Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: nak kawin..tapi...


Carian Forum

Moderator: Admin, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» nak kawin..tapi...

Please Mendaftar To Post


Oleh nak kawin..tapi...

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-09 09:56


Assalamualaikum...

Di sini saya ingin menyuarakan masalah yang saya hadapi. critanya begini, saya sudah bertunang dan memang berniat untuk berkahwin scpt yang mungkin..tunang saya ni masih lagi belajar...
sebelum bertunang, tunang saya berjanji untuk berkahwin dengan saya walaupun dia masih belajar...
tapi sekarang ni dia telah mengubah fikirannya untuk berkahwin selepas dia tamatkan pengajiannya lebih anda 3 tahun lagi...
katanya dia takut mengandung ketika sedang belajar...

apa yang boleh saya lakukan untuk mengubah fkirannya? untuk pengetahuan sahabat ukhwah, saya adalah seorang engineer dan saya rasa insyaAllah saya tidak mmpunyai masalah untuk menanggung isteri saya nanti..

sahabat-sahabat ukhwah sekalian, bantulah saya mengatasi masalah ini..apa yang boleh saya buat untuk meyakinkan tunang saya???

Bookmark and Share

  


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 10:20


waalaikummussalam...

logik juga tunang tu tak nak berkahwin lagi... kalau lagi setahun untuk habiskan pengajian, tak apa juga. ni lagi 3 tahun...

ini hidup dia juga. berilah dia ruang... saya rasa dalam hal ni, tak boleh mendesak...

kalau nak yakinkan dia juga.. urm, saya sendiri tak setuju kalau nak kahwin sekarang sementelah lagi 3 tahun untuk habiskan pengajian. :bimbang:

minta maaf andai saya tak patut bagi komen sebegini. terbalik pulak. wallahua'lam..


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-02-09 10:31


W'salam...

sebelum itu, berapa umur anda & tunang anda?

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 10:38


mayube dia da ada pengalaman tengok kawan-kawan yang da kawein di unbersity. yang da mengandung maybe susah nak buat research ke apa ke, iyalah mana tahu perlu bergerak ke sana kemari.....maybe kalau dekat-dekat nak exam tiba-tiba pening ke apa...kan da terjejas pelajaran tu....
tapi apa-apa pun bwk2 lah berbincang.....kaji pro and kon...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 10:39


Banyak benda dia boleh consider..

1. Kalau dia belajar dekat dengan tempat anda bekerja - Ok kahwin

2. Kalau jauh dan anda mahu tukar kerja dekat tempat isteri belajar - Ok kahwin

3. Pujuk kahwin dan kalau tamau anak lagi..pakai IUD atau apa-apa yang boleh prevent (not 100% actually)..tapi boleh cuba

3. If else, putus tunang dan cari lain.


Ramai lagi adik adik Mat yang available kat luar... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-09 11:23


umur saya 25 dan tunang saya 21...
hurm....

"3. If else, putus tunang dan cari lain. "

ini xbgus...tak nak lah jadi begini...

..kalau saya sruh dia stop study macam mana ek??ok tak?
adakah ni satu tindakan yang baik or tak baik???

or should i wait until dia habis study?

please...help me...buntunya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:05


Pada 11-02-09 11:23 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!

umur saya 25 dan tunang saya 21...
hurm....

"3. If else, putus tunang dan cari lain. "

ini xbgus...tak nak lah jadi begini...

..kalau saya sruh dia stop study macam mana ek??ok tak?
adakah ni satu tindakan yang baik or tak baik???

or should i wait until dia habis study?

please...help me...buntunya...


salam...saudara milanfman,
in my view, that's sound unfair if u ask her to quit study.
make it clear for her so that she will understand.

kalau kawin nati, mestila saudara perlu berada disampingnya so that dia akan lebih confidence to live together with u.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-02-09 12:28


Pada saya anda memang tiada punyai masalah sangat kerna ada jaminan kerjaya yang menjamin dan mencukupi...
Masalah utama tunang anda ialah ingin menghabiskan pengajiannya & tidak mahu mengandung semasa belajar...

25 + 3 = anda 28 tahun
21 + 3 = tunang anda 24 tahun

So far zaman sekarang 24 tahun memang umur yang agak sesuai untuk berkahwin bagi wanita kerana cabaran kehidupan masakini. 21 tu memang dah boleh berkahwin tapi preparation dari segi minda & emosi kena ada..

Ada dua solusi,

1st - Kesabaran. Kalau anda sanggup menunggu, & ikatan kepercayaan, kesetiaan & kejujuran antara anda & tunang anda kuat; anda boleh tangguhkan dulu perkahwinan dengan memberi tunang anda ruang masa belajar hingga tamat.

Tapi anda harus ingat perjalanan kehidupan selama 3 tahun itu belum ada kepastian yang jelas kerana Qada' & Qadar adalah kehendak Yang Maha Esa.
Berdoalah sentiasa agar kebahagiaan & ikatan ini dikuatkan dengan perkahwinan yang berkat kelak.

2nd - Sekiranya anda takut terpengaruh dengan perkara2 yang tidak elok akan berlaku, akan menjerumus ke arah dosa2 baik kecil ataupun nauzubillah besar, sama ada di pihak anda, tunang anda @ keduanya;
Maka adalah lebih baik anda bernikah tapi anda mesti menjadi pendorong dan semangat dalam pembelajaran isteri anda kelak.

Tentang mengandung tu, maybe anda boleh merancangnya sehingga beliau hingga ke tamat pembelajarannya kelak. Boleh jumpa doktor keluarga berkenaan hal-hal ini.    

Itu sajalah pandangan saya.
Berbincanglah dengan lanjut bersama keluarga anda & tunang anda..
Moga anda akan peroleh kebahagiaan & kesejahteraan..
Amin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:35


cari saja yang lain,,,dia nak belajar biarkan,,,,kita lelaki kan kejam sikit,,bagi kata dua,,nak ke tak nak....kalau nak,,cepat langsungkan,,heh,,,,boleh pakai tak ni opion ni.??



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:39


er...aaaa...asal rasa cadangan uk ni sesuai untuk orang yang gelojoh atau kemaruk nak kahwin sangat dah ek.. :lucu:

alaa.. cool lah brader...
hasben saya kahwin umur 30 pun rilek saja... carik calon pun umur 29...hehehe
itulah...kalau kurang sabar.. jangan lah cari yang muda...

ni yang muda nak.. sabar taknak..

(dengan penuh riak ini saya nak taip)

tengok macam husband saya.. rilek saja.. sebab tu pada umur 30 senang-senang saja dapat kahwin dengan wanita yang 5 tahun lebih muda... kalau umur 20 dah kalut2 cari aweks.. takkan nak ngorat aweks form 3? :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:40


Pada 11-02-09 12:35 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja yang lain,,,dia nak belajar biarkan,,,,kita lelaki kan kejam sikit,,bagi kata dua,,nak ke tak nak....kalau nak,,cepat langsungkan,,heh,,,,boleh pakai tak ni opion ni.??



ana setuju dengan opinion enta tapi tak sepenuhnya..

ana setuju dengan saya dan sahabat lain juga..cuba bagi ruang pada dia dulu...

dan yang paling penting sekali bawa berbincang dahulu.mesti ada sebab Kenapa fikiran tunang enta berubah kan???

antara faktornya mungkin persekitaran.....

cuba berbincang dari pandangan agama pasti temui jalan penyelesaian....insya'ALLAH..

ana yakin pasti berjaya....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:44


Pada 11-02-09 12:35 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja yang lain,,,dia nak belajar biarkan,,,,kita lelaki kan kejam sikit,,bagi kata dua,,nak ke tak nak....kalau nak,,cepat langsungkan,,heh,,,,boleh pakai tak ni opion ni.??



