Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pakai tudung labuh malu????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pakai tudung labuh malu????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Pakai tudung labuh malu????

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 10:46


Apa perasaan anda bila anda seorang je pakai tudung labuh dalam sst majlis @tempat @group?????Sedangkan rakan2 anda tak menutup aurat sepenuhnya......!!!!

bagi analah .....ana tak malu pun..bukan nya kita buat salah kan....apa yg ana malu kan ialah pakaian 2 yg mencolok mata seperti nampak pusat...dan tak pakai tudung...kita sepatutnya bangga dgn pakaian kita....
tapi..apa yg ana dengar dr pelajar 2 smka...bila berjalan-jalan kat KL (contohnya)ialah "malulah cikgu ..semua orang pandang kita lain macam je"

apa komen sahabat2 sekalian.....????

-----------------
ikan Di LaUt,
AsAm di DarAt,
DalaM pEriuK,
Bikin MuafAkAT.

SALAM UKHWAH FILLAH...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 11:22


pendapat ana seharusnya kita lebih MALU kepada Rabbul Jalil.. kenapa harus malu kpd orang ramai? sedangkan aurat tu WAJIB ditutup.. bukannya ditayang utk tontonan masyarakat! pakai yg seksi-meksi sampai nampak tu tak MALU pulak?dunia dah terbalik rupanya... yg WAJIB menjadi MALU..yg HARAM bermaharajalela...renung-renungkan sejenak! sejauhmana mentaliti umat islam zaman globalisasi ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 11:30


Assalamualaikum.....

bagi ana, ana tak MALU!!!

ana memang selalu berada dalam keadaan sedemikian...tetapi ana buat tak tahu saja.kita menutup aurat kerna TAKUT dan MALU kepada Allah...bukannya orang lain. tapi niat pun kena ikhlas....

pemakaian yg baik biarlah dihiasi dengan budi pekerti yg mulia juga...

Islam itu Indah...


Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

sapa_ntah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.08.2003
Ahli No: 2733
Posting: 37

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 11:54


asslamualaikum.bagi ana buat apa nak malu..kalau kita lihat makna malu dalam islam..kita perlu malu jika kita tidak menutup aurat..malu dengan allah sebab tidak menutup aurat....pakai tudung labuh bukanlah sesuatu yang memalukan...kita tidak perlu malu
malulah pada tempatnya
wasslam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sapa_ntahProfil   Hantar PM kepada sapa_ntah   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 11:58


tak perlu malu...
sepatutnya mrk yg mendedahkan aurat tu yg malu dgn kita....
mmglah terasa agak janggal dlm situasi sebegitu...
almaklumlah lain drpd yg lain...
tapi, kalau tak buat salah apa nak dimalukan...



-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

j-a-j-a
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1355
Posting: 119
Dari: RuMaH SaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 12:40


betul ..tak perlu malu sebab kita dah tunaikan perintah Allah...sape yg tak tutup aurat tu yg patut malu...nampak pusat la dan sbgnya..

-----------------
Siang.......
Disuluhi mentari,
Menyinari seluruh alam.

Malam.......
Dihiasi bintang-bintang,
Keindahan tiada taranya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For j-a-j-aProfil   Hantar PM kepada j-a-j-a   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:00


perasaan malu dengan tudung labuh tu yang membuatkan kita tak dihormati dan dipandang rendah..

"Mungkin sudah sampai masanya Islam itu akan kembali kepada asalnya. Baginda saw menyatakan bahawa Islam itu pada asalnya adalah dagang, dan ia akan kembali dagang seperti asalnya. Yakni, pada zaman mula-mula Islam dahulu orang pelik tengok orang bersembahyang, mengikut sunnah Nabi saw dan sebagainya. Dan ia akan kembali dagang semula seperti dahulu.

Pada hari ini ianya sudah menampakkan kebenarannya. Orang benci dan pelik melihat orang berjubah, memakai serban, memakai tudung labuh dan sebagainya lagi. Yang tak pelik kalau melihat orang tidak menutup aurat, memakai pakaian anjuran Yahudi.

Kalau silap hari bulan, kita pun termasuk sama dengan orang-orang yang benci mengenainya, na'uzubillah. Kalau ada yang beramal dengan Islam pun tidak dengan sepenuhnya. Mana yang kita rasakan sesuai dengan nafsu kita, kita ambil dan mana yang tidak bersesuaian dengan nafsu kita, kita tinggalkan. Seolah-olah Islam ini kita yang punya.

Kononnya juga, kita ingin hidup sederhana. Inilah yang salah. Sederhana hingga akhirnya kita akan meninggalkan terus amalan-amalan Islam dan mengambil amalan-amalan lain terutamanya amalan-amalan Yahudi dan Nasara sebagai ikutan. Bila ada orang atau pihak lain yang berusaha untuk menegakkan kebenaran hukum Islam dan beramal dengan amalan-amalan Islam, mereka akan dikatakan sebagai 'pelampau', 'ekstrim', 'keterlaluan' dan pelbagai tuduhan dan tohmahan, label yang sebenarnya datang dari orang-orang Yahudi dan Nasara yang tidak mahu melihat Islam yang sebenar itu muncul kembali bersinar di bumi Allah SWT ini. Kalau setakat Islam yang palsu dan secara 'sederhana' tidak menjadi masalah. "(dari Islam dan ajaran Islam)



-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:09


yap betul...saya sebagai lelaki menyokong saudari sekalian...buat apa nak malu...kita dah melaksanakan tuntutan syarak.....bilalah apa yg diorang katakan yang penting disisi kita dah mendapat keredhaan Allah s.w.t......betulkan???!!??

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

Mardianatul_HaNNaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 71
Posting: 80
Dari: Subang Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 13:32


assalamualaikum.. buat ape nak malu.. manelah tau dgn kehadiran kita ditgh tgh org yg sebegitu, sedikit sebanyak dpt m'gerakkan hati mereka utk menutup aurat.. membuatkan mereka rase malu bkn hanye pade kita tapi yg paling penting malu pade Allah.. tapi yg peliknye kat kolej kediaman ana siape yg pakai tudung labuh diambil nama... ana pun tak paham ape motif sebenarnye... mereka yg terlalu moden atau kite yg kolot.. ataupun hati meraka dah buta utk melihat semua nih... Ya Allah kurniakan kami petunjuk dan teguhkan iman kami.. wassalam

-----------------
Salam ukhwah
*Jadilah INSAN sebelum diletakkan NISAN*
*Mardianatul^HaNNaN

Bookmark and Share

  


  Member Information For Mardianatul_HaNNaNProfil   Hantar PM kepada Mardianatul_HaNNaN   Pergi ke Mardianatul_HaNNaN's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-10-03 13:41


Assalamualaikum,

Pada pendapat comel, andainya kita berniat melakukan sesuatu KERANA ALLAH TA'ALA...tiada apa yang perlu kita fikirkan selain mendapat keredhaan-Nya.

Lakukanlah sesuatu seikhlas hati dan kerana-Nya ....pasti anda tidak akan ragu2 dengan apa yang sedang anda lakukan.... Comel percaya hanya dengan kejujuran dan keikhlasan hati sahaja kita dapat melakukan sesuatu dengan baik dan sempurna....



