangan dan mereka masing-masing kebaikan. Tinggal menghargai, mensyukuri dan redha dengan apa yang telah terima atau bagi yang bakal menerima. (^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 14:16


Pada 04-11-10 08:55 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...

syarat 5B

1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia

bukannya ana nak yang 5C yang ni memang agak senang dapat zaman ni.

1)condominium
2)credit card
3)car
4)certificate
5)carier

tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:



Ceh ada saja laki 5B zaman ini. Tapi saya rasa zaman sekarang perempuan bukan nak 5B sahaja or semata-mata 5B, kalau boleh nak 5C sekali.

Ini yang masalah sebab nak pakej full. Ramai graduan ustaz, tapi perempuan atau ibubapa perempuan tidak mahu dengan alasan gaji ustaz sikit. kalau boleh nak doktor,jurutera gaji mahal yang ada certificate,condo,car dan pada masa yang sama nak 5B sekali.

Hehehe...dunia oh dunia...


Sama sekali tak benar lah pendapat en. engrfeez ni. Masih ada...kena pandai cari dan paling benar..HATI antum. Sejauh mana IKHLAS dan JUJUR..itu yang dikurniakan buat kamu. Pasangan kamu adalah daripada apa yang ada pada diri kamu. Renungkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ai_islam
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2010
Ahli No: 39278
Posting: 8
Dari: Negeri Cik Siti Wan Kembang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 16:38


Assalamualaikum.....pada saya istilah ini(jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll) tak ada masalah... PERKAHWINAN....tanggungjawab yang akan dipikul sangat besar....bagaimana nak kahwin awal kalau tanggungjawab pada keluarga(ibubapa dan adik beradik) pun tak lepas lagi...apatah lagi nak tanggung orang lain....fikir-fikirkan lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ai_islamProfil   Hantar PM kepada ai_islam   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-10 16:58


Allah memberi hidayah pada sesiapa yang dikehendaki-Nya..

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-11-10 16:52


Pada 04-11-10 08:55 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...

syarat 5B

1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia

bukannya ana nak yang 5C yang ni memang agak senang dapat zaman ni.

1)condominium
2)credit card
3)car
4)certificate
5)carier

tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:



Ceh ada saja laki 5B zaman ini. Tapi saya rasa zaman sekarang perempuan bukan nak 5B sahaja or semata-mata 5B, kalau boleh nak 5C sekali.

Ini yang masalah sebab nak pakej full. Ramai graduan ustaz, tapi perempuan atau ibubapa perempuan tidak mahu dengan alasan gaji ustaz sikit. kalau boleh nak doktor,jurutera gaji mahal yang ada certificate,condo,car dan pada masa yang sama nak 5B sekali.

Hehehe...dunia oh dunia...


Calon suami, sekadar nak melebihi seorang wanita, salah ke?

takkan lah wanita tu naik waja, lelaki tu naik kapcai...wanita tu ada rumah teres, takkan lah lelaki tu ada rumah sewa dengan kawan-kawan saja...takkan lah wanita tu kerja asyik outstation saja, lelaki duduk rumah (5hrs working hrs)..karang terbalik pula...wanita cari duit, lelaki juga anak....

Mencari keseimbangan dunia dan akhirat.salah ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

miss_sinar79
Warga Rasmi
Menyertai: 09.11.2010
Ahli No: 40487
Posting: 20
Dari: shah alam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-10 21:48


assalamualaikum.

saya rasa kawin lambat bukan sebab gemok, itam tak lawa..tak baik buat isu ini macam lawak..astafirullah....

saya pun single lagi tapi tak ada satu pun ciri-ciri yang saudara tulis di atas..saya still takkawin lagi..jodoh ini ketentuan Allah..kita hanya berusaha...salam


-----------------
Salam Ukhwah
http://myrohani.blogspot.com
http://mymall4you.blogspot.com
Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_sinar79Profil   Hantar PM kepada miss_sinar79   Pergi ke miss_sinar79's Website   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 15:43


Sebenarnya...rupa paras ini subjektif..tak kira cantik atau 'xcantik"..mungkin xcantik dimata kita..tapi dimata org lain..kita tak tahu..
kalau sudah sampai jodohnya..dia tetap akan kahwin..semuanya ketentuan-NYA. Jodoh perlu dicari @ diusahakan tapi ada juga jodoh yang datang bergolek2..hehhehe..semuanya macam magik..

hidup kita penuh dengan kejutan..wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 16:12


Benar,jodoh ini ketentuan Allah. Jika ada org tak kahwin kerana berasa terlalu huduh maka ada juga org tak kahwin kerana terlalu cantik. Jika ada org tak kahwin kerana berasa terlalu buduh maka ada juga org tak kahwin kerana terlalu cerdik. Siapalah kita untuk mempertikaikan ketentuan Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-10 18:08


Pada 09-11-10 21:48 , miss_sinar79 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.

saya rasa kawin lambat bukan sebab gemok, itam tak lawa..tak baik buat isu ini macam lawak..astafirullah....

