Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 12 jam, 47 minit yang lalu
muslimin23: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
syahidatul: 9 hari yang lalu
raudhahasanah: 10 hari yang lalu
drzul-f: 15 hari yang lalu
hafiz_along_83: 16 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ada hati nak yang baik-baik


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ada hati nak yang baik-baik

Please Mendaftar To Post


Oleh ada hati nak yang baik-baik

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 19-02-09 18:08


pernah terdengar kawan-kawan lelaki di opis ana bersembang, wah nak ngorat sana nak ngorat sini..nak ayat sana nak ayat sini..nak tackle yang sana nak tackle yang sini..bangga gila kalau boleh usung perempuan kesana kesini.tapi bila nak kawin nak cari ustazah..geli hati dengar..ada hati nak yang baik-baik padahal tak ukur baju dibadan sendiri...hehe


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

leeya89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34493
Posting: 44
Dari: seremban

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-09 18:17


salam....
kan dalam quran dah kata...
lelaki yang baik untuk wanita yang baik...
begitulah jugak sebalik nya kan...
jangan risau....
allah tu maha adil kan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For leeya89Profil   Hantar PM kepada leeya89   Quote dan BalasQuote

ahmed_abduh01
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37230
Posting: 3

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 20:57


sempoi,,,,,,,,

kita tak perlu fikir pnjng2 sampai nak pecah kepala..

mudah saja kita jadi baik dan soleh nanti dapat bini yang solehah...

ALLAH dah janji dalam quran kan......

so bertaubatlah sementara masih ada waktu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmed_abduh01Profil   Hantar PM kepada ahmed_abduh01   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-09 22:34


heh he, saya tumpang gelak jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 20-02-09 04:21


bismillah...assalamualaikum..maf mencelah..maybe ana nya pemikirn lain sikit...firstly syukran kepada yang post forum ini..tajuk nya memang cukup menarik..ada ht nak yang baik-baik...salah ke nak yang baik..even dr kita belum cukup baik...dapat ke tak biar Allh yang tentukan...anti patut doa kan mereka tu dapat yang baik-baik macam antum semua..saya ni bukan lah baik sangat,tpp memang ada ht nak yang baik-baik...teringin sangat...so bagi perempuan yang baik-baik memang tak pandang langsung erk laki-laki yang tak sebaik yang di harapkan...sekurg2nye dalam hati ni tergn yang baik-baik...kalau office mata saudari tu nak yang seksi2 bagaimana?? sangka baik lah sesama muslim..mana tau Allah nak kurnia kan isteri solehah..entah2 lagi baik dr antum...ni semua kerja Allah...jangan memandang hina kami yang sedia hina,kemulian hanay datang bila Allah nak mulia kan kita...Semoga diberi hidayat dan taufiq

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 07:42


dah memang orang lelaki macam tu perangainya..time nak berseronok, dia akan cari perempuan yang senang dia nak bawa kemana2..yang senang macam-macam lah..tapi bila nak kawin, dia akan minta mak carikan isteri yang baik-baik untuk dia..tak pun dia akan cari wanita yang baik-baik untuk dijadikan suri dia..dia tak akan pilih perempuan yang senang untuk orang2 lelaki ajak kemana2 tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 08:08


lumrah yang bernama L macam tu lah...
so, apa kita kita ubah pmikiran kita...
kita nak LELAKI yang baik, kita USAHA menjadi PEREMPUAN yang BAIK...
kita nak PEREMPUAN yang baik, kita USAHA jadi LELAKI yang BAIK..
tu baru betulll.... (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 08:41


MENGAPA BERKAHWIN

Mengapa berkahwin? Mengapa perlu menjadi suami isteri?
Kalau kita minta jawapan kepada kebanyakan orang jawapannya hampir sama sahaja
Jawapannya itu ialah untuk hendak menunaikan tuntutan naluri semulajadi
Atau hendak menunaikan tuntutan biologi, kalau tidak sepi atau tidak bahagia dalam hidup ini atau tidak ada hiburan.
Kalau jawapan ini jadi pegangan ramai orang maka tujuan berkahwin itu sudah terlalu sempit dan bernilai murahan
Tujuan itu secara tidak disedari manusia telah menjatuhkan taraf dirinya kepada haiwan
Kerana haiwan berkahwin kerana bertujuan ini juga,
sama-sama tidak ada cita-cita masa depan dan lebih global
Kalau itulah tujuan berkahwin itu sekiranya tujuan itu terbantut,ertinya maksud perkahwinan itu ternafi atau batal
Apabila ternafi atau terbatal, hilanglah bahagia, tidak adalah hiburan
Seperti sakit, keuzuran tuntutan batin yang tidak diduga, setelah tua
Orang mukmin yang sejati, yang takut dan cintakan Tuhan faham maksud perkahwinan,
berpandangan jauh, berjiwa besar, bersifat global
Tujuan perkahwinan lebih jauh daripada yang dinyatakan
Inginkan mengikut Sunnah Nabi, menghiburkan Rasul ingin mendapat zuriat yang
banyak bertaqwa pula, dapat menyambung perjuangan ibu dan ayahnya agar Islam terus bersambung
Ibu dan ayah dapat pahala hasil perjuangan anak-anaknya
Selain itu suami isteri ada kawan untuk berbincang tentang Tuhan, Islam,perjuangan Islam, tentang nasib umat Islam
Berbincang tentang ilmu, nasib agama, bangsa dan negara
Orang yang menghayati apa yang telah disebut tadi ia adalah satu hiburan,kebahagiaan dan kepuasan
Tuntutan naluri atau tuntutan biologi itu sudah maklum terjadi sendiri bila rangsangan terjadi tapi itu bukan matlamat utama di dalam perkahwinan
Matlamat utama lebih besar dan lebih jauh dari itu seperti yang dinyatakan
Orang yang berkahwin yang mempunyai cita-cita yang besar terlalu banyak hiburan sebagai suami isteri
Memperkatakan Tuhan, perjuangan, nasib umat Islam itu kebahagiaan dan kepuasan,bahkan satu keindahan
Kalau naluri kurang dapat ditunaikan banyak lagi hiburan yang lain seperti yang telah disebutkan
Jadi kebahagiaan rumahtangga bukan terletak pada tuntutan naluri sahaja
Itu orang tidak ada cita-cita besar, orang yang tidak berpandangan jauh daripada perkahwinan
Oleh itu tidak timbul cakar harimau, bukan itu matlamat
Cakar harimau tidak payah diajar-ajarkan itu sangat memalukan
Oleh itu jangan dibesar-besarkan, bukan itu matlamat perkahwinan
Mengajar suami isteri semata-mata tuntutan naluri, macam mana, bagaimana,
Ini mengajar orang Islam bercita-cita murahan
Padahal cita-cita perkahwinan di dalam Islam, cita-cita yang mahal, cita-cita yang murni,
cita-cita Islam, cita-cita yang cemerlang
Cita-cita Islam dan umat Islam masa depan
Orang yang bertaqwa itulah hiburan, itulah kepuasan, itulah kebahagiaan,
itulah cita-cita umat Islam yang silam di dalam perkahwinan
Mari kita anjakkan paradigma kita tentang memahami perkahwinan