jahat mu umar... :jangan: heh...
begini lah..mengadulah padaNya...bawa berbincang...
hmm..letakkan akal di depan..jangan bertindak ikut nafsu..nanti merana...

mungkin ini ujian Allah...minta moga dipemudahkan...Ameen...
Moga berjaya ya...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 12:55


Bwa berbincang..discuss baik-baik..
kalau tak nak ngandung, banyak cara boleh buat..:D
Ke pihak perempuan ada sebab lain??

bukan alasn yang kuat kalau tak nak kwen smta2 tak nak ngandung..
tapi..lebih elok discuss baik-baik..
Ikat lma2 pun tak elok jugak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

muslimahrushda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9659
Posting: 23
Dari: Miri

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-02-09 13:02


Pada 11-02-09 12:44 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 12:35 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

cari saja yang lain,,,dia nak belajar biarkan,,,,kita lelaki kan kejam sikit,,bagi kata dua,,nak ke tak nak....kalau nak,,cepat langsungkan,,heh,,,,boleh pakai tak ni opion ni.??



jahat mu umar... :jangan: heh...
begini lah..mengadulah padaNya...bawa berbincang...
hmm..letakkan akal di depan..jangan bertindak ikut nafsu..nanti merana...

mungkin ini ujian Allah...minta moga dipemudahkan...Ameen...
Moga berjaya ya...



betul apa yang marul cakap tu..
buat istikharah..minta petunjuk dan restu dari Allah..
pihak perempuan pun kena buat jugak..
mungkin ni ujian dari Allah agar kita lebih mendekatkan diri kepadaNya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahrushdaProfil   Hantar PM kepada muslimahrushda   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:03


salam....

erm..maybe dia da tengok mslh2 yang timbul pada sahabat-sahabat dia yang kahwin & pregnant masa study..dan dia rasa tak mampu agaknya nak hadapi kalau jadi kat dia...
nak minta dia berhenti study? :jangan:
saudara da ada masa depan yang baik..bagi lah dia ruang untuk buat yang terbaik bagi kehidupan dia pula..
bincang lah baik-baik..yang penting masing-masing kena bertolak ansur..

wallahualam...


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

  


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:09


Pada 11-02-09 12:40 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!


ana setuju dengan saya dan sahabat lain juga..cuba bagi ruang pada dia dulu...


siapa 'saya' tu muja? saya eh? huhu

dalam perhubungan kena ada kesefahaman... kalau awal-awal before kahwin lagi yang lelaki terlalu mendesak dan tak ingin memberi ruang pada pasangannya, apatah lagi bila hidup bersama nanti... saya risau andai anda tak bersedia untuk bertolak ansur sekarang, nanti dah hidup suami isteri, anda tak dapat nak bertolak ansur dalam pelbagai perkara juga.

kasihan saya dengan tunang tu kalau saudara nak suruh dia berhenti... dia just nak habiskan pengajiannya... dia ada hak untuk menuntut ilmu... tak adil kalau nak suruh dia berhenti dari belajar just because nak kahwin dengan saudara. kalau dia tamat belajar, ada kelulusan, at least dia boleh berdikari nanti kalau ada apa-apa jadi pada saudara.

even engineer sekalipun, zaman lani bukannya cukup sangat pun... lagi-lagi hidup dalam bandar dan nak sara satu keluarga kelak. (bukan nak memandai. saya engineer jugak)

harap saudara fikir masak2 dan matang2... fikir juga jauh2, sampai ke keluarganya, mak ayahnya, anak-anak kelak, kos sara hidup, risiko, dan semua sekali...

kalau teringin sangat nak kahwin cepat, better cari orang lain saja lah....

hairan juga saya.. if you really care bout her, you should let her go on study. and give her the space she needs. besides she's only 21.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-09 13:24


of course i really care bout her....
bukan tak bagi dia go on study...lepas kawin pun still boleh study kan...
mungkin saya perlu bawa berbincang lagi dengan tunang saya..

syukran sebab memberi pendapat dan saranan yang berguna...

Bookmark and Share

  


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:31


-salam ya milan..
should ke suruh berhenti study?
jwpnn ss katakan TIDAK ...

em. both of u...still boleh bincang..
plan future.. sebab bilamana nak hidup sama
antum kena bincg...tentang kerjaya.. hal-hal lain..

kita kena saling lengkap=melengkapi.
kalau seorang saja nak begitu.. yang lagi satu begini.
camno tu? aduhh.. susah kes begitu..hehee..

by huk. buat musyawarah ye...
minta pandangan juga dari mak...ayah...family..

wallahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:33


menariknya nak kwen da.. dengan org yang kita suka pula tu...
kita pun baru brangan nak kwen.. aleh2 lelaki tu berubah hati..
huhu~ +_+

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:53


Pada 11-02-09 12:39 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

er...aaaa...asal rasa cadangan uk ni sesuai untuk orang yang gelojoh atau kemaruk nak kahwin sangat dah ek.. :lucu:




kak mimi,dan kawan-kawan,,saya gurau saja lah,,,huhuhuuhu :-( ......perkara boleh dibincangkan....kalau betul nak,,tak salah menunggu,,memang menunggu tu satu penyiksaan.,,tapi jadikan solat dan sabar tu sebagai penolong mu.. :welcome: tapi ada juga yang hilang sabar,,ngeh3x... :-D

tapi selama mana seorang lelaki boleh tunggu eh?kita ni kadang-kadang bercakap atas pengalaman kita dan ilmu,,tapi yang menanggungnya empunya diri,,kita kat sini sebagai sahabat bagi cdgan saja..yang membangkang empunya diri lah...

jangan tunggu lama2 syeikh,,nanti berkarat,,hehehe.. :lol: ...dah ada depan mata tu,,sambar saja,,bawa lah bincang dan pujuk,,,bagi dia keyakinan,,sebagai lelaki ni,,pom nak berasa yakin dengan si lelaki,,soal mengandung tu bukan alasan yang kukuh asbabnye...bukan tak boleh drancangkan,,boleh pujuk lah syeikh,,,tak ada hal lah.terangkan satu apa satu kat dia,,kalau perlukan projector,,dan slide,,gunakan,,bagi dia faham.tunjukan kekaliberan anta sebagai engineer yang berkaliber.apa lagi?tunjukkan graf ke,,apa-apa yang patut lah....

jangan tunggu lama2,,nanti lama2 dia ambil orang syeikh..pujukkan yang bijaksana dan diselit dengan hikmah tu membawa kepada keputusan yang baik syeikh...ada madah untuk anta..

