Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal, air juga yang menenggelamkan kapal
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: mana best..kerja swasta ke kerajaan..??


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» mana best..kerja swasta ke kerajaan..??

Please Mendaftar To Post


Oleh mana best..kerja swasta ke kerajaan..??

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 13:14


Assalamualaikum

Pada anda mana yang best antara kerja swasta dengan kerajaan...
Pada saya kalau nak banyak xperience kerja swasta lah...cabarannye lebih sikit...kalau kerajaan ini saya tak berapa tahu sebab tak pernah kerja kat situ lagi..tapi benefit kerja kerajaan banyak ooo...ada betul ka??

:-D


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 13:42


erm.. hafiza25 ni da kerja ke bloom ek? kat mana?

saya setju juga lah kerja kat provate kompany banyak pengalaman.. tapi tak kurang juga kerja kerajaan..banyak pengalaman juga.. tapi Kalau nak sebut pgalaman kena lah tengok kat bidang mana.. contoh.. Kalau jadi cikgu pun ada yang cikgu sekola kerajaan ada yang cikgu sekla private..sama-sama punya tugas yang sama.. so tak ada isu lah kata kerja kerajaan tak ada pegalaman.

kalau bab benefit tu, kerja kerajaan memang lah dapat tapi tak lah tak ada had..ikut rasional dan keperluan juga lah.. tapi Kalau kerja kat private jugak tak kurang hebat.. contoh, dokter..private ke kerajaan ke sama saja tugasnya..tak ada beza..tapi Kalau nak cakap pasal benefit Kalau tak macam tu takkan adanya dokter d hospital kerajaan lari pindah ke hosoital private.. so dr sini kita tengok kat mana yang ada benefit..

so kesimpulannya..dimana2 pun sama saja.. rezeki yang kita ada tu bsyukur..kalau rasa ada hal lebh dr itu perjuangkan saja..Kalau adapt bagus, Kalau tak anggapla cabaran..Kalau rasa nak berlaih ke ruang yang lebih baik alagkah bagusnya..takkan pula kita nak berada d stage yang sama sepanjang bekerjaya..ye tak? even Kalau berada d pekejaan yang sama pastikan kita kreatif untuk mempelbagaikannya...agar tak boring :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 14:42


pada saya..banyak perkara yang dapat kita pelajari bila bekerja dalam sektor swasta.mula-mula kerja memanglah akan rasa teruk sikit tapi bila lama-lama kita akan sedar itu adalah pengalaman yang amat berharga untuk kita.bila dah banyak experience, gaji pun boleh demand ;-)

kerja kerajaan pulak, seronok sebab banyak benefit yang kita dapat.tapi tak banyak yang dapat kita pelajari.kemahiran kita tak akan dapat dipelbagaikan.so, pengalaman pun tak banyak.

tapi...betul ke zaman sekarang susah dapat kerja dengan gov kalau tak ada kroni.. :berfikir:


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 16:08


salam..

lagi satu orang cakap siapa yang buat pinjaman PTPTN lagi senang dapat kerja gov..

entah betul ke tak lah..
saya pun tak dapat lagi walaupun da banyak kali cuba..
hehe..sebab belajar pinjam kat Mara agaknya..
pepun semuanya rezeki masing-masing lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 16:57


Pada 08-12-09 16:08 , pu3_umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

lagi satu orang cakap siapa yang buat pinjaman PTPTN lagi senang dapat kerja gov..

entah betul ke tak lah..
saya pun tak dapat lagi walaupun da banyak kali cuba..
hehe..sebab belajar pinjam kat Mara agaknya..
pepun semuanya rezeki masing-masing lah..

tak pernah dengar pula...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 17:30


pada saya, tak kisahlah sama ada kerajaan atau pun swasta...
yang penting, usaha dan keikhlasan kita bekerja....
insyaallah....diperluaskan punca rezeki dan dibukakan pintu rahmat......


-----------------
::: Bersama Membangunkan Ummah :::


Bookmark and Share

  


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 07:34


Pada 08-12-09 14:42 , aiNa85 posting:

!!! QUOTE !!!

pada
tapi...betul ke zaman sekarang susah dapat kerja dengan gov kalau tak ada kroni.. :berfikir:



hmm..mungkin juga...kalau ada kroni 2 inteview pun ala kdr saja...


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 07:35


Pada 08-12-09 16:08 , pu3_umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

lagi satu orang cakap siapa yang buat pinjaman PTPTN lagi senang dapat kerja gov..

entah betul ke tak lah..
saya pun tak dapat lagi walaupun da banyak kali cuba..
hehe..sebab belajar pinjam kat Mara agaknya..
pepun semuanya rezeki masing-masing lah..


ye ke..saya berbelas ribu pinjaman dengan ptptn xdapat2 pun...interview kerja k'jaan ini da lah ssah..huhu..


