Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-07-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Khuza
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43056

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 9 jam, 30 minit yang lalu
samudra: 18 hari yang lalu
hafiz_along_83: 18 hari yang lalu
MuRfiQaH_saHiRa: 21 hari yang lalu
mawardah_ilmi: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: perangai seorang isteri..............


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» perangai seorang isteri..............

Please Mendaftar To Post


Oleh perangai seorang isteri..............

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:47


Assalamualaikum..........
ana nak tanya kepada semua sahabat ukhwah, Kenapa seorang isteri suka sangat dalam mengubahsuai rumah.
perangai isteri sangat cerewet dalam barang2 di rumah...contoh.. bila tak sesuai letak barang di satu tempat, mereka akan alih ke tempat lain, sedangkan kat situ dah sesuai.bila suami buat terlupa nak tutup tingkap atau apa, isteri cepat cari kesalahan suami..
adakah macam ni akhlak isteri solehah..
macam mana kita nak bentuk isteri kita di mana pada aslnya dia memang suka bercakap..tapi kita nak ubah mereka kepada kurang bercakap..
macam mana kita nak lembutkan hati isteri kita..
bukan semua isteri macam tu.. ada juga isteri yang tak terlalu cerewet..
harap bagi penjelasan....
satu lagi..
adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami..


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

risya_liyana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21575
Posting: 52
Dari: utara

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:52


salam..ni pendapat saya lah..perempuan kan sinonim dengan kecantikan..semuanya nak cantik dimata tak kira lah apa pun..isteri bukan nak cari kesalahan suami sahaja, mungkin apa yang dilakukan suami tu tak sesuai di mata si isteri..hati perempuan ni ibarat kerak nasi,kena air saja terus jadi lembut, jadi pendapat saya, buatlah apa yang isteri kita suka..

ini pendapat saya, segala kesalahan minta ampun..

Bookmark and Share

  


  Member Information For risya_liyanaProfil   Hantar PM kepada risya_liyana   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:05


ye ke..
Kalau suami kata tak payah ubah suai.. letak kat tempat sediakala pun dah cukup..
macam mana..adakah isteri akan ubah jugak..
terima kasih atas pandangan anti

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:05


hm...memang susah lah kalau begitu...tapi mana ada org sempurne..ingat seperkare saja..perkahwinan ni melengkapi antare satu same lain...nak ubah seseorang bukan senang...belajar lah menerime seperti mana istri belajar menerime....menerime mungkin lebih mudah dr merubah...sekadar pandangan...:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:13


wanita yang anda pilih untuk dijadikan isteri
adalah seorang wanita yang terbaik untuk diri anda.
macamana pun diri dia terimalah seadanya.
setiap apa yang dilakukannya mestilah punya sebab tertentu.
jika tak suka tegurlah secara lembut dan berhikmah.




:bunga: semoga anda berbahagia bersama isteri anda :bunga:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:13


tak setuju kalau nak ubahkan perangai pasangan kita.

Allah pun dah berfirman, setiap manusia tu dah dicipta dengan kepelbagaiannya. begitu juga lelaki dan perempuan, suami dan isteri.

fitrah lelaki dan perempuan dah sememangnya berbeza. sebab tu lah isteri suka ubahsuai rumah, suka cakap. sedangkan suami tak endah semua tu.

isteri ambil kira langsir warna apa, corak design pinggan mangkuk di rumah, matching colour baju (tak kira baju dia ke baju suami dia), corak dan warna cadar katil, sarung bantal sofa, pasu bunga letak di mana, gambar hiasan dinding gantung di mana, corak carpet, hiasan meja dan macam-macam lagi.

(ala lelaki pun ada minatnya jugak, kan? suka ubahsuai kereta, suka beli mainan game, suka beli gadget-gadget yang up to date, hardware2 computer. kalau minat mancing, hah satu bilik stor untuk simpan semua barang2 mancing. kalau minat makan, semua makanan dia nak rasa, nak try. kalau suka motor, tiap-tiap tahun tukar motor, jual yang lama, beli yang baru.)

kalau perempuan suka bercakap, lelaki pula tak, dan perempuan jenis cerewet, sedangkan lelaki jenis tak kesah, dan isteri suka bermanja, sedangkan suami tak, semua tu dah sememangnya dicipta berbeza oleh Allah untuk melengkapkan kehidupan anda. sederhanakan mana yang terlebih dan terkurang dek perbezaan yang wujud.

dalam kehidupan yang dikongsi bersama di antara suami dan isteri itu, sebarang perbezaan yang wujud itu bukannya untuk kita ubah-ubahkan. tetapi untuk kita terima seadanya dan belajar untuk menyesuaikan diri kita dengannya.

saya rasa saudara akil78 kena tingkatkan pembacaan... rajin2 lah cari ilmu sunnatullah ini ya.


p/s: maaf andai saya macam menunjuk pandai sebab tak kahwin lagi. hoho


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:16


haa..kalau taknak wanita macam tu..senang saja.. pilih wanita yang tak ambil tahu pasal rumah...
suka hatilah nak longgok kat mana pun... baju tak payah lipat.. timbun saja.. taim nak pakai boleh ambil...
pinggan mangkuk tunggu penuh sinki baru basuh... hihihi...