saat hadirnya membawa bisikan nurani...
tapi pendamkan hanya tuhan yang tahu
tapi tak payah lah nak berkias cinta
sampaikan ada yang kata hembusan kasturi
tapi jangan risau,,,dialah permata yang dicari
bersangka baik dan jangan cepat marah
jangan terasa diri melukut tepi gantang
bagi lah mahar karya cinta
tapi ironinya
jangan tinggal hanya janji manismu
sampaikan teratai layu ditasik madu
taubatlah seorang hamba
agar dapat mendamba kasih
sebab liku2 hidup ni
menyinari seperti mentari hidup
lupakan epilog silam
mulakan dengan mentari hidup yang baru
janji tuhan pasti berlaku
wahai arruhul jadid
bersemangatlah berani seperti merah saga
ngeh3x,,apa lagi tajuk lagu nak kaitkan ni???
hah...pohon lah restu ibu dan ayah
dan berjanji lah....sebelum kau pergi tak kembali..
:-(


ok..salin ayat2 ni...pergi baca depan dia sampai berbuih mulut..kalau tak berjaya,,,jerit nama umar khalil 40 kali,,tak pun pekik saja nama mujahid pun ok juga.,..hahhahaah :lol: :lol: kalau tak menjadi,,salah baca lah tu...
saya ni pandai bercakap,,watnya kantoi...tapi dr pengalaman pernah dialami..bagi keyakinan lah....itu yang wajar dilakukan,,insyaAllah..semangat sikit syeikh....khaibar,,khaibar!doa banyak-banyak,ayat kena power,:-P ,usaha kan lebih....usaha yang spahit hempedu,,hasilnya semanis madu syeikh....dalam tackle pom ni...bak kata seorang sahabat ana ni,,,politik kan ada....tapi tak tahu lah politik macam mana....huhu:kelip: apa yang baik cdgan ini,,ambil lah,,apa yang xtak baik tu lupakan lah...berat mata melihat...berat lagi bahu yang memikulkan...ada jodoh tak kemana syiekh..doa2lah,rajin2 sikit buat solat hajat.semoga dipermudahkan urusan..ujian ni susah,tapi kalau anta dapat..anta lebih hargainya..
gurauan saja,,jangan ada yang benci k...
org pom ni kadang ngado2,,org botul2 nak,,dio pulak tak nak...apo yang dio nak??ontah lah,,tak paham den doh..



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 14:26


Jangan lah paksa....nanti takut tak tahan lama.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-09 15:09


syukran semua sebab sudi menghulurkan pendapat...
hanya Allah yang dapat bls budi baik antum..

Bookmark and Share

  


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

faezah90
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35513
Posting: 13
Dari: gomeh-->portdickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-09 15:19


apa yang si umar khalil melalut tu?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For faezah90Profil   Hantar PM kepada faezah90   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 15:35


maybe...tunang..milanfman itu tak dapat nak pikul kedua-duanya sekali..sebagai seorang isteri & student..cakap memang senang...bila dah alami..diri sendiri akan merana..tunggulah dia habis belajar....kalau saya berada d tempat tunang milanfman...saya suruh saja cari yang lain...tak payah tunggu.surh dia stop study bukan idea yang bijak..kita kena ingat..harta , duit bila d guna akan habis..tapi ilmu...makin kita memberi..rasanya banyak faedahnya...

;-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 15:55


Maaf menyampuk seketika, mak saya paksa saya kawin....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:02


!!! QUOTE !!!

umar_khalil posting:

org pom ni kadang ngado2,,org botul2 nak,,dio pulak tak nak...apo yang dio nak??ontah lah,,tak paham den doh..



amboi..amboi..amboi...sedap saja... :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:02


Pada 11-02-09 15:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf menyampuk seketika, mak saya paksa saya kawin....



Biar betul ini akhi Daeng???.....
Nampaknya tak lama nak makan nasi minyak lagi ini.... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:04


Pada 11-02-09 15:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf menyampuk seketika, mak saya paksa saya kawin....



kahwin saja lah..daeng... ;-)


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:09


oh kome,,doghoyan da berbunge,,
mari kita pinang dare,,
daeng jati nak tamat zaman bujangnye
mari kita meraikannye.




tahniah buat daeng,,,,jangan dirisau tentang colan,,,yang bermata galak kan ada,,hehhehehhee



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:09


Dulu pernah juga melalui pengalaman ini.... Alasan masa tu, umur masih muda... Tak sanggup lagi nak pikul tanggungjawab yang besar... Belum bersedia... Memang itulah realitinya....
Bukan mudah nak jalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu pada usia yang masih muda.... banyak yang nak belajar lagi tentang hal-hal berumahtangga... Tapi mengapa tak faham juga apa yang perempuan rasa...???

Akhi milanfman....
Itu pandangan ana berdasarkan pengalaman sendiri, tapi tidak semestinya semua perempuan menolak atas alasan yang sama....
Cuba ajak berbincang, dan tanya alasannya, jgan ambil tindakan yang akan membuat akhi menyesal.... Sabar itu separuh daripada iman.... Bersabarlah, tabah dan serahkan segalanya kepada ALLAH, semoga ALLAH permudahkan segala urusan akhi dan tunang ye.... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:23


Akibat Bercinta Sebelum Kahwin

Nafsu sungguh jahat, syaitan amat menipu
Di akhir zaman ini ramai orang berkahwin,
berkenal-kenalan dan bercinta-cinta lebih dahulu
Sebelum berkahwin, di waktu bercinta
semuanya indah-indah belaka
Tidak ada yang susah, tidak ada masalah
Semuanya baik walaupun jelek,
sekalipun menyusahkan, tapi indah
Di masa itu kentutnya pun wangi,
peluhnya pun harum mengalahkan atar
Tapi setelah berkahwin, tidak sampai setahun,
tiga bulan sahaja, yang dahulu bukan masalah
sekarang masalah
Dahulu yang busuk berbau harum,
sekarang yang harum berbau busuk
Sekalipun atar pilihannya yang dipakai
namun baunya menyakitkan
Dahulu yang diminta perkara susah bukan masalah,
sekarang yang mudah satu kewajipan pula
dianggap masalah
Dahulu cinta itu dirasakan sampai kesudah,
rupanya sebelum separuh jalan, punah
Dahulu yang jahat pun dianggap baik,
sekarang yang baik dianggap jahat
Betapalah yang jahat,
terasa berpuluh-puluh kali jahat dan menyusahkan
Perang mulut pun mula terjadi,
masing-masing menunjukkan sikap bermusuhan
Kadang-kadang tidur pun berasingan
atau tidur membelakang
Dahulu marahnya pun indah,
sekarang senyumnya pun pahit macam jadam
Masing-masing bawa diri,
izin-mengizin sudah tiada lagi
Makin bertemu perang menjadi-jadi,
makin berjumpa makin benci-membenci
Akibatnya apa sudah terjadi pada suami isteri ini?!
Kedua-duanya pergi jumpa untuk kadhi
minta cerai katanya jodoh sudah tidak ada lagi
Begitulah kesan cinta dahulu sebelum kahwin
Indahnya dan manisnya sudah habis
barulah diijabkabulkan

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:09


Pada 11-02-09 15:19 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang si umar khalil melalut tu?????


entah lah dik..entah apa-apa saja yang dia melalut 2



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 18:36


adik rasa kan...bincang dengan dia elok-elok..tak ada masalah agaknya..kalau kita bagi semangat kat dia insyaAllah dia mungkin boleh terima keputusan yang awak buat..tapi bagi adik lah..bagila dia peluang mencari ilmu dulu..dah kahwin susah..dengan anak-anak lagi..lagipun awak masih muda..fikir semasak2nyer..insyaAllah evrythings ok lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 19:25


Hmm..
apa kata kalau buat konsep "nikah gantung"
kiranya jadi couple yang halalan thoiyiban
dah boleh kuor dating sesama, tengok wayang sesama.
macam couple zaman sekarang ini....

ps:- hang dah tak dapat tahan ke? cari yang lain. hang nikah dulu. pas tiga tahun hang datang pinang dia pula
ps lagi:- ni ajaran sesat aku ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 22:39


bro,
saya cerita pengalaman saya bro..
saya sikit lagi dan hampir nak tunang tapi putus terus.
masa tu umur saya 25 dan aweks tu 21. bajet nak kahwin tahun ni ( saya 26 + 22 ).
tapi saya ni maybe macam mendesak dan tak berapa saportive dia nak sambung master. dia rasa terkongkong dan terus hnta balik cincin minta putus. walaupun saya tau dia ada boy lain yang cucuk..
tapi kesimpulan dan khulasoh eh, kalau kita paksa2 dia, takut jadi macam saya..kih kih kih...
maybe ada yang kita pujuk2 dia ok....ada yang keras kepala dan keras hati, so jangan kita pun keras... umpama mentimun dan durian..eh apa kena mngena?
umapama menarik rambut dalam tepung, tepung jangan putus rambut jangan berterabur........... peace bro..selamat berjaya...

p/s: kalau ada adik ipar solo, rekemen lah...muahahah


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-09 00:30


Salam... enta,please berbincang elok-elok dengan tunang tu,dengar penjelasan dia betul-betul.. jangan terlalu terburu2.. perempuan rimas dengan lelaki yang gelojoh dan terburu2..

