Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 21 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 40 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Iklan-Iklan yang Memualkan Lagi Memalukan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Iklan-Iklan yang Memualkan Lagi Memalukan

Please Mendaftar To Post


Oleh Iklan-Iklan yang Memualkan Lagi Memalukan

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 20:44


Ya Allah....

terkejut benar saya tatkala pertama kali melihat iklan yang jelas menjatuhkan moral...

mula-mula tak faham apa yang cuba disampaikan..rupa-rupanya itu satu cara mempromosikan tambang murah AIRASIA..sampai tergadai maruah sanggup memaparkan gambar-gambar yang keterlaluan..sungguh mengaibkan..lebih-lebih lagi menggunakan watak kanak-kanak yang melalui detik2 indah bersama pramugari-pramugari yang 'baik hati'.

Bukan itu saja, banyak lagi iklan-iklan yang memalukan seperti iklan deodoran..syampu...tuala wanita..krim pelangsingan badan..dan banyak lagi yang pada saya betul-betul menjatuhkan maruah wanita yang seperti rela diri dieksploitasi..

sebelum ni iklan rokok telah diharamkan ditayangkan di TV,alasannya memberi kesan besar pada kesihatan masyarakat.. tapi pada saya, iklan yang berunsur 'lucah' sebegini lebih bahaya dari iklan rokok..lebih membunuh akhlak dan moral masyarakat.

terfikir saya..mana panel-panel yang bertanggungjawab sebagai 'penapis' sebelum iklan ditayangkan..atau sengaja dilepaskan untuk tayangan umum bagi menggambarkan 'inilah rakyat malaysia?

Dan (ingatlah bahawa) kehidupan dunia ini (meliputi segala kesenangan dan kemewahannya, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat) tidak lain hanyalah ibarat hiburan dan permainan dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya; kalaulah mereka mengetahui (hakikat ini tentulah mereka tidak akan melupakan hari akhirat). ~Ar-Rum:64

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 22:11


yang AIR ASIA TU memang mengajar budak-budak menipu ayahnya..lepas itu..mengajar budak-budak menjadi gatal miang dan mengajar budak-budak supaya berlaku kurang akhlak..naik AIR ASIA mengkayakan si tony yang kapir tu..boikot air asia..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 08:17


tak payah jauh, cuba buka akhbar tabloid berbahasa melayu page belakang, berapa banyak iklan nombor yang di iklan kan , agak2nya pembaca suratkhbar tu cina ke melayu, kafir atau Islam?
fikir-fikir kan lah. Saya dah hantar surat pada dato Hishamuddin menteri KDN tapi no respon. mana taknya suratkhbar melayu jadi agen penggalak judi.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 11:37


Pada 20-10-09 22:11 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

yang AIR ASIA TU memang mengajar budak-budak menipu ayahnya..lepas itu..mengajar budak-budak menjadi gatal miang dan mengajar budak-budak supaya berlaku kurang akhlak..naik AIR ASIA mengkayakan si tony yang kapir tu..boikot air asia..



erm.. nak naik apa ek?? naik MAS saja ek ?? bukan ke Kalau naik Air Asia tu jimat..

jangan tengok ASTRO ... menkayakan ananda krisnan... dalam astro banyak cerita yang pesen macam tu..

jangan guna Internet .. internet ada juga perkara2 macam tu... yang kaya sapa juga nanti...


apa lagi ek... memasing fikir sendirik sajalah...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 11:49


Memang iklan air asia baru-baru ni cukup tidak sesuai untuk ditayangkan..Penuh dengan unsur dan perkara negatif. Mungkin ada pihak yang boleh ketengahkan perkara ni..

tapi tak perlu lah boikot2..Islam sendiri tak haramkan urusan jual beli dengan bukan islam selagi ia tak bertentangan dengan syara'.

org Malaysia ni tau nak boikot saja..Lepas 1,2 bulan..Pakai balik..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-10-09 12:37


betul..iklan sekarang makin melampau...
seolah-olah pihak berkenaan pejam mata saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 21-10-09 12:39


nak boikot ke?? kalau ada alternatif lain tak apa lah juga nak boikot.. kalau ambik kira, banyak juga kena boikot ni, sistem perbankan pun kena boikot juga ni sebab di pkenalkan oleh orang-orang israel....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 12:42


kita harus mengadakan perlawanan...
kita tak boleh hanya diam...persiapkan diri..hadapi perang pemikiran...

buat pulak iklan yang islami...
kena ada perlawanan...

sekarang diperlukan muslim dan muslimah yang ahli dan profesional dibidangnya...
bukan hanya kerja kat syarikat tapi buat tempat kerja sendiri...buat film sendiri..
buat suasana sendiri....buat pakaian sendiri..buat kain sendiri...

itu satu cara untuk memeranginya...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 12:57


muakakak... amenda lah anda ni wildan....

anda dah tengok belum iklan air asia tu..
anda tau kan air asia tu apa??

takkanlah ada sesiapa dengan ikhlas hati nak buatkan iklan melawan air asia tapi tak dapat apa²..... tak paham aku ...


filem berusur keislaman... erm.. wayang syukur 21.. anda pernah tengok tak ?? mesti tak pernah kan... aku bukan nak kondem cerita tu... tapi jalan cerita membosankan.....