saya pun single lagi tapi tak ada satu pun ciri-ciri yang saudara tulis di atas..saya still takkawin lagi..jodoh ini ketentuan Allah..kita hanya berusaha...salam



betul tu miss_sinar79..hal berkaitan jodoh ni susah nak cakap...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

ayattulhussna
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2010
Ahli No: 40353
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-10 20:24


::kahwin lambat sebab calon belum ad^_^...tapi saya nkkn cinta selepas kahwin...brulh nikmat drasai...bbulan madu dan bcnta dalam keadaan halal..takkan ad sesiapa yang akan mfitnah...maruah tpelihara, bakal2 ulama(anak) pun dalam redhanya...bukan hasil dr adanya zina...tbukanya pn2 maksiat itu bla cinta yang suci dlandasan yang salah...abi bbpe kali kol beritahu ada yang masuk mminang...namun boleh ishtikarah, tak ada ktngan yang ad...bmakna ALLAH belum temukn lagi jdh yang dah ttulis d lohmahfuz...

abi...putrimu ini akan bkahwin suatu hari nanti...doakan kbhgiaan anakmu...sayangggg abi dan ummi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayattulhussnaProfil   Hantar PM kepada ayattulhussna   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-10 21:38


Pada 04-11-10 14:16 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-10 08:55 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-06-10 09:45 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

ana memang meletakkan syarat dalam mencari jodoh, sebab ia penting untuk generasi masa depan.
syarat ana mudah saja tapi sukar didapati di akhir usia bumi ni...

syarat 5B

1)Beriman
2)Bertaqwa
3)Berilmu
4)Beramal (ramai berilmu tapi jarang nak amal)
5)Berakhlak mulia

bukannya ana nak yang 5C yang ni memang agak senang dapat zaman ni.

1)condominium
2)credit card
3)car
4)certificate
5)carier

tapi itulah hakikat...kita kepupusan lelaki berkualiti... :roll:



Ceh ada saja laki 5B zaman ini. Tapi saya rasa zaman sekarang perempuan bukan nak 5B sahaja or semata-mata 5B, kalau boleh nak 5C sekali.

Ini yang masalah sebab nak pakej full. Ramai graduan ustaz, tapi perempuan atau ibubapa perempuan tidak mahu dengan alasan gaji ustaz sikit. kalau boleh nak doktor,jurutera gaji mahal yang ada certificate,condo,car dan pada masa yang sama nak 5B sekali.

Hehehe...dunia oh dunia...


Sama sekali tak benar lah pendapat en. engrfeez ni. Masih ada...kena pandai cari dan paling benar..HATI antum. Sejauh mana IKHLAS dan JUJUR..itu yang dikurniakan buat kamu. Pasangan kamu adalah daripada apa yang ada pada diri kamu. Renungkan.


Hehe...betul-betul. So tak payah nak calon suami macam itulah macam ini lah. Diri sendiri kena betulkan. Nak baik kita kena jadi baik, nak beriman kat kena beriman, nak taqwa kita kena taqwa.

Kebanyakan org hanya letak apa yang dia nak, apa kata ubah jadi dulu apa yang kat nak. betul tak? hehe,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

ummi_murni
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2010
Ahli No: 40535
Posting: 10
Dari: Bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-10 20:59


Assalamualaikum :bunga:

saya cadangkan kalian untuk baca buku AKU TERIMA NIKAHNYA dan buku BERCINTA SAMPAI KE SYURGA -ustaz HASRIZAL ABDUL JAMIL...

Semoga Allah permudahkan usaha kalian... cepat bertemu jodoh.... :bunga:

tidak boleh duduk & tunggu sahaja...kena juga usaha seperti yang disarankan oleh AGAMA... :bunga:

Yakin pada diri....bagaimanapun rupa anda...saiz anda.. itu bukan ukurannya....kerana yang disarankan adalah memilih kerana agamanya... Agama-suatu yang sukar sekali untuk diukur... :bunga:

untuk mendapatkan yang baik...anda terlebih dahulu kena berusaha untuk jadi yang terbaik... INSYAALLAH! :bunga:


-----------------
`SeMoGa KiTa DiRaHmAtI ALLAH`

"Allah sedang berbicara kepadamu tentang SABAR dan IKHLAS.... SABAR dan IKHLAS itulah Islam."


Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_murniProfil   Hantar PM kepada ummi_murni   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-10 10:54


Ummi_murni nak tanya sekarang ada buku keluaran terbaru kan? yang hardcopy to combination dari ketiga2 buku itu or lain ye?


-----------------
Ya Allah,Ampunilahku,Rahmatilahku,Kayakanku, Angkatlah Darjatku,Rezekikanlahku,Berilah Hidayah, Sihatkanlahku dan Maafkanlahku


Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

ummi_murni
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2010
Ahli No: 40535
Posting: 10
Dari: Bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-10 13:14


Pada 16-11-10 10:54 , engrfeez posting:

!!! QUOTE !!!

