Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 16 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 20 hari yang lalu
Naqiu: 26 hari yang lalu
nawfaa79: 27 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Bahasa Inggeris : susah ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Bahasa Inggeris : susah ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahasa Inggeris : susah ke?

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:44


Assalamualaikum

Kepada semua warga ukhwah.

Ana nak bincang satu topik yang tak sehabisnya dibincang, diulas, dan tak habis habis...

Topiknya ialah... Bahasa Inggeris : susah atau disusahkan?

Ana nak pandangan rakan-rakan. Anda bebas nak bincang. Pasal Bahasa Inggeris tu sendiri, pasal nak belajar, pasal nak komen atau apa-apa saja. Enjoy... :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:10


even my mom is an english teacher..dan i was born at overseas, i thought that it hard to make it easier. my english was not too fluent..sometimes look broken..many broken dan lintang pukang..its probably i'm going to primary school at kampung, also stayed with my gradfa/grandma.. other more, whenever i sit around my friends. mostly there were prefer to speak 'jawa', hahaha...dan now.. i'm became an arabic teacher, so it make me not really using dan speak in english anymore...maybe just little bit.. i know its because of situation that make me not too expert in english..is it true? entah lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:41


mungkin bagi sesetengah orang BI ni susah, mungkin juga tak. ianya kerana beberapa faktor. ramai dikalangan kita tak menguasai BI kerana faktor persekitaran. kita dihidangkan dengan b.melayu sejak kecil lagi. walaupun kita belajar BI sejak sekolah rendah lagi, tapi kita tidak mengaplikasikan dalam kehidupan kita. berapa ramai yang menggunakan BI sebagai bahasa harian mereka. ada juga yang dapat A dalam exam, tapi bila bercakap, hancur... Kenapa? kerana kita tidak mempraktikkannya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:45


Assalamualaikum

betul-betul setuju dengan kata-kata putri_iman

saya sendiri tak boleh nak kuasai betul-betul BI ini...
walupun mak (guru BI )dan my bro (lecturer yang mengajar MUET)
tapi saya ambil muet pun payah jugak nak pas band3 (ngaku siap2 ini) :cry:

berusaha tangga kejayaan... aiwah :-D


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:49


Pada 15-02-09 11:10 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

even my mom is an english teacher..dan i was born at overseas, i thought that it hard to make it easier. my english was not too fluent..sometimes look broken..many broken dan lintang pukang..its probably i'm going to primary school at kampung, also stayed with my gradfa/grandma.. other more, whenever i sit around my friends. mostly there were prefer to speak 'jawa', hahaha...dan now.. i'm became an arabic teacher, so it make me not really using dan speak in english anymore...maybe just little bit.. i know its because of situation that make me not too expert in english..is it true? entah lah..


Terima kasih kerana reply.

Yes. Benar kata anda tu. I was born overseas also. Abah cakap masa balik malaysia untuk cuti, berabuk cakap american english sampai sepupu sepupu pun tak tahu macam mana nak handle saya ni.

I agree with you bila anda kata usage terhadap English dah kurang. Jadi penguasaan English pun kurang.

Apa-apa pun... don't abandon English macam tu saja. :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-02-09 11:51


Salam

"The best way to improve your knowledge of a foreign language is to go and live among its speakers. The next best way is to read extensively in it " nuttall,1989.page 128

just my 5 cents..uhuhu..english is easier than arabic.. :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:54


Pada 15-02-09 11:41 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin bagi sesetengah orang BI ni susah, mungkin juga tak. ianya kerana beberapa faktor. ramai dikalangan kita tak menguasai BI kerana faktor persekitaran. kita dihidangkan dengan b.melayu sejak kecil lagi. walaupun kita belajar BI sejak sekolah rendah lagi, tapi kita tidak mengaplikasikan dalam kehidupan kita. berapa ramai yang menggunakan BI sebagai bahasa harian mereka. ada juga yang dapat A dalam exam, tapi bila bercakap, hancur... Kenapa? kerana kita tidak mempraktikkannya.