aku lagi suka tengok drama arab yang ditayangkan kat TV masa aku kekecik dulu... ditayangkan pada bulan ramadhan....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 13:04


tengoklah riwayat kamil kat astro..ehhh astro lagi..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 13:10


muakakkaka..incik zulman...astro lah pulok ek..erm..dah kena pulau dah tu..nak tengok apa?? kekekekek


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 20:46


kat mana boleh tengok iklan airasia tu ye.
maklumla saya ni jarang tengok tv.

tapi iklan2 sekarang memanglah banyak unsur2 yang tak elok.
betul tu, org islam sekarang perlu lebih maju. maju dalam invention & innovation.
sama-samalah kita berusaha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 21:38


ente yang tak hendak boikot tak iyalah boikot..ada juga yang bacul untuk memboikot..gunalah kapal terbang MAS..kan ada..ate tak boleh ke bayar lebih sikit..lagu satu boikot amat penting jika membolehkan kita mengajar depa menghormati umat islam..agaknya ente yang jenis malas boikot agaknya sokong depalah agaknya..maaf ws


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 23:01


Pada 21-10-09 20:46 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

kat mana boleh tengok iklan airasia tu ye.
maklumla saya ni jarang tengok tv.

tapi iklan2 sekarang memanglah banyak unsur2 yang tak elok.
betul tu, org islam sekarang perlu lebih maju. maju dalam invention & innovation.
sama-samalah kita berusaha.


rasanya kat tv saja lah ada iklan tu...first time tengok tak berapa faham iklannye tapi rasa terkejut juga lah dengan unsur2 yang dipaparkan.budak-budak pula tu.aii,buat malu saja tengok.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 00:24


muahahahaha ni apa ktuk2 air asia ni?????ni mesti baru 1st time naik air asia kan???kepada pembuka topik,kalau tentang iklan kanak-kanak peluk anak kapal tu normallah dah nama pun kanak-kanak apa yang dia fikir...kita pun dulu macam tu juga.pasal barang2 yang dijual tu macam tuala wanita dan etc tu kalau tak promot macam mana nak jual????nak melawan arus biar berpada-pada......melayu oh melayu nanti jadi meeeeelayu alahai....


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 00:50


Pada 22-10-09 00:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

muahahahaha ni apa ktuk2 air asia ni?????ni mesti baru 1st time naik air asia kan???kepada pembuka topik,kalau tentang iklan kanak-kanak peluk anak kapal tu normallah dah nama pun kanak-kanak apa yang dia fikir...kita pun dulu macam tu juga.pasal barang2 yang dijual tu macam tuala wanita dan etc tu kalau tak promot macam mana nak jual????nak melawan arus biar berpada-pada......melayu oh melayu nanti jadi meeeeelayu alahai....



hmm..Saudara Rashdin ni mesti baru tengok iklan AIR ASIA tu..untuk pngetahuan, babak yang mengaibkan tu dah dipotong..so sekarang dah xditunjukkan dah...

untuk lanjutan pngetahuan..sila layari: Tiket Murah, Maruah pun Murah..di http://saifulislam.com/?p=6868

hmm..ya, kalau tak buat macam tu macam mana nak promosikan barang kan..tapi cuba kita fikir dengan hati yang prihatin pada masalah ummah sekarang..contohnya iklan krim pelangsingan badan (kalau sempat dan perasan lah) yang menonjolkan susuk badan dengan aksi yang menghairahkan..adakah itu biasa?

kata mujahid agama, kalau kita pandang sesuatu yang buruk itu sebagai biasa..muhasabahlah..kerana jiwa yang 'sensitif' itu pasti akan mudah terasa walaupun dengan sedikit kemungkaran...

wallahu'alam..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 07:36


Pada 20-10-09 22:11 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

yang AIR ASIA TU memang mengajar budak-budak menipu ayahnya..lepas itu..mengajar budak-budak menjadi gatal miang dan mengajar budak-budak supaya berlaku kurang akhlak..naik AIR ASIA mengkayakan si tony yang kapir tu..boikot air asia..



aah lah..budak tu tipu ayahnya kata nenek dia sedih nak tinggalkan AIR ASIA..sebenarnya dia yang sedih..dah tu ambil gambar pramugari yang tak berapa elok..gambar punggung lah..dada lah..kali pertama tengok tu terkejut juga..lagi satu iklan internet agaknya..tak ingat lah dia punya benda tu..tapi yang semua cakap potong tu..dia punya reaksi dengan terkejut tu membuatkan org yang mula-mula tengok tu terfikir lain..macam iklan org yang dah besar tapi tak bersunat lagi..bukan saya saja ug cakap macam tu..kakak saya pun sama juga..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-10-09 10:03


memang mermualkan iklan airasia tu, langsung tak melambangkan masyarakat malaysia...dulu masa org melayu pegang airasia ni pernah juga terfikir, Kenapa peramugari dia ni pakai skirt.... sedangkan bos besar masa tu seorang melayu yang beragama islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 10:06


encik idzham..

erm... ye ke air asia ni dulu bos besar dia melayu islam?? rasanya memang sejak penubuhan air asia ni memang tony fernandes punya.

