Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jikalau semua umat Islam itu berjemaah pada solat Subuh, nescaya kekuatan kami tidak dapat menandingi Islam
-- -- Pembesar Yahudi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: pengalaman sebagai calon simpanan


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» pengalaman sebagai calon simpanan

Please Mendaftar To Post


Oleh pengalaman sebagai calon simpanan

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 23:03


Assalamualaikum
saya nak tanya sahabat-sahabat di sini,ada tak yang pernah jadi calon simpanan untuk pekerjaan tak kisah lah di sektor awam ataupun swasta..
kalau jadi calon simpanan ni sure ke mereka ambil kita kerja?
masalah sekarang saya nak cari kerja lain pun antara dua sebab di hari itu ada apply kerja kat lab tapi mereka buat kerja kontrak pulak..
kalau saya ambil kerja kat lab nanti sampai pulak surat kerja tu pulak..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 23:28


Waalaikumsalam

Memandangkan sekarang ni susah nak dapat kerja, aieyda terima saja kerja kat lab,kalau dapat rezeki lain boleh berhenti kerja. Lagipun kerja kontrak lagi senang nak berhenti. Dalam kontrak tu tulis notis 24 hrs ataupun memang kena tamatkan sampai habis. Bergantung pada kontraklak.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 23:38


Pada 06-10-09 23:28 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumsalam

Memandangkan sekarang ni susah nak dapat kerja, aieyda terima saja kerja kat lab,kalau dapat rezeki lain boleh berhenti kerja. Lagipun kerja kontrak lagi senang nak berhenti. Dalam kontrak tu tulis notis 24 hrs ataupun memang kena tamatkan sampai habis. Bergantung pada kontraklak.



thanks kak hanan atas nasihat..
yang masalahnya memang kena tamatkan kontrak sampai habis..
tu yang pening kepala tu.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 08:53


erm..baca bebetul offer letter tu...
kebiasaan memang dia beri kerja tu dalam term kontrak..
tapi ada term lain kalau nak berhenti...

kalau kat tempat saya ni.. staff baru masuk kerja kebanyakan diberi taraf kontrak selama setahun

tapi dalam tempoh kontrak tersebut... untuk clerk mereka boleh berhenti dengan memberi notis 2 minggu.. kalau exec notis dalam masa 1 bulan...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 484
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 09:14


sambar dulu peluang yang ada depan mata...benda yang belum pasti usah difikirkan sangat..nanti kedua-dua sekali melepas....kalau dah memang kerja tu rezeki untuk kamu...takkan kemana


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 15:50


Salam...

Hm,saya sekarang tengah jadi calon simpanan SPA sampai bulan 8 tahun depan agaknya...tak pasti pula.ada rezeki dapat lah kerja.tapi sementara menunggu ni saya da kerja lah kat sykt swasta.takkan lah nak tunggu saja.nanti tak dapat sia-sia saja tunggu.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 18:44


Pada 07-10-09 15:50 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Hm,saya sekarang tengah jadi calon simpanan SPA sampai bulan 8 tahun depan agaknya...tak pasti pula.ada rezeki dapat lah kerja.tapi sementara menunggu ni saya da kerja lah kat sykt swasta.takkan lah nak tunggu saja.nanti tak dapat sia-sia saja tunggu.



tengah mencari kerja lain juga ni..
awak calon simpanan untuk jawatan apa?


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 19:52


Pada 07-10-09 18:44 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 15:50 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Hm,saya sekarang tengah jadi calon simpanan SPA sampai bulan 8 tahun depan agaknya...tak pasti pula.ada rezeki dapat lah kerja.tapi sementara menunggu ni saya da kerja lah kat sykt swasta.takkan lah nak tunggu saja.nanti tak dapat sia-sia saja tunggu.



tengah mencari kerja lain juga ni..
awak calon simpanan untuk jawatan apa?



Pembantu tadbir setiausaha...
Cik aieyda teruskan mencari. InsyaAllah,ada rezeki tak kemana.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 20:32


arghh.. usah percaya sangat sebagai calon simpanan tu.. ikutkan saya pun ada pengalamana sebagai calon simpanan.. samda dapat dan tak dapat.. yang tak dapat tu sama SPA lah.. sejak belum habis belajar saya lulus exam dan temuduga..sammpai sekarang lah saya tak dapat2.. da tu pula pggilan exam dan temuduga masih jugak ada even da 2 tahun berlalu... tapi saya tak p kerana da ada kerja lain yang permanent.. Kalau dia panggil offer kerja yang disimpan tu pun..sure harus d tolak...huhu

manakala yang dapat pula...yes, tak lama tunggu sebab org yang sepatutnya dapat tolak tawaran kerja sebagai ADO d SUK sgor..maklumla...kena btugas d hulu... dan bila dia kol saya...saya pun sama..tolak! sebab atas alasan yang sama.. nak kata sayang tak jugak.. memang yakin lah tak mahu...

kesimpulannya... mana yang ada tu rembat saja... tapi Kalau rasa anda hebat.. tidak mngapa untuk anda memilih2 kerja.. biasanya sindrom budak lepasan U ni terasa diri hebat sebab boleh dapat kerja yang dia nak padahal raaaaaaaaaaamai lagi org yang setaraf dengan kita berebut sama.. so..kerja dulu kat memana..lagi-lagi kontrak..boleh resign bebila..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 22:40


Pada 07-10-09 19:52 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 18:44 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-09 15:50 , syahadahtul_nur posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...

