Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 14 hari yang lalu
alongmina: 18 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
kasih_kekasih: 28 hari yang lalu
budakbesar: 35 hari yang lalu
azemi: 39 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Usuluddin atau syariah.....pendapat anda...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Usuluddin atau syariah.....pendapat anda...

Please Mendaftar To Post


Oleh Usuluddin atau syariah.....pendapat anda...

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 15:36


Assalamualaikum...
salam ukhwah kepada tuan puan yang di muliakan Allah taala..
ana harap semua sihat belaka..
ana dalam kemusykilan nak pilih s/ada usuludin atau syariah..

Kalau tuan puan di beri pilihan, yang mana satu pilihan tuan puan..
beri sebab Kenapa pilih yang itu.. dan juga kelebihan usuluddin dan juga syariah..
InsyaAllah ana akan cuba solat istikharah untuk pilihan dari Allah..

harap tuan puan dapat bagi pandangan yang baik...


-----------------
gunakanlah hidup ini ke jalan yang betul supaya mendapat keredhaan dan rahmat dari Allah...
sentiasa mencari ilmu Allah dan beramal dengannya...


Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 15:44


encik akil sambung belajar ke?sambung belajar di mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:20


ana bukan sambung belajar..
tapi nak belajar dalam agama...
tulah ana tengah fikir nak pilih yang mana satu..
ikut hati ana nak pilih usuluddin..
tapi bila ana tanya kawan-kawan ana (ustaz2), mereka kata ambil syariah lah..
sekarang perkembangan di nagara kita, mslsh perundangan, mahkamah banyak melibatkan syariah..
ana nak belajar tentang nak kenal Allah dengan lebih dekat lagi..
bila solat hanya serah pada Allah..
sebab banyak solat yang kita lakukan walaupun sah tapi belum tentu diterima Allah..
sebab kualiti solat kita macam mana..

sama-samalah kita berdoa moga solat kita yang lakukan di terima Allah..
terima kasih sebab bagi pendapat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:55


pilih yang terbaik..syariah pun ada kelebihannya, usuluddin pun ada ..ke2 duanya ilmu Allah s.w.t..
yang penting belajar kerana nak dapatkan ilmu dan kerana Allah..ikut kata hatilah..tapi bagi adik syariah lagi best, sebab mencabar..lagi banyak cabaran lagi banyak mudah dapat ilmu..sebab kita nak tahu...insy..apapun kedua-dua kos itu baik...adik merupakan salahseorang yang ambil kos syariah di ukm..best... :-D


-----------------
intanz'9


Bookmark and Share

  


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:10


ye ke ..Alhamdulillah..
boleh ana tau subjek apa yang belajar dalam bidang syariah ni..
susah tak Kalau kita nak ingat syariah ni..
harap dapat bantu ana.
ana doakan adik berjaya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:10


salam saya ni tak lah pandai dalam bab ni. dulu pernah belajar waktu sek syariah & QS. kedua-duanya best, tapi kalau d beri plihan nak belajar, saya akan pilih syariah. sebab syariah ni bab fiqh, tentang undang-undang, banyak khilaf dan sangat menarik dan mncabar untuk belajar. rasa`yang ada banyak lagi yang kita tak tau. betul juga, negara kita sekarang masih kurang yang arif bab undang-undang ni. banyak msalah yang mlibatkn perundangan.

tapi, saya rasa baik ikut kata hati. pilih yang mana minat. sebab, kalau kita minat, mesti kita akan berusaha & akan buat yang terbaik. pilih yang mana rasa kita boleh buat.
wallahu a`lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:33


KALAU NAK MANTAPKAN AKIDAH TU BOLEH lah ambil USULUDIN...
selepas itu NAK ambil SYARIAH pun tak apa...
SEBAB ANA sekarang NI pun BARU ambil USULUDIN...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:34


YANG PENTING ILMU ASAS TENTANG AGAMA ITU ADA...
MANTAPKAN AKIDAH DULU :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 10-02-09 18:29


ambil yang mn2 pun tak kisah.....
yang penting mempelajari sesuatu ilmu itu kerana Allah Ta'ala bukannya untuk menunjuk-nunjuk........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 23:20


terima kasih buat sahabat yang mulia..
cik azrul sekarang belajar sampai kat mana dah..
susah tak ambil subjek usuluddin..
ana baru nak ambil sijil usuluddin Kalau di izinkan Allah..
dalam usuluddin subjek apa yang di ajar..
mudah-mudahan Allah mudahkan pilihan ana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 23:26


salam ukhwah..
takkan 2, 3 orang saja yang bagi pandangan..
mana yang lain..
jangan malu2..
tak ada bayar apa-apa pun..
masuklah forum ni..
dan bagi pandangan masing-masing..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 08:40