tony ni apply untuk buat air asia..tapi TDM tak bagi lesen... TDM suruh tony ni beli lesen transmile.. so dia take over transmile..tukar pada air asia..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-09 11:00


kenapa aku tak pernah iklan ni pun? So aku pun tak paham apa yang anda bincangkan ..ehehhe...malas pula nak cari dalam youtube...Adakah aku sudah lama tidak menonton TV...oh tidak!!...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 11:38


Pada 22-10-09 10:06 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

encik idzham..

erm... ye ke air asia ni dulu bos besar dia melayu islam?? rasanya memang sejak penubuhan air asia ni memang tony fernandes punya.

tony ni apply untuk buat air asia..tapi TDM tak bagi lesen... TDM suruh tony ni beli lesen transmile.. so dia take over transmile..tukar pada air asia..



bukan ke tony tu sekadar proksi saja....cuba lihat kod yang diguna pakai oleh air asia...org korporat memang macam tu...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 12:10


Pada 22-10-09 10:03 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

memang mermualkan iklan airasia tu, langsung tak melambangkan masyarakat malaysia...dulu masa org melayu pegang airasia ni pernah juga terfikir, Kenapa peramugari dia ni pakai skirt.... sedangkan bos besar masa tu seorang melayu yang beragama islam


mas pun apa kurangnyer..dengan kain terbelah....belahan dada nampak...semua same saja...baik melayuu ke india ke orang atasnyer..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 12:39


Pada 22-10-09 00:50 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 00:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

muahahahaha ni apa ktuk2 air asia ni?????ni mesti baru 1st time naik air asia kan???kepada pembuka topik,kalau tentang iklan kanak-kanak peluk anak kapal tu normallah dah nama pun kanak-kanak apa yang dia fikir...kita pun dulu macam tu juga.pasal barang2 yang dijual tu macam tuala wanita dan etc tu kalau tak promot macam mana nak jual????nak melawan arus biar berpada-pada......melayu oh melayu nanti jadi meeeeelayu alahai....



hmm..Saudara Rashdin ni mesti baru tengok iklan AIR ASIA tu..untuk pngetahuan, babak yang mengaibkan tu dah dipotong..so sekarang dah xditunjukkan dah...

untuk lanjutan pngetahuan..sila layari: Tiket Murah, Maruah pun Murah..di http://saifulislam.com/?p=6868

hmm..ya, kalau tak buat macam tu macam mana nak promosikan barang kan..tapi cuba kita fikir dengan hati yang prihatin pada masalah ummah sekarang..contohnya iklan krim pelangsingan badan (kalau sempat dan perasan lah) yang menonjolkan susuk badan dengan aksi yang menghairahkan..adakah itu biasa?

kata mujahid agama, kalau kita pandang sesuatu yang buruk itu sebagai biasa..muhasabahlah..kerana jiwa yang 'sensitif' itu pasti akan mudah terasa walaupun dengan sedikit kemungkaran...

wallahu'alam..




eh kita pula yang dilabel baru tengok iklan ya?????wahai nurizmi,saya ni anak kepada staff air asia jadi iklan tu dah lali bagi saya.....dan awak pula mempertikaikan hasil kerja insan yang sudah pun pergi mengadap DIA yang Maha Kuasa tu Kenapa????dalam link yang awak bagi tu kalau nak salahkan video tu pun tak boleh juga sebab nak publish ke media massa siapa yang bagi kelulusan???adakah arwah yang bagi kelulusan???


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 13:16


salam..
pemimpin Islam..tak sensitif nga isu-isu tu...
tu lah orang-orang kafir da berani nak buat apa pun..
hatta berapa banyak kes hukum islam dpermainkan..
ada ke mereka nak hukum ke apa..


-----------------
KASIH ALLAH DAN RASUL ITULA YANG KEKAL ABADI....kuatnya muslim itu terletak pada kuat sabarnya...lemahnya muslim itu kerana kurang sabarnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 13:16


Pada 22-10-09 12:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 00:50 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 00:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

muahahahaha ni apa ktuk2 air asia ni?????ni mesti baru 1st time naik air asia kan???kepada pembuka topik,kalau tentang iklan kanak-kanak peluk anak kapal tu normallah dah nama pun kanak-kanak apa yang dia fikir...kita pun dulu macam tu juga.pasal barang2 yang dijual tu macam tuala wanita dan etc tu kalau tak promot macam mana nak jual????nak melawan arus biar berpada-pada......melayu oh melayu nanti jadi meeeeelayu alahai....



hmm..Saudara Rashdin ni mesti baru tengok iklan AIR ASIA tu..untuk pngetahuan, babak yang mengaibkan tu dah dipotong..so sekarang dah xditunjukkan dah...

untuk lanjutan pngetahuan..sila layari: Tiket Murah, Maruah pun Murah..di http://saifulislam.com/?p=6868

hmm..ya, kalau tak buat macam tu macam mana nak promosikan barang kan..tapi cuba kita fikir dengan hati yang prihatin pada masalah ummah sekarang..contohnya iklan krim pelangsingan badan (kalau sempat dan perasan lah) yang menonjolkan susuk badan dengan aksi yang menghairahkan..adakah itu biasa?

kata mujahid agama, kalau kita pandang sesuatu yang buruk itu sebagai biasa..muhasabahlah..kerana jiwa yang 'sensitif' itu pasti akan mudah terasa walaupun dengan sedikit kemungkaran...

wallahu'alam..




eh kita pula yang dilabel baru tengok iklan ya?????wahai nurizmi,saya ni anak kepada staff air asia jadi iklan tu dah lali bagi saya.....dan awak pula mempertikaikan hasil kerja insan yang sudah pun pergi mengadap DIA yang Maha Kuasa tu Kenapa????dalam link yang awak bagi tu kalau nak salahkan video tu pun tak boleh juga sebab nak publish ke media massa siapa yang bagi kelulusan???adakah arwah yang bagi kelulusan???