Hm,saya sekarang tengah jadi calon simpanan SPA sampai bulan 8 tahun depan agaknya...tak pasti pula.ada rezeki dapat lah kerja.tapi sementara menunggu ni saya da kerja lah kat sykt swasta.takkan lah nak tunggu saja.nanti tak dapat sia-sia saja tunggu.



tengah mencari kerja lain juga ni..
awak calon simpanan untuk jawatan apa?



Pembantu tadbir setiausaha...
Cik aieyda teruskan mencari. InsyaAllah,ada rezeki tak kemana.



owh..
saya pnlg pgawai aadk..tahu result di hari itu dalam bulan 5 tak silap..
tadi pun ada sorng kawan nak lab assistant kat kulim try tanya dia,tak ada jwpan lagi..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 22:41


Pada 07-10-09 08:53 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

erm..baca bebetul offer letter tu...
kebiasaan memang dia beri kerja tu dalam term kontrak..
tapi ada term lain kalau nak berhenti...

kalau kat tempat saya ni.. staff baru masuk kerja kebanyakan diberi taraf kontrak selama setahun

tapi dalam tempoh kontrak tersebut... untuk clerk mereka boleh berhenti dengan memberi notis 2 minggu.. kalau exec notis dalam masa 1 bulan...



maksudnya kalau kita kerja kontrak pun boleh lah resign walau tak cukup tempoh kontrak?


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 22:42


Pada 07-10-09 09:14 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

sambar dulu peluang yang ada depan mata...benda yang belum pasti usah difikirkan sangat..nanti kedua-dua sekali melepas....kalau dah memang kerja tu rezeki untuk kamu...takkan kemana



sekarang pun memang nak ambil saja kerja mana-mana yang ada..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 22:43


Pada 07-10-09 20:32 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

arghh.. usah percaya sangat sebagai calon simpanan tu.. ikutkan saya pun ada pengalamana sebagai calon simpanan.. samda dapat dan tak dapat.. yang tak dapat tu sama SPA lah.. sejak belum habis belajar saya lulus exam dan temuduga..sammpai sekarang lah saya tak dapat2.. da tu pula pggilan exam dan temuduga masih jugak ada even da 2 tahun berlalu... tapi saya tak p kerana da ada kerja lain yang permanent.. Kalau dia panggil offer kerja yang disimpan tu pun..sure harus d tolak...huhu

manakala yang dapat pula...yes, tak lama tunggu sebab org yang sepatutnya dapat tolak tawaran kerja sebagai ADO d SUK sgor..maklumla...kena btugas d hulu... dan bila dia kol saya...saya pun sama..tolak! sebab atas alasan yang sama.. nak kata sayang tak jugak.. memang yakin lah tak mahu...

kesimpulannya... mana yang ada tu rembat saja... tapi Kalau rasa anda hebat.. tidak mngapa untuk anda memilih2 kerja.. biasanya sindrom budak lepasan U ni terasa diri hebat sebab boleh dapat kerja yang dia nak padahal raaaaaaaaaaamai lagi org yang setaraf dengan kita berebut sama.. so..kerja dulu kat memana..lagi-lagi kontrak..boleh resign bebila..



macam tu pulak..ada kawan cakap calon simpanan ni untuk kes2 macam emergency..macam pekerja pencen ke,meninggal ke atau naik pangkat..tapi tak harap sangat..
tengah cari juga kerja lain tapi tak dpt2 lagi


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:18


Setelah lima bulan lebih menjadi calon simpanan akhirnya diterima jua perlantikan saya di jabatan kerajaan...alhamdulillah,syukur padaMu,Ya Allah.

Hm,kena lapor diri pada rabu depan.pada sesiapa yang tengah jadi calon simpanan,InsyaAllah...ada rezeki tak ke mana.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 14:30


saya ini, interview SPA pun belum pernah dapat lagi, inikan pula nak jadi calon simpanan...

:-( :-(


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

  


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 20:56


insyaAllah.... akan dapat nanti...saya alhamdulillah sekali try saja terus dapat

esok ada interview penolong pegawai di opis saya...kalau sesiapa kena dekat tempat saya insyaAllah saya bantu...:D


p/s: baru hari ni log in ukhwah setelah lama mehilang.uhu


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-09 15:16


tahun 2007 saya interview kat spa dan keputusan hanya lah sebagai calon simpanan.tapi alhamdulillah selepas 3 bulan, saya dapat kerja tu..syukur

jadi peluan calon simpanan mungkin ada.sabar k..


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 13:15


Saya pun pernah jadi calon simpanan..dalam 2 bulan lepas tu, saya dapat tawaran kerja di sektor awam....sebenarnya...rezeki tu ada..cuma cepat dan lambat jew..so..banyak-banyak kan berdoa...minta dengan Allah...sebab Allah memang suka pada hamba yang selalu meminta pertolonganNya......~kebergantungan kita pada Allah...~

ukhti Shahadatul....~dapat kementerian mana ye...tak bgitau saya pun...~


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 22:01


Pada 25-12-09 13:15 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pun pernah jadi calon simpanan..dalam 2 bulan lepas tu, saya dapat tawaran kerja di sektor awam....sebenarnya...rezeki tu ada..cuma cepat dan lambat jew..so..banyak-banyak kan berdoa...minta dengan Allah...sebab Allah memang suka pada hamba yang selalu meminta pertolonganNya......~kebergantungan kita pada Allah...~

ukhti Shahadatul....~dapat kementerian mana ye...tak bgitau saya pun...~



cik imni...da infom kat fb.nanti baca ye.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105851 saat. Lajunya....