Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 18 hari yang lalu
izdham: 28 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 37 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ramai sahabat yang mula


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ramai sahabat yang mula

Please Mendaftar To Post


Oleh ramai sahabat yang mula

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 11-02-09 07:15


Assalamualaikum..

buat ikhwah dan akhawat di sini..dah lama rasanya ana tak posting apa-apa..ceritanya macam ni, ana sedih sangat bila ada di kalangan sahabat ana, yang suatu ketika dulu sangat rapat dengan ana, tapi disebabkan berlainan universiti, maka kami jarang berjmpa. tiba-tiba, semuanya jadi lain. Tudung yang dipakai selama ni terbang entah ke mana. Hidung pun mula bertindik. Ana sedih yang teramat apabila teringat kembali background sekolah kami, sekolah agama berasrama penuh yang amat dikagumi. tapi ana cuba berhusnu dzon, Allah nak uji sahabat kita dengan ujian iman sebegitu. sahabat-sahabat di sini ada pandangan tak macam mana nak berhadapan dengan golongan seperti ni? dan ana teringin sangat nak tau, apa faktor2 yang menyebabkan mereka boleh berubah sampai begitu sekali. Na'uzubillahi min zalik..=(

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 07:56


Assalamualaikum

Kejutan budaya lah tuuu.... Tekejut sebab semua orang free hair... so dia pun nak macam tu... yang penting hubungan jangan sekali-kali direnggangkan... sahabat macam biasa.... dalam pada tu cuba tanya Kenapa boleh berubah... tanya dengan hikmah yeerrrr....


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-02-09 08:06


Itu baru berlainan universiti. Tunggu bila dah masuk alam perkerjaan pula. Oleh itu perkasa lah diri dan iman untuk mengharungi jalan akhir zaman ini. Mudah-mudahan kita tergolong dalam golongan dan dikasihi ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 11-02-09 09:01


hmm teringat pula dengan mmber seorang ini...dulu time study dia pakai tudung tapi bila start practical habis semua terbang...sekarang ini pula dia dah makin seksi...walau macam mana sekali pun dia tetap seorang kawan yang baik...
Semoga Dia Akan Berubah Kembali...wallahu`alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-09 09:08


Persekitaran tak begitu membantu.kejutan budaya..tapi pokok pangkalnya bermula dari diri sendiri kan..kalau kita mahukan putih,takkan hijau jadinya..kalau kita mahukan hitam takkan putih jadinya..Semoga Allah tidak menarik balik hidayah-Nya dari hati-hati kita dan sentiasa melindungi kita..

Teringat duu-dulu masa saya interview di satu company..majoriti tak bertudung dan kalau bertudung pun bajunya kurang memuaskan..Sudahlah jumlah Melayu kurang dicompany tu...

Saya dok terfikir boleh ke saya join group sebegitu,kalau dapat offer itu mesti canggung lah rasanya..Mujurlah tak dapat.Dalam hati memang kata tak mahu pun,ehehehe...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 10:26


kadang-kadang pakai tudung kerana terpaksa.
masa zaman sek semua pakai tudung. so, yang tak pakai ttu malu.
bila dan masuk u, dah jumpa ramai yang tak bertudung, maka terserlah jati diri yang sebenar. maybe dia tak nampak hakmah pakai tudung.

moga Allah menjaga kita semua...
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-02-09 10:41


Ilmu tanpa Amal ?

Amal tanpa Iman?

Keep trying to give advice each other sincerely..Insyallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-02-09 13:04


assalamualaikum
salam ukhwah..kawan saya sendiri pun jadi kes macam ni juga..
just pakai tudung sebab peraturan..
bila kat luar kampus buka tudung..
nak kata kejutan budaya tak juga..tapi mungkin kerana pengaruh persekitaran..
dengan pertambahan iklan2 di tv, gaya artis timur dan barat..
Wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:10


Pada 11-02-09 10:41 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Ilmu tanpa Amal ?

