Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 6 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Hebahan Aktiviti
Topik: Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam di UIA - jemput hadhir


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Hebahan Aktiviti
    »» Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam di UIA - jemput hadhir

Please Mendaftar To Post


Oleh Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam di UIA - jemput hadhir

theoria
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2009
Ahli No: 37188
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:28


Perbahasan sains dan teknologi dalam tamadun Islam, di satu sisi, memang boleh menarik perhatian, terutamanya kepada mereka yang berminat untuk meneroka pengetahuan baru. Meskipun dewasa ini, pengetahuan yang terdapat di Barat cukup maju, namun sebahagian daripada asas-asas pengetahuan mereka sebenarnya merupakan pengaruh dari sumbangan yang terdapat dalam Tamadun Islam. Setakat ini, fakta ini tidak pernah dinafikan secara sistematik. Namun, kefahaman kita terhadap fakta ini lazimnya bersifat selapis, atau sebaris sahaja. Kita tidak mengetahui dengan lebih mendalam, sejauh mana sumbangan yang telah Tamadun Islam berikan kepada Barat. Sehubungan dengan itu, ASASI dengan tangan terbuka mengundang hadhirin untuk turut sama dalam meneroka kefahaman ini di samping memeriahkan seminar sehari ini. Butiran seminar percuma ini adalah seperti berikut:

Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam
Tarikh: 21 Februari 2009 (Sabtu)
Tempat: HSC LT 1 (dekat Bank Islam IIUM), UIAM, Gombak
Anjuran: Akademi Sains Islam Malaysia (ASASI)
Penyertaan: Hanya 40 hadhirin (penyertaan percuma)

Aturcara:

8:30-9:00 pagi: Pendaftaran

9:00-9:15 pagi: Perasmian
Prof Ir Dr haji Wan Ramli Wan Daud (Presiden ASASI)

9:15-10:15 pagi:
Kertas I: Prof Madya Dr. Adi Setia Md. Dom
Teknologi Lestari: Iktibar daripada Tamadun Islam

10:15-10:30 pagi: Jamuan Ringan

10:30-11:30 pagi:
Kertas II: Prof. Dr. Hairuddin Harun
Faham Sains dan Teknologi dalam Tamadun Islam: Antara Histriografi dan al-Kahfi

11:30-12:30 pagi:
Kertas III: Dr. Farid Shahran
Asas-Asas Rasional dan Saintifik dalam Teologi Islam

12:30-2:00 petang: Makan Tengahari

2:00-3:00 petang:
Kertas IV: Dr. Syamsudin Arif
Pemikiran Sains Ibn Sina

3:00-4:00 petang:
Kertas V: Ustadh Fadzlullah Shuib
Pemikiran Sains dan Teknologi Menurut Persektif Jamaluddin al-Afghani

4:00-5:00 petang:
Kertas VI: Prof. Dr. Azizan Baharuddin
Sains Kemapanan Dalam Islam

5:00 petang : Jamuan dan Bersurai

Pendaftaran Penyertaan secara percuma boleh dibuat di: http://www.kesturi.net/archives/674

Bookmark and Share

  


  Member Information For theoriaProfil   Hantar PM kepada theoria   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 11:25


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah.

Wah, menarik ini. ASASI yang menganjurkan....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 11:47


Ayuh, warga UIAM kita meriahkan seminar ini. Ayuh buat JK Seminar. ehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 12:33


AlhamdulilLah..


Insya-ALLAH.. Kalau tak ada apa-apa halangan..
Menarik saja bunyi..

:berfikir:


Hmm..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 12:36


Ayuh Muddathsir, kita berjumpa. Saya tak pernah berjumpa saudara lagi, lagipun saudara mantan UIAM kan? Cepatlah buat pendaftaran...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 09:07


Sekali lagi, saya mempelawa warga Ukhwah untuk menyertai Seminar ini. Jemput hadir...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

greeny_muslimah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2007
Ahli No: 31950
Posting: 25
Dari: malaysia

pakistan  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:11


assalamualaikum

hmmm... nak tanya.. lepasan SPM boleh menyertai tak seminar ini?

