Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-07-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Khuza
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43056

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
samudra: 20 hari yang lalu
hafiz_along_83: 20 hari yang lalu
MuRfiQaH_saHiRa: 23 hari yang lalu
mawardah_ilmi: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: keliru dan inginkan pendapat dari ustazah atau ustaz yang terlihat


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» keliru dan inginkan pendapat dari ustazah atau ustaz yang terlihat

Please Mendaftar To Post


Oleh keliru dan inginkan pendapat dari ustazah atau ustaz yang terlihat

eiqa
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2009
Ahli No: 37584
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 08:00


salam..saya baru umur 19 tahun dan dah berkahwin atas restu keluarga disebabkan suami saya sudah berumur 27 tahun. dan tahun ni da masuk 3sem, dan suami saya minta saya berhenti atas sebab perlu focus pada rumahtangga kami. sebagai isteri saya tak mampu untuk membantah. saya takut akan menyesal satu hari nanti. tapi suami saya ingin saya membuka bisnes, katanya dengan bisnes kita boleh berjaya juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiqaProfil   Hantar PM kepada eiqa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 08:57


.. aku nak tolong banyak aku tak pandai sangat.. tapi apa kata puan Istikharah dulu.. memang isteri perlu mendengar dan patuh cakap suami selagi ianya tidak menyuruh kita melanggar syariat Islam.. tetapi demi untuk mengelakkan penyesalan ( mungkin pada suatu hari nanti ) jadi lebih baik minta petunjuk dari Allah.. sebaik-baik petunjuk hanya dari Allah.. mudah-mudahan ini akan mampu menyelesaikan permasalahan puan.. selamat mencuba.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 09:03


Pada 02-10-09 08:57 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku nak tolong banyak aku tak pandai sangat.. tapi apa kata puan Istikharah dulu.. memang isteri perlu mendengar dan patuh cakap suami selagi ianya tidak menyuruh kita melanggar syariat Islam.. tetapi demi untuk mengelakkan penyesalan ( mungkin pada suatu hari nanti ) jadi lebih baik minta petunjuk dari Allah.. sebaik-baik petunjuk hanya dari Allah.. mudah-mudahan ini akan mampu menyelesaikan permasalahan puan.. selamat mencuba.. :-D


setuju setuju setuju.............

hanya curious.... adakah puan punya kesangsian terhadap keupayaan suami puan untuk berniaga...sebab memang ada orang dia nak nak niaga tapi tu bukan bakat dia ataupun puan tak yakin dengan jenis perniagaan yang suami puan ingin usahakan...
ye lah kalau tahu apa jenis perniagaan tu maybe ia boleh membantu.....

:-)

p/s: bukan lah ustaz, tak layak pun tapi sekadar ingin membantu....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 10:07


3 sem? Suami adik suruh berhenti belajar ke? Kena fikir betul-betul, bincang dengan keluarga juga. Pelajaran sangat penting sekarang, untuk berniaga pun perlukan ilmu. Tambahan adik terlalu sangat muda. Cuba bincang semula dengan suami, rasanya tak salah belajar sambil berniaga. Mungkin boleh ambil part time kelas atau sebagainya.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 10:12


betul tu cik president....belajar secara part time pun ok juga...kerja dapat,belajar pun dapat...


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 10:51


.. macam ni lah puan.. memang bagus seorang isteri dengar cakap suaminya selagi tidak menyuruh membuat kemungkaran kan.. tapi ada masanya si suami perlu juga mengambil kira luahan seorang isteri... jadi aku rasa selain dari Istikharah puan juga perlu duduk berbincang dengan dia.. masing-masing perlu berbincang.. nyatakan pendirian dan pendapat masing-masing dengan cara yang berhemah.. nyatakan pendirian puan.. sebab kadang-kadang dalam setiap perkara itu belum tentu perkara yang dinyatakan oleh sebelah pihak itu baik.. mungkin ada lagi cara yang lebih terbaik dalam mencari kaedah penyelesaian sesuatu permasalahan.. jadi berbincanglah kembali dengan suami.. luahkan apa yang puan rasa.. dan dengar apa yang suami puan rasa.. :-D..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:01