Bismillah...

saya mempertikaikan hasil kerja org yang dah mninggal?...hmmm..terima ksih atas tohmahan ini..:-)

sejujurnya...saya mmbuka topik ini bukan untuk mempertikaikan mana-mana pihak...atau merendahkan mana-mana pihak...tapi saya ingin mngajak kita semua merenung tahap moral masyarakat sekarang..saya tak rasa ini sesuatu yang biasa...dan saya bukan sahaja bawa isu iklan AIR ASIA di sini, tapi fokus saya pada semua iklan yang pada saya benar-benar mencabar rasa 'sensitif' pada pembawaan iklan yang sudah pasti sedikit sebanyak mmberi kesan negatif kepada yang menonton..apatah lagi yang melihat iklan itu trdiri drpada kanak-kanak yang berada ditahap 'belajar sesuatu dari apa yang mereka lihat dan mereka dengar'....

bukan fokus saya hanya pada iklan trkini AIR ASIA..tapi pada semua iklan yang 'memalukan'...harap faham yang itu...

wallahu'alam...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 13:20


Pada 22-10-09 11:38 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 10:06 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

encik idzham..

erm... ye ke air asia ni dulu bos besar dia melayu islam?? rasanya memang sejak penubuhan air asia ni memang tony fernandes punya.

tony ni apply untuk buat air asia..tapi TDM tak bagi lesen... TDM suruh tony ni beli lesen transmile.. so dia take over transmile..tukar pada air asia..



bukan ke tony tu sekadar proksi saja....cuba lihat kod yang diguna pakai oleh air asia...org korporat memang macam tu...



yup tuan..kod apa ek??? tak pahm dengan kod2 ni...maklumlah bukan orang korporat..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 22-10-09 13:54


Pada 22-10-09 13:20 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 11:38 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 10:06 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

encik idzham..

erm... ye ke air asia ni dulu bos besar dia melayu islam?? rasanya memang sejak penubuhan air asia ni memang tony fernandes punya.

tony ni apply untuk buat air asia..tapi TDM tak bagi lesen... TDM suruh tony ni beli lesen transmile.. so dia take over transmile..tukar pada air asia..



bukan ke tony tu sekadar proksi saja....cuba lihat kod yang diguna pakai oleh air asia...org korporat memang macam tu...



yup tuan..kod apa ek??? tak pahm dengan kod2 ni...maklumlah bukan orang korporat..

Aah kod apa tak tau juga.. dulu bukan ke airasia kpunyaan bekas pengarah jpj, sebelum sahamnya dijual ke tony...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:19


nak berbalah pasal air asia tu kenapa?yang si rashdin ke apa nick tu tadi awatnya sokong sanga iklan tu?ente nak didik anak-anak ente macam tu ke nanti?melentur buluh biarlah dr rebungnye..udah siap budak baca skrip tu.. apa dia ak boleh fikir lagi ke?


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:27


haa... ye ah... air asia ni shareholder dengan pahamin rejab and tony... sekarang no tony pemilik penuh rasanya


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 15:44


Bab air asia ni..kalau nak tunggu orang Islam buat air transport company yang suci lagi bersih ..alamat kita terpaksa naik kapal laut lah kalau nak keluar negara..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 16:30


Pada 22-10-09 13:16 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 12:39 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 00:50 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-09 00:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

muahahahaha ni apa ktuk2 air asia ni?????ni mesti baru 1st time naik air asia kan???kepada pembuka topik,kalau tentang iklan kanak-kanak peluk anak kapal tu normallah dah nama pun kanak-kanak apa yang dia fikir...kita pun dulu macam tu juga.pasal barang2 yang dijual tu macam tuala wanita dan etc tu kalau tak promot macam mana nak jual????nak melawan arus biar berpada-pada......melayu oh melayu nanti jadi meeeeelayu alahai....



hmm..Saudara Rashdin ni mesti baru tengok iklan AIR ASIA tu..untuk pngetahuan, babak yang mengaibkan tu dah dipotong..so sekarang dah xditunjukkan dah...

untuk lanjutan pngetahuan..sila layari: Tiket Murah, Maruah pun Murah..di http://saifulislam.com/?p=6868

hmm..ya, kalau tak buat macam tu macam mana nak promosikan barang kan..tapi cuba kita fikir dengan hati yang prihatin pada masalah ummah sekarang..contohnya iklan krim pelangsingan badan (kalau sempat dan perasan lah) yang menonjolkan susuk badan dengan aksi yang menghairahkan..adakah itu biasa?

