Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kartun Tom and Jerry Hina Islam??


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kartun Tom and Jerry Hina Islam??

Please Mendaftar To Post


Oleh Kartun Tom and Jerry Hina Islam??

Muslim_Cute95
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.12.2008
Ahli No: 36500
Posting: 41
Dari: Jelapang Padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 09:09


Assalamualaikum

Lama jugak rasanya ana tak post kat Ukhwah ni.
Tapi kali ini rasa nak post pulak.

Sebelum tu ana nak minta maaf pada peminat kartun Tom & Jerry.
Satu Hari,Dr Jamnul Azhar datang bagi ceramah kat surau di sekolah ana.

Dia kata kartun Tom & Jerry tu hina Islam.
Beginilah lebih kurang dialognya:

"Kalau saudara nak tau kartun Tom & Jerry tu hina Islam.Tak percaya?Cuba tengok sapa yang dok kena naya dalam kartun tu. Tom kan?Seekor kucing.Yang naya dia Jerry,si tikus.Tengoklah depa buat macammana nak rosakkan pemikiran kita.

Seekor tikus boleh kalahkan seekor kucing,binatang peliharaan orang Islam. Tikus tu binatang peliharaan orang kafir.Ada orang Islam bela tikus kat sini?tidak ada kan.Begitulah bijaknya orang kafir.Depa buat kartun macam tu supaya kita tak tau yang dalam kita dok gelak tengok kartun tu depa pun dok gelak sama.Gelakkan kita lah.Senang sangat nak diperdayakan."

Setelah diterjemah ke bahasa Melayu standard:

"Kalau anda semua nak tahu kartun Tom & Jerry tu hina Islam.Tak percaya?Cuba anda tengok siapa yang asyik 'terkena' dalam kartun itu.Seekor kucing(Tom).Yang 'pekena' dia ialah Jerry,seekor tikus. Lihatlah cara orang Barat merosakkan pemikiran kita.

Seekor tikus boleh kalahkan seekor kucing,haiwan peliharaan orang Islam.Tikus tu haiwan peliharaan orang kafir.Ada orang Islam yang bela tikus di sini?Sudah tentu tidak ada.Begitulah bijaknya orang kafir.Kita bergelak ketawa menonton kartun tu mereka mengetawakan kita yang senang sangat diperdaya."

Buatlah kesimpulan sendiri.
:berfikir: :berfikir: :berfikir:

Maaf kalau jangkaan ana silap.Wallahualam...


-----------------
LeBih baik MaTi BerUsaHA DariPada MaTi BerPutUs AsA....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muslim_Cute95Profil   Hantar PM kepada Muslim_Cute95   Pergi ke Muslim_Cute95's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 10:03


ceramah, kuliah and tazkirah dari dr. jamnul sangat seronok dan menarik..rugi sangat kalau mengantuk time dia bagi kuliah..erm:berfikir:betul juga cakap muslim tu..em..dah tertipu..tapi nasib baik imni tak suka tengok karton tu.sebab rasa macam bodoh saja..:-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 10:07


huhuuu... bahaya jugak.. tapi itu semua terletak pada akal kita...
kadang-kadang yang membuat tak terfikir pun sengaja nak hina atau apa...
terpulang pada kita sama ada mahu sentiasa berfikiran negatif atau positif, berhati-hati dan sebagainya...

bagaimana kalau kita mempersoal karya orang Islam kita sendiri baru-baru ini.. cicakman?
apa standard cicak pada kita? rata-rata mesti tahu kan?

apa standard labah2 yang melindungi rasul di dalam gua?
perlukan kita melambung pembuat cerita spiderman?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 10:24


Salam,

pernah jugak dengar ceramah pasal ini...Nabi SAW sangat sayangkan kucing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 10:28


Assalamualaikum

:-o tak tau pun sebelum ini..tengok sekadar hiburan saja..
erm.. begitu disebalik cerita nya...
pandai dan cilik jugak.. :cry:
dah lah peminat kartun...

yang menghina islam perlu diberentas(betul ayat BM ini)
segera...

i Love ISLAM :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 11:13


hurm... :berfikir: :berfikir:
Kalau d fikir2 kan memang betul apa yang dr jamnul cakap..
tak sedar ada sesuatu yang tersirat d sebalik cerita kartun tu...


