Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 14 hari yang lalu
alongmina: 18 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu
budakbesar: 35 hari yang lalu
azemi: 39 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: HUKUM MENONTON WAYANG..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» HUKUM MENONTON WAYANG..

Please Mendaftar To Post


Oleh HUKUM MENONTON WAYANG..

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 15:01


Bismillah....

Assalamu'alaikum...

ana tercari-cari topik yang berkaitan untuk perkongsian ni..sebab rasanya pernah baca tajuk yang sama..tapi tak jumpa..akhirnya ana buka topik baru ni..tak apa ya? moga bermanfaat untuk semua..

**************************************************
APAKAH HUKUM MENONTON WAYANG ?

Jawapan

Alhamdulillah. Salawat dan salam ke atas Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam.

Hukum menonton wayang/tv adalah tertakluk kepada perkara-perkara yang disiarkan. Jika filem yang ditonton itu mengandungi unsur maksiat dan kemungkaran maka haram hukumnya. Begitu juga sebaliknya, .Bagaimanapun pada hari ini kebanyakan perkara yang dipaparkan di wayang/tv itu ada mengandungi unsur sedemikian. Oleh itu, kita hendaklah bijak memilih apa yang harus ditonton dan mana yang tidak.

Sekian.

Wallahu A'lam
Sumber: Jabatan Mufti Negeri Melaka

*************************************************

Menurut Sheikh Yusuf al-Qardhawi.. hukumnya harus menonton wayang selagi mana 3 syarat berikut dapat dipatuhi:

1) Tajuk dan isinya tidak boleh bertentangan dengan Aqidah Islam, Akhlak dan Syariah. Ia tidak boleh mengandungi unsur seks, mengajak kepada jenayah, ajaran sesat dsbnya.

2) Menonton wayang tidak menghalang seseorang itu dari melakukan perkara wajib, seperti solat 5 waktu.

3) Elak dari bergaul diantara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat

Oleh itu sesiapa yang nak menonton wayang, penuhilah tuntutan syarat tersebut, maka ia dibolehkan..

Wallahua'lam..

Sumber: Fatwa al-Qardhawi - http://www.qaradawi.net/site/topics/printArticle.asp?cu_no=2&item_no=3589&version=1&template_id=232&parent_id=17


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 16:27


yang tak tahan bila ada saja manusia yang secara fatal nya mengatakan hukum menonton wayang = haram

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 16:51


Waalaikumsalam

Kami orang kelate untung sebab tak ada pun panggung wayang kat sini. :-)


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:32


salam,di malaysia ni..dah wujud ke panggung wayang seperti yang disyaratkan oleh Sheikh Yusuf al-Qardhawi?kalau ada..ana nak try pergi

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:58


haa..tu lah..ana pun terfikir...ada ke pnggung wayang yang menepati ciri-ciri macam tu...(entah, ana tak ada pngalaman masuk panggung) lebih-lebih lagi syarat yang no 3 tu..

3) Elak dari bergaul diantara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat.

dan juga bersubahat...maksudnya kat sini kita masih still tak dapat penuhi syarat bila masih ada yang datang berpasangan dan duduk bersama dalam panggung..bergelap..sedangkan kita yang melihat ini diam diri xmenegur walaupun kita tahu ianya suatu kemungkaran...

so?
hmm...:-)

tepuk dada tanya iman...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 20:42


Pada 08-10-09 17:58 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!