Ana pun belajar Usuluddin dulu baru Syariah.....
Usuluddin bagi memantapkan aqidah dulu....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:18


Pada 10-02-09 15:36 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
salam ukhwah kepada tuan puan yang di muliakan Allah taala..
ana harap semua sihat belaka..
ana dalam kemusykilan nak pilih s/ada usuludin atau syariah..

Kalau tuan puan di beri pilihan, yang mana satu pilihan tuan puan..
beri sebab Kenapa pilih yang itu.. dan juga kelebihan usuluddin dan juga syariah..
InsyaAllah ana akan cuba solat istikharah untuk pilihan dari Allah..

harap tuan puan dapat bagi pandangan yang baik...

masling masing memiliki kelebihan..
usuluddin..
-lebih mudah,
sedangkan syari'ah agak berat lah..tapi orang2 ambil syari'ah ni dibanggakan orang..

selanjutnya terpulang pada yang mempelajarinya..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:43


ye ..
syukran zajilan buat antum semua..
boleh ana tau kelebihan usuluddin..
dan kelebihan syariah..
ana boleh buat kajian sikit..
lepas belajar bidang usuluddin..
apa yang boleh kita bantu dengan ilmu yang kita pelajari ni..
boleh tarbiyah saudara kita atau boleh masuk mana-mana jabatan agama islam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:08


Waalaikumsalam

ana nak ambil contoh di universiti al-azhar..

Ana ambil kuliyah syariah islamiyah..

Semasa belajar syariah, pelajar juga didedahkan tentang pelajaran usuluddin.

Untuk masuk ke dalam universiti Al-Azhar, kena ada kernaih yaitu kad pelajar. So, bila dah boleh masuk, kamu boleh masuk ke mana-mana kulliyah yang kamu mahu.

Setengah kita tidak mahu untuk guna peluang ini. Hanya masuk kulliyah sendiri. Jadi ilmu itu saja yang dapat.

Cuba lepas habis kelas syariah, kamu pergi ke kuliyah Usuluddin atau B.Arab untuk belajar bersama pelajar2 di sana. Tidak ramai yang buat begitu, kebanyakannya lepas kelas habis, berbondong-bondong keluar dan pulang ke rumah.

Kita perlu belajar semua ilmu. Kenapa Al-Azhar bahagikan Kuliyyah Syariah, Usuluddin dan B.Arab tetapi tidak gabungkan sahaja? bahkan bukan di Al-Azhar sahaja, di Universiti tempatan pun sama... jawapnya : kerna pelajar2 tidak mampu untuk belajar semua sekaligus.

Kesimpulannya : ana mahukan ilmu, jadi ana ambil syariah dan bila ada kelapangan ana masuk juga kelas usuluddin untuk belajar.

Wassalam..

http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 10:34


salam...

saya sebenarnya prefer pada syariah..tapi more to takhassus law.. i meant syariah law.. dan lagi baik on the same times kita kuasai jugak civil law..

so that bila ada apa-apa isu yang merentasi ekdua2 keadaan, maka masa ni lah kita dapat gunakannya.. tapi Kalau sekdara belajar syariah yang basa2..maksud saya yang tidak pula mengkhusus kepada law, rasanya sama saja macam course lain..

Kalau islamic finance..hmm.. baik study d fakulti ekonomi or accaountancy..

but actually saya dr usuluddin.. ikutkan memang sangat manrik sebab banyak benda baru kita dapat tau.. lagi-lagi bila menggabungkan falsafah.. maksud saya, dulu saya belajar usuldin falsafah...namun takhassus kepada qidah kerohanian like tasawuf kesufian dan pkajian agama2 lain..

tapi sbebanrnya boleh jadi pening bilamana study falsafah yang pelbagai bentuk idea.. lagi-lagi Kalau masuk bab mantiq..aduhai...berbelit2 ayat nak nyebut.. kiranya mantiq ni bermain bahasa lah.. bukan menguta or putar belit..tapi tu lah salah satu lambang kepada keindahan sesuatu bahasa...erm..