Ummi_murni nak tanya sekarang ada buku keluaran terbaru kan? yang hardcopy to combination dari ketiga2 buku itu or lain ye?



yang ke 3.. Murabbi Cinta... yang hardcopy tu..nama bukunye.. EDISI ISTIMEWA..AKU TERIMA NIKAHNYA... setakat ni..buku ni belum dilancarkan lagi...akan dilancarkan..tapi tak tahu bila..mungkin dalam masa terdekat ni..kalau tengok kat web galeri ilmu tu..saya rasa buku ni combination dr ketiga2 buku tu..

rujuk laman ni..

http://bukugaleri.blogspot.com/2010/10/nantikan-kemunculannya.html


-----------------
`SeMoGa KiTa DiRaHmAtI ALLAH`

"Allah sedang berbicara kepadamu tentang SABAR dan IKHLAS.... SABAR dan IKHLAS itulah Islam."


Bookmark and Share

  


  Member Information For ummi_murniProfil   Hantar PM kepada ummi_murni   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-10 23:03


Ooo...combination..so tak apalah begitu..sebab dah ada tiga2 buku itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

kopipoteh
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2009
Ahli No: 38385
Posting: 2
Dari: bumi waQafan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 13:03


kahwin lambat sebab ad masalah kewangan ..


-----------------
takkan surut walau selangkah
takkan enti walau sejenak
cita kami hidup mulia
atau syahid mendapat syurga


Bookmark and Share

  


  Member Information For kopipotehProfil   Hantar PM kepada kopipoteh   Pergi ke kopipoteh's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 21:15


Pada 24-11-10 13:03 , kopipoteh posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin lambat sebab ad masalah kewangan ..



setuju... :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-10 22:03


Pada 24-11-10 21:15 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-10 13:03 , kopipoteh posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin lambat sebab ad masalah kewangan ..



setuju... :kelip:



Personal loan or Ah Long boleh membantu.. hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

CahayaPembukaan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.11.2010
Ahli No: 40565
Posting: 49
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-11-10 02:13


Pada 10-11-10 16:12 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Benar,jodoh ini ketentuan Allah. Jika ada org tak kahwin kerana berasa terlalu huduh maka ada juga org tak kahwin kerana terlalu cantik. Jika ada org tak kahwin kerana berasa terlalu buduh maka ada juga org tak kahwin kerana terlalu cerdik. Siapalah kita untuk mempertikaikan ketentuan Allah.


sesungguhnya manusia 2 merupakan sebaik-baik makhluk yang diciptakan ALLAH..apa saja ukuran dr segi fizikal bukan lah jadi persoalan utama..yang penting dr segi agamanya..ramai juga yang ada pengetahuan agama yang bagus tapi bila tbe soal memilih calon,kadang-kadang paras rupa yang diutamakn..huhu keperluan material memang sangat penting sekarang ni tapi bila niat kita nak nikah 2 untuk elakkan dr perkara yang boleh lalaikan ht dan jauhkn kita dr ALLAH,insyaALLAH segala urusan akan dipermudahkn..what we give,we get back...so kalau nak dapat yang baik,kita sendiri kena jadi baik dulu..kalau masih tak dapat,belum tbe masa yang sesuai..kalau dapat yang tak baik juga,mungkin kifarah dr dosa yang lalu or ALLAH nak uji kita..kan ujian 2 tanda ALLAH sayangkan kita..memang kita ada perancangan tapi ALLAH pun ada perancangan dan perancangan DIA adalah yang terbaik.. :bunga:


-----------------
~ mendamba CINTA yang SATU ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For CahayaPembukaanProfil   Hantar PM kepada CahayaPembukaan   Pergi ke CahayaPembukaan's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-10 05:11


Pada 24-11-10 13:03 , kopipoteh posting:

!!! QUOTE !!!

kahwin lambat sebab ad masalah kewangan ..



tengok pada jenis si 'puteri intan berlian' yang dipilih......... adakala dengan sebab niat ikhlas nak berkahwin urusan tu akan dipermudahkan. dan tengok juga pada latar keluarga. adakala yang nampak berkedudukan dan berharta itu lah yang tak kisah dengan mahar dan hantaran. adakala yang nampak macam sederhana serba serbi tu lah yang lupa diri bila masuk bab bab nikah kawin ni. jaga adat lah katakan...........

apa pun orang kata nak beli baju ukur dulu kat badan jangan terus pergi bayo kat cashier :-P


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 08-01-11 00:14


kawin lambat......Kenapa???? jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll


kena jugak jual mahal sikit. jangan terlalu murah... putus cinta??? pernah... gemuk??? saya kurus juga... hitam??? saya taklah hitam sangat.... sawo matang begitu... hurmm... masih belajar lah.. 2013 baru habis.. pas belajar boleh lah agaknya kawin... ada ke org yang sanggup tunggu sampai saya habis belajar baru kawin???


