Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada yang perlu kita takuti, kecuali ketakutan itu sendiri.
-- Franklin di. Roosevelt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 1 hari, 14 jam, 47 minit yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: jemaah global ikhwan... boleh bagi pendapat dan pandangan


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» jemaah global ikhwan... boleh bagi pendapat dan pandangan

Please Mendaftar To Post


Oleh jemaah global ikhwan... boleh bagi pendapat dan pandangan

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:25


assalamualaikum..

boleh tak anda kawan-kawan kat ukhwah ni..bagi pendapat tentang global ikhwan?.. dulunya ia juga adalah rentetan dr rufaqa..
saya perlu tahu... ia melibatkan hidup dan masa depan saya


-----------------
puteri_adam


Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:31


setahu saya..global ikhwan ni..asal dr arqam
tapi ia telah dibubarkan..maybe..global ikhwan ni..telah banyak diperbaiki..
tapi..bagi pendapat anda...berdasar pengetahuan atau sumber maklumat yang betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 15:48


nampaknya...tak ada siapa yang dapat bagi saya info..
saya hanya ingin tahu tentang nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 08:38


Di sini ada maklumat mengenai ikhwan global

http://ikhwantoday.com/index.php

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:29


Assalamualaikum..
salam ukhwah pada cik yina..
ana tak berapa pasti jemaah ikhwan global ni macam mana..
ana belum tengok secara ditir..
Kalau jemaah ni ikut panduan All-Quran dan Sunnanh Nabi, bolehlah ikut...
sebaik-baiknya anti tanya ustaz/ustazah..
mungkin anti tahu lebih ditir..
yang petang kita kena ikut panduan AL-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:49


antara hidup dan mati..uishh..macam bahaya juga...

pada saya lah..sepertimana encik akil78 dan anak pejuang..Kalau betul sesuatu jemaah tu follow alQ dan alS..maka tak ada salahnya kita bersama2 dengan mereka..

berkenaan mereka ni ex-rufaqa aka al-qrqam..so apa masalahnya? nlaila dengan hati dan nurani anda... jika anda meyakini ianya benar-benar d jalan yang benar, maka jangan pedulikan kata-kata org lain yang sebebanrnye mmberi pandangan dengan emosi mereka... k.. selamat memilih antara haq dan batill..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 20:01


Pada 10-02-09 14:25 , yina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

boleh tak anda kawan-kawan kat ukhwah ni..bagi pendapat tentang global ikhwan?.. dulunya ia juga adalah rentetan dr rufaqa..
saya perlu tahu... ia melibatkan hidup dan masa depan saya

tolong jelaskan sikit tentang global ikhwan ni..saya tak tahu..yang saya tau ikhwanul muslimin..
buku apa sebagai panduan mereka...siapa yang jadi pemimpin or teladan mereka selain rasul/setelah rasul..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 08:48


Pada 12-02-09 20:01 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-09 14:25 , yina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

boleh tak anda kawan-kawan kat ukhwah ni..bagi pendapat tentang global ikhwan?.. dulunya ia juga adalah rentetan dr rufaqa..
saya perlu tahu... ia melibatkan hidup dan masa depan saya

tolong jelaskan sikit tentang global ikhwan ni..saya tak tahu..yang saya tau ikhwanul muslimin..
buku apa sebagai panduan mereka...siapa yang jadi pemimpin or teladan mereka selain rasul/setelah rasul..




just type 'global ikhwan' d ejen carian.. more easier than others cerita sendiri.. lepas itu nilai lah sendiri...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 00:00


asaslamualaikum.
erm, pokok pangkalnya, saudari kena lihat pemimpinnya ,pengasas kepada kumpulan ini. jika Abuya, saya cadagkan agar jauhilah. takut terjebak dengan pemikiran yang agak menyesatkan.

Akan tetapi dari segi ekonominya, beliau bagus..

jadi,ambillah ilmu itu jika perlu. tetapi jika dakwahnya.. selidiklah sebaiknya.dan tanyalah pendapat ustaz di sekeliling awak.

dan Kenapa kata ia melibtkan masa depan?
mungkin ada cerita yang boleh dikongsi bersama.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 18:22


Pada 16-02-09 00:00 , hyekal posting:

!!! QUOTE !!!

...

Akan tetapi dari segi ekonominya, beliau bagus..

jadi,ambillah ilmu itu jika perlu. tetapi jika dakwahnya.. selidiklah sebaiknya.dan tanyalah pendapat ustaz di sekeliling awak.



Wallahua'lam.


dakwah..? sepemerhatian saya, beliau da gunakan pelbagai metod dakwah bagi membangunkan diri dalam mengaplikasikan phrase 'islam is the way of life'..

dakwah bil lisaan, bil haal, bil iqtisodiah, bil amaliah, dan segala2 bil lah.. maybe bil siasiyah tak lagi agaknya.. pasal ia bukan jemaah politik..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 18:39


erm,sepemerhtian saya pulak..
ia memang begitu..

cuma yang saya kliru adalah beberapa pkara seperti brkhwin hanya sesama golongn mereka.. perihal bani tmim dan banyak lagi.

