Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: perubahan???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» perubahan???

Please Mendaftar To Post


Oleh perubahan???

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 11:47


salam..saya nak minta pendapat warga ukhwah...macam mana nak beri keyakinan pada diri untuk menghadapi sesuatu yang baru dalam hidup...contohnya macam mana nak hadapi dunia baru dari dunia belajar ke alam kerjaya....kdag2 rasa tak yakin tok hadapi suasana baru, rakan-rakan yang berbeza usia...dan kalau kita nak buat perubahan dalam hidup apa step yang diperlukn...macam mana nak cari kekuatan tu???


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 13:23


untungnya orang mukmin, semakin banyak masalah, semakin mustajab doa nya. bukan perjuangan tanpa kesulitan tapi dalam kesulitan tercatit ketenangan. kita tak sendirian kerana ALLAH sentiasa bersama kita.
so segalanya bergantung pada-Nya. insya ALLAH segalanya mudah.


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 23:06


Pada 11-10-09 11:47 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

salam..saya nak minta pendapat warga ukhwah...macam mana nak beri keyakinan pada diri untuk menghadapi sesuatu yang baru dalam hidup...contohnya macam mana nak hadapi dunia baru dari dunia belajar ke alam kerjaya....kdag2 rasa tak yakin tok hadapi suasana baru, rakan-rakan yang berbeza usia...dan kalau kita nak buat perubahan dalam hidup apa step yang diperlukn...macam mana nak cari kekuatan tu???



Assalamualaikum
bagi ana mohonla pada Allah..sebab hanya Dia yang tau kita siapa..hanya Dia yang tau hati kita bagaimana..sntiasala memohon kekuatan dariNya..
lepas itu kita sendiri kena bina keyakinan dalam diri kita..kalau kita rasa kita ini lemah maka minda kita akan set seperti 2..jdla kita org yang lemah..yang tak berani mnghadapi cabaran..tapi janganlah terlalu bangga diri atau tak dengar langsung nsihat org lain..untuk panduan ditmpt baru yang penting jangan sombong..sentiasa sucikan hati..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 23:16


Wa'alaikumussalam..

saya sekadar memberi pendapat,
pengalaman nak sesuaikan diri, bagi saya nak sesuaikan diri memang ambil masa + kena ada kesabaran. Selain tu, kena juga berdoa pada Allah, berikan kekuatan pada diri. Saya selalu yakin, dengan bantuan Allah proses akan mudah dan kita lebih tenang hadapi apa pun dalam kehidupan seharian

kadang-kadang, melalui perubahan hidup, tekanan datang bertimpa2. Kena pandai handle tekanan. Kalau layan sangat tekanan, mungkin banyak yang kita hilang dalam hidup. Tekanan banyak rosakkan perasaan manusia.

Seusai maghrib, saya tadabur Kata-kata Allah ini ;

"ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, (cubaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan, dan diguncang(dengan pelbagai cubaan), sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata ' bilakah datang pertolongan Allah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat."

firman Allah ni jelas dan beri kekuatan pada diri setiap insan yang yakin dengan ALLAH. Jika terasa ujian untuk diri kita itu berat, ingat dan imbas semula sirah Rasulullah saw menyebarkan Islam. Adakah ujian kita berat seperti masa Rasulullah saw sampai nak tertekan dengan perjalanan hidup dan perubahan..

~FASOBRUN JAMEEL~


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 21:15


wah...terima kasih atas nasihat dan pandangan....hakikatnya Allah tempat kita memohon pertolongan dan sumber kekuatan kita...thank alot my friends....


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-09 23:18


bukan susah nak susah,
bukan senang nak senang,
ikut saja... memang memakan masa untuk menyesuaikan diri...
benda baru, lama-lama mesti ok... asalkan cuba...
kadang-kadang rasa diri tak mampu nak teruskan, tapi Allah tahu yang terbaik buat kita...
cakap memang senang, orang tak rasa...
doa banyak-banyak, harung saja...
kadang-kadang itu yang terbaik untuk semua tapi belum tentu yang terbaik buat kita...
kadang-kadang benda-benda yang kita tidak selesa, tapi itu yang terbaik buat kita...
yang penting, buat yang terbaik diantara yang terbaik...
Allah sentiasa membantu hambanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 10:47


salam..
seorang muslim/muslimah..tentu sangat yakin dengan dirinya..sebab tau, allah selalu ada membantu...

pertama..,coba kenali situasi/keadaan rakan-rakan anda yang nanti..tua/or muda..
kedua..kenali alam yang sedang dimasuki..kerja..or study..or..
ke tiga...coba sesuaikan sikap anda dan gaya bicara anda dengan lingkungan baru anda..


dan yakin pada diri bahwa anda pasti mampu...
dulu masa sekolah rendah nak masuk sekolah menengah pun rasa macam tak mampu..tapi lama-lama ok juga kan..?
biasa-biasa saja...

baca "bismillah.."melangkahlah dengan yakin...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 11:02


Allah adalah motivasi yang terbaik
Ingatlah selalu tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan Allah
Niatkan berbaik dengan semua orang
Yakin dalam penampilan (yang menurut syariat Islam) dan perbualan (yang baik-baik)
kalau tak mampu beramah mesra dengan semua orang, cukuplah jangan mengumpat dan mengutuk di belakang
Apapun perubahan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan,
yang penting dalam redha Allah bukan redha manusia dengan murka Allah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 18:53


sokong kak kinah :)

kena yakin dengan diri. kalau tak reti nak bergaul cukup jangan mengumpat dan mengutuk :)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 00:02


pernah tak kawan-kawan kat ukhwah ni yang pernah buat perubahan dalam hidup...mungkin dulu selalu gigit jari tapi lepas tu nak berubah tak hendak gigit jari dah...atau mungkin pernah buat perubahan besar dalam hidup????dan kekal sampai sekarang....


-----------------
>


Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 00:23


buat istikharah tetap buat macam ini, daLL....
kadang-kadang...
manusia ni dua... dua perlu ada; istikharah dengan istisyarah...
istisyarah ini makna minta nasihat dari orang-orang yang berpengalaman...
sambil tu istikharah kena buat selalu ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 00:29


Assalamua'laikum...


apa-apa pun perubahan yang nak dibuat...kita kena yakin dengan perubahan yang kita nak buat selagi tak bertentangan dengan ISLAM...tolak dulu pandangan org..fikirkn kebaikan yang boleh diraih

selamat berjaya dall


-----------------
e-mail:[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11214 saat. Lajunya....