Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: kerja di sabah dan sarawak


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» kerja di sabah dan sarawak

Please Mendaftar To Post


Oleh kerja di sabah dan sarawak

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 19:02


salam....salam hari raya tok semua warga ukhwah...dah lama tak masuk sini...nak tanya...ada tak warga ukhwah kat sini yang bekerja di sabah atau sarawak? walaupun macam dekat tapi masih rasa jauh....wargh2 :cry:


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 20:01


Pada 07-10-09 19:02 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

salam....salam hari raya tok semua warga ukhwah...dah lama tak masuk sini...nak tanya...ada tak warga ukhwah kat sini yang bekerja di sabah atau sarawak? walaupun macam dekat tapi masih rasa jauh....wargh2 :cry:


lor..napenye nanges tu...buruk benor.... :sopan: ....saya bekerja di bumi kenyalang...siapa kata dekat tu... :berfikir: ..sememangnya jauh...tiap kali balik kena tunggu berjam-jam kat airport...da jemu...tapi apakan daya..da name pun kerja..ku turutkan jua lah.... :-P


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 20:07


Hm,betul ke orang semenanjung banyak kerja kat sabah dan swak...sampaikan orang-orang di situ tak diambil bekerja sangat.terutama dalam sektor awam.betul ke?


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 20:43


hm...tah lah syahdatul_nur...tapi kat tempat saya ni memang boleh kata halfnya adalah dr semenanjung...pada pendapat saya lah..bukannya disebabkan ramai sangat pengambilan warga semenanjung yang menyebabkan orang asal sini tak dapat kerja...sebenanya...orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-09 11:48


Saya di Tenom, Sabah sekarang...dekat tapi jauh ...



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 17:32


salam...

ana sekarang di kota kinabalu...semua CORP Malaysia...


-----------------
Disela kesakitan yang menghantarku pada nestapa
Ku tersedar….
Hanya DIA yang masih ku punya..


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 18:09


cakap tentang kerjaya di sabah dan sarawak..
kawan saya baru saja dapat tau tempat posting mengajar di sabah..
moga Allah mempermudahkan urusannya mendidik anak bangsa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 12:41


Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm...tah lah syahdatul_nur...tapi kat tempat saya ni memang boleh kata halfnya adalah dr semenanjung...pada pendapat saya lah..bukannya disebabkan ramai sangat pengambilan warga semenanjung yang menyebabkan orang asal sini tak dapat kerja...sebenanya...orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



Janganlah cakap mereka tak berkelayakkan..jaga hati org sarawk kat sini...mungkin mereka berkelayak tapi bukan di jabatan anda tapi d tempat lain.....
di sabah..terutama d daerah sandakan,Tawau dan sewaktu dengannya...lebih berminat kepada bisnes kerja sendiri...org sabah ramai yang berkelayakkan..tapi mereka lebih suka buka perniagaan sendiri.tidak percaya mari datang tawau...seorang cikgu boleh melepaskan kerjaya seorang cikgu demi membuka perniagaan sendiri....
apa yang saya tau lah ramai org semenanjung suka datng sabah dan sarawak....sebab elaun yang d terimah.bagi d sektor awamlah.


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 13:03


Pada 09-10-09 12:41 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!



di sabah..terutama d daerah sandakan,Tawau dan sewaktu dengannya...lebih berminat kepada bisnes kerja sendiri...org sabah ramai yang berkelayakkan..tapi mereka lebih suka buka perniagaan sendiri.tidak percaya mari datang tawau...seorang cikgu boleh melepaskan kerjaya seorang cikgu demi membuka perniagaan sendiri....
apa yang saya tau lah ramai org semenanjung suka datng sabah dan sarawak....sebab elaun yang d terimah.bagi d sektor awamlah.


setuju dengan pendapat muslimah, ramai yang berkelayakan tapi lebih suka buka bisnes sendiri...elaun bekerja di sabah dalam sektor awam memang tinggi...

sabarlah, ramai juga yang kena posting dr semenanjung ke sini tapi tak ada masalah pun, memanglah jauh jaraknya dengan keluarga tapi ada segelintir yang tak kisah kerana memikirkan tanggungjawab yang dipikul...Tahniah....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 14:34


Pada 09-10-09 12:41 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm...tah lah syahdatul_nur...tapi kat tempat saya ni memang boleh kata halfnya adalah dr semenanjung...pada pendapat saya lah..bukannya disebabkan ramai sangat pengambilan warga semenanjung yang menyebabkan orang asal sini tak dapat kerja...sebenanya...orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