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

pu3_umairah86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2009
Ahli No: 37764
Posting: 22
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 09:42


Pada 08-12-09 17:30 , cipoi posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya, tak kisahlah sama ada kerajaan atau pun swasta...
yang penting, usaha dan keikhlasan kita bekerja....
insyaallah....diperluaskan punca rezeki dan dibukakan pintu rahmat......



betul-betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For pu3_umairah86Profil   Hantar PM kepada pu3_umairah86   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 11:53


assalammualaikum.... di sini saya juga ingin berkongsi pengalaman... oleh kerana saya telah berpeluang merasai bekerja dengan swasta dan kerajaan....

kerja swasta
1. mula kerja jam 9 pagi tapi kena lapor before jam 8.50
2. rehat jam 1ptg habis pukul 2ptg tapi kena masuk before pukul 2 petang maaaa
3. kalau time kerja memang tak boleh main-main macam search internet suka-suka...

kerja kerajaan
1. mula kerja pukul 8pagi lepas punch card boleh lepak2 sambil ambil bekfast kat cafe.
2. rehat pukul 1 boleh keluar awal.... habis pukul 2 tapi 2.30 baru masuk maaaaa memang best! hehehe
3. kalau tak ada kerja boleh melawat kawan kat meja lain borak2....

conclusion nya saya sampai sekarang stay kat kerajaan hehehehe....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 14:57


Pada 09-12-09 11:53 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum.... di sini saya juga ingin berkongsi pengalaman... oleh kerana saya telah berpeluang merasai bekerja dengan swasta dan kerajaan....

kerja swasta
1. mula kerja jam 9 pagi tapi kena lapor before jam 8.50
2. rehat jam 1ptg habis pukul 2ptg tapi kena masuk before pukul 2 petang maaaa
3. kalau time kerja memang tak boleh main-main macam search internet suka-suka...

kerja kerajaan
1. mula kerja pukul 8pagi lepas punch card boleh lepak2 sambil ambil bekfast kat cafe.
2. rehat pukul 1 boleh keluar awal.... habis pukul 2 tapi 2.30 baru masuk maaaaa memang best! hehehe
3. kalau tak ada kerja boleh melawat kawan kat meja lain borak2....

conclusion nya saya sampai sekarang stay kat kerajaan hehehehe....



ye ke...itu lah org kerja kerajaan ramai yang sihat2 kan...tenang saja..lagi satu tak cakap..sharp saja kol 5 da balik terus..

saya yang kerja swasta ini ssah betul nak dapat balik kol 5.30..paling awal mesti kol 6.30..kadang-kadang memang penat gila..

lagi 1 dok swasta ini jwtan kecik pun kerja bukan ikut pgkt..semua kena buat...sampai husband saya bising..kerja macam pangkat manager...da lah asik outstation..kadang da balik kerja pun dapat callg lagi..

kena apply gov ini..baru lah hidup tenang sikit..hehe :-D


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 15:03


hehehe.... sebab tu saya lari kerajaan... lagi-lagi perempuan... tapi insyaallah saya tengah kumpul duit nak buat bisnes sendiri....


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 15:40


kerja mana-mana pun sama insyaALLAH.. rezeki kan ALLAH yang tentukan.. cuma kita tak tahu saja.. sebab tu lah kita kena kerja.. asbab untuk sampai rezeki tu pada kita, keluarga kita.. kan kan kan???

:-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 22:30


pengalaman saya kerja swasta kita tak boleh nak main-main..memang banyak tugasan nak kena buat..kadang-kadang tie kursus, cuti pun kena on call...tapi bila dah kerja kerajaan ni, nak kata relaks sangat pun tidak juga tapi bolehlah nak bernafas..tak lah sepenat masa kerja dengan swasta...

apapun janji ada kerja.tak kisahlah kat mana pun..janji halal..dapat rezeki..tol takk????? daripada menganggur saja...huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 22:38


Pada 09-12-09 07:34 , hafieza25 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-12-09 14:42 , aiNa85 posting:

!!! QUOTE !!!

pada
tapi...betul ke zaman sekarang susah dapat kerja dengan gov kalau tak ada kroni.. :berfikir:



hmm..mungkin juga...kalau ada kroni 2 inteview pun ala kdr saja...



iyakah..saya tak ada kroni pun..tapi dapat saja :-P

tapi Kalau d SUK sgor beberapa tahun lepas memang ye..masa saya datang intvw tu berderet semua saya tanya, 'mana tau ada jwatan kosong ni?' depa jawab ada saudara mara kat situ..huhu..saya? saya pun ada..haha...so kat sini antara kami kena bersaing sesama sendiri..semua sama taraf...sama-sama ada kroni..huhu...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-12-09 23:07


kerja dengan kerajaan ni banyak benefit dan juga cabarannya... cuma dengan kerajaan satu bagus nya, mereka tak senang-senang nak buang org kerja....