kalau lah dapat isteri yang cerewet macam di atas.. bersyukur lah bagai nak rak ..kerana itu tandanya isteri itu mengambil berat bagai nak rak juga kepada rumah tangga anda.. kerana dia mahukan yang terbaik.. yang terindah... yang paling nyaman buat kekasihnya :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:33


bukan nak aiaya isteri..
sepatutnya isteri kena dengar cakap suami..
bukan suamai tak suka ubah
tapi biarlahmemadai..
jangan sampai hari2 nak ubah suai..
kita kena kawal isteri kita supaya tak terlajak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 16:41


erm.. isteri yang tiap-tiap hari ubah suai rumah wujud ke?
isteri tu tak basuh baju? tak masak? tak bersihkan rumah?
sibuk nak ubah suai saja.. tak ada kerja lain ke apa...macam muskil pula..
setakat ni alhamdulillah.. suami saya tak pulak nak tunjuk power main kawal2 isteri...
malah dia join sama saya mengubah suai rumah.. tapi bukan lah tiap-tiap hari... :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-09 16:44


hmmm..bahaya ni..
saya salah seorang yang suka tukar2 kedudukan barang dalam rumah...
secara logiknya kita tukar kedudukan kerana rasa kedudukan yang baru lebih praktikal berbanding kedudukan sebelumnya..tapi mungkin org lain(dalam case ni si suami) rasa kedudukan yang asal lebih praktikal...
kesimpulan yang dapat dibuat apa kata saudara berbincang dengan isteri..cakap lah yang kedudukan asal da cukup ok untuk saudara..kalau dia bantah tanya lah Kenapa kedudukan yang baru tu lagi baik dari yang lama??kalau dia nak ubah jugak biar dia ubah..lepas itu esoknya saudara ubah balik kat tempat yang saudara suka..
saya minta maaf tapi pandangan saya ini bukanlah masalah yang complicated pun..hanya dengan berbincang dan sedikit tolak ansur insyaallah settle...semua puas hati =)

adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami...kalau tak bermanja dengan suami nak bermanja dengan sapa lagi??heeeee

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 16:45


Salam...

actualy saya nak bagi pandangan sikit...
perempuan cerewet ada sebab... tapi perempuan pun kena faham situasi...
kalau ubah untuk kebaikan tak ada salahnya... tapi biar lah berpada2... kalau sampai
nak cari barang sampai susah nak jumpa pun xbagus juga... bagi yang dah berkahwin tu
tak ada salahnye berbincang... mungkin dengan cara macam tu andai ada yang tak kena
dihati ditegur dengan cara yang baik... jangan kerana perkara kecil sampai xb'tegur
sapa di rumah...

p/s : sekadar pendapat.. maaf kalau ada yang tak kena

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 17:03


apapun aktiviti dalam keluarga,suami isteri perlulah berbincang.... masing-masing ada pendapat masing-masing....kadang-kadang ada juga suami yang lebih pentingkan susun atur rumah ini... si isteri pula,jangan lah membelakangkan suami bila buuat keputusan...si suami pula jangan lah terlalu menggunakan kuasa veto tak bertempat...pokok pangjkalnyer... bawak2 lah berbincang ek...mesti ada jalan penyelesaian.....

ps
suka tengok rancangan deco bersama eric

Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 17:04


Pada 16-02-09 15:52 , risya_liyana posting:

!!! QUOTE !!!

salam..ni pendapat saya lah..perempuan kan sinonim dengan kecantikan..semuanya nak cantik dimata tak kira lah apa pun..isteri bukan nak cari kesalahan suami sahaja, mungkin apa yang dilakukan suami tu tak sesuai di mata si isteri..hati perempuan ni ibarat kerak nasi,kena air saja terus jadi lembut, jadi pendapat saya, buatlah apa yang isteri kita suka..

ini pendapat saya, segala kesalahan minta ampun..


ha..betul betul betul..saya setuju..kadang-kadang orang lelaki ni dia tak ambil kisah sangat banyak perkara..orang kata ikut dan saja..kadang-kadang tu, bila ambil barang kat tempat lain dia tak simpan kat tempat asal..mana isteri tak banyak bercakap..cuba buat macammana isteri buat..tak adalah dia nak cakap banyak..puashati dia kan..tapi ada juga yang saya jumpa laki pulak yang cerewet dalam bab rumah ni..isteri tak kisah tapi suami yang kisah.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 17:18


Saya pernah melihat seorang suami yang sememangnya gamers - I mean,
PC gamers... Bayangkan setiap keluaran baru CD games dibelinya, original di
mana kadang-kadang sekeping CD mencecah RM300 (bukan Starcraft or
Counter Strikes yeerr)... Main game duduk depan PC pun lebih kurang 5-6
jam sehari... Namun isterinya menerimanya seadanya, minat yang mendalam
itu, sayanglah katakan... Setakat ini kecerewetan (new words huh?)
isterinyalah yang banyak menyelamatkan rumah tangga mereka... Bayangkan
anak nak ke tusyen terlupa hantar, anak nak balik dari sekolah leka dan
alpa terlupa nak amiikk, dapur dah takdaak sayur pun baru nak struggle beli...
Itupun semuanya memang diingatkan oleh isterinya. HUURRMM... Thought
they are perfect combination melengkapi antara satu sama lain...
HAHAHAHA!!!!

1st p/s: Minat terhadap game yang melampau akan membawa
bencana dan menggalakkan Denggi serta Chikunguya dalam
rumah tangga...

2nd p/s: trouver, jangan main game banyak sangat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 18:05


travian tak mengapa kan owl kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 18:50


Pada 16-02-09 15:47 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..........
ana nak tanya kepada semua sahabat ukhwah, Kenapa seorang isteri suka sangat dalam mengubahsuai rumah.
perangai isteri sangat cerewet dalam barang2 di rumah...contoh.. bila tak sesuai letak barang di satu tempat, mereka akan alih ke tempat lain, sedangkan kat situ dah sesuai.bila suami buat terlupa nak tutup tingkap atau apa, isteri cepat cari kesalahan suami..
adakah macam ni akhlak isteri solehah..
macam mana kita nak bentuk isteri kita di mana pada aslnya dia memang suka bercakap..tapi kita nak ubah mereka kepada kurang bercakap..
macam mana kita nak lembutkan hati isteri kita..
bukan semua isteri macam tu.. ada juga isteri yang tak terlalu cerewet..
harap bagi penjelasan....
satu lagi..
adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami..




wa'alaikumussalam...
soalan yang mudah...
isteri cerewet?erm,ana jawab cara sopan lah..hehe...

bila terbaca soalan enta ana teringat satu kisah pada zaman sahabat.ana tak ingat sama ada sahabat itu Saidina Abu Bakar atau saidina Umar Al Khatab.
jika silap sesiapa tolong betulkan.