Thank you for the post.

Faktor persekitaran memang main peranan. Pernah dengar tak kata-kata orang melayu ni lempar kat mana pun, kita boleh survive sebab kita mudah untuk adapt dengan bahasa asing. Kita ini versatile.

Tapi bila di Malaysia, persekitaran English ni kurang. Maksud saya persekitaran harian. Kita pergi pasar, pergi makan di kedai mamak, dan sebagainya.

Faktor penggunaan pun saya setuju. If don't use, we will not reinforce it. Kalau tak guna, memang tak guna lah. macam kita tak baca Quran sebulan, bila nak baca balik dah agak gagap kan?

Speaking English and Writing English beza. Ada yang boleh speaking tapi tak boleh writing. Ada pula the other way around. Ada yang dapat buat both. Tahniah. Ada pula... dan ramai... both tak boleh.

Learn, train, use... InsyaAllah berjaya. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:55


english juga ilmu....tak salah mahirkan diri dengan english...saya tak lah benasib baik sangat sebab mak ayah tak bependidikan tgi...tapi tak boleh jadikan itu sebagai alasan...honestly saya suka english...bukan nak agungkan bahasa asing..dan suka tu tak lah sampai nak belajar literature macam sonet 18 pula..huhu...sekada suka bahasa mereka yang simple..ada macam-macam care nak sampai maksud...dan salah satu care nak belajar englissh ialah dengan menonton sitcom2...hehe suka sitcom...:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:56


Pada 15-02-09 11:45 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

betul-betul setuju dengan kata-kata putri_iman

saya sendiri tak boleh nak kuasai betul-betul BI ini...
walupun mak (guru BI )dan my bro (lecturer yang mengajar MUET)
tapi saya ambil muet pun payah jugak nak pas band3 (ngaku siap2 ini) :cry:

berusaha tangga kejayaan... aiwah :-D



tak mengapa saudara... at least ada kesungguhan untuk maju dalam English. Satu saja.... don't give up. Itu saja.

Good Luck.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:58


Pada 15-02-09 11:51 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

"The best way to improve your knowledge of a foreign language is to go and live among its speakers. The next best way is to read extensively in it " nuttall,1989.page 128

just my 5 cents..uhuhu..english is easier than arabic.. :-(


I really agree. Hehehe.

The first way to mungkin susah lah kan kecuali kepada foreign students, lecturers atau tourist kita pergi sembang2 dengan mereka. But the second way tu sajalah yang kita dapat buat di Malaysia.

So hope everybory try lah... :sopan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:02


Pada 15-02-09 11:55 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

english juga ilmu....tak salah mahirkan diri dengan english...saya tak lah benasib baik sangat sebab mak ayah tak bependidikan tgi...tapi tak boleh jadikan itu sebagai alasan...honestly saya suka english...bukan nak agungkan bahasa asing..dan suka tu tak lah sampai nak belajar literature macam sonet 18 pula..huhu...sekada suka bahasa mereka yang simple..ada macam-macam care nak sampai maksud...dan salah satu care nak belajar englissh ialah dengan menonton sitcom2...hehe suka sitcom...:-D


Tiada masalah walau bagaimana pun background kita. Mungkin zaman parents tak belajar english tapi zaman kita, kita cuba lah.

Yes, sukakan English bukan maksud kita ketepikan B.M cuma kita kena terima hakikat English ialah international language. banyak manfaatnya.

I myself tak berapa minat dengan literature. Shakespeare dan sebagainya cuma English saja lah. Baguslah kalau minat sitcom English dan u can actually improve melaluinya. :kelip:

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:03


saya anti BI sapa nak marah? but kadang-kadang ikut keadaan bila ia perlu digunakan seperti buat tugasan, prezen guna BI, cari rujukan in BI and all situation guna BI. ambik muet dapat BAND 1, sama ngaku jujur macam sutera_kasih85(dia dapat band 3,ok apa) hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:04


bagi saya BI susah..
sebab saya sdr tak boleh nak kuasai BI...
even sekarang ni hampir 5 1/2 tahun belajar dalam bi...peningkatan ada lah sikit...tak banyak mana pun....
study pun link with overseas still tak boleh nak kuasai BI...walaupun link with overseas persekitaran tetap kat malaysia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3081
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:04


hahah..dari tadika sampai kerja...tak boleh nak menguasai BI...susah agaknya..atau den ni yang malas belajar????

