Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: FILEM 2012


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» FILEM 2012

Please Mendaftar To Post


Oleh FILEM 2012

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 21:52


Sahabat,

Tengok? Nak tengok boleh lah juga bagi yang nak tengok, kalau nama pun kaki wayang kan.....tapi TOLONG dan TOLONG PERCAYA jangan sekali kali.

insya-ALLAH....

Ya ALLAH, tetapkan hati penulis ini, keluarganya dan sahabat pembaca di ukhwah ini dengan ISLAM.....amie Ya ALLAH

ALLAHU AKHBAR.....

wallahu'alam bissowab

Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 21:56


filem yang menunjukkan kemusnahan dunia itu ke??
org barat ini duduk fikir kearah begitu, tapi hakikatnya tak begitu,ia amat dan lebih dahsyat lagi dari apa yang dibayangkan yakni hari KIAMAT..
buat cerita macam itu tapi tak xinsaf2 juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 22:03


Pada 10-11-09 21:56 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

filem yang menunjukkan kemusnahan dunia itu ke??
org barat ini duduk fikir kearah begitu, tapi hakikatnya tak begitu,ia amat dan lebih dahsyat lagi dari apa yang dibayangkan yakni hari KIAMAT..
buat cerita macam itu tapi tak xinsaf2 juga...


sutera, kalau ikut saya.....saya suka kata tak PAYAH pergi terus tengok filem tu. Tapi faham-faham ajerlah....kita ada pawagam dan pawagam punya penyokong......so pilihan yang ada, sebarakan kepada kawan-kawan sutera dan ukhwah khususnya:

JANGAN PERCAYA. Pas tengok ucap astaghfirullah sama sama......insya-ALLAH yang baik dari ALLAH dan buruk adalah ujian ALLAH kepada hambanya ini.

do'a kan saya dan keluarga saya tetap iman ISLAM. insya-ALLAH....sebab takut cakap-cakap di sini, tiba-tiba tak dapat buat!


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 22:08


siapa tengok movie KNOWING?? nicholas cage agaknya.. pun cerita ala2 kiamat.. huhu...
dan banyak lagi movie sepertinya.. apa lagi ye.. armageddon, ish..apa lagi entah...tapi memang agak banyaklah..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 22:15


2012?????


DALAM MINGGU NI SAYA PERGI TENGOK

huhuhuhuhu macam best pula hahahaha


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

norasmiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2009
Ahli No: 37987
Posting: 13
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 22:50


Assalamualaikum 2012 tajuk macam best saja tapi tadi ada juga tengok gazet dia,memang mereka ni suka sangat mencipta satu yang baru tapi kita sebagai orang islam yang telah di ajar dr anak-anak lagi bahawa kemunculan hari kiamat nanti tiada sapa yang jangka dan ianya tersangatlah dahsyat lebih dr cerita itu lagi,nak tengok boleh tapi sebagai hiburan saja jangan sampai mempercayai kalau itu terjadi bahayoo tak dapek nak nolong ek

Bookmark and Share

  


  Member Information For norasmiyahProfil   Hantar PM kepada norasmiyah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 22:52


Pada 10-11-09 22:50 , norasmiyah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum 2012 tajuk macam best saja tapi tadi ada juga tengok gazet dia,memang mereka ni suka sangat mencipta satu yang baru tapi kita sebagai orang islam yang telah di ajar dr anak-anak lagi bahawa kemunculan hari kiamat nanti tiada sapa yang jangka dan ianya tersangatlah dahsyat lebih dr cerita itu lagi,nak tengok boleh tapi sebagai hiburan saja jangan sampai mempercayai kalau itu terjadi bahayoo tak dapek nak nolong ek



dah tu filem ni sains fiksyen genrenye jadi banyak imaginasi pula


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 23:08


Pada 10-11-09 22:52 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-09 22:50 , norasmiyah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum 2012 tajuk macam best saja tapi tadi ada juga tengok gazet dia,memang mereka ni suka sangat mencipta satu yang baru tapi kita sebagai orang islam yang telah di ajar dr anak-anak lagi bahawa kemunculan hari kiamat nanti tiada sapa yang jangka dan ianya tersangatlah dahsyat lebih dr cerita itu lagi,nak tengok boleh tapi sebagai hiburan saja jangan sampai mempercayai kalau itu terjadi bahayoo tak dapek nak nolong ek



dah tu filem ni sains fiksyen genrenye jadi banyak imaginasi pula



ia berkisar kepada kalender mayan. entah lah, mungkin waktu tu nombor seterusnya ALLAHU RABBAI (tuan empunya cakerawala ini) tak beri ilham kat kaum tu agaknya, bagi menyambung nombor berikutnya. :-D Bukan nak condemn tapi saya suka mengajak anda (sahabat dan adik-adik saya di sini) fikir masak masak dan boleh luahkan apa yang patut di sini.

Kalau en rashdan nak p tengok, boleh no masalah. Nanti cerita apa yang bestnya. Cuma, jangan terbawa dalam mimpi cukuplah    :jangan:

Wallahu'alam bissowab

Moga ALLAH lindungi saya dunia akhirat. insya-ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 23:41


pada gezerg....inilah dia Kenapa diciptakan manusia berpuak2.....supaya kita boleh kenal budaya dan adat bangsa lain.....ada yang pernah saya tengok lagilah.....kepercayaan kaum tu pada hari kiamat apabila makhluk dari angkasa lepas menyerang bumi dan siap buat kubu bawah tanah lagi


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-09 23:45


dapat free tiket VIP cerita 2012 ni,.. tapi macam tak pergi saja.
pasal nak jaga baby...ehehe.. beku baby pula kalau bawa masuk situ..huhuh


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 06:58


Pada 10-11-09 22:08 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

siapa tengok movie KNOWING?? nicholas cage agaknya.. pun cerita ala2 kiamat.. huhu...
dan banyak lagi movie sepertinya.. apa lagi ye.. armageddon, ish..apa lagi entah...tapi memang agak banyaklah..


Ya. Filem Knowing juga berkisar tentang prediction berlakunya kiamat yang mana bumi dikatakan musnah akibat gelombang solar matahari yang membakar semua yang ada. Dan hanya beberapa orang sahaja yang diselamatkan oleh makhluk asing untuk hidup di planet lain. Boleh tahan jugak cerita ni.

al-mashoori- mencari mesej barat/yahudi dalam filem-filem sains fiksyen...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 07:32


tak perlu mencari...yang penting kita enjoy huhuhuhuhuhuhu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 07:54


Assalamualaikum dan selamat pagi. dah lama betul akak tak pergi nonton wayang.eh ya ke cerita tu best. ingat nak tengok jugalah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 08:06


Pada 11-11-09 07:54 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum dan selamat pagi. dah lama betul akak tak pergi nonton wayang.eh ya ke cerita tu best. ingat nak tengok jugalah.



aah macam best cerita ni...suka tengok effect2 dia


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 08:23


Pada 10-11-09 23:45 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

dapat free tiket VIP cerita 2012 ni,.. tapi macam tak pergi saja.
pasal nak jaga baby...ehehe.. beku baby pula kalau bawa masuk situ..huhuh



heeh tu lah pasal..tak mengapa puan jaga baby tu ek..saya pergi menonton seorang diri...kekekkekek.. :-P

hehe terima kasih kepada exabytes (peneraju webhosting) yang telah memberi tiket percuma...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 08:25


kepada semua.... banyak ecerita dari barat yang memaparkan hari kiamat.... tak ada sapa uruh percaya pun menda2 tu semua... sekadar hiburan dan mengagumi grafik dan sound effect cerita tersebut. malah mengagumi mereka semua kerana turut mengkaji Al_quran dan mempercayai hari Qiamat.

antara cerita yang ada
- knowing
- deep impact
- armageddon
- the day after tomorrow

erm tu saja yang teringat..yang lain entahle


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-11-09 08:45


Nak percaya? Sama sekali tidak, tapi teringin juga nak tengok sebab effect dia memang tercanggih. Mungkin dapat feel macam mana lah manusia akan jadi huru hara ketika berlakunye kiamat. Dan mungkin betul ada ibu yang mengandung sampai tak sedar anak sendiri gugur kerana takutnya keadaan masa itu,

p/s: tengok tunggu kawan download cerita ini. hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 08:46


Pada 11-11-09 08:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

malah mengagumi mereka semua kerana turut mengkaji Al_quran dan mempercayai hari Qiamat.



part ni yang tak tahan.. yang bukan Islam lebih memahami maksud2 di dalam al-quran berbanding yang dah sah2 Islam tapi amatlah payah nak pegang tafsir al-quran..kitab2 lain lagilah susah..
hmmm moga kita semua dapat mendidik anak-anak kita agar mereka rajin mentelaah tafsir al-quran sebagaimana mereka mentelaah buku geografi,sejarah dll mereka.. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-11-09 10:55