Bagi saya, elok enta bagi peluang kat tunang enta tu untuk belajar dulu.. jangan minta dia quit study sebab alasan nak kahwin.. kasihan kat dia, dia muda lagi, baru 21.. bagi dia 'bebas' menuntut ilmu dulu.. kalau betul-betul sayang kat dia, yang not bagi peluang pada dia untuk dia kejar impian dia tu dulu.. berkorban lah sikit.. lagi pun, dia bukannya tak nak kat enta.. dia cuma nak settlekan pengajian dia dulu saja.. hmmm.. kalau dia tu jodoh enta, dia tetap akan menjadi milik enta.. cuma masanya saja belum pasti lagi bila..

Byk2kan lah berdoa.. letakkan sepenuhnya pengharapan pada Allah..
Allah tak kan mengecewakan hamba2Nya.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 08:46


!!! QUOTE !!!

p/s: kalau ada adik ipar solo, rekemen lah...muahahah
akasia
sempat lagi promosi.... :lol: :lol: :-P


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:06


saja saja...santai2.. he he he he...
bro, bincang lek lok ek... tunang awak mudo lagi... layankan saja.,. xrugi kita sabar dan mengalah dulu...perempuan ni jangan di pakso2... hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:53


Pada 12-02-09 09:06 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!


bro, bincang lek lok ek... tunang awak mudo lagi... layankan saja.,. xrugi kita sabar dan mengalah dulu...perempuan ni jangan di pakso2... hehe...


yups.. betul tu.. cuba lah beralah dan bersabar dulu.. perempuan memang tak suka dipaksa2 ni.. especially bab-bab kawin ni.. rimas betul!..

hmm.. bagi dia ruang untuk belajar dulu sekarang ni.. nanti bila dia dah betul-betul sedia dan rela, haaa.. time tu kahwin lah dengan aman dah bahagia ek.. javascript:%20x()


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:53


Pada 12-02-09 09:06 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!


bro, bincang lek lok ek... tunang awak mudo lagi... layankan saja.,. xrugi kita sabar dan mengalah dulu...perempuan ni jangan di pakso2... hehe...


yups.. betul tu.. cuba lah beralah dan bersabar dulu.. perempuan memang tak suka dipaksa2 ni.. especially bab-bab kawin ni.. rimas betul!..

hmm.. bagi dia ruang untuk belajar dulu sekarang ni.. nanti bila dia dah betul-betul sedia dan rela, haaa.. time tu kahwin lah dengan aman dah bahagia ek..
:kelip:


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:00


tak sangko ado org sokong pendapat den...hehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:58


Pada 11-02-09 19:25 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm..
apa kata kalau buat konsep "nikah gantung"



tak berapa paham istilah nikah gantung ni :berfikir:
kak sirat boleh terangkan ket tak :kelip:



Bookmark and Share

  


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:03


Pada 11-02-09 19:25 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm..
apa kata kalau buat konsep "nikah gantung"
kiranya jadi couple yang halalan thoiyiban
dah boleh kuor dating sesama, tengok wayang sesama.
macam couple zaman sekarang ini....
i



hm..isu nya sekarang ni milanfman nak kwen tapi kawan dia tak nak kwen atas alasan takut termengandung masa belajar...adakah nikah gantung akan selesaikan masalah.... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:25


nikah gantung ni,,bukan tak elok,,takut mulut orang ni jahat,,ada saja spekulasi negative yang diwujudkan,,,soal termengandung tu boleh saja makan pil perancang,,,tapi kalau tunggu,,takut makan hati berulam jantung lah....

ustaz ana pun ramai kawin time belajar,,,tiap masalah ada penyelesaiannya,,,


*aku pun nak nikah gantung,,omak den tak bagi,,sabar jo lah...



Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:30


Pada 12-02-09 11:25 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!



*aku pun nak nikah gantung,,omak den tak bagi,,sabar jo lah...



ehem2....ingat nikah senang ke.... :jangan:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:38


macam-macam hal sekarang ni ye...yang dah ada jodoh...seperti nak elak2...berbagai alasan diberi....yang belum ada jodoh pulak...teringin2 sangat nak ketemui jodohnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:52


kalau dah jodoh tak kemana..pelan dan rancang selagi boleh..fikir positif..

Bookmark and Share

  


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

muslimahrushda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9659
Posting: 23
Dari: Miri

Sarawak  


posticon Posting pada: 12-02-09 11:53


Pada 12-02-09 11:38 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

macam-macam hal sekarang ni ye...yang dah ada jodoh...seperti nak elak2...berbagai alasan diberi....yang belum ada jodoh pulak...teringin2 sangat nak ketemui jodohnya...


:sopan: nak buat macam mana ibusoleha.. dah manusia memang macam tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahrushdaProfil   Hantar PM kepada muslimahrushda   Quote dan BalasQuote

advastrade
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35882
Posting: 55

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 12:02


nak kahwin atas dasar apa sebenarnya ni? cuba halusi betul-betul..anda berdua perlu berbincang..jangan ada sikap cemburu keterlaluan..jika dah nak sangat kahwin cari saja gadis lain yang islam banyak kat muka bumi ni..jika cinta sangat pada tunang tu ..tunggu saja lah macam penunggu..jika terputus di tengah jalan itu namanya tak ada jodoh..simple saja..sebab itu Allah suruh kita berpandukan Al quran supaya ada keyakinan hidup bukan tak ada jalan keluar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For advastradeProfil   Hantar PM kepada advastrade   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 12:39


Pada 12-02-09 12:02 , advastrade posting:

!!! QUOTE !!!

nak kahwin atas dasar apa sebenarnya ni? cuba halusi betul-betul..anda berdua perlu berbincang..jangan ada sikap cemburu keterlaluan..jika dah nak sangat kahwin cari saja gadis lain yang islam banyak kat muka bumi ni..jika cinta sangat pada tunang tu ..tunggu saja lah macam penunggu..jika terputus di tengah jalan itu namanya tak ada jodoh..simple saja..sebab itu Allah suruh kita berpandukan Al quran supaya ada keyakinan hidup bukan tak ada jalan keluar..


betul!betul!betul!...kita sokong tu..baik fikir betul-betul..atas dasar apa...aha,tak tau....heheheh


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 14:21


Assalamualaikum..
jangan buat kepurtusan terburu2..
fikir masak2.
bincang elok-elok..
ana rasa anta kena bersabar dulu..biar dia habis belajar..
lagipun anta muda lagi..
ana pun kawin masa umur 29 tahun..
yang petang cuba solat istikharah minta petunjuk dari Allah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:05


saya rasa kalau saudara nak beri keyakinan pada dia, cuba cari kawan-kawan yang dah kawin masih belajar. ikut pengalaman saya, mutu pelajaran akan meningkat berkali ganda apabila telah berkahwin. logiknya... jiwa kita akan tenang berbanding org bujang.

Fokus kita lebih kerana... kita ada suami yang boleh jaga kita dan dia dah jadi milik kita.