Amal tanpa Iman?

Keep trying to give advice each other sincerely..Insyallah...


yes right....kita kena doakan juga..sahabat kita tu..usalah difkir..bagaimana mereka boleh jadi macam tu......doa.biasalah maybe baru nak cari identiti sendiri..manalah tau esok2 dia lebih baik dari kita.jangan fikir buruk tentang sahabat kita doakan dia.. :malu:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:17


Doakan sahabat kita itu semoga dia insaf dan sedar akan kesilapannya..... Dan akan berubah kearah yang lebih baik dan diredhai ALLAH :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-02-09 06:31


Salam..

terima kasih atas pandangan semua..waktu ana posting tajuk ni, memang rasa sedih yang teramat sampai rasa nak nangis..sebab teringat zaman ktorang sma2 kat sekolah dulu.alhmdulillah, hari ni rasa sedih tu dah kurang..sebab ana yakin, Allah masih ada untuk jaga sahabat ana ni..semoga Allah memberi semula hidayah padaNya dan membuka pintu hati sahabat ana ni..terima kasih atas doa sahabat-sahabat, sma2 lah kita doakan golongan2 seperti ini agar kembali ke pangkal jalan..jangan lupa juga doakan supaya nikmat iman dan Islam yang kita peroleh hari ni, Allah kekalkan sehingga ke akhir hayat dan dimatikn dalam husnul khotimah..biiznillah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:56


sehelai rambut pun yang dilihat oleh bukan mahram akan dijamah oleh api neraka..bayangkan kalau seluruh rambut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-02-09 10:59


.. susah eek bertudung ni..?? istiqomah untuk bertudung lagi susah .. sampai sekarang wawa failed but .... always tries my best..!

Uhuhk.. jangan lah hina org tak bertudung .. tak semuanya jahat tau.. wawa kenal ramai org yang tak bertudung tapi baik.. :-) tapi ramai juga yang bertudung and baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 13:11


emm tak tau lah sekarang ni..macam-macam perkara pelik timbul..

kawan ana (tapi tak rapat sangat) pun sekarang ni free hair..tapi yang sedih sangat tu, dia ni dulu pelajar aliran agama...terkejut jugak bila kawan-kawan beritahu..
semua berbalik pada iman..kalau iman kita kuat, insyaAllah kat mana pun kita tak akan goyah..bukankah bertudung itu suatu tuntutan dan kewajipan..
istiqomah itu memang payah..

#sekadar mmberi pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 13:13


don judge d book by d its cover....doakan semoga sahabat kita insaf dan sedar akan kesilapannya..sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 13:26


iman saja tak kuat. tapi sahsiah bagus. memang ramai macam ni.
hidup tiade penghayatan rasa bertuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:47


ada banyak sebab dan faktor sebenarnya... saya pun ada kawan macam 2 jugak...

ada yang sebab kejutan budaya...
ada yang sebab ingin rasa tak pakai tudung...

dan macam macam lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:43


salam alaik.

komentar yang bagus, untuk kita sama-sama fikirkan...
renungkan..kaji bagaimana kita sebagai kawan..sahabat.. kakak...adik
juga masyarakat untuk tegur insan yang perlukan teguran.

dengan kata lain...dia..mereka... perlu disUntik + diBius dengan
nasihat...Iman....ADDeen.. :-(

kita lihat 3 situasi yang berbeda..
1 - memang dididik dengan sekolah agama...tak kira SBP.SMKA.
dari form 1-3 au form 1-5 au sambung lagi stpm.stam.
memang dah diterapkan dengan budaya pemakaian berlitup labuh.
tangan kancing.. bila riadah mostly bju kurung+seluar.

tapi... realiti, ada segelintir..bilamana tiba waktu 'outing'
mula tudung yang labuh terbang melayang-layang..
kok pakai lagi..alhamdulillah walupun size berkurangan.
tapi, yang memang asek tak matching saja dengan baju... lgsung tidak dipakai.