Mimi,

Dah memang terbukti org bukan Islam lebih berminat mengkaji Al-Quran cuma hidayah ALLAH saja tak mampu mengatasi segalanya. org Islam esp melayu pula simpan Al-Quran dalam almari saja lah or buat halau hantu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 11:13


berminat nak tengok cerita ni...
tapi kena tunggu DVD keluarlah...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

snjamil
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.07.2004
Ahli No: 9940
Posting: 57
Dari: malaysia makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 12:36


macam menarik saja filem 2012 ni..apa lagi moh lah kita download..tak payah ssh2 pergi tengok kat wayang...king3..;)


-----------------
Aku selalu harus sedar sepenuhnya, bahawa yang terbaik menurutkan belum tentu yang terbaik menurut Allah S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For snjamilProfil   Hantar PM kepada snjamil   Pergi ke snjamil's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 14:08


Pada 11-11-09 11:13 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!

berminat nak tengok cerita ni...
tapi kena tunggu DVD keluarlah...




pergi saja ke cinema tu....boleh tengok dan feel suasananya


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-11-09 19:26


Pada 11-11-09 08:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

kepada semua.... banyak ecerita dari barat yang memaparkan hari kiamat.... tak ada sapa uruh percaya pun menda2 tu semua... sekadar hiburan dan mengagumi grafik dan sound effect cerita tersebut. malah mengagumi mereka semua kerana turut mengkaji Al_quran dan mempercayai hari Qiamat.

antara cerita yang ada
- knowing
- deep impact
- armageddon
- the day after tomorrow

erm tu saja yang teringat..yang lain entahle



gua setuju dengan lu geng..sekadar menonton..percaya jangan..cinema ni yang syok kalau kita tengok cerita-cerita macam ni ialah sound systemnya..memang superb..


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 19:41


Pada 11-11-09 19:26 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-11-09 08:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

kepada semua.... banyak ecerita dari barat yang memaparkan hari kiamat.... tak ada sapa uruh percaya pun menda2 tu semua... sekadar hiburan dan mengagumi grafik dan sound effect cerita tersebut. malah mengagumi mereka semua kerana turut mengkaji Al_quran dan mempercayai hari Qiamat.

antara cerita yang ada
- knowing
- deep impact
- armageddon
- the day after tomorrow

erm tu saja yang teringat..yang lain entahle



gua setuju dengan lu geng..sekadar menonton..percaya jangan..cinema ni yang syok kalau kita tengok cerita-cerita macam ni ialah sound systemnya..memang superb..




layan saja jangan percaya dan jika boleh buat sebagai bahan kajian hehehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 21:29


Fasa 1 Doktrin Dajjal: Pembasuhan Minda

Manusia akan disibukkan dengan 'Bagaimana', 'Bila', & 'Dimana' Bumi akan musnah. Minda bawah sedar manusia akan disesakkan dengan ketakutan serta kemusnahan rekaan Sang Maestro Ad-Dajjal.

Manusia sedang disibukkan mengenai 'Kiamat Rekaan' agar leka & terus terlupa keberadaan Tok Dalang segala kebejatan: Dajjal Al-Masih yang dijanjikan Allah & Rasulullah tentang kehadirannya. Dajjal hanya akan muncul sewaktu majoriti umum manusia LUPA akan kewujudannya!

Tunggu & lihat saja 'ending' filem tersebut: 99.9% AKAN ADA PENYELAMAT/HERO/ALASAN BAHAWA DUNIA 'BOLEH' DISELAMATKAN DARI BENCANA 'KIAMAT.

p/s: Tahukah kalian, Dajjal mempromosikan dirinya melalui karya agung Hollywood? Lara Croft: Tomb Raider, Superman Return & Batman Return, Lord Of The Ring...


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 03:51


mungkin bagi kita sekadar hiburan or suka-suka tapi orang lain macam mana. ada yang sampai percaya, terikut-ikut. lihat sahaja movie2, drama2, hiburan lain. orang lain sampai menitiskan airmata, sedih dan sebagainya. movie macam ni sekadar ada unsur atau mesej terselit tanpa disedari.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 06:42


Pada 12-11-09 03:51 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin bagi kita sekadar hiburan or suka-suka tapi orang lain macam mana. ada yang sampai percaya, terikut-ikut. lihat sahaja movie2, drama2, hiburan lain. orang lain sampai menitiskan airmata, sedih dan sebagainya. movie macam ni sekadar ada unsur atau mesej terselit tanpa disedari.



Seronok baca......lagi ramai komen lagi dapat ilmu dan tambah pengalaman.

Ok, bagi saya 2009,2010 DAN TAK KIRALAH 2000 BERAPA PUN, RASANYA SUDAH SAMPAI MASA kita perlu meng'ertikan semula sebuah kehidupan.

mungkin kelekaan kita menyebabkan kita alpa dalam lamunan sendiri. apa akan terjadi pada generasi akan datang sekiranya kecil2 lagi telah di garapi dengan adegan ilusi?

Saya berpendapatlah, tak salah kalau tuan puan nak pergi nonton kat pawagam pun, malah kalau dah kaya sanagat pergi ke holywood pun lantak kome lah :) tapi memikirkan generasi muda TENTU tuan puan tak akan pergi. Malah, akan berfikir cari jalan penyelesaian ummah. Umat manusia dah sakit kronik tu......hospital tak dapat mengubati JIWA mereka. so how?

Kembali kepada topik, berat juga topik ni. tapi berat lagi bahu yang memikulnya....

moga ALLAH memberi hidayah baik kepada penulis dan anaknya. insya-ALLAH.....


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 09:19


aku tak minat sangat cerita yang ramai sangat orang mati...dan aku tak percaya langsung dengan tilikan filem ini....



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 18:41


Pada 12-11-09 09:19 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

aku tak minat sangat cerita yang ramai sangat orang mati...dan aku tak percaya langsung dengan tilikan filem ini....



ada tips untuk kurangkan minat bagi yang kuat minat?


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-11-09 18:46


Pada 12-11-09 18:41 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-11-09 09:19 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

aku tak minat sangat cerita yang ramai sangat orang mati...dan aku tak percaya langsung dengan tilikan filem ini....



ada tips untuk kurangkan minat bagi yang kuat minat?



ada....kurangkan aktiviti pada benda yang kuat minat


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 09:22


i got email... sesiapa boleh huraikan mengenai hadis yang disertakan ?

!!! QUOTE !!!


Cuba kira... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan
dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 sahaja.(yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet tak akan lintas mai kat bumi ni)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... ..cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012 dan klik kat home page bawah ni untuk maklumat lanjut...

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".




-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 13:07


Salam jumaat...

sebenarnya kita ni tak perlulah paranoid dengan criter2 macam ini.. just cerita.. kalau kita mempunyai asas iman.. kita mesti dah sedia tahu kiamat tu hanya Allah sahaja yang tahu.. tak ada makhluk pun yang akan tahu bila hatta malaikat.. so kalau tengok cerita tu pun, just tengok saja lah.. tak salah pun tengok kan... at least.. pencipta cerita tu juga percaya hari KIAMAT itu pasti... memang lah kita tak kan dpdt bayangkan kiamat tu dahsyatnya macam mana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 14:45


Pada 13-11-09 13:07 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam jumaat...

sebenarnya kita ni tak perlulah paranoid dengan criter2 macam ini.. just cerita.. kalau kita mempunyai asas iman.. kita mesti dah sedia tahu kiamat tu hanya Allah sahaja yang tahu.. tak ada makhluk pun yang akan tahu bila hatta malaikat.. so kalau tengok cerita tu pun, just tengok saja lah.. tak salah pun tengok kan... at least.. pencipta cerita tu juga percaya hari KIAMAT itu pasti... memang lah kita tak kan dpdt bayangkan kiamat tu dahsyatnya macam mana...


sangat subjektif kerana 'kalau kita mempunyai asas iman'........????

wallahu'alam bissowab, moga penulis dilindungi ALLAH dari sebarang maksiat. Amien Ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 22:05


hebat cerita ni... memang tak sama dengan hari kiamat... jauh beza tapi tengok ni pun dah menggerunkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 23:13


saya rasa tak ramai yang percaya bila tengok cerita2 macam ni, tapi ini hanya bagi org yang berfikir dan mengkaji.
tapi mungkin juga ada yang percaya, bagi orang-orang yang kurang pengetahuan.yang hanya ikut2.
so, tanggungjawab kitalah untuk membetulkan persepsi org ramai tentang cerita ni.

teringin nak tengok cerita ni, tapi tak pernah masuk wayang.tak minat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 08:59


Maaf dan dengar sini agaknya:

Sahabat yang beri respon: terima kasih, teruskan memberi input ok.

ini yang saya nampak:

Kafir sedang memBUDAYAkan pemikiran umat ISLAM terutamanya agar mempercayai:

JIKA KIAMAT BERLAKU, KITA SEBAGAI MANUSIA MAMPU MEMPERTAHANKAN DUNIA DARIPADA KEBINASAAN.

Anda semua mungkin cukup gumbiraaaa sebab anda semua insya-ALLAh mungkin kuat iman, tapi anda juga mungkin membawa atau terbawa generasi muda (adik atau anak) ke PAWAGAM. Mereka sudah disemai oleh para pemikir barat melalui PERFILEMAN. haha, walaupun saya pandang jauh kehadapan.....inilah realitinya.