Janganlah cakap mereka tak berkelayakkan..jaga hati org sarawk kat sini...mungkin mereka berkelayak tapi bukan di jabatan anda tapi d tempat lain.....
di sabah..terutama d daerah sandakan,Tawau dan sewaktu dengannya...lebih berminat kepada bisnes kerja sendiri...org sabah ramai yang berkelayakkan..tapi mereka lebih suka buka perniagaan sendiri.tidak percaya mari datang tawau...seorang cikgu boleh melepaskan kerjaya seorang cikgu demi membuka perniagaan sendiri....
apa yang saya tau lah ramai org semenanjung suka datng sabah dan sarawak....sebab elaun yang d terimah.bagi d sektor awamlah.



oh,macam tu ke...baru saya tau Kenapa.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 14:44


tak bercita2 nak kesana.. tapi Kalau keadaan memaksa saya try tolak habis2an..Kalau saya rela pergi sana pun harap2nya itu adalaha atas dasar kepentgan saya...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 18:02


Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!



.orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



salam ukhwah..kecik hati kami di katakan tidak layak memenuhi jawatan di sabah..

saya dan sahabat-sahabat di sabah ramai yang mempunyai kelulusan ijazah tetapi agak sukar untuk masuk ke jabatan2 kerajaan mahupan GLC 2 kerajaan..
seperti FELDA,MARA, dll..
ini membuktikan bahawa orang-orang sabah juga ramai yang layak, tetapi tidak berpeluang untuk bekerja di negeri sendiri sehinggakan ada kawan-kawan saya yang anti terhadap pekerja2 dari semenanjung kerana masih lagi menguasai jabatan2 kerajaan mahupun GLC2 kerajaan disini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 19:12


Pada 09-10-09 18:02 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!


salam ukhwah..kecik hati kami di katakan tidak layak memenuhi jawatan di sabah..

saya dan sahabat-sahabat di sabah ramai yang mempunyai kelulusan ijazah tetapi agak sukar untuk masuk ke jabatan2 kerajaan mahupan GLC 2 kerajaan..
seperti FELDA,MARA, dll..
ini membuktikan bahawa orang-orang sabah juga ramai yang layak, tetapi tidak berpeluang untuk bekerja di negeri sendiri sehinggakan ada kawan-kawan saya yang anti terhadap pekerja2 dari semenanjung kerana masih lagi menguasai jabatan2 kerajaan mahupun GLC2 kerajaan disini..


maaf...memang salah saya...mungkin penggunaan bahasa yang kasar...maaf sangat-sangat...tak berniat nak kecilkan hati sesiapa...maksud saya lebih menjurus kepada bidang pendidikan...mungkin sebab ramai orang malaysia timur yang kurang berminat dalam bidang ni...jadi bilangan mereka yang available untuk jawatan ni tak ramailah berbanding semenanjung....sebab tu ramai warga semenanjung yang dihantar bekerja di malaysia timur...saya tak niat nak cakap orang malaysia timur ni tak ada kelayakan langsung....maaf bagi yang terasa...

dan untuk statement anda yang kawan-kawan anda anti dengan warga semenanjung tu..memang tak dapat saya nafikan...sebagai orang baru disini...sedikit sebanyak ada juga terasa hati dengan orang tempatan...tak tahu apa salah...tau2 saja memang kami di diskriminasikan...tapi tak semua lah....ada saja yang ok...cuma rasa agak terasing lah...da lah merantau...tak ada sesiapa...pelik juga...rezeki masing-masing Allah yang tentukan...

MAAF sekali LAGI bagi YANG TERGURIS HATI....SAYA MEMANG LEMAH DALAM BERBAHASA... :-(


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 19:13


Pada 09-10-09 12:41 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm...tah lah syahdatul_nur...tapi kat tempat saya ni memang boleh kata halfnya adalah dr semenanjung...pada pendapat saya lah..bukannya disebabkan ramai sangat pengambilan warga semenanjung yang menyebabkan orang asal sini tak dapat kerja...sebenanya...orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



Janganlah cakap mereka tak berkelayakkan..jaga hati org sarawk kat sini...mungkin mereka berkelayak tapi bukan di jabatan anda tapi d tempat lain.....
di sabah..terutama d daerah sandakan,Tawau dan sewaktu dengannya...lebih berminat kepada bisnes kerja sendiri...org sabah ramai yang berkelayakkan..tapi mereka lebih suka buka perniagaan sendiri.tidak percaya mari datang tawau...seorang cikgu boleh melepaskan kerjaya seorang cikgu demi membuka perniagaan sendiri....
apa yang saya tau lah ramai org semenanjung suka datng sabah dan sarawak....sebab elaun yang d terimah.bagi d sektor awamlah.