Ini berdasarkan pengalaman saya dan keluarga terdekat. malah kakak saya mendapat anak ketika masih belajar... juga mendapat keputusan lebih baik berbanding sewaktu bujang,

lagipun rezeki orang dah kawin lebih berbanding bujang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:07


soal pembahagian masa,suami memang kena lah berkorban dengan memahami dan tidak mementingkan diri. itu saja petuanya. semoga berjaya.

saya suka orang kahwin masa belajar. sweet .... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:29


Pada 11-02-09 13:09 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 12:40 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!


ana setuju dengan saya dan sahabat lain juga..cuba bagi ruang pada dia dulu...


siapa 'saya' tu muja? saya eh? huhu






silap lah..nak tulis shye tetapi tertulis saya pula...maaf shabt2...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:33


Pada 12-02-09 11:30 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-09 11:25 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!



*aku pun nak nikah gantung,,omak den tak bagi,,sabar jo lah...



ehem2....ingat nikah senang ke.... :jangan:



nikah lah sepatutnya lagi senang berbanding dibiarkan kerana bimbang berlaku maksiat sept zina.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 15:48


Pada 12-02-09 15:07 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

soal pembahagian masa,suami memang kena lah berkorban dengan memahami dan tidak mementingkan diri. itu saja petuanya. semoga berjaya.

saya suka orang kahwin masa belajar. sweet .... :)
:welcome: :welcome: :welcome:

betul tu,
yang paling penting bertolak ansor dan faham memahami kehendak pasangan ek...
buat lah keputusan yang terbaik baik.. minta petunjuk dari Allah... lagi satu pun tak baik tunang lama-lama, banyak cabaran yang melanda pula ek...
hanya sekadar pandangan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

randz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34360
Posting: 23
Dari: bumi barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-09 15:50


salam....bagi ana....enta kena respect juga keputusan tunang 2....may b ada ad sebab yang tersendiri......a....setengah org boleh kahwin time study...p,...ad yang tak boleh....jangan desak sangat k....sebagai seorang wanita dan usia ana sebaya dengan tunang enta....ana memang tak boleh pikul tanggungjawab 2 ag....lagipun tunang enta 2 mesti ada impian yang mesti d realisasikan.... hmmm...situasi kita hampir same...bezanya ialah bakal suami ana masih ag belajar....moga rahmatNYA sentiasa bersama kalian.....=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For randzProfil   Hantar PM kepada randz   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:57


Pada 12-02-09 15:07 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!


saya suka orang kahwin masa belajar. sweet .... :)



kadang-kadang anak ok saja kawin.
tapi parent yang tak bagi sebab takut anak tak boleh nak tanggung isteri.
takkan nak engkar cakap parent kan???


-----------------
Jom masuk syurga...


Bookmark and Share

  


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:28


Pada 12-02-09 15:57 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang anak ok saja kawin.
tapi parent yang tak bagi sebab takut anak tak boleh nak tanggung isteri.
takkan nak engkar cakap parent kan???



setegas mana pendirian orang tua, kalau kita tunjukkan kesungguhan dan kerasionalan idea kita, insyaAllah dia boleh setuju. tapi kena doa juga moga-moga hatinya lembut .

ayah says sangat tegas. kalau kita ada pendirian sendiri, kadang kala nak cakap pun tak terluah. kelu setiap kali dia buka mulut.

tapi bila saya dah memahami dia... akhirnya dia amat kompromi apabila anak-anak berjaya yakinkan dia. kita bukan nak lawan tapi nak jelaskan. tapi kalau masih tak berubah... akur saja. tapi agama tetap kayu pengukur. kalau benda salah... tetap salah.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

salamuNajah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14358
Posting: 98
Dari: darul ridwan

Perak  


posticon Posting pada: 12-02-09 19:22


salam.in my view..eceh..sobran jamil..bagi pluag kat bakal wife2 habis belajar dulu..sebab dia pun ada family..selesaikn satu persatu..insyaAllah moga-moga Allah mdhkn segalanya..ye.

Bookmark and Share

  


  Member Information For salamuNajahProfil   Hantar PM kepada salamuNajah   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 12:12


Janganlah sampai nak putus tunang..tak elok lah macam tu..
Bagi lah peluang kat tunang awak tu belajar,dia masih muda lagi..
rasanya tak salah pun kalau kahwin masa belajar..saya ada kawan yang dah kahwin dan baru saja melahirkan anak..kami belajar kat sabah dan dia orang semenanjung..kami ni final sem..betapa survivenye dia tanpa suami dan keluarga kat sebelah..sekarang ni tengah cuti berpantang..seronok tengok dia, nak dapat degree dan dah ada anak..menjadi ibu semasa bergelar student ni lain pengalamannya,lebih adventure..
Motifnya saya cerita kisah member saya ni cuma nak motivate sikit..kalau takut mengandung masa study,sekarang ni kan banyak teknologi..tapi anak 2 satu anugerah..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 13-02-09 13:57


thanks kayu_manis86...

insyaAllah saya akan cuba yang terbaik :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:12


bagi saya..kalau ibu bapa tak bagi anak kahwin..bersebab dan kadand2 sememangnya bukan jodoh dia

pengalaman keluarga sendiri buat ana sedikit paham tentang hal ni..
kadang-kadang macam kasihan juga..cari yang tu tak berkenan,ni tak berkenan..upanya..ada sebab..percayalah..

firman Allah itu benar...yang mafhumnya..lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.. dan sebaliknya..kerana kebaikan itu datang dari dasar hati dan tempat jatuh pandangan hati..hanya Allah yang tahu...

dan Kalau perempuan tak nak kahwin lagi..terimalah..sebab nanti..Kalau dia tidak mampu untuk menyediakan masakan untuk anda..basuh baju anda ..membahagikan masa dengan baik dan sebagainya..akhirnya..anda juga yang akan sengsara...dia mungkin fikirkan yang terbaik untuk anda dan dirinya..andai tiada jodoh..usah berduka..pasti ada anugerah Allah yang lebih besar buat anda..

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 17:12


Pendapat saya sekarang ini bukan org tak nak kahwin.. tapi tengok lah sekarang ni mesti
hantaran paling kurang rm7-8k.. tu yang biasa-biasa lah.. kalau grand sikit ada
yang sampai rm10-15k... m'bebankan bagi pihak lelaki... seperti yang kita tau
nikah tu yang wajib yang lain-lain tu sunat saja...

Sian kat pihak lelaki... kalau dah suka sama suka pakat lah sama-sama kumpul duit.
jangan lepas majlis berhutang sana sini lagi tak elok macam tu... silap-silap; anak dah masuk 2-3 org hutang kawin xhbs bayar lagi... yang penting kerbakatan majlis tu...

kepada yang masih study tu fikir lah msk2... bukan tak bagi anda semua kawin, tapi kena ambik kira banyak perkara. bimbang yang dikejar tak dapat, yang dikendong tercicir pula...

.........................................

fikir-fikirkan lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 13-02-09 18:35


nak kongsi pengalaman dengan anda semua.....kerana masih belajar saya telah menolak tawaran kawin dari teman saya....dia tak nak tunang tapi nak kawin terus..so i let him go..sebab rasanya masa tu xbersedia lagi nak jadi isteri sekaligus sebagai pelajar..berat rasanya tanggungjawab tu takut tak boleh nak pikul bahagi masa....nt suami dan pelajaran terabai...tapi alhamdulillah sekarang dia pun dah selamat berkawin dan saya sekarang ditahun akhir rasanya lepas habis belajar ni nak kawin terus tapi tak tahu dengan siapa....sedih...happy to be alive..happy to be alive... tapi jodoh kita pasti sampai 1 hari nt..INSYAALLAH..amin......