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-11 13:15


kawin lambat sebab Allah dah tetapkan jodoh kita lambat, akak sendiri kawin lmt, ni pun masih dikira baru lagi tak sampai setahun.Nak kata jual mahal, tak jugak,putus cinta mungkin, tapi tak smapi jodoh lagi masa bcinta.Yang pasti, jodoh kita lambat, sebab tu lambat kawin.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 12:07


bila kumpul satu family..semua tanya bila nak kahwin? tertekan???entah...tapi dah selesa seorang...lagi pun sekarang ni dah sambung studi balik...so tak sempat fikir pasal kahwin..


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

  


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-01-11 11:18


jodoh bukan suatu yang datang bergolek tanpa usaha...cuma persoalannya..bagaimana usaha itu dijalankan kearah mencari jodoh itu..adakah secara laman siber?baitul muslim?jodoh dari parent atau cara lain yang setiap individu fikirkan..saya pun bertemu jodoh dengan zaujah saya lantaran usrah .teringat kisah lama..dah ada 3 cahaya mata pun...itulah kisah jodoh saya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

saudagar
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2011
Ahli No: 40792
Posting: 3
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-11 14:00


:berfikir:
kalau bekas budak jahat bagaimana pulak ye???
dulu-dulu memang nakal tapi sekarang umur pun dah bsar panjang........mula nak insaf.sebab dulu dah perangai buruk sampai sekarang lah org pandang lain macam saja walaupun dah insaf. :-D
konklusionnye sampai sekarang tak kawin2 laei.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For saudagarProfil   Hantar PM kepada saudagar   Quote dan BalasQuote

salabianca
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2010
Ahli No: 40371
Posting: 91
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 12:11


Tak mengapalah kalau lambat pun..Redha dengan ketentuan Allah..
Better late than never..

Bookmark and Share

  


  Member Information For salabiancaProfil   Hantar PM kepada salabianca   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 17:27


Pada 14-01-11 12:11 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mengapalah kalau lambat pun..Redha dengan ketentuan Allah..
Better late than never..


betul tu...bila lah agaknya nak sampai ye...sabar saja lah


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

budakbhaik
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2010
Ahli No: 39698
Posting: 16
Dari: ulu timur tanah air

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-01-11 13:39


saya sokong statement ni.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbhaikProfil   Hantar PM kepada budakbhaik   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-01-11 16:43


Pada 13-01-11 14:00 , saudagar posting:

!!! QUOTE !!!

:berfikir:
kalau bekas budak jahat bagaimana pulak ye???
dulu-dulu memang nakal tapi sekarang umur pun dah bsar panjang........mula nak insaf.sebab dulu dah perangai buruk sampai sekarang lah org pandang lain macam saja walaupun dah insaf. :-D
konklusionnye sampai sekarang tak kawin2 laei.......


Bismillah
Assalamualaikum

Berkenaan hamba yang pernah dahulunya melakukan kesilapan, dan sikap nakal... bukan bermakna jahat selamanya. Pentingnya hati dan zahirnya terletak azam yang kuat untuk berubah menjadi yang lebih baik dan berusaha sedaya mampu untuk menjadi insan yang terbaik. Boleh...pasti dan yakin anda akan berjaya mengubahnya dengan IZIN dan Taufik Inayah ALLAH.

Kisah menerima bisikan masyarakat atau diri...abaikan. Tanamkan yang lalu itu pengalaman untuk menjadi pengajaran masa akan datang. Percaya pada diri bahawa setiap insan punyai kebaikan dan kelebihannya. Bila dah berjaya tidaklah menyatakan itu atas usaha...tetapi atas PETUNJUK ALLAH juga BARAKAHNYA.


Wallahua'lam

Pada 14-01-11 12:11 , salabianca posting:

!!! QUOTE !!!

Tak mengapalah kalau lambat pun..Redha dengan ketentuan Allah..
Better late than never..


Benar sekali..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-11 10:11


pintu taubat kepada tuhan tidak akan ditutup selagi hayat dikandung badan...kita hanya hamba yang mrancang..dan ketentuan tuhan lah atas segala-galanya...tunggu bukan lihat sahaja..iringilah dengan usaha...doa dan tawakal...lagipun kita hanya perantau di pentas dunia ini...persinggahan yang mungkin dipertemukan dengan insan pilihan di dalam pjalanan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

haniras
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2011
Ahli No: 40849
Posting: 12
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-11 18:57


ye.. saya sokong pernyataan ini...insyaAllah kita mesti yakin dengan kekuasaan Allah.. mungkin ada hikmah disebaliknya yang kita sendiri tidak tahu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanirasProfil   Hantar PM kepada haniras   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-11 22:56


salam...kalau ada yang berniat dan teringin nak bina masjid, di portal ni pun boleh mencuba kan...?mulakan dengan perkenalan dan niat yang betul...tak salah,jangan hanya tunggu golongan adam yang mulakan dulu:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-02-11 17:29


Pada 15-11-10 20:59 , ummi_murni posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum :bunga:

saya cadangkan kalian untuk baca buku AKU TERIMA NIKAHNYA dan buku BERCINTA SAMPAI KE SYURGA -ustaz HASRIZAL ABDUL JAMIL...