Kisahnya begini. Ketika sahabat (ketika itu sebagai khalifah) yang ketika itu berada dirumahnya,telah dileteri oleh isterinya tentang rumahtangga.dan kebetulan ketika itu datang pulang rakyatnya yang ingin mengadu masalah rumahtangga iautu isterinya cerewet dan selalu sahaja berleter.namun apabila sampai di muka pintu khalifah tersebut,ia mendengar isterikhalifah itu juga sedang beleter,maka ia pun dengan rasa hampa terus ingin pulang.

namun kedatanganya disedari oleh khalifah itu, terus ia dipanggil masuk lalu ditanyanya kepada rakyatnya dengan tujuan apakah dia datang.

maka rakyatnya menjawab,hamba datang ingin mengadu maslaah rumahtangga yang isteri hamba selalu beleter dan cerewet.namun setelah mendengar isteri tuan hamba pun beleter kepada tuan hamba,maa apakah lagi yang boleh hamba lakukan..

lalu dijawablah oleh khalifah tersebut..."sepatutnya kita bersyukur kerana isteri kita hanya berleter,itu pun dalam hal-hal yang kecil.anggap lah ia satu muzik kehidupan,halwa telinga,maka tidaklah tuan hamba runsing maka akan terhibur.
isteri kita tidak pernah merungutkepenatan tatkala mereka melayani karenah kita,menjaga dan menyediakan makan minum kita,membasuh pakaian kita,mengadung dan melahirkan anak untuk kita.maka bersyukurlah kita kepada ALLAH dan berterima kasih lah kepda isteri kita{.

begitu lah lebih kurang jawabnya..
maaf lah jika ada kesilapan.kepad yang lebih tau,tolong betulkam]dan.dah lama tak update.dah lupa sikit-sikit kisah-kisah yang diingati.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 19:01


Isteri itu adalah dari tulang rusuk kiri kita.jika cuba luruskan maka ia akan patah sebab tulang rusuk ni kan bengkok.
maka didiklah ia kerah jalan yang diredhai.

bagaiman nak didik?
maka kita perlu didik diri kita dulu...
macam mana nak didik diri?
maka kita kena ada ILMU?
mana nak dapat ILMU?
maka kena lah belajar cari ilmu,tuntut ILMU,
lepas itu amalkan,baru meningkat iman,
baru lah harmoni keluarga.

bersyukur lah enta telah ALLAH izinkan untuk mempunyai peluang mendidik isteri dan sesungguhya perkahwinan itu adalah perkara yang paling dibenci oleh SYAITAN.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

nurussyamilla
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19042
Posting: 5
Dari: kl

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 20:50


kekurangannya diredhai,kelebihannya disyukuri..belajarlah memberi nescaya dia pun akan memberi semahunyer..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurussyamillaProfil   Hantar PM kepada nurussyamilla   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-02-09 21:13


Pada 16-02-09 17:18 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah melihat seorang suami yang sememangnya gamers - I mean,
PC gamers... Bayangkan setiap keluaran baru CD games dibelinya, original di
mana kadang-kadang sekeping CD mencecah RM300 (bukan Starcraft or
Counter Strikes yeerr)... Main game duduk depan PC pun lebih kurang 5-6
jam sehari... Namun isterinya menerimanya seadanya, minat yang mendalam
itu, sayanglah katakan... Setakat ini kecerewetan (new words huh?)
isterinyalah yang banyak menyelamatkan rumah tangga mereka... Bayangkan
anak nak ke tusyen terlupa hantar, anak nak balik dari sekolah leka dan
alpa terlupa nak amiikk, dapur dah takdaak sayur pun baru nak struggle beli...
Itupun semuanya memang diingatkan oleh isterinya. HUURRMM... Thought
they are perfect combination melengkapi antara satu sama lain...
HAHAHAHA!!!!

1st p/s: Minat terhadap game yang melampau akan membawa
bencana dan menggalakkan Denggi serta Chikunguya dalam
rumah tangga...


Hehe..betul..betul..betul..nampaknya saudara owl_UM dah mula memahami konsep perkahwinan sedikit demi sedikit..Tapi elakkan obses anda terhadap hal-hal itu secara keterlaluan,kerana bila dah kahwin mestilah isteri,anak-anak dan keluarga berhak mendapat masa dari anda...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 16-02-09 22:24


salam

penatla aih nak ubah tiap-tiap hari.. maaf berkata buang masa saja... lebih baik buat kerja lain yang lebih berfaedah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 20:24


renungi ayat2 AlQuran..
surah AlBaqarah ayat223.. maksudnya

"Isteri-isterimu adalah (seperti) tanah tempat kamu bercocok tanam, Maka datangilah tanah tempat bercocok-tanammu itu bagaimana saja kamu kehendaki. dan kerjakanlah (amal yang baik) untuk dirimu, dan bertakwalah kepada Allah dan Ketahuilah bahwa kamu kelak akan menemui-Nya. dan berilah kabar gembira orang-orang yang beriman."

p/s: bagaimana nak copy ayat ini :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 22:34


salamun alaik...

ana mntak maaf sebab mula-mula baca posting topik ini ana kurang senang..pada pendapat ana lagi bagus isteri cerewet dari tak cerewet langsung..slalunya org yang cerewet ini sangat teliti..2 dari pemerhatian ana lah..kita tak boleh ubah akhlak sesorg mengikut kemahuan kita..berikan dia masa..jika dah memang wanita 2 memang banyak bercakap sebelum kawin kenapa mesti pilih dia juga untuk jadikan isteri?bukankah kita sendiri yang buat pilihan?tak semua org sempurna..mungkin kekurangan dia boleh jadi kelebihan kita?siapa tahu..kan lelaki dan wanita itu diciptakn saling melengkapi..wallahuallam..

p/s:serupa dengan kak shye..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 17-02-09 23:32


Assalamualaikum,

Kisah di atas mengukir makna indahnya hidup berpasangan suami isteri.
Saling melengkapi, berbeza rasa, makin indah pula.
Merajuk, dipujuk. Berselisih, kemudian sependapat.