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 11:55


habis tu cerita tom and jerry kids macam mana? dua-dua ekor tu member kamceng waktu kecik. saling tolong menolong.

ps:- betul ke kucing HANYA peliharaan umkat islam. Aku rasa kucing peliharaan SEMUA kaum tak kira agama. omputeh ada bele kucing. org jepon ada bele kucing. summa suka sama itu kucing

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-09 13:17


alah, ni propaganda saja. iyepun nak berdakwah. cubela guna metafora lain yang lebih baik.

bukan nak kecilkan sesiapa. tapi orang sekarang lebih pantas berfikir.

tapi memang saya tak suka pun tom and jerry ni. baik saya tengok jimy neutron.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 14:38


hm...ada saja org islam bela tikus..hamster bukan adik beradik tikus ke....:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 15:17


a'ah ana pun bela hamster...tak apa ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 16:12


Pada 14-02-09 10:28 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

:-o tak tau pun sebelum ini..tengok sekadar hiburan saja..
erm.. begitu disebalik cerita nya...
pandai dan cilik jugak.. :cry:
dah lah peminat kartun...

yang menghina islam perlu diberentas(betul ayat BM ini)
segera...

i Love ISLAM :welcome:


hm,same lah...tengok sekadar hiburan saja.tak sangka ada makna tersirat di sebalik kartun tu.sebelum ni ada seorang sahabat bagitau lepas tu da tak tengok sangat tom dan jerry.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

shaf-a
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2008
Ahli No: 35867
Posting: 19
Dari: kajang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-09 17:25


erm..
sungguh xsangke..
logik juga apa yang muslim cakap tu..
saya pun tengok juga kartun tu..
erm..
psni da tak nak tengok lagi da..
huhu..

:berfikir:


-----------------
~shafafellaz~


Bookmark and Share

    


  Member Information For shaf-aProfil   Hantar PM kepada shaf-a   Quote dan BalasQuote

shaf-a
Warga Rasmi
Menyertai: 13.11.2008
Ahli No: 35867
Posting: 19
Dari: kajang

malaysia  


posticon Posting pada: 14-02-09 17:25


erm..
sungguh xsangke..
logik juga apa yang muslim cakap tu..
saya pun tengok juga kartun tu..
erm..
psni da tak nak tengok lagi da..
huhu..

:berfikir:


-----------------
~shafafellaz~


Bookmark and Share

    


  Member Information For shaf-aProfil   Hantar PM kepada shaf-a   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 17:29


salamun alaik..

hmm ana setuju dengan certain pendapat..semua trpulang pada pemikiran kita..jika kita fikir negatif maka negatifla jdinya..hmmnie macam da bersangka buruk pula pada org kafir..bukankah kita dituntut bersangka baik sesama manusia..mungkin sekadar hiburan saja..aslkn tidak mlampau batas macam kartun hina Rasulullah di jerman 2..wallahuallam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 15-02-09 02:49


saya dulu pernah bela sama species macam tikus...saya rasa, bukan saya seorang, indeed ramai saja...dan bukan org islam sahaja yang bela kucing, infact western ppl pun bela kucing juga...lagi obses agaknya mereka dengan kucing...dis ustaz is so pessimistic..

ps: no offense.


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

affenry
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25617
Posting: 130
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 03:04


salam....

maaf ye kira ada kekurangan harap dapat di perbetulkan....
pada saya cerita 2 sekadar hiburan.
mungkin rekaan kartun 2 sebab nak menarik minat. sebab lumrah nya kucing yang kalahkan tikus.
tapi sebab nak jadikan hiburan, diterbalikkan tikus kalahkan kucing.

apa pun, pada saya iany Sekadar hiburan....
kucing memang haiwan kesayangan Nabi tapi jangan kita lupa bahawa Nabi sangat sayangkan setiap yang bergelar makhluk walaupn makhluk itu seorang kafir...

renung2kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For affenryProfil   Hantar PM kepada affenry   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 08:05


ala..selagi mana kita tak terlalu terpedaya dengan selitan propaganda yahudi dalam setiap elemen hiburannya, maka selagi tu lah tak payah fikir yang bukan2..

melainkan telah jelas nyata dan terang sumtging tu menghina islam..contoh, kartun yang menjadi medium hiburan telah digambarkan wajahh nabi dalam karikaturnya.. tu yang jelas maka harus dibantah..

malah Kalau lah ada kartun anatar unta dengan anjing...kononnya anjing dok pekena unta..ha, kita boleh tafsir sendiri kan.. atau popye..kononnya ada juga unsur anti-arabnya... wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1062
Posting: 138
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-02-09 09:02