Bookmark and Share

  


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 16:18


Assalammulaikum..
ana tak rasa malu pun..alhamdulillah..
selagi kita dijalan yang benar insya Allah..Allah penyokong paling KUAT..

ikhlaskan hati mantapkan niat..pasti kuat..

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-10-03 16:44


Assalamualaikum..
Pada pendapat ana, pakai tudung labuh tidak payah malu kerana pakaian itu dibenarkan dalam islam dan juga pakaian macam tu boleh mengelak drp berlakunya gejala sosial... Kenapa kita mesti malu memakai tudung labuh, Biasanya org yg memakai tudung labuh yang merasa diri nya malau tu mungkin sbb mereka ada melakukan kesalahan.. Ana pernah tersempak dengan wanita memakai tudung labuh, tetapi keadaan dirinya gelisah jer... Apabila ditahan oleh anggota polis, wanita tersebut telah membawa dadah dalam pakaian tudung labuh nya.. Jadi kesimpulannya.. kenapa kita patut malu memakai tudung labuh dengan niat yang baik.. Jika kita membuat sesuatu kesalahan baru kita merasa bersalah..
Wassalam

-----------------
(Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

karkuntimur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2003
Ahli No: 4433
Posting: 49

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-03 11:37


assalamualaikum...
hm..isu malu? bagi saya bukan setakat perempuan jer. lelaki pun sama..
'eh malula nak pakai kopiah!'
'mcm poyo jer pakai serban tuh'

mcm2 perkataan yang saya selalu dengar.
bagi saya,saya tak malu dan saya berbangga bila saya keluar saya pakai kopiah. tak ada apa yang nak dimalukan bila kita mengamalkan agama. itu semua adalah pujuk rayu nafsu dan syaitan.
yakinlah pada diri sendiri.
sabda nabi 'iman itu ada 60 atau 70 cabang, dan malu itu adalah sebahgian dari iman'
au kama qala Rasulullah SAW.

jadi apa yang penting,malu itu datang dari iman. jika iman kita baik dan mantap maka insya-Allah kita akan lebih malu. jika iman kurang atau lemah maka malu pun akan turut lemah.
mcm itulah apa yang ana tahu...
jadi jika orang tanya bagaimana nak tambah malu..
maka berusahalah memantapkan iman, maka insya-Allah malu pun akan bertambah.




Bookmark and Share

  


  Member Information For karkuntimurProfil   Hantar PM kepada karkuntimur   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-10-03 11:51


ermm.. malu biar la bertempat..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-10-03 14:35


terpulang kpd individu. sendiri fikir laa.

-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

Bookmark and Share

  


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

redha029
Warga Rasmi
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4788
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-10-03 15:13


assalamualaikum...
buat apa nak malu kan kita dah mengikut hukum,,,
jgn hanya kerana malu kita tak nak pakai tudung labuh..
apa lagi yang tak pakai tudung langsung.....mendedah aurat sana sini

Bookmark and Share

  


  Member Information For redha029Profil   Hantar PM kepada redha029   Quote dan BalasQuote

redha029
Warga Rasmi
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4788
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-10-03 15:13


assalamualaikum...
buat apa nak malu kan kita dah mengikut hukum,,,
jgn hanya kerana malu kita tak nak pakai tudung labuh..
apa lagi yang tak pakai tudung langsung.....mendedah aurat sana sini

Bookmark and Share

  


  Member Information For redha029Profil   Hantar PM kepada redha029   Quote dan BalasQuote

RabiatulAdawiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4764
Posting: 16
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 02:21


Assalammualaikum wbt...

Tak payah nak malu.....
Ana bukan la tergolong dalam kumpulan yg bertudung labuh sepenuhnya. Tapi kadang2 ana pakai juga tudung labuh ni. Harap2 suatu hari nanti berkekalan. Dulu kat kolej ana, wajib kena pakai tudung labuh. Walaupun ana pakai tudung labuh tu sebab kena ikut peraturan, tapi Alhamdulillah, kadang2 keluar kolej pun ana pakai tudung labuh juga. Terasa janggal pula kalau kat dalam kolej tak pakai tudung labuh. Perbezaan waktu ana mula2 pakai tudung labuh, tak ade lagi suara2 sumbang yg nak mengusik. Kalau ada pun dia orang tegur dengan cara yg hormat. Secara tak langsung buat diri ana rasa selesa. Telinga ni pun tak sakit lagi nak mendengar suara2 sumbang yg mengusik. Mugkin mereka ni hormat pada orang yg bertudung labuh. Lagi pun bertudung labuh amatlah digalakkan oleh Islam. Jadi buat apa nak malu.

Wassalam.


-----------------
Cinta kepada manusia kadangkala membuat kita terluka. TETAPI cinta kepada Allah membuat kita sinar dengan rahmat dan kasih sayangNya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RabiatulAdawiyahProfil   Hantar PM kepada RabiatulAdawiyah   Pergi ke RabiatulAdawiyah's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 03:52


Quote:

On 2003-10-29 10:46, sinarshams wrote:
apa yg ana dengar dr pelajar 2 smka...bila berjalan-jalan kat KL (contohnya)ialah "malulah cikgu ..semua orang pandang kita lain macam je"



Ah, tak relevannya jawapan mereka. Untuk apa malu melaksanakan tuntutan yang mengekori selepas terucapnya kata syahadah? Jangan adalah rasa nak malu macam tu. Bahaya! Mungkin mampu mengubah diri kita yang sebenarnya. Nauzubillah..

Erm. Seharusnya kita berbangga dengan penampilan kita yang melambangkan kita seorang wanita Islam, wanita yang punyai fahaman yang baik daripada mereka yang mengabaikan tuntutan. Wanita yang hebat dan punyai pegangan hidup yang kukuh dan selaras dengan fitrah kehidupan manusia ; menjaga dan menghargai maruah.

Kita punyai identiti sendiri. Identiti yang disarankan Islam. Bukan seperti mereka, tiada identiti sendiri, tiada imej yang melambangkan siapa mereka, orang bagaimanakah mereka, fahaman apakah mereka dan sebagainya mereka.... ( walaupun pakaian kini agak mengelirukan kita dalam mengenal siapa seseorang individu itu )

Pandangan peribadi sahaja. Jangan sekali2 biarkan corak pemikiran kita mengajar kita brfikiran sempit dan mampu untuk membunuh fahaman kita, ada potensi tu. Watch out.
Sentiasalah ajar diri dan minda kita untuk memberi pertimbangan yang rasional mengenai sesuatau perkara. Wassalam.


-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-10-03 13:23


Assalamualaikum...
Buat apa nak malu apaila kita bertudung labuh, biarlah apa orang kata asalkan kita tidak melanggar perintah Allah dan tidak melucutkan prinsip yang kita pegang semata-2 kerana malu.

Sebagai muslimah...kita mesti sedar bahawa bertudung itu adalah baik terutamanya bagi yang bertudung labuh...tapi x semuanya...Mesti dinilai dri semua sudut..

