Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-06-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: penjejak87
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43055

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
hafiz_along_83: 5 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 14 hari yang lalu
penjejak87: 16 hari yang lalu
Kakngah: 24 hari yang lalu
ezaty: 28 hari yang lalu
Sabila: 33 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: assalamualaikum vs Salam


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» assalamualaikum vs Salam

Please Mendaftar To Post


Oleh assalamualaikum vs Salam

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 15:20


Ilmu untuk teman-teman :


ada dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi cerita tentang sunnah Rasullullah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dengan lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dengan salam yang penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lah....
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"assalamualaikum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " Assalamualaikum"

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "Assalamualaikum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.
Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna
shortform Assalamualaikum dalam sms ataupun email. Perkataan 'assalamualaikum' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang
bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.
Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "Assalamualaikum", kita ingatkan
dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.






:jangan: ;-)


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 18:23


Salam. Testing, testing. Percubaan 1 2 3..... assalamualaikum vs Salam...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 18:26


Oooo, baru faham. Bukan assalamualaikum yang salah, A.K.U.M tu yang salah tetapi dah diauto correct menjadi salam panjang...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

islamiah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21871
Posting: 40
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 00:27


assalamualaikum.tu lah.. mula-mula tu tak faham juga.. hehe.lepas tu faham.


-----------------
smile always... senyum itu sedekah.. :)




Bookmark and Share

  


  Member Information For islamiah91Profil   Hantar PM kepada islamiah91   Quote dan BalasQuote

mariatul_qibtiah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13588
Posting: 9
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 23:31


salam...

btulla itu..assalamualaikum sbnrnyerr...sgkatan bagi assalamualaikum yang selalu dgunekan dulu dalam sms2 seharian sebab lebih pendek...tapi,rasanya pas da banyak pndedahan tentang isu ini..ramai da yang gantikan assalamualaikum ini kepada salam...its much2 better...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mariatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada mariatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 07:15


Pada 26-11-09 18:26 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Oooo, baru faham. Bukan assalamualaikum yang salah, A.K.U.M tu yang salah tetapi dah diauto correct menjadi salam panjang...



betul-betul...org sekarang kan nak tulis pendek2 saja dalam sms ke apa ke...
tu yang disingkatkan p'kataan 2...tapi perkataan assalamualaikum tak boleh disingkatkn jadi "assalamualaikum" tapi guna lah salam...saya pun kalau ada kawan-kawan anta sms tulis "assalamualaikum" saya akan tegur mereka..

:kelip:


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 12:52


dalam sms sokmo guna 'salam'..
tapi ada juga sahabat-sahabat yang guna 'assalamualaikum' or 'Assalamualaikum'..
wallahuaklam..



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 13:20


tak payah masing-masing lagi macam itu...
senang... selamat kredit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 16:15


Pada 01-12-09 13:20 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah masing-masing lagi macam itu...
senang... selamat kredit...


hehe.. tu jawapan orang yang kedekut kredit..:P

saya pun salu "salam" saja dalam mesej.. tapi Kalau org beri salam Assalamualaikum penuh barulah saya jawab Waalaikumsalam penuh..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 16:29


erm..maaf ana tak faham? maksudnya kita tak boleh guna 'salam' k? kena guna assalamualaikum.. k?..


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

  


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

bezita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.11.2009
Ahli No: 38270
Posting: 149
Dari: KL

maldives   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 16:38


!!! QUOTE !!!

assalamualaikum = Avde Kokhavim U Mazzalot"


ni dalam bahasa apakah ini ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bezitaProfil   Hantar PM kepada bezita   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 23:17


hehe.. tu jawapan orang yang kedekut kredit..
iyalah, akak... bukan kedekut.. tapi jimat.. hehehe..
yang penting, bagi salam sunnat kan?
buat yang termampu lah.. selesai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 07:30


Pada 01-12-09 16:29 , miftahul_jannah posting:

!!! QUOTE !!!

erm..maaf ana tak faham? maksudnya kita tak boleh guna 'salam' k? kena guna assalamualaikum.. k?..



maksudnya kalau nak gunakan singkatan assalamualaikum gunakanlah perkataan SALAM bukan "assalamualaikum"..


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 17:11


yang pendek salam, yang panjang assalamualaikum, yang penting jangan sebut a.k.u.m.. sebab ia membawa maksud yang tidak baik...


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 12:44


terima kasih atas info yang diberikan


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 22:00


Kalau salam 1 malaysia nak jawab apa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-02-10 23:43


Pada 24-02-10 22:00 , perak posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau salam 1 malaysia nak jawab apa?


Jawab apa..? Ha..! buat-buat blur lepas itu terus buat muka confused, seolah-olah tak faham .. Then, kalau tak hendak panjangkan cerita, cepat-cepat pergi tandas atau balik rumah, tidur :-D

... Dah biasa bagi salam "AssaLamu'aLaikum".. tak apa kan? :bunga:


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 10:43


Topik ini dikelirukan oleh fungsi AUTO CORRECT forum ini.

Cabut fungsi tersebut!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

hafieza25
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2009
Ahli No: 38215
Posting: 133
Dari: USJ

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 13:00


Pada 25-02-10 10:43 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Topik ini dikelirukan oleh fungsi AUTO CORRECT forum ini.

Cabut fungsi tersebut!!!


kenapa pula??tak faham lah


-----------------
Fieza


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafieza25Profil   Hantar PM kepada hafieza25   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 25-02-10 14:30


Ana kalau mahu bagi salam lebih suka guna ayat Salam atau Assalamualaikum


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-10 08:59


Dah jarang sms, suka call... jadi guna assalamualaikum... Tapi masa sms, guna juga kata salam atau Assalamualaikum...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-10 18:10


Pada 26-02-10 08:59 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Dah jarang sms, suka call... jadi guna assalamualaikum... Tapi masa sms, guna juga kata salam atau Assalamualaikum...



Assalamualaikum
em....sama lah tu...bukan apa, mudah dan ringkas sikit..... :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 13:59


salam....
dah lama dah tahu pasal ini...dulu masa muda-muda(cewah),kerap guna A.K.U.M tapi bila dah tahu terus guna salam....ringkas mudah dan padat...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-03-10 15:31


Sesungguhnya ahli-ahli syurga apabila bertemu di dalam syurga sesama..
lantas berkata...

"SALAM"

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nhuda
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.11.2009
Ahli No: 38441
Posting: 47

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-03-10 17:10


Pada 25-02-10 10:43 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Topik ini dikelirukan oleh fungsi AUTO CORRECT forum ini.

Cabut fungsi tersebut!!!


padanlah saya pun konfius.
rupanya auto correct

------------
blog saya :)


-----------------
-- koleksi nasyid


Bookmark and Share

  


  Member Information For nhudaProfil   Hantar PM kepada nhuda   Pergi ke nhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144418 saat. Lajunya....