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 09:53


Perkahwinan kerana Iman - Renungi kembali mengapa anda berkahwin. Jika perkahwinan anda dahulu disebabkan oleh nafsu dan cinta, tentunya sukar mempertahankan keharmonian rumah tangga. Hal ini kerana cinta dan nafsu boleh berkurangan & lupus. Sekiranya perkahwinan yang anda lakukan itu di atas dasar iman, sudah pasti anda dan pasangan sedaya upaya menerangi rumah tangga dengan cahaya keimanan. Semakin kuat iman anda semakin erat hubungan anda suami isteri. Perkahwinan di atas dasar keimanan menjadikan anda dan pasangan bertanggungjawab sepenuhnya pada tugas-tugas yang diberikan dan disarankan oleh agama. Bagi pasangan yang berkahwin kerana nafsu dan cinta, ubah persepsi itu sekarang.


Nak isteri yang baik berubah lah menjadi baik...kerana pasangan yang baik adalah untuk yang baik juga...kalau tidak dapat pasangan yang baik jangan kecewa, anda boleh membimbingnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 10:04


Saya setuju saja dengan pendapat mohd..
Bagi saya pun..
Tak salah jika menginginkan yang baik-baik..
Mana tahu..
Bila sudah dapat yang baik..
dapat yang soleh/solehah..
Perkara yang jahat...
Perkara yang tak baik..
Perkara yang maksiat itu...
Dapat ditinggalkan satu persatu..
Alangkah bagusnya..
Itu hikmahnya perkahwinan..
Saling lengkap melengkapi..
Alangkah indahnya..

Lelaki baik untuk perempuan baik..
Lelaki jahat untuk perempuan jahat..
Itu bukan soalnya..
Andai Allah kata.. itu jodoh kamu..
Maka hendaklah kamu terima dengan sebaiknya..
Ingat..
Allah tahu apa yang kamu tidak ketahui



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 10:16


Assalamualaikum

Saya setuju dengan halesolurun_84..Jodoh Allah yang tentukan..mana tau Allah berikan kita orang yang baik dan beriman sebagai batu loncatan untuk mengubah diri kita dari yang tak berapa baik kepada yang lebih baik..Allah Maha Mengetahui,setiap perancanaan Allah tu kita tak tahu macam mana..
:-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 11:59


Ceh, ada hati nak baik-baik... wei pikirlah diri tu, sedor diri sikit. Tengok langit tinggi ke rendah. Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan di duga!

Sedor diri sikit!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 20-02-09 13:25


Pada 20-02-09 04:21 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah...assalamualaikum..maf mencelah..maybe ana nya pemikirn lain sikit...firstly syukran kepada yang post forum ini..tajuk nya memang cukup menarik..ada ht nak yang baik-baik...salah ke nak yang baik..even dr kita belum cukup baik...dapat ke tak biar Allh yang tentukan...anti patut doa kan mereka tu dapat yang baik-baik macam antum semua..saya ni bukan lah baik sangat,tpp memang ada ht nak yang baik-baik...teringin sangat...so bagi perempuan yang baik-baik memang tak pandang langsung erk laki-laki yang tak sebaik yang di harapkan...sekurg2nye dalam hati ni tergn yang baik-baik...kalau office mata saudari tu nak yang seksi2 bagaimana?? sangka baik lah sesama muslim..mana tau Allah nak kurnia kan isteri solehah..entah2 lagi baik dr antum...ni semua kerja Allah...jangan memandang hina kami yang sedia hina,kemulian hanay datang bila Allah nak mulia kan kita...Semoga diberi hidayat dan taufiq



rileks jangan marah2..formula dia senang saja kat sini, kalau kita sekadar duduk teringin yang baik tapi kita tak nak ubah diri kita jadi baik..sampai bila pun hanya angan2 sajalah...Lelaki yang baik hya untuk perempuan yang baik..begitulah sebaliknya...


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 15:31


salam..
ana pun hairan juga dengan golongan sebegini..
tapi ana yakin sejahat2 jahat manusia pun fitrah nya nak kebaikan..
kita sama-samalah berdoa agar saudara kita sentiasa berubah ke arah kebaikan..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 16:10


siapa kat sini tak nak masuk syurga?

huh ada hati semua nak masuk syurga.... banyak mana sangat amalan kamu tu?

haa haa jangan marah bergurau saja.. apalah kita semua ini ye.. biasalah tu dah fitrah Allah jadikan kita semua manusia berperasaan macam tu.. tu sebab Allah turunkan islam agar mewajarkan kita dapat apa yang kita nak dengan cara yang sesuai.. bukan sekadar impian atau angan2 sahaja...

jadi jangan dok marah mereka yang nak baik-baik tapi diri sendiri tak hengat tu... semuanya di dalam pengetahuan Allah yang Maha Bijaksana.. semua tu Allah nak bagikan kepada kita sebagai perbandingan..

yelah kita semua bercita2 nak syurga Allah tapi amalan kita tidak kearah amalan ahli syurga pun...

jadi janganlah kita buat-buat hairan kepada mereka yang sedemikian itu kerana kita semua pun sama.. bak kata mengata dulang paku serpih jangan mengata orang takut kita ini sebenarnya yang lebih.