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:07


Pada 15-02-09 12:04 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

hahah..dari tadika sampai kerja...tak boleh nak menguasai BI...susah agaknya..atau den ni yang malas belajar????


Tak pasti lah. Mungkin anda belum menemui cara atau teknik yang sesuai dengan anda untuk pelajari English.

Cuma harap jangan malas lah.
:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:30


dulu kalau ada kelas bi memang tak suka...mungkin ni salah satu faktor memang tak pandai bi agaknya..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 13:18


Mungkin lah salah satu faktor. Satu lagi mungkin guru English yang tak berapa best... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 13:34


urm.. bahasa inggeris ye. saya akui saya hanya dapat lebih menguasai bahasa inggeris dalam writing berbanding speaking...

speaking bukan tak boleh tapi bunyinya singaporean english and broken habis ok hahaha (standard lah typical malaysian)

but fortunately and shockingly dapat band 5 :D. anybody kalau nak belajar english dari saya sila-silalah jangan malu2 tanya apa-apa. atau nak saya checkkan grammar dalam artikel atau assignment2 anda, etc. saya tak lah hebat sangat tapi dengan cara ni saya dapat lah belajar sama juga.

ahh yes, basically, kena minat dengannya untuk menguasainya.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 13:50


Pada 15-02-09 13:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


.... anybody kalau nak belajar english dari saya sila-silalah jangan malu2 tanya apa-apa. atau nak saya checkkan grammar dalam artikel atau assignment2 anda, etc. saya tak lah hebat sangat tapi dengan cara ni saya dapat lah belajar sama juga.




cik shye, tolong cek grammar/spelling posting saya yang kat atas tu..then paste ke PM..jangan kat sini..maluuuu....huhu... :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 14:12


Pada 15-02-09 13:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

urm.. bahasa inggeris ye. saya akui saya hanya dapat lebih menguasai bahasa inggeris dalam writing berbanding speaking...

speaking bukan tak boleh tapi bunyinya singaporean english and broken habis ok hahaha (standard lah typical malaysian)

but fortunately and shockingly dapat band 5 :D. anybody kalau nak belajar english dari saya sila-silalah jangan malu2 tanya apa-apa. atau nak saya checkkan grammar dalam artikel atau assignment2 anda, etc. saya tak lah hebat sangat tapi dengan cara ni saya dapat lah belajar sama juga.

ahh yes, basically, kena minat dengannya untuk menguasainya.



Thank you for the reply.

tak mengapa kalau broken pun. Asalkan org lain boleh faham dah cukup. Tahniah lah dapat band 5. Sesiapa nak belajar dari syahidatul boleh lah berbuat demikian. Di sini pun boleh belajar.

Tahniah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 02:33


tak susah sangatlah.
kena letak diri dalam persekitaran english lah.

bila buka tv jangan tengok tv3, samarinda, tengokla bbc, axn.
saya belajar accent us kat tv.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 08:10


by: haykal77

!!! QUOTE !!!


Topiknya ialah... Bahasa Inggeris : susah atau disusahkan?