Apa yang pasti jangan malu dengan apa yang kita pegang selama ini..bertudung labuh sangat aik..
W'salam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-10-03 15:19


Rasulullah saw bersabda...
"Iman itu ada 100 cabang dan yang paling rendah adalah menyingkirkan duri dari jalan.Dan malu itu adalah salah satu dari cabang iman"

malu tu memang patut ada pada seorang muslimah...tapi malu kerana bertudung labuh tak sepatutnya ada....apa yang nak dimalukan bertudung labuh???sepatutnya kita bangga sebab kita boleh menutup aurat dengan sempurna berbanding dengan muslimah lain yang adakalanya berpakaian tetapi telanjang....bertudung tapi nampak tengkuk..nampak telinga...elok tak payah bertudung kan...lagipun bertudung labuh ni dapat mengelakkan kita dari melakukan perkara yang tak elok....

Malu itu memang baik jika kena pada tempatnya.....

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-03 06:52


Entah la masyarakat sekarang mmg pandang pelik orang yg nak ikut ajaran Islam,saya sendiri pernah kena panggil untuk jumpa Naib Canselor kat U saya kononnya pakaian saya ni ekstrim dan katanya dia kesiankan saya nanti mesti tak dapat kerja kalau terus pakai macam ni,kalau nak dapat kolej pun pakaila mcm "biasa" jer...astaqrafilullah,sedihkan........bila orang Islam sendiri pandang hina atas ajaran Islam.Tanya pulak tu saya ni course apa,sekolah agama ker??.....nasib baik la saya ni ambik course engineering(tak la dipandang lekeh sangat kat mata dia) dan alhamdulillah sekolah dulu pun kat sekolah berasrama penuh!!

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 01-11-03 11:32


sy sbg lelaki menyeru kpd banat sekalian supayer memakai tudung labuh...buat aper nak malu...kalo buat perkara baik pon nak malu..x tau laa nak kater aper dah..biler x pakai tudung x der plak nak rase malu...tu laaa umat zaman sekarang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-11-03 11:56


mawar lagi suka pakai tudung labuh.........tenang je rase..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-03 15:50


assalamualaikum

alahai..pelik tapi benar.. org yg langgar perintah tuhan tak pernah merasa malu dengan mendedahkan aurat.. tp org yg menutup aurat, mengikut perintah tuhan pula yg merasa malu..

p/s: letakkan malu itu kena pada tempatnya
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-11-03 16:45


Walaupun saya tak pakai tudung labuh tapi saya respect kat kaum sejenis saya yang memakai tudung labuh .Insyallah saya akak cuba balik untuk memakai tudung labuh sebab dulu sekolah suka pakai tudung labuh,tapi sejak study kat ilpmuar sukar nak pakai tudung tue maklumlah saya selalu buat projek pemasangan kabel tue yang susah sikit.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-11-03 22:09


assalammualaikum...
malu nak pakai tudung labuh?...perasaan malu tue dah lama ana buang waktu kali pertama ana pakai tudung labuh. untuk pengetahuan antum sekalian, ana baru jer start pakai tudung labuh beberapa bulan yg lalu, mmg ana tak nafikan ramai rakan2 ana t'kejut dgn perubahan ana dan mmg pada mulanya ana berasa tidak selesa terutama apabila berada di khalayak ramai, mmg wanita b'tudung labuh akan menjadi perhatian!. ana selalu b'pegang pada kata2 ustazah ana... jgn pedulikan pandangan manusia,Ingatlah pandangan ALLAH itu yg hakiki....sekian,wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

AiFi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4854
Posting: 96
Dari: BuMi ALLAH

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-11-03 22:26


assalamualaikum...

memang la rasa lain bile dalam majlis tu kita 'lain' dari yang lain tp buat apa nak malu? kalau ana, ana x malu..rasanya diorang yg x pakai tudung dlm majlis tu yg malu..

lagi satu..ana rasa yg muslimah b'tudung labuh ni kadang2 lebih menarik perhatian berbanding muslimah yg x bertudung labuh..betul x ana kata? ker..salah..tp apa yg ana tengok memang macam tu la..apa2 pun..jagalah diri dan hiasi peribadi kita. semoga Allah melindungi kita dari perkara2 yg x elok..insya Allah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AiFiProfil   Hantar PM kepada AiFi   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-11-03 22:51


assalamualaikum....

bagi pendapat sayalah tak perlulah berasa malu kalau bertudung labuh.

tak kiralah tudung labuh mahupun tudung biasa,yang penting kita sebagai muslimah sudah menunaikan kewajipan kita untuk menutup aurat.
dan yang penting ikhlas kerana ALLAH...
kadang kala kita terlalu mengambil berat apa yang manusia lihat dari diri kita serta pandangan mereka terhadap kita, sehinggakan kita menjadi malu pada keadaan yang tidak sepatutnya....
waallahu'alam bissawab...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

mohazz_alfha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 375
Posting: 33

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-11-03 10:45


yap betul....moga Allah memberi hidayat kepada mereka yg belom lagi mendapat kesedaran....Amiiin

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohazz_alfhaProfil   Hantar PM kepada mohazz_alfha   Pergi ke mohazz_alfha's Website   Quote dan BalasQuote

yasminatirah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 4867
Posting: 10
Dari: pasir mas

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-03 01:03


assalamualaikum
memang benar apa yang dikatakan oleh sahabat2 semua.tak payah le malu sbb pakai tudung labuh coz niat kita pakai camtu untuk tutup aurat sekaligus kita telah melaksanakan tuntutan syarak.apa yang penting niat kita adalah kerana Allah.biarlah orang kata apapun,kita kena teguh dengan pendirian kita.oghe kato blako....................wassalam


ingat Allah sokmo nescaya hatimu akan menjadi tenang

-----------------
di mana bumi dipijak di situ Islam dijunjung

Bookmark and Share

  


  Member Information For yasminatirahProfil   Hantar PM kepada yasminatirah   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 04-11-03 02:42


mustahil...kalau kata langsung tak malu..
kadang2 mesti ada terasa malu gak..
sebab malu tu sata daripada fitrah manusia..

tapi antara malu kapada manusia dengan malu kepada Allah yang mana perlu diutamakan..

dah tentu Allah kan...so! teruskan...

-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

  


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

sedamai_ukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2003
Ahli No: 4699
Posting: 47
Dari: Serambi Mekah KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-03 17:56



assalamulaikum....

erm....sifat malu memang ada dalam diri seorang muslimah ...sifat malu merupakan satu fitrah.

pakai tudung labuh malu....kenapa nak malu..sebagai seorang muslimah yang bertudung labuh..bagi ana apa nak malu..pakai tudung labuh telah menutup aurat....pelik yer...

lelakipun sama...nak pakai kopiah malu..kenapa yer??

bagi ana pakai tudung labuh atau tudung biasa adalah sama..kerana sebagai seorang muslimah kita telah menutup aurat yang ditetapkan...Rasulullah saw bersabda...

