Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 19 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Master :>


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Master :>

Please Mendaftar To Post


Oleh Master :>

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 23:48


salam.. saya nak betanye sikit lah pasal nak sambung belajar...dari degree ke master..

so, apa ek maksud phrase ni, "mendapat keputusan PNGK yang baik daripda mana-mana institusi pengajian......................" .. dia tak statekan apa-apa course pun..so takkan kita dari degree lain boleh ambil master d bidang lain..
contoh budak IT dan ambil kaunsedling.. atau budak p.islam nak ambil ekonomi... atau juga budak law nak ambil mass com..erm..

sefahaman saya Kalau MBA dari mana-mana U d seluruh dunia, baru sure boleh dari apa-apa course pun.. tapi yang lain-lain tu?? Kalau lah betul boleh jugak.bagus lah..

anyway, Kalau ada idea or pendapat beritahu lah ek..yq.. 8-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-09 00:26


ana rasa tak ada apa-apa masalah... course2 professional yang strict sikit.. contoh macam engineering itu, kalau degree kita not engineering memang tak boleh ambil lah... wallahu'alam... selagi kita ada minat, insyaALLAH apa-apa bidang pun kita boleh ceburi. cumanyer secara adat, kalau kita tak ada basic dalam sesuatu bidang, tak mungkin kita akan minta nak buat master bidang itu kan... wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 19:12


Pada 14-02-09 00:26 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

.. selagi kita ada minat, insyaALLAH apa-apa bidang pun kita boleh ceburi. cumanyer secara adat, kalau kita tak ada basic dalam sesuatu bidang, tak mungkin kita akan minta nak buat master bidang itu kan... wallahu'alam...


memang lah kerana minat semua boleh.. tapi ia kan ada prosudeer, so psoalannya samda ia d bolehkan atau tidak..tu yang confuze..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 10:25


kalau MBA tu sememangnya boleh dari latarbelakang berbeza ...engineer, doktor, ustat, fresh grade dari pelbagai bidang..etc ..pun boleh join MBA... cumenye macam biasalah ..tak ada basic susahlah juga..ada basic ..semua hujung jari...

MBA dan dan master in science ni berbeza.. mentality tujuan org yang menyambung pada area ini sudah tentu tidak sama... (sekadar selingan)

Tapi untuk master sains yang seperti dalam bidang engineering , perubatan.. mestilah ada basic... sepertinya kalau kamu ada bachelor in mikrobiologi or biotekhnologi , food tech ka... boleh masuk ke master in pharmacist bila nak sambung... as long as u have basic in that area..boleh on... tapi your resarch still ada kaitan dengan basic degree dulu... mana boleh orang IT tiba-tiba nak buat pharmacist kan..sakit-sakit... orang buat ubat...kita pula cari penyakit... but maybe budak IT boleh masuk ke are engineering tapi still ada kaitan dengan IT tu lah..Ini untuk membantu anda juga bila buat master...

Setahu saya untuk apply master sains kamu kena buat proposal dalam bidang yang kamu nak buat... wallhuallam ..sebab saya cuma baca prosedur mereka saja...in fact kalau buat in social science pun kena buat proposal in that area...jadi mestilah kamu ada basic first degree yang sama untuk memudahkan kamu nanti buat master...

memang minat itu bagus... tapi fikirkan risiko sekiranya tidak cukup ilmu dalam bidang yang kamu minat tu...dan basic in first degree tu membantu kamu... sememangnya...

ada siapa-siapa yang mempunyai pengalaman master sains boleh lah cerita... mungkin sahabat ini ada minat nak sambung master science.. atau telefon saja ofis univerisiti..tak adalah confius2...

bagi saya..kalau ada link dengan mana-mana lecturer.. minta pendapat dia atau minta dia jadi supervisor..so..mana tau dapat grant ke... biasiswa ka... kat situ dah untung kos ..makanya sekali lagi kamu mesti jumpa dengan lecturer masa first degree kamu dulu... :D

abang saya buat master in pharmacist and basic dia pharmacist... ada juga budak bukan ini pharmacist sambung pada area abang saya contohnya budak foodtech..tapi research dia still in foodtech area even Master in pharmacist..pendek kata.. kena ada basiclah... ada juga seorang engineer yang baru pencen askar then buat in pharmacist tapi still in engineering arealah juga.. sebab mungkin contohnya kalau ada basic dalam benda-benda chemical ni boleh lah buat ... Wallahuallam..tak sempat nak sembang lagi dengan abang..