3) Elak dari bergaul diantara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat.

dan juga bersubahat...maksudnya kat sini kita masih still tak dapat penuhi syarat bila masih ada yang datang berpasangan dan duduk bersama dalam panggung..bergelap..sedangkan kita yang melihat ini diam diri xmenegur walaupun kita tahu ianya suatu kemungkaran...



ahaa...disinilah kita boleh nampak..sama ada yang mereka yang melihat "pasangan" itu dari jenis yang suka berburuk sangka atau tidak..

selagi tidak melihat kad nikah atau pun sijil nikah pasangan tersebut, bagaimana kita boleh menjatuhkan hukum pasangan itu sedang melakukan kemungkaran apabila datang berdua, duduk dalam gelap, malah mungkin memeluk bahu pasangannya..?

zaman dah moden, hotel dah murah.. kalau setakat nak bermaksiat, apa kelas pergi panggung..
hotel banyak, taman bunga pun ada..free lagi tak payah beli tiket

bercakap bab syubhah dengan pasangan2 yang tidak halal atau lebih tepat masih HARAM berdua2 an ini,
rasanya sesiapa yang terlibat dengan couple mengcouple ini lebih menyedihkan..lagi mengHARAMkan..
bukan setakat syubhah..malah ada yang join venture sama-sama sibuk mencari pasangan..
kalau tak GATAL MERENYAM bercouple,kalau budaya couple dibunuh, takkan ada couple yang nak sesat ke panggung tu..

tapi malangnya.. perkara couple dipandang ENTENG..selagi hubungan dijalinkan.. ada pula yang berani menggunakan nama Allah(katanya "kasih ini dibina atas dasar agama"..what the heck??)
kemudian bila telah putusdgn pasangan, keluar lah ayat artis, "oh setiap manusia pasti melakukan kesilapan.. bla bla bla"
kalau dapat kahwin, dapatlah cover line...

akar kepada masalah "pasangan2 yang melakukan kemungkaran" yang berhimpun di panggung ini adalah KEGATALAN BERCOUPLE... kerana kegatalan mereka, panggung ini jadi tempat yang ragu2 untuk dijejaki
nak harapkan panggung disediakan mengikut demand yang dituntut2(seperti pasang spotlight dalam panggung dan sebagainya),tuan punya panggung sendiri bukan muslim...
orang-orang Islam taknak buka panggung sendiri kemudian nak berlagak pula tuntut itu ini.. malunya...

perpustakaan pun bersepah pasangan duduk dan "study" tentang teori percintaan(tak semua ye)... takut saya nak masuk perpustakaan kalau begini.. oh tidakkkkkk

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 21:03


salam ukwah...
ana pernah diberitahu oleh ustaz ana tentang hukum menonton wayang..
katanya menonton wayag hukumnya haram..
bukan disebabkan cerita yang dityagkan tetapi disebabkan tempatnya yang tertutup,gelap dan boleh menyebabkan orang melakukan maksiat.... org yang menonton wayg jika mereka tengok maksit tersebut atau tidak tengok sekalipun, ia berlaku didlam satu tempat jadi ia dikira sebagai subahat...
dia antara dua orang ada org ketiga iaitu syitan..
zaman sekarang dalam bas pun org boleh melakukan maksiat ini kan pula didlam panggung wayag.
adakan kita snggup ditanya oleh Allah diakhirat kelak tentang diri kita yang bersubahat dengan pelaku maksiat...
tepuk dada tanya iman..
waallahualam..
betulkan ana jika ana silap..


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 21:17


andai kita berada di hadapan kawasan pintu masuk ke wayang kemudian mata kita memandang pasangan2 memasuki lantas hati dengan riya' menuding menunjuk melabel pasangan2 itu melakukan kemungkaran ianya adalah salah kerana kita telah menuduh tanpa usul periksa..

walaubagaimana pun saya setuju dengan pernyataan immukmin,
kerana kesimpulannya Kenapa kita tidak patut menonton wayang adalah di atas ketidak sempurnaan lokasi,
lokasi yang di bina memungkin maksiat berlaku...
jika tidak pasti, jika ragu2 lebih baik jangan try...
sama seperti masuk disco, karaoke dan lain-lain.. pusat2 snooker juga barangkali

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 21:23


ok...bagaimana? pula dengan tempat2 lain...

contoh macam tempat main boling.. kat situ ramai pasangan berkapel..bertepuk tampar...

erm..lepas itu stadium bola bagaimana? pula ek?? boleh ke tak ??