salam... dik eiqa,

seelok2nya adik berbincang dulu dengan keluarga...
bukan membelakangkan suami, tapi sekadar berbincang untuk mencari keputusan terbaik...
siapa yang membiayai pembelajaran adik???
pelajaran amat penting, sebagai jaminan masa depan...
sebab suami bukan hak milik kekal kita...
mungkin dia akan berubah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:06


Pada 02-10-09 10:51 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. macam ni lah puan.. memang bagus seorang isteri dengar cakap suaminya selagi tidak menyuruh membuat kemungkaran kan.. tapi ada masanya si suami perlu juga mengambil kira luahan seorang isteri... jadi aku rasa selain dari Istikharah puan juga perlu duduk berbincang dengan dia.. masing-masing perlu berbincang.. nyatakan pendirian dan pendapat masing-masing dengan cara yang berhemah.. nyatakan pendirian puan.. sebab kadang-kadang dalam setiap perkara itu belum tentu perkara yang dinyatakan oleh sebelah pihak itu baik.. mungkin ada lagi cara yang lebih terbaik dalam mencari kaedah penyelesaian sesuatu permasalahan.. jadi berbincanglah kembali dengan suami.. luahkan apa yang puan rasa.. dan dengar apa yang suami puan rasa.. :-D..


Ks cakap macam dah ada pengalaman.. :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:10


Pada 02-10-09 14:01 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!


sebab suami bukan hak milik kekal kita...
mungkin dia akan berubah...


lain macam saja bunyinye..... :berfikir: ..agak negatif


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:23


Pada 02-10-09 14:10 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 14:01 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!


sebab suami bukan hak milik kekal kita...
mungkin dia akan berubah...


lain macam saja bunyinye..... :berfikir: ..agak negatif


bukan macam tu anshu...
setiap keputusan tu ada pro & consnya...
jadi, kita kena fikirkan kedua-duanya...
agar tak menyesal di kemudian hari...
bukan berfikiran negatif...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 21:51


salam..

sem 3 dah? macam rugi saja kalau berenti study sekarang..

kat luar sana ramai lagi yang tunggu peluang nak sambung study tapi ada macam-macam kekangan yang datang.

zaman sekarang ni ,peluang memang banyak. ilmu lah yang paling penting. harta yang tak ada nilainya.

anyway.. bncg lah elok-elok dengan suami dan keluarga.
slow talk.. pasti berjaya.. insyaAllah

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 21:51


salam..

sem 3 dah? macam rugi saja kalau berenti study sekarang..

kat luar sana ramai lagi yang tunggu peluang nak sambung study tapi ada macam-macam kekangan yang datang.

zaman sekarang ni ,peluang memang banyak. ilmu lah yang paling penting. harta yang tak ada nilainya.

anyway.. bncg lah elok-elok dengan suami dan keluarga.
slow talk.. pasti berjaya.. insyaAllah

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 21:52


salam..

sem 3 dah? macam rugi saja kalau berenti study sekarang..

kat luar sana ramai lagi yang tunggu peluang nak sambung study tapi ada macam-macam kekangan yang datang.

zaman sekarang ni ,peluang memang banyak. ilmu lah yang paling penting. harta yang tak ada nilainya.

anyway.. bncg lah elok-elok dengan suami dan keluarga.
slow talk.. pasti berjaya.. insyaAllah

:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 22:31


cik adik...ops..puan adik..ahakz...