salah siapa?? :-? muslimah itu? ustazh? ustaz? warden?
ibu bapa? kawan?

situasi lain
2- sekolah aliran biasa...
yang geng dengan memang tak bertutup...(exclude topi )
tapi, dia pada mulanya bertutup.. bercampur dengan kawan sebgitu..
maka, jadi lah begitu dengan labu-labunye.. :roll:

situasi ke 3
3. sekolah aliran biasa
pada awalan, dia memang tidak bertutup..
tapi, sejak mengenali dan terjebak dengan kawan-kawan yang bertutup..
yang kira baik alim belaka.. :sopan:
lama kelamaan..muslimah itu turut join the team.

tuntasnye... di mana silap insan yang menghadapi situasi di atas?
banyak faktor kena sama-sama fikirkan.

fktor dlmn
keluarga.agama.didikan.

fktor luaran
media massa.kawan.persekitaran..

justeru..apa tugas kita?
sekadar pandang pandang..jeling-jeling? :jangan:

sampaikanlah walau pun sepotong ayat. ;-)
anda mampu mengubahnya hehhee..

wallahu'alam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:43


ups.. oleh kerana terposting 2 kali..
ana edit yang bawah ni.

so, apa tindakan kita sebagai agen masyarakat?
sebagai kawan sebilik? sebagai adik... sebagai kakak..?

bagaimana ye dan bendung...nak battle this problem?? :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-02-09 19:40


ana tertarik dengan komen ukhti simple_shida..ana berpndapat sebagai konklusinya, bi'ah solehah tu sangat-sangat penting..walau macam mana pun latar belakang kita, tapi Kalau baik orang-orang di sekeliling kita, insya-Allah kita akan ter'influence' jugak dengan suasana yang baik tu..slalulah berdampingan dengan orang-orang yang bila mana kita dekat dengannya, kita terasa dekat dengan Allah..wallahua'lam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 20:20


Pada 12-02-09 10:59 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. susah eek bertudung ni..?? istiqomah untuk bertudung lagi susah .. sampai sekarang wawa failed but .... always tries my best..!

Uhuhk.. jangan lah hina org tak bertudung .. tak semuanya jahat tau.. wawa kenal ramai org yang tak bertudung tapi baik.. :-) tapi ramai juga yang bertudung and baik..
kebaikan tu menurut sapa..??baik menurut islam or baik menurut pandangan manusia...??selamat berusaha untuk jadi yang terbaik menurut islam..bukan menurut pandangan mata..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 12-02-09 22:55


ana nak tmpang bertanya, Kenapa tajuk posting ana ni dipendekkan dan lari daripada tajuk asal? admin boleh perjelaskan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 08:41


manusia ini bersifat baharu,maka mereka akan berubah rubah sifat dan shaksiahnya,maka sebagai sahabat kita kenalah memberi nasihat apabila kita sudah berjauhan dengan mereka,kuatkan iman mendepani cabaran yang semakin mencabar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 13-02-09 08:47


Pada 12-02-09 20:20 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-02-09 10:59 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. susah eek bertudung ni..?? istiqomah untuk bertudung lagi susah .. sampai sekarang wawa failed but .... always tries my best..!

Uhuhk.. jangan lah hina org tak bertudung .. tak semuanya jahat tau.. wawa kenal ramai org yang tak bertudung tapi baik.. :-) tapi ramai juga yang bertudung and baik..
kebaikan tu menurut sapa..??baik menurut islam or baik menurut pandangan manusia...??selamat berusaha untuk jadi yang terbaik menurut islam..bukan menurut pandangan mata..



mulya ni .. 'kutilang' sungguh..! hihi :-D

siapa yang tak hendak jadi baik..?? :-) Kita sama-sama baiki diri yaa... :-) Peace my man..!


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127123 saat. Lajunya....