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 18:28


salam...
mengenai pertayaan rdwira tu...
pada pendapat ana...
kita perlu melihat tempat ...
memang betul Kalau nak dipk kan dekat semua tempat kita boleh melihat maksiat even jika kita pergi ketempat2 rekriasi kita boleh melihat banyak pasang2 sedang bemadu kasih..
tapi adakah kita mencegah mereka walupun kita nampak???
kebanykannya tidak bukan???
tetapi jika di panggung wayang ni tempatnya gelap dan macam-macam boleh berlaku... bukan saja maksiat...
ana pernah dengar cerita mengenai seorang penagih dadah meniggalkan jarum suntikannya di atas bangku panggung wayang dan akhirnya ada orang yang duduk dia atas bangku itu dan terkena jarum itu...
dan dia disyki menghidap HIV...
kita bukan nampak apbila didalam panggung wayang....
fikir-fikirkanlah...
tapi apa yang kita nak bincgkan sekarng mengenai kaitan tempat2 hiburan lain dengan panggung wayag...
ok 1. panggung wayang tempatnya tertutup.
2.gelap boleh mendorong kearah maksiat.
3.cerita yang dipamirkan even cerita melayu banyka unsur romantis yang bisa mengglakan pasang melakukan sesuatu yang bisa melanggar ikhtilat...

insyaAllah itu sahaja dr ana...
jika ada sebarng kesalahan tolong betulkan ana...
waahualam..


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 22:26


salamun alaik..

kalau kita p tengok wayang tengok cerita Islamik boleh tak?
contohnya ana p tengok wayang dengan kawan-kawan perempuan tengok cerita ketika cinta bertasbih?
ana berpendapat bergantung kepada niat kita..wallahuallam..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 11:02


kalau kita p tengok wayang tengok cerita Islamik boleh tak?

!!! QUOTE !!!



salam
mengenai soalan nurzatul...
ana tak lah pandai sangat tetapi melalui pemahaman ana...
dia di kira haram juga...
contohnya : jika A menyentuh khinzir dalam keadaan tangan basah dia still kena samak walupun si A kata dia sudah samak khinzir itu.

maksudnya keharamannya tetap haram walaupun kita menjadi kan sesutu itu suci...

sama dengan apa yang diutarakan nurzatul walupun pergi melihat cerita yang baik dengan teman yang maharam tetapi kita masih duduk didalam tempat yang meragukan...
maksudnya kita ragu2 sama ada berlaku maksiat atau tidak didlam panggung wyang itu...

[email protected] waswas adalah sesutu yang syubaha...
syubaha hukumnya haram....
waallahualam...
berulkan ana jika ana tersilap...


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 11:45


seumur hidup ana baru 3 kali saja tengok wayang,,,waktu sekolah rendah,cerita batman dan robin,kali kedua 2008 nana tanjung,kali ketiga....dragon ball evollusion tapi tak pernah tengok dengan member perempuan ,dengan member lelaki saja hehehehe



ada sesiapa nka buat pengakuan pernah tonton wayang?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 23:03


Pada 08-10-09 21:03 , immukmin posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukwah...
ana pernah diberitahu oleh ustaz ana tentang hukum menonton wayang..
katanya menonton wayag hukumnya haram..
bukan disebabkan cerita yang dityagkan tetapi disebabkan tempatnya yang tertutup,gelap dan boleh menyebabkan orang melakukan maksiat.... org yang menonton wayg jika mereka tengok maksit tersebut atau tidak tengok sekalipun, ia berlaku didlam satu tempat jadi ia dikira sebagai subahat...
dia antara dua orang ada org ketiga iaitu syitan..
zaman sekarang dalam bas pun org boleh melakukan maksiat ini kan pula didlam panggung wayag.
adakan kita snggup ditanya oleh Allah diakhirat kelak tentang diri kita yang bersubahat dengan pelaku maksiat...
tepuk dada tanya iman..
waallahualam..
betulkan ana jika ana silap..