saya fikir baik awak pertimbangkan saranan kawan-kawan kat atas ni... bawa bincang dengan suami dan family sendiri.. pada saya..lihat dt awal..awak kawin masa belajar ke before belajar..Kalau before belajar rasanya suami ada hak cakap dan cadang begitu.. tapi Kalau kawin masa blejar saya rasa suami kena akur dengan situasi awak yang dia kawin dengan awak masa awak sibuk study..so...itu terletak pada keputusan awak dan keluarga awak kerana tujuan awak belajar dulu tentu untuk kemaslahatan diri dan nak bantu keluarga..kan? papun kedua-dua pekara diteliti dulu dan buat comparison..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 19:43


Pada 02-10-09 14:23 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 14:10 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 14:01 , Alisha_Mardhiyah posting:

!!! QUOTE !!!


sebab suami bukan hak milik kekal kita...
mungkin dia akan berubah...


lain macam saja bunyinye..... :berfikir: ..agak negatif


bukan macam tu anshu...
setiap keputusan tu ada pro & consnya...
jadi, kita kena fikirkan kedua-duanya...
agar tak menyesal di kemudian hari...
bukan berfikiran negatif...


setuju.. apa-apa pun kena fikir jauh...sptmna sahabat yang lain..solat istikhorah..lihatlah yang mana terbaik....jika suami bnarkan sambung belajar alhamdulillah..kalau ditakdirkan terpaksa bhenti, fkirkan secara positif, mungkin waktu bniaga ada ruag untuk smbng belajar.. setiap yang Allah beri pasti ada hikmahnya..d smping tu cuba bbncang dengan suami secara baik..& tengok masa yang sesuai untuk bbncang, time moodnya nampak baik..insyaAllah...sekiranya tak mmbwa apa-apa keputusan cari org tengah yang boleh bwa bbncang dengan suami..kadang-kadang mungkin suami puan tak boleh terima pendapat puan tapi dia boleh terima pendapat org lain..cari org yang boleh dipercayai..& jangan lupa juga tanya pndngan keluarga..cma jangan mnmpakkan puan memblakgkan suami..
sekiranya suami puan faham bahawa mnuntut ilmu itu fardhu ain,,insyaAllah akan mudah jlnnya..seingat ana ada hadis @ pendapat ulamak yang mngaskan suami tak boleh melarang isteri ke majlis ilmu sekiranya dia tidak boleh mngajar isterinya..
wallahu a'lam bissowab..
nak bagi lebih ana pun tak pandai sangat,,sekadar ingin membantu..mga Allah permudahkan segalaNya..
yakin lah dengan Allah :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-10-09 22:29


are u smarter than a fifth grader? (bukan ni jawapan nya.hihi)

ilmu sangatlah penting.
dalam islam pun, sangat-sangat menggalakkan kita menuntut ilmu.

tapi pesan nabi kita, tidak rugi org yang membuat istikharah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 08:46


kena bincang baik-baik dengan suami...berniaga boleh d buat part time kan..dah habis study...tumpulah 100%


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

  


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-09 09:27


Salam..
setiap masalah mesti ada penyelesaian.jadi tolak ansur lah dalam hal ini.


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

  


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 13:22


bagaimana ek.. em selalunya suami yang berkerjaye dan stabil mahu isterinye mengikut jejak langkah suaminye bekerje.. maybe suami anda itu mahu isterinye terus membina kerjaya sebagai peniage, modal dia bagi lah kan. bagus lah begitu.. tak ada lah suaminye suruh dia duduk rumah saja, at least bagi support kat isteri untuk berniage.. "suami kaya agaknya"

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 20:21


pendapat saya,
teruskan belajar
ilmu dan pengalaman adalah perkara yang berbeza
tapi tanya diri sendiri
andaikan puan berenti, tak menyesal kah?
andai puan tak berenti, berbaloi kah?
istikharah
yakin jangan ragu-ragu dengan Allah
yakinla Allah akan tolong puan
yakinla bila da ada jawapan nanti,
jangan ragu-ragu dengan keputusan tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119127 saat. Lajunya....