yang penting kita dengan Allah bagaimana... maka insya'allah segala hal dunia yang berlaku walupun kecil ini akan memberi pentunjuk... nyamuk yang jahat pun nak darah kita yang best ini... lalat pun suka yang baik-baik juga... tak percaya cuba dedahkan makanan anda yang best masak tu.. mesti lalat park punya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 16:17


Pada 20-02-09 08:08 , miss_pedusi posting:

!!! QUOTE !!!

lumrah yang bernama L macam tu lah...
so, apa kita kita ubah pmikiran kita...
kita nak LELAKI yang baik, kita USAHA menjadi PEREMPUAN yang BAIK...
kita nak PEREMPUAN yang baik, kita USAHA jadi LELAKI yang BAIK..
tu baru betulll.... (",)



takut dapat suami jahat.. jangan jadi wanita baik... jadi wanita jahat thee hee hee... jadi org jahat tak ambil wanita jahat sebagai isteri mereka thi thi hi hi....

jodoh,ajal dan maut kan ketentual Allah.. dah rezeki org tak baik dapat org baik tu maknanya Allah sayang dia.. nak ubah dia jadi baik..

bimbangnya Allah nak hukum kita yang rasa diri baik ini tu Allah jodohkan dengan yang tak baik...

"berimanlah kepada qada' dan qadar.... nescaya kau akan dapat jadikat besi berkarat itu menjadi sebilah pedang yang hebat...


-----------------
ilmu adalah hak milik org islam yang tercicir,mana jua kau jumpai maka kutiplah

_____________________________________________
mr_poligami


Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 17:00


Pada 20-02-09 16:10 , en_poligami posting:

!!! QUOTE !!!

jadi jangan dok marah mereka yang nak baik-baik tapi diri sendiri tak hengat tu... semuanya di dalam pengetahuan Allah yang Maha Bijaksana.. semua tu Allah nak bagikan kepada kita sebagai perbandingan..

Saya marah kat diri saya sendiri ni. supaya sedor diri... jangan asyik nak berkhayal saja nak wanita baik-baik tapi diri ini jahat yang amat! saya ini ibarat setitik nila yang nak duduk bersama susu puteh...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 18:12


biar sahaja mereka bercerita,yang membuatkan ianya parah ialah mereka menggunakan lakonan kebaikan mereka agar mereka nampak alim dan baik.itu lebih merbahaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 18:31


Bahayanya jika memakai topeng kebaikan untuk membeli sekeping jiwa..jangan sesekali buat ye sahabat semua..

Daeng, tak salah nak mengharap, mana lah tau harapan menjadi kenyataan..Yang penting doa dan usaha jangan tinggalkan..Allah itu pemakbul doa..:-) selebihnya tawakkallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 20:21


hm...betul lah...apa salahnye mengharap pada benda baik...mudah-mudahan kita pun akan jadi baik..insyaAllah...jodoh itu tentuan Allah...layakkah kita nak mengeji sedangkn kita sendiri tak tau apekah nilaian kita disisiNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 20:48


a'aa..betul tu betul..
memang tak salah mengharapkan benda yang baik-baik..
sapa nak benda yang tak elok..
tapi masing-masing perlu lah memajukan diri, pertingkatkan ilmu..
jangan sampai, yang baik-baik nak, tapi diri tak baik-baik juga..
kasihan orang yang nak kat kita tu...
huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 22:10


apa tujuan sebenar posting ni diwujudkan? Semua insan di UC ni khususnya menyokong bahawa lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.. nak gelak pun sekadarnya cukuplah.. kerana memandang rendah pada cita-cita dan harapan org lain tu adalah suatu sikap yang buruk yang tak sepatutnya ada pada org baik-baik.. apa salahnya mereka bercita-cita mendapatkan jodoh yang baik-baik? Jodoh adalah suatu pilihan yang mana Allah bagi peluang untuk kita pilih.. janganlah sinis memandang org yang nak memilih yang baik.. apa perempuan yang baik-baik tak layak untuk lelaki jahat ke? Baik dan jahatnya seseorang tu kalau kita timbang dengan neraca manusia dan dunia, kadangkala sebaliknya dalam pandangan Allah.. janganlah prejudis.. jangan lupa sebaik-baik wanita di zaman Musa bersuamikan seorang Fir'aun.. dan sehebat-hebatnya Nuh a.s. isterinya bagaimana? Maka sunnah Allah menjadikan lelaki dan wanita itu secocok di dalam jodohnya bukan bertimbang tara pada baik jahat, tetapi hikmah yang hendak disampaikanNya..




p/s: saya kira kata-kata "ada hati nak yang baik-baik" itu sangat sinis yang berbaur menghina.. no offense.. :oops:


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 00:14


salam..
adik pernah tengok org macam tu...
risau tengok di buatnyer...
dOa2la kita dapat yang terbaik..insyaAllah kalau kita baik, kita akan dapat yang baik..Allah dah janji dalam al-Quran...semoga kita dapat apa yang kita mahu..amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 23-02-09 09:33


Assalamualaikum

Fitrah manusia nak yang baik-baik-lelaki mahupun wanita,

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-09 11:38


teringat kisah pembunuh yang ingin bertaubat kerana dah bunuh ramai orang tu... tetapi kerana yang bagi nasihat tu tak pandai..dia pun kena bunuh juga mencukupkan bilangan mangsanya ke 99... tapi si polan ini masih nak bertaubat juga sehinggalah akhirnya dia mendapat nasihat dari seorang pendita yang mencadangkan dia bertemu dengan org alim di suatu tempat..

dalam perjalanan dia meninggal... lalu malaikat yang menjaga neraka nak masukkan dia kedalam nereka tetapi malaikat menjaga syurga pulak nak masukkan dia kedalam syurga kerana sebelum mati dia berniat untuk bertaubat dan telahpun berusaha..


akhirnya masuk syurga juga.. so janganlah risau pada yang banyak buat dosa dan maksiat tu cepat-cepatlah; bertaubat dan kembali kepangkal jalan..

nanti dapat jodoh wanita yang baik-baik tu hadiah Allah pada kamu kat dunia ini dan moga akhirat nanti lebih baik lagi..