Bookmark and Share

  


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

nithtah_hujannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2008
Ahli No: 34427
Posting: 89
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 18:59


kalau dah jodoh takkan kemana..
bertawakal lah pada allah..
minta pertolongan dari dia..InsyaAllah, jiwa anda tak kan gusar lagi..
mungkin ada hikmah atas semua nii...
kalau Allah dah tentukan dia untuk awak, pastinya awak kan bersama dengannya...
aminnnn

Bookmark and Share

  


  Member Information For nithtah_hujannahProfil   Hantar PM kepada nithtah_hujannah   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 14:52


Pada 12-02-09 15:33 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-09 11:30 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-09 11:25 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!



*aku pun nak nikah gantung,,omak den tak bagi,,sabar jo lah...



ehem2....ingat nikah senang ke.... :jangan:



nikah lah sepatutnya lagi senang berbanding dibiarkan kerana bimbang berlaku maksiat sept zina.



bagi yang melihat nikah sebagai kemudahan untuk menghalalkan yang haram memang lah mudah...tapi bukan setakat tu sahaja...tanggungjawab bukan sesusatu yang boleh dianggap sambil lewa...amanah Allah tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 21:57


bagi pendapat saya,awak nikahla dahulu,kalau isteri awak takut mengandung,awak buatla perancangan keluarga bersama isteri awak yang sesuai.lama-lama bertunang pun macam-macam yang kita tempuhi nanti

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 17-02-09 23:44


Assalamualaikum,

Setiap yang berlaku PASTI ada hikmahnya,
Adik duduk dan renungkan, cari apa hikmahnya.

Hebat perancangan Allah ni dik.
So bincang dan buat keputusan guna akal, bukan emosi. Ambil pandangan org tua, timbang elok-elok. Istikharah mohon petunjuk Allah. Kelak apa yang berlaku jiwa kita lebih redha.

Semoga dipermudahkan!

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

dR_Muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.06.2008
Ahli No: 33752
Posting: 40
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:17


salam..
erm im still studying medicine in egypt..
btw, dis sem 2 guys propose me..
lepas dah fikir-fikir dengan baik.. dah istikharah.. tapi still go on with my istikharah..
saya rasa kahwin masa study ok..

saudara boleh agaknya gunapakai hadis2 yang saya sendiri pegang..

yang mana tu saya tak boleh bagi complete sebab xsmpt nak cari.. yang pasal perempuan bila telah didatangi seorang lelaki yang redha pada agamanya.. tak elok tangguh... kalau tak silap ni untuk saidina ali kepada anknye.. eh silap ke?? wallahualam..

dan kahwin juga sebagai pelengkap kepada agama kita..
dah kahwin.. still boleh study
even u can courage her more..
dan seorang wanita yang telah berkahwin.. dan suaminya redha padaNya.. dijanjikan syurga..
pasal mengandung.. banyak cara boleh guna agaknya.. tak perlu risau pasal tu..
Allah akan tolong hmba2 DIA yang beriman kepadanya..
yang penting hanya DOA
sebab DIA dah berfirman.. berdoalah.. nescaya akan aku perkenankan..
dan andai dapat ujian.. redhalah.. dna hadapilah dengan tabah..
sebab Allah juga berfirman.. tidak dikatakan seorang itu beriman jika dia tidak diuji..
wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For dR_MuslimahProfil   Hantar PM kepada dR_Muslimah   Pergi ke dR_Muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

dR_Muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.06.2008
Ahli No: 33752
Posting: 40
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:17


salam..
erm im still studying medicine 3rd year in egypt.. still left 3 1/2 years for me to finish
btw, dis sem 2 guys proposed me..
lepas dah fikir-fikir dengan baik.. dah istikharah.. tapi still go on with my istikharah..
saya rasa kahwin masa study ok..

saudara boleh agaknya gunapakai hadis2 yang saya sendiri pegang..

yang mana tu saya tak boleh bagi complete sebab xsmpt nak cari.. yang pasal perempuan bila telah didatangi seorang lelaki yang redha pada agamanya.. tak elok tangguh... kalau tak silap ni untuk saidina ali kepada anknye.. eh silap ke?? wallahualam..

dan kahwin juga sebagai pelengkap kepada agama kita..
dah kahwin.. still boleh study
even u can courage her more..
dan seorang wanita yang telah berkahwin.. dan suaminya redha padaNya.. dijanjikan syurga..
pasal mengandung.. banyak cara boleh guna agaknya.. tak perlu risau pasal tu..
Allah akan tolong hmba2 DIA yang beriman kepadanya..
yang penting hanya DOA
sebab DIA dah berfirman.. berdoalah.. nescaya akan aku perkenankan..
dan andai dapat ujian.. redhalah.. dna hadapilah dengan tabah..
sebab Allah juga berfirman.. tidak dikatakan seorang itu beriman jika dia tidak diuji..
wallahualam


-----------------
Jagalah Allah.. InsyaAllah.. Allah menjaga kita.. TRUST IN ALLAH..


Bookmark and Share

  


  Member Information For dR_MuslimahProfil   Hantar PM kepada dR_Muslimah   Pergi ke dR_Muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:34


Pada 11-02-09 10:20 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

waalaikummussalam...

logik juga tunang tu tak nak berkahwin lagi... kalau lagi setahun untuk habiskan pengajian, tak apa juga. ni lagi 3 tahun...

ini hidup dia juga. berilah dia ruang... saya rasa dalam hal ni, tak boleh mendesak...

kalau nak yakinkan dia juga.. urm, saya sendiri tak setuju kalau nak kahwin sekarang sementelah lagi 3 tahun untuk habiskan pengajian. :bimbang:

minta maaf andai saya tak patut bagi komen sebegini. terbalik pulak. wallahua'lam..



hm..saya agak setuju dengan CS.hehe..lagi setahun saja nak habis..sabola sikit.hehe..setahun tu sekejap saja..bagilah si tunang tu prepare dr segi mental dan emosi.tak boleh paksa2 org, tak elok..

p/s: eden semakin terbau nasi minyak walaupun jauh dr semenanjung..hehe


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 680
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:37


Pada 11-02-09 15:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf menyampuk seketika, mak saya paksa saya kawin....



hoho..daeng kena kahwin, ye ye..hehe :-D


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 07:17


Pada 18-02-09 00:37 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 15:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf menyampuk seketika, mak saya paksa saya kawin....



hoho..daeng kena kahwin, ye ye..hehe :-D

ye, teman kena paksa kawin :cry:
Tapi teman kata teman nak belajo dulu, duit pun tak berapa selese nak sunting anak dare orang. ehehehe


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 09:05


daeng kena paksa kahwin ke? alahai ciannyer.... mesti daeng belum 'aisya' lagi agaknya... en eye kita dah senyap saja daeng, dah jumpa 'aisya' dia agaknya.. hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-02-09 09:21


perkahwinan bukan suatu yang mudah, kena ada persahaman dan persetujuan ke2-2 pihak, tak boleh dipaksa takut nanti akan timbul konflik. kalau si gadis tu nak belajar biarkan, bagi dia masa. mungkin dia nak tunaikan tnggung jawab terhadap ibubapanya dulu sebelum bkahwin. cuba berbincang. tak ada masalah ygn tak ada pnyelesaian.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 10:13


Pada 12-02-09 09:06 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

saja saja...santai2.. he he he he...
bro, bincang lek lok ek... tunang awak mudo lagi... layankan saja.,. xrugi kita sabar dan mengalah dulu...perempuan ni jangan di pakso2... hehe...


betul..betul..betul..
dalam perkara ni kena sabar... tak rugi kalau mengalah... lagipun saudara masih muda kan... sampai masa kamu akan bersatu juga... yang penting saling memahami serta percaya antara 1 sama lain k....