"Iman itu ada 100 cabang dan yang paling rendah adalah menyingkirkan duri dari jalan.Dan malu itu adalah salah satu dari cabang iman"

fikir-fikirkanlah....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sedamai_ukhwahProfil   Hantar PM kepada sedamai_ukhwah   Pergi ke sedamai_ukhwah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnmuslim030
Warga Rasmi
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 5401
Posting: 4
Dari: pj

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-01-04 18:49


sebagai seorang islam kita sepatunya mengamalkan seluruh ajaran Nya,dengan sungguh-sungguh dan sempurna.
Kalau tak sempurna pun belajar belajar la..
Memang Islam kini menjadi dagang kembali seperti asal nya...
Betapa pilu nya hati inii...
Jadi saya menyeru sahabat sekalian marilah ramai-ramai kita hidupkan sunnah nabi.
Islam itu cara hidup yang sebenar...
Untuk diamalkan bukan sekadar teori..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnmuslim030Profil   Hantar PM kepada ibnmuslim030   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-04 19:44




buruknya besi kerana karat...buruknya manusia kerana malu tak bertempat..!!

kalau ikhlas memakai tudung labuh, dia takkan rasa malu dgn manusia. di mana jua dia boleh pakai malah sentiasa istiqamah walau apa jua keadaan sekalipun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Am
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2742
Posting: 21
Dari: DaERaH pErJuAnGaN

Pahang  


posticon Posting pada: 08-01-04 21:12


assalamualaikum...............

bagi ana lakan buat ape nak malu... kita cuma menjalani idup sebagai seorang islam yg sbnr... iaitu dengan menutup aurat dengan sebaik baiknya....
bukan nya aurat kita terdedah pun....
cuma yg peliknya kini.... orang lebih malu menutup aurat tetapi klau pakaian yg terdedah tu boleh sampai membawa kepada 'syok sendiri' yg diri tu cantik,hebat lawa , menjadi perhatian dan terasa yg diri tu mengikut peredaran zaman... nauzubillah.......

wokkey cuma pesan ana buat muslimat....
'BERBANGGA LAH KERANA KITA TELAH MENEGAKKAN SYARIAT ISLAMIAH'

WASSALAM

UKHAWAH FILAH ABADAN ABADA...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmProfil   Hantar PM kepada Am   Quote dan BalasQuote

hanim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 160
Posting: 236
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 08-01-04 23:07




pendapat ana sama dengan jawapan dgn sahabat semua.....rasanya apa perlu malu kiranya kita telah menjalankan syariat yg dikehendaki dalam islam...malah kita perlu rasa bersyukur kerana Allah ta'ala telah memilih kita atas jalanNYA......

pertamanya kena tanya diri sendiri kenapa perlu malu bertudung labuh? dan kerana apa dia bertudung labuh????

kalau sesorang itu ikhlas bertudung labuh....takkan timbul perasaan malu...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanimProfil   Hantar PM kepada hanim   Quote dan BalasQuote

nasita
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5760
Posting: 90
Dari: cay tee

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-01-04 15:14



jgn malu utk berbuat sesuatu kebaikkan..malula kiter pada Allah jika kter melakukan kejahatan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasitaProfil   Hantar PM kepada nasita   Quote dan BalasQuote

zinnirah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 5026
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-01-04 15:46



Buat pa nk malu.Mmg fitrah semulajadi wanita itu pemalu,tp biaqla bertempat.x perlulah malu sekiranya anda bertudung labuh.Kita bukan buat salah.Kita sepatutnya rasa lebih malu ketika berhadapan dgn Allah S.W.T.Beringatlah wahai teman.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zinnirah_84Profil   Hantar PM kepada zinnirah_84   Quote dan BalasQuote

AyuHumaira
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1342
Posting: 294
Dari: IIUM, Garden of Knowledge & Virtue.

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 15:55



memang perasaan tu malu bila org tgk kita yg bertudung labuh ni...

lagi satu..ana perhatikan, ramai yg malu nak bergaul dgn org yg bertudung labuh ni...tak sesuai la...tak padan la...em, macam2...

org bertudung labuh ni org jugak...bukannya malaikat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AyuHumairaProfil   Hantar PM kepada AyuHumaira   Quote dan BalasQuote

nur_imtiyaz
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 6109
Posting: 3
Dari: Darul Naeem

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-01-04 16:10


... sahabat sekalian, saje je nak respon sikit.. Sebenarnya Islam itu indah.. jadi kenapa kita rasa malu utk mempamerkan keindahan islam itu sendiri melalui akhlak kita.. melalui cara pemakaian kita.. dan sebagainya.

Bagi ana tak perlu lah kita malu yang teramat malu utk memakai tudung tabuh. Kerana kita tahu kan kita pakai tudung, tutup aurat bukannya saje-saje.. tapi kita telah menjunjung perintah Allah Swt.

Kan dalam Al-Quran sendiri ada menyebut suruhan supaya labuhkan tudung melebihi paras dada. Kalau kita yang tahu, dan yang mengaji ni rasa malu.. bagaimana kita nak suruh org lain buat..

Sepatutnya kitalah sebagai umat islam kena mempamerkan dan memperjelaskan akan ajaran islam yg sebenar... marilah kita berdoa kpd Allah agar kite ni istiqomah sokmo! Insya-Allah.

Ya Allah Ya Tuhanku berilah petunjuk dan hidayah kepada kami agar kami sentiasa berada di atas jalan-Mu yang Benar dan Lurus....Ameeen.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_imtiyazProfil   Hantar PM kepada nur_imtiyaz   Pergi ke nur_imtiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

12bhumble
Warga Rasmi
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6346
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 09:13


assalaamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

katakan saje pada yg bertudung labuh tu, org pandang dia bukan sebab apa2..tapi sebab bila dia tengok kita dia rasa tenang (sangka baik ni)..saya katakan ni berdasarkan pengalaman sendiri..saya pernah ditegur oleh seorang teman dgn teguran demikian..saya kata alhamdulillah..(mungkin itu sedekah yg tak disengajakan..betapa Pemurahnya ALLAH)

tak dinafikan mungkin ada yg pandang dgn pandangan yg agak pelik tapi tak kisah la..
kita pakai gini bukan sebab diorang..tapi lillaahi taala..tak payahla fikir bukan2..





-----------------
..trying to be good..

Bookmark and Share

  


  Member Information For 12bhumbleProfil   Hantar PM kepada 12bhumble   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 11:32




buat apa nak malu...........xder faedah nak malu kat dia orang ni.baik kita malu pada Allah swt...betul tak...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1287
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 12:23


setuju dgn pendapat antum/antunna...

takde apanya yg nak dimalukan..

dgn memakai tudung labuh,kita dianggap berdakwah kpd org yg x bertudung khususnya..
kalau yg dah pakai tudung selain drpd tudung labuh,mungkin taklah ada kesan sangat...
inilah dikatakan dakwah secara halus...
mungkin bila mereka tengok muslimah pakai tudung labuh,akan timbul rasa damai,tenang dan insaf...
pastu mungkin mereka ni nak berubah..
tp xtaulah ada yg mcm tu...rasa2nya payah utk berjumpa dgn org mcm tu zaman skarang nih...
terus insaf bila tengok orang...
kalau ader tu,Alhamdulillah..

bagi yg dah pakai tudung labuh tu,istoqamahlah dgn penampilan sebegitu..
x perlu ada malu sesama manusia...
kpd Allah sepatutnya kita malu...