maaf....salah saya


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 22:29


Assalamualaikum

nak tanya pendapat sahabat-sahabat yang kena posting or kerja gov kat sabah sarawak..best tak?
ana ingat nak jadi pgawai farmasi pelatih(PRP) kat hspital kat sabah..tapi pas grad lagi 2thn lah..ana jnis suka p tempat baru dan develop kawan-kawan baru..suka merantau..ehehe.. :-D


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 08:22


Pada 09-10-09 14:44 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tak bercita2 nak kesana.. tapi Kalau keadaan memaksa saya try tolak habis2an..Kalau saya rela pergi sana pun harap2nya itu adalaha atas dasar kepentgan saya...



sama lah juga dengan orang sabah dan sarawak yang dihantar bekerja ke semenanjung, kalau boleh nak tolak habis2n, taknak pergi sebab jauh dr keluarga...tapi sebab dah tanggungjawab masing-masing, so tiada pilihan lah....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 14:36


Pada 09-10-09 19:12 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!



maaf...memang salah saya...mungkin penggunaan bahasa yang kasar...maaf sangat-sangat...tak berniat nak kecilkan hati sesiapa...maksud saya lebih menjurus kepada bidang pendidikan...mungkin sebab ramai orang malaysia timur yang kurang berminat dalam bidang ni...jadi bilangan mereka yang available untuk jawatan ni tak ramailah berbanding semenanjung....sebab tu ramai warga semenanjung yang dihantar bekerja di malaysia timur...saya tak niat nak cakap orang malaysia timur ni tak ada kelayakan langsung....maaf bagi yang terasa...

dan untuk statement anda yang kawan-kawan anda anti dengan warga semenanjung tu..memang tak dapat saya nafikan...sebagai orang baru disini...sedikit sebanyak ada juga terasa hati dengan orang tempatan...tak tahu apa salah...tau2 saja memang kami di diskriminasikan...tapi tak semua lah....ada saja yang ok...cuma rasa agak terasing lah...da lah merantau...tak ada sesiapa...pelik juga...rezeki masing-masing Allah yang tentukan...

MAAF sekali LAGI bagi YANG TERGURIS HATI....SAYA MEMANG LEMAH DALAM BERBAHASA... :-(





salam tidak apa..ini kesilapan biasa sahaja...


Bookmark and Share

  


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 10:01


Pada 08-10-09 17:32 , ibnusina posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

ana sekarang di kota kinabalu...semua CORP Malaysia...



hmmm...boleh tunjuk jalan nak pergi gunung kinabalu...kundasang...kan..kan????


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 10:08


Pada 07-10-09 20:01 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 19:02 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

salam....salam hari raya tok semua warga ukhwah...dah lama tak masuk sini...nak tanya...ada tak warga ukhwah kat sini yang bekerja di sabah atau sarawak? walaupun macam dekat tapi masih rasa jauh....wargh2 :cry:


lor..napenye nanges tu...buruk benor.... :sopan: ....saya bekerja di bumi kenyalang...siapa kata dekat tu... :berfikir: ..sememangnya jauh...tiap kali balik kena tunggu berjam-jam kat airport...da jemu...tapi apakan daya..da name pun kerja..ku turutkan jua lah.... :-P



huhu..buruk ke??? tu baru sikit.... iyalah 1st time...huhu..ANSHU area mana ek?


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 10:11


semua rezeki masing-masing... ada yang tak dapat kerja kat tempat sendiri, kena kerja kat tempat lain.... semua ada hikmahnya kan...cari pengalaman...bak kata org jauh perjalanan luas pemandangan....ceh...pujuk diri sendiri ni...hmmm...tapi kan kenapa dari semenanjung kena pakai pasport/ dokmn prjlnn terhad ek...


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 10:13


Pada 09-10-09 18:02 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!



.orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



salam ukhwah..kecik hati kami di katakan tidak layak memenuhi jawatan di sabah..

saya dan sahabat-sahabat di sabah ramai yang mempunyai kelulusan ijazah tetapi agak sukar untuk masuk ke jabatan2 kerajaan mahupan GLC 2 kerajaan..
seperti FELDA,MARA, dll..
ini membuktikan bahawa orang-orang sabah juga ramai yang layak, tetapi tidak berpeluang untuk bekerja di negeri sendiri sehinggakan ada kawan-kawan saya yang anti terhadap pekerja2 dari semenanjung kerana masih lagi menguasai jabatan2 kerajaan mahupun GLC2 kerajaan disini..


jangan lah begitu...rezeki masing-masing kan...apapun kita tetap 1 Malaysia.. ;-)


-----------------
>


Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 11:28


Assalammualaikum

maaf menyampuk kejap.. bukan sebab saya orang sabah tapi sebab kadang-kadang kata-kata macam ni meminggirkan orang-orang di sabah dan sarawak. Apa salahnya pergi sana dan belajar budaya dan bahasa lain? buka sikit pemikiran.. huhu

minta maaf sebab menyampuk


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

  


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 11:32


Pada 11-10-09 11:28 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum

maaf menyampuk kejap.. bukan sebab saya orang sabah tapi sebab kadang-kadang kata-kata macam ni meminggirkan orang-orang di sabah dan sarawak. Apa salahnya pergi sana dan belajar budaya dan bahasa lain? buka sikit pemikiran.. huhu

minta maaf sebab menyampuk


Assalamualaikum
Betul tu...
... teringin nak ke sana....
Insya Allah..hujung tahun ni ke Serawak bersama insan tersayang....
Tak sabar rasanya...


:-D


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 13:41


salam..

daLL: selalu juga pergi sana..dalam 2 jam lebih juga lah dari kk...inysaAllah nak datang bagitau..


-----------------
Disela kesakitan yang menghantarku pada nestapa
Ku tersedar….
Hanya DIA yang masih ku punya..


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 14:00


Pada 07-10-09 20:43 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm...tah lah syahdatul_nur...tapi kat tempat saya ni memang boleh kata halfnya adalah dr semenanjung...pada pendapat saya lah..bukannya disebabkan ramai sangat pengambilan warga semenanjung yang menyebabkan orang asal sini tak dapat kerja...sebenanya...orang semenanjung dihantar ke sini sebab orang asal sini tak cukup kelayakan untuk memenuhkan jawatan yang sedia ada....tu kat tempat kerja saya lah...kat bahagian sokongan saya tak pasti lah pulak..rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam



Assalamualaikum

Pada saya,Bukan warga Sabah itu kurang kelayakan tetapi KURANG diberi peluang oleh kerajaan persekutuan di Putrajaya.

Sebagai pihak yang dipertanggungjawab untuk negara,maka kerajaan persekutuan lah yang akan menentukan pengambilan pekerja di seluruh negara.Saya percaya setiap orang jika diberi peluang untuk mendapat pekerjaan dalam gov mesti dia tidak akan tolak melainkan dia lebih suka bekerja sendiri.

Saudari sendiri bagaimana?Adakah saudari menolak?lebih-lebih lagi jika gajinya lumayan bukan?


rasanya majoriti warga asal sini....wallahua'lam
(Apakah maksud saudari untuk kenyataan ini?

Rasanya saudari masih belum mengenali keadaan negeri Sabah ini sendiri.Jika saudari bijak berfikir dan melihat persekitaran maka saudari akan mula memikirkan bahawa bukan majoriti warga sabah berpendidikan rendah dan tidak mempunyai kelayakan untuk menjawat sesuatu jawatan sama ada dalam bidang professional dan kumpulan sokongan.Jika diberi peluang secara sama rata pasti tidak ada pihak yang akan membangkang.


Saya amat berharap Perdana menteri akan menunaikan MISI yang diucapkannya selalu iaitu

RAKYAT DIDAHULUKAN
PENCAPAIAN DIUTAMAKAN

Janganlah masih mengekalkan sikap dan sifat pemimpin pada masa lalu yang lebih mementingkan kepentingan peribadi semata-mata


wallahua'lam



Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 14:10


Pada 11-10-09 11:28 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Assalammualaikum

maaf menyampuk kejap.. bukan sebab saya orang sabah tapi sebab kadang-kadang kata-kata macam ni meminggirkan orang-orang di sabah dan sarawak. Apa salahnya pergi sana dan belajar budaya dan bahasa lain? buka sikit pemikiran.. huhu

minta maaf sebab menyampuk



I agree with your roses

Kawan saya dari sabah yang kerja di semenanjung tidak pernah pun merungut apabila ditempatkan disana.Kenapa pula harus merungut ya?Sila kemukakan masalah disini...saya berminat pula ingin baca apakah sebabnya