Semoga Allah permudahkan usaha kalian... cepat bertemu jodoh.... :bunga:

tidak boleh duduk & tunggu sahaja...kena juga usaha seperti yang disarankan oleh AGAMA... :bunga:

Yakin pada diri....bagaimanapun rupa anda...saiz anda.. itu bukan ukurannya....kerana yang disarankan adalah memilih kerana agamanya... Agama-suatu yang sukar sekali untuk diukur... :bunga:

untuk mendapatkan yang baik...anda terlebih dahulu kena berusaha untuk jadi yang terbaik... INSYAALLAH! :bunga:


Assalamualaikum , setuju dengan pendapat ummi_murni :kelip:
sambil berusaha dan berdoa..Insya Allah..hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2Nya.. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 01:49


Salam,

Nak bernikah kenalah pilih yang terbaik. Nak bernikah bukan macam pergi beli baju. Kalau tak muat atau ada defect. boleh pulang and tukar, ye tak?

Bukan juga mencari yang PERFECT (bukan prefect ye .. tu pengawas sekolah ... jangan marah, sekadar menegur :-D) sebab kalau dah nama manusia ada ke yang perfect. Sekadar mencari yang perfect untuk diri sendiri.

Untuk menjawab topik ... jual mahal ...umm ...barang baik ada ke yang dijual murah? Putus cinta? putus satu, cari yang seterusnya .... gemuk? maknanya orang gemuk tak nikah ke? tak jugakkan? Hitam? Orang terang benderang saja ke yang boleh nikah? Ummm .... saya nak tambah ... orang selalu kata saya tak nikah sebab buatan orang ... takke haru tu? bagaimana ustaz??

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-11 12:32


siapakah yang betul-betul tengah mencari pasangan hidup?dan sudah bersedia ke arah itu?...boleh saya tahu?:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-11 12:23


dalam internet ni..mcm3 boleh jadi..ramai mungkin tak percaya dengan jodoh internet ni..tapi ada realiti yang jadi..kawan saya ada seorang tu jumpa isteri di laman sosial...sekarang dah dikurniakan anak ke2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

ukhwah_kaseh
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2011
Ahli No: 40987
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 12:02


bukan kerana alasan jual mahal...putus cinta..tapi tiada jodoh yang di tetapkan lagi..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwah_kasehProfil   Hantar PM kepada ukhwah_kaseh   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 12:33


usaha pun jangan lupa..kita kena berusaha juga.jangan hanya memberi alasan tak sampai jodoh lagi...kalau umur 50thn cakap macam ni juga...ish..ish...nasib tak akan diubah jika hanya dudk dan lihat sahaja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

ukhwah_kaseh
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2011
Ahli No: 40987
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 12:43


Pada 17-02-11 12:33 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

usaha pun jangan lupa..kita kena berusaha juga.jangan hanya memberi alasan tak sampai jodoh lagi...kalau umur 50thn cakap macam ni juga...ish..ish...nasib tak akan diubah jika hanya dudk dan lihat sahaja..


tapi kalau kita bukan memilih..takkanlah kita nak terkedek2 mencari

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwah_kasehProfil   Hantar PM kepada ukhwah_kaseh   Quote dan BalasQuote

ukhwah_kaseh
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2011
Ahli No: 40987
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 12:43


Pada 17-02-11 12:33 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

usaha pun jangan lupa..kita kena berusaha juga.jangan hanya memberi alasan tak sampai jodoh lagi...kalau umur 50thn cakap macam ni juga...ish..ish...nasib tak akan diubah jika hanya dudk dan lihat sahaja..


tapi kalau kita bukan memilih..takkanlah kita nak terkedek2 mencari

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwah_kasehProfil   Hantar PM kepada ukhwah_kaseh   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-11 14:09


Atau kawin sahajalah dengan siapa pun asalkan kawin. Dari tiada, baik ada? Sebab tak mahu dapat "darjah kebesaran"? Atau kawin sebab dah sampai "usia emas" jadi perlu kawin? walaupun tak bersedia ? Lepas tu kalau perkahwinan itu berakhir kita bolehlah cakap ... sekurang-kurangnya dah kawin .... Kawin ni bukan boleh main cuba-cuba. Ada trial and error. boleh undo, delete atau escape :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

ukhwah_kaseh
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2011
Ahli No: 40987
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-11 09:35


Pada 17-02-11 14:09 , ija1508 posting:

!!! QUOTE !!!