ku tahu andainya kau memiliki iman dan kefaham pasti kamu pun nak menjadi lebih baik dari org yang baik-baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 11:45


ASSALAMUALAIKUM...HIDUP INI MESTILAH BERBUAT BAIK,TAPI JANGAN BAIK TAK BERTEMPAT SAMPAI MARUAH DIRI DAN KEPALA KITA KENA PIJAK.APAPUN , SENTIASA BERWASPADA DENGAN KEADAAN SEKELILING KITA INI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 13:58


Salam
salah ke bercita cita ingin kan seseorang yang baik dalam diri.Bukankah pasangan suami isteri itu lengkap melengkapi antara satu sama lain.Bagi saya.tak salah bercita2 mana tahu menjadi kenyataan.sebab semua tu Allah punya kerja.Saya bagi contoh wilma,bukankah dia tu seorang yang teruk seblm dia berkahwin,wardina pun begitu...mereka dapat jodoh yang baik.jadi itu semua ketentuaan Allah,just doa and minta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 14:38


Teringat cerita seorang kakak yang menjadi jiran saya..... Dia seorang perempuan yang baik, bertanggungjawab tidak sesekali mengabaikan perintah dan ketentuan Allah kepadanya....

Ditakdirkan dia berkahwin dengan seorang lelaki yang sosial dan kiranya bukanlah seorang yang baik dr segi perhatiannya terhadap agama dan perintah Allah... Semuanya diaturkan oleh keluarga masing-masing...

Tapi berkat kesungguhan, ketabahannya dan keredhaannya terhadap ketentuan Allah, dia berjaya menjadikan suaminya seorang yang berbeza dr sebelumnya... Dia dapat merubah suaminya ke arah yang lebih baik dan diredhai... Dapat membina sebuah keluarga yang bahagia sehinggalah sekarang....

Tidak terfikirkah kita wahai saudara-saudaraku, betapa bnyknya pahala dan ganjaran yang akan si isteri terima dr Allah berkat usahanya membawa suaminya ke jalan yang benar????

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.... ada hikmah disebalik semua kejadian... terimalah dengan hati yang rela dan berusahalah ke arah kebaikan.... suami isteri adalah pelengkap antara satu sama lain... terima kekurangan yang ada dan cuba untuk perbaikinya...InsyaALLAH kita akan dikurniakan keluarga yang diredhai dan bahagia selamanya... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 15:06


salam...

lelaki memang ada yang bersifat begitu...
kalau time bercinta tu perempuan entah apa-apa entah yang dia org
duduk usung sana sini... tapi bila kawin nak yang baik-baik saja...
tapi kena lah ingat yang bakal memimpin keluarga tu org lelaki...
so nak tak nak lelaki kena lah lebih baik dr perempuan...

tak salah kalau lelaki nak perempuan yang baik-baik...
hope lelaki tu kena lah berubah dulu... berubah menjadi yang lebih baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-09 08:02


hmmmm agaknya perempuan yang tidak baik tu agaknya tak teringin ke lelaki yang baik-baik sebagai suami mereka?

untuk menilai seseorang itu percaya atau tidak kepada agama jangan di dengari percakapannya tetapi lihatlah kelakuannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 10:01


Pada 20-02-09 18:31 , kayu_Manis86 posting:

!!! QUOTE !!!

Bahayanya jika memakai topeng kebaikan untuk membeli sekeping jiwa..jangan sesekali buat ye sahabat semua..

Daeng, tak salah nak mengharap, mana lah tau harapan menjadi kenyataan..Yang penting doa dan usaha jangan tinggalkan..Allah itu pemakbul doa..:-) selebihnya tawakkallah..


gOOD jOb AdIk ....NasihaT MeMbina Ni En.daeNg :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Zu-Al-Hakimi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2009
Ahli No: 37288
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 03:02


Jangan impikan isteri semulia Fatimah Az-Zahrah kalau peribadimu tidak sehebat Saidina Ali Karamullahuwajhah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zu-Al-HakimiProfil   Hantar PM kepada Zu-Al-Hakimi   Quote dan BalasQuote

Zu-Al-Hakimi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2009
Ahli No: 37288
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 04:01


Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Maaf tadi ana tiba-tiba masuk tanpa adab yang betul.
Harap antum semua maafkan ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zu-Al-HakimiProfil   Hantar PM kepada Zu-Al-Hakimi   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-02-09 15:17


wa'alaikumusalam warahmatullahi wabarakatuh.... saudara zu tak perlu rasa bersalah... tak ada pintu pun untuk masuk ini.. ini kira opening remarks dan dibuar awal-awal lagi.. kira yang bagi pendapat ini dan macam ada awal lagi dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 25-02-09 15:30


Alhamdulillah, at least mereka pun ada fikir nak yang baik-baik dr terus2an macam tu. Sekurang2nya terjamin juga generasi kita... siapalah kita nak mhukum org baik-baik ke tak baik sedangkan kita pun tak tahu diri kita macam mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Zu-Al-Hakimi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2009
Ahli No: 37288
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 16:07


Ana pernah dengar dalam khutbah Jumaat: -

"Hatinya sekeras kaca, akalnya sejemput tanah, (...)"

Pernyataan di atas menggambarkan tentang seorang nisaa'.
Ada siapa2 yang tahu sambungannya?
Ana tak sempat nak dengar semua. dah lama dah ana dengar ni dr khutbah Jumaat. Mungkin dua tahun lalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Zu-Al-HakimiProfil   Hantar PM kepada Zu-Al-Hakimi   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-09 16:12


salam...

"sesungguhnya setiap perkara itu dimulakan dengan niat"
so pandai-pandai lah.. jangan lah terlalu memilih sangat sebab tak ada manusia
yang sempurna kat dunia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 12:45


in life, Allah doesnt give U da person u Want,
instead, He give U da person u need 2 teach,
2 love,
dan 2 make U exactly what U shuD be... (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 13:11


Salam,

to me, tak ada salahnya kalau lelaki seperti itu menginginkan wanita yang baik-baik sebagai teman hidupnya...maybe dia ada menyimpan niat untuk menjadi baik selepas berkahwin...suami isteri harus saling melengkapi dan tegur menegur ke arah kebaikan....since dah niatnya seperti itu, Insyaallah dia bersedia untuk menerima teguran dari isterinya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 00:15


Pada 23-02-09 14:38 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat cerita seorang kakak yang menjadi jiran saya..... Dia seorang perempuan yang baik, bertanggungjawab tidak sesekali mengabaikan perintah dan ketentuan Allah kepadanya....