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 13:43


Assalamualaikum
..maaf kalau lari topik sikit..
tapi masalah saya pun hampir sama dengan saudara milanfman..
saya belajar di sebuah IPGM yang mana pelajar tidak dibenarkan kahwin dalam tempoh pengajian 5 tahun setengah..
saya ada 3 tahun lagi untuk menamatkan pengajian..
saya sudah mempunyai tunang yang kini menuntut di uia..kami sudah bertunang hampir setahun..
dan perancangan untuk berkahwin tu dah ada..
masalahnya sekarang, saya agak takut untuk meneruskan perhubungan jarak jauh dan bertunang lama2..
ada sesiapa tak yang boleh bagi cadangan dan pandangan?
terima kasih..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:50


..kalau dah sampai seru silalah kawin,jangan tunggu lama2,zaman lah memang banyak yang cela...memang ramai yang sokong awak kawin selepas tunang habis belajar...esok dah kawin nak belajar pun ada saja hallllnyaaaa....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 25-04-10 18:44


Pada 11-02-09 09:56 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Di sini saya ingin menyuarakan masalah yang saya hadapi. critanya begini, saya sudah bertunang dan memang berniat untuk berkahwin scpt yang mungkin..tunang saya ni masih lagi belajar...
sebelum bertunang, tunang saya berjanji untuk berkahwin dengan saya walaupun dia masih belajar...
tapi sekarang ni dia telah mengubah fikirannya untuk berkahwin selepas dia tamatkan pengajiannya lebih anda 3 tahun lagi...
katanya dia takut mengandung ketika sedang belajar...

apa yang boleh saya lakukan untuk mengubah fkirannya? untuk pengetahuan sahabat ukhwah, saya adalah seorang engineer dan saya rasa insyaAllah saya tidak mmpunyai masalah untuk menanggung isteri saya nanti..

sahabat-sahabat ukhwah sekalian, bantulah saya mengatasi masalah ini..apa yang boleh saya buat untuk meyakinkan tunang saya???


assalamualaikum...
nampaknya tunang saudara tu seperti saya. saya memang tak bersedia untuk berkahwin masa belajar. saya masih ada 3 tahun lagi penagjian. banyak tanggungjawab yang perlu difikirkan. sebab perkahwinan ni bukan boleh buat main-main. kalau kita tak bersedia lebih baik tak payah kawin. nanti macam-macam masalah timbul. mungkin tunang saudara tu berfikiran seperti saya. saya rasa awak patut berbincang dengan dia elok-elok dan cuba faham dan selami hati dia. memang dr segi pekerjaan awak da boleh tanggung dia. tapi takkan lah dia nak berhenti belajar disebabkan perkahwinan ni. mungkin dia juga ada wawasan hidup dia sendiri. untuk mencapai apa yang dia inginkan.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

eda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.04.2004
Ahli No: 8563
Posting: 107
Dari: Di Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-10 14:13


Assalamualaikum

Bagi saya alasan untuk takut mengandung ketika belajar adalah alasan yang tidak dapat diterima. Zaman kini banyak cara boleh buat untuk merancang famili.. Secara logik agak pelik setelah bertunang baru berubah fikiran untuk tunda nikah. Bertunang bermakna kita telah melangkah selangkah kaki ke alam pernikahan. Memang tidak digalakkan bertunang pada jangka masa ya lama. Sebab itu kita kena kompemkn tarikh nikah sms majlis pertunang supaya perkara begini tidak berlaku. Itu adalah cara yang sebenar bagi mereka yang benar-benar dah bersedia untuk berumah tangga. Mungkin ada sebab yang lain yang tunang atau pihak tunang awak risaukan. Cuba berbincang dengan lebih serius dan terbuka dengan tunang dan pihak keluarga ant dua pihak. Moga dapat jalan penyelesaian yang lebih mantap dan yakin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For edaProfil   Hantar PM kepada eda   Pergi ke eda's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-10 22:35


Pada 11-02-09 09:56 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Di sini saya ingin menyuarakan masalah yang saya hadapi. critanya begini, saya sudah bertunang dan memang berniat untuk berkahwin scpt yang mungkin..tunang saya ni masih lagi belajar...
sebelum bertunang, tunang saya berjanji untuk berkahwin dengan saya walaupun dia masih belajar...
tapi sekarang ni dia telah mengubah fikirannya untuk berkahwin selepas dia tamatkan pengajiannya lebih anda 3 tahun lagi...
katanya dia takut mengandung ketika sedang belajar...

apa yang boleh saya lakukan untuk mengubah fkirannya? untuk pengetahuan sahabat ukhwah, saya adalah seorang engineer dan saya rasa insyaAllah saya tidak mmpunyai masalah untuk menanggung isteri saya nanti..

sahabat-sahabat ukhwah sekalian, bantulah saya mengatasi masalah ini..apa yang boleh saya buat untuk meyakinkan tunang saya???


assalammualaikum saudara.... saya hanya nak advise saja... Saudara ada mention ENGINEER... bagi pendapat saya as woman, bukan masalah mampu tanggung atau tidak... kalau diikutkan bukan sahaja ENGINEER mampu tanggung anak isteri... malah PETANI yang gaji bawah rm 600 pun mampu tanggung anak 6-8 orang....

saya ambil contoh rakan serumah saya.... dia telah berkahwin pada sem akhir iaitu penentu arah tuju dah penentu CGPA... tetapi dia terpaksa mengambil keputusan untuk extend hingga melahirkan anak....

sebagai contoh saudara saya.... dia telah berkahwin dan mempunyai seorang anak... tetapi terpaksa meninggalkan anak dikampung buat sementara waktu kerana tempat belajar jauh....

wanita ni kalau pregnant... emosi nya terganggu sikit... kalau wanita pregnant terlalu stress atau penat akan menyebabkan keguguran...

jalan penyelesaian if saudara nak juga mengahwihni wanita tersebut sewaktu dia masih belajar... pada cadangan saya, PERANCANGAN KELUARGA kena ada atau tunggu saja lah dia habis belajar......


-----------------
http://biarbetulblog.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

hidayattullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.12.2009
Ahli No: 38772
Posting: 33

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 18:36


Assalamu'alaikum wbt....

kahwin...dr beberapa situasi yaitu wajib, sunat, harus dan haram...
Baik pertimbangkan pro,kontra, keperluan dan kehendak....
Kedua-duanya ada sebab2 tertentu... Mungkin perlu adakan perbincangan secara terbuka...ajak sekali mak ayah...banyak buah fikiran akan dilontarkan...insyaAllah akan ketemu jalan penyelesaian.

nak jadi isteri kena fikrkan yang terbaik untuk suami...mungkin belum bersedia nak uruskan banyak perkara dalam satu masa....keperluan suami, study,...dan sebagainya. boleh juga, cdgkn kat dia...kahwin dan brtahan spy tak pregnant... menghalalkan hubungan adalah yang terbaik. tapi, matlamat perkahwinan bukan yang satu tu saja...ad banyak matlamat lain lagi.... berbincang lah baek2 ye... Moga Allah permudahkan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayattullahProfil   Hantar PM kepada hidayattullah   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 15:24


Pada 11-02-09 09:56 , milanfman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Di sini saya ingin menyuarakan masalah yang saya hadapi. critanya begini, saya sudah bertunang dan memang berniat untuk berkahwin scpt yang mungkin..tunang saya ni masih lagi belajar...
sebelum bertunang, tunang saya berjanji untuk berkahwin dengan saya walaupun dia masih belajar...
tapi sekarang ni dia telah mengubah fikirannya untuk berkahwin selepas dia tamatkan pengajiannya lebih anda 3 tahun lagi...
katanya dia takut mengandung ketika sedang belajar...

apa yang boleh saya lakukan untuk mengubah fkirannya? untuk pengetahuan sahabat ukhwah, saya adalah seorang engineer dan saya rasa insyaAllah saya tidak mmpunyai masalah untuk menanggung isteri saya nanti..

sahabat-sahabat ukhwah sekalian, bantulah saya mengatasi masalah ini..apa yang boleh saya buat untuk meyakinkan tunang saya???



sekarang macam mana???dah kawin ke belum??? :-?


