Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 5 hari yang lalu
azemi: 9 hari yang lalu
Firdaus15: 16 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 19 hari yang lalu
secureofficemovers: 19 hari yang lalu
Naqiu: 25 hari yang lalu
nawfaa79: 27 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 29 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: jangan bodoh(1)-cara pandang.


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» jangan bodoh(1)-cara pandang.

Please Mendaftar To Post


Oleh jangan bodoh(1)-cara pandang.

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 14:03


Assalamualaikum
:bunga:
sekilas baca tajuk ni macam suatu yang buruk..
tapi bagi mereka yang TAU..mereka tidak akan menganggap itu buruk..
=========================================

-BAGAIMANA cara anda menilai sesuatu?apakah itu baik atau buruk?

coba perhatikan ayat ni."jangan bodoh" ini baik atau buruk?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 18:22


'jangan bodoh'..saya rasa biasa saja.
kalau dengan cikgu chinese, selamba saja dia, 'aiyaa, awak ni tak tahu mengira ke.bodoh.
sekarang semua kerja kena guna kira-kira'.
kalau kita negatif, mengamuklah kita kat situ.
kalau kita positif, betul jugak, kerja sekarang semua kena mengira.
tak tahu mengira macam mana nak kerja.
artis yang tak belajar kira-kira pun kena mengira.dapat gaji kena kira juga.
hihi.

tapi tajuk thread ni ada silap sikit cik wildan.
mungkin kita kena guna,
'jangan bodoh' - dr sudut perspektif individu ATAU
'jangan bodoh' - cara kita menilai.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 23:58


sebetolnya tajuk ni menggunakan kata larangan/perintah"jangan bodoh..!"

yang bermaksud agar kita jangan bersikap bodoh...


bagai mana pandangan anda"jangan bodoh:"


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 10:37


Belum pernah dengar lagi ayat Jangan bodoh selama hidup ini. Yang selalu didengar Jangan buat kerja bodoh, Jangan jadi bodoh, dan Jangan buka topik bodoh.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:52


tajuk: jangan bodoh(1)-cara pandang, tak berapa nak faham lah...
means akan ada yang jangan bodoh (2) lah.. ishh lagi tak faham..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:54


bodoh tu perkataan lebih kepada mendoakan...tak eloklah cakap begitu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 12:23


ada juga perumpamaan "bodoh sombong" kan?
entahlah perumpamaan ke apa..

tak silap maksudnya adalah orang yang tidak tahu tapi angkuh untuk bertanya..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 12:31


Jangan bodoh..

apapun pandangan orang lain, positif atau negatif
apapun niat orang lain yang mengatakannya, baik atau tidak
perkataan itu adalah perkataan yang tidak baik dan menyakitkan hati dan boleh timbulkan permusuhan
tentunya sebagai orang Islam kita diajar agar mengeluarkan perkataan yang baik-baik
bayangkan jika perkataan itu diucap oleh seorang ibu atau ayah kepada anaknya berulangkali
bagaimana perasaan anak itu
dan apa kesannya terhadap jati diri anak itu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 13:15


kejap aku aku cuba cari kat kamus dewan...



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 15:05


pa dia entah.. buat apa lah cakap bodoh2 ini.. lama-lama diri sendiri yang bodoh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 03:29


mungkin ayat ni boleh saya tambahkan..

"hei..jangan bodoh..!!
dalam ayat yang baiknya.."wahai sabahabat..janganlah kamu bersikap bodoh.."

=====================================================
tajuk ni."jangan bodoh bagian pertama dalam topik.."cara pandang" "

bagaimana pulak pandangan anda dengan..:(baik or buruk)

1-gempa bumi, dan tsunami di indoneisa
2-orang yang membenci anda dan orang yang memaki anda.
3-kejadian2 yang dikatakan buruk yang pernah anda alami atau kesalahan2 yang anda alami.

4-takdir dan kejadian yang telah terjadi, sama ada yang dianggap baik or buruk.


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 12:44


aku rasa macam org bodoh saja bila baca thread ni..aku tak paham langsung apa yang diperbincangkan...sebelum ramai lagi jadi bodoh maka................


ilalliqa'..ma'as salaamah!


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111564 saat. Lajunya....