Selamat mencuba...!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 10-05-10 22:10


Masalah nak sambung master sekiranya berada di alam kerjaya. kalau ind tu dalam gov sector, mungkin tak jadi masalah tapi kalau dalam private sector..kena fikir 2-3 kali..

Masalah yang ana nampak sekarang, kesanggupan pihak yang layak untuk dijadikan pengadil. Kenapa perlu pengadil??

memang jadi masalah sekiranya nak ambil bekas pensyarah atau bekas guru yang pernah mengajar untuk dijadikan sebagai pengadil. nak dijadikan cerita, bekas pensyarah tu dah tak ingat kita ni student dia...malang sungguh...lepas itu, nak minta tolong bekas cikgu...sadis juga dibuatnya, bekas cikgu nak tak nak bagi kerjasama...alasan, dah lama dan tak ingat..huhu..

Apa lagi cara ye selain mendapatkan bekas cikgu atau pensyarah?? majikan?? last choice...


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-05-10 23:05


farah hanan...

waa...thread ni punya setahun lepas..ada balik ek.. macam ni.. memang perlu skoongan ahli akademik dalam form tu...da tu palk dia tak mahu sebrang org..Kalau boleh biarlah pensyarah2 kita masa kat univ dulu..

saya masa memula tu fikir sama lah..entah lectyrer tu ingat kita ke tak..tapi sebab da terdesak saya p jugak lah fakulti lama tu minta sign sokongan..alhamdullllah...most of them ingat kat saya even nama ingt2 lupa..tapi mereka tau dan igat kita bacth bila..saya memang segan sangat masa tu..iyalah..since 2007 grad lgsng tak jenguk mereka..akhirnya kena jugak jumpa minta skongan...even saya tak apply nak sambung kat course dan bidang yang sama, mereka ok saja..mereka sokong even kemana saja kita nak sambung..

so rasanya tak payah malu segan lah nak minta sign mereka...sebab dalam form tu akan ada soalan adakah calon (kita ni lah yang pohon) bekelayakan untuk jadi seoarg scholar...meant boleh buat kajian dan sebagainya lah selaku seorang student siswazah...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-10 23:08


Hmm..rasanya kena tengok bidang jugak...

kalau technical>> managment..macam susah saja nak dapat..

kalau degree ekonomi..master counsling...atau apapun bidang yang nampak macam setaraf boleh mnurut my lecturer...InsyaAllah.

tapi better kalau cos tak sama dengan first degree better ambik course work...sebab kalau nak terus master by research..rasanya macam agak susah..sebabnya kita master paper yang brlainan course, kita belum lagi familiar....so, quite difficult to study..~advice from my lecturer.....

ana pun on process to further my study in different course...Human Resource>>Counseling...InsyaAllah...

Kalau ada niat..Allah pasti prmudahkan.....=)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-05-10 11:09


Pada 10-05-10 23:08 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm..rasanya kena tengok bidang jugak...

kalau technical>> managment..macam susah saja nak dapat..

kalau degree ekonomi..master counsling...atau apapun bidang yang nampak macam setaraf boleh mnurut my lecturer...InsyaAllah.

tapi better kalau cos tak sama dengan first degree better ambik course work...sebab kalau nak terus master by research..rasanya macam agak susah..sebabnya kita master paper yang brlainan course, kita belum lagi familiar....so, quite difficult to study..~advice from my lecturer.....

ana pun on process to further my study in different course...Human Resource>>Counseling...InsyaAllah...

Kalau ada niat..Allah pasti prmudahkan.....=)



memang berlainan bidang tapi saling berkait. Sekarang, saya bekerja dalam bidang Human Resource dan berminat untuk ke bidang psychology. Dulu masa belajar, ambil jurusan Business Administration.

Semuanya saling berkait walaupun tidak specific.
tapi masalah sekarang untuk dapatkan sokongan pengadil. Permohonan KIV lagi sehingga kini gara-gara pengadil yang saya kemukakan sebelum ni tidak menepati syarat.

Syemarly..cadangan saudara untuk mendapatkan pengadil dengan ke fakulti university. Jauh ssgt. Sekarang ana di timur, tempat belajar di utara.