Manis-perbezaan itu satu keindahan jika dipandang dari mata seni alam rumahtangga, jika serba sama citarasa alangkah monotonousnya hidup ini!

Live as it is! Biar ada perbezaan- itu rencah hidup suami isteri, sikit saja perbezaan- banyak lagi persamaan. Perbezaan bukan satu kekurangan bahkan satu anugerah untuk kita saling menghargai dan menambah warna kehidupan!

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:36


'Mengubah' isteri kerja suami, mengubah suami kerja suami.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-02-09 09:14


bila dah berumah tangga ni kenalah bertolak ansur dan bekerja sama, kalau ha yang remeh temeh tu tak payahlah di perbesarkan. kadang-kadang sebagai suami kita kena paham isteri kita, hargailah dia, pagi2 dah bangun masak untuk kita lepas itu pergi, kerja balik kerja masak lagi untuk kita, bertapa kuatnya seorang isteri. si suami hanya duduk depan tv saja. so belajar2lah mnghargai isteri dan erti sebuah perkahwinan tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 09:17


Membentuk isteri oleh suami bukanlah kerja satu hari, ia adalah kerja tiap-tiap hari. Ia adalah kerja yang paling sukar. Kerana itu Nabi mengandai wanita bagai tulang rusuk yang bengkok, Kalau luruskan dia patah, kamu biarkan, ia akan terus bengkok. Seolah-olah kamu tak boleh buat apa-apa.

Bahkan Nabi sendiri menghadapi cabaran yang besar dalam membentuk isteri. LIhatlah seperti yang diceritakan sendiri oleh isteri Nabi yang mulia, Aishah. Nabi selalu menyebut-nyebut Khadijah depan AIshah bukanlah sengaja nak buat Aishah jeles atau sakit hati, itu jauh sekali. Adaapun Nabi menyebut Khadijah dan kebaikkan hanyalah kerana Nabi mahu Aishah mencontohi kebaikkan yang ada pada Khadijah sebagai tambahan kepada kebaikkan yang telah ada dalam diri Aishah. Tapi apa respon Aishah seperti yang diceritaka sendiri olehnya. Aishah menjadi cemburu kepada seorang yang telah tiada. Hingga beliau telah mengeluarkan kata-kata yang emosional dan membuat Nabi marah. Padahal Nabi mahukan sifat baik Khadijah dicontohi Aishah. Begitu juga Nabi pernah 'memulau'kan isteri-isterinya. Itu pemgalaman manusia terbaik yang berkahwin dengan isteri-isteri terbaik. Apalagi kita yang jauh ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 09:23


Dalam rumah, kita kena besarkan perkara yang besar, mengecilkan perkara yang kecil. Rumah adalah 'kilang ' mengeluarkan manusia yang beriman dan beramal soleh. Produk daripada rumah adalah manusia soleh. Perhiasan rumah yang utama adalah amalan berpesan-pesan kepada kebaikkan, amalan mempelajari ilmu, solat, zikir, tilawah alquran, membentuk akhlak ahli rumah. Bila kita membesarkan perkara yang besar ini, mungkin kita 'tidak' lagi punya masa untuk berselisih dalam hal aturan benda-benda dalam rumah. Yang lebih berharga dalam rumah adalah manusia yang akan hidup selamanya bukan benda-benda yang akan habis di makan masa. Manusia yang mahal tak perluterlalu berletihkan diri kerana benda-benda yang murah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:02


Salam,

kalau nak diikutkan, jika kita sebgai isteri melakukan perkara2 yang tak disukai oleh suami...dah dikira derhaka...tetapi, semuanya terpulang atas budi bicara suami kita...kalau setakat perkara2 remeh temeh suami kena lah bertolak ansur, redha lah apa yang isteri buat...untuk tidak menjadikan isterinya jadi derhaka...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 18-02-09 10:17


Saling redha meredhailah hendaknya, mudah-mudahan berkat rumahtangga.
Amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:23


Yang dikehendaki oleh isteri ialah perasan kasih, lembut dan peduli oleh suami.

Yang dikehendaki suami ialah isteri menunjukkan rasa hormat kepada suami.

Yang utama ialah isteri mengikut kehendak suami kerana suami adalah ketua. Isteri sebenarnya suka membahagiakan suami. Membahagiakan suami ialah dengan cara mengikut kehendaknya selagi bukan maksiat. Suami adalah pengganti kepada dulu ibubapa siisteri. Kalau dengan ibubapa, seorang wanita mudah mengikut kata ibubapanya. Bila dia berkahwin ketaatan kepada ibubapa berpindah kepada suaminya. Itulah yang berat sebenarnya. Hormat dan taat kepada suami jauh, jauh lebih susah bagi seorang wanita berbanding dengan hormat kepada dua ibubapanya. Kalau dulu wanita mengikut kata ibubapa, perkara yang sama sekarang berpindah untuk suaminya pula.