kata mujahid agama, kalau kita pandang sesuatu yang buruk itu sebagai biasa..muhasabahlah..kerana jiwa yang 'sensitif' itu pasti akan mudah terasa walaupun dengan sedikit kemungkaran...

wallahu'alam..




eh kita pula yang dilabel baru tengok iklan ya?????wahai nurizmi,saya ni anak kepada staff air asia jadi iklan tu dah lali bagi saya.....dan awak pula mempertikaikan hasil kerja insan yang sudah pun pergi mengadap DIA yang Maha Kuasa tu Kenapa????dalam link yang awak bagi tu kalau nak salahkan video tu pun tak boleh juga sebab nak publish ke media massa siapa yang bagi kelulusan???adakah arwah yang bagi kelulusan???




Bismillah...

saya mempertikaikan hasil kerja org yang dah mninggal?...hmmm..terima ksih atas tohmahan ini..:-)

sejujurnya...saya mmbuka topik ini bukan untuk mempertikaikan mana-mana pihak...atau merendahkan mana-mana pihak...tapi saya ingin mngajak kita semua merenung tahap moral masyarakat sekarang..saya tak rasa ini sesuatu yang biasa...dan saya bukan sahaja bawa isu iklan AIR ASIA di sini, tapi fokus saya pada semua iklan yang pada saya benar-benar mencabar rasa 'sensitif' pada pembawaan iklan yang sudah pasti sedikit sebanyak mmberi kesan negatif kepada yang menonton..apatah lagi yang melihat iklan itu trdiri drpada kanak-kanak yang berada ditahap 'belajar sesuatu dari apa yang mereka lihat dan mereka dengar'....

bukan fokus saya hanya pada iklan trkini AIR ASIA..tapi pada semua iklan yang 'memalukan'...harap faham yang itu...

wallahu'alam...



pusing lagi hehehe.kan ke ni hasil kerja arwah yasmin ahmad???? :sopan: :sopan:

mencabar apanya jika panel2 terbabit meluluskan untuk disiarkan????sebab bila disiarkan pada media,maknanya ia dah melepasi tahap dan lulus peraturan2 yang ditetapkan oleh badan penyiaran.apa fikir badan penyiaran negara kita tak ada etika ke nak siarkan ikut suka(jika berita berat sebelah tu sudah pasti) sebab sudah ada di depan mata.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 18:54


rileksla encik rashdin.
cik nurizmi cuba untuk membawa kita semua berfikir kearah yang lebih baik.
melihat tahap sensitiviti kita semua kepada islam..the way of our life.
dia bukan hanya memfokuskan kepada iklan airasia saja.

walaupun iklan tersebut telah lulus peraturan2 yang ditetapkan badan penyiaran. tetapi salah tetap salah. siapa yang menjadi panel kelulusan badan penyiaran tersebut.mufti, alim ulama or etc.
adakah kelulusan berpandukan syariat islam.

perumpamaanya macam mkanan haram yang dicap logo halal.
memang ada tanda halal, tapi kena tgkplak siapa yang meluluskn logo halal tersebut.

apa-apa yang salah tetap salah disisi islam.
islam tak pernah menghalalkan perkara yang haram.that's the basic.

sama-samalah kita berfikir ya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 21:10


syeikh zulman..ente banyak pilihan..qatar airline ada..mas ada..kuwait air line ada..ente susah sangat kenapa? AIR ASIA saja ke pilihan kalbumu?


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-09 21:53


Susah susah tak payah tengok tv lah...sendiri tengok sendiri komen..susah jugak...nak tengok berita pun ae iklan jugak selingan2 berita tu...dah sedia maklum negara kita ini macam mana...

zaman ini kita berperang dengan sendiri saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 22:07


hafeezul ente sebagai moderator jadi seharusnya...kena teliti bila memberi komen dan pandangan..macam mana nak komen sesuatu benda jika tak tahu batang hidungnye..bukan begitu?nak cerita politik kena tahu apa itu politik,nak bincang tentang bisnez pun kena tau juga..jadi ana rasa ente ni nak komen macam tak berfikir dulu..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 22:33


yang saya faham sejak topik ini dibuka adalah pasal nilai moral yang dipaparkan,
selain tu macam mana iklan ni boleh ditayangkan sedangkan ....
sebagai org malaysia yang berpegg pada rukun negara
KESOPANAN DAN KESUSILAAN
adakah nilai 'pelik' yang dibawa oleh 'isaac' tu patut dipaparkan???
seolah membenarkan nilai itu bertapak di fikiran budak-budak sekarang
ni lah yang kita tak sokong

bagi saya, ini bukan soal idea siapakah iklan itu
yang dah 'pergi' membawa amalan masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 22:59


saya tak suka iklan deodoran rexona yang baru ni...pakai lah lengan panjang kalau dah tau ke***k hitam....kan222


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 22-10-09 23:09


Pada 22-10-09 23:08 , hafeezzul posting:Pada 22-10-09 22:07 , syed posting:

!!! QUOTE !!!