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

fAraH_exaPIuM
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2007
Ahli No: 32096
Posting: 56
Dari: wilayah darul makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 06:25


tu lah...kerja kerajaan kelebihan nya xsenang dibuang oleh majikan...kira selamat lah sikit berbanding swasta..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For fAraH_exaPIuMProfil   Hantar PM kepada fAraH_exaPIuM   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 13:33


Pada 09-12-09 15:03 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe.... sebab tu saya lari kerajaan... lagi-lagi perempuan... tapi insyaallah saya tengah kumpul duit nak buat bisnes sendiri....



same lah..saya pun da bercita2 nak bisness ini....good luck 4 our future ya...


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 13:36


Pada 09-12-09 23:07 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

kerja dengan kerajaan ni banyak benefit dan juga cabarannya... cuma dengan kerajaan satu bagus nya, mereka tak senang-senang nak buang org kerja....



betul-betul...lagi best boleh ada buat system pencen...sekarang ini kerja k'jaan gajinya dah same&ada yang lebih dr swasta...kan tak??


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-12-09 13:51


Assalamualaikum adik-adik. boleh akak pergi pendapat. melalui pengalaman akak yang dah bekerja dengan swasta 23 tahun.

di swasta teknologi advance (espencially foreign company) local tak tau sebab tak pernah kerja dengan local. pengalaman memang terlalu banyak cuma tanya diri sendiri nak atau tak nak ambil saja. peluang kursus memang banyak cuma rajin atau tidak pergi kursus. politikal terlalulah banyak sanggup atau tidak menghadapinya. bila ekonomi down cepatlah terasa gegarannya. so kena berhati-hati.

disini tepuk dada tanya diri sendiri.

goverment teknologi nak kata tak advance ada tapi lambat swasta dah sudah dia baru nak buat . contoh 5 s rasanya tahun 1992 syk swasta dah mula jpn putrajaya baru nak implement. gov pengalaman banyak tapi ......entahlah tak tahu nak kata sebab tak pernah kerja dengan gov. politik tak banyak tapi phd taramat lah banyak. bila ekonomi down disinilah org yang tak kisah sangat sebab gegaran tak terasa sangat.

masih banyak bezanya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 23:10


salam

kalau di singapore ni, kerja dengan kerajaan, serba serbi lengkap... teknologi lagi baik, dan lebih banyak benefits... lebih lebih lagi wanita... wanita di beri cuti bersalin selama 4 bulan... dapat baby bonus lagi... heehee


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-12-09 07:48


Asalkan kerja bagus dan iklhas mana-mana pun boleh. Yang penting seronok kerja dan baik dengan rakan sekerja.

Prof pernah bekerja sebagai tukang cuci di Masjid Shah Alam sebelum masuk belajar di Politeknik pada tahun akhir tahun 1999 selepas SPM.

Rasanya itulah tempat prof berkerja yang paling bermakna walaupun sebagai tukang cuci. Bila solat, berhenti buat kerja dan terus ke dewan solat untuk tunaikan secara berjemaah. Malah bos pun sama ikut berjemaah..

p/s: Realitinya sekarang orang tengok pada gaji juga atas kelayakan sesuai dengan kelulusan


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 07:26


Pada 13-12-09 07:48 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Asalkan kerja bagus dan iklhas mana-mana pun boleh. Yang penting seronok kerja dan baik dengan rakan sekerja.

Prof pernah bekerja sebagai tukang cuci di Masjid Shah Alam sebelum masuk belajar di Politeknik pada tahun akhir tahun 1999 selepas SPM.

Rasanya itulah tempat prof berkerja yang paling bermakna walaupun sebagai tukang cuci. Bila solat, berhenti buat kerja dan terus ke dewan solat untuk tunaikan secara berjemaah. Malah bos pun sama ikut berjemaah..

p/s: Realitinya sekarang orang tengok pada gaji juga atas kelayakan sesuai dengan kelulusan



Ya betul...kagumnye dengan Prof ini...tapi kebanyakkan org sekarang suka tengok gaji dulu baru nak kerja tu yang ramai penganggur itu...kan tak??