Atau kawin sahajalah dengan siapa pun asalkan kawin. Dari tiada, baik ada? Sebab tak mahu dapat "darjah kebesaran"? Atau kawin sebab dah sampai "usia emas" jadi perlu kawin? walaupun tak bersedia ? Lepas tu kalau perkahwinan itu berakhir kita bolehlah cakap ... sekurang-kurangnya dah kawin .... Kawin ni bukan boleh main cuba-cuba. Ada trial and error. boleh undo, delete atau escape :-D


tepat sekali....calon yang kita nak cari bukan hanyew perlu lengkap agama nyew hati budi pun kena jugaks berpatutan dengan kita....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwah_kasehProfil   Hantar PM kepada ukhwah_kaseh   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-02-11 12:43


emm...memang lah kawin ni bukan nya seperti membeli buah....boleh terus dimakan...memang penikahan ni adalah komitmen jangka panjang yang akan membawa ke suatu fasa berlainan dalam hidup kita..maklumlah zuriat akan menambahkan bilangan ahli keluarga dsbnya...namun yang menjadi tunjang utama saya dalam menyuruh sahabat untuk berusaha adalah dengan membuka ruang kepada taaruf untuk merintis kepada jodoh..bukan suruh cari yang kurang berkenan dan terus kawin...yang merana tuan punya badan...tapi bagi saya masih ramai diluar sana yang sama nasib dengan mereka yang tidak bertemu jodoh ini..jadi diantara mereka ini mahukan yang terbaik....so mereka boleh taaruf dengan sesama geng ni...nak yang terbaik bermaksud diri pun perlu menjadi yang terbaik...hanya pandangan peribadi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 21-02-11 13:48


Jangan kecilkan skop jodoh anda sendiri. Selain orang bujang setempat, luaskan skop kepada duda, bujang tua, foreigner dan sebagainya. (cukup sekadar beberapa contoh takut menimbulkan kontravesi).

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-02-11 14:22


Pada saya yang lebih baik jangan sibuk-sibuk pasal orang sebab kita tak tau Kenapa dan mengapa. Soal nikah hak individu. Kalau yang dah bernikah itu bahagia akhirnya, baguslah. Tapi bila tak bahagia, diri sendiri kena tanggung. Yang sibuk bercakap tu ... well, selalunye terus bisu. Kadang-kadang bila kita terlalu sedap bercakap tentang isu yang tak berkaitan dengan diri kita, kita lupa pada adab dan batas. Hmmm ... atau CIKGU DAN FAQIR nak iklankan diri??? :-D Boleh saya promo kat kawan-kawan, kakak2 and adik-adik ... bagaimana? Atau Ukhwah boleh wujudkan Laman Mencari Jodoh? Mungkin CIKGU DAN FAQIR BOLEH JADI JURUCAKAPnye? InsyaAllah ada pahala untuk bantu orang yang nak bina masjid ni kan ???? :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-11 12:55


mungkin sudah tersurat kawin lewat....yang penting nawaitu kita nak kawin....nak cari pasangan yang betul-betul memahami kita bukannya senang...sebab kita bukanya nak pakai sehari pasangan kita....kita kawin untuk kekal selamanya...bukanya musnah d tengah jalan

Bookmark and Share

  


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

masz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.07.2005
Ahli No: 17165
Posting: 96
Dari: kuala lumpur

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-02-11 19:57


Pada 21-02-11 12:43 , cikgu_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

emm...memang lah kawin ni bukan nya seperti membeli buah....boleh terus dimakan...memang penikahan ni adalah komitmen jangka panjang yang akan membawa ke suatu fasa berlainan dalam hidup kita..maklumlah zuriat akan menambahkan bilangan ahli keluarga dsbnya...namun yang menjadi tunjang utama saya dalam menyuruh sahabat untuk berusaha adalah dengan membuka ruang kepada taaruf untuk merintis kepada jodoh..bukan suruh cari yang kurang berkenan dan terus kawin...yang merana tuan punya badan...tapi bagi saya masih ramai diluar sana yang sama nasib dengan mereka yang tidak bertemu jodoh ini..jadi diantara mereka ini mahukan yang terbaik....so mereka boleh taaruf dengan sesama geng ni...nak yang terbaik bermaksud diri pun perlu menjadi yang terbaik...hanya pandangan peribadi...



ada benarnya..usaha perlu diteruskan selagi hayat di kandung badan :kelip: (nasihat untuk diri sendiri juga) usah berputus asa dengan Rahmat Allah..sayangi diri sendiri dahulu sebelum menyayangi orang lain..nak dapatkan yang baik perlu jadi baik juga. marilah kita berusaha untuk ke arah kebaikan..amin :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For maszProfil   Hantar PM kepada masz   Quote dan BalasQuote

Az_ree
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2011
Ahli No: 41017
Posting: 4
Dari: Shah Alam

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-11 08:14


One word can describe this --> "Tinggi"

Hantaran makin tinggi..

Sara hidup makin tinggi..

kos kenduri makin tinggi..

apa-apa lah semuanya makin tinggi..

Jadi kena lah kumpul duit kan?

Sampai bila entah agaknya kan.. :-P

Moga jodoh kita semua dipermudahkan.. :roll:


-----------------
Senang dikenali sukar dimengerti.

***********************
http://nirwara.blogspot.com/
--------------------------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For Az_reeProfil   Hantar PM kepada Az_ree   Pergi ke Az_ree's Website   Quote dan BalasQuote

nur_insyirah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3611
Posting: 17
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-11 13:39


tak pernah pun terlintas nak kahwin lewat..
Jodoh..kat hanya merancang,tapi Allah juga yang jadi penentunya..