Kepada suami pula, berilah ruang juga kepada isteri. Berilah juga pujian dan penghargaan. Itulah yang susah sebenarnya. Nabi Muhammad sendiri berlembut dengan Aisyah yang muda, membenarkan nya mendengar nyanyian. BIla bapa AIshah, ABu Bakar melihat Aishah mendenganr nyanyian, dia menjadi marah, "bagaimana dalam rumah Rasululah ada seruling syaitan?". Nabi berlembut, tak apalah ABu Bakar. Nabi tidak pula menyebut sesuatu yang tidak bersetuju dengan pendapat Abu Bakar.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-09 11:11


Pak Hamka kata, "Perkahwinan adalah titik pertemuan daripada 1000 perbezaan.." Dah memang fitrah Alah jadikan perempuan dan lelaki tu berbeza2 untuk kita saling memahami dan melengkapi..terimalah sifat pasangan tu seadanya..kalau ada yang tak serasi dimata, tegurlah dengan berhikmah..tidak ada kesempurnaan yang akan kita temui pada diri manusia seperti kita..

A great marriage is not when the perfect couple comes together, it is when imperfect couple learns to enjoy their differences..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

zafifa
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32939
Posting: 19
Dari: malaysia

bahamas  


posticon Posting pada: 18-02-09 11:12


ehem..ehem.. sebagai bakal isteri..saya nak share sikit.. saya ni simple saja. tapi masih memilih dalam ke'simple'an saya. iyalah kan.. simple tapi masih kemas dan menarik.. takkan nak simple tapi buat tak kesah menarik ke.. bersih ke.. sesuai ke..betul tak?
memilih bukan bermakna cerewet..cuma nak yang terbaik untuk famili..
wanita kan rajin..uhuhu! :-D


-----------------
zafifa raudhah


Bookmark and Share

  


  Member Information For zafifaProfil   Hantar PM kepada zafifa   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 11:17


salam...
setuju dengan mujahid007.. belajar lah memahami isteri.. bwk2 lah berbincang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 11:20


Pada 16-02-09 15:47 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..........
ana nak tanya kepada semua sahabat ukhwah, Kenapa seorang isteri suka sangat dalam mengubahsuai rumah.
perangai isteri sangat cerewet dalam barang2 di rumah...contoh.. bila tak sesuai letak barang di satu tempat, mereka akan alih ke tempat lain, sedangkan kat situ dah sesuai.bila suami buat terlupa nak tutup tingkap atau apa, isteri cepat cari kesalahan suami..
adakah macam ni akhlak isteri solehah..
macam mana kita nak bentuk isteri kita di mana pada aslnya dia memang suka bercakap..tapi kita nak ubah mereka kepada kurang bercakap..
macam mana kita nak lembutkan hati isteri kita..
bukan semua isteri macam tu.. ada juga isteri yang tak terlalu cerewet..
harap bagi penjelasan....
satu lagi..
adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami..



biarlah dia ubahsuai rumah... sekurang2nya tak ada lah tengok benda yang sama saja kan... bagi tau lah kat dia ubahsuai sebulan sekali ke, 3 bulan sekali ke, ok apa...isteri nak mnja dengan suami pun tak boleh ke???


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 23:35


salam ukhwah..
Alhamdulillah syukur..isteri mudah masuk syurga apabila melakukan 3 perkara :
i) taat pada suami
ii) tidak keluar rumah tanpa izin suami
iii) menjaga harta suami

tapi isteri mudah masuk neraka bila
i) tidak menghormati suami
ii) lupa tangugjawab terhadap suami
iii) melawan kata suami

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 17:17


Pada 16-02-09 19:01 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Isteri itu adalah dari tulang rusuk kiri kita.jika cuba luruskan maka ia akan patah sebab tulang rusuk ni kan bengkok.
maka didiklah ia kerah jalan yang diredhai.

bagaiman nak didik?
maka kita perlu didik diri kita dulu...
macam mana nak didik diri?
maka kita kena ada ILMU?
mana nak dapat ILMU?
maka kena lah belajar cari ilmu,tuntut ILMU,
lepas itu amalkan,baru meningkat iman,
baru lah harmoni keluarga.

bersyukur lah enta telah ALLAH izinkan untuk mempunyai peluang mendidik isteri dan sesungguhya perkahwinan itu adalah perkara yang paling dibenci oleh SYAITAN.



thanks mujahid..macam pernah ku dengar ayat ni, tapi di mana ya :berfikir: mujahid, bila lagi nak praktikkan ilmu yang ada 2 :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 17:13


Pada 16-02-09 15:47 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..........
ana nak tanya kepada semua sahabat ukhwah, Kenapa seorang isteri suka sangat dalam mengubahsuai rumah.
perangai isteri sangat cerewet dalam barang2 di rumah...contoh.. bila tak sesuai letak barang di satu tempat, mereka akan alih ke tempat lain, sedangkan kat situ dah sesuai.bila suami buat terlupa nak tutup tingkap atau apa, isteri cepat cari kesalahan suami..
adakah macam ni akhlak isteri solehah..
macam mana kita nak bentuk isteri kita di mana pada aslnya dia memang suka bercakap..tapi kita nak ubah mereka kepada kurang bercakap..
macam mana kita nak lembutkan hati isteri kita..
bukan semua isteri macam tu.. ada juga isteri yang tak terlalu cerewet..
harap bagi penjelasan....
satu lagi..
adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami..



da sifat dan keinginan mereka memang macam tu...nak buat macam mana...biarkan apa yang dilakukan selagi tak menyalahi syriat....heh..tak apa raikan dia...

bagi ana.....isteri yang cerewt dan banyak bercakap ni memang bagus,,sebab sebagai tanda dia prihatin...sangka baik lah kat dia...pernah dengar kisah seorang sahabat???