hafeezul ente sebagai moderator jadi seharusnya...kena teliti bila memberi komen dan pandangan..macam mana nak komen sesuatu benda jika tak tahu batang hidungnye..bukan begitu?nak cerita politik kena tahu apa itu politik,nak bincang tentang bisnez pun kena tau juga..jadi ana rasa ente ni nak komen macam tak berfikir dulu..



lah aku pula kena, bukan aku yang sign jadi moderator ini. Tau2 dah ada. Bukan aku nak pun. Apa beza ini semua? ada beza pada ke? kalau hang nak hang ambil lah dr aku ni...sedikit pun aku tak ingin...Jadi kalau tak tahu tak boleh komen lah ye. So sapa yang tau sajalah baru komen? Ishh pelik betul lah. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 00:35


hahaha... maaf lah..
takkan nak guna kuwait airlines pergi sabah?

saya pernah saja guna qatar airlines..wanita-wanita situ tak pakai tudung..mereka pakai songkok saja..kekeke nak boikot juga ah..nampak sanggul..kena boikot itu,

ketika berada di australia beberapa bulan lepas... untuk bergerak dari melbourne ke adelaide.. nak lah gunakan penerbangan domestik di situ.. tapi tak ada kuwait punya kapal terbang nak jalan-jalan antara negeri dalam ostolia sana..ehehe

oh ya.. saya ke australia bukan guna air asia tapi guna MAS.. tapi rasa2 macam kena boikot juga ..sebab selamba rock saja pramugari hidangkan beer kat minah barisan sebelah saya tu...
sah2 tuang air najis depan saya...
tapi nak guna singapore airlines ke ek??
lagi seksi dibueknyo...

kalau nak boikot bagai..
rasa2 MAS pun kena boikot... korupsi dah jadi etika bisnes dah pun..
kebaya kasi belah2.. lurah kasi tayang...
tuang arak kasi orang minum...
atau lebih mudah kata...yang mudah berkata itu ini tentang syarikat penerbangan ini adalah org bukan selalu pun menggunakan khidmat penerbangan... bila diri di beri pakej pelancongan bercuti keluar negara..
masa tu tersengih2 naik jugak kapal terbang tu... hmm..dunia..dunia..

alahai ente.. tak payah jadi moderator baru kena fikir dan baru komen.....
jadi manusia biasa yang Allah kurniakan otak pun kena fikir secara menyeluruh(kecuali tidak waras).. bukannya seolah-olah mengiktiraf diri sendiri pandai lalu menjatuhkan hukum sewenang2nya..itu tak kena ini tak kena...

saya lebih berminat pada pencari penyelesaian logikal berbanding pengutuk2 profesional.. tak kira dalam isu apa sekali pun..

(kalau dah nazak sangat satu kapal terbang pun tak boleh naik... even pembelian helikopter TUDM pun mati2 dikatakan penipuan,rasuah dan sebagainya kan?)
adalah lebih baik fikir macam mana nak buka airline sendiri...
dari duduk di kedai kopi sambil sebatang jari telunjuk di tuding kesana sini.. tanpa disedari.. baki jari jemari yang ada bertubi2 menuding ke arah diri sendiri...


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 02:29


MAS tu pakaian anak kapal macam tu sebab dulu ada menteri tu kaki raba dan pantang tengok perempuan lawa...melayu dan beragama islam pula tu....lah ni MAS ada saja arak sebab menteri2 nak minum sampai jadi hidangan buka puasa pula lagi tu.Kenapa pula nak pergi ke singapore airlines???dah negara dia tu siapa PM dia???pasal heli tu memang dah ada rasuah sebab tu siapa dedah memang nak kena dengan najib altantuya......


saya cadangkan cuba penerbangan emirates....dengar kata sebelum mula flight ada bacaan doa perjalanan tak pun qunut nazilah lepas itu air pun free semua kelas.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 07:46


apa yang kau merapu tu labu??????
aku kata...dah kalau nak pulau penerbangan negara sendiri nak kena try singapore airlines kahh??? kan ke lebih seksi minah2 singapore tu..?
bila pula aku bagi idea suruh guna singapore airlines??


suka hati saja kau ini bagi idea...pergi sudan dulu dah naik pun emirates ini..

bulan depan aku nak pergi kota kinabalu... kau boleh tolong booking kan dua seat dalam penerbangan emirates tak?? dari klia sepang, mendarat kat kota kinabalu....


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 08:21


oh yaa... berbalik kepada topik ini tentang iklan2 yang hampes...

erm..sepanjang saya mula menonton tv.. memang dari dulu lagi..entah hape2 saja iklan kat tv ni.. tapi dengan iklan itu juga.. ibu guna sebagai contoh,
"bila besar nanti.. jangan buat macam tu.. tak senonoh perangai begitu nak oiii..."
menjadi medium untuk mendidik juga ...


benda ni... kalau kita nak buang tv dalam lombong tak bagi anak tengok pun jenuh juga.. nanti anak terjun rumah jiran pergi tengok...
memadailah dengan mengawal, supaya taklah leka menonton drama2 yang tak berfaedah.. atau berunsur lucah,
tengok discovery chanel ke...selang seli dengan tom tom bak.. detektif conan ke.. bila nampak iklan bukan2.. cuba selitkan nasihat-nasihat berguna...
insyaAllah, kalau niat nak membentuk anak itu ikhlas... tak susah tugasnya itu..
jangan sekali2 berniat nak didik anak jadi baik sebab nak menunjuk-nunjuk pada semua..oi ...anak aku baik wooo... konpom.. ada tindakan2 seperti membuang tv ke lombong nanti. hehehe


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 15:47


ya hafeezul ente macam marah bebenor saja...sekadar peringatan buat ente..dok dalam hutan lah jika tak hendak d tegur..