Ditakdirkan dia berkahwin dengan seorang lelaki yang sosial dan kiranya bukanlah seorang yang baik dr segi perhatiannya terhadap agama dan perintah Allah... Semuanya diaturkan oleh keluarga masing-masing...

Tapi berkat kesungguhan, ketabahannya dan keredhaannya terhadap ketentuan Allah, dia berjaya menjadikan suaminya seorang yang berbeza dr sebelumnya... Dia dapat merubah suaminya ke arah yang lebih baik dan diredhai... Dapat membina sebuah keluarga yang bahagia sehinggalah sekarang....

Tidak terfikirkah kita wahai saudara-saudaraku, betapa bnyknya pahala dan ganjaran yang akan si isteri terima dr Allah berkat usahanya membawa suaminya ke jalan yang benar????

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.... ada hikmah disebalik semua kejadian... terimalah dengan hati yang rela dan berusahalah ke arah kebaikan.... suami isteri adalah pelengkap antara satu sama lain... terima kekurangan yang ada dan cuba untuk perbaikinya...InsyaALLAH kita akan dikurniakan keluarga yang diredhai dan bahagia selamanya... :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-09 01:04


Pada 20-02-09 17:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-02-09 16:10 , en_poligami posting:

!!! QUOTE !!!

jadi jangan dok marah mereka yang nak baik-baik tapi diri sendiri tak hengat tu... semuanya di dalam pengetahuan Allah yang Maha Bijaksana.. semua tu Allah nak bagikan kepada kita sebagai perbandingan..

Saya marah kat diri saya sendiri ni. supaya sedor diri... jangan asyik nak berkhayal saja nak wanita baik-baik tapi diri ini jahat yang amat! saya ini ibarat setitik nila yang nak duduk bersama susu puteh...



betul en. daeng... Allah pun dah beranji, perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik... jadi untuk dapat yang baik, jom lah pakat-pakat jadi yang terbaik, buat yang terbaik....


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 10:09


Pada 25-02-09 03:02 , Zu-Al-Hakimi posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan impikan isteri semulia Fatimah Az-Zahrah kalau peribadimu tidak sehebat Saidina Ali Karamullahuwajhah.


kalau tak diimpi masakan akan mampu melangkah kan kaki ke arah kebaikan...

bukan kah,
when there is a will, there is a way...

jika analogi akhi Zu-Al-Hakimi ini dipakai dalam kehidupan
...maka konsep taubat itu takkan bawa manusia ke mana-mana...betul tak?

Allah janjikan pasangan yang baik adalah sebagai pemangkin dan bagi memanifestasikan konsep taubat dan sebagai ganjaran bagi umatnya...

p/s: sekadar pandangan seorang hamba yang lemah.....betulkan jika ada salah dan silap ek.............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 12:19


Always aim for the sky. If you fail, at least you can reach the clouds. :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 12:23


Pada 05-09-09 12:19 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Always aim for the sky. If you fail, at least you can reach the clouds. :-)



someone did understand me....

syukran akhi ke ukhti ni...
sailormoon???

:grin:
:grin:
:grin:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 13:10


hmm.. tapi kalau jadi terlampau baik pun payah jugak org nak dekatkn??


-----------------
something that seems good is not always good 4 us..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 13:07


hmm.. tapi kalau jadi terlampau baik pun payah jugak org nak dekatkn??

ada betul juga, terlalu baik payah juga... nanti tak boleh terima keburukan...
terlalu ta'asub, payah juga...
wasatiah saja lah...
zuhud sangat pun susah juga....
biar lah apa-apa pun yang penting mahu ke arah kebaikan dengan pilihan masing-masing yang nak nilai ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 13:16


Pada 09-09-09 13:07 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

hmm.. tapi kalau jadi terlampau baik pun payah jugak org nak dekatkn??

ada betul juga, terlalu baik payah juga... nanti tak boleh terima keburukan...
terlalu ta'asub, payah juga...
wasatiah saja lah...
zuhud sangat pun susah juga....
biar lah apa-apa pun yang penting mahu ke arah kebaikan dengan pilihan masing-masing yang nak nilai ...


sebab tu lah Islam menganjurkan umatnye ber'wasatiah' dalam kehidupan...

wasatiah ni bermaksud bersederhana dalam segala aspek kehidupan.....

boleh baca kat sini
http://tanam-anggur.blogspot.com/2007/12/wasatiah-aka-kesederhanaan.html


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 23:08


salam...
setiap perkara yang kita suka.belum tentu baik untuk kita...dan setiap yang kita benci belum tentu buruk untuk kita..sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui...dan sebaik-baik perancang


-----------------
KASIH ALLAH DAN RASUL ITULA YANG KEKAL ABADI....kuatnya muslim itu terletak pada kuat sabarnya...lemahnya muslim itu kerana kurang sabarnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

fendy_bachok
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2009
Ahli No: 36649
Posting: 23
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 13:25


"pakcik muda " sokong incik moderator dan mohd.....pasal yang kurang baik dapat gadis yang sangat baik~~~...pakcik harap dapat yang macam tu~~~insyAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For fendy_bachokProfil   Hantar PM kepada fendy_bachok   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 13:28


rasanya tak salah nak yang baik-baik untuk memperbaiki gaya dan peragai kita yang kurang baik.. tapi jangan pula dah dapat yang baik-baik ni kita jadi tak baik pula dengan dia....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 13:52


Pada 05-10-09 13:28 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya tak salah nak yang baik-baik untuk memperbaiki gaya dan peragai kita yang kurang baik.. tapi jangan pula dah dapat yang baik-baik ni kita jadi tak baik pula dengan dia....



betul tu
dah memang lumrah manusia nak yang baik-baik, biarpun dia taklah berapa baik....

dan manusia akan berubah kepada yang baik sebab dia nak yang baik-baik...betul tak????