huhu..iman masih terumbang ambing.. :cry:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

al-walid-04
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11616
Posting: 135
Dari: kedah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-11-09 01:13


Pada 08-10-09 16:51 , api posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumsalam

Kami orang kelate untung sebab tak ada pun panggung wayang kat sini. :-)



betul-betul...itu sebabnya pemerintah nak elakkan pekara subahat.... negeri kito meme baguh

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-walid-04Profil   Hantar PM kepada al-walid-04   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-11-09 09:11


ini kira hukum macam hisap rokok lah ini, walaupun haram tapi masih tidak secara total penerimaan haram. Kesimpulannya,

HISAP ROKOK=TENGOK WAYANG

ke lain?

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 20:55


itu lah namanya hukum islam dibuat mengikut kemaslahatan..

kalau dulu, pggung wayang ni tempat famous buat maksiat, samapai ramai yang menganggap wayang=maksiat dan menyebabkan ulama rata-rata mengharamkan panggung wayang..

tapi hari ni, manusia dah mula melihat bahwa pggung wayang bukanlah tempat maksiat secara total dan pggung wayang juga sudah didatangi oleh ramai keluarga, kumpulan kawan sekelas menyebabkan ulama lebih berhati-hati didalam membuat hukum...

macam TGNA di kelantan dulu lah..dia haramkan snooker first2 sebab semua org anggap snooker ni JUDI, tapi bila org dah terima snooker ni sukan biasa saja, TGNA pun tarik balik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 21:59


assalamualaikum..
ana baru saja 1st time hari khamis masuk panggung. selepas final exam...121109.. tengok cerita pisau cukur..kami 4 orang and ada 1 family saja kat dalam panggung tu..kira tak ada perkara2 yang meragukan lah...seronok bukan kerana cerita nya tapi sebab tak ada orang...

huhu


-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

  


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 22:02


boleh saja masuk.. tengok cite2 yang islamic lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-11-09 22:57


tak pernah masuk panggung walaupun dengan husband... tak tahan bunyi dalam wayang mesti kuat....



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

norasmiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.10.2009
Ahli No: 37987
Posting: 13
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 16:49


Assalamualaikum hukum nenonton wayang????setaju saya masa saya belajar dulu ustaz ada mengatakan bahawa hukumnya haram kerana didalam panggung tu gelap dansamar2 saja apa-apapun boleh berlaku lagipun iainya bercampur antara perempuan dengan lelaki yang terang-terang bukan muhrim.jadi jelas di sini haram hukumnya oleh itu rasanya lebih baik kita lihat di rumah atau tengok DVD ke lagi best duduk rumahkan.boleh bersama keluarga dan dapatlah masa berkualiti betul tak hee...hee.heee

Bookmark and Share

  


  Member Information For norasmiyahProfil   Hantar PM kepada norasmiyah   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 18:02


alhamdulillah....setakat ini belum lagi pernah ke tempat tu...


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 07:35


jujurnya saya tak pernah pergi..cuma masa kecil rasanya pernah pergi masuk panggung wayang dengan mak ayah...

then tak terdedah dengan dunia wayang...gila tv ye....rasa pelik bila tahu sepupu masuk panggung.......rasa itu bukan tempat saya..tak nak masuk...

gelap saja,,eh bahayanya.....hidup dulu kegelapan bawa banyak bahaya kan.....

then kawan-kawan pun bukan yang jenis ajak masuk panggung...
tapi pernah sekali Allah uji...ada program dengan senior dan kawan-kawan u....then diorag ajak pergi lot 10...
kerana nafsu iman tipis..ikut juga......tak nak sendirian di asrama.....
bila tahu mereka plan nak masuk panggung..keras hati pergi pakai baju kurung sebab tahu apa jadi saya tak akan masuk.....kalau pakai blaus atau tshirt mungkin terheret sama....saya plan rela sendirian di kedai buku pun tak apa....
manusia rancang Allah tentukan...sudahnya lepas window shoping...semua lepak d starbucks.....syrf internet saja..