p/s;muslimah yg pakai tudung labuh ni comel/cute aper..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

i_shahdamaii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 931
Posting: 243
Dari: iium,gombak

egypt  


posticon Posting pada: 10-01-04 12:27


Tak perlu nak malu kalau pakai tudung labuh atau tudung biasa sorang2 kat mana2 majlis pun...sepatutnya yang tak tutup aurat ngan sempurna tu yang patut rasa malu ngan orang lain dan lebih2 lagi ngan Allah!!
tapi sekarang ni orang dah terbalik lak...yang pakai tutup aurat sempurna lak yang diorang pandang pelik...tapi takyah pedulikan la kat diorang tu...maybe diorang pandang pelik tapi Allah tak pandang cam diorang tengok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For i_shahdamaiiProfil   Hantar PM kepada i_shahdamaii   Quote dan BalasQuote

charm_sofea
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1817
Posting: 82
Dari: jengka vs skudai

Pahang  


posticon Posting pada: 12-01-04 14:20


yupp...! cham pun setuju ngan kwn2 sumer...x perlu malu. mungkin bila anti sorang je bertudung labuh dan menutup aurat di kalangan ramai2 tu, mereka yg akan malu...dan di sana, anti telah pun berdakwah...semoga hati mereka turut akan terbuka untuk menutup aurat...tak kisah la tak pakai tudung labuh pun, asalkan manutup aurat, dan tak lagi memakai pakaian yg menjolok mata....

-----------------
ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN....

Bookmark and Share

  


  Member Information For charm_sofeaProfil   Hantar PM kepada charm_sofea   Quote dan BalasQuote

Nasliyana-Wafa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7355
Posting: 126
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-04 16:44


wah hangat jugak forum ni ye..hm bagi ana plak ana pun ade cite nak kongsi tentang pemakaian tudung labuh ni..ana setuju dgn member2 yang mengatakan buat ape nak malu bile pakai tudung labuh di tgh2 majlis yang mane kite saje yg memakainye...mcm ana jugak ade member yg tak pakai tudung labuh tapi ana berkawan jugak dgn mereka2 itu dan yang penting niat kite yg sebenar..dan lame2 diorang akhirnye kini telah memakai tudung labuh walaupun keluarge mereka memang terkejut dgn perubahan mereka...yang penting bagi ana adalah NIAT sebenar...salah satu cara kite berdakwah...mesti mendampingi mereka dlm ape jue keadaan..so abaikan saje pade mereka2 yg memandang sinis..moga2 suatu hari nanti mereka sedar ..amin amin........

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nasliyana-WafaProfil   Hantar PM kepada Nasliyana-Wafa   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 21:25


> tak perlu rasa malu...yang penting ketenangan yang kita dapat...bukankah tudung yang dilabuhkan itu menjadi hijab bagi diri kita sendiri..? secara tak langsung jauhkan kita dari sifat2 mazmumah...

wallahua'lam...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 22:38


tak perlu malulah

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 00:34


tak perlu malu jika pakai tudung labuh tetapi kita perlu malu jika pakai tudung periuk ke..tudung saji ke..hehe..jangan marah ye saja saja menenangkan keadaan.

back to the question:
jika kita malu,macammane nak mendorong seseorang yang lain ikut jejak langkah kita. Malu memang separuh dr. iman, tapi malu demi menegakkan syariat itu tak ada dalam kamus Islam.
Cuma satu saja, jika kita berpakaian elok di dalam sesuatu majlis atau tempat ia dapat melindungi kita dr perkara2 yang tak elok dan sekaligus dapat menjaga peradaban kita dengan orang lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 05:45


perasaan malu takkan timbul kalau kita ni ikhlas kerana ALLAH TAALA dalam buat sesuatu perkara...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 08:22


kita tak malu bertudung labuh jika niat kita ikhlas kerana ALLAH..

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-06 09:15


Kenapa mesti malu jika kita melakukan kebaikan? :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 09:38


kenapa pula nak malu Kalau buat benda baik
mereka itu yang patut malu pasal tak betudung labuh...

yang penting kita malu pada Allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 11:06


Pada 29-10-03 10:46 , sinarshams posting:

!!! QUOTE !!!

Apa perasaan anda bila anda seorang saja pakai tudung labuh dalam sesuatu majlis @tempat @group?????Sedangkan rakan2 anda tak menutup aurat sepenuhnya......!!!!


Tak perlulah malu....lagipun ianya menutup aurat...
Sejuk mata memandang bila melihat muslimah pakai tudung labuh....Biar apa orang nak kata....


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 11-01-06 11:26


bila pakai tudung labuh,lebih tenang..
rasa lebih selamat..selamat dari dunia
dan insyaAllah selamat di akhirat sana....

xperlu rasa takut/malu pakai
tudung labuh..
malah..kita harus rasa bersyukur dan
berbangga kerana telah melaksanakan perintahnya..

sejuk mata mak ayah memandang anaknya
bertudung labuh kan?
kalau tak percaya try tanya mana-mana ibu bapa yang
anaknya bertudung labuh..

ALLAH redha,mak ayah pun redha..
kalau ada suami,suami pun redha..
so nak apa lagi??

Bookmark and Share

  


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 11:36


Betul tu tak perlu malu...yang perlu malu..sekiranya aurat dilihat orang bukan mukhrim....sekurang-kurang ia satu dahwah dari kita untuk majlis itu, walaupun tiada tutur kata cukup cara berpakaian kemungkinan terbuka hati orang lain untuk menjejaki cara kita berpakaian...yang penting apabila berpakaian sebegitu tingkahlaku juga perlulah terjaga dan tertib...Allahua'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 11-01-06 12:18


salam..

betul kata aira77,
cari pemakaian kita cukup untuk kita berdakwah
orang lain yang memandang pasti akan terdorong dengan apa yang mereka lihat..
kalau kita pakai betul, kawan-kawan akan pun berminat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

zahratunkhafiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.12.2004
Ahli No: 13381
Posting: 28
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:33


Diriwayatkan dari Shofiyah binti Syaibah ra berkata: “Ketika kami bersama Aisyah ra, beliau berkata: “Saya teringat akan wanita-wanita Quraisy dan keutamaan mereka.” Aisyah berkata: “Sesungguhnya wanita-wanita Quraisy memiliki keutamaan, dan demi Allah, saya tidak melihat wanita yang lebih percaya kepada kitab Allah dan lebih meyakini ayat-ayat-Nya melebihi wanita-wanita Anshar. Ketika turun kepada mereka ayat:
“Dan hendaklah mereka menutupkan (melabuhkan) kain tudung ke dadanya"(An-Nur:31)

Maka para suami segera mendatangi isteri-isteri mereka dan membacakan apa yang diturunkan Allah kepada mereka. Mereka membacakan ayat itu kepada isteri, anak wanita, saudara wanita dan kaum kerabatnya. Dan tidak seorang pun di antara wanita itu kecuali segera berdiri mengambil kain (tirai) dan menutupi kepala dan wajahnya, kerana percaya dan beriman kepada apa yang diturunkan Allah dalam kitab-Nya.

