Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 1
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 6 jam, 30 minit yang lalu
khairoo84: 19 jam, 42 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: Teka Teki


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» Teka Teki

Please Mendaftar To Post


Oleh Teka Teki

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-09 16:04


Assalamualaikum... :-)
Saja memeriahkan topik teka teki.... :-)
Ni ada satu soalan... :-)

Apa benda yang bila bersihnya hitam.... bila kotornya putih.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 16:23


berpusing2 juga akalku nak memikirkan.. apa ye putih hitam ni...


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 16:27


Pada 07-09-09 16:04 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!



Apa benda yang bila bersihnya hitam.... bila kotornya putih.....

Negro yang bekerja sebagai tukang cat???


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-09 16:32


hehehehe... ni benda saja... tak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang dah meninggal dunia... :-)
fikir lah lagi... hehehehe :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 16:33


huhu....susahnya teka-teki ini...tak terpikir eden.
Al-Mashoori punya cartoon yang tengah berjln2 kehulur-hilir kat atas ni agaknya. bila bersih hitam saja...kena debu jadi putih..kotorla jadinya...hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 16:38


salam alaik.
cermin gelap...:)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-09 16:43


Pada 07-09-09 16:38 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik.
cermin gelap...:)



Tahniah.... :-)
Bukan tahniah sebab jawapan betul hehehehe ... :-)
tapi tahniah sebab mencuba.... :-)
jawapan yang sebenar benda lain... tapi jawapan anti tu menarik sangat-sangat... :-) Tahniah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 17:12


Pada 07-09-09 16:04 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... :-)
Saja memeriahkan topik teka teki.... :-)
Ni ada satu soalan... :-)

Apa benda yang bila bersihnya hitam.... bila kotornya putih.....


papan hitam :-D


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-09 17:16


Pada 07-09-09 17:12 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-09-09 16:04 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum... :-)
Saja memeriahkan topik teka teki.... :-)
Ni ada satu soalan... :-)

Apa benda yang bila bersihnya hitam.... bila kotornya putih.....


papan hitam :-D



Tahniah.... :-)
Betul jawapan ni heheheh :-)
Mmmmm Tahniah... :-)

Penerangan jawapan :
1. Kan cikgu selalu suruh pelajar bersihkan papan hitam kalau penuh sangat kapur hehehehe...

Syukran jazilan bagi yang mencuba... :-)

Selamat Berbuka Puasa untuk semua... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 17:59


lah baru nak jawap papan itam dah ada orang jawab dulu~~ =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:14


apa kata kalau teka teki cara islam...
haa aqoo ada satu soalan simple,

sapa nabi terakhir yang hidup?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:25


Pada 09-09-09 12:14 , Aqoo posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kalau teka teki cara islam...
haa aqoo ada satu soalan simple,

sapa nabi terakhir yang hidup?


tak faham soalan.. Nabi Isa ke..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:31


hahaha
percaya lah presiden, aqoo tabik sama lu
anda betul...

satu lagi, lagi senang,..
nama sahabat yang dilucut jawatannya
sebagai panglima perang ole Khalifah Umar Al Khattab..
DAN SEBABNYA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:39


Pada 09-09-09 12:31 , Aqoo posting:

!!! QUOTE !!!

hahaha
percaya lah presiden, aqoo tabik sama lu
anda betul...

satu lagi, lagi senang,..
nama sahabat yang dilucut jawatannya
sebagai panglima perang ole Khalifah Umar Al Khattab..
DAN SEBABNYA....


Khalid Al-Walid kalau tak silap.. sebab tak ingat..mungkin sebab tak nak bagi riya' agaknya..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:40


lah..baru saja nak menjawab...dah ada jwpan pun..theheeeh :-D


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:44


tahniah,
nama sahabat dah betul,,
KHALID AL WALID

sebab dilucut belum betul lagi...
cari2

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-09-09 12:45


Assalamualaikum... kebetulan baru lepas baca... hehehehe
ana copy paste saja ye...

Sebab:
Menurut Umar al Khattab, kerana Khalid tidak pernah kalah dalam setiap peperangan yang disertainya menjadikan orang ramai percaya kejayaan tentera Islam itu kerana adanya Khalid al Walid. Sehingga apabila diseru berjihad, ada yang berkata tidak perlu kita pergi berperang kerana Khalid al Walid sudah ada. Malah ada yang terlalu taksub kepada Khalid al Walid.

Apabila diganti oleh Abu Ubaidah al Jarrah, Umar al Khattab ingin membuktikan kejayaan tentera Islam bukan kerana Khalid al Walid tetapi adalah kurniaan Allah. Tambahan pula tentera yang diketuai orang lain seperti Amru al Ash, Saad bin Abi Waqas dan lain-lain juga mendapat kejayaan walau Khalid al Walid tidak ada dalam pasukan itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:49


TAKBIR!!!
ALLAHHUAKBAR...

Alhamdulillah... anmahar anda betul...
tahniah

ada sesiapa lagi boleh bagi "TEKA TEKI"...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 13:12


Aqoo ada lagi soalan yang senang dijawab,
berdasarkan cerita popular,

siapakah dua sahabat yang berjumpa dengan UWAIS AL QARNI untuk meminta didoakan pengampunan dosa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-09-09 14:49


Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali....
betul ke? salah mohon maaf.... :-)

Tambahan sikit untuk kawan-kawan yang ingin mengetahui...
Mmmmm UWAIS AL QARNI adalah seorang tabiin (yang lahir pada zaman2 sahabat) yang mana nabi pernah bagitahu kepada sahabat-sahabat bahawa doa uwais al qarni ni sangat-sangat makbul...
Cubalah baca kisahnya... sangat menarik hati... insyaAllah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 15:22


Kena ulangkaji balikla sirah2 nabi, sahabat dan tabiin ini. banyak dah lupa..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120333 saat. Lajunya....