Anda tahu lebih 200thn Yahudi merancang untuk merosakkan aqidah umat ISLAM? Tahun 2000an mereka berjaya YEOP dan YONG!!!! haha, inikan pula dalam keadaan umat ISLAM terlalu lemah iman.....WADUH mudah bangat untuk meyeleweng ANAK ANAK KECIL MEREKA.

Anda tak percaya? Moga ALLAH kukuhkan kepercayaan penulis dengan keluarganya tentang ancaman terhadap ISLAM. insya-ALLAH moga kita BERSEDIA.

Akhir kata sementara ini, apakah PAS akan menang dengan keadaan kita masih BERSERONOK? tepuk dada sendiri agaknya ya akhi Rashdan! Maaf ya,tersebut nama pula. kawan-kawan lah katakan.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 10:18


dah tengok tapi seimbas lalu saja, kawan kata tak best pun..saya tengok time habis tu macam tak ada apa pun..cerita biasa....kawan cakap, apa yang bestnya....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 11:35


Pada 10-11-09 22:08 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

siapa tengok movie KNOWING?? nicholas cage agaknya.. pun cerita ala2 kiamat.. huhu...
dan banyak lagi movie sepertinya.. apa lagi ye.. armageddon, ish..apa lagi entah...tapi memang agak banyaklah..

KNOWING...dah tengok..orang-orang kafir ni selalu berlagak macam tuhan...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 11:39


pas baca sinopsisnya, tertarik juga untuk menonton filem ini. Rasanya orang putih ni bodoh dalam cerdik. Sebabnya mereka sungguh-sungguh tidak percaya tuhan. Sampaikan cerita tentang kiamat pun mereka boleh buat macam ni. Boleh jadi, dan boleh pula untuk menghalang kiamat daripada berlaku. Tapi tengok pada mereka punya kecanggihan teknologi memang hebatlah, sampaikan kita nampak bencana tu seperti benar-benar berlaku. Dan menghantar rasa gerun pada diri kita. Kita boleh perhatikan bagaimana bumi ini seolah terbelah, ada hujan-hujan api yang tak tau datang dari mana, dan ketakutan serta huru hara pada hari itu. Ini yang dapat akal dangkal manusia bayangkan, sudah begitu menakutkan. Bagaimana pula kejadian kiamat sebenar, apabila matahari digulung, bumi dihancurkan, manusia sudah lupa pada diri sendiri, gunung ganang hancur...pasti jauh lebih menakutkan dari apa yang dapat kita bayangkan. Sepatutnya mereka jika benar mahu membongkar kebenaran, harus lebih takut kepada tuhan selepas menghasilkan/menonton filem ini.

Surah Al-Ahzab, Ayat 63:


Manusia bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang kedatangan hari kiamat; katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Allah dan apa jalannya engkau dapat mengetahui? Boleh jadi masa datangnya tidak lama lagi. (63)

Al-Quran telah menyatakan dalam ayat tersebut bahawa tiada siapa pun yang dapat menerangkan kedatangan waktu hari kiamat tu kecuali Allah.. sesuatu yang telah jelas dinyatakan... mengapa kita masih lagi berteka teki tentang waktu hadirnya kiamat? tiada pengetahuan kepada manusia untuk mengetahui tentang hari kiamat.. daripada menghitung waktu datangnya kiamat.. Baik kita persiapkan diri kita dengan melakukan segala amalan.. kita tidak mengetahui bilakan ajal akan datang.. mungkin sebentar lagi.. mungkin juga esok. Jadi persiapkanlah dirimu...


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 11:49


baru keluar pawagam 12hb di hari itu.. siapa yang dah tengok??



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 13:44


memandangkan tak jadi jaga baby.. kejap lagii nak pergi tengok.. menggunakan tiket free yang diberi..
nanti kita cerita.. tu pun kalau tak terlelap.. keletihan ini, masak berkebun, mengemas..adei


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-11-09 14:03


Pada 14-11-09 11:49 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

baru keluar pawagam 12hb di hari itu.. siapa yang dah tengok??



tak tengok lagi.... p pawagam pun tak pernah... nengok kat youtube saja lah kiranya ada

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 15:33


download lah.. hehe.. saya pun tak pasti nak tengok kat mana ini.. tak berkesempatan nak tengok lagi..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 22:16


dah tengok.. cerita yang menarik..
diulangi CERITA.. bukan fakta..
kalau kita nak follow apa yang ada didalam semua movie, payah lah jugak..
kalau tengok planet of the A P E (Sorry lah terpaksa taip begini..sebab ada yang terlebih pandai tukarkan a.p.e jadi apa.. :P ) kena percaya ada planet beruk pula..hehehe


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-11-09 10:31


ye ke? menarik ke? mesti kesan CGI dia mantap...nak tengok teknologi tu yang hebat, ni asyik Malaysia asyik cerita cinta cinta cinta....aduiiiii...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 11:01


/
Penggunaan kesan visual khas seperti awan yang gelap dan runtuhan bangunan menjadikan 2012 begitu sempurna.



Oleh AMIRAH AMALY SYAFAAT
[email protected]


MALAPETAKA seringkali dikaitkan dengan perbuatan manusia merosakkan alam. Apabila dunia tidak mampu lagi menampung kekejaman mereka yang berpaksikan kemajuan teknologi. Natijahnya, bahagian isi perut Bumi semakin panas dan berlakulah bencana akibat ketidakseimbangan putaran ekosistem.

Gambaran situasi itu diuraikan menerusi filem 2012. Judul yang menggunakan bilangan tahun yang menyaksikan balasan kekejaman manusia terhadap alam menerusi kisah pengembaraan. Satu demi satu bencana alam yang menyumbang kepada pengakhiran dunia sekali gus menghapus tamadun, budaya, kemewahan dan kerajaan ciptaan manusia.

Pengarah 2012, Roland Emmerich mengupas ramalan kuno yang mengatakan dunia akan kiamat pada 21 Disember 2012. Bagaimanapun, tiada siapa yang mempedulikan tarikh itu sehingga ia benar-benar berlaku.

Sebagai orang yang berpengalaman selepas kejayaan dua filemnya iaitu Independence Day dan The Day After Tomorrow, Roland bertanggungjawab untuk membawa penonton kepada dua dimensi yang berbeza. Antara kecanggihan dunia dan situasi semasa kecelakaan itu berlaku.

“Apa yang kita tampilkan berkaitan rapat dengan kejadian semasa. Terdapat banyak percanggahan falsafah dan pergolakan politik tetapi tiada siapa yang mengambil berat tentang kesannya terhadap bumi. Elemen ini yang ditambah dalam kehancuran dunia,” katanya.

Filem 2012 dibuat penggambarannya di Vancouver, Kanada dengan mengambil masa lebih lima bulan. Pihak produksi menggunakan lebih 13 rekabentuk pentas di lima lokasi yang berbeza.

Tidak dilupakan adalah satu set lokasi yang menempatkan kawasan rekahan bumi yang lengkap dengan pokok palma dan skrin biru. Kawasan penggambaran pula dilakukan di bandar Kamloops, Kanada, Taman Negara Yellowstone, Amerika Syarikat (AS) dan Tibet, China.

Penyelia Kesan Khas, Mike Vezina menghidupkan 2012 dengan membina dek tinggi untuk merakam babak rumah bergoyang, gempa bumi, kawasan lapangan terbang, tsunami dan banjir.

“Keluasan setiap set kira-kira 8,000 kaki persegi. Jadi kita meletakkan kereta, lori, kapal terbang dan bangunan besar untuk memperlihatkan betapa dahsyatnya kejadian gempa bumi. Penonton juga tidak dapat membezakan antara set lokasi sebenar atau penggunaan grafik komputer,” katanya.

Sebenarnya, lebih separuh daripada babak yang ada dalam 2012 adalah kesan visual yang dibina. Contohnya, semasa bandar Los Angeles dilanda gempa bumi pada 10.5 skala Ricther, percikan lahar gunung berapi di Taman Negara Yellowstone, perpindahan binatang daripada zoo ke kapal ciptaan dizahirkan tanpa sebarang kecacatan.

Elemen kemanusiaan juga menjadi kekuatan dalam filem ini. Hubungan antara ayah yang berpisah dengan isteri kerana terlalu taksub dengan kerja menjadi perhatian. John Cusack adalah pilihan tepat untuk watak utama. Atas rasa tanggungjawab yang tinggi, dia menyelamatkan dua anaknya yang kemudian menyedari pentingnya ikatan kekeluargaan.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 11:53


Pada 15-11-09 10:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke? menarik ke? mesti kesan CGI dia mantap...nak tengok teknologi tu yang hebat, ni asyik Malaysia asyik cerita cinta cinta cinta....aduiiiii...


tak boleh nak beza yang mana efek yang mana studio..everything looks real.. tak nampak macam kartun..
tapi yang lebih menambah kan kesan.. sound sistem dia.. time bergegar, time jalan merekah.. kerusi yang kami duduk pun bergegar sekali.. wuu.. macam tengok cerita 4D pun ada..