Sehingga mereka (berjalan) di belakang Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wassalam dengan kain penutup seakan-akan di atas kepalanya terdapat burung gagak.
"Sesungguhnya jawapan orang-orang muk’min, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasul-Nya agar rasul menghukum (mengadili) di antara mereka maka mereka menjawab :

“Kami mendengar dan kami patuh.” Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.” Dan barangsiapa yang taat kepada Allah dan rasul-Nya dan takut kepada Allah dan bertakwa kepada-Nya, maka mereka adalah orang-orang yang mendapatkan kemenangan.” (Q.S. An-Nur: 51-52) .

Malangnya wanita hari ini kurang memahami isi kandungan al-qur'an kurang meneliti maknanya dan kurang sekali yang mengamalkan isi kandungannya. Kebijaksanaan itu ialah apabila cepat dapat memahami maksud dan segera mengamalkan tanpa tangguh terhadap apa yang diperintahkan oleh Allah dan rasul.

“Dan bersegeralah kamu (berlumbalah) dalam kebaikan” (AlMaidah : 48)

Di antara kebaikan ialah menerima dan menyukai kebaikan serta berani melakukannya tanpa ragu-ragu.

Memahami perintah Allah dan seruan yang terkandung dalam Al-Qur'an dan sunnah tidaklah mudah apatah lagi mengutip hikmat yang tersimpan rahsia di dalamnya.

Tuhan akan bersama dengan kebenaran. Buatlah sesuatu berasaskan kebenaran, pasti Tuhan akan bersama dengan anda. Jika Allah Yang Sangat Berkuasa itu turut bersama, apakah lagi yang anda inginkan?

Wallahua`lam.


-----------------
*THE HIDDEN FLOWER*
[ Telah diedit oleh: zahratunkhafiyah pada 11-01-06 12:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zahratunkhafiyahProfil   Hantar PM kepada zahratunkhafiyah   Quote dan BalasQuote

jendela_hatiku
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15556
Posting: 56
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:46


TAK PERLU MALU...

Saya dah biasa berseorangan pakai tudung labuh..masa mula2 masuk asasi..saya seorang saja yang pakai tudung labuh..masa kat SLG pun seorang saja pakai tudung labuh..

Saya tak pernah nak rasa malu cuma kadang-kadang bila keluar dengan kawan2 saya tanya,mereka malu tak nak jalan dengan saya..ye la pakaian mereka bergaya..saya akan keluar dengan mereka kalau mereka cakap tak malu nak jalan dengan saya...kalau tak jalan sorang2 la..tapi alhamdulillah setakat ni tak ada la pulak mereka cakap malu..

Yang penting NIAT kita dalam menunaikan tuntutan agama..jangan nak menunjuk2 pulak..bila orang tengok kita istiqamah saja ..orang pun akan segan dengan kita.


-----------------
"Perjalanan semalam kuteruskan, sekalipun bakal tiada yang mengerti, setulus jiwa hamba, sehalus pekerti insani..doaku janganlah disalaherti CINTAku."
[ Telah diedit oleh: jendela_hatiku pada 11-01-06 12:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For jendela_hatikuProfil   Hantar PM kepada jendela_hatiku   Pergi ke jendela_hatiku's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:35


ana sebenarnya pun dah ada tudung tu cuma tulah ana masih tak ada kekuatan untuk pakai....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:51


bagi sahabat2 ukhwah yang bertudung labuh,alhamdulillah..saya amat berbangga dengan antunna semua.....mesti comel2 dan manis2 semuanya...bertudung litup...ayu...sejuk mata memandang :-di
insyaALLAH, mudah mudahan antunna semua dapat menjaga 'keistimewaan' yang ada pada antunna semua dengan menjaga akhlak seta perhiasan diri dengan sebaik mungkin..

malu??buat apa nak malu...
manusia memang macam itu...suka mengkritik,but tak suka dikritik..asalkan antunna semua di pihak yang benar(berlandaskan syariat islam)...just go ahead...ignore saja apa orang nak kata...believe in yourself... SESUNGGUHNYA ALLAH SWT SENTIASA BERADA BERSAMA2 orang-orang yang BENAR DAN SABAR DALAM MENEGAKKAN SYIAR ISLAM...insyaALLAH... :-)
malu kepada ALLAH SWT mmbawa kita kesyurga...malu kepada manusia hanyalah sia2...

WALLAHUA'LAM


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 12-01-06 15:47 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

putra_adi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.10.2005
Ahli No: 20183
Posting: 79
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-01-06 03:14


muslimah sekalian, setiap syariat Allah kepada kita semua mempunyai hikmah yang tersendiri. dengan bertudung labuh dengan sendiri nya kita akan menjaga tingkah laku kita kan, betul tak..?jadi tak payah rasa malu ..niatkan pada hati kita bahawa kita pakai tudung labuh ini untuk mengikut syariat Allah dan untuk mengislahkan diri kita ini...
wasalam...


-----------------
Berjiwa daie, Berfikiran Faqih...


Bookmark and Share

  


  Member Information For putra_adiProfil   Hantar PM kepada putra_adi   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 03:22


huh....malu....kslsu psksi bsju nsmpsk pusat tak malu ke????

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 04:21


ASSALAMUALAIKUM.....

ALHAMDULILLAH....DAN BERSYUKUR KEHADRAT ILAHI KERANA DIBER LIMPAH HIDAYAH DAN INAYAHNYE KEPADA PARA AKHAWAT...TUDUNG LABUH TAK ada apa YANG NAK DIMALUKAN...YANG PENTING SEKALI TUTUP AURAT SEPERTIMANA YANG DISYARIATKAN OLEH ALLAH SWT KEPADA KAUM WANITA....ADA HIKMAH DISEBALIK SURUHAN ALLAH K.janganlah DITANGGALKAN SYARIAT ALLAH ITU..KATA SENIOR ANA TAK NORMAL JIKA WANITA ITU TAK MENUTUP AURAT LAGI2 MUSLIMAH...SEBAB BANYAK HIKMAH DISEBALIK SURUHAN ALLAH NANTI KITA BINCANGKAN K...INSYAALLAH...

ILALLIQA MA SALAMAH..
EGYPTSTUDENT05

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 08:12


Assalamualaikum wbt...
Erm...ana xmalu pun kalau dah only 1 yang pakai tudung labuh dalam function....
sebab ana menutup aurat...tutup segalenye...Kenapa nak malu??/
Patutnye orang yang yang tak pakai tudung dengan betul dll yang patut rasa malu... :-P


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 10:52


Assalamualaikum...

alhamdulillah kerna diberi didikan elok dari kecil....
ana pada mulanya malu juga pakai..tapi disebabkan banyak manfaatnya pakai tudung labuh....ana istiqomah sampai sekarang...

ana pernah pergi function yang dalamnya ana seorang saja bertudung labuh...ana tak kisah...tapi pandai2lah jaga diri dan penampilan...

lama-lama ada juga yang akhirnya faham dan hormati ana...alhamdulillah,ana pun boleh diterima mereka.Kadang-kadang mereka boleh terima nasihat yang kita beri...

tapi tak kurang pula yang mengata...biasalah,manusia...
:)yang penting kita pakai ikhlas Lillahi Taala...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 11:41


assaalamulaikum,,pakai tudung labuh rasa malu?? erm.. tak ada pulak ana rasa.. mungkin si pemakai tu tak biasa agaknya.. memula2 gitula.. lama2 insyaallah.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 12:02


Pada 11-01-06 15:35 , ilham_thahurah posting:

!!! QUOTE !!!

ana sebenarnya pun dah ada tudung tu cuma tulah ana masih tak ada kekuatan untuk pakai....