yang kedua....filem Cinta..iklan nya buat saya tertarik tak sabar nak tengok...plan dengan romate....namun tak jadi juga....

entahlah gamaknya kerana nafsu saya jadi teringin itu ini...namun Allah sebaik-baik Pemelihara dan Pelindung..semoga lepas ni saya tak tertarik lagi untuk semua itu...........

sebab tempat itu memang tak serasi dengan jiwa saya....

tentang syubhat maksit semua itu....kalau jalan-jalan pun tengok pasangan lain macam saja....tatkala hati terasa menyampah..aksi dan pakaian tak sedap mata hati kita ni...tetap ingatkan diri untuk baik sangka mungkin itu suami isteri...doakan spy diri tak terikut dan doakan mereka dp hidayah...

tapi kalau dari fizikal memang macam budk sekolah yang hampir mustahil suami isteri///entahlah.....Allah saja yang Tahu....

soal cerita Islamik???
ada ke??

tetap ada dedah aurat...sentuh laki perempuan....

tv pun ada kan...

memang tak dapat lari...

even suka cerita Nur Kasih pun..tetap ingtakan diri ada banyak dosa dalam itu......dedah aurat..sentuh lelaki perempuan tak boleh lari kan.....


jadi yang sebenarnya kita umat akhir zaman ni memang payah dan sangat teruji untuk ikut betul-betul kehendak agama kita...ada kala iman kita tebal macam kerak bumi..ada kala iman kita senipis kulit bawang...jadi usahakan lah spy kita dapat meminimakan kesalahan dan kesilapan setakat yang mampu dan berdoa....

syukur sangat bila kaki ini tak pernah jejak panggung wayang...semoga kita semua terpelihara....

tentang pemilik panggung bukan islam.....

mungkin jika ada yang mampu dan suka wayang boleh bina panggung sendiri....asingkan slot tayangan lelaki..perempuan...keluarga....

then cerita2nya terselamat....

kartun ke.....

filem yang tak dedah aurat...sentuh laki perempuan hanya atas sebab hayati watak...

dulu suka flem iran...kemas saja pakai tudng....cerita pun bermoral..tapi yang sekarang tak tahu lah lama tak tengok....

atau pun ceramah motivasi ke...ok juga kan sekali sekala....nak pergi yang di hotel tak mampu...tayangan eksklusif......

mungkin jika ada yang begitu.....maka selamat untuk dikunjungi........


-----------------
nuzulrahmatul


Bookmark and Share

  


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 07:37


silap..

hidup dalam kegelapan bawa banyak bahaya...


-----------------
nuzulrahmatul


Bookmark and Share

  


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 08:05


Assalamualaikum semua. tumpang lalu nak mencelah sikit. tapi terlebih dahulu nak minta maaf kalau kata-kata akak ni ada yang tersinggung dan terasa.

memang betul tengok wayang tu banyak tak baik dari baik. sebab tempat tu gelap. akak memang pernah masuk pangung dengan kawan tengok cerita tamil sebab kami berdua baru lepas ditinggalkan bf :cry: so sebab tak nak bersedih kami pun tengok cita tamil tau tak dalam panggung tu ramai couple melayu dari india so.....fikir sendirilah ya apa mereka buat. tapi pucuk pangkal niat kita juga.

dekat kelate memang bagus akak pernah kesana dulu masa pergi buat temuduga pekerja. tempat dia memamg bagus tinggal barang pun tak ada sapa usik. waktu maghrib ada macam pasar malam kat depan pasar khatijah (kalau tak silap) hu mereka tinggalkan warung pergi tu saja. tak jadi hal. kalau kat sini agaknya habis kena angkut. mkanan jangan cakap memang banyak dan best. paling akak suka sekali nasi kerabu. huh kelate punya wonderfull.... best gila wa cakap lu.