JANGAN MARAH A...SEKODAR BERHUJAH saja :lucu:


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 23-10-09 17:49


bukan masalah dok dalam hutan tak dok dalam hutan bro, tapi agak-agak lah, anda nak sound status aku, yang aku pun sendiri tak idea macam mana status ini datang dari mana dia datang. lepas itu aku komen apa yang aku tau saja lah. Ini anda pukul sama rata saja, cakap aku tak fikir sebelum komen.

kalau tak fikir macam mana nak komen, tangan ini boleh menulis sendiri ke kalau bukan otak dan akal memberi arahan kepada tangan?

Aduii..ni yang malas nak start bebel ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 15:29


Pada 22-10-09 10:06 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

encik idzham..

erm... ye ke air asia ni dulu bos besar dia melayu islam?? rasanya memang sejak penubuhan air asia ni memang tony fernandes punya.

tony ni apply untuk buat air asia..tapi TDM tak bagi lesen... TDM suruh tony ni beli lesen transmile.. so dia take over transmile..tukar pada air asia..




salah tu......cuba rdwira cari dan tanya staf2 lama air asia mereka tahu siapa sebenarnya yang tubuh air asia ni


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 17:28


hemmm..
bismillah...
assalamualaikum...
rasa nya tajuk ni tak lah di khususkan pada air asia saja kan..
tapi, sejujrnye... memang kali pertama nonton nya pun... menyakitkan hati... Kenapa dalam jiwa kanak-kanak yang suci digambarkan sudah memiliki keinginan yang bukan...

tapi...
bukan tu saja...
yang memang memualkan lagi... semua iklan ni mengeksploitasi kaum ku...
wanita...
deodorant--- tunjuk ketiak orang perempuan... tak boleh ke tunjuk ketiak lelaki,....walhal yang pakai, bukan perempuan saja kan....heheh...
lagi 1 iklan 2 yang emm tentang produk2 kesihatan yang kononnya boleh menambahkan apa yang kurang pada wanita juga di tayang agak kerap lah....

aduhai...
jatuh sudah maruah wanita hari ini....
siapa boleh ubah semua ni??



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 12:14


Pada 22-10-09 22:59 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak suka iklan deodoran rexona yang baru ni...pakai lah lengan panjang kalau dah tau ke***k hitam....kan222



ngeh ngeh ngeh....tergelak saya dibuatnya

:lol: :lol: :lol:

kat TV tu terlalu banyak iklan yang tak senonoh....lebih 90% iklan tak senonoh itu semuanya mengeksploitasi wanita....
maka yang salah tu sebenarnya kaum wanita yang membenarkan diri mereka dieksploitasi dan menjadi 'makhluk' yang merosakkan ummah masakini.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 22:36


Pada 30-11-09 17:28 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



tapi...
bukan tu saja...
yang memang memualkan lagi... semua iklan ni mengeksploitasi kaum ku...
wanita...
produk2 kesihatan yang kononnya boleh menambahkan apa yang kurang pada wanita juga di tayang agak kerap lah....

aduhai...
jatuh sudah maruah wanita hari ini....
siapa boleh ubah semua ni??



itula....rata-rata sekarang membabitkan wanita...
adanya model wanita..duit masuk laju saja..
haihh..entahla..apa nak jadi sekarang..
paling memalukan iklan pad lah.. ubat untuk menambhkn yang kurang lah....macam-macam lagi.. kalau nak tulis kat sini macam geli geleman saja..

apa boleh buat... untung punya pasal, wanita sanggup menggadaikan maruah dirinya.. dia tak rasa malu ke? :berfikir:

wahai muslimah sekalian...
sama-samalah kita menjaga maruah kita...
:jangan: jangan sesekali disebabkan nak duit cepat, maruah tergadai... :jangan: :jangan:


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 12:43


kita berhibur cara yahudi...
jadi beriklan juga dengan cara sebegitu..
hehhehe...

p/s.. yang mempergunakan wanita juga wanita..
         tapi yang dipersalahkan lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 12:54


Saya yakin cara yang paling berkesan dalam menangani semua masalah adalah setiap orang kembali kepada ajaran agama Islam yang sebenar :)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 21:38


Pada 02-12-09 12:54 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Saya yakin cara yang paling berkesan dalam menangani semua masalah adalah setiap orang kembali kepada ajaran agama Islam yang sebenar :)



setuju...

cara yang baik juga saya rasa kita tumbangkan kerajaan Barisan Nasional yang gagal menghidangkan siaran hiburan dan iklan di TV yang bermoral kepada kita...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 15:19


Pada 20-10-09 20:44 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Ya Allah....

terkejut benar saya tatkala pertama kali melihat iklan yang jelas menjatuhkan moral...

mula-mula tak faham apa yang cuba disampaikan..rupa-rupanya itu satu cara mempromosikan tambang murah AIRASIA..sampai tergadai maruah sanggup memaparkan gambar-gambar yang keterlaluan..sungguh mengaibkan..lebih-lebih lagi menggunakan watak kanak-kanak yang melalui detik2 indah bersama pramugari-pramugari yang 'baik hati'.