> cubalah ilham_thahurah...insyaAllah, Dia akan p'mudahkan sgala perkara bila kita dah pakai...memang susah mulanya,macam-macam fk...tapi ketenangan yang Allah bagi tu cukup besar..apa yang penting kekuatan hati kita untuk berubah..moga Allah beri kekuatan..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1305
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 14:15


nak cerita sikt pengalaman saya masa tahun baru hari tu. bayangkan la dalam perjalanan ke klcc kami berempat saja yang berkopiah sedangkan yang lainnya tak kira laki perempuan, islam atau pun kafir dengan pakaian rasmi pesta tahun baru yang tuan2 faham sendiri la keadaannya. masa tu terasa kecilnya kami, terasa lemahnya kami dikerumi oleh lautan manusia yang hanyut dalam gelombang hedonisma. Masa tu saya benar-benar rasa ingin cepat tiba ke destinasi dan sampai ke Masjid Asy Syakirin, tempat yang kami diarahkan berkumpul dan bila dah sampai di sana dan bersama dengan sahabat2 yang sama juga seperti kami, masa tu baru la terasa izzah dan kuatnya kami, kekuatan yang dikurniakan Allah. bersedia untuk merempuh lautan manusia, menyampaikan risalah dah'wah kepada mereka.

seperti yang sahabat2 sebut tadi, kita sepatutnya lebih malu jika berpakaian yang melanggar syariat dan yang paling kita harus malu apabila melakukan maksiat dalam kita memakai tudung atau pun kopiah kerana bukan sahaja diri kita yang akan dapat malu, islam juga akan mendapat malu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 15:33


mengapa mesti ada perasaan malu, sedangkan kita sednag membawa dan melaksanakan salah satu daripada tuntutan agama Islam. Perasaan malu kepada Allah adalah segalanya. seharusnya kita perlu merasa malu kepada Allah bukan malu kepada manusia kerana kita berada pada landasan yang betul. yang penting bertudung apabila bertudung labuh, mestilah seimbang dengan keperibadian akhlak dan iman. sentiasa istiqomah dengan kebaikan. yang penting sentiasa ingat Allah akan mempermudahkan setiap hambaNya yang mempunyai niat yang ikhlas dan yang sentiasa mencari sinar Islam.

ilal liqa'
wassalam.
[ Telah diedit oleh: houri pada 13-01-06 15:27 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 15:54


Pakai tudung labuh malu????

malu dulu pada Allah, lepas tu barulah boleh fikir nak malu pada manusia...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 17:18


:-( ana nak cari yang bertudung labuh...tapi dapat yang tudung 1/2 labuh....

:lol: :lol: tapi tak apa lah,ana tengok aurat dia pun dah tertutup dengan sempurna....jadi bersyukur dengan apa yang ana dapat.... :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 19:15


kalau semua orang perempuan kat dunia ni malu nak pakai tudung labuh, jawabnya tak kahwin la saya sampai bila2... :lol:

sebabnya, antara syarat calon isteri saya adalah: bertudung labuh...

p/s: gadis bertudung labuh memang cute... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-01-06 13:56


emm buat apa nak malu sedangkan kita buat perkara yang terpuji....
su pun teringin nak pakai tudung labuh......mungkin buat masa ni tak sampai seru lagi agaknya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 14:27


kita perlu ada kekuatan untuk menegakkan islam yang sebenar di dunia ini.Ustaz saya ada beritahu, ustaz sekarang kalau nak mengajar tak boleh pakai jubah dan serban sebab nanti akan menjadi satu kepelikan pada sesetengah orang. ada kemungkinannya sampai masuk suratkhabar. Itulah , zaman sekarang ni, perkara yang sepatutnya itu boleh dianggap pelik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 14-01-06 15:40


memang orang yang bertudung labuh..berstokin..ditengoknya atas bawah..berkali2 pula tu..dilihat macam mahluk asing pula..sepatutnya..berlaku pada orang yang melihat tu sebab tak tutup aurat..dirasakan macam orang tua..kekampungan..tapi..akhir zaman..beginilah..

bila yang bertudung labuh memakai seluar dan pakai tudung tiga segi..sebab riadahke aktiviti2 malam..mulalah ada yang berkata2..

sebenarnya..ada yang tak faham lagi tentang aurat ni..tudung tu janji tak jarang,tutup dada dah penuhi syarat la tu..tak kisah la tudung bulat,3segi ke..4segi..6segi ke..islam tu kan memudahkan..

tapi lebih sedih bila ada pensyarah islam yang cakap kepada student2nye..megajar saja pakai tudung,malam tanggal.sejak dia free hair..banyak dapat job lain..dikatakan tudung menyusahkan.perlu ke cakap pada student kalau nak buat jahat pun??lebih sedih memburukkan agamanya sendiri..astaqfirullah..pensyarah ni bukan di tempat saya belajar di ipta kakak saya

moga2 kita ditetapkan iman..amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-01-06 16:15


Erm...terima kasih pada sahabat ukhwah semua..sekurang2nya

ada orang yang masih menyokong pendirian yang ana lakukan..

Alhamdulillah setakat ni perasaan malu dah tak ada dalam diri ana...

mungkin berkat didikan ustaz2 dan rakan2..tapi ana ad kekonflikan

yang melanda diri..ana belajar dalam kos yang sedikit sahaja

menjurus kepada agama..dalam kelas tu ana seorang saja berjubah

dan bertudung labuh yang tetap...yang lain2 tukar2..kadang-kadang hari ni

pakai kadang-kadang pakai 4 segi..ana cuba berlagak biasa...entahlah

dalam kesenyapan ana ada orang tak suka..mengata belakang..

sedih betul ana..tak sekepala...seolah-olah ana disingkirkan dalam

kelas tu..tapi ana tak kisah asal ana tak terpengaruh dengan

mereka...mule2 ana masuk kat situ ana tak ada kawan yang

sefikrah..semua asyik menentang...sekarang ada seorang yang boleh

di bawa berbincang..ana bersyukur sangat..

Apa yang ana nak cerita kat sini mereka suka sangat tengok

wayang dipawagam..mereka cakap nak masuk wayang tak ruggedla

pakai baju kurung,berjubah..ana nasihatla dan cakap Kalau macam

tu tak payahla tengok wayang..bukan elok sangat pun..lagipun ana

tau kalau pakai seluar dan t-shirt mesti la tudung macam-macam kan..

lepas itu mereka smash kat ana "ok jugak kan kita pergi wayang ramai

2 dengan pakai jubah dan tudung labuh warna hitam serta purdah

sekali...uish..mesti gempak!!''...ana rasa terhina sangat..

mungkin ana tak boleh salahkan mereka sratus peratus..didikan agama juga penting...

mungkin mereka tidak terfikir dengan berpakain beginilah menjadikan kita malu pada diri sendiri dan pakaian yang kita

pakai untuk pergi ke tempat yang tak sepatutnya kita pergi...

sekarang macam2 lagi mereka buat kat ana dalam diam..

cakap2 selalu sindir.....ana kadang-kadang menjawab....tapi senyaplah banyak...nangis sorang2la...doa2kanlah ana bersabar dan dapat menghabiskan pengajian ana di sini...

wallhualam...

di sini...


