Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Apakah Buku Yang Pertama Anda Baca?


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Apakah Buku Yang Pertama Anda Baca?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apakah Buku Yang Pertama Anda Baca?

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 14:08


Assalamualaikum

:berfikir: sekadar bertanya..ana kalau tak silap buku ABC masa d tadika dulu..almaklumlah..mungkin ada di kalangan entum yang dah boleh membaca dalam seawal usia 3 @ 4 tahun..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 14:49


salam..tak ingat lah buku apa...

tapi ada 1 buku yang hingga saat ni terkesan diingatan saya..
buku tu yang membuat saya pindah dari sekolah umum yang biasa-biasa yang belajar agama islam 2 jam dala seminggu k sekolah yang belajar agama setiap hari dari pagi hingga malam...

buku tu yang membuat saya berubah...yang mengubah cara fikir saya...

buku tu bertajuk" alqur'an dan terjemah"


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

  


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 18:52


buku pertama?
kecil-kecil mana nak ingat..huhuhu
suka baca buku2 motivasi diri

Bookmark and Share

  


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-09 21:30


patutlah hebat pemikiran ente ya wildan..namun jaga2 dengan org yang jahil..nanti pasti depa tersilap paham


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

Fati_bumbum
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2007
Ahli No: 32000
Posting: 48
Dari: ALoR Setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 01:07


hikayat merong mahawangsa, hikayat malim deman, hikayat awang sulung merah muda dan seangkatan dengannya, ana sekolah kampong nun jauh dipendalaman,

zaman kecil-kecil dulu ana terpesona dengan kesaktian anak-anak raja dahulukala, time lahir diiring dengan ribut taufan menggila, kilat sabung menyabung, gelegar patah dan bayi tersebut meluncur jatuh ke tanah.

walaupun antara faham dengan tak berapa nak faham dengan bahasa hikayat, sesungguhnya ana percaya dengan cerita itu semua.. haha zaman kanak-kanak. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fati_bumbumProfil   Hantar PM kepada Fati_bumbum   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 05:21


kecil-kecil memang tak minat baca buku..
tapi buku pertama rasanya kompem buku cerita..=p


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 08:59


hehe.. buku pertama, buku ABC dengan buku alip ba ta lah rasanya.. :P


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-10 13:42


27 league under the sea(bukan baca pun. tengok gambar dengan tulisan depan saja)

ingat sungguh sebab gerun dengan gambar octopus lilit penyelam kat kulit buku warna ungu tu


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 07:26


erm...entah xigtla....buku abc agaknya...xpn buku alif ba ta.....


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 08:58


kalau baca mukaddam boleh tak????? :-D :-D :-D :-D


belajar dari arwah nenek hehehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Fati_bumbum
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2007
Ahli No: 32000
Posting: 48
Dari: ALoR Setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 11:12


Pada 29-03-10 08:58 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kalau baca mukaddam boleh tak????? :-D :-D :-D :-D


belajar dari arwah nenek hehehehe



kalau kecil-kecil tak baca buku mukaddam, eeeeee.... tak tau lah besar-besar nanti jadi apa.... :terliur:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fati_bumbumProfil   Hantar PM kepada Fati_bumbum   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 17:41


jangan begitu....

ada mungkin, yang dianggap tidak berilmu agama sejak kecil itulah yang bakal mengadap ygESA dengan putih bersih tanpa dosa di AKHIR hayatnya

ada mungkin juga, yang dilihat berilmu agama sejak kecil itu pula yang hanyut dibawa arus dosa di akhir hayatnya.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayaku
Warga Rasmi
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 39618
Posting: 8

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 12:40


salam...

buku pertama ek..hmmm..
tak silap..

-bacalah anakku-
parents belikan..
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayakuProfil   Hantar PM kepada sayaku   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:28


lupa buku pertama yang dibaca....

tapi terkenang sangat dengan buku2 tulisan Enid Blyton yang sudah dialih bahasa....tu saja yang banyak kat library sekolah dulu...

maaf....mmm lari topik sikit....
saya mencari buku mutaba'ah amal yang kecil saiznya dan dapat disimpan dalam handbag.....pernah lihat seorang penceramah bawa dalam kocek bajunya, katanya dibeli di Kuala Lumpur. Puas cari kat sini tak jumpa....sesiapa yang boleh tolong carikan dan belikan untuk saya tolong pm ya.....saya inginkan dalam 20 buah...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 13:31


maksud akak buku yang untuk cek amaliyah yaumiyah tu k?yang ada jadwal2 dan jenis amal2 setiap hari tu k?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 14:42


Assalamualaikum

Buku pertama ana baca buku cerita kanak-kanak :)

best baca buku tu


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-10 14:47


:-)

Buku pertama sejak dari lahir..:kelip:

dah celik saja mata, pandai saja membaca & berkata,
kitab Muqaddam dan Al-Quraan yang menjadi best friend ana.

masa kecil kalau nak lari saja p rumah sepupu ke,
mana-mana lah ikut makcik & pakcik... kena lalu dulu (pengetua)
ayah ana lah..:sopan: jangan kata nak keluar kalau satu hari
tak buka kitab mengaji.

sehingga lah kini dan InsyaALLAH selama2nya.:bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 19:10


salam..
sekadar ingin berkongsi..
jika anda peminat buku2 islam...
boleh layari laman web ini..
www.stormreaders.net/kaseh88
terdapat pelbagai buku2 menarik :)


-----------------
layari www.stormreaders.net/kaseh88 untuk mendapatkan buku2 islam..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

mohdazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2010
Ahli No: 39608
Posting: 73
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 09:43


buku yang membuatkan saya jatuh cinta pada buku adalah novel konserto terakhir.lepas baca buku tersebut saya terus jadi kaki buku terutamanya buku motivasi


YM: [email protected]


-----------------
http://cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdazriProfil   Hantar PM kepada mohdazri   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-10 15:02


Pada 05-04-10 13:31 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

maksud akak buku yang untuk cek amaliyah yaumiyah tu k?yang ada jadwal2 dan jenis amal2 setiap hari tu k?


mungkinlah agaknya...
buku yang kita boleh tanda amalan2 yang kita lakukan termasuk amalan2 sunat kita sehari-hari...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12424 saat. Lajunya....