-----------------
hijrahku mendokong impian, pulangku membawa kejayaan...salam ukhwah buat semua


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_insyirahProfil   Hantar PM kepada nur_insyirah   Quote dan BalasQuote

cikgu_azhar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.12.2009
Ahli No: 38867
Posting: 180
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 09:41


saya nak minta maafla sekiranya tajuk ini ada yang mengguris hati..hanya sekadar berkongsi pandangan..bukan nak memarahkan lagi keadaan yang ada...apa-apa pandangan tidak ada yang betul..semua hanya bersifat peribadi....tak sangka ada sahabat-sahabat yang terasa dan menyuarakan rasa tak puas hati dengan tajuk ini....sekali lagi maaf atas tajuk dan ulasan yang mengguris hati dan prasaan...semoga jodoh tuan/puan terus bpanjangan ..bagi yang belum....semoga dipertemukan dengan pilihan yang terbaik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cikgu_azharProfil   Hantar PM kepada cikgu_azhar   Quote dan BalasQuote

ija1508
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2011
Ahli No: 40806
Posting: 88
Dari: WPKL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 10:27


kadang-kadang orang yang buat salah atau terasa buat salah mempunyai tanggapan maaf dah cukup. Tapi yang keluar dari mulut, tak boleh nak dimuntahkan semula, kan?

"Semuanya bersifat peribadi" - kalau macam tu, keep it private. Jagalah diri sendiri dan orang yang ada kaitan dengan kita sahaja. Kalau tidak, jadilah kita ni penyibuk. Menyibuk membantu ada baiknya, menyibuk mengata ... kutip dosa. kadang-kadang terlalu sibuk menjaga hal orang lain, kain sendiri trerburai, tak nampak ... hehehe

Sekadar berkongsi pendapat peribadi ... boleh kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ija1508Profil   Hantar PM kepada ija1508   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 11:58


sekadar berkongsi:-
Seseorang gadis itu bukanlah cerewet atau jual mahal atau sebaliknya dalam memilih pasangan hidup.malah ia ada sebab tersendiri..mungkin dalam pemikirannya berfikir:
“Siapalah diriku ini untuk memilih berlian sedangkan aku hanya hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana. Tetapi. Aku juga punyai keinginan seperti gadis lain dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagi ahli syurga, memimpinku ke arah tuju yang satu”.
Mungkin seseorang wanita atau lelaki itu ingin bakal suami @ isterinya seorang yang bertanggungjawab,ikhlas dam malabuhkan cintanya kerana ALLAH.. sukar pada masa kini untuk mencari seorang lelaki atau wanita yang memiliki ciri2x tersebut.Tidak semudah itu,lelaki dan wanita pada masa kini,lebih pentingkan kaya,kacak,cantik dan masa depan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-03-11 12:03


KINI RAMAI ORANG TENGOK HARTA BERBANDING AGAMA..

AGAMA BANYAK DIKETEPIKAN..

KERJA KECIK TAPI BERAGAMA TAK ADA SIAPA YANG PANDANG SEKARANG NI..

LEBIH BAIK KERJA KECIK, RAJIN, HALAL DAN TAK RISAU..

TAK RISAU SEBAB TAK ADA HUTANG BERTIMBUN PUN..

DARIPADA KERJA BESAR TAPI REZEKI HARAM DAN RISAU..

RISAU BERHUTANG KELILING PINGGANG..

LEPAS BERHUTANG NAK MINTA RASUAH..

LEPAS RASUAH MENG'ULAT'..MALAS..TAK AMANAH..

DAH KAYA NAK KAYA LAGI PULAK TU..

DEPA INGAT HARTA TU BOLEH 'ISLAM'KAN DEPA KUT..

HMM...DUNIA..DUNIA..

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-03-11 14:25


jadi carilah seseorang yang btul2x buat sesuatu perkara itu kerana ALLAH..
bukan penting kan dunia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

zana_unic
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.03.2011
Ahli No: 41036
Posting: 31
Dari: Tambunan,Sabah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 00:18


assalammualaikum..biar lambat kahwin,,janji ia yang terbaik untuk kita..


-----------------
::.Dengan CINTA kita kenal pencipta kita.::
*koihad ginawoku soira kosorou oku dika*


Bookmark and Share

  


  Member Information For zana_unicProfil   Hantar PM kepada zana_unic   Pergi ke zana_unic's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-11 00:30


SATU LAGI YANG PELIK..

BAB KAHWIN PUN DIPOLITIKAN..

ORANG UMNO NAK KAHWIN DENGAN ORANG PAS ADA YANG SEKAT..

MACAMLAH ORANG UMNO NI ???? SANGAT..

ORANG PAS NI 'ISLAM' SANGAT KA?

SAYA ANGGAP DEPA NI TAKSUB SANGAT KUT..

AKHIRNYA, UMAT ISLAM MAKIN LEMAH DENGAN ISU YANG REMEH TEMEH NI..

LAMBAT OH..LAMBAT..

ENTAHLAH LABU.. :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 07:45


Pada 04-03-11 00:30 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

SATU LAGI YANG PELIK..