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-09 00:50


erm...saya pula tak pernah masuk pawagam pun daripada dulu, kini dan insyaAllah, mungkin selamanya...tapi, topik ini best juga dibincang...saya pun tak tengok lagi...tunggu download dulu...tapi cerita yang mat saleh ini buat berdasarkan imiginasi mereka....tapi saya masih ingat tentang cerita the day after tomorrow...iaitu cerita tentang bencana alam yang merosakkan amerika waktu itu... bab yang menarik bila time ombak menyimbah kota new york...habis semua tenggelam....
selepas daripada cerita the day after tomorrow itu tsunami berlaku...sehebat mana mat saleh ini buat cerita tentang the day after tomorrow itu, kuasa Allah lebih hebat dr apa yang mereka imiginasikan....Allahuakbar....

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 21:38


Pada 16-11-09 00:50 , al-walid-04 posting:

!!! QUOTE !!!

erm...saya pula tak pernah masuk pawagam pun daripada dulu, kini dan insyaAllah, mungkin selamanya...tapi, topik ini best juga dibincang...saya pun tak tengok lagi...tunggu download dulu...tapi cerita yang mat saleh ini buat berdasarkan imiginasi mereka....tapi saya masih ingat tentang cerita the day after tomorrow...iaitu cerita tentang bencana alam yang merosakkan amerika waktu itu... bab yang menarik bila time ombak menyimbah kota new york...habis semua tenggelam....
selepas daripada cerita the day after tomorrow itu tsunami berlaku...sehebat mana mat saleh ini buat cerita tentang the day after tomorrow itu, kuasa Allah lebih hebat dr apa yang mereka imiginasikan....Allahuakbar....


tidak keterlaluan untuk saya ucapkan syabas pada saudara....
ALLAHU AKHBAR!! moga penulis pun macam saudara (tak mahu pergi pawagam) dan insya-ALLAH penulis sihat untuk menulis lagi ya ALLAH ya RABBI


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 21:50


Pada 14-11-09 08:59 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf dan dengar sini agaknya:

Sahabat yang beri respon: terima kasih, teruskan memberi input ok.

ini yang saya nampak:

Kafir sedang memBUDAYAkan pemikiran umat ISLAM terutamanya agar mempercayai:

JIKA KIAMAT BERLAKU, KITA SEBAGAI MANUSIA MAMPU MEMPERTAHANKAN DUNIA DARIPADA KEBINASAAN.

Anda semua mungkin cukup gumbiraaaa sebab anda semua insya-ALLAh mungkin kuat iman, tapi anda juga mungkin membawa atau terbawa generasi muda (adik atau anak) ke PAWAGAM. Mereka sudah disemai oleh para pemikir barat melalui PERFILEMAN. haha, walaupun saya pandang jauh kehadapan.....inilah realitinya.

Anda tahu lebih 200thn Yahudi merancang untuk merosakkan aqidah umat ISLAM? Tahun 2000an mereka berjaya YEOP dan YONG!!!! haha, inikan pula dalam keadaan umat ISLAM terlalu lemah iman.....WADUH mudah bangat untuk meyeleweng ANAK ANAK KECIL MEREKA.

Anda tak percaya? Moga ALLAH kukuhkan kepercayaan penulis dengan keluarganya tentang ancaman terhadap ISLAM. insya-ALLAH moga kita BERSEDIA.

Akhir kata sementara ini, apakah PAS akan menang dengan keadaan kita masih BERSERONOK? tepuk dada sendiri agaknya ya akhi Rashdan! Maaf ya,tersebut nama pula. kawan-kawan lah katakan.



Ada pertanyaan pada yang dah nonton filem ni.

pertama saya rasa mesti BOX OFFICE filem ni.

dua, cuma risau saya tak dapat hilangkan,

ketiga apabila lagak anak muda Melayu beraqidah Islam termasuklah Cina Muslim dan India Muslim dan sebagainya yang sedang diPESONGkan MINDA bersih mereka oleh lagak lagak semacam ini menerusi 'kaedah' apa filem an.

keeempat: Dan saya nak tanya:

Ada unsur 'ke arah lucah dan tak beradab' tak dalam filem 2012 ni?

kelima, sinopsis yang sahabat cakap baik ke atas kehebatan audio dan visual tu sikit pun saya tak hairan.

keenam, tapi unsur berahi yang AMAT saya risau kerana ianya MAMPU tertambat di hati anak muda di dalam pawagam selama mereka di sana. (pawagam gelap kan?), saya waktu dulu pun pernah ikut kawan sekuliah tengok filem (luar negeri hehe bukan belagak ya). Maaf dengan ayat di atas.

ketujuh: tapi dah lama dah filem yang saya nonton tu.

kelapan: Alhamdulillah dan sejak dikurnia cahaya mata (lelaki comel): Ya ALLAH saya jadi takut. Saya keluar ke pekan pun saya seakan berfikir apa yang bakal terjadi pada generasi akan datang. Moga anak saya dilindungi ALLAHU RABBI dari bala masa hadapan, penting bukan?

Terakhir hari ini, penulis cuba berkongsi mana yang baik dan di rasa buruk pada dasar pemikirannya sebagai manusia BIASA, mohon ALLAHU RABBI ampuni dosanya dan dikurnia kesihatan yang hebat untuk terus menulis. insya-ALLAH, amien Ya ALLAH Ya Jabbar


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 07:42


salam...
wahai saudaraku semua, berhati-hatilah dengan propaganda-propagada kafir laknatullah, setiap tahun, setiap bulan, setiap minggu, setiap hari, setiap jam, setiap minit, setiap saat, setiap detik sentiasa berusaha untuk merosakan akidah umat islam dengan hiburan yang melalaikan, dengan keseronokan dan kesedapan yang sementara, akhirnya ramai yang terjerat dan tersesat..berfikirlah dengan akal yang berteraskan iman dan berlandaskan agama..berhati-hatilah..semoga Allah pelihara kita semua dengan zatNya..wallahua'lam


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

  


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 18:36


Pada 16-11-09 21:50 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-11-09 08:59 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf dan dengar sini agaknya:

Sahabat yang beri respon: terima kasih, teruskan memberi input ok.

ini yang saya nampak:

Kafir sedang memBUDAYAkan pemikiran umat ISLAM terutamanya agar mempercayai:

JIKA KIAMAT BERLAKU, KITA SEBAGAI MANUSIA MAMPU MEMPERTAHANKAN DUNIA DARIPADA KEBINASAAN.

Anda semua mungkin cukup gumbiraaaa sebab anda semua insya-ALLAh mungkin kuat iman, tapi anda juga mungkin membawa atau terbawa generasi muda (adik atau anak) ke PAWAGAM. Mereka sudah disemai oleh para pemikir barat melalui PERFILEMAN. haha, walaupun saya pandang jauh kehadapan.....inilah realitinya.

Anda tahu lebih 200thn Yahudi merancang untuk merosakkan aqidah umat ISLAM? Tahun 2000an mereka berjaya YEOP dan YONG!!!! haha, inikan pula dalam keadaan umat ISLAM terlalu lemah iman.....WADUH mudah bangat untuk meyeleweng ANAK ANAK KECIL MEREKA.

Anda tak percaya? Moga ALLAH kukuhkan kepercayaan penulis dengan keluarganya tentang ancaman terhadap ISLAM. insya-ALLAH moga kita BERSEDIA.

Akhir kata sementara ini, apakah PAS akan menang dengan keadaan kita masih BERSERONOK? tepuk dada sendiri agaknya ya akhi Rashdan! Maaf ya,tersebut nama pula. kawan-kawan lah katakan.



Ada pertanyaan pada yang dah nonton filem ni.

pertama saya rasa mesti BOX OFFICE filem ni.

dua, cuma risau saya tak dapat hilangkan,

ketiga apabila lagak anak muda Melayu beraqidah Islam termasuklah Cina Muslim dan India Muslim dan sebagainya yang sedang diPESONGkan MINDA bersih mereka oleh lagak lagak semacam ini menerusi 'kaedah' apa filem an.

keeempat: Dan saya nak tanya:

Ada unsur 'ke arah lucah dan tak beradab' tak dalam filem 2012 ni?

kelima, sinopsis yang sahabat cakap baik ke atas kehebatan audio dan visual tu sikit pun saya tak hairan.

keenam, tapi unsur berahi yang AMAT saya risau kerana ianya MAMPU tertambat di hati anak muda di dalam pawagam selama mereka di sana. (pawagam gelap kan?), saya waktu dulu pun pernah ikut kawan sekuliah tengok filem (luar negeri hehe bukan belagak ya). Maaf dengan ayat di atas.

ketujuh: tapi dah lama dah filem yang saya nonton tu.

kelapan: Alhamdulillah dan sejak dikurnia cahaya mata (lelaki comel): Ya ALLAH saya jadi takut. Saya keluar ke pekan pun saya seakan berfikir apa yang bakal terjadi pada generasi akan datang. Moga anak saya dilindungi ALLAHU RABBI dari bala masa hadapan, penting bukan?