Kerja ditempat baru kan lebih baik JAUH PERJALANAN LUAS PEMANDANGAN

lebih-lebih lagi di luar negara contohnya Jepun,AS dll

Kalau ada sesiapa yang tidak berminat untuk kerja di sabah dan sarawak sila kemukakan surat berhenti kerja kerana lebih ramai warga asal sabah dan sarawak yang ingin dan bersedia mengisi kekosongan itu tidak kira dimana penempatannya nanti jika diberi PELUANG :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 15:01


salam.saya pun baru saja melaporkan diri di sibu,sarawak 1 disember hari tu.mula dapat tau kena pergi tu,risau jugak.tapi boleh dah kat sna ok saja.orang-orang sarawak ni baik-baik.layan kita macam family dia.apapun jangan risau selagi kita masih berpijak di bumi Allah.Doa banyak-banyak.


-----------------
bersama meninggikan martabat ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

cgu_NAM
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 38890
Posting: 16
Dari: tawau

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 08:22


Assalamualaikum..
pernah masa praktikum dulu bersembang-sembang dengan kawan mengenai permohonan posting di negeri mana...saya pernah bergurau dengan kawan tu saya kata kalau dapat sabah atau sarawak ok juga dan memang nak pergi saja lah mana tau jodoh saya ada di sana...ditakdirkan Allah s.w.T memang betul saya posting kat Tawau, Sabah...heheheehe saya apply Pahang dan Selangor...tapi saya yakin ini sudah rezeki saya dan terbaik untuk saya....oleh itu, saya redha dan berlapang dada...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cgu_NAMProfil   Hantar PM kepada cgu_NAM   Pergi ke cgu_NAM's Website   Quote dan BalasQuote

hasanrijal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.11.2009
Ahli No: 38117
Posting: 201
Dari: LaNd bEloW ThE WinD

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 22:27


semenanjung ke sabah-sarawak ke atau sabah-sarawak ke semenanjung terimala dengan hati terbuka...di situla rezeki kita...sekurang2nya kita dapat belajar budaya orang lain..ada juga ilmu kita dapat untuk dibawak bila dah posting ke tempat kelahiran sendiri..mana tau jodoh pun dapat di situ hehehe...


-----------------
Somewhere, something incredible is waiting to be seen


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasanrijalProfil   Hantar PM kepada hasanrijal   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 09:57


Pada 03-03-10 08:22 , cgu_NAM posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
pernah masa praktikum dulu bersembang-sembang dengan kawan mengenai permohonan posting di negeri mana...saya pernah bergurau dengan kawan tu saya kata kalau dapat sabah atau sarawak ok juga dan memang nak pergi saja lah mana tau jodoh saya ada di sana...ditakdirkan Allah s.w.T memang betul saya posting kat Tawau, Sabah...heheheehe saya apply Pahang dan Selangor...tapi saya yakin ini sudah rezeki saya dan terbaik untuk saya....oleh itu, saya redha dan berlapang dada...
baguslah kalau dah berfikiran macam tu. soal tak berkelayakan seperti rakan ahli katakn di atas bukanlah satu persoalan. setiap orang masing-maisng ada kelayakan. setiap negeri pun ada keperluan tertentu. sama ada orang tempatan sendiri yang stay kat situ atau pun orang negeri lain yang datang ke situ. jadi itu rezeki maisng-masing. jadi terimalah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 08:50


saya org semenanjung bertugas pergi sarawak.
isteri org sarawak bertugas di semenanjung.
tiada masalah masing-masing nak adapt. huhuh.. tapi macam bertukar2 pulak tempat kerja. haha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 13:13


Pada 07-10-09 19:02 , daLL posting:

!!! QUOTE !!!

salam....salam hari raya tok semua warga ukhwah...dah lama tak masuk sini...nak tanya...ada tak warga ukhwah kat sini yang bekerja di sabah atau sarawak? walaupun macam dekat tapi masih rasa jauh....wargh2 :cry:



kat oversea lagi jauh :-)


-----------------








Bookmark and Share

  


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-10 13:23


Pada 09-03-10 08:50 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

saya org semenanjung bertugas pergi sarawak.
isteri org sarawak bertugas di semenanjung.
tiada masalah masing-masing nak adapt. huhuh.. tapi macam bertukar2 pulak tempat kerja. haha

ambik kau...haha...kasihan...tak apala, biasalah tu. nanti mintalah pertukaran ... kasihan jauh-jauh...rindu tu.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127675 saat. Lajunya....