pada suatu hari ada seorang sahabat berjumpa amirul mukminin,nak mengadu tentang masalahnya yang isterinya banyak cakap lebih senang diertikan dengan kuat membebel....bila sahabat ni sampai dirumah amirul mukminin ni...tengok amirul mukminin pun kena bebel kat isterinya sendiri,,,balik lah sahabat itu...amirul mukminin ni nampak akan sahabat tu..lalu ia bertanya,,,ada hal apakah kamu berkunjung kemari wahai sahabat??sahabat ni pun berkata..isteri ku suka membebel..ingat nak ngadu kat amirul mukminin,,tengok amirul mukminin pun sama saja kena bebel...lalu amirul mukminin pun mjwb...tak apa lah...isteriku dah melahirkan anak ku,,dah mengasuh anak ku,,dah menjaga ku,,dah memasak untuk ku,,,raikan lah keluhanya,,,itu adalah sifat wanita....haa begitu lah lebih kurang ceritanya,......sekian...

bsangka baik lah dengan isterimu sahabat-sahabat....mereka...permata yang dicari,,kelebihan syukurilah...kekurangan tu redhailah,,,,amann rumah tangga,,,aminnnn



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 18:15


Pada 18-02-09 09:14 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

bila dah berumah tangga ni kenalah bertolak ansur dan bekerja sama, kalau ha yang remeh temeh tu tak payahlah di perbesarkan. kadang-kadang sebagai suami kita kena paham isteri kita, hargailah dia, pagi2 dah bangun masak untuk kita lepas itu pergi, kerja balik kerja masak lagi untuk kita, bertapa kuatnya seorang isteri. si suami hanya duduk depan tv saja. so belajar2lah mnghargai isteri dan erti sebuah perkahwinan tu.


saya tertarik untuk mengaitkan hal ini dengan sesuatu.semoga sang suami dan orang yang pernah bergelar suami atau yang akan bergelar suami berfikir tentang hal ini.buktikan kekuatan mental anda dalam menghadapi isteri anda.anda punya akal,gunakannya 100% untuk yang terbaik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 18:26


Pada 16-02-09 19:01 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Isteri itu adalah dari tulang rusuk kiri kita.jika cuba luruskan maka ia akan patah sebab tulang rusuk ni kan bengkok.
maka didiklah ia kerah jalan yang diredhai.

bagaiman nak didik?
maka kita perlu didik diri kita dulu...
macam mana nak didik diri?
maka kita kena ada ILMU?
mana nak dapat ILMU?
maka kena lah belajar cari ilmu,tuntut ILMU,
lepas itu amalkan,baru meningkat iman,
baru lah harmoni keluarga.

bersyukur lah enta telah ALLAH izinkan untuk mempunyai peluang mendidik isteri dan sesungguhya perkahwinan itu adalah perkara yang paling dibenci oleh SYAITAN.



Dan merasa rugilah jika kesempatan mendidik isteri itu sengaja disoa2kan.bagoa ana,seteruk manapun isterimu itu,dia adalah amanahmu.

sepertinya,kita sering mengatakan kita beriman?padahal kita sedar bahwa allah akan menguji kita dari segala segi mahupun dalam mendidik isteri dan mendidik hatimu sendiri.tetapi apa yang sedih ialah apabila kita diuji,dengan mudahnya kita menyerah kalah.mengapa?bukankah kita mengaku kita beriman tetapi tidak sanggup menerima ujian allah saat allah ingin membuktikan bahwa kita beriman?

saya amat kesal dengan lelaki yang mudah putus harap.syurga itu perlu ikhlas.berdakwah juga perlu ikhlas.tidak kira seteruk mana anda dicaci hina,ikhlas akan membuat anda merasa sabar dan tidak putus asa.

kepada yang berputus asa,kembalilah dalam mendidik isterimu.isterimu mungkin kotor di mata umum tapi kamu juga yang bisa mengubahnya untuk kembalik menyinar bak mutiara muslimah harapan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:14


istri tu seperti bahagian tubuh kita..sebab dia trcipta dari tulang rusuk kita...kalau dia terlalu bengkok, berusahalah untuk melurusknnya..perlahan-lahan..perlahan-lahan..gunakanlah alat untuk melurusknnya dan ikat agar tidak bengkok..jika dia memutuskan ikatan yang mengikatnya agar tidak bengkok tu, cuba lah ikat dengan tali/ikatan yang lebih kuat...berusahalah tanpa putus asa..

tapi jika rusuk tu mencuba untuk keluar dari tubuh kita, setelah cuba di ubati tetap tak mahu sembuh dan semakin membahayakan nyawa kita..,sebaiknya segera lah dipotong..agar kita xmati disebabkan tulang rusuk kita yang keluar dengan sendirinya dari tubuh kita..

he..he..bahaya tak kalau tulang rusuk kita menusuk daging kita dan keluar dari tubuh kita..??hhmm..sangat berbahaya kan..??
silap silap saat kita berjanalan ada anjing yang kejar kita sebab ada tulang yang keluar..he..he..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 11:50


Pada 27-02-09 11:14 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

istri tu seperti bahagian tubuh kita..sebab dia trcipta dari tulang rusuk kita...kalau dia terlalu bengkok, berusahalah untuk melurusknnya..perlahan-lahan..perlahan-lahan..gunakanlah alat untuk melurusknnya dan ikat agar tidak bengkok..jika dia memutuskan ikatan yang mengikatnya agar tidak bengkok tu, cuba lah ikat dengan tali/ikatan yang lebih kuat...berusahalah tanpa putus asa..

tapi jika rusuk tu mencuba untuk keluar dari tubuh kita, setelah cuba di ubati tetap tak mahu sembuh dan semakin membahayakan nyawa kita..,sebaiknya segera lah dipotong..agar kita xmati disebabkan tulang rusuk kita yang keluar dengan sendirinya dari tubuh kita..

he..he..bahaya tak kalau tulang rusuk kita menusuk daging kita dan keluar dari tubuh kita..??hhmm..sangat berbahaya kan..??
silap silap saat kita berjanalan ada anjing yang kejar kita sebab ada tulang yang keluar..he..he..


mendalam sungguh makna nukilan mulya....
apapun,pengalaman mendewasakan kita....