Sekiranya kita mendapatkan pensyarah orang lain supaya mengadili kita sebagai applicant untuk permohonan, rasa-rasanya ada masalah tak? Mungkin saya boleh dapatkan pensyarah2 dari mana-mana universiti yang berhampiran untuk sahkan dan isi the form melalui rakan-rakan sekerja.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

engrfeez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.02.2010
Ahli No: 39324
Posting: 244
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 21:57


Nak sambung jugak..dah setahun pendam cita-cita nak sambung..tapi tak sambung2 juga..duit dah ada..tapi masa pula rasa macam tak ada..kerja ini pun dah cukup penat...dapat rehat pun nikmat...

tapi dalam hati nak sambung jugak..aduiii macam ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For engrfeezProfil   Hantar PM kepada engrfeez   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 22:56


alhamulillah..cek online tadi at last dapat juga sambung intake july ni.. tapi tengah fikir-fikir jugak..saya ni bekerja...dengan kerajaan pula tu...dan belom d sahkan lagi...dan offer tu saya tak pasti full or part time sebab master ni dia tak ikut full part time..kedua opsyen tu sama saja masa kuliahnye..bezanya Kalau full kredit hour tu banyak lah..Kalau part time pula sikit lah..dan tempohnye saja beza...Kalau study kuliah rasanya sama..tu yang saya risau..sebab saya tanya fakulti bkenaan part time tak smeastinye kals pada waktu mlm or weekend..erm..tak tau lah nak kata apa..

pasal pengadil tadi tu...saya rasa kat form tu ada soalan yang menyatakan sudah berapa lama kenal calon ni...dan saya dulu sebab da jumpa lect sendiri mereka tulis lah 3 tahun... ala..tak kisahla..pakat-pakat saja lah dengan org lain tu..huhu...

dan pasal different kos.. saya dr theologi/phylosphy sekarang dapat mass kom...erm..lari gila..tapi minat.. dan actually saya apply 2.. mass kom dan mgment edcation..tapi ediaction ni tak dapat (agaknya)..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 04:16


Pada 11-05-10 11:09 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tapi masalah sekarang untuk dapatkan sokongan pengadil. Permohonan KIV lagi sehingga kini gara-gara pengadil yang saya kemukakan sebelum ni tidak menepati syarat.
apa maksudnya referees yang tak memenuhi syarat.
mari sini saya tolong signkan :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

drssm
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.03.2010
Ahli No: 39536
Posting: 33
Dari: kb

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 11:08


ambo pun tegah planning nak sambung master juga....
insyaallah boleh 8 ni nak mohon untuk kemasukan boleh 12...

so, tak boleh bagi pandangan lagi sebab tak ada pangalaman......


tunggu lah boleh 12 ni, saya komen....hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For drssmProfil   Hantar PM kepada drssm   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-10 09:39


Pada 12-05-10 04:16 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-05-10 11:09 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

tapi masalah sekarang untuk dapatkan sokongan pengadil. Permohonan KIV lagi sehingga kini gara-gara pengadil yang saya kemukakan sebelum ni tidak menepati syarat.
apa maksudnya referees yang tak memenuhi syarat.
mari sini saya tolong signkan :-D


saya menggunakan referees dikalangan kawan-kawan saya yang sedang bekerja..huhu..

Seorang guru dan seorang lagi peg kewangan disebuah IPTA negeri tempat kerja saya.. dan 2-2 adalah kawan-kawan zaman sekolah saya.

Sebab tu tak dapat penuhi syarat agaknya. Alasannya, pengadil yang dikemukakan tak cukup kuat untuk menyokong akademik saya. Hmm…kalau myway boleh sign, besar tapak tangan saya tadahkan..

:sopan: :-P


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-05-10 17:00


btulah tu farah.
usually mereka nak university academician.
boleh.
no hal.
:-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-10 19:55


Pada 16-05-10 17:00 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

btulah tu farah.
usually mereka nak university academician.
boleh.
no hal.
:-D


Apapun, nanti ana PM anti. Thanks myway.
Jazakallah.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 20:16


ok farah.
insyaAllah selagi saya boleh tolong, saya akan tolong semampunya.
semoga Allah mudahkan urusan awak :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 20:42


seperti pada yang saya faham dari survey yang saya buat,

syarat2 ni ketat untuk yang baru grad @ baru @ belum bekerja.

tapi untuk yang dah bekerja, terutama 10 tahun ke atas, syarat untuk ambil master agak mudah. nak lari bidang @ cuba bidang baru (MESTI relate dengan kerja sekarang) tak jadi masalah.

contoh suami saya, dulu aliran teknik, dip bidang business, sambung bidang finance, lepas itu ke IT. mankala saya datang dari sc, ke hsc, ke edu, ke admin


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-05-10 20:50


untuk sambung postgraduate sekarang, syarat2 sudah longgar.
no doubt, now everyone can further her/his study for the higher level.
but still need to be based on the previous qualification.
and of course MONEY.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-10 09:02


salam...
mana hamba-hamba Allah yang dah sambung master seperti yang dikatakan diatas...tahniah kepada yang telah sambung...teruskan perjuangan anda..saya pun baru saja konvo master bulan mac yang lepas...puas rasanya hati dapat tamatkn pengajian..tapi kadang-kadag ada juga terasa gatal nak sambung Phd..hehehe..


