Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 78
Ahli: 0
Jumlah: 78




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bagaimana cara anda memilih...???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bagaimana cara anda memilih...???

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana cara anda memilih...???

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 11:02


Assalamualaikum
:bunga:

anda memang sudah terlahir dalam islam..
tapi, bagaimana jika anda dulu terlahir dalam keluarga yang bukan islam...mungkin dalam hindu, budha, atau orang asli yang tak ada agama?

bagaimana anda akan mencari tuhan...bagaimana anda akan mencari agama yang benar?

semoga berguna..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 11:06


Adakah orang boleh jawab soalan begini
Kalau semua pun lahir dalam keluarga Islam
??


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 11:11


saya yakin ada yang boleh jawab...
bukankah kita dan semua memiliki akal yang sama-sama diberikan oleh allah...
dan akal ini merupkan modal utama kita untuk mengenal DIA sang maha pencipta...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 14:10


Amat sukar untuk menjawab persoalan ini..kerana kita terlahir dengan agama masing-masing...apapun walau kita lahir dalam agama islam namun tidak mengamalkan cara hidup islam, di mana silapnya?? tepu dada tanya iman...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 18:56


hidayah itu milik Allah :)

hati-hati manusia itu milik Allah :)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 08:55


Pada 26-10-09 18:56 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

hidayah itu milik Allah :)

hati-hati manusia itu milik Allah :)



:kelip: saya setuju dengan cik smile_roses


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 13:48


Pada 26-10-09 18:56 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

hidayah itu milik Allah :)

hati-hati manusia itu milik Allah :)

sangat tepat apa yang ukhty katakan..
tapi..semua itu juga perlu adanya usaha kan?
seseorang tu kalau dia tak berusaha untuk menjadi orang yang baik, tentu dia takkan jadi yang baik..kan?
hidup ni memilih...allah memberi jalan, dan kita yang memilih...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:38


memang benar kata-kata akhi
saya lalui segalanya sendiri, untuk menjadi lebih baik
memang kena usaha, kalau hanya berkata2 tidak mampu merubah apa-apa
akal yang Allah berikan untuk kita gunakan dengan bijaksana
memilih jalan mana yang kita akan ikuti :)
usaha untuk mendapatkan hidayah Allah


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:42


Pada 27-10-09 14:38 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

memang benar kata-kata akhi
saya lalui segalanya sendiri, untuk menjadi lebih baik
memang kena usaha, kalau hanya berkata2 tidak mampu merubah apa-apa
akal yang Allah berikan untuk kita gunakan dengan bijaksana
memilih jalan mana yang kita akan ikuti :)
usaha untuk mendapatkan hidayah Allah

hhmm...jadi, nak dapatkan hidayah tu pun kena ada usaha juga kan..?kena sediakan hati..kena bersihkan hati dan jiwa...dan banyak lagi..
setelah dapat pun, kena menjaganya...merawatnya..menyuburkannya..kan?
jika diuji oleh allah, kita pun kena usaha untuk bertahan dan tetap sujud padaNya..kan?

hhmm...jadi macam tu lah...

yang saya maksudkan dengan soalan saya ni adalah..
bagaimana anda membuktikan secara akal dan manusiawi bahwa agama islam yang kita pilih ni adalah agama yang benar..yang hak?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:45


bagaimana hendak membuktikan,
bagi saya, saya punya pengalaman hidup sendiri untuk membuktikan yang Islam adalah agama yang benar, bersesuaian dengan fitrah sebagai manusia.
tidak untuk menulis di dalam forum tentang kisah kehidupan saya, kerna bagi saya biarlah saya dan Allah saja yang mengetahui.. saya pasti sahabat-sahabat lain juga punya pengalaman sendiri yang berbeza yang menyebabkan kita yakin islam adalah agama benar dan bersesuaian dengan fitrah kita :)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 14:52