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:36


yang ana selalu dengar, kerja kerajaan dapat pencen...kerja swasta banyak gaji

Bookmark and Share

  


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 16-12-09 12:15


kerja kerajaan ok kerja swasta pun ok....
goverment banyak lah kelebihan...
kalau nak kahwin tak ada duit pun boleh kahwin...
bank rakyat kan ada...heheheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 770
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 14:01


kerja jangan tak kerja..

:-) :-) :-)


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 18:27


Pada 16-12-09 11:36 , adab posting:

!!! QUOTE !!!

yang ana selalu dengar, kerja kerajaan dapat pencen...kerja swasta banyak gaji


itu dulu..sekarang da same banyak saja...


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

cikanaISLAM
Warga Rasmi
Menyertai: 16.12.2009
Ahli No: 38681
Posting: 5
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 18:30


2-2 rasanya
entah lah
:)



Bookmark and Share

  


  Member Information For cikanaISLAMProfil   Hantar PM kepada cikanaISLAM   Pergi ke cikanaISLAM's Website   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 07:22


Pada 16-12-09 12:15 , TZM_Racing posting:

!!! QUOTE !!!

kerja kerajaan ok kerja swasta pun ok....
goverment banyak lah kelebihan...
kalau nak kahwin tak ada duit pun boleh kahwin...
bank rakyat kan ada...heheheh


hmm..gov mmang senang buat loan kan..kat bank rakyat gj 800 pun dah boleh buat..kalau swasta kena basic 1500 baru boleh.. 2 lah untungnye kerajaan...huhu.. :-D


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 10:03


Pada 16-12-09 11:36 , adab posting:

!!! QUOTE !!!

yang ana selalu dengar, kerja kerajaan dapat pencen...kerja swasta banyak gaji


Swasta tu tengoklah size company juga. Kalau company besar macam Petronas, Shell, Sime Darby dan yang sewaktu dengannya mungkinlah gaji besar. Tapi kalau swasta setakat Sdn Bhd biasanya gaji sederhana sahaja dan lebih rendah dari government, tenaga pula diperah habis-habisan. Keadaan ekonomi yang tak stabil ini membuatkan ramai syarikat swasta membuang pekerja dan tidak menaikkan gaji. Sebab tu sekarang berebut-rebut orang nak kerja government.

Apapun bersyukurlah dengan kerjaya kita. Usaha tangga kejayaan.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 10:42


erm..nak juga menyampuk..hehe
wife saya bekas -Assistan General Manager Petronas dan dihantar ke German..
tapi dia sanggup resign 1 week before fly...
alasan nya, penat, tak larat dengan tenaga perempuan... hari-hari kerja 8-5 lepas itu masuk balik jam 8 sampai larut malam...
alasan berhenti nak spent time dengan family.
ngam2 lepas resign seminggu lepas tu dapat gov, walaupun n17, gaji pun 90% beza dengan kerja lama..tapi sekarang kehidupan lebeh terurus...muka pun ada sinyum...:D
so, kalau nak kira gaji memang nak ke swasta, tapi nak kira kehidupan, masa dll, maybe kerajaan jawapan nya..huhuh

p/s: kalau gov jadi bos pun pening juga kadang-kadang..huhu..macam saya sekarang...huhu


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 12:50


Pada 17-12-09 10:03 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-09 11:36 , adab posting:

!!! QUOTE !!!

yang ana selalu dengar, kerja kerajaan dapat pencen...kerja swasta banyak gaji


Swasta tu tengoklah size company juga. Kalau company besar macam Petronas, Shell, Sime Darby dan yang sewaktu dengannya mungkinlah gaji besar. Tapi kalau swasta setakat Sdn Bhd biasanya gaji sederhana sahaja dan lebih rendah dari government, tenaga pula diperah habis-habisan. Keadaan ekonomi yang tak stabil ini membuatkan ramai syarikat swasta membuang pekerja dan tidak menaikkan gaji. Sebab tu sekarang berebut-rebut orang nak kerja government.