org kat sana memang best baik cina atau india mereka boleh cakap kelanta itu yang buat akak selutlah. sampai mereka lah lupa cakap selangor ni. ishish....tak sia-sia tok nik jadi mb. tapi part yang sedih gila ialah ......

pekerja2 kelate yang akak bawa...susah nak jaga disiplin 50% hancur. beri hostel...asingkan antara perempuan dan lelaki adoi mlm atau pagi2 buta akak kena dkejutkan oleh penduduk yang dekat asrama tu. ada bebudak akak couple duduk kat tangga. Masallah......macam-macam hal sampai akak dok cakap dengan mreke "kalau dato nik ni tengok sikap anda ni dah pasti dia tak ngaku anda ni org kelate" sebab dah marah sangat dan kecewa.

tapi kelate memang satu-satu negeri lain dari yang lain. wa percaya lu kelate. hidup kelate. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 12:10


salam...

saya masih teringat sekolah tempat saya mengajar (sekolah tahfiz) area KL. budak-budak kat situ pernahlah nak pergi tengok wayang sesama mereka (lelaki). lepas tu tiba-tiba cikgu2 sekolah pun tahu. ada cikgu yang sampai sakit jantung masuk hospital sebab terkejut...mungkin itu pengajaran, biasalah jiwa remaja. mereka ingin mencuba keseronokan tengok wayang tu saja...Kalau tengok ciri-ciri filem yang ada sekarang ni, agak sukar nak jumpa yang bermanfaat/islamik kan..mesti terselit adegan pegang tgnlah (paling ringanlah tu), dll...tapi lebih baik ambil pendekatan elak pergi tengok...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-11-09 13:05


tak pernah masuk pun panggung wayang...

:sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 13:47


nak pergi kelantan...teringin nak duduk sana...tapi jauh sangat daripada kampung...mak tak bagi..:(

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 18:29


Pada 18-11-09 08:05 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kelate memang satu-satu negeri lain dari yang lain. wa percaya lu kelate. hidup kelate. ;-)
ni k limah yang kukenal ke?.hihi.
wah k limah..1st time nampak posting kat sini.
ke saya yang ketinggalan ni.hihi.
k limah..hidup kelate...selangor macam mana?..gurau saja k limah aaa..

saya pun tak pernah masuk wayang seumur hidup.kalau diberi peluang pun xnklah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 18:58


Pada 09-10-09 18:28 , immukmin posting:

!!! QUOTE !!!



ana pernah dengar cerita mengenai seorang penagih dadah meniggalkan jarum suntikannya di atas bangku panggung wayang dan akhirnya ada orang yang duduk dia atas bangku itu dan terkena jarum itu...
dan dia disyki menghidap HIV...




Ini kisah benar ke hanya kisah dalam email :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-09 22:07


Salam..

saya suka jawapan ini...sama-sama kita renungkan...

7. hukum p tengok wayang
salam
ustaz apa hukum kat p tengok WAYANG..
ada yang kata haram
tapi Kenapa haram
kat p tengok cerita saja..p dengan geng2 lelaki saja
dalam wayang 2 tak ada lah gelap gelite
selain skrin wayang ada juga lampu yang dipasang ditepi maknakata nampaklah org disebelah itu.
saya mahukan sebab .
maaflah ustaz saya z tahu ni betul ke tak cari saya hantar soalan ni..tak tahu nak email ke ustaz macam mana..

UZAR : "kalau rasa baik dan redha untuk mati di dalam panggung wayang tu, boleh lah pergi selalu". itu boleh jadi petunjuk sama ada baik atau tidak.

sumber:

KLIK HERE


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azuhaf_82
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2009
Ahli No: 38316
Posting: 8

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 11:09


Betul lah, bagus komen UZAR ini. sangat bernas, spontan dan berhikmah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azuhaf_82Profil   Hantar PM kepada azuhaf_82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 11:51


Pada 18-11-09 22:07 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!