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 21:16


!!! QUOTE !!!



thanks mujahid..macam pernah ku dengar ayat ni, tapi di mana ya :berfikir: mujahid, bila lagi nak praktikkan ilmu yang ada 2 :sopan:



praktik?insya'ALLAH.....

masakan tepuk sebelah tangan akan berbunyi?maka,kena lah guna kedua-dua belak tapak tangan.

nak praktik pun,kena ada pelengkapnya,baru dapat praktik.umpama buat air lah,tak kan manis kopi tu kalau cuma di buat tanpa diletak gula..

hehe.....

p/s : cik ardani bila lagi nak praktik????


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sitinorhajah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37144
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 00:12


salam,

Begitu mendalam kata mulya..tidak mungkin tulang rusuk yang allah tetapkan untuk adam dengan sengaja nya mencederakan diri sendiri. Bagaimana kalau diri tersilap ramuan ubat penawarnya...tidak semua ubat penawar boleh mengubati kelukaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sitinorhajahProfil   Hantar PM kepada sitinorhajah   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-09 10:30


Pada 27-02-09 21:16 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



thanks mujahid..macam pernah ku dengar ayat ni, tapi di mana ya :berfikir: mujahid, bila lagi nak praktikkan ilmu yang ada 2 :sopan:



nak praktik pun,kena ada pelengkapnya,baru dapat praktik.umpama buat air lah,tak kan manis kopi tu kalau cuma di buat tanpa diletak gula..

hehe.....

p/s : cik ardani bila lagi nak praktik????



praktik apa?? buat air ke?? :berfikir: tak ada masalah, memang hari-hari buat air pun :-D
jemput lah datang rumah :welcome: :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 01-03-09 15:51


Pada 28-02-09 00:12 , sitinorhajah posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

Begitu mendalam kata mulya..tidak mungkin tulang rusuk yang allah tetapkan untuk adam dengan sengaja nya mencederakan diri sendiri. Bagaimana kalau diri tersilap ramuan ubat penawarnya...tidak semua ubat penawar boleh mengubati kelukaan...
kalau hanya tersilap ramuan..tak mungkin lah tulang rusuk tu keluar dari tubuh kita..pasti akan tetap terikat didalam tubuh..walau sebusuk, atau seburuk apa pun kita..tetaplah tulang rusuk tu didalam tubuh kita...namanya juga bahagian dari tubuh kita kan..??
setiap orang pasti akan berfikir sejuta kali untuk membuang tulang rusuknya dari tubuhnya..tak ada orang yang mahu membuangnya..
tapi jika dibiarkan akan merosak jiwa..,dan membunuh..bahkan ianya akan membuat kita dikejar anjing..,disebabkan dia keluar dari tubuh kita..,biarlah dia keluar..putuskan dia dari pangkalnya..walau busuk pada bahagian potong tu akan tercium juga oleh yang lain..mungkin akan lebih selamat..

rusuk yang keluar tu pasti akan mengeluarkan bau yang busuk...sebab rusuk tu keluar membawa sebahagian dagingg dan darah kita...sebab dia memang bahagian dari tubuh kita...
anjing telah pun menangkapnya...biarkan anjing memakannya..semoga anjing tu kenyang..he..he..
cerita pasal anjing pula..he..he..
tapi apa pun..kalau hanya silap ramuan..,atau pun sebab kita trmakan racun,se bisa apa pun..rusuk tu takkan munkin keluar dari tubuh kita..betul tak..??walau sesakit apa pun kita..walau seteruk apa pun kita..rusuk pasti akan tetap didalam tubuh kita..

kalau dah trkeluar...biarkan saja lah ye...
dalam cerita cartoon pun tak ada orang yang dikejar anjing sebab tulang rusuknya yang keluar kan..??he..he..he.


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 10:47


di mana rasa redha sebelum kahwin mahu menerima pasangan seadanya?
bimbinglah isteri sebaiknya namun bukan untuk mengubah 100% peribadinya
apa yang kita tahu sebelum kahwin tak sama dengan apa yang kita tahu selepas kahwin
sebelum kahwin segalanya hanya teori, lepas kahwin barulah praktikal
barulah tahu hakikat sebenar sebuah perkahwinan
bersabarlah dengan isteri anda mungkin seperti isteri anda sedang bersabar dengan anda
masing-masing pun tahu dan yakin percakapan dan perbuatan setiap manusia dalam batas tidak sempurna


------------------------------------
umum:

pernah baca "orang yang baik banyak melihat perkara yang baik-baik, orang yang tidak baik banyak melihat perkara yang buruk2"

moga satu keburukan yang kita nampak tidak menutup pandangan kita kepada kebaikan2 yang lain


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 11:00


lelaki dan wanita itu berbeza...
akil kenalah betul-betul memahami wanita/isteri...
cuba bertolak ansur...
terimalah kelemahan mereka seadanya...
wanita juga perlu memahami lelaki/suami...

Dunia Lelaki Yang Berbeza Dari Wanita

Seorang lelaki tidak sama dengan seorang wanita. Lelaki juga tidak akan menjadi wanita, dan begitulah sebaliknya. Ramai wanita menganggap lelaki sukar difahami, begitu jugalah pendapat lelaki. Berikut dinyatakan bebarapa sifat lelaki secara umum agar anda mudah memahami mereka:

Hidup lelaki lebih mudah

Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding dengan wanita. Kerana itu lelaki sukar untuk memahamijika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasa oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham. Tetapi, lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah, dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.

Bahasa lelaki adalah berlainan

Lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanitasukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir dari kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada apa yang dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukan berbanding dari apa yang dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

Lelaki suka membisu

Wanita berkebolehan untuk membicarakan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.

Lelaki tidak kompleks

Jika terdapat semua tanda yang menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif, tetapi lelaki memag sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.

Jangan paksa lelaki

Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya, mungkin wanita itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yang penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.