dan kesimpulannya.. anda boleh simpulkan sendiri lah ek... itupun depend on niat untuk apa nak belajar satu-satu perkara tu..mesti ada matlamat kan?? anyway..selamat memeilih kepada anda.. :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:37


kat universiti tempatan ada belajar asing2 ke macam meshal belajar di universiti Al-Azhar..
Kalau ada boleh ana tau kat mana..
Kalau boleh ana nak belajar satu-satu..
Kalau ana ambil usuluddin dulu macam mana..
baru ana ambil syariah..
dalam usuluddin ada subjek b.arab
boleh ana belajar bahasa arab..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:47


Salam,

ana cadangkan kepada enta, anta pilih sahaja kuliyyah mana yang anta nak masuk..sebab sekarang kan habiskan ijazah dahulu.

Jangka panjang anta akan sambung master..ilmu Allah itu luas, tidak perlu keliru. Belajar sedikit2, perlahan-perlahan. insya-Allah, jika Allah berkehendakkan atas seseorang itu kebaikan, Allah akan faqihkannya di dalam agama..

Ana doakan akil78 berjaya dalam bidang yang diceburi, selamat belajar. ;-)

..yang ana tau kat Universiti Malaya, ana pun pernah masuk. Walaupun ana bukan pelajar di sana, dalam kuliyyah tu ana jumpa pula senior ana, dia tutor di situ.. tempat lain ana tidak pasti...


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:54


erm..ana ada satu lagi cadangan..

Di universiti kebangsaan malaysia (UKM) ada pembelajaran berterusan jarak jauh (PBJJ) pada setiap sabtu dan ahad. ok, enta ambil usuluddin, contohnya di UM dan ambil syariah PBJJ di UKM.. ana rasa boleh. Sebab ana pernah minta. Cuma susah sikit rasanya, ana guna STAM. Susah sebab ramai org apply bidang Syariah. Ana minta Syariah dapat B.Arab :-P

Borang dikeluarkan pada bulan 5 atau 6. Tahun ini adalah kali ke-3. anta cuba rujuk/telefon semula pada UKM di Pusat Kembangan Ilmu.

harap maklumat ini dapat membantu.. ;-)


http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:25


ana sebenarnya bukan dari sek agama..
ana nak sambung belajar dalam bidang agama pula..
ana bukan dari budak hafiz atau pelajar aliran agama..
ana mungkin belajar di masjid jamek pekan kajang..
kat situ ada kuliah pengajian..
tapi nak ambil usuluddin atau syariah..
kuliah untuk org awam.. kelas pada hari sabtu dan ahad anjuran bersama um
kelas ni selama 4 sem saja..
apa pendapat anti Kalau ana ambil usuluddin dulu..
sebab ana nak belajar bahasa arab..
sama tak hasilnya Kalau kita dengar kuliah maghrib yang ada belajar kitab usuluddin dengan kelas pengajian usuluddin yang berbayar pada setiap minggu...
pendapat anda macam mana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 23:38


oo..kelas untuk org awam ek.... saya rasa lah kan.. Kalau kelas sebegitu pelajar2 akan d ajar benda-benda yang basic.. namanya saja syariah..tapi more to belajar feqah atau mugkin dikenal dengan pendidikan syarah islam, sama ssepetimana yang budak-budak sekolah agam belajar ambil spm PSI.. kalau kelas usuluddin pun gitu.. dia maybe adaptasi daripada pendidikan al-quran dan aal-suunah PQS.. manakala kaku standard stpm pula, benda tu sama saja, bagi subjek syariah ia berlanjutan daripada PSI masa spm, dan subjek usuluddin lah kesinambungan daripada PQS. bila futhure study kat IPT eg ukm,um,uia,usim,azhar,madinah,jordan dan memana lagi lah, ia akan lebih berpengkhusususan seperti syariah, ada kewangan islam, kehakiman dan undang-undang islam.. Kalau usluddin lah mengkhusus kepada tafsir,hadis,aqidah juga falsafah.. actually ilmu allah ni luas.. so tetapkan matlamat apa yang perlu untuk diri sendiri terutamanya.. untuk bahsa, sebenarnya ia bukan berada dalam aluran usuluddin.. dienye adalah tersendiri.. macam syariah juga usuluddin.. memang didalamnya akan ada serapan penggunaan istilah dan phrase arab yang akan diambil drpada sumebr2 rujukan, namun ia tidak pula menjamin penguasaan bahasa yang baik.. melainkan kepada mereka yang memang ada basic arab.. tapi itulah Kalau nak study bahasa semestinya attend sahaja ke kelas bahasa... berkenaan usuluddin boleh membuatkan kita taqarrub dengan tuhan..erm..its depend on ownself.. takkan lah nak kata pelajar2 usluddin bermaqam tinggi agaknya?? yes, mereka belajar semua perkara dalam ilmu2 tauhid, tapi belajar sekadar d teori.. untuk mengamalkannya, itu terserah pada diri sendiri, bahkan mereka yang tak elajar usluddin pun boleh saja mengamalkan ilmu2 ketauhidan tu...so..jangan salah tafsir pula...anyway..selamat memilih bidang yang dimatlamatkan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

