Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: beban tak kalau ambil course law masa dah kerja?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» beban tak kalau ambil course law masa dah kerja?

Please Mendaftar To Post


Oleh beban tak kalau ambil course law masa dah kerja?

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 20:16


salam..
dah lama tak jenguk portal ni..
saya nak tanya sahabat-sahabat di sini yang mana pernah atau telah mengikuti pengajian undang-undang masa belajar dulu.
saya bercadang nak sambung pengajian dalam bidang undang-undang setelah mendapat pekerjaan tetap nanti.
pendapat kawan-kawan,beban tak kalau ambil course law masa dah kerja?maksudnya nak kena buat praktikal ke kat firm law ke


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 21:14


hm...pertama sekali...umurnye berapa ini...ni 1st time further study ke or da ke peringkat yang ke2...memang planning nak kerja sambil belajar ke...

saya bukan lah bekas pelajar law..namun setau saya praktikal tu memang lah diwajibkan untuk student law...tu yang dinamakan chambering(betul ke eja ni..hehe)

mudah atau tak tu semua terpulang lah pada individu..kalau senang macam mana pun tapi malas berusahe susah juga akhirnya....sekadar pandangan:)


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-09-09 21:15


erm.. maaf..saya pun pernah terfikir juga..huhu..

actually memang minat nak jad lawyer...tapi sedihnya masa 1st degree dapat lain pula..dan ada rasa nak study lagi tapi fikir-fikir rasa macam buang masa saja..sedangkan kezen saya yang da ada kos IT pun ambil degree lain pula..ambil law..so dia kena study dr bawah balik dengan kawan2nya yang umur lebih muda dr dia...haha...pada dia tak hairan pasal kerja pasal katanya ni lah cite2nye...masa IT dulu ayah dia yang support ok uk sekarang dia kat uia saja..erm..anjang tol cerita ni..huhu..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 08:49


Boleh saja..
untuk praktikal depend pada u, ada u yang wajibkan praktikal untuk law student.
saya tak-student law uum. uum memang wajibkan student dia praktikal masa 2nd & 3rd year..
lepas habis degree, baru boleh buat chambering (Latihan Dalam Kamar) 9 bulan. tempoh chambering ni ada 2 stages; short & long call..
untuk chambering, buat di law firm.
untuk praktikal depend pada u, macam uum, 2nd year praktikal di court and 3rd year praktikal di firm..
untuk pengalaman chambering, saya pun tak dapat nak jelaskan sebab saya tak buat chambering..mungkin ada sahabat-sahabat ukhwah yang boleh membantu..
complete degree in law last year saya terus bekerja dengan TM..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 14:07


law antara course yang agak susah...
kalau ada minat dan kesungguhan, bolehlah teruskan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 22:58


Pada 30-09-09 21:14 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm...pertama sekali...umurnye berapa ini...ni 1st time further study ke or da ke peringkat yang ke2...memang planning nak kerja sambil belajar ke...

saya bukan lah bekas pelajar law..namun setau saya praktikal tu memang lah diwajibkan untuk student law...tu yang dinamakan chambering(betul ke eja ni..hehe)

mudah atau tak tu semua terpulang lah pada individu..kalau senang macam mana pun tapi malas berusahe susah juga akhirnya....sekadar pandangan:)



ni untuk peringkat kedua lah..
dulu saya ambil dip public admin..
ni nak ambil kerja sambil belajar tu yang tanya kalau ambil law kena ada praktikel ke tak..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 23:00


Pada 02-10-09 08:49 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh saja..
untuk praktikal depend pada u, ada u yang wajibkan praktikal untuk law student.
saya tak-student law uum. uum memang wajibkan student dia praktikal masa 2nd & 3rd year..
lepas habis degree, baru boleh buat chambering (Latihan Dalam Kamar) 9 bulan. tempoh chambering ni ada 2 stages; short & long call..
untuk chambering, buat di law firm.
untuk praktikal depend pada u, macam uum, 2nd year praktikal di court and 3rd year praktikal di firm..
untuk pengalaman chambering, saya pun tak dapat nak jelaskan sebab saya tak buat chambering..mungkin ada sahabat-sahabat ukhwah yang boleh membantu..
complete degree in law last year saya terus bekerja dengan TM..



kalau uitm atau ukm macam mana pula ye..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:21


Pada 06-10-09 23:00 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 08:49 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh saja..
untuk praktikal depend pada u, ada u yang wajibkan praktikal untuk law student.
saya tak-student law uum. uum memang wajibkan student dia praktikal masa 2nd & 3rd year..
lepas habis degree, baru boleh buat chambering (Latihan Dalam Kamar) 9 bulan. tempoh chambering ni ada 2 stages; short & long call..
untuk chambering, buat di law firm.
untuk praktikal depend pada u, macam uum, 2nd year praktikal di court and 3rd year praktikal di firm..
untuk pengalaman chambering, saya pun tak dapat nak jelaskan sebab saya tak buat chambering..mungkin ada sahabat-sahabat ukhwah yang boleh membantu..
complete degree in law last year saya terus bekerja dengan TM..



kalau uitm atau ukm macam mana pula ye..



kalau ukm, tak silap saya, option..
kalau uitm saya tak pasti. mungkin boleh tanya sahabat-sahabat ukhwah lain..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 18:46


Pada 07-10-09 11:21 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-10-09 23:00 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-10-09 08:49 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh saja..
untuk praktikal depend pada u, ada u yang wajibkan praktikal untuk law student.
saya tak-student law uum. uum memang wajibkan student dia praktikal masa 2nd & 3rd year..
lepas habis degree, baru boleh buat chambering (Latihan Dalam Kamar) 9 bulan. tempoh chambering ni ada 2 stages; short & long call..
untuk chambering, buat di law firm.
untuk praktikal depend pada u, macam uum, 2nd year praktikal di court and 3rd year praktikal di firm..
untuk pengalaman chambering, saya pun tak dapat nak jelaskan sebab saya tak buat chambering..mungkin ada sahabat-sahabat ukhwah yang boleh membantu..
complete degree in law last year saya terus bekerja dengan TM..



kalau uitm atau ukm macam mana pula ye..



kalau ukm, tak silap saya, option..
kalau uitm saya tak pasti. mungkin boleh tanya sahabat-sahabat ukhwah lain..



ooo..macam tu ke..
terima kasih atas info.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094333 saat. Lajunya....