Ye ke....tak sangka pula.tapi saya memang suka tengok kartun tom and jerry ni. sekadar suka-suka dan untuk hiburan. lebih-lebih bila baru balik dari kerja bila tengok kartun ni hilangla sikit penat tu. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 09:14


tapi semuanya bergantung atas pemikiran dan tanggapan kita...

semua penganut agama ada juga bela kucing....tikus hamster pun ada...

normalnya kucing buli tikus, kat kartun terbaliklah pula...

ianya sekadar hiburan saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 09:15


Ikut pada pemikiran masing-masing..
Tom & Jerry memang antara kartun faberet saya.
Dan saya menontonnya hanya sekadar hiburan semata-mata..
Tidak ada langsung niat lain untuk memperkecilkan islam dan sebagainya.

Betul juga..
Orang sekarang ni bukan setakat bela kucing saja..
Tikus pun dah jadi binatang peliharaan.
Yang pasti..
Saya takkan bela kedua-dua binatang tersebut

p/s: kak eni, mcamana dengan kluangman dan tiongman? :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 09:24


Propoganda saja ini.. Saya tak rasa pun kartun Tom & Jerry tu hina Islam. Lainla terang-terangan dia hina Islam.

Kalau nak ikutkan kat Malaysia pun banyak yang hina Islam.. Tengok drama TV SpaQ ke.. mereka hina Islam pasal Islam tak suruh buka aurat.. suruh tutup aurat.. habis Kenapa mereka buka aurat? hina Islam.. hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

musafirsufi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2008
Ahli No: 32917
Posting: 7
Dari: kelantan

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 08:08


assalamualaikum sahabat semua..mungkin apa yang diperkatakan ada kebenarannya.teknik yang halus yang boleh mengaburi umat islam...dalam tak sedar kita sebagai org islam pun turut sama menyokong mereka.sememangnya ana ini peminat cartoon.ana sendiri pun tak pernah terfikir perkara begitu.tetapi apa yang lebih ana kesalkan adalah filem2 melayu yang ditayangkan di dalam tv sudah hilang nilai2 kemelayuan apatah lagi agama islam...ini ialah satu fenomena yang tiada kesudahan malah makin menjadi2.sebagai org islam, mungkin kita boleh memikirkan bagaimana caranya supaya drama dan filem yang ada boleh menepati ciri-ciri kita sebagai org islam.wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsufiProfil   Hantar PM kepada musafirsufi   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 08:30


tu isu fasal icon tom & jerry....macam mana pulak dengan icon "Cicik-Man"?...


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 09:00


erm menarik fakta ni....
ni yang dikatakan 'subliminal messaging' yang diamalkan oleh orang kafir untuk merosakkan pemikiran orang Islam...


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

fiqasaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2009
Ahli No: 37707
Posting: 19
Dari: tapah,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 20:39


Pada 20-02-09 09:24 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Propoganda saja ini.. Saya tak rasa pun kartun Tom & Jerry tu hina Islam. Lainla terang-terangan dia hina Islam.

Kalau nak ikutkan kat Malaysia pun banyak yang hina Islam.. Tengok drama TV SpaQ ke.. mereka hina Islam pasal Islam tak suruh buka aurat.. suruh tutup aurat.. habis Kenapa mereka buka aurat? hina Islam.. hehhe


Assalamualaikum saya setuju dengan Amrizal....memang kalau kita betul-betul nak tengok Islam dihina...tak perlu tengok jauh-jauh pun...tak payah sampai nak tengok orang-orang Yahudi buat cerita....tengok saja org Malaysia sendiri yang mengaku beragama islam 2 buat cerita...

fuuhhh....dedah sana...dedah sini...bukan ke itu pun salah satu cara menghina Islam...??? apa-apa pun...kita sebagai org islam harus bersama berfikir disebalik makna yang tersirat dalam segala hal...yang baik dijadikan teladan...yang buruk dijadikan sempadan... :kelip:

wallahu'alam.....tepuk dada tanya iman....

:berfikir:


-----------------
AKU adalah aku....


Bookmark and Share

    


  Member Information For fiqasailaProfil   Hantar PM kepada fiqasaila   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-10-09 21:17


Tom and Jerry punya topik pun ada ke? hehe...

Ada betul ada jugak yang tak betul..apa pun pandangan masing-masing..

Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 21:52


hmm..
saya tak rasa kartun ni hina Islam.
tak nampak unsur-unsurnya.
lainlah kalau anime.
ada antara anime yang menyelitkan watak2 seksi dan nilai2 buruk (saya tak over-generalise, hanya sesetengah anime ). lagi teruk.
contohnya seperti sin-chan. tak elok untuk tontonan kanak-kanak actually.
kalau nak kira, banyak lagi filem yang hina Islam secara terang-terangan.
jangan kata negara barat, kat negara kita pun ada.
rasanya banyak lagi permasalahan ummah yang patut golongan agama ambil serius, bukan isu kartun tom dan jerry yang dibesar2kan.
tapi betul kata sahabat-sahabat lain, itukan pandangan individu.
terpulang pada pendapat dan pendirian masing-masing.
namun bagi saya, kartun tom dan jerry ni bukanlah satu isu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 21:57


avatar saya pun sin-chan.
but actually, kartun sin-chan tak berapa elok lah untuk tontonan anak-anak kecil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-09 23:16


hemm..ada betul ada yang tak betul mungkin kebetulan sahaja..tapi sekarang org islam dah ada pelihara tikus..


-----------------
"kullu amm waentum bikhair".

Allah didahulukan Nabi Muhammad menjadi ikutan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 00:19


salam..
huhu suka tengok katun tu..tak sangka pulak mesej dia begitu..tapi kadang ada part tom tu baik dengan jerry..bila ada anjing dan kucing besar yang suka buli tom..hmm


-----------------
bersama meninggikan martabat ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:51


Pada 14-02-09 11:55 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

habis tu cerita tom and jerry kids macam mana? dua-dua ekor tu member kamceng waktu kecik. saling tolong menolong.

ps:- betul ke kucing HANYA peliharaan umkat islam. Aku rasa kucing peliharaan SEMUA kaum tak kira agama. omputeh ada bele kucing. org jepon ada bele kucing. summa suka sama itu kucing
salam...kadang rasa pelik pulak benda-benda macam ni pun dianggap macam tu..dianggap menghina islam..sebab ukcing kalah awan tikus...

sahabat-sahabat ni pernah tengok tak tikus yang ukuran badannya jauh lagi besar dr kucing...saya dah tengok dah..kucing pun segan nak menatap wajahnya..he.he..di indonesia disebut "tikus got" /tikus longkang...

tapi cerita2 tom & jeryy sama sekali tak ada hina islam...orang islam pun ada elihara tikus..dan orang kafir pun ada yang pelihara kucing...


KALAU HANYA CERITA KALAH MENANG saja..tak ada SALAHNYA..XXBERMAKNA TU MENGHINA ISLAM..

buka minda.jangan asal ikut saja..

"kencimg satu keledai..maka kencing pulaklah semua keledai..."


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 10:41


tak minat, yang saya minat cerita UPIN & IPIN.. :-D

betul...betul...betul...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 19:48


mm.. kartun tom dan jerry pun nak jadi isu. baik bincang benda lain. boringla topik begini.. ustaz yang ceramah pun satu, macam tak ada topik lain nak bincang.

:lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 21:30


saya kenal ustaz yang bagi ceramah tu
saya akui ilmu dia lebih banyak,
tapi ikut pikiran saya tak adalah katun tu menghina apa-apa
tak ada kaitan pun tikus dengan org kafir,
dan tak boleh nak kita kucing HANYA sinonom dengan orang islam

mungkin itu hanya pemikiran dia
rahmat jika org islam ni ikhtilaf pendapat
tapi tidak sampai menafikan semua yang dia cakap
apa yang boleh kita ambil dan sesuai, ambil
kalau tak boleh terima (macam kes ni), tak perlu marah2 o perlekeh dia
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 12:23


Pada 28-10-09 21:30 , aqil posting:

!!! QUOTE !!!

saya kenal ustaz yang bagi ceramah tu
saya akui ilmu dia lebih banyak,
tapi ikut pikiran saya tak adalah katun tu menghina apa-apa
tak ada kaitan pun tikus dengan org kafir,
dan tak boleh nak kita kucing HANYA sinonom dengan orang islam

mungkin itu hanya pemikiran dia
rahmat jika org islam ni ikhtilaf pendapat
tapi tidak sampai menafikan semua yang dia cakap
apa yang boleh kita ambil dan sesuai, ambil
kalau tak boleh terima (macam kes ni), tak perlu marah2 o perlekeh dia
wallahualam

saya setuju..dengan pendapat ini....


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146274 saat. Lajunya....