BAB KAHWIN PUN DIPOLITIKAN..

ORANG UMNO NAK KAHWIN DENGAN ORANG PAS ADA YANG SEKAT..

MACAMLAH ORANG UMNO NI ???? SANGAT..

ORANG PAS NI 'ISLAM' SANGAT KA?

SAYA ANGGAP DEPA NI TAKSUB SANGAT KUT..

AKHIRNYA, UMAT ISLAM MAKIN LEMAH DENGAN ISU YANG REMEH TEMEH NI..

LAMBAT OH..LAMBAT..

ENTAHLAH LABU.. :sopan:



Assalamualaikum

Hehehe...FIRDAUSNUR ini sempat juga selitkan topik ini ek...tak apalah,moga-moga ada yang terbuka mata dengan kenyataan ini...hairan juga ek sebab berlainan pegangan politik pun boleh bercerai berai..apeape pun saya berserah pada jodoh..bukan tak mencari tapi keserasian dan keutamaan lain perlu didahulukan..kadang-kadang risau juga sebab umur dah makan lanjut tapi xkhwn lagi...erm...kita tak risau tapi org lain pula yang melebih-lebih...mungkin mereka ini risau dan sayang kat saya agaknya itu sebab mereka heboh bertanyer bila nak kahwin..apa yang penting,biar lambat tapi rumahtangga itu selamat dunia akhirat :kelip:


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-11 09:40


Pada 04-03-11 07:45 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-11 00:30 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

SATU LAGI YANG PELIK..

BAB KAHWIN PUN DIPOLITIKAN..

ORANG UMNO NAK KAHWIN DENGAN ORANG PAS ADA YANG SEKAT..

MACAMLAH ORANG UMNO NI ???? SANGAT..

ORANG PAS NI 'ISLAM' SANGAT KA?

SAYA ANGGAP DEPA NI TAKSUB SANGAT KUT..

AKHIRNYA, UMAT ISLAM MAKIN LEMAH DENGAN ISU YANG REMEH TEMEH NI..

LAMBAT OH..LAMBAT..

ENTAHLAH LABU.. :sopan:



Assalamualaikum

Hehehe...FIRDAUSNUR ini sempat juga selitkan topik ini ek...tak apalah,moga-moga ada yang terbuka mata dengan kenyataan ini...hairan juga ek sebab berlainan pegangan politik pun boleh bercerai berai..apeape pun saya berserah pada jodoh..bukan tak mencari tapi keserasian dan keutamaan lain perlu didahulukan..kadang-kadang risau juga sebab umur dah makan lanjut tapi xkhwn lagi...erm...kita tak risau tapi org lain pula yang melebih-lebih...mungkin mereka ini risau dan sayang kat saya agaknya itu sebab mereka heboh bertanyer bila nak kahwin..apa yang penting,biar lambat tapi rumahtangga itu selamat dunia akhirat :kelip:



HIDUP BERUMAHTANGGA NI MANALAH YANG TAK ADA MASALAH..

SEDANGKAN LIDAH LAGI TERGIGIT.. :sopan:

POLITIK PUN MACAM TU LAH JUGAK..

KALAU BERGADUH PUN KENA PANDAI CARI JALAN PENYELESAIAN YANG BAIK..

BUKANNYA DOK MENYALAHKAN SATU PIHAK SAJA KAN..

SIKAP BER'ALAH' KENA LAH ADA..

SUAMI ISTERI NI 2 INDIVIDU BERBEZA..

DARI KECIK DI ASUH OLEH 2 IBU BAPA BERBEZA..

PERANGAI PUN BERBEZA..



NAK TAHU TAK TIPS BAHAGIA?

TIPS NAK BAHAGIA IALAH..

CARI LAH PERBEZAAN BUKAN CARI PERSAMAAN SAJA..

SEMUA KITA NAK YANG SIKAP BAIK SAJA KAN..

TAPI BEST LAH MACAM TU..KITA KENA ADA CABARAN..

TAK BEST LAH KALAU HIDUP BANYAK PERSAMAAN..

KALAU BANYAK SANGAT PERSAMAAN HIDUP AKAN MUDAH MENJADI BOSAN..

KESILAPAN MANUSIA ITULAH YANG BOLEH MENYEDARKAN MANUSIA..

KALAU SEMUA ORANG TAK BUAT SILAP ITU BUKAN MANUSIA NAMANYA.. ITU ADALAH MALAIKAT..

HIDUP NI MESTILAH CERIA DAN ADA TURUN NAIK IMANNYA..

:-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ymf
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2011
Ahli No: 40834
Posting: 5
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 11:49


just nak share :-

"Perkahwinan itu mempertemukan dua jiwa dengan 1000 perbezaan"
                                                                             -HAMKA-

so, selamat mencari & dicari.. ;P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ymfProfil   Hantar PM kepada ymf   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kawin lambat......Kenapa???? jual mahal @ putus cinta @ gemuk @ hitam @ dll

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.213831 saat. Lajunya....