Apapun bersyukurlah dengan kerjaya kita. Usaha tangga kejayaan.



betul-betul...sokong 100%...sebab saya pun kena macam itu..jwatn kecik tapi kerja macam pangkat bsar&banyak bda kena explore sendiri...gj pun comei saja..huhu


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 13:21


ha..boleh lah cuba nasib dengan tempat kawan saya itu... :D


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 13:23


Pada 17-12-09 13:21 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

ha..boleh lah cuba nasib dengan tempat kawan saya itu... :D



hehe..i'll try to submit my resume 1st okay..he


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 14:19


bagi saya , kerja kerajaan lebih terjamin daripada swasta.. kalau pencen pun, masih ada gaji walaupun separuh berbanding dengan swasta.. tapi tu semua terpulang pada rezeki masing2la.. mana yang lebih selesa lah..

kalau dari segi masa, ada juga kerja kerajaan perlu kerja sampai lewat petang.. bukan semua sharp pada masa.. macam tu juga yang swasta.. semua tu bergantung pada jabatan masing-masing..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 13:56


Kerja kerajaan ke swasta yang lagi best ye........??
Kerja sendiri saja lah...huh


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 16:53


Pada 29-06-10 13:56 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Kerja kerajaan ke swasta yang lagi best ye........??
Kerja sendiri saja lah...huh




go jojoi go!!kerja sendiri..hihi.. :-P


bagi saya kedua-duanya ad cbrn tersendiri...
ramai yang kata kerajaan susah nak dapat...itu menandakan tapisan yang dibuat untuk mencari yang berkualiti..harap-harap dapat lah yang berkualiti.. :sopan: ...
pencen pun dapat...alhamdulillah...
sekurang2nya ada jaminan masa tua... :-D


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 17:28


bergantung pada rezeki masing-masing ye.. saya kerja swasta dengan syarikat sdn bhd.. gaji memang lebih dari kerja.. sempat juga jenguk2 ukhwah selalu.. :) waktu kerja memang sharp 9.00pg-5.00ptg.. tapi bila datang lambat, balik lmbtla.. just nak cukupkan hour 8 jam saja.. bos pun baik, tak ada perah2 keringat.. kerja pun dalam air-cond, tenang2... ada masa untuk kumpul susu untuk anak kat nursery yang 4 bulan tu.. aperpon.. moga Allah mudahkan urusan kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 17:34


lepas lahirkan anak pertama, suami syor saya dok rumah uruskan keluarga sebab dia pun kerja jauh.. sehinggalah saya melahirkan anak kedua, lepas pantang saja, saya suarakan hasrat nak kerja, tapi suami bagi syarat-syarat..

1. anak perlu tetap menyusu hingga 2 tahun.. (jadi kena sedialah dengan segala persiapan)
2. mesti sempat untuk mandikan anak-anak dan sarapan dengan anak-anak..
3. mesti sempat muthola'ah dengan anak-anak.
4. mesti pakai purdah..

sekiranya semua syarat dapat dipenuhi, barulah saya dibenarkan bekerja.. alhamdulillah, Allah permudahkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 17:52


Pada 29-06-10 17:34 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

... tapi suami bagi syarat-syarat..

..........
4. mesti pakai purdah..




aik...puan fatin3 ni kerja apa ek? apa kaitannye? mesti jadi guru sekolah kan? hehe..saja teke... :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 19:17


"lagi satu orang cakap siapa yang buat pinjaman PTPTN lagi senang dapat kerja gov.."

salam...
betul ke...
saya pinjaman PTPTN...
tapi tak dapat2 pun hehehe
sekarang ni susah nak dapat kja lu tak ada KABEL yang besar huhuhuhu
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 21:45


saya dah kerja 7 tahun...penot woooo...Pengalaman berurusan dengan jab kerajaan menyeksakan...

kerja gomen siap boleh kata "ni bukan kerja aku, ni kerja orang lain"

kerja swasta semua kena buat, dari sekecik2 punya hal sampai lah sebesar alam...

Harap org gomen tukar mentaliti...macam kerajaan cakap tu...kalau tak 1 Malaysia Rakyat didah ULU kan dan Pencapaian diu TAMAK kan...poning dengan attitude gomen servant

Bookmark and Share

  


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 08:34


teringat pengalaman kawan saya.. sebelum kerja mardi, dia kerja kat ikram.. memang dia kena cultural shocked.. masa kerja swasta, memang concentrate dengan kerja, tapi bila masuk kerja kerajaan lepak saja lebih.. banyak yang meng'ular'.. :P memang dia pun terasa 'down'

pada pendapat saya, Kalau nak lebih cabaran, lagi baik kerja swasta.. ada persaingan, gaji boleh naik tak payah ikut graf..

entahlah.. saya memang takpenah terfikir nak kerja gomen.. masa muda-muda dulu, orang-orang kampung selalu juga suruh apply kerja gomen, tapi tak minatlah..