Terakhir hari ini, penulis cuba berkongsi mana yang baik dan di rasa buruk pada dasar pemikirannya sebagai manusia BIASA, mohon ALLAHU RABBI ampuni dosanya dan dikurnia kesihatan yang hebat untuk terus menulis. insya-ALLAH, amien Ya ALLAH Ya Jabbar



xade yang nak jawab soalan saya di atas?

Ok, saya rasa.....tak dinafikan hiburan itu penting dan seperti kata saya semlm, perlu tengok jalan cerita secara LUARAN bukan lagi apa yang hendak difilemkan itu. tengok apa kata saudara ustadz di atas tulisan saya ini.

Terakhir hari ini, penulis cuba berkongsi mana yang baik dan di rasa buruk pada dasar pemikirannya sebagai manusia BIASA, mohon ALLAHU RABBI ampuni dosanya dan dikurnia kesihatan yang hebat untuk terus menulis. insya-ALLAH, amien Ya ALLAH Ya Jabbar




-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 00:44


orang islam harus cerdas..harus pandai dan profesional..sekarang kita benar-benar diserang dalam segala hal..perang pemikiran..

jangan kita menjadi "bodoh"sebab tengok sutau ciptaan dan sangkaan orang...sebab tengok movie"2012" dianggap pula 2012 dah kiamat..

hal tu dalam rahasia ALLAH..mungkin boleh jadi esok kiamat..bukankah "kiamat sudah dekat"..?

jadi tak perlu trpengaruh dengan hal-hal semacam itu..yang penting siap sedia saja untuk menyambut hari kiamat tu..bila-bila masa boleh terjadi...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 03:31


di dalam movie 2012:

1. tak jadi kiamat
2. hero mesti selamat
3. nasib baik terlalu banyak (dapat menyelamatkan diri)
4. happy ending
5. grafik, sound ok. cuma jalan cerita yang kurang baik
6. unsur tidal logik yang keterlaluan
7. agak kecewa dengan ending
8. penonton tak dapat menghayati effect kemusnahan bumi sebab dikacau oleh watak 'hero' yang sedang menyelamatkan diri dan keluarganya.

movie 2012 akan lagi best jika:
1. hancurkan terus bumi. jangan ada sesiapa yang terselamat

kesimpulan:
2012 tetap sebuah cerita.


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

  


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

kestari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2006
Ahli No: 27622
Posting: 90
Dari: e_poh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 05:43


bercakap tentang 2012, hari tu baru tengok.. tapi bukan yang kat pawagam tu... 'Nostradamus 2012.

seorang astrologer yang mengkaji tentang 'kemusnahan' yang bakal terjadi pada 2012. dalam kajian tu juga, tak terlepas dengan kaitan mayan yang telah disebut dalam komen sebelum ni.

Hebatnya mereka dalam bidang kajian ni, namun kuasa Allah lebih hebat lagi!

p/s : andai kurang ilmu di dada, segala yang dipaparkan oleh mereka pasti akan terkesan di hati.. dan kemudian.. kita mula mempercayainya. na'uzubillah.


-----------------
$eNyumAn Itu PengUbat LukA di HAtI..


Bookmark and Share

  


  Member Information For kestariProfil   Hantar PM kepada kestari   Pergi ke kestari's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 08:21


Pada 18-11-09 05:43 , kestari posting:

!!! QUOTE !!!

........

p/s : andai kurang ilmu di dada, segala yang dipaparkan oleh mereka pasti akan terkesan di hati.. dan kemudian.. kita mula mempercayainya. na'uzubillah.



oh ye ke ni? hehe, yang lain macam tak setuju saja :malu:


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 08:24


Pada 18-11-09 03:31 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

............

movie 2012 akan lagi best jika:
1. hancurkan terus bumi. jangan ada sesiapa yang terselamat

kesimpulan:
2012 tetap sebuah cerita.



hehe, kira ada unsur tak mahu matilah konsep Mayan ni? ke macam mana?

moga penulis kekal memperjuangkan ISLAM dan diberi kesihatan sempurna pada tahap dirinya manusia biasa. insya-ALLAH ALLAHU AKHBAR



-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 11:34


Kemusnahan Allah lebih dasyat dari kemusnahan gambaran manusia...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 18:10


Pada 18-11-09 11:34 , Luqiem posting:

!!! QUOTE !!!

Kemusnahan Allah lebih dasyat dari kemusnahan gambaran manusia...



benar tuan.....

tuan rasa betul tak:
kata saya yang lalu: hehe, kira ada unsur tak mahu matilah konsep Mayan ni? ke macam mana?

moga penulis kekal memperjuangkan ISLAM dan diberi kesihatan sempurna pada tahap dirinya manusia biasa. insya-ALLAH ALLAHU AKHBAR


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-11-09 21:15


Pada 18-11-09 03:31 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

di dalam movie 2012:

1. tak jadi kiamat
2. hero mesti selamat
3. nasib baik terlalu banyak (dapat menyelamatkan diri)
4. happy ending
5. grafik, sound ok. cuma jalan cerita yang kurang baik
6. unsur tidal logik yang keterlaluan
7. agak kecewa dengan ending
8. penonton tak dapat menghayati effect kemusnahan bumi sebab dikacau oleh watak 'hero' yang sedang menyelamatkan diri dan keluarganya.

movie 2012 akan lagi best jika:
1. hancurkan terus bumi. jangan ada sesiapa yang terselamat

kesimpulan:
2012 tetap sebuah cerita.




betul,cerita tak best sangat lah, jauh langsung nak kaitkan ayat Al-Quran pasal kiamat, tak dapat bayangkan lebih dasyat penerangan Al-Quran daripada cerita ini...kalau nak bagi percentage 5% saja daripada cerita kiamat dalam Al-Quran...ataupun tak ada percent langsung...kiamat yang mana huru hara sampai perempuan mengandung tak sedar anak dilahirkan sudah cukup menceritakan hebat dan dasyatkan kiamat..berbanding cerita ini hanya gempa bumi dan tsunami..itu saja lah kehebatan yang mampu manusia fikirkan.Lepas itu ada pula org hidup, aduiii tak boleh blah betul lah...

Kesimpulan: Cerita biasa, boleh dikatakan tiada langsung kaitan dengan kiamat, cuma effect buat banjir ala-ala tsunami real..itu sajalah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 22:01


Pada 18-11-09 21:15 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-11-09 03:31 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

di dalam movie 2012:

1. tak jadi kiamat
2. hero mesti selamat
3. nasib baik terlalu banyak (dapat menyelamatkan diri)
4. happy ending
5. grafik, sound ok. cuma jalan cerita yang kurang baik
6. unsur tidal logik yang keterlaluan
7. agak kecewa dengan ending
8. penonton tak dapat menghayati effect kemusnahan bumi sebab dikacau oleh watak 'hero' yang sedang menyelamatkan diri dan keluarganya.

movie 2012 akan lagi best jika:
1. hancurkan terus bumi. jangan ada sesiapa yang terselamat

kesimpulan:
2012 tetap sebuah cerita.




betul,cerita tak best sangat lah, jauh langsung nak kaitkan ayat Al-Quran pasal kiamat, tak dapat bayangkan lebih dasyat penerangan Al-Quran daripada cerita ini...kalau nak bagi percentage 5% saja daripada cerita kiamat dalam Al-Quran...ataupun tak ada percent langsung...kiamat yang mana huru hara sampai perempuan mengandung tak sedar anak dilahirkan sudah cukup menceritakan hebat dan dasyatkan kiamat..berbanding cerita ini hanya gempa bumi dan tsunami..itu saja lah kehebatan yang mampu manusia fikirkan.Lepas itu ada pula org hidup, aduiii tak boleh blah betul lah...

Kesimpulan: Cerita biasa, boleh dikatakan tiada langsung kaitan dengan kiamat, cuma effect buat banjir ala-ala tsunami real..itu sajalah..


huh, saya dah dapat faham sikit sinopsis filem. Thanks to hafeezul.
member lain pula, apa pandangan anda? mari kongsi. baik buruk kita ulas bersama.......Ya ALLAH moga penulis kekal memperjuangkan ISLAM dan diberi kesihatan sempurna pada tahap dirinya manusia biasa. insya-ALLAH ALLAHU AKHBAR


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 10:31


Al-Waaqi'ah


Apabila berlaku hari kiamat itu,

Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya.

Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar), dan meninggikan (golongan yang taat).

(Ia berlaku) semasa bumi bergoncang dengan sebebar-benar goncangan.

Dan gunung-ganang dihancur leburkan dengan selebur-leburnya,

Lalu menjadilah ia debu yang bertebaran,

Dan kamu pula menjadi tiga puak (yang berlainan keadaannya);

Iaitu puak pihak kanan; alangkah bahagianya keadaan puak pihak kanan itu?

Dan puak pihak kiri; - alangkah seksanya keadaan puak pihak kiri itu?

Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), - yang akan mendahului (mencapai balasan yang sebaik-baiknya di akhirat kelak);

Mereka itulah orang-orang yang didampingkan (di sisi Allah),

(Tinggal menetap) di dalam Syurga-syurga yang penuh nikmat.

(Di antaranya) sekumpulan besar dari umat-umat manusia yang terdahulu;

Dan sebilangan kecil dari orang-orang yang datang kemudian.

(Mereka duduk di dalam Syurga itu) di atas takhta-takhta kebesaran yang bertatahkan permata;

Sambil berbaring di atasnya dengan berhadap-hadapan.

Mereka dilayani oleh anak-anak muda lelaki yang tetap kekal (dalam keadaan mudanya), yang sentiasa beredar di sekitar mereka, -

Dengan membawa piala-piala minuman dan tekoh-tekoh serta piala atau gelas yang berisi arak (yang diambil) dari sungainya yang mengalir.

Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya.

Dan juga (dibawakan kepada mereka) buah-buahan dari jenis-jenis yang mereka pilih,

Serta daging burung dari jenis-jenis yang mereka ingini.

Dan (mereka dilayani) bidadari-bidadari yang cantik parasnya,

Seperti mutiara yang tersimpan dengan sebaik-baiknya.

(Semuanya itu) sebagai balasan bagi (amal-amal baik) yang mereka telah kerjakan.

Mereka tidak akan mendengar dalam Syurga itu perkataan yang sia-sia dan tiada pula sesuatu yang menyebabkan dosa; -

Mereka hanya mendengar ucapan: " Selamat! Selamat! " (dari satu kepada yang lain).

Dan puak kanan, - alangkah bahagianya keadaan puak kanan itu?

Mereka bersenang-lenang di antara pohon-pohon bidara yang tidak berduri.

Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya,

Dan naungan yang tetap terbentang,

Dan air yang sentiasa mengalir,

Serta buah-buahan yang banyak,

Yang tidak putus-putus dan tidak pula terlarang mendapatnya,

Dan tempat-tempat tidur yang tertinggi keadaannya.

Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya.

(Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan;

Iaitu sebilangan besar dari orang-orang yang terdahulu,

Dan sebilangan besar dari orang-orang yang datang kemudian.

Dan puak kiri, - alangkah seksanya keadaan puak kiri itu?

Mereka diseksa dalam angin yang membakar dan air yang menggelegak

Serta naungan dari asap hitam,

Yang tidak sejuk, dan tidak pula memberi kesenangan.

Sesungguhnya mereka sebelum itu dilalaikan oleh kemewahan (dunia, dari mengingati hukum Tuhan).

Dan mereka pula sentiasa melakukan dosa yang besar,

Dan juga mereka selalu berkata: "Adakah sesudah kita mati serta menjadi tanah dan tulang, betulkah kita akan dibangkitkan hidup semula?

"Dan adakah juga datuk nenek kita yang telah lalu, (akan dibangkitkan hidup semula)? "

Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya orang-orang yang telah lalu dan orang-orang yang terkemudian,

"Tetap akan dihimpunkan pada masa yang ditentukan - pada hari kiamat yang termaklum.

"Kemudian, sesungguhnya kamu wahai orang-orang yang sesat yang mendustakan (kedatangan hari kiamat),

Tetap akan memakan (pada hari itu) dari sebatang pokok, iaitu pokok zaqqum,

"Maka kamu akan memenuhi perut kamu dari pokok (yang pahit buahnya) itu,

"Selepas itu kamu akan meminum pula dari air panas yang menggelegak,

"Iaitu kamu akan minum seperti unta yang berpenyakit sentiasa dahaga dan tidak puas-puas".

Inilah (jenis-jenis azab) yang disediakan untuk menyambut mereka pada hari Pembalasan itu.

Kamilah yang telah menciptakan kamu (dari tiada kepada ada - wahai golongan yang ingkar), maka ada baiknya kalau kamu percaya (akan kebangkitan kamu hidup semula pada hari kiamat).

(Mengapa kamu masih berdegil?) Tidakkah kamu memikirkan keadaan air mani yang kamu pancarkan (ke dalam rahim)?

Adakah kamu yang menciptakannya atau Kami yang menciptakannya?

Kamilah yang menentukan (dan menetapkan masa) kematian (tiap-tiap seorang) di antara kamu, dan Kami tidak sekali-kali dapat dikalahkan atau dilemahkan;

(Bahkan Kami berkuasa) menggantikan (kamu dengan) orang-orang yang serupa kamu (tetapi tidak seperti bawaan kamu), dan berkuasa menciptakan kamu dalam bentuk kejadian yang kamu tidak mengetahuinya.

Dan demi sesungguhnya, kamu telah sedia mengetahui tentang ciptaan diri kamu kali pertama, maka ada baiknya kalau kamu mengambil ingatan (bahawa Allah yang telah menciptakan kamu dari tiada kepada ada, berkuasa membangkitkan kamu hidup semula pada hari akhirat kelak).

Maka (mengapa kamu masih berdegil?) Tidakkah kamu melihat apa yang kamu tanam?

Kamukah yang menumbuhkannya atau Kami yang menumbuhkannya?

Kalau Kami kehendaki, sudah tentu Kami akan jadikan tanaman itu kering hancur (sebelum ia berbuah), maka dengan itu tinggalah kamu dalam keadaan hairan dan menyesal,

(Sambil berkata): "Sesungguhnya kami menanggung kerugian.

"Bahkan kami hampa (dari mendapat sebarang hasil) "

Selain dari itu, tidakkah kamu melihat air yang kamu minum?

Kamukah yang menurunkannya dari awan (sebagai hujan), atau Kami yang menurunkannya?

Kalau Kami kehendaki, Kami akan jadikan dia masin, maka ada baiknya kalau kamu bersyukur.

Akhirnya, tidakkah kamu melihat api yang kamu nyalakan (dengan cara digesek)?

Kamukah yang menumbuhkan pokok kayunya, atau Kami yang menumbuhkannya?

Kami jadikan api (yang tercetus dari kayu basah) itu sebagai peringatan (bagi orang-orang yang lalaikan kebenaran hari akhirat) dan sebagai benda yang memberi kesenangan kepada orang-orang musafir.

Oleh yang demikian - (wahai orang yang lalai) - bertasbihlah dengan memuji nama Tuhanmu Yang Maha Besar (sebagai bersyukur akan nikmat-nikmatNya itu).

Maka Aku bersumpah: Demi tempat-tempat dan masa-masa turunnya bahagian-bahagian Al-Quran, -

Dan sebenarnya sumpah itu adalah sumpah yang besar, kalaulah kamu mengetahuinya, -

Bahawa sesungguhnya (yang dibacakan kepada kamu) itu ialah Al-Quran yang mulia, (yang sentiasa memberi ajaran dan pimpinan),

Yang tersimpan dalam Kitab yang cukup terpelihara,

Yang tidak disentuh melainkan oleh makhluk-makhluk yang diakui bersih suci;

Al-Quran itu diturunkan dari Allah Tuhan sekalian alam.

Patutkah kamu (wahai golongan yang kufur ingkar) bersikap sambilewa terhadap keterangan-keterangan Al-Quran ini?

Dan kamu jadikan sikap kamu mendustakannya (sebagai ganti) bahagian dan nasib kamu (menerima dan bersyukur akan ajarannya)?

Maka alangkah eloknya kalau semasa (roh seseorang dari kamu yang hampir mati) sampai ke kerongkongnya, -

Sedang kamu pada masa itu (berada di sekelilingnya) menyaksikan keadaannya, -

Dan Kami lebih dekat kepadanya daripada kamu, tetapi kamu tidak melihat,

Maka bukankah elok kalau kamu orang-orang yang tidak dikuasai (dan tidak tunduk kepada kekuasaan Kami), -

Kamu kembalikan roh itu (kepada keadaan sebelumnya) jika betul kamu orang-orang yang benar ?

Kesudahannya: jika ia (yang mati itu) dari orang-orang " Muqarrabiin ",

Maka (ia akan beroleh) rehat kesenangan, dan rahmat kesegaran, serta Syurga kenikmatan.

Dan jika ia dari puak kanan,

Maka (akan dikatakan kepadanya):" Selamat sejahtera kepadamu, (kerana engkau) dari puak kanan".

Dan jika ia dari (puak kiri) yang mendustakan (Rasulnya), lagi sesat,

Maka sambutan yang disediakan baginya adalah dari air panas yang menggelegak,

Serta bakaran api neraka.

Sesungguhnya (segala yang disebutkan) itu adalah kebenaran yang diyakini.

Oleh itu, bertasbihlah dengan memuji nama Tuhanmu Yang Maha Besar.


Bookmark and Share

  


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

faried
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26185
Posting: 150
Dari: kedah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 10:32


kiamat lebih dahsyat dari filem 2012.....kiamat hanya akan berlaku dalam sekelip mata sahaja......seseorang yang ingin menyuap makanan ke dalam mulutnya tak sempat menyuap makanan tersebut..... seseorang yang memerah susu, tak sempat untuk di minum.... kiamat hari yang teramat dahsyat, hari dimana hancurnya 'alam' ini...... bukan hanya bumi, tetapi segala sesuatu. semuanya akan hancur....