:lol:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 13:58


Pada 05-10-09 13:52 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!


betul tu
dah memang lumrah manusia nak yang baik-baik, biarpun dia taklah berapa baik....

dan manusia akan berubah kepada yang baik sebab dia nak yang baik-baik...betul tak????

:lol:



ya dan itulah yang terbaik....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 21:09


hehehe..

betul-betul..

dah lumrah manusia nak yang baik-baik ..

hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 01:06


fitrah setiap orang inginkan yang baik dan mulia dimata mereka tanpa melihat diri mereka sendiri terlebih dahulu... semoga dengan keinginan kepada yang cantik dan indah adalah langkah pertama untuk diri kita untuk menjadi yang lebih baik...


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 14:13


biar lah mereka untuk berkata apa.. jodoh masing-masing dah ditentukan Allah swt. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

i-shah03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39274
Posting: 34
Dari: Puchong

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 03:04


Pada 20-02-09 22:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

apa tujuan sebenar posting ni diwujudkan? Semua insan di ukhwah.com ni khususnya menyokong bahawa lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya.. nak gelak pun sekadarnya cukuplah.. kerana memandang rendah pada cita-cita dan harapan org lain tu adalah suatu sikap yang buruk yang tak sepatutnya ada pada org baik-baik.. apa salahnya mereka bercita-cita mendapatkan jodoh yang baik-baik? Jodoh adalah suatu pilihan yang mana Allah bagi peluang untuk kita pilih.. janganlah sinis memandang org yang nak memilih yang baik.. apa perempuan yang baik-baik tak layak untuk lelaki jahat ke? Baik dan jahatnya seseorang tu kalau kita timbang dengan neraca manusia dan dunia, kadangkala sebaliknya dalam pandangan Allah.. janganlah prejudis.. jangan lupa sebaik-baik wanita di zaman Musa bersuamikan seorang Fir'aun.. dan sehebat-hebatnya Nuh a.s. isterinya bagaimana? Maka sunnah Allah menjadikan lelaki dan wanita itu secocok di dalam jodohnya bukan bertimbang tara pada baik jahat, tetapi hikmah yang hendak disampaikanNya..




p/s: saya kira kata-kata "ada hati nak yang baik-baik" itu sangat sinis yang berbaur menghina.. no offense.. :oops:




Assalamualaikum
saya setuju dengan pandangan abang meow ni. tak payah cerita orang lain, say cerita diri sendiri. saya ni memang jenis hidup bebas, bercinta dengan perempuan yang hidupnya pun bebas. lama kelamaan, kami sendiri yang berubah. dulunya dia seorang yang tersangat liar (sama lah dengan saya) tapi sekarang dia adalah perempuan yang solehah. siapa sangka. dulunya saya liar tapi berusaha sendiri untuk jadi baik.
kami berubah hanya kerana satu soalan yang dia tanya saya "awak tak pernah fikir ke hidup kita ni dah tersesat?"
itulah kisah lama. tapi sekarang dia dah jadi isteri orang.
berubahlah kerana Allah tetapi bukan untuk orang lain.
"ada hati nak yang baik-baik", memang pedas. saya tak pernah terfikir tapi Allah tetap kurniakan juga walaupun jodoh tak kesampaian.


-----------------
Nur kasih impian kasih
Hingga termakbul Impian Kasih
http://i-shah03.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For i-shah03Profil   Hantar PM kepada i-shah03   Pergi ke i-shah03's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 07:11


sebelum nak baik-baik, kena jadi baik dulu..perbaiki diri dulu seadanya...
tak salah pun nak baik-baik...jangan isteri saja nak baik-baik tapi diri sendiri sampai sudah tak jadi baik...kesianla kat isteri 2...


-----------------
hadiah yang paling berharga dalam ertikata sahabat yang sebenarnya ialah memberi yang terbaik dalam diri anda sendiri..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 12:25


Pada 19-02-09 18:08 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

pernah terdengar kawan-kawan lelaki di opis ana bersembang, wah nak ngorat sana nak ngorat sini..nak ayat sana nak ayat sini..nak tackle yang sana nak tackle yang sini..bangga gila kalau boleh usung perempuan kesana kesini.tapi bila nak kawin nak cari ustazah..geli hati dengar..ada hati nak yang baik-baik padahal tak ukur baju dibadan sendiri...hehe

ala..perempuan pun macam ada yang macam tu..kan?dan last nak kahwin pun nak dengan yang soleh, tuhal fitrah saja..
takkan lah nak kahwen dengan salah seorang dr kumpulan enam jahanam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 12:40


Pada 06-10-09 14:13 , hajime_kindaichi posting:

!!! QUOTE !!!

biar lah mereka untuk berkata apa.. jodoh masing-masing dah ditentukan Allah swt. :)


iye betul tu...jodoh dah ditentukan cuma depend pada dari individu saja sama ada nak berubah ke arah lebih baik atau tak...kita yang bakal menentukannya then baru tawakal.


-----------------
achuyah..someone is still innocent untill has a proven guilty...


Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 12:41


Bismillahirrahmanirrahim
Salam:bunga:

Pendapat peribadi ana, dalam dunia ni.. semua sama
tiada yang terlebih dan terkurang malah tiada pula yang sempurna
apa yang mampu bagi kita lakukan adalah berubah untuk menjadi lebih baik dan muhasabah kembali setiap urusan harian kita.

tak perlu mengata yang ni baik, yang itu tidak baik.
jika kita nak yang baik, sebenarnya adalah satu motivasi ana fikir bagi diri kita sendiri, untuk sama-sama berubah jadi baik.., tapi kalau setakat mengharap yang baik..kita sendiri belum baik, tu yang perlu diperbaiki.

kisahnya seperti seorang itu memerlukan dan mengharapkan yang
terbaik, maka..dirinya tahu akan dia perlu kepada perubahan..itu sebenarnya lagi baik. Jangan mengharap sangat seseorang atau sesuatu yang kita peroleh itu untuk lebih baik, sedangkan kita semua biasa dan ada kekurangan. Nilai semula hikmah Allah jadikan
seorang itu ada kelebihan & seorang lagi ada kekurangan.