allamiena
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2009
Ahli No: 37165
Posting: 2
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-09 10:05


salam..ana pun tak berapa tau. tapi nasihat ana, erm..belajar usuludin dapat didik hati..penting itu, sebab kebanyakan orang bila dah tau sesuatu ilmu, hati inilah yang paling susah dididik.
syariah pun bagus juga.tapi, ana syorkan akhi ambil usuluddin.memandangkan sakarang sudah akhir zaman, hati hati umat Islam semakin kusut dan keliru..
wallahu a'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For allamienaProfil   Hantar PM kepada allamiena   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 12:38


terima kasih cik allamine sebab bagi pendapat kat ana..
ana nak belajar tentang akidah dan hati kita yang ikhlas..

ada masa mungkin ana akan ambil syariah...
cik syermarly,.. ini ada subjek yang akan ana belajar nanti..

Semester 1
Asas Aqidah
Pengajian Tafsir
Pengajian Hadith
Sirah Rasulullah
Bahasa Arab
Semester 2
Pemikiran Islam
Akhlak Islam
Asas Dakwah
Seni Islam
Bahasa Arab
Semester 3
Tasawuf
Perbandingan Agama
Adab Ikhtilaf
Falsafah Islam
Bahasa Arab

macam mana subjek ni.. ok ke..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 14-02-09 19:08


Pada 14-02-09 12:38 , akil78 posting:

!!! QUOTE !!!



ada masa mungkin ana akan ambil syariah...
cik syermarly,.. ini ada subjek yang akan ana belajar nanti..

Semester 1
Asas Aqidah
Pengajian Tafsir
Pengajian Hadith
Sirah Rasulullah
Bahasa Arab
Semester 2
Pemikiran Islam
Akhlak Islam
Asas Dakwah
Seni Islam
Bahasa Arab
Semester 3
Tasawuf
Perbandingan Agama
Adab Ikhtilaf
Falsafah Islam
Bahasa Arab

macam mana subjek ni.. ok ke..



maaf, saya bukan cik.

oo..terpulang lah nak ambil apa..bukankah saya katakan depend on niat dan matlamat untuk apa nak stuy sumthing tu.. ilmu tetap ilmu tapi tengok lah mana yang more aula untuk diri terutamanya..

berkenaan subjek2 tu.. memang itu adalah parts of banyak-banyak subjek yang pelajar2 usul belajar.. ia memang berkisar pada hal ehwal ketauhidan eg ketuhanan, kerohanian serta keaqidahan. sumtimes ada juga d sesetengah kuliah (universiti or kolej) yang menerapkan pengajaran falsafah, tafsir/hadis atau juga perbandingan agama.

apapun, sebagai org awam atau nak mula berjinak2 dengan ilmu2 ketuhanan ni, rasanya senarai yang ada tu sudah memadai..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 12:35


Alhamdulillah salam ukhwah..
ada sesiapa lagi yang boleh bagui pandangan..
mungkin ada yang pernah belajar syariah atau usuluddin boleh kongsi pengalaman..
ana nak belajar ilmu dekatkan diri pada Allah, tasawwuf..
tapi undang-undang syariah pun kena tau jugak..
zaman sekarang dah kucar kacir..
ana harap ALlah bagi petunjuk pada ana

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137638 saat. Lajunya....