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 18:00


Apa alasan tunang kamu? Apakah alasan kamu lebih kukuh dari alasan tunang kamu. berapa berat mata memandang barat lagi perut mengusung. Mungkin tanggungjawab kamu sebagai engineer tidak seberat tanggungjawab dia kelak sebagai seorang isteri seterusnya ibu kepada anak-anak kamu. Mungkin.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

permata_keluarga88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2010
Ahli No: 39992
Posting: 31

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 19:30


salam....

saya pun nak bagi pendapat jugak lah...

bagi saya lah...cuba lah bawa berbincang balik....
tunang lama-lama pun tak elok jugak..huhuuhuh
kalau susah sangat biar mak dengan ayah masuk campur jugak....huuhhuhu

tapi jangan lah bagi tunang tu berhenti belajar....
kan ilmu tu penting....
sory kalau ada yang terasa...
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For permata_keluarga88Profil   Hantar PM kepada permata_keluarga88   Quote dan BalasQuote

syarahar
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15845
Posting: 3
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-10 09:37


salam.....
mencelah sedikit..jangan sampai tunang berhenti blja...dia pun nak jaminan masa depan....mf sekadar mencelah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syaraharProfil   Hantar PM kepada syarahar   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-06-10 11:23


Pada 26-06-10 18:00 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Apa alasan tunang kamu? Apakah alasan kamu lebih kukuh dari alasan tunang kamu. berapa berat mata memandang barat lagi perut mengusung. Mungkin tanggungjawab kamu sebagai engineer tidak seberat tanggungjawab dia kelak sebagai seorang isteri seterusnya ibu kepada anak-anak kamu. Mungkin.


..dan juga tugas sebagai pelajar..3 sekaligus..
setuju!!


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-06-10 11:24


Pada 27-06-10 09:37 , syarahar posting:

!!! QUOTE !!!

salam.....
mencelah sedikit..jangan sampai tunang berhenti blja...dia pun nak jaminan masa depan....mf sekadar mencelah.....



kalau saya di tempat tunang dia pun saya tak akan berhenti belajar... :jangan: :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-10 18:34


nak kawin... (itu tajuk tread) tapi... duit tiada,ilmu tidak cukup, belum bersedia pikul tanggungjawab.. belum juga boleh tanggung diri apalagi pasangan.... ~~~~

Semuanya boleh berlaku juga atas izin dan kehendaknya. Tiada siapa mampu menghalang perancanganNya. kalau jadi, Alhamdulillah..jika tiada berserah sahajalah kerana DIA Lebih Mengetahui.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ct_umairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31316
Posting: 24

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 10:00


salam...
janganlah putus tunang semata-mata dia tak hendak kawin lagi...biarlah dia belajar...berdoalah...kan ada doa jodoh tu...baca selalu...selebihnya serah pada ALLAH...awak kan kerja pun bagus...apa nak risau...kalau ditakdirkan akan datang tak ada jodoh dengan dia pun tak apa...sekurang2nya pernah mencuba untuk kekal dengan situnang tu...lagipun perempuan kan ramai sekarang...jaanji diri ada pakej...perempuan baik untuk lelaki yang baik...persiapkan diri kearah itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ct_umairahProfil   Hantar PM kepada ct_umairah   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 11:30


Cadangan saya. Jika anda benar-benar ingin meneruskan hasrat untuk berkahwin ketika isteri anda masih belum menamatkan pengajian.
1.Sediakan pembantu rumah yang akan membantu menguruskan rumah.
2. Sediakan kenderaan untuk kemudahan isteri anda.
3. Sediakan tempat tinggal yang baik dan berhampiran tempat pengajiannya.
Jika ini masih belum anda mampu, jawatan anda tidak memberi anda apa-apa makna. SELAMAT PENGANTIN BARU!

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ct_umairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31316
Posting: 24

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 11:48


betul-betul SOKONG FAQIR _IMARA....jadi BERBALOI kalau TUNANG BERHENTI BELAJAR...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ct_umairahProfil   Hantar PM kepada ct_umairah   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 16:42


saya ada kawan sekolah, yang berkahwin sebaik lepas SPM.. umur 17 tahun masa tu.. alhamdulillah, dah 11 tahun usia perkahwinan mereka, dikurniakan 3 cahaya mata yang berselang 3 tahun..

walaupun berkahwin selepas kertas terakhir SPM, tapi suami dia tak halang dia sambung belajar. bahkan, sekarang dia dah pun dapat degree. sebagai bakal suami, bincangla baik-baik dengan bakal isteri. Kalau saya pun, saya tak sukalah tunang saya suruh saya berhenti belajar.. kawin, satu hal.. bajar satu hal.. Kalau boleh bagilah ruang pada isteri teruskan pelajaran walaupun selepas nikah. gunalah kaedah perancang sebaiknya..

janganlah bertunang lama-lama. mudahkan pernikahan. moga selamat dunia dan akhirat. amin..

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-10 12:01


nak kawin, kawin saja.. tak payah tapi2..:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

miss_iena
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2010
Ahli No: 40361
Posting: 4
Dari: Malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-10 09:49


Salam semua....
erm..saya ini baru lagi join dalam forum ini...tapi just nak bagi pendapat saja eh...
as a women, if saya di tempt tung saudara milan itu kan maybe saya pun akan buat keputusan yang semua iaitu tunggu habis belajar baru kwen...
nak tau tak sebab apa ? ni saya listkn eh...
1) Xbersedia dari segi rohani jasmani dan also tanggungjawab
2) Terlalu banyak benda yang perlu difikirkn (mungkin)
3) besenya umoq 21 ni muda lagi dan bak kata org muda sekarang..'tak puas nak enjoy lagi'..
4) Perasaan takut sebab maybe tak dapat jalankan tanggungjawab dengan betul..
5) tak reti nak bahagikan masa...
6) dan also fikiran yang agak -ve dengan perkara2 yang berlaku zamn sekarang ini..

so...saya suggestla kan..jangn pkse2 dia sebaliknya cuba cakap elok-elok dan nyatakan pde dia kebaikkn if kwen di usia awal..sebab org perempuan ini..if saudara paksa-paksa gerenti dia akan cop saudara mengongkng dia before jadi isteri kang da jadi isteri gerenti lagi teruk..

ppepun..byknye solat hajat dan also solat istikharah supaya dapat petunjuk...ok?semoga berjye ye..


-----------------
dOn't settLe 4 the oNe yOu Can LiVe wiTh...wAit 4 tHe onE yOu Can't Live WithOut


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_ienaProfil   Hantar PM kepada miss_iena   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 08-10-10 22:42


pejam celik tup tup sudah hampir 2 tahun masalah saudara milanfman kita ni. Entah2 lama dah kahwin. Entah dah ada cahaya mata.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ayattulhussna
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2010
Ahli No: 40353
Posting: 20
Dari: bumi ALLAH

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-10-10 09:58


Pada 08-10-10 22:42 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

pejam celik tup tup sudah hampir 2 tahun masalah saudara milanfman kita ni. Entah2 lama dah kahwin. Entah dah ada cahaya mata.


betul 2.... :-) ....sebab lama bbno dah....semoga bhgia buat milanfman ya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayattulhussnaProfil   Hantar PM kepada ayattulhussna   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.244908 saat. Lajunya....