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 19:42


Kenapa nak malu kannn kalau benda yang kita buat tu benda baik..biarla apa orang nak kata.Jika kita di pihak yang benar InsyaAllah kita akan sentiasa mendapat keberkatan dariNya..
Tapi awas kalau dah bertudung labuh tu akhlakpun kenalah selabuh tudung yang dipakai....Tak semua orang yang bertudung labuh baik hati budinya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 22:21


kalau kita nak lakukkan perkara baik dan merupakkan suruhan allah ..buek apa takut....takut kepada makhluk tak ada faedahnya...bukannya beri kesan......moga allah memberi petunjuk kepada awak .....dan istiqmah dalam bertudung

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-03-06 01:12


apa pula nak malu....ayoyo!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 04:47


zaman sekarang buat benda baik rasa malu...buat dosa rasa bangga...tunggulah hari yang dijanjikanNYA...

p/s: takut....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ikhramulmukminun
Warga Rasmi
Menyertai: 17.08.2004
Ahli No: 10588
Posting: 16
Dari: KL

sudan  


posticon Posting pada: 29-03-06 08:44


:-P . nang benar kata Rasul pilihan ALLAH. akan tiba satu zaman, ISLAM makin diberatkan.

seolah-olah nak amal ISLAM amat payah. berkopiah dikata tak up to date.

ana sendiri alami, berjanggut dah biasa dikata kambing" ASTAGHFIRULLAH.."

beri salam dikata alim.

untuk ikhwan& akhwat jangan khuatir, ini tanda2 ISLAM akan bangkit, beruntunglah bagi mereka yang yakin lalu istiqamah dalam peribadatan juga aqidah.

ALLAH dah janji dalam surah al- ankabut, mana mungkuin sesorg mengaku beriman, sedang diri tidak duji...

banyak mata memandang, menunggu kita buat kesilapan. yang taka ada, diada-adakan.

ish, kita lazimkan kata: UJIAN itu NAKMAT. ALLAH datangkan dengan RAHMAt.

zaman ini kan zmn fitnah, ingat! BUKAN ISLAM yang MENGIKUT ZAMAN, BAHKAN ZAMANLAH yang AKAN sentiasa mengikut ISLAM.

pada teman2 sealiran AQIDAH, sealiran FIKHRATUL ISLAM: jangan gentar laksana ISLAM.

usah peduli redha manusia yang kita yakin tak bawa kemana, yang kita cari ialah REDHA ALLAH yang mengatasi segalanya.

Katakanlah: Hai hamba-Ku yang telah lengah gegabah
atas dirinya, janganlah kamu putus harapan dari Rahmat
Allah, Sesungguhnya Allah dapat mengampunkan semua
dosa, sungguh Ia Maha Pengampun dan penyayang
(Az-Zumar 53)


Wallahualam..

~berkemampuan, wajib menyampaikan~


-----------------
"Berkemampuan, wajib menyampaikan"


Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhramulmukminunProfil   Hantar PM kepada ikhramulmukminun   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 09:57


ada orang kata, pakai tudung labuh ni:
-macam orang tua
-khemah bergerak
-out feshion
-etc

Mengapa mesti malu?!Utamakan pandangan Allah daripada pandangan makhlukNya, sebab yang memberikan kita nikmat adalah Allah, bukannya orang di sekeliling kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 10:04


kenapa perlu malu...
abaikan pandangan orang pada kita...
niat kerana ALLAH...
untuk dapat keberkatannya..
insyaALLAH...ALLAH akan sentiasa bersama dengan hambanya yang tekadkan hati kerana NYA...


"..tika kau lemah jadikan ALLAH sebagai tempat untuk meluahkan rasa..tika kau goyah kau perlu kuat kerana kau dijadikaNya tidak sia-sia...tika kau rebah kau harus tabah kerana kau sedang diduga..."

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

forever
Warga Rasmi
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23803
Posting: 11
Dari: bumi bertuah

uk  


posticon Posting pada: 29-03-06 11:24


kalau rasa nak pakai, pakai saja la.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For foreverProfil   Hantar PM kepada forever   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 11:38


Pakai tudung labuh..nampak makin cantik apa..betul tak? :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-03-06 11:47


iyer.. nampak lagi sopan.. manis.. cntik.. ayu.. terserlah ciri3 muslimah sejati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-03-06 12:32


yeah....nak pakai..pakai la...dont think what other people say...
they better go to the the devils playground....
so be your self....
p/s-nak carik awek pakai tudung labuh la....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-03-06 12:33


Kalau saya..belum lagi agaknya.........bagi saya, lagi labuh tudung lagi labuh iman.........hehehe...........saya belum lagi..................

Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 30-03-06 23:07


mungkin orang lain yang tengok tak fikir apa pun,, yang empunye diri la rasa begitu agaknya...pepun tudung laduh "perfect" dengan fabrik yang perfect barulah perfect...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-03-06 23:34


tepok dada tanya IMAN

Bookmark and Share

  


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 13:06


Tak perlu malu..itukan dakwah?... bagi yang malu tu...buanglah tabiat tu.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 02-04-06 15:24


malu apa.... heran2,,,huhuh,,, jangan la malu2... pakai saja tudung labuh tak labuh lain cerita....yang penting tutup aurat tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-04-06 16:39


Pedulikan kata orang..i'm proud to be a muslim

Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-04-06 16:42


Selama mana kita harus dengar kata-kata orang...takkan nak ikut mereka pula..itu dah terbalik..patutnye lagi berazam nak kekalkn yang baik..kan?kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

nur_malam99
WARGA SETIA
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4371
Posting: 1239
Dari: bumi Allah

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-04-06 16:53


salam....

ini salah satu dari situasi akhir zaman....

bila berbuat kebaikan kita rasa malu....

namun bila berbuat kejahatan atau keburukan, tidak ada pula rasa malu...


Hujjatul Islam Imam al-Ghazali lah.a. dalam kitabnya "Ayyuhal Walad" berpesan: "Wahai anakku yang dikasihi, engkau bertanya kepadaku tentang ikhlas, maka ikhlas itu bahawa engkau menjadikan segala amalanmu hanya untuk Allah ta`ala dan hati engkau tidak merasa senang dengan pujian manusia dan engkau juga tidak peduli dengan kejian mereka.

jadi, sekiranya kita mengatakan kita berbuat sesuatu ikhlas semata kerana Allah, mengapa harus rasa malu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_malam99Profil   Hantar PM kepada nur_malam99   Pergi ke nur_malam99's Website   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 18:47


bangga apa!!! buat apa nak malu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 21:50


tak payah rasa malu wahai wanita...
chaiyok! chaiyok!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

muslimah_IT
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23333
Posting: 5
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-06 22:17


bagus la pakai tudung labuh.....niat itu penting...tak payah peduli apa orang cakap....

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_ITProfil   Hantar PM kepada muslimah_IT   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pakai tudung labuh malu????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207198 saat. Lajunya....