tapi asas da'wah itu saya belum almi sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 18:58


rasanya, tak perlu presoalkan hal ehwal kawin..ia satu strategi bagi mengkuhkan ikatan antara mereka.. lagipula mereka sudah saling memahami tugas dan peranan mereka dalam organisasi mereka.. alah, macam kerabat raja nak kekalkan daulat mereka serat golongan syed syarifah nak kekalkan darah nabi jugak lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 19:36


strategi mengukuhkan ikatan?
golongan syed hanya untuk syrifah untuk kekalkn darah nabi?

ini bukan benda yang patut ada dalam islam kan?

apa kemuliaan yang ada pada mereka sehingga perlu dijaga hubungan darah itu?

syed hamid albar? hehe.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-02-09 11:17


saya setuju dengan anda..darah dan keturunan tidak menjamin kemuliaan...
tapi memang sesuatu yang sebaiknya untuk menyayangi keluarga nabi..(keluarga nabi adalah orang2 yang beriman..)baca kisah nabi nuh ketika berdo'a untuk anaknya...nabi ibrahim ketika berdo'a untuk ayahnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 11:33


Asalkan ia berpandukan Al-quran dan Sunnah... bagi saya yang lemah ini, tiada masalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 18:05


Pada 24-02-09 11:17 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju dengan anda..darah dan keturunan tidak menjamin kemuliaan...
tapi memang sesuatu yang sebaiknya untuk menyayangi keluarga nabi..(keluarga nabi adalah orang2 yang beriman..)baca kisah nabi nuh ketika berdo'a untuk anaknya...nabi ibrahim ketika berdo'a untuk ayahnya..


Pendapat akhi mulya terhadap keluarga sendiri?
Apakah yang perlu didahulukan antara cinta yang membawa kita mendekati nafsu atau tanggungjawab yang sedia menanti?Apakah amaln terbaik untuk kita amalkan???perlukah kita mencintai keluarga yang lain dengan berlebih2an?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Dr_Iman4u
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 37232
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 18:09


Adakah kita tidak perlu mementingkan keluarga sendiri dan mencintai keluarga nabi?apa maksudnya?sekadar bertanya..........jangan ada salah faham di sini......

Apakah dengan mencintai keluarga nabi bermakna kita juga perlu mengikut sunnah2 nabi dalam pembentukan keluarga 'sakinah dan mawaddah'?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Dr_Iman4uProfil   Hantar PM kepada Dr_Iman4u   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:03


bukan bermakna kita mengabaikan keluarga jika kita mencintai keluarga nabi kan...??ini satu tabung amal kita..tanpa berbuat,hanya perasaan..,tapi dapat pahala..mencintai nabi..menghormati keluarga...
tapi ygberiman saja ye..yang kafir xtermasuk keluarga nabi..walau pun dinamanya ada.."wan,tengku,said,syarifah,syarif..dll.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 11:07


Pada 26-02-09 18:05 , Dr_Iman4u posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 11:17 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju dengan anda..darah dan keturunan tidak menjamin kemuliaan...
tapi memang sesuatu yang sebaiknya untuk menyayangi keluarga nabi..(keluarga nabi adalah orang2 yang beriman..)baca kisah nabi nuh ketika berdo'a untuk anaknya...nabi ibrahim ketika berdo'a untuk ayahnya..


Pendapat akhi mulya terhadap keluarga sendiri?
Apakah yang perlu didahulukan antara cinta yang membawa kita mendekati nafsu atau tanggungjawab yang sedia menanti?Apakah amaln terbaik untuk kita amalkan???perlukah kita mencintai keluarga yang lain dengan berlebih2an?
cuba baca kisah nuh...keluarag kita tu adalah yang orang2 yang beriman..kita sangat perlu mendahulukan mereka,tanpa membuang keluarga yang lain..ingat kisah nabi nuh..??istri nabi nuh..??istri nabi ayub..??istri2 nabi yang durhaka..??yang durhaka kepada ALLAH tidak termasuk keluarga kan..tapi tetap kena jaga hubungan saling menghormati dan menjaga silaturahim.


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 07:35


mereka yang durhaka kepada Allah tidak termasuk keluarga?

peliknya statement ini.

kalau yang bukan islam baca apa pendapat mereka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 09:22


salam...
ana pun rasa selagi ada golongan yang yang menyeru kita ke arah memartabatkan Allah dan Rasul di tempat yang tertinggi ana rasa tak salah kita menyertainya bahkan menjadi kefarduan atas setiap umat Islam menyokongnya...yang penting kita selidik dan bertanya kepada yang lebih ariff tentang pertubuhan ni..
kalau dah yakin ianya di landasan yang benar...kita pakat join lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 10:04


Pada 27-02-09 11:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!



..istri nabi ayub..??istri2 nabi yang durhaka..??yang durhaka kepada ALLAH tidak termasuk keluarga kan..tapi tetap kena jaga hubungan saling menghormati dan menjaga silaturahim.




bukankah isteri nabi ayub, rahmah, telah insaf bilamana kembali ke pangkuan baginda? malah beliau redha dengan ketetapan sumpah disebat oleh suaminya lantaran kata2nya yang tidak menahan sabar pada ujian yang menimpa dirinya dan suaminya?? lagi satu.. apakah hak kita utuk memutuskan silaturrahim antara ahli keluarga even berlainan aqidah? Kalau betul lah begini memang lah non muslim bpandangan islam memecahbelahkan fmily mereka..
.. :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138723 saat. Lajunya....