Pada 19-02-09 18:08 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

pernah terdengar kawan-kawan lelaki di opis ana bersembang, wah nak ngorat sana nak ngorat sini..nak ayat sana nak ayat sini..nak tackle yang sana nak tackle yang sini..bangga gila kalau boleh usung perempuan kesana kesini.tapi bila nak kawin nak cari ustazah..geli hati dengar..ada hati nak yang baik-baik padahal tak ukur baju dibadan sendiri...hehe


pernyataan sahabat kita ni ada benar, dikalangan rakan-rakan ana sendiri di IPT pun, ada yang mengaku perkara sama. Ana persoalkan satu saja pada mereka "Sejauhmana kita nak orang yang baik, begitu juga orang tersebut. Adilkah diri seseorang itu untuk menerima sesuatu yang tidak baik jika beliau sendiri berusaha dan menjadi yang terbaik?"

renungkan...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

i-shah03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.02.2010
Ahli No: 39274
Posting: 34
Dari: Puchong

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-10 13:55


Pada 06-04-10 12:41 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahirrahmanirrahim
Salam:bunga:

"Sejauhmana kita nak orang yang baik, begitu juga orang tersebut. Adilkah diri seseorang itu untuk menerima sesuatu yang tidak baik jika beliau sendiri berusaha dan menjadi yang terbaik?"

renungkan...:-)



kena fikirkan betul-betul tu... :berfikir: :berfikir: :berfikir:
dah dapat jawapannya, sesungguhnya setiap yang berlaku itu ada hikmatnya. Allah lebih mengetahui apa yang Dia kurniakna pada kita.


-----------------
Nur kasih impian kasih
Hingga termakbul Impian Kasih
http://i-shah03.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For i-shah03Profil   Hantar PM kepada i-shah03   Pergi ke i-shah03's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 16:00


salam biasa lah


nak yang terbaik dalam apa jua perkara adalah fitrah manusia...ini memang dah tetap dah..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 16:36


Assalamualaikum

Betul, saya pun sentiasa doa untuk yang baik-baik. Tapi Allah maha mengetahui dia anugerahkan saya seorang suami yang seiman dengan saya. Saya jadi seronok melihat kebaikan atau kekurangannya kerana Allah itu maha adil, dia beri suami yang mencerminkan diri saya. Kami sentiasa ingat mengingati.

Tapi kepada adik-adik lelaki yang belum berkahwin, kakak nasihat janganlah merosakkan anak dara orang sekiranya tidak berminat untuk dijadikan isteri. Dan sekiranya sudah tersilap langkah janganlah hipokrit tinggalkan yang telah dirosakkan dan mencari yang masih segar. Jadilah gentleman.


Kepada adik-adik perempuan yang belum berkahwin, jagalah harga diri masing-masing. Jangan dibenarkan lelaki mengambil kesempatan diatas diri anda. Jangan mendekatkan diri sekalipun dengan lelaki yang tidak berminat untuk berumahtangga. Jangan mudah cair dengan kata-kata manis serta janji-janji manis mereka. Sesungguhnya mereka sendiri mengidamkan seorang isteri yang kuat iman dan yang masih suci.

:bunga: :bunga:


-----------------
“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu trdapat seketul daging apabila baik ia, maka baiklah seluruh badan. Jika ia rosak maka rosaklah seluruh badan."


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 17:14


Pada 08-04-10 16:36 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Betul, saya pun sentiasa doa untuk yang baik-baik. Tapi Allah maha mengetahui dia anugerahkan saya seorang suami yang seiman dengan saya. Saya jadi seronok melihat kebaikan atau kekurangannya kerana Allah itu maha adil, dia beri suami yang mencerminkan diri saya. Kami sentiasa ingat mengingati.

Tapi kepada adik-adik lelaki yang belum berkahwin, kakak nasihat janganlah merosakkan anak dara orang sekiranya tidak berminat untuk dijadikan isteri. Dan sekiranya sudah tersilap langkah janganlah hipokrit tinggalkan yang telah dirosakkan dan mencari yang masih segar. Jadilah gentleman.


Kepada adik-adik perempuan yang belum berkahwin, jagalah harga diri masing-masing. Jangan dibenarkan lelaki mengambil kesempatan diatas diri anda. Jangan mendekatkan diri sekalipun dengan lelaki yang tidak berminat untuk berumahtangga. Jangan mudah cair dengan kata-kata manis serta janji-janji manis mereka. Sesungguhnya mereka sendiri mengidamkan seorang isteri yang kuat iman dan yang masih suci.

:bunga: :bunga:



SUBHANALLAH... ukhtiku..... memang sinar suka sangat statement diatas, sangat bererti setiap kata-kata ini bagi mereka yang 'berfikir dengan baik & waras'

100% agreed. :-)

Syukran ukhti.:bunga:


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 17:28


Ukhti, izinkan Sinar quote kembali kata-kata ukhti ya.. sebagai PERINGATAN & NASIHAT untuk sahabat yang dikasihi dan dirahmatiNYA sekelian.
Fikirkan disebalik penyampaian ini.

kepada adik-adik lelaki yang belum berkahwin, kakak nasihat;

janganlah merosakkan anak dara orang sekiranya tidak berminat untuk dijadikan isteri.


Dan

sekiranya sudah tersilap langkah janganlah hipokrit tinggalkan yang telah dirosakkan dan mencari yang masih segar.
’Jadilah gentleman.’

Kepada adik-adik perempuan yang belum berkahwin:-

- Jagalah harga diri masing-masing.

- Jangan dibenarkan lelaki mengambil kesempatan diatas diri anda.

- Jangan mendekatkan diri sekalipun dengan lelaki yang tidak berminat untuk berumahtangga.

- Jangan mudah cair dengan kata-kata manis serta janji-janji manis mereka.


Sesungguhnya mereka sendiri mengidamkan seorang isteri yang kuat iman dan yang masih suci.


Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2010
Ahli No: 39573
Posting: 87
Dari: dunia pinjaman allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-10 17:44


sememangnya allah mengkehendakkan sesuatu yang Dia mahukan dan memberi hikmah disebalik setiap yang berlaku,ana juga bersetuju pada posting ukhti sharinor dan ukhti sinar
ana pinjam kata-kata ukhti"bagi yang berfikir dengan baik dan waras"
syuqran2 ya ukhti:bunga: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 14:55


Pada 08-04-10 17:28 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Ukhti, izinkan Sinar quote kembali kata-kata ukhti ya.. sebagai PERINGATAN & NASIHAT untuk sahabat yang dikasihi dan dirahmatiNYA sekelian.
Fikirkan disebalik penyampaian ini.

kepada adik-adik lelaki yang belum berkahwin, kakak nasihat;

janganlah merosakkan anak dara orang sekiranya tidak berminat untuk dijadikan isteri.