oh.. saya tak minat sebab tak bebas, ada syarat2 dan protokol, gaji pun ikut kelulusan, ada kena outstation, pergi kursus lah.. banyaklah sebabnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 08:48


taklah, saya kerja kat opis, dalam 4-5jam depan pc.. kerani saja.. :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

FariXa
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2009
Ahli No: 38503
Posting: 3
Dari: kuantan

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 11:09


SALAM
Pengalaman saya:

Saya pernah merasa kerja swasta-jadi executive di sebuah kilang US di Senawang..memang everything kena explore sendiri, lagi satu kena bersaing dengan cha ya nun alif..bayangkan di dept saya tu ada 2 org saja perempuan saya dan seorang minah cha ya nun alif..pekerja lain semua lelaki bangsa cina dan india..dalam ofis mereka cakap bahasa cina even dalam meeting pun..sangat tercabar dan tertekan juga masa tu..ada juga seorang melayu tapi dia mix and boleh berbahasa cina dan india..kerja swasta memang mencabar tapi bagi saya berbaloi dengan pengalaman dan pendedahan yang kita dapat..
bergantung juga pada keuntungan syarikat..sekali dapat bonus ujung bulan..mahsyukkk..tapi saya tak fikir kan sangat pada gaji..

Sekarang saya bekerja dengan kerajaan sebab nak balik kpg dekat dengan fama, perasaan dan situasi sangat berbeza dengan keadaan dulu..majoriti melayu-kurangnya explorasi-dan macam yang telah semua tau..very low work attitude..saya yang berdisiplin ni pun dah agak terpesong..tapi masih mampu bertahan..memang ada fikir juga nak bisnes sendiri..tapi ekonomi keluarga belum stabil..

Tapi saya hargai apa yang ada sekarang..nasihat saya:
so siapa yang nak kerja swasta dan tak minat kerja gomen, go for it..but u must think about it one day esp when you are female..apapun terpulang pada masing-masing..ada yang nak kerja gomen sebab org tua suruh sangat..banyak benefit untuk kita dan family..dan dapat ketenangan..tapi kalau yang jenis suka mengulorrr memang tak dapat ketenangan dunia akhirat..kerja kena ikhlas beb, everytime everywhere..

Bookmark and Share

  


  Member Information For FariXaProfil   Hantar PM kepada FariXa   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 11:12


saya sesuai kerja dengan gomen based on my character. boleh tak cakap macam itu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-06-10 11:31


Pada 30-06-10 11:09 , FariXa posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM
Pengalaman saya:

Saya pernah merasa kerja swasta-jadi executive di sebuah kilang US di Senawang..memang everything kena explore sendiri, lagi satu kena bersaing dengan cha ya nun alif..bayangkan di dept saya tu ada 2 org saja perempuan saya dan seorang minah cha ya nun alif..pekerja lain semua lelaki bangsa cina dan india..dalam ofis mereka cakap bahasa cina even dalam meeting pun..sangat tercabar dan tertekan juga masa tu..ada juga seorang melayu tapi dia mix and boleh berbahasa cina dan india..kerja swasta memang mencabar tapi bagi saya berbaloi dengan pengalaman dan pendedahan yang kita dapat..
bergantung juga pada keuntungan syarikat..sekali dapat bonus ujung bulan..mahsyukkk..tapi saya tak fikir kan sangat pada gaji..

Sekarang saya bekerja dengan kerajaan sebab nak balik kpg dekat dengan fama, perasaan dan situasi sangat berbeza dengan keadaan dulu..majoriti melayu-kurangnya explorasi-dan macam yang telah semua tau..very low work attitude..saya yang berdisiplin ni pun dah agak terpesong..tapi masih mampu bertahan..memang ada fikir juga nak bisnes sendiri..tapi ekonomi keluarga belum stabil..

Tapi saya hargai apa yang ada sekarang..nasihat saya:
so siapa yang nak kerja swasta dan tak minat kerja gomen, go for it..but u must think about it one day esp when you are female..apapun terpulang pada masing-masing..ada yang nak kerja gomen sebab org tua suruh sangat..banyak benefit untuk kita dan family..dan dapat ketenangan..tapi kalau yang jenis suka mengulorrr memang tak dapat ketenangan dunia akhirat..kerja kena ikhlas beb, everytime everywhere..


benar FariXa.. kerja dengan private., memang kena bertahan, sakit tapi berbaloi juga at least ada experience dan mendisiplin diri berkerja dengan lebih tekun. Tapi bagi yang dah ada family better go for goverment. Sebab apa sinar kata begini, bila bekerja dengan swasta, masa banyak kepada kerja..waktu untuk diri dan family, sangat terhad. Tambahan pula jika dalam etika kerja di syarikat tertentu tidak sistematik. Waktu untuk nak rest: solah, makan pun boleh tertangguh kerana terlalu mengejar keuntungan (dunia)..sehingga akhirat terabai. Especially- ikhltilat dan waktu solah.