Pada 27-10-09 14:45 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana hendak membuktikan,
bagi saya, saya punya pengalaman hidup sendiri untuk membuktikan yang Islam adalah agama yang benar, bersesuaian dengan fitrah sebagai manusia.
tidak untuk menulis di dalam forum tentang kisah kehidupan saya, kerna bagi saya biarlah saya dan Allah saja yang mengetahui.. saya pasti sahabat-sahabat lain juga punya pengalaman sendiri yang berbeza yang menyebabkan kita yakin islam adalah agama benar dan bersesuaian dengan fitrah kita :)

hhmm..setiap pertemuan,perkenalan,leangkah kaki, pasti ada manfaat yang allah sembunyikan...yang allah sediakan untuk orang yang mahu memanfaatkannya...

kisah hidup orang-orang terdahulu, untuk menjadi pengajaran untuk kita dan yang lain..kisah hidup sahabat kita untuk pengajaran untuk kita...kalau itu baik, kita lakukan semoga dapat kebaikan..jika itu buruk, coba kita jauhi agar selamat dr bahaya yang sama...


cara kita memilih dan membuktikan islam agama benar itu secara akal..semoga hal ini juga berguna untuk yang lain, bahkan untuk orang yang belum masuk islam...agar mereka kenal islam itu secara jelas..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 15:31


Firman Allah Taala, maksudnya: "Sesungguhnya agama(1) yang diredhai Allah ialah Islam(2) ..." (19, Ali Imran).

"Sesiapa yang menurut jalan yang lain dari apa yang disyariatkan Allah sebagai agamanya, maka tidak sekali-kali akan diterima daripadanya .." (85, Ali Imran).

(1) Agama: Ialah undang-undang dan cara hidup yang ditetapkan oleh Allah s.w.t. untuk manusia mendapat - dengan sebabnya - nikmat yang sebenar dan kebahagiaan yang kekal.
(2) Islam: Dipakai dengan erti:
Pertama - Mematuhi segala perkara yang disampaikan dan diterangkan oleh Rasulullah s.a.w., seperti yang tersebut pada Ayat 19, surah Ali Imran.
Kedua - Hukum-hukum syarak dan keterangan-keterangan yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w., seperti yang tersebut pada Ayat 85, Surah Ali Imran.
Ketiga - Agama yang dibawa dan disampaikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Seperti yang tersebut pada Ayat 3, Surah Al-Maidah, yang maksudnya: "Dan aku telah redhakan Islam itu menjadi agama untuk kamu."


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:38


Pada 27-10-09 15:31 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Firman Allah Taala, maksudnya: "Sesungguhnya agama(1) yang diredhai Allah ialah Islam(2) ..." (19, Ali Imran).

"Sesiapa yang menurut jalan yang lain dari apa yang disyariatkan Allah sebagai agamanya, maka tidak sekali-kali akan diterima daripadanya .." (85, Ali Imran).

(1) Agama: Ialah undang-undang dan cara hidup yang ditetapkan oleh Allah s.w.t. untuk manusia mendapat - dengan sebabnya - nikmat yang sebenar dan kebahagiaan yang kekal.
(2) Islam: Dipakai dengan erti:
Pertama - Mematuhi segala perkara yang disampaikan dan diterangkan oleh Rasulullah s.a.w., seperti yang tersebut pada Ayat 19, surah Ali Imran.
Kedua - Hukum-hukum syarak dan keterangan-keterangan yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w., seperti yang tersebut pada Ayat 85, Surah Ali Imran.
Ketiga - Agama yang dibawa dan disampaikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Seperti yang tersebut pada Ayat 3, Surah Al-Maidah, yang maksudnya: "Dan aku telah redhakan Islam itu menjadi agama untuk kamu."

itu bagi orang yang dah baca alqur'an tu...

macam mana pulak orang yang sama sekali tak pernah dengar pun kata "islam" atau nama "allah"..?kalau ayat tu saja..,tentu tak boleh menuntun akal...kenapa harus islam..kenapa pulak islam saja yang benar yang lain tak..?apanya yang benar?apa pulak yang menjadi bukti2 kebenaran tu..?


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 15:41


Kenapa pula tak boleh menuntun akal?

"Itulah kitab (Quran) tidak ada keraguan padanya, sebagai petunjuk kepada orang yang bertaqwa" (Surah Al-Baqarah:2)

Bukankan hati Saidina Umar Al-Khattab yang keras sebelum dia memeluk islam menjadi lembut bila terdengar ayat2 Al-Quran? Dia mengucap syahadah setelah mendengar surah thaha.