Dan

sekiranya sudah tersilap langkah janganlah hipokrit tinggalkan yang telah dirosakkan dan mencari yang masih segar.
’Jadilah gentleman.’

Kepada adik-adik perempuan yang belum berkahwin:-

- Jagalah harga diri masing-masing.

- Jangan dibenarkan lelaki mengambil kesempatan diatas diri anda.

- Jangan mendekatkan diri sekalipun dengan lelaki yang tidak berminat untuk berumahtangga.

- Jangan mudah cair dengan kata-kata manis serta janji-janji manis mereka.


Sesungguhnya mereka sendiri mengidamkan seorang isteri yang kuat iman dan yang masih suci.


thanks atas nasihat itu :)


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

sharinor
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2010
Ahli No: 39398
Posting: 29
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 15:59


Assalamualaikum

Sama-sama. Silakan sinar...

Yang baik dari Allah, yang tidak itu dari saya.

:bunga:


-----------------
“Sesungguhnya dalam jasad manusia itu trdapat seketul daging apabila baik ia, maka baiklah seluruh badan. Jika ia rosak maka rosaklah seluruh badan."


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharinorProfil   Hantar PM kepada sharinor   Pergi ke sharinor's Website   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-04-10 16:50


Pada 09-04-10 15:59 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Sama-sama. Silakan sinar...

Yang baik dari Allah, yang tidak itu dari saya.

:bunga:



:-) ukhti,

yang baik itu sebenarnya perlu dikongsi dan diberi

manakala yang sebaliknya itu perlu diperingatkan dan dibaiki supaya menjadi yang lebih baik

Jazakillah.:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

Awani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37709
Posting: 256
Dari: Land Below The Wind

spain   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 13:20


Pada 09-04-10 16:50 , SiNaRaBaDi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-04-10 15:59 , sharinor posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Sama-sama. Silakan sinar...

Yang baik dari Allah, yang tidak itu dari saya.

:bunga:



:-) ukhti,

yang baik itu sebenarnya perlu dikongsi dan diberi

manakala yang sebaliknya itu perlu diperingatkan dan dibaiki supaya menjadi yang lebih baik

Jazakillah.:bunga:


setuju sangat :) :bunga:


-----------------








Bookmark and Share

    


  Member Information For AwaniProfil   Hantar PM kepada Awani   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 13:50


Pada 20-02-09 13:25 , imannoraina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-02-09 04:21 , mohd posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah...assalamualaikum..maf mencelah..maybe ana nya pemikirn lain sikit...firstly syukran kepada yang post forum ini..tajuk nya memang cukup menarik..ada ht nak yang baik-baik...salah ke nak yang baik..even dr kita belum cukup baik...dapat ke tak biar Allh yang tentukan...anti patut doa kan mereka tu dapat yang baik-baik macam antum semua..saya ni bukan lah baik sangat,tpp memang ada ht nak yang baik-baik...teringin sangat...so bagi perempuan yang baik-baik memang tak pandang langsung erk laki-laki yang tak sebaik yang di harapkan...sekurg2nye dalam hati ni tergn yang baik-baik...kalau office mata saudari tu nak yang seksi2 bagaimana?? sangka baik lah sesama muslim..mana tau Allah nak kurnia kan isteri solehah..entah2 lagi baik dr antum...ni semua kerja Allah...jangan memandang hina kami yang sedia hina,kemulian hanay datang bila Allah nak mulia kan kita...Semoga diberi hidayat dan taufiq



rileks jangan marah2..formula dia senang saja kat sini, kalau kita sekadar duduk teringin yang baik tapi kita tak nak ubah diri kita jadi baik..sampai bila pun hanya angan2 sajalah...Lelaki yang baik hya untuk perempuan yang baik..begitulah sebaliknya...




betul3x..jangan marah2...
kalau asyik berangan dan cakap saja nak yang itu..nak yang ini apa faedahnya..."islahkan" diri dulu....memang betul apa..mana ada wanita yang nak kahwin dengan lelaki macam tu...nak ke??
moga ALLAH kurniakan kita dengan pendamping yang baik..insyaallah...


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 15:34


Hmm...lelaki baik untuk perempuan baik dan......sebaliknya......
Macamana ye kalau lelaki jahat kahwin dengan perempuan jahat??
Fikir-fikir jugak ni,
sampai bila-bila pun mereka suami isteri jadi org jahat agaknya ye..
huhu...kena kaji semula ni,mmm...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 16:11


kita ada banyak contoh yang disediakan oleh Allah s.w.t.. walaupun ayat al-quran menegaskan 'Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik' tetapi tidak pula tertolak lelaki yang jahat untuk perempuan yang baik, seperti kisah Asiah dan Firaun (isteri ahli syurga, suami ahli neraka). tidak pula ditolak suaminya nabi, isterinya jahat seperti nabi Luth (suami ahli syurga, isteri ahli neraka).. tidak pula ditolak suami dan isterinya jahat seperti Abu Lahab dan isterinya (suami dan isteri ahli neraka).. tidak pula ditolak suami dan isterinya dijanjikan syurga seperti Rasulullah s.a.w..

mana yang baik jadikan teladan.. mana yang buruk jadikan sempadan.. jodoh yang ditetapkan Allah untuk kita, itulah yang terbaik, pasti ada hikmahnya yang kita tak nampak. sekurang-kurangnya Allah kurniakan kita peluang untuk bergelar suami dan isteri.. sejahat-jahat suami kita, pasti tidak sejahat firaun, sejahat-jahat isteri kita pasti tak sejahat isteri nabi luth...

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 16-07-10 21:49


sapa tau dr dia baik ke tak??sp tau calon yang dia jumpa tu baik atau tak??...cukuplah KAU bagi ku.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.205824 saat. Lajunya....