Kerja kerajaan mungkin banyak rilex. Even semi goverment also, depends on prinsip individu. Jika mereka disiplin dan mampu bawa attitude kerja yang teratur sehingga ke goverment itu lebih baik.

Pada 30-06-10 11:12 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

saya sesuai kerja dengan gomen based on my character. boleh tak cakap macam itu..


boleh saja kakngah. Ini macam dalam kategori sinar.. atas beberapa servey yang dibuat~~~ =)


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-10 21:40


saya hairan sangat, Kenapa zaman sekarang ni masyarakat sekeliling terlalu pandang tinggi pada orang-orang yang kerja gov..walaupon jwtan biasa saja..padahal kerja swasta gaji lagi besar dan boleh cepat naik pangkat berbanding gov..kerja swasta, kalau gaji besar bagaimana sekalipon, org tetap tanya, kenapa tak apply gov..

bukannya sengaja taknak apply, tapi dah belum ada rezeki.. :-(


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-07-10 14:03


sebabnya mungkin goverment ada benefitnya ukhti. Kerja swasta pula mungkin dari segi tekanan masa dan kerja.

Wallahua'lam


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-07-10 22:35


kerja swasta lah best...bebas nak 'berpihak' dalam politik, nak turun demo, nak kempen pilihanraya.....kalau kerja gomen, SB mantau memanjang.....nak 'bergerak' pun lemas.... :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-07-10 11:44


Pada 19-07-10 22:35 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

kerja swasta lah best...bebas nak 'berpihak' dalam politik, nak turun demo, nak kempen pilihanraya.....kalau kerja gomen, SB mantau memanjang.....nak 'bergerak' pun lemas.... :D



Betul! Betul! Betul!
Itu sebab utama saya tak pernah mohon sektor awam.
Tak jadi penjawat awam pun SB pernah mengugut saya kerana isteri saya sebagai penjawat awam.

Tetapi pada saya, jawatan dalam sektor awam bukan alasan untuk lengah berjuang demi Allah dan Rasul, kerana Allah mengingat dalam dalam surah At Taubah ayat 24, ini adalah golongan yang fasiq jika begitu. Alhamdulillah, hari ini ramai pejuang-pejuang yang ikhlas yang tidak menjadikan jawatan mereka sebagai alasan untuk berjuang bermati-matian untuk Islam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 01:19


kedua-duanya best jika ada kebebasan dalam bekerja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-07-10 16:55


2 2 best, yang penting kerja..halal dan berkat..huhhu..dunia tanpa sempadan..akhirat jadi pegangan...


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 21:06


swasta atau kerajaan, pokok pangkalnya kena amanah dengan kerja kita..sebab kita nak rezeki yang halal lagi berkat..gaji yang diterima, nak bagi isteri dan anak-anak makan..kenalah jaga supaya ia tidak syubhah apatahlagi menjadi haram..nauzubillah.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

skhaty
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2010
Ahli No: 40088
Posting: 4
Dari: kem terendak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-10 02:47


dua-dua ada kelebihan masing-masing...sebab kedua-duanya saya dah rasa..tapi kerja gov lebih selamat dan terjamin...tapi apa pun bergantung niat kat bekerja..


-----------------
Hiasi dirimu dengan amal dan iman.


Bookmark and Share

  


  Member Information For skhatyProfil   Hantar PM kepada skhaty   Quote dan BalasQuote

selasih
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18573
Posting: 58
Dari: Temerloh, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 14:34


pada saya....yang dah ada sedikit pengalaman kerja swasta dan kerajaan ni....due due pun tak best...yang best nya kerja sendiri lagi bagus....tak ada siapa pun nak kacau kita....kita lah bos kita lah kuli....


-----------------
jom cuba peluang perniagaan internet-> http://www.2kali.com/?s=1432



Bookmark and Share

  


  Member Information For selasihProfil   Hantar PM kepada selasih   Pergi ke selasih's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-10 13:02


Pada 25-07-10 14:34 , selasih posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya....yang dah ada sedikit pengalaman kerja swasta dan kerajaan ni....due due pun tak best...yang best nya kerja sendiri lagi bagus....tak ada siapa pun nak kacau kita....kita lah bos kita lah kuli....



betul itu saya sokong...
saya kerja swasta suami kerja sendiri...
apapun yang penting halal..tidak kira kerja apa..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

adikwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2011
Ahli No: 41016
Posting: 47

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-11 15:26


salam..
apa2x pun keduanya ok..
yang penting kita kerja dengan niat yang baik..
yang pentg kerja tu halal..

