Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 20
Ahli: 0
Jumlah: 20




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 21 hari yang lalu
izdham: 31 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 40 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: ISU SYARIAH: Gaji Bekerja d Bank


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» ISU SYARIAH: Gaji Bekerja d Bank

Please Mendaftar To Post


Oleh ISU SYARIAH: Gaji Bekerja d Bank

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 20:29


salam..

saya di tanya oleh seorang kawan...
apakah gaji yang diterima bekerja di bank itu halal? sedangkan umum mengetahui bank menjana wang simanan pelanggan dengan melabur ke saham2 yang pelbagai bercampur aduk antara yang islamic dan konvensyenel disamping adanya sistem riba di dalamnya. pada saya mingkin namanya syubhah tapi dia tak puas hati dengan jawapan tu dan mengarap jawapan lanjut. tapi saya tak ada kearifan untuk menjawabnya, maka saya minta tolong lah kat kalian andai ada jawapan.. sekian, terima kasih.

_____________________________________________________

antara kalian sure ada kerja d bank kan? so Kalau nak jawab dpersilakan..saya tak bmaksud nak timbulkan isu..hanya nak buka minda sama-sama bincang...k?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 21:27


Pada 02-10-09 20:29 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

saya di tanya oleh seorang kawan...
apakah gaji yang diterima bekerja di bank itu halal? sedangkan umum mengetahui bank menjana wang simanan pelanggan dengan melabur ke saham2 yang pelbagai bercampur aduk antara yang islamic dan konvensyenel disamping adanya sistem riba di dalamnya. pada saya mingkin namanya syubhah tapi dia tak puas hati dengan jawapan tu dan mengarap jawapan lanjut. tapi saya tak ada kearifan untuk menjawabnya, maka saya minta tolong lah kat kalian andai ada jawapan.. sekian, terima kasih.

_____________________________________________________

antara kalian sure ada kerja d bank kan? so Kalau nak jawab dpersilakan..saya tak bmaksud nak timbulkan isu..hanya nak buka minda sama-sama bincang...k?



assalamualaikum
bagus soalan ni....
sekadar memberi pendapat boleh tak......dulu saya pun kerja kat bank CIMB.....siap jaga bahagian kredit kad lagi....
tapi berenti sebab dapat kpli dan rasa tak sedap hati pula sebab gaji yang diterima sah lah datang daripada faedah yang dicaj ke atas pengguna kredit kad dan faedah tu memang sah bukan cara Islam...........so better late than never alright....

ok kepada pendapat....
kita kena tengok department mana kerja tu.....sebab memang ada bank di malaysia yang amal kan urusniaga Islam.....

tapi serius cakap....semua bank terikat dengan undang-undang yang ditetapkan oleh Bank Negara....dan setakat ni kalau tak silap belum ada lagi urusniaga yang betul-betul Islamik, hanya plastik pembungkus sahaja.....

faedah kad kredit Islamik pun kalau diteliti, adalah sama dengan faedah konvensional, cuma mekanisme diubah supaya 'musang boleh berupa ayam'......

p/s: so fikirlah baik-baik...sekadar memberi pendapat dan sedikit info


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 10:38


sebab tu saya tak pernah bercita-cita nak kerja bank,huhu..

tapi kalau islamic bank ok kan, macam tabung haji ke,bank islam ke..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 10:55


Pada 03-10-09 10:38 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

sebab tu saya tak pernah bercita-cita nak kerja bank,huhu..

tapi kalau islamic bank ok kan, macam tabung haji ke,bank islam ke..



bank boleh direkomen...bank islam, bank rakyat dan tabung haji..

if kalau nak buat investment secara Islamik, cuba tengok koperasi2 yang wujud dalam Malaysia, sebab koperasi tak terikat dengan Bank Negara, tapi bawah kementerian...

p/s: jika nak perbankan Islam, kena lah Islamkan dulu Bank Negara...dan Islam kan Bank negara...faham-faham lah kan


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-09 11:20


Kita tak boleh lump sumpkan, semua pekerjaan di bank haram, atau semua halal. Ada pihak yang mengharamkan keseluruhan pekerjaan di bank. Ada pula pihak yang menghalalkan seluruh pekerjaan di bank atas alasan maslahah, ini pandangan dr yusuf qaradhawy.