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-08-10 11:12


Pada 25-08-10 09:02 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
mana hamba-hamba Allah yang dah sambung master seperti yang dikatakan diatas...tahniah kepada yang telah sambung...teruskan perjuangan anda..saya pun baru saja konvo master bulan mac yang lepas...puas rasanya hati dapat tamatkn pengajian..tapi kadang-kadag ada juga terasa gatal nak sambung Phd..hehehe..




tahniah lah... btw nak tanya..kos apa dalam master tu? univ mana? (hehe..kot2 sama boleh share info..huhu) :-P


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-10 08:30


Pada 31-08-10 11:12 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-08-10 09:02 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
mana hamba-hamba Allah yang dah sambung master seperti yang dikatakan diatas...tahniah kepada yang telah sambung...teruskan perjuangan anda..saya pun baru saja konvo master bulan mac yang lepas...puas rasanya hati dapat tamatkn pengajian..tapi kadang-kadag ada juga terasa gatal nak sambung Phd..hehehe..




tahniah lah... btw nak tanya..kos apa dalam master tu? univ mana? (hehe..kot2 sama boleh share info..huhu) :-P



salam...hehehe...malula...
course biasa-biasa saja...master in science(it technoperneurship)...universiti dalam taman...he.he.he...tau ke u apa?


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

usaidUSAID
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.06.2010
Ahli No: 39972
Posting: 26

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-10 14:08


saya dulu undergrad univ dalam taman juga
masa saya apply master saya tinggal di sarawak
untuk dapatkan referee saya contact lecturer saya melalui emel
diikuti perbncangan telefon & beliau bersetuju jadi referee
kemudian saya postkan referee form sekali dengan parcel pos laju
so tinggal nak dia sign dan masukkan parcel tu dalam post box saja
mungkin cara ni berkesan untuk sesiapa yang menetap jauh daripada tempat belajar dulu



Bookmark and Share

  


  Member Information For usaidUSAIDProfil   Hantar PM kepada usaidUSAID   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-10 19:18


Siapa ada rezeki lebih sambunglah belajar sementara masih muda..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 07:12


Jom Kak Hanan!! Sambung lagi... qing pun asyik fikir saja... tak tau bila nak isi borangnye...hmmm

Bookmark and Share

  


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-10 11:13


Pada 02-09-10 07:12 , qing_er posting:

!!! QUOTE !!!

Jom Kak Hanan!! Sambung lagi... qing pun asyik fikir saja... tak tau bila nak isi borangnye...hmmm


haha.. qing dah over qualified untuk topik ni.. ehhehe.. :bunga:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-10 01:41


congrats siapa dah further study lagi...yang belum lagi tu, insyaALLAH ada lah rezeki tu..

Saya pun plan nak sambung juga..tapi masa yang xseswai, uni pun xseswai..apa boleh buat? kena kerja elok-elok dulu, in next 3years..nak kumpul duit, then menyepi kejap..fultime master :D kena concentrate master..partime kerja, ok lah agaknya..doakan lah..

apa motif kita ambil master? most of my friend, mereka nak jadi lecturer..boleh lecture student..time table flexible...tapi saya tak minat jadi lecturer, actually tak layak pun..so, nak ambil master sebab nak gain knowledge saja...and cert master saja..so, saya punya flow still the same..nothin change :O

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-09-10 05:50


Pada 06-09-10 01:41 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!