------------
Pujuklah hati, katakan, didikan ini demi cinta-Nya jua.

Bookmark and Share

  


  Member Information For adikwaProfil   Hantar PM kepada adikwa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-11 18:20


KERJA SWASTA BEST SEBAB =

CEKAP..

PANTAS..

CERGAS..

GAJI BANYAK..

:sopan:

TAK BEST PULAK SEBAB =

TAK BOLEH MENGULAT ( CURI TULANG)..

TAK ADA PENCEN..

TEKANAN KERJA YANG BANYAK..

TEKANKAN KUALITI..

:sopan:


KERJA KERAJAAN BEST SEBAB =

BANYAK ELAUN..

BOLEH MENGULAT ( CURI TULANG)

KERJA TAK BERTIMBUN..

TAK TEKANKAN KUALITI SANGAT..

ADA PENCEN..

:sopan:

YANG TAK BEST KERJA KERAJAAN SEBAB =

MULA HADIRNYA SIFAT PEMALAS..

MULA HADIRNYA SIFAT LEMBAB..

KUALITI KERJA MENURUN..

:sopan:



TAPI ITUPUN TIDAK..

ADA HATI ORANG PEMBANGKANG NAK KERJA KERAJAAN..

SIAP PESAN BORANG kat KAWAN NAK ISI..

MAKLUMLAH GAJI PUN DAH NAIK''

MASUK LAMBAT, BALIK PULAK AWAL..

MALAH BOLEH TIPU SIJIL CUTI MC PULAK TU..

ITUPUN MASIH DOK KUTUK LAGI..

ZALIM LAH..APA LAH..

BILA DAPAT KERJA SWASTA TOLAK PULAK YE..

MAKLUMLAH TAK DAPAT CURI TULANG..


:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-11 19:27


Pada 09-12-09 15:03 , tou_aii posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe.... sebab tu saya lari kerajaan... lagi-lagi perempuan... tapi insyaallah saya tengah kumpul duit nak buat bisnes sendiri....



Dah start bust bisnes? Jika belum dan masih mencari-cari jom kita jual emas. memang menguntungkan sebab tidak menjual pun harga emas tetap naik. Ikut BNM, emas naik ~30% setahun. Best kan??


-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

zinnirah_8835
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2011
Ahli No: 41471
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-11 00:08


salam..

Macam mana pulak yang kerja separuh kerajaan,separuh swasta atau kata lain GLC macam TNB
:berfikir:


-----------------
iluvISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For zinnirah_8835Profil   Hantar PM kepada zinnirah_8835   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-11 08:30


:berfikir: masing-masing ada pro kontra...yang penting rezeki adalah halal...


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-11 22:15


Pada 08-12-09 17:30 , cipoi posting:

!!! QUOTE !!!

pada saya, tak kisahlah sama ada kerajaan atau pun swasta...
yang penting, usaha dan keikhlasan kita bekerja....
insyaallah....diperluaskan punca rezeki dan dibukakan pintu rahmat......



Salam...syaa setuju dengan pendapat di atas....
:sopan: :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-11 15:31


Kerja sendiri lagi best. Jom, pakat-pakat dan azam serta doa untuk berniaga sendiri.


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-11 05:08


kerja swasta ad kelebihan masing-masing terpulang pada diri sendiri mana yang best,bagi saya kerja mana-mana pun mesti ad buat kerja-kerja sampingan baru dapat experiance lebih


-----------------
د سيني برمولا سڬالاڽ


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

hepy2shopping
Warga Rasmi
Menyertai: 10.08.2011
Ahli No: 41565
Posting: 7
Dari: Bukit Jalil

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-08-11 22:16


kalau dah lama kerja dengan swasta sesekali rasa nak kerja dengan kerajaan.. tapi kalau nak banyak pengalaman memang kerja kat swasta lagi banyak boleh dapat.. setuju dengan kata ustadz tu..kerja sendiri lagi best hehehe :)


-----------------
http://hepy2-shopping.blogspot.com/

Facebook Page


Bookmark and Share

  


  Member Information For hepy2shoppingProfil   Hantar PM kepada hepy2shopping   Pergi ke hepy2shopping's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-11 23:58


kena tahu juga best itu dari segi apa..
kalau saya yang best kerja sendiri, tak pun ada kebebasan macam kerja sendiri..


-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196898 saat. Lajunya....