Cuba kita imbau zaman 50-60an dulu atau yang lebih lama lagi di mana
atuk, nenek dan mak bapak kita dulu... Tun Abdul Razak, Bapa
Pembangunan Malaysia itu pun berulang-alik sejauh empat batu dengan
berjalan kaki dari rumah ke sekolah... (seriously, rasanya saya pun tak
sanggup)... Jadi dari sini, kita sendiri boleh fikir, kalau nak belajar
tu, dalam terma SUSAH ke, atau kita sendiri yang menjadikan ia
DISUSAHKAN - bak kata pembuka topik lah...
Saranan saya kalau sesiapa yang ingin belajar bahasa, banyakkan menulis
dan membaca dalam bahasa tersebut... Betul ni, tak tipu... Belek kamus
walaupun lebih 20-30 kali sehari pun, hasilnya akan berbaloi suatu
hari nanti... Percayalah... Ini kita dengan prasarana mewah berbanding
zaman Tun Abdul Razak dulu yang rata-ratanya orang Melayu berpendapatan
rendah dan miskin serta kekurangan buku rujukan...

p/s: Tapi tak boleh jugak nak kata, dulu-dulu bersepah missionary
school... Ibu, bapa, makcik dan pakcik saya semua zaman dulu pun
bersekolah di MGS (Methodist Girl School), Anderson, Saint Michael,
Tacisian Convent dan macam-macam lagi... Mereka tak belajar dalam Malay...
Dulu-dulu kan subjek semuanya dalam English di Tanah Melayu ini...

By: syahidatul

!!! QUOTE !!!


urm.. bahasa inggeris ye. saya akui saya hanya dapat lebih menguasai
bahasa inggeris dalam writing berbanding speaking...
speaking bukan tak boleh tapi bunyinya singaporean english and broken
habis ok hahaha (standard lah typical malaysian)

Samalah yeeerr Cik Syahidatul.... EII skulmet, I still remember before this
you hailed me about my pronounciation when I was stating the word
"Owl". HAHAHHAA!!! Do you think our Malay tounge can adapt the US or UK
accent? Need? No need laahh... Owh, my Chinese friends love to add up
the "maa" or "meeh" extension at the end of their sentence... Can you
explain this? HUUHHUUEE...

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 08:48


Pada 15-02-09 12:07 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 12:04 ,
Tak pasti lah. Mungkin anda belum menemui cara atau teknik yang sesuai dengan anda untuk pelajari English.

Cuma harap jangan malas lah.
:-D



Ada teknik ke belajar bahasa inggeris ni?
Nak juga tahu..
English saya..alamak.. memang hancur..

Saya taktahu lah betul ke tidak cara saya ni..
selain kita berlatih cakap dan menulis dalam english,
saya suka cari maksud dalam lagu-lagu english..

p/s: nak belajar dengan syahidatul lah.. ;-)




Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 13:29


Pada 15-02-09 13:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

urm.. bahasa inggeris ye. saya akui saya hanya dapat lebih menguasai bahasa inggeris dalam writing berbanding speaking...

speaking bukan tak boleh tapi bunyinya singaporean english and broken habis ok hahaha (standard lah typical malaysian)

but fortunately and shockingly dapat band 5 :D. anybody kalau nak belajar english dari saya sila-silalah jangan malu2 tanya apa-apa. atau nak saya checkkan grammar dalam artikel atau assignment2 anda, etc. saya tak lah hebat sangat tapi dengan cara ni saya dapat lah belajar sama juga.

ahh yes, basically, kena minat dengannya untuk menguasainya.



me too..fortunately and shockingly dapat band 5.. :berfikir:
tapi kalau cakap sikit-sikit boleh lah..hukhuk..
since sekarang dah tak practice english, beralih pulak pada bahasa lain, kena usaha sendiri tingkat penguasaan dalam english..

p/s : siapa nak berguru english boleh lah dengan kak shye..saya tak reti...hoho :malu: :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:21


boleh saja. jangan malu2. suka check2 ni.

p/s: sekarang saya sedang mencari kelas pengajian bahasa arab. saya nak fasih arab pula. lepas ni nak kena berguru dengan stroberi purple lah :). hihihi

p/s to owl: accent memang payah nak ubah. huhu~


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:40


Pada 17-02-09 02:33 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

tak susah sangatlah.
kena letak diri dalam persekitaran english lah.

bila buka tv jangan tengok tv3, samarinda, tengokla bbc, axn.
saya belajar accent us kat tv.



Salam semua, thank you kerana sudi post reply.

Yes saya setuju dengan alif. Kalau kita tiada persekitaran English, kita mesti letakkan diri kita dalam persekitaran itu.