"Dan jika kamu ragu-ragu tentang apa yang Kami turunkan atas hamba Kami, maka bawalah datang dengan satu surah yang seumpama Quran dan ajaklah penolong-penolong kamu selain Allah jika kamu orang yang benar. " (Surah Al-Baqarah:23)

"Maka jika kamu tidak melakukannya (iaitu membawa satu surah seumpama Quran) dan kamu tidak akan mampu melakukannya, maka takutlah akan api neraka di mana bahan bakarnya ialah manusia dan batu." (Surah Al-Baqarah:24)

Hidayah itu milik Allah...Allah beri hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki dengan pelbagai cara yang tidak dijangka...dan tiada siapa mampu menghalangnya ketika Allah menghendaki.

sebenarnya bukti kewujudan Allah terdapat di mana-mana sama ada orang itu nak mengakui sahaja atau pun tidak..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 15:44


Pada 28-10-09 15:41 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa pula tak boleh menuntun akal?

"Itulah kitab (Quran) tidak ada keraguan padanya, sebagai petunjuk kepada orang yang bertaqwa" (Surah Al-Baqarah:2)

Bukankan hati Saidina Umar Al-Khattab yang keras sebelum dia memeluk islam menjadi lembut bila terdengar ayat2 Al-Quran? Dia mengucap syahadah setelah mendengar surah thaha.

"Dan jika kamu ragu-ragu tentang apa yang Kami turunkan atas hamba Kami, maka bawalah datang dengan satu surah yang seumpama Quran dan ajaklah penolong-penolong kamu selain Allah jika kamu orang yang benar. " (Surah Al-Baqarah:23)

"Maka jika kamu tidak melakukannya (iaitu membawa satu surah seumpama Quran) dan kamu tidak akan mampu melakukannya, maka takutlah akan api neraka di mana bahan bakarnya ialah manusia dan batu." (Surah Al-Baqarah:24)

Hidayah itu milik Allah...Allah beri hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki dengan pelbagai cara yang tidak dijangka...dan tiada siapa mampu menghalangnya ketika Allah menghendaki.

sebenarnya bukti kewujudan Allah terdapat di mana-mana sama ada orang itu nak mengakui sahaja atau pun tidak..

itu kalau anda baca alqur'an..macam mana kalau anda dilahirkan ditengah hutan..hidup jauh dr orang-orang islam...tak pernah dengar nama alqur'an..tak tahu bahasa melayu..tak tahu membaca..

macam mana awak memilih..?membuktikan..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 16:14


Jawapan boleh didapati dari Ustaz Ravi Abdullah dan juga Dr Ridhuan Tee Abdullah agaknya.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 02:56


sebenarnya bukan bagaimana kita memilih tu sebagai tujuan pertanyaan..tapi bagaimana kita membuktikan secara akal kita tanpa menggunakan ayat2 dari kitab suci bahwa islam itu agama yang hak....


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

mutmainah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37471
Posting: 96
Dari: sbh-kedah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-09 17:55


syukur alhamdullilah saya lahir sebagai umat islam....pernah juga terfikir perkara tu...saya bersa gerun juga tapi...itulah ALLAH MAHA MEMGETAHUI DIA TAHU APA YANG BAIK UTUK HAMBAHNYA...semoga matinya kita dalam islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mutmainahProfil   Hantar PM kepada mutmainah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-09 02:12


Pada 31-10-09 17:55 , mutmainah posting:

!!! QUOTE !!!

syukur alhamdullilah saya lahir sebagai umat islam....pernah juga terfikir perkara tu...saya bersa gerun juga tapi...itulah ALLAH MAHA MEMGETAHUI DIA TAHU APA YANG BAIK UTUK HAMBAHNYA...semoga matinya kita dalam islam...

itulah yang ingin saya sampaikan...itulah satu rasa yang ingin kita selami dan rasakan sehingga akal kita akan bergerak mencari penciptaNYA...


pembahasan ini masih panjang...hingga tahap saya akan membahas.."betulkah allah itu maha adil..?"kita akan buktikan bahwa allah itu maha adil sehingga pemahamn kita umat islam yang ada sekarang ini akan lebih berusaha untuk menjadi lebih baik...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.128349 saat. Lajunya....