Bukan itu saja, banyak lagi iklan-iklan yang memalukan seperti iklan deodoran..syampu...tuala wanita..krim pelangsingan badan..dan banyak lagi yang pada saya betul-betul menjatuhkan maruah wanita yang seperti rela diri dieksploitasi..

sebelum ni iklan rokok telah diharamkan ditayangkan di TV,alasannya memberi kesan besar pada kesihatan masyarakat.. tapi pada saya, iklan yang berunsur 'lucah' sebegini lebih bahaya dari iklan rokok..lebih membunuh akhlak dan moral masyarakat.

terfikir saya..mana panel-panel yang bertanggungjawab sebagai 'penapis' sebelum iklan ditayangkan..atau sengaja dilepaskan untuk tayangan umum bagi menggambarkan 'inilah rakyat malaysia?

Dan (ingatlah bahawa) kehidupan dunia ini (meliputi segala kesenangan dan kemewahannya, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat) tidak lain hanyalah ibarat hiburan dan permainan dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya; kalaulah mereka mengetahui (hakikat ini tentulah mereka tidak akan melupakan hari akhirat). ~Ar-Rum:64


ALLAH Maha Esa mula tunjuk apa yang maju dan siapa yang mundur...ikut ISLAM semua orang sama hebat, sama maju. Ikut selain daripada ISLAM; ada mundur ada yang terlalu maju. Apa tidak adilkah ALLAH? Sesungguhnya ISLAM penyelesaian semua perkara. ALLAHU Akhbar bantulah penulis gezerg agar istiqamah dalam menulis untuk ISLAM. insya-ALLAH :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 02:06


salam...hampir semua iklan guna model perempuan.dah lah perempuan,cantik pula tu. tapi kan, lau dia guna perempuan kurang cun mmang tak laku produk mereka..
boleh dikira dengan jari iklan model guna org laki berbnding org perempuan yang kena guna kalkulator...,antaranya, iklan sympo clear,yang ambil seorang plakon dr portugal eh silap, pemain bola dr madrid da....
yang paling kurang enak sekali,iklan produk yang mmang bukan untuk kaum kita ni..
rasanya,lau tak buat iklan tu pun laku jgaknya.

" pandangan org laki ni,usah tengok org perempuan boleh sebabkan fikiran dia jadi tak tentu,bahkan,tengok bayang2 org perempuan saja dah boleh buat dia jadi macam tu "

hazard sebenarnya org yang bergelar bukan leleki ni...fuhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 23:21


Salam ...

Patut ada tapisan pada setiap iklan yang nak dikeluarkan ... bukan saja banyak iklan yang exploitkan wanita, malah ada yang berbau seks ... macam iklan "potong, potong ... mujurlah ada babak2 iklan itu dah dipotong ...

Iklan2 tuala wanita, bukankah iklan2 itu sepatutnya disiarkan dimajalah2 wanita atau pihak syarikat berkenaan pergi kesekolah2 dan adakan sesi 'talk' dengan pelajar2 perempuan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 20:29


Pada 15-02-10 23:21 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Salam ...

Patut ada tapisan pada setiap iklan yang nak dikeluarkan ... bukan saja banyak iklan yang exploitkan wanita, malah ada yang berbau seks ... macam iklan "potong, potong ... mujurlah ada babak2 iklan itu dah dipotong ...

Iklan2 tuala wanita, bukankah iklan2 itu sepatutnya disiarkan dimajalah2 wanita atau pihak syarikat berkenaan pergi kesekolah2 dan adakan sesi 'talk' dengan pelajar2 perempuan ...



ye lah kan..............banyak sangat iklan begitu........saya setuju dengan pendapat kat atas ni.............. :-D


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

al_anwar
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39277
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 23:53


Memang banyak iklan-iklan yang memalukan sekarang ni..kalau tak pun kita yang berasa malu dan segan nak tengok, lebih - lebih lagi masa mnonton bersama keluarga. Iklan lelaki dengan ubat kuatnya, wanita pula dengan tuala wanitanya.Memang pernah ada cadangan supaya stesen pnyairan tapis dahulu iklan-iklan yang akan dikeluarkan,tapi sampai sekarang tak ada lagi tindakan.Ini semua sebab hilangnya sifat malu dan kurangnye prhatian masyarakat dengan isu ni.Sebenarnya, kalau isu ni terus berleluasa, masyarakat akan hilang moral, akhlak dan maruahnye..mahukah kita perkara ini terjadi!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_anwarProfil   Hantar PM kepada al_anwar   Quote dan BalasQuote

hidayattullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2009
Ahli No: 38772
Posting: 33

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-02-10 00:16


Orang bukan seronok nak jadi .... tapi seronok menonton iklan saja....ishkkk....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayattullahProfil   Hantar PM kepada hidayattullah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17447 saat. Lajunya....