Kalau tv3, English news pula jam 12 mlm, siapa lah nak tengok. Kena tengok NTV7 news lah.

Good luck to all. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:50


Pada 17-02-09 08:48 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 12:07 , haykal77 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-02-09 12:04 ,
Tak pasti lah. Mungkin anda belum menemui cara atau teknik yang sesuai dengan anda untuk pelajari English.

Cuma harap jangan malas lah.
:-D



Ada teknik ke belajar bahasa inggeris ni?
Nak juga tahu..
English saya..alamak.. memang hancur..

Saya taktahu lah betul ke tidak cara saya ni..
selain kita berlatih cakap dan menulis dalam english,
saya suka cari maksud dalam lagu-lagu english..

p/s: nak belajar dengan syahidatul lah.. ;-)





Yes... yang pasti ada banyak cara untuk belajar Englihs. Seperti kata OWL, gunakan kamus English dengan semaksima walau pun 20, 30 kali sehari pun. Kawin dengan kamus pun boleh. :lucu:

Yang pasti, sikit sikit mesti improve. Cara yang anda buat pun boleh. Asalkan ianya sesuai dengan anda.

Salah satu cara yang saya kongsi dengan rakan-rakan ialah, ambil buku cerita English yang mudah, tadika pun tak mengapa, dan baca. Fahamkan. Tak faham, rujuk kamus, salinkan perkataan atau ayat yang tak faham. Akhir sekali guna lah ayat atau perkataan tu.

So secara mudah mesti ada INPUT (dengar atau baca) OUTPUT (bercakap atau menulis) REINFORCEMENT (gunakan)

Cara macam mana, terpulang atas kesesuaian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:54


Salam,

English ni tak susah...kena rajin baca English articles & selalu communicate in english...practice makes perfect...Insyaallah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 20:56


Ye betul tu. Kalau rajin, InsyaAllah akan berjaya. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 26-02-09 22:23


Agak susah lah.. even saya memang mengajar english pun perlu tingkatkan lagi penggunaan dan penguasaan BI ni... tapi tak apa kerana di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. mind setting kita kena ubah daripada "susah...tak boleh lah.." kepada"aku boleh!!" :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 12:19


tak minat... minat arab lagi.... macam mana ek???

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 14:34


practice make perfect.. sehari cuma 2-3 jam, same macam kita luangkan masa untuk membaca al-quran.. pasti berjaya :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 08:53


kalau sesiapa dengar eniliana cakap english hari ini.. nobody would have think that i was the 3rd speaker in my secondary school debate team hahaha...

langsung tak guna text waktu tu... yelah, 3rd seaker adalah tukang counter kepada point2 dari pihak yang di debate kan itu, jadi memang tak berpeluang nak hapal text..

due to lack of english speaking after school..(sorry to say, walaupun uitm 100% belajar in english, tapi uitm adalah pusat pengumpulan pelajar bumiputera yang mana rata2nya memang akan dianggap sedikit berlagak or maybe weng kalau berspeaking tak tentu pasal..hahaha) maka natijah.. apek sebelah rumah ni speak english even more fluent than i am.. hadoiiii

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 10:48


huhu...english susah?
macam mana nak komen ye...
dulu-dulu rasa susah lah..tu zaman sekolah rendah
masuk sekolah menengah,dah ok sikit...belajar pun kat convent, bergaul dengan cina, india, portugis pun ada...bertambahla penguasaan english tu...
sekarang pula dah belajar kat universiti yang memang guna english medium...tapi writing memang better than speaking...
speaking memang broken habis..haha...

kesimpulannya? kadang-kadang susah ...
dan kadang-kadang senang...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 10:58


.. bahasa Melayu aku pun dah makin teruk.. apatahlagi bahasa Inggeris.. bahasa Arab langsung lah.. aiyuuuu.. yenadey..

Bookmark and Share

  


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:31


itu bahasa tamil, kakisamun.... pandai lah itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.154623 saat. Lajunya....