Sebagai orang Islam, kita wajibmelihat dari aspek halal dan haram. Sekiranya pekerjaan di bank tersebut melibatkan yang haram, seperti transaksi yang bathil, riba, audit riba dsbnya makan perbuatan tersebut adalah haram, dan pendepatannya juga haram. Tetapi jika perbuatan seperti menyediakan mesin ATM, programming, cleaner, security maka ia pekerjaan yang mubah maka rezekinya adalah halal.

Walaubagaimana pun, sebaiknya menjaga sifat wara' dengan mengelakkan pekerjaan tersebut walaupun ia mubah. Ini sifat yang ditunjukkan oleh kebanyakan ulama' salaf.

Saya tidak menafikan tawaran sektor perbankan memang menarik. Berbekalkan ACCA atau CIMA, boleh menikmati gaji 5 angka dalam usia yang muda. Keharaman riba adalah qath'ie, malah dari hadith nabi dosa riba' yang paling kecil adalah seperti berzina dengan ibu/bapa sendiri. Bayangkan... hadamkan!

p/s: Bank Islam, Tabung haji, bank rakyat syar'ie? jelas mengelirukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 11:30


Pada 03-10-09 11:20 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Kita tak boleh lump sumpkan, semua pekerjaan di bank haram, atau semua halal. Ada pihak yang mengharamkan keseluruhan pekerjaan di bank. Ada pula pihak yang menghalalkan seluruh pekerjaan di bank atas alasan maslahah, ini pandangan dr yusuf qaradhawy.

Sebagai orang Islam, kita wajibmelihat dari aspek halal dan haram. Sekiranya pekerjaan di bank tersebut melibatkan yang haram, seperti transaksi yang bathil, riba, audit riba dsbnya makan perbuatan tersebut adalah haram, dan pendepatannya juga haram. Tetapi jika perbuatan seperti menyediakan mesin ATM, programming, cleaner, security maka ia pekerjaan yang mubah maka rezekinya adalah halal.

Walaubagaimana pun, sebaiknya menjaga sifat wara' dengan mengelakkan pekerjaan tersebut walaupun ia mubah. Ini sifat yang ditunjukkan oleh kebanyakan ulama' salaf.

Saya tidak menafikan tawaran sektor perbankan memang menarik. Berbekalkan ACCA atau CIMA, boleh menikmati gaji 5 angka dalam usia yang muda. Keharaman riba adalah qath'ie, malah dari hadith nabi dosa riba' yang paling kecil adalah seperti berzina dengan ibu/bapa sendiri. Bayangkan... hadamkan!

p/s: Bank Islam, Tabung haji, bank rakyat syar'ie? jelas mengelirukan


saya tak cakap bank2 tu bank syar'ie, cuma bank2 ni lebih cenderung kepada Islam....

memang betullah kerja tu halal atau haram bergantung kepada jenis kerja...tapi kena tengok jugak sumbernye dari mana....

ambil contoh senang,kerja sebagai kerani kat kredit kad department....hasil untuk department kredit kad datang dari faedah yang dicaj ke atas pengguna....cek faedah adakah bersesuaian seperti digariskan dalam Islam.....

kalau nak dianalogi kan (ni analogi saya), sama lah macam kerja kerani kat kilang arak....kerani tu kerja dia halal tapi hasil nya bersumber dari.......

fikir-fikirkan lah............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-09 12:01


kerani... jika ia tadbir dokumen riba (bagi bank), atau sales, invoive, p.o arak bagi kilang arak, pekerjaan itu adalah haram. Bukan jawatan kerani tu yang menentukan ia halal atau haram, tetapi apa yang dilakukan itu, sama ada ia halal atau haram.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 12:51


paling mudah, elak kan langsung kerja-kerja di tempat2 yang kita ragu halal ke haram sumber pendapatan kita nanti..itu lebih memudahkan..



Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 12:55


tapi sesetengah org bila tanya hati dia kata ok saja..harus.. tapi sesetengah nya pula kata tak harus..tak boleh...erm..nampaknya secara umum kita tak boleh nak kata lah itu boleh dan tak boleh kan?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 15:53


hahaha terasa ana hmmmmm..tak mengapalah hanya allah yang tau.....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 16:16


Pada 04-10-09 15:53 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

hahaha terasa ana hmmmmm..tak mengapalah hanya allah yang tau.....



kerja bank mana? kat mana? berapa lama? best ke? :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 19:16


hehehehe kerja kat bsn selangor daerah rahsia...hehehehe setakat ini alhamdulillah ok,,baru saja kerja masuk bulan ke 5...

;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 22:44


mengikut rancangan tanyalah ustaz,depend kepada department mana dia bekerja.
kalau direct contact dengan riba, contoh., credit card, memang tak boleh.

boleh bertanya kepada yang lebih arif.
isu ni memang widely discussed.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

muslimin2303
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14727
Posting: 83
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 08:53


segala kemushkilan berkaitan berkerja di bank boleh buka dilaman web ustz zaharuddin ( ustaz yang muncul dalam rancangan tanyalah ustaz di TV9) http://www.zaharuddin.net/content/view/240/97/

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin2303Profil   Hantar PM kepada muslimin2303   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 09:10


pernah kerja dengan bank (sebab-CIMB) selama lebih 5 tahun..... pernah juga mengalami 'trauma' tentang status bekerja dengan bank ini....tapi saya dibahagian dokumen dan data...memang tak pernah pegang duit dan buat apa-apa transaksi....maklumlah jada bilik kebal saja...sedikit lega bila banyak pendapat yang mengkategorikan status halal haram mengikut bidang tugas.....tapi...hanya Allah yang maha tahu...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-09 09:35


Takkan bank2 macam Al-Radji, Bank Islam, Tbg Haji pun tak boleh? Cuma bank2 konvensional memang tak dapat dinafikan untuk mencari untung sahaja.

Aku suggestkan better pakai Bank Islam. Aku pernah berdebat dengan kawan pasal dia cakap compare Bank Islam dengan konvensional macam Maybank mereka punya online banking lebih suffiecient..

Tapi kalau org Islam tak support Bank Islamic macamane kat Islamic bank ini nak bersaing dengan konvensional?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-09 10:10


Pada 03-10-09 12:51 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

paling mudah, elak kan langsung kerja-kerja di tempat2 yang kita ragu halal ke haram sumber pendapatan kita nanti..itu lebih memudahkan..



ye itu sifat wara' para sahabat. Imam nawawi meriwayatkan Saidina Abu Bakar pernah berkata, Jika ada sepuluh perkara yang harus, maka kami(sahabat) hanya memilih satu sahaja. Bimbang yang harus itu menjerumuskan kepada keharaman.

Bekerja di bank ini, baik pekerjaan itu syar'ie atau tidak memang sangat-sangat berisiko terjerumus kepada keharaman. Banyak lagi pekerjaan yang lebih jelas hukumnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-09 13:02


sebab itu ada penasihat syariaah kat bank...
rasa wuzaraa memang berpengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 12-10-09 13:15


Pada 03-10-09 10:38 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

sebab tu saya tak pernah bercita-cita nak kerja bank,huhu..

tapi kalau islamic bank ok kan, macam tabung haji ke,bank islam ke..



tabung haji pun pernah 1 ketika dulu melabur dalam syarikt perjudian.. kalau tak silap 2 tahun lepas. dan pengarah tahu ketika itu boleh cakap tak tau syarikat tu menjlnkn perniagaan berunsurkan judi. sekarang tahu bkerjasama dengan silver bird pngluar roti high5 di mana kilng nya pernah diserbu ole PPIM kerana kotor dan penggunaan minyak untuk acuan yang di import dr luar tanpa pngesahan halal. perkara ini pernah keluar dalam edisis siasat dulu dan kalau tak silap video tu masih ada di web PPIM.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131875 saat. Lajunya....