UZAR : "kalau rasa baik dan redha untuk mati di dalam panggung wayang tu, boleh lah pergi selalu". itu boleh jadi petunjuk sama ada baik atau tidak.




Dari dulu sampai sekarang tak pernah lagi tengok wayang..
baru-baru pernah ajak suami pergi tengok akibat terpengaruh dengan sesetengah orang..syukur suamiku tak nak..

huhu lepas baca ni, taknak lagi lah teringin (insyaAllah)

terpulanglah mengikut ketenangan hati masing-masing

moga Allah lorongkan jalan mengikut niat hambaNya





kapten lama tidak ke udara


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-11-09 11:55


Pada 19-11-09 11:51 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-11-09 22:07 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!




UZAR : "kalau rasa baik dan redha untuk mati di dalam panggung wayang tu, boleh lah pergi selalu". itu boleh jadi petunjuk sama ada baik atau tidak.




Dari dulu sampai sekarang tak pernah lagi tengok wayang..
baru-baru pernah ajak suami pergi tengok akibat terpengaruh dengan sesetengah orang..syukur suamiku tak nak..

huhu lepas baca ni, taknak lagi lah teringin (insyaAllah)

terpulanglah mengikut ketenangan hati masing-masing

moga Allah lorongkan jalan mengikut niat hambaNya





kapten lama tidak ke udara



bagus...jawapan yang senang lagi tepat. ikutlah fatwa hati yang tenang :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

melo_sakura
Warga Rasmi
Menyertai: 15.03.2010
Ahli No: 39482
Posting: 7

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 20:09


salam
orang terengganu pun tak ada panggung wayang juga...
jom heboh pun tak pernah dbnrkn masuk lagi tapi akan datang tak tahu lah
wallahualam....


-----------------
Maksud firman Allah: Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar. (At Taubah:119)


Bookmark and Share

  


  Member Information For melo_sakuraProfil   Hantar PM kepada melo_sakura   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-10 21:29


Pada 18-11-09 22:07 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..

saya suka jawapan ini...sama-sama kita renungkan...

7. hukum p tengok wayang
salam
ustaz apa hukum kat p tengok WAYANG..
ada yang kata haram
tapi Kenapa haram
kat p tengok cerita saja..p dengan geng2 lelaki saja
dalam wayang 2 tak ada lah gelap gelite
selain skrin wayang ada juga lampu yang dipasang ditepi maknakata nampaklah org disebelah itu.
saya mahukan sebab .
maaflah ustaz saya z tahu ni betul ke tak cari saya hantar soalan ni..tak tahu nak email ke ustaz macam mana..

UZAR : "kalau rasa baik dan redha untuk mati di dalam panggung wayang tu, boleh lah pergi selalu". itu boleh jadi petunjuk sama ada baik atau tidak.

sumber:

KLIK HERE



jawapan yang bagus :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

adab
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16492
Posting: 32
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 10:52


membazir saja tg0k kat panggung wayang...lepas bbrapa bulan, crita2 tu akan dtygkn jugak kat tv...ye tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For adabProfil   Hantar PM kepada adab   Quote dan BalasQuote

sakinah283
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26864
Posting: 260
Dari: Ampang-Bangi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-10 11:17


Pada 27-03-10 10:52 , adab posting:

!!! QUOTE !!!

membazir saja tg0k kat panggung wayang...lepas bbrapa bulan, crita2 tu akan dtygkn jugak kat tv...ye tak?




ye lah kan...setuju2...... :bye:


-----------------
"The way to love anything is to realize that it might be lost"


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinah283Profil   Hantar PM kepada sakinah283   Pergi ke sakinah283's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155289 saat. Lajunya....