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For fariedProfil   Hantar PM kepada faried   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 16:04


hati-hati...penyerangan terhadap aqidah..melalui film2 yang ada..

aqidah sedang diserang..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 16:09


salam

terima kasih azuhaf for that post....
sangat bermakna

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 16:21


Pada 18-11-09 21:15 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-11-09 03:31 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

di dalam movie 2012:

1. tak jadi kiamat
2. hero mesti selamat
3. nasib baik terlalu banyak (dapat menyelamatkan diri)
4. happy ending
5. grafik, sound ok. cuma jalan cerita yang kurang baik
6. unsur tidal logik yang keterlaluan
7. agak kecewa dengan ending
8. penonton tak dapat menghayati effect kemusnahan bumi sebab dikacau oleh watak 'hero' yang sedang menyelamatkan diri dan keluarganya.

movie 2012 akan lagi best jika:
1. hancurkan terus bumi. jangan ada sesiapa yang terselamat

kesimpulan:
2012 tetap sebuah cerita.




betul,cerita tak best sangat lah, jauh langsung nak kaitkan ayat Al-Quran pasal kiamat, tak dapat bayangkan lebih dasyat penerangan Al-Quran daripada cerita ini...kalau nak bagi percentage 5% saja daripada cerita kiamat dalam Al-Quran...ataupun tak ada percent langsung...kiamat yang mana huru hara sampai perempuan mengandung tak sedar anak dilahirkan sudah cukup menceritakan hebat dan dasyatkan kiamat..berbanding cerita ini hanya gempa bumi dan tsunami..itu saja lah kehebatan yang mampu manusia fikirkan.Lepas itu ada pula org hidup, aduiii tak boleh blah betul lah...

Kesimpulan: Cerita biasa, boleh dikatakan tiada langsung kaitan dengan kiamat, cuma effect buat banjir ala-ala tsunami real..itu sajalah..


yups.. that's why in my post earlier i said ianya sebuah CERITA only.. mana ada orang selamat masa kiamat.. pulak tu, orang kaya + hero saja yang selamat..
lepas itu USA lah satu-satunya gomen yang berkuasa nak umumkan bahaya bencana tahap dunia ini.. filem ni lebih kepada nak tunjuk betapa hebatnya USA yang hampeh ni.. hehehe.. macam dah tak ada idea nak menaikkan(menunjuk hebat) pula USA ni.. huhuhu...


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-09 18:31


Pada 20-11-09 16:09 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam

terima kasih azuhaf for that post....
sangat bermakna


Sama-sama, marilah kita bersama mertabatkan Islam dan mengembalikan Al-Quran dalam sanubari diri masing-masing.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 14:36


Pada 20-11-09 16:04 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

hati-hati...penyerangan terhadap aqidah..melalui film2 yang ada..

aqidah sedang diserang..



ha'ah.......ya ALLAh sihatkan tubuh badan kami, amien ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 00:20


saya dah pun tengok cerita ni...WAH sangat-sangat seronok.....tak tahan bila babak pelakon lari naik kapal terbang tu dan juga masa tidal wave di himalaya,tak dapat digambarkan macam mana bila tidal wave boleh sampai ke gunung everest....


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 06:53


Pada 22-11-09 00:20 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah pun tengok cerita ni...WAH sangat-sangat seronok.....tak tahan bila babak pelakon lari naik kapal terbang tu dan juga masa tidal wave di himalaya,tak dapat digambarkan macam mana bila tidal wave boleh sampai ke gunung everest....



wow, efek yang menakjubkn sehingga boleh bayang membayangkan :kelip:


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 771
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 09:31


suka kat effect dia saja.. nampak real


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Pergi ke hafiz_along_83's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 09:55


cd filem ni dah kelua ke belum?



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 11:39


ooo.. ana tak tegok lagi cerita ni.. banyaknye komen-komen.. rasa macam malas dah nak tengok.. hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 12:21


Pada 24-11-09 06:53 , gezerg posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-11-09 00:20 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah pun tengok cerita ni...WAH sangat-sangat seronok.....tak tahan bila babak pelakon lari naik kapal terbang tu dan juga masa tidal wave di himalaya,tak dapat digambarkan macam mana bila tidal wave boleh sampai ke gunung everest....



wow, efek yang menakjubkn sehingga boleh bayang membayangkan :kelip:



hehe,menghayati filem lah katakan :-D :-D :-D


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 22:28


Pada 10-11-09 23:41 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

pada gezerg....inilah dia Kenapa diciptakan manusia berpuak2.....supaya kita boleh kenal budaya dan adat bangsa lain.....ada yang pernah saya tengok lagilah.....kepercayaan kaum tu pada hari kiamat apabila makhluk dari angkasa lepas menyerang bumi dan siap buat kubu bawah tanah lagi



fuh,, pandangan yang saya cari2..sememangnya rugi bagi manusia menonton filem hanya sekadar mencari hiburan dan keseronokan semata-mata kerana didalam filem itu lah manusia belajar mempelajari banyak benda dari kepada budaya,sosiol,ekonomi,agama,dan politik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 10:38


Pada 24-11-09 22:28 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-09 23:41 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

pada gezerg....inilah dia Kenapa diciptakan manusia berpuak2.....supaya kita boleh kenal budaya dan adat bangsa lain.....ada yang pernah saya tengok lagilah.....kepercayaan kaum tu pada hari kiamat apabila makhluk dari angkasa lepas menyerang bumi dan siap buat kubu bawah tanah lagi



fuh,, pandangan yang saya cari2..sememangnya rugi bagi manusia menonton filem hanya sekadar mencari hiburan dan keseronokan semata-mata kerana didalam filem itu lah manusia belajar mempelajari banyak benda dari kepada budaya,sosiol,ekonomi,agama,dan politik.


orang kita ni kebanyakan tengok cuma sekadar tengok......kalau ada yang teliti memang nampak semua sekali


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 25-11-09 11:21


filemnie memang tak masuk akal sama sekali... sebab ia cuma penerangan kiamat ataupun lebih dikenali sebagai 'doomsday' dikalangan yahudi kristian... kalau kita semua kaji al-quran dengan teliti, kejadian kiamat adalah berlakunya kehancuran dan tiada siapa pun yang akan selamat darinya.... tapi dalam filem ini hero nya boleh pula selamat... apa yang berlaku dalam filem ini hanya tokok tambah dalam kitab bible sahaja... saya boleh dan akan terangkan mengenai kiamat menurut al-quran jika ada kelapangan... insyallah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

pokokpalasss
Warga Rasmi
Menyertai: 25.11.2009
Ahli No: 38397
Posting: 1

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 15:26


assalamualaikum...biar p....dah mereka (yang buat filem 2012 tu) dr golongan yang tidak lagi mendapat hidayah ALLAH...mencipta filem sekadar untuk keuntungan....kita sebagai MUSLIM sepatutnya tak perlu rasa tergugat barang sedikit pun keimanan kita dek filem 2012 tu...bagi depa...manuasia mampu lari dari KIAMAT....sedangkan kan RASULLULAH dah bagitau pada masa KIAMAT tersebut....awan2 berguguran...jatuh satu persatu....bukit-bukau tercabut dari tempatnya....dan langit akan dilipat bersama-sama dengan bumi.....kira dalam filem 2012 tu masih ada manusia yang konon2nya berjaya selamat....tu bukan KIAMAT....tu bala dari ALLAH.....renungkan lah....wasallamm

Bookmark and Share

  


  Member Information For pokokpalasssProfil   Hantar PM kepada pokokpalasss   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 23:25


Pada 25-11-09 15:26 , pokokpalasss posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...biar p....dah mereka (yang buat filem 2012 tu) dr golongan yang tidak lagi mendapat hidayah ALLAH...mencipta filem sekadar untuk keuntungan....kita sebagai MUSLIM sepatutnya tak perlu rasa tergugat barang sedikit pun keimanan kita dek filem 2012 tu...bagi depa...manuasia mampu lari dari KIAMAT....sedangkan kan RASULLULAH dah bagitau pada masa KIAMAT tersebut....awan2 berguguran...jatuh satu persatu....bukit-bukau tercabut dari tempatnya....dan langit akan dilipat bersama-sama dengan bumi.....kira dalam filem 2012 tu masih ada manusia yang konon2nya berjaya selamat....tu bukan KIAMAT....tu bala dari ALLAH.....renungkan lah....wasallamm


:) kalau filem yang kot2 org melayu nak tengok nanti ialah filem myspy. yang ni tak sapa dengan 2012. 2012 is something, myspy may be to think? tak tahu lah kan    tunggu kawan-kawan yang pergi nonton 'repot' sini     :-D


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 18:19


di arafah kini berjuta manusia.....