Lelaki berahsia dengan lelaki lain

Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercerita masalah yang dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yang dirasainya dan pelbagai cerita peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang maksima.

Lelaki pentingkan kejujuran

Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yang kekasihnya atau isterinya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yang lainnya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang suami mahu isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumahtangganya.

Lelaki Perlu Keselesaan Perasaan

Wanita sering menganggap lelaki sukar difahami. Sebenarnya ini juga anggapan lelaki pada wanita. Berikut dinyatakan beberapa sifat umum lelaki agar kita lebih memahaminya.

Lelaki tidak suka dikritik

Jangan mengkritik lelaki, memainkan jika wanita itu bersedia untuk bertikan lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakannya, contohnya kepada saudara atau rakannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya.

Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat.

Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.

Lelaki juga mahukan sokongan

Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: "saya cintakan abang.." atau "Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang…"

Lelaki dan ego

Ramai lelaki menunjukkan egonya pada dua masa, pertama di dalam kerka dan kedua di ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut mempertingkatkan ego suami atau kekasihnya.

Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dilnilai. Jika anda tidak menyatakan kepadanya, siapa lagi? Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia kan membuatkan lelaki merasa senang dan setipa orang disekelilingnya akan mendapat faedah, terutamanya yang dicintainya.

Lelaki mesra tanpa beremosi

Antara perkara yang ada pada lelaki dan wanita ialah kehendak mutlak untuk dikasihi dan mengasihi sebagai balasan. Intimasi emosional, bersatunya jiwa bukan hanya jasad, adalah cara bagaimana kasih sayang itu lahir. Ianya bukan satu proses sahaja.


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 13:31


Salam ...

Saya rasa sikap atau perangai seseorang wanita tu bergantung kepada cara mereka dibesarkan ...

Kalau mereka dibesarkan dalam suasana misalnya ... ibu suka mengherdik, membebel, cerewet maka anak-anak juga akan ikut perangai yang sama. Bukankah anak-anak adalah cermin bagi ibu/bapa ...

Saya faham apa yang nak disampaikan oleh saudara kita ni ... sebab saya pernah terjumpa dengan seorang isteri yang terlalu cerewet dan pembersih sehinggakan katil tak dibenarkan untuk tidur sebab tak suka katil berselerak ... Jika anak2nya makan contoh makan biskut, abuk biskut bersepah, anak-anak akan disepak ... Bagus ke tabiat atau perangai macam tu ... Suami kena perbetulkan sikap dengan cara yang berhemah, sebab sekarang ni ramai suami yang takut nak tegur isteri ... kerana itu ada hadith Rasulullah yang mengatakan .... diakhir2 zaman nanti org lelaki berkiblatkan wanita ... Jadi, suami2 belajarlah bagaimana nak didik isteri sebab jika isteri masuk neraka mereka akan heret suami sama ....

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 13:41


Pada 16-02-09 15:47 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..........
ana nak tanya kepada semua sahabat ukhwah, Kenapa seorang isteri suka sangat dalam mengubahsuai rumah.
perangai isteri sangat cerewet dalam barang2 di rumah...contoh.. bila tak sesuai letak barang di satu tempat, mereka akan alih ke tempat lain, sedangkan kat situ dah sesuai.bila suami buat terlupa nak tutup tingkap atau apa, isteri cepat cari kesalahan suami..
adakah macam ni akhlak isteri solehah..
macam mana kita nak bentuk isteri kita di mana pada aslnya dia memang suka bercakap..tapi kita nak ubah mereka kepada kurang bercakap..
macam mana kita nak lembutkan hati isteri kita..
bukan semua isteri macam tu.. ada juga isteri yang tak terlalu cerewet..
harap bagi penjelasan....
satu lagi..
adakah isteri yang paling banyak bermanja dengan suami..



Nak lembutkan hati isteri ... ada doa didalam Al-quran, carilah ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 23-11-09 23:11


salam semua,memang topik menark..Allah lebih mengerti apa yang d turun kan kepada hambaNYA..syukur dan sabar

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 15:00


Nabi s.a.w pernah bersabda: “Sesungguhnya sebelum kedatangan dajjal-dalam riwayat yang lain: sebelum kiamat- adanya tahun-tahun yang penuh tipu daya. Ketika itu didustakan orang yang benar, dianggap benar orang yang dusta, dianggap khianat orang yang amanah, dianggap amanah orang yang khianat, dan bercakap ketika itu al-Ruwaibidoh. Para sahabat bertanya: “Siapakah al-Ruwaibidoh?” Sabda Nabi s.a.w.: Orang lekeh yang berbicara mengenai urusan awam (orang ramai).” (Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, Abu Ya’lah, al-Bazzar, Ibnu Majah, al-Kharaiti, dan al-Hakim. Al-Hakim menyatakan asnadnya sahih dan ini disetujui oleh Al-Zahabi).

Bookmark and Share

  


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 17:40


apa maksud tafsiran hadis itu?

_ _ _ _ _


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

CapGurl
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.02.2010
Ahli No: 39234
Posting: 39
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 17:25


wahai para suami di luar sana...."hargaila tulang rusuk anda..walau macam mana bengkok sekalipun"......

hehehheheheee...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-10 22:44


ni dah kira terbalik kisah seseorang yang saya kenali pula...

si isteri jenih tak kisah... suami pula kisah melampau..

sampaikan Kalau boleh atas meja/ /TV/ kerusi dll yang terbuka dia takmau tengok ada barang.

tapi si isteri ni bagus... dia tak bising.. dia perati.

lama-lama dia tau.. mana tempat suami simpan barang2 tu.

ATAS LEMARI DAPO - Kalau umah2 sekarang ni kan majoroti renovate tempat simpan yang atas tu kan... so dia kumpul @ campak semua atas tu. tak kira lah senduk ke.. tutup periuk ke...kain ke.. dll


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.183907 saat. Lajunya....