Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 10 hari yang lalu
alongmina: 14 hari yang lalu
muslimin23: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 24 hari yang lalu
budakbesar: 30 hari yang lalu
azemi: 34 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bible..


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bible..

Please Mendaftar To Post


Oleh Bible..

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 14:19


Ada sesiapa tahu tak mana nak dapatkan kitab Bible..

dan ada sesiapa tahu tak kat mana boleh belajar fasal kitab ni..

Ana beminat nak belajar...tmbahkn pengethuan..:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 14:40


Pada 25-02-09 14:19 , jebat_86 posting:

!!! QUOTE !!!

Ada sesiapa tahu tak mana nak dapatkan kitab Bible..

dan ada sesiapa tahu tak kat mana boleh belajar fasal kitab ni..

Ana beminat nak belajar...tmbahkn pengethuan..:D


Which version? The Christians have more than 10 versions of
Bible. Perhaps you can get one from the church or buy it at any
Religious Studies at any academy or faculty.



Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

suriatimur
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2009
Ahli No: 36854
Posting: 8
Dari: kulim kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:09


:jangan: Assalamualaikum

Saya ingin tanya. Apakah Sdr telah cukup faham dengan isi AlQur'an. Sudah berapa kali Khatam Quran, dan telah habiskah membaca terjemahan dan tafsirannya?. Walaubagaimanapun kalau nak baca juga bolehlah mencari "INJIL BARNABAS" 20 tahun dulu saya pernah melihat buku ini di toko buku. Tak tahulah pula sekarang ada atau tiada. Kata Ulama kitab ini hampir menyerupai Alquran sebab itulah ianya diharamkan oleh Vetican. Wallahu a'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For suriatimurProfil   Hantar PM kepada suriatimur   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:28


by: suriatimur

!!! QUOTE !!!


Saya ingin tanya. Apakah Sdr telah cukup faham dengan isi AlQur'an.
Sudah berapa kali Khatam Quran, dan telah habiskah membaca terjemahan
dan tafsirannya?.


UIIKKSS? Hurm... Jangan berkata begitu saudara/i... Rasanya jebat_86
mungkin ingin membuat research, kajian thesis, ataupun dari segi
requirement pengajian beliau yang mungkin sedang dalam Ijazah Kedoktoran
Falsafah ke... ataupun Master (Sarjana) ke... yang mewajibkan beliau berbuat demikian...
Adalah dangkal untuk kita menyatakan sebegini rupa kepada beliau...
Mana tahu satu hari nanti Encik jebat_86 mungkin bakal, manalah

tahu akan membentangkan hasil kajiannya atau ilmunya dalam
menyelidiki Bible di Vatican City, Italy dan akan menyebabkan ramai
orang sedar betapa mengarutnya Isa dikata anak Allah serta betapa
merapunya konsep Trinity Christians dari segi Tuhan Bapa, Tuhan
Anak, Divinity Concept serta lain-lain lagi termasuk New dan Old
Testaments... Sebelum berkata dengan lancang sebegitu rupa,
bukankah lebih baik saudara/i bertanya niat beliau dahulu, takut
dikata dangkal tuduhan itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:34


hm...mula-mula terfikir macam suriati juga...tapi bila fk balik apa salahnye kalau jebat nak mendalami bible...itu juga adalah cabang ilmu...sekurang-kurangnya ada juga wakil kita yang memahami bible kan...so be positif lah...pasal dia dengan al-quran...tu hal dia...kenapa kita nak persoalkan pulak...yang penting jaga amal masing-masing...kalau ada yang salah or silap...tolong perbetulkan..bukan condem saja tanpa usul periksa...

buat jebat..teruskan usahe murni anda...jangan hangat2 tahi ayam sudah lah ye...:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 15:38


dengan kedatangan AL QURAN,maka terhapusla syariat2 terdahulu maka tidak lah kita berpegang kepada kitab2 tersebut melainkan AL QURAN semata-mata... setahu saya Al-Quran ini adalah satu kitab yang lengkap..segala isi taurat,zabur dan injil semuanya terkandaung dalam Al-Quran..(maaf juka tersilap)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:12


Tak salah kita nak baca kitab bible tu,,tapi makesure aqidah mantop k..sebab takut satu ayat yang boleh mengoncang aqidah kat,,cepat-cepat buka quran dan baca alquran puas2....

apa suriatimur ckpkan tu ada betulnya juga,,tapi cbran kita terhadap musuh islam...dan soalan2 mubaligh kristian boleh mngoncangkan aqidah kat..so cara nak handle,,kaji bible,,cari kelemahannya...begitu juga mubaligh kristian....mereka kaji alquran,,cari kelemah,,tapi yang mereka jumpa kelebihan saja...yang dok persoalkan dan mbuat soalan2 yang bukan2 tu,,tu yang menafikan kebenaran,,,hatta org islam sendiri pun ada yang tak kena tempat bertanya soalan yang boleh mngocangkan aqidah saudaranya sendiri...itu bahaya tu......

Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:44


salam..sebenarnya ada tempat untuk belajar comparative religion ni..dan ada tokoh dalam bidang ni..saya pernah join seminar about that..tak salah belajar, tapi carilah orang yang selayaknya untuk menjelaskannya..dan di akademi pengajian islam um ada lecturer yang mahir dalam bidang ni..boleh pertimbangkan..dan soal bible tu..cari lah kat mph..kat sabar' islamic media pun ada buku comparative religion ni..cuba cari..

tak salah untuk belajar supaya dapat bersedia menghadapi tohmahan org kafir terhadap islam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:49


Pada 25-02-09 15:38 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

dengan kedatangan AL QURAN,maka terhapusla syariat2 terdahulu maka tidak lah kita berpegang kepada kitab2 tersebut melainkan AL QURAN semata-mata... setahu saya Al-Quran ini adalah satu kitab yang lengkap..segala isi taurat,zabur dan injil semuanya terkandaung dalam Al-Quran..(maaf juka tersilap)


agak kurang tepat jugak sebenarnya pernyataan ni..betul al Quran dah memansuhkan, so syariat terdahulu terbatal..bermakna dalam al-Quran menceritakan kebenaran yang disampaikan oleh nabi dan kitab yang dibawa..tapi ayat yang dah diselewengkan tak ada dalam al-Quran.. :-D

sebab tu nak tahu penyelewengan kena rujuk kitab yang mereka pakai sekarang.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 11:29


kalau kedai biasa, saya tengok kat kedai MPH pun ada jual


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 14:37


erm.. masa study dulu study juga comparative relegions..saya amat2 tertarik dengan hal ehwal keyahudian, paling rasa nak muntah dengan agama hindu pasal banyak sangat istilah nak ingat, yang blur pula agama sikh..seolah-olah dia tak ada matlamat dan pengisisan..ala biasala..agama ciptaan gabungan daripada hindu + islam..yang memusingkan kepada agama kristian..entah berapa ribu kali dia bertukar2..erm..apapun memang best dan bermanfaat study agama lain..boleh argue dengan mereka non muslim..tapi kadang-kadang kasihan pasal mereka sendiri tak memahami agama anutan mereka..so bila kita berdiskas pun mereka kemungkinan besar tak boleh nak explain apa yang mereka paham dalam agama mereka..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 26-02-09 16:18


cuba baca THE CHOICE karya AHMAD DEEDAT.
buku tu sangat mantap, dia telah kaji Bible, dan dalam buku The Choice penuh dengan hujah2 kelemahan bible.

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 17:20


pernah borak dengan student non muslim pasal agama..seorang student berkata.. saya tak tahu nama agama saya apa.. ;-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124146 saat. Lajunya....