Ya ALLAH, sihatkan tubuh badan ku, jadikan anakku pejuang ISLAM, izinkan kami menjadi tetamu Haji MU ya ALLAH. izinkan aku berjaya dunia akhirat......, AMPUNI DOSA KEDUA IBU BAPAku dan dapatlah aku sambung belajar ya ALLAH


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 19:22


Tahu tak Kenapa kalendar orang Maya berhenti pada tahun 2012?




























/
Muahahahaha!!! Dah! Pergi sambung balik kerja tu...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 22:18


Pada 26-11-09 19:22 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Tahu tak Kenapa kalendar orang Maya berhenti pada tahun 2012?

may be tak sempat belajor nombor seterusnya. barangkali lah kan
Ya ALLAH, sihatkan tubuh badan ku, jadikan anakku pejuang ISLAM, izinkan kami menjadi tetamu Haji MU ya ALLAH. izinkan aku berjaya dunia akhirat......, AMPUNI DOSA KEDUA IBU BAPAku dan dapatlah aku sambung belajar ya ALLAH



























/
Muahahahaha!!! Dah! Pergi sambung balik kerja tu...



:-D :bunga:


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 27-11-09 00:57


Pada 10-11-09 21:56 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

filem yang menunjukkan kemusnahan dunia itu ke??
org barat ini duduk fikir kearah begitu, tapi hakikatnya tak begitu,ia amat dan lebih dahsyat lagi dari apa yang dibayangkan yakni hari KIAMAT..
buat cerita macam itu tapi tak xinsaf2 juga...

Assalamualaikum ....
ceritanya menarik...sound effect gempaq..bukan tak insaf2..kita ni yang kurang berdakwah.... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-11-09 08:51


Pada 27-11-09 00:57 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-09 21:56 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

filem yang menunjukkan kemusnahan dunia itu ke??
org barat ini duduk fikir kearah begitu, tapi hakikatnya tak begitu,ia amat dan lebih dahsyat lagi dari apa yang dibayangkan yakni hari KIAMAT..
buat cerita macam itu tapi tak xinsaf2 juga...

Assalamualaikum ....
ceritanya menarik...sound effect gempaq..bukan tak insaf2..kita ni yang kurang berdakwah.... :berfikir:


ya ALLAH ampunilah penulis gezerg ini kerana masih tidak dapat berdakwah atau berdakwah secara lemahSihatkan penulis gezerg dan menjadi pejuang ISLAM walaupun sedikit. insya-ALLAH

Salam Aidil Adha, Maaf Zahir Batin.....ALLAHU AKHBAR
ALLAHU AKHBAR
ALLAHU AKHBAR

Walillahil hamd......wallahu'alam bissowab


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-11-09 09:34


Cerita tentang hari kiamat...
tapi dunia tak hancur pun....

Bookmark and Share

  


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-11-09 11:14


Pada 28-11-09 09:34 , itqaan_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Cerita tentang hari kiamat...
tapi dunia tak hancur pun....


hubbud dunia.......moga kita cinta mati di jalan ALLAH.....insya-ALLAh penulis si gezerg pun sama. amien Ya ALLAH Ya Rahman Ya Rahhim.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

anaksoleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7759
Posting: 32
Dari: Sigapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 11:07


Salam:)
Share saja ;0
Btw ana tak pena jejak pawagam seumur hidup ana;)
Mungkin buat selamanya,InsyaAllah.
Hmm...tengok trailer macam best.nanti nak cuba juga tengok,TAPI!yang buat big issue,
agama lain ada yang kata 2012 kiamat...hm....
ada org Islam kita pun percya..
Pelik sangat niy,org tahu kiamat nak dekat,tapi tak nak taubat2 lagiy niy...:(



Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehProfil   Hantar PM kepada anaksoleh   Pergi ke anaksoleh's Website   Quote dan BalasQuote

nur_aiza65
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2004
Ahli No: 10307
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 14:55


tengok lah ninja assassin, lagi best dari 2012..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_aiza65Profil   Hantar PM kepada nur_aiza65   Pergi ke nur_aiza65's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 07:30


Pada 07-12-09 14:55 , nur_aiza65 posting:

!!! QUOTE !!!

tengok lah ninja assassin, lagi best dari 2012..hehehe

setuju..... memang tragis dan sadis.... hehehe.... :-D


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 08-12-09 08:29


Cerita tu menarik walaupun ada ala-ala tamil atau hindustan pun ada ..sebab melampau-lampau hebatnya hero tu... secara umumnya, sebenarnya cerita tu mengaitkan sains...tau tak kita sedang menuju satu fenomena yang dipanggil "high solar year" . Siapa budak geomatik dia mesti faham....kesan aktiviti matahari kepada bumi...kira macam ribut solar kat matahari dan ia menghembuskan bahang yang beri kesan pada ionosphere bumi...fenomena tu berlaku start 2010 sebelum mencapai kemuncak pada 2012... 1 cycle makan masa *10 tahun...tapi impaknya tak pasti lagi, so far menyebabkan signal loss, power tripping (macam dekat kanada tahun *1999..) sebab mengganggu medan magnetik bumi..cuma org kafir ni mengaitkan impak fenomena ni dengan bencana alam yang dahsyat.. tu saja.. Dan siapa yang belajar Oseanografi, mungkin boleh appreciate term2 dalam filem 2012... overall, oklah filem ni cuma mengarut bnykla jugak

Bookmark and Share

  


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-12-09 18:01


dah tengok...tapi itulah..endingnya, her0 dan fmily dia selamat juga..entah pa2 lah yang dw0rg (org kafir) bayangkn pasal kiamat ni..

wallahua'lam~

Bookmark and Share

  


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 11:46


pengarah dan penulsi skrip memfilemkan kehancuran dunia berdasarkan ilmu dan pengetahuan yang mereka ada...
itu pun dah cukup mengerunkan....
bagaimana pula hari kiamat nanti? pastinya berganda-ganda kegerunannya..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 11:22


dalam majalah Al-Islam mempersoalkan filem tersebut sebenarnya menghina atau menyanjung islam..pada mulanya niat pengarah nak musnahkan kaabah juga..tapi tak jadi difilemkan..takut nanti jadi kontroversi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

myadreenaz
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2010
Ahli No: 39023
Posting: 9
Dari: bandar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 15:30


salam,

bila tengok cerita ni rasa kelakar sebab terlintas kat otak " oh, begini rupanya omputih (org kafir) fikir pasal hari qiamat"....kesimpulannya, segala cerita pun, nak tengok kena guna akal + ilmu untuk menilai...at the end it's just a story~

Bookmark and Share

  


  Member Information For myadreenazProfil   Hantar PM kepada myadreenaz   Quote dan BalasQuote

muasz
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2010
Ahli No: 39020
Posting: 5
Dari: egypt

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 19:26


Salam...sedikit perkongsian,
Kita perlu rujuk semula kepada Al-Quran dan As-Sunnah semla untuk megetahui lebih mendalam tentang Hari Kiamat. Ada ayat al-Quran yang menjelaskan bahwa tiada sesiapa pun yang tahu apa yang akan terjadi esok hari- apatah lagi hari Kiamat. Cuma dalam hadis2 Rasulullah SAW ada menjelaskan tanda-tandanya, seperti dalam hadis kedua Arbain Nawawi.
Apa yang penting apabila dikhabarkan tentang hari Kiamat kian hampir dengan tanda-tanda nya daripada Al-Quran dan As-Sunnah, peranan kita ialah terus istiqomah untuk beramal makruf nahi mungkar bagi menempuh hari itu...


-----------------
Ingatlah Allah selalu.


Bookmark and Share

  


  Member Information For muaszProfil   Hantar PM kepada muasz   Pergi ke muasz's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-10 23:00


anda semua memang tererbagi pendapat

apa kata tukar anda punya hebat becakap kepada hebat buat


buat filem ke... hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

cendana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34379
Posting: 184

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 16:33


hmm...nampak nya baru2x ni dah ada filem dr barat juga yang sama dengan filem 2012 ni nama nya "Legion" mengisahkan tentang kiamat juga...tapi yang ini lagi dahsyat..siap ada adegan malaikat berkepak dan bergaduh dan memang boleh menggugat akidah kita ...sebagai org islam...apa lah lagi selepas ni propaganda mereka ni untuk memburukkan islam...tak habis-habis...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cendanaProfil   Hantar PM kepada cendana   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 00:34


salam... rasanya ni bukan cerita pasal kiamat, kalau kiamat mana ada org yang hidup. Apa yang saya faham cerita pasal pergerakan kerak bumi yang memang dah diramalkan. Perkara ni memang berlaku tapi kita tak tahu bila masanya, beratus juta tahun sebelum ni pun memang dah terjadi.... dalam Discovery ch memang ada cerita pasal benda ni. Waullahualam.....


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

  


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

recessbox
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.01.2010
Ahli No: 39107
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 12:34


best ke cerita ni?
saya belum ada peluang nak tengok

Bookmark and Share

  


  Member Information For recessboxProfil   Hantar PM kepada recessbox   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-10 11:28


nak hampir dah.. ni dah tahun 2010.. lagi 2 tahun lah gayanye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.247167 saat. Lajunya....