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For greeny_muslimah91Profil   Hantar PM kepada greeny_muslimah91   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 10:45


Pada 17-02-09 10:11 , greeny_muslimah91 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

hmmm... nak tanya.. lepasan SPM boleh menyertai tak seminar ini?

wassalam

Boleh saja, cuma ditakuti adik-adik lepasan SPM tidak dapat menangkap elemen yang ingin diterangkan. Tiada halangan untuk menyertainya...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:21


Pada 16-02-09 12:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ayuh Muddathsir, kita berjumpa. Saya tak pernah berjumpa saudara lagi, lagipun saudara mantan UIAM kan? Cepatlah buat pendaftaran...





Aiyak.. bila pula jadi mantan uia niehh..?
Tak boleh ya saudara Daeng..
nanti huru-hara.. heeee.. :-P


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:09


Hmm, bila revise tajuk topik nieehh..


Seminar Sains & Teknologi dalam Tamadun Islam di UIA - jemput hadhir


theoria cuma jemput En Hadhir saja.. En Daeng..
kita tak jemput pongg..

Tak dapat lah nak hadir.. heee..
:-?


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:11


Jemput datang sajalah Muddasthir... tu bahasa slang tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

greeny_muslimah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2007
Ahli No: 31950
Posting: 25
Dari: malaysia

pakistan  


posticon Posting pada: 18-02-09 15:52


!!! QUOTE !!!
assalamualaikum

hmmm... nak tanya.. lepasan SPM boleh menyertai tak seminar ini?

wassalam
Boleh saja, cuma ditakuti adik-adik lepasan SPM tidak dapat menangkap elemen yang ingin diterangkan. Tiada halangan untuk menyertainya...



terima kasih daeng jati

Bookmark and Share

  


  Member Information For greeny_muslimah91Profil   Hantar PM kepada greeny_muslimah91   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 18:01


Pada 17-02-09 16:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Jemput datang sajalah Muddasthir... tu bahasa slang tu




Huhhhhuuuhuuhu.. Muddathsir ya Daeng..
Bukan Muddasthir.. Sebut betul-betul..    :kelip:

Nampak gaya 21hb ini saya balik Kedah.. ada hal sikit.


Harap Daeng atau kawan-kawan yang pergi boleh share apa-apa yang patut.. Paste dalam ini pun boleh atau share 'recording' dengan saya pun boleh..
Moga ALLAH meredhai kalian dalam rahmatNYA insya-ALLAH.





ps: theoria, kalau tak dapat datang tapi nak sumber material or rakaman (contoh file .mpg etc) boleh ke..? Saya ada hal.. Onkosnya mahal tak..??



Terima kasih,


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 20:15


sikit saja penyertaan dia..hanya 40 org..tak kena daftar apa ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 07:07


Alhamdulillah, segala program telah berlangsung dengan baiknya. Banyak ilmu yang diperolehi dan amat wajar bagi bakal2 saintis islam untuk menghadiri seminar sebegini. Peserta melebihi 40 orang yang dihadiri oleh mahasiswa UIAM dan KUIS.

'Softcopy kertas kerja akan dipamirkan di laman kesturi.net. InsyaAllah

InsyaAllah, seminar seterusnya akan dilaksanakan pada bulan April 09 nanti yang berkisar tentang Fizik. Universiti Kebangsaan Malaysia akan menjadi tuan rumah.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 21:51


AlhamdulilLah..

Terima kasih ya Daeng..

Kalau dah update nanti kabor lah link nya..
Moga beroleh rahmat sentiasa atas ilmu yang dikongsikan.. Ameen.. Syukran..

Hmm, menarik juga info http://www.kesturi.net/


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1097 saat. Lajunya....