apa motif kita ambil master? most of my friend, mereka nak jadi lecturer..boleh lecture student..time table flexible...tapi saya tak minat jadi lecturer, actually tak layak pun..so, nak ambil master sebab nak gain knowledge saja...and cert master saja..so, saya punya flow still the same..nothin change :O



memang niat yang utama apa motifnye..ikutkan kan..bagi mereka tak bercita-cita nak berada dalam bidang akademik memang tak perlu lah sampai master phd..sebab Kalau grad pun tak ada maknyenyer untuk kemaslahatan umum..untuk diri sendiri belum tentu digunapakai atau d amalkan.. tapi saya pun macam mujahidah85 jugak..sambung sebab nak gain knowledge.. pada asalnye my dad tak bagi futhur lepas dgree..dia kata kerja dulu..dan pastikan ada cite2 nak jadi cikgu ke..lecturer ke atau seumpamnya..serius..saya tak minat pun jadi cikgu...tapi akhirnya....................................... ni lah kerjaya tetap dan berpencen saya..haha...dan seperti asalnye..saya pun sambung lah lagi................. :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-10 08:39


seronoknya tengok rakan-rakan ukhwah bercerita fasal sambung master ni..ana pun pasang niat sebelum grad lagi..tapi masih belum berkesempatan nak mohon..lebih kurang sama lah kes dengan mujahadah85 ( mga ukhtie dpmudahkn untuk sambung master nanti) ..ana insya Allah tunggu sah jawatan dulu rasanya sebab terikat dengan pjnjian.. nanti nak apply fultime..mga Allah pmudahkan semua urusan =)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-09-10 13:35


Pada 06-09-10 08:39 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

..ana insya Allah tunggu sah jawatan dulu rasanya sebab terikat dengan pjnjian.. nanti nak apply fultime..mga Allah pmudahkan semua urusan =)




oo..cikgu lah ni...haha...saya tahun lepas grad kpli tahun ni terus apply..tak apa..part tim2 pun ok lah...cuma rugi lah tak ada cuti 30 hari khas untuk guru2 yang mengajar...

:-(


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-10 20:03


bagusnya anda..memang dah ada background macam tu...kalau saya, saya akan turn dan move in academic once saya dah penat dan tak larat nak kerja-kerja kat site agaknya..insyaALLAH..sama-sama lah kita doakan..amin!! :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 07-09-10 04:18


kalau kita dah dapat tawaran fulltime lepas itu nak tukar ke part time.. boleh tak??

Mohon kongsi maklumat.


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-09-10 08:06


boleh sangat-sangat.. once da daftar kita ada peluang 1 kali saja untuk buat pertukaran status..dan kita juga boleh tukar jenis pengajian sama ada tesis atau tak tesis dalam spnjng belajkar tu...sekali jugak.. lepas itu ada sesetangah kes nak tukar program pun boleh...to under satu fakulti lah... hari tu saya apply 2 kos..lain fak...lepas itu saya ignore satu saya daftar yang satu lagi...tapi yang lagi satu tu tetapi tunggu saya sampai mngu 4 kot2 saya ubah fikiran...dan sekarang...da tak ada peluang lagi tukar...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mujahadah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2009
Ahli No: 38834
Posting: 149
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-10 09:47


fultime to partime? Boleh saja..tapi partime ke fultime tak boleh lah...kalau dapat pun, atas budi bicara dekan.. wish all of u, good luck ye :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah85Profil   Hantar PM kepada mujahadah85   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-10 06:49


Pada 06-09-10 13:35 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-09-10 08:39 , hanisahani posting:

!!! QUOTE !!!

..ana insya Allah tunggu sah jawatan dulu rasanya sebab terikat dengan pjnjian.. nanti nak apply fultime..mga Allah pmudahkan semua urusan =)




oo..cikgu lah ni...haha...saya tahun lepas grad kpli tahun ni terus apply..tak apa..part tim2 pun ok lah...cuma rugi lah tak ada cuti 30 hari khas untuk guru2 yang mengajar...

:-(



apa boleh buat..terima seadanya..huhu.. bab-bab cuti ni ana belum expert sangat..yang ana tau mc & cuti rehat..plu belajar lagi.. :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-10 07:06


Pada 06-09-10 20:03 , mujahadah85 posting:

!!! QUOTE !!!

bagusnya anda..memang dah ada background macam tu...kalau saya, saya akan turn dan move in academic once saya dah penat dan tak larat nak kerja-kerja kat site agaknya..insyaALLAH..sama-sama lah kita doakan..amin!! :D


amin..moga Allah pmudahkan :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

faridah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11059
Posting: 25
Dari: bumi allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-11 02:00


Assalamualaikum...kepada sahabat-sahabat yang berjaya sambung pelajaran ke peringkat master..diucapkan tahniah ya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faridahProfil   Hantar PM kepada faridah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132442 saat. Lajunya....