Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 30 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: lelaki pandai masak....pandangan anda..


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» lelaki pandai masak....pandangan anda..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh lelaki pandai masak....pandangan anda..

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 10:47


assalamualaikum..
pandangan kalian tentang lelaki pandai masak... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:08


:berfikir: lelaki pandai masak...ehmm ok sangat-sangat lah sekarang ni dah ramai lelaki yang pandai masak.kalau tengok rancangan memasak kat TV pun moslty lelaki yang jadi chef kan...contohnya macam dapur bujang...yang masak lelaki juga..

abang saya pun pandai masak juga..lagi sedap dia masak.... :terliur:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 11:18


Pada 10-02-09 11:08 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

:berfikir: lelaki pandai masak...ehmm ok sangat-sangat lah sekarang ni dah ramai lelaki yang pandai masak.kalau tengok rancangan memasak kat TV pun moslty lelaki yang jadi chef kan...contohnya macam dapur bujang...yang masak lelaki juga..

abang saya pun pandai masak juga..lagi sedap dia masak.... :terliur:



betul-betul..kadang-kadang yang lelaki lagi hebat masak dari kita...masak cepat gila..sedap pun sedap...untungnya dapat suami yang pandai masak...boleh kongsi kepakaran.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:23


lelaki pandai masak? :berfikir:
sebaik-baiknya elok juga lelaki pandai masak..senang nanti..lagi pun sekarang ini dah ramai lelaki pandai masak...ayah saya pun pandai masak juga...tmbah2 dia buat business catering so apa-apa semua dia yang masak..saya just tolong mana yang patut saja... :sopan:
anyway kepada kaum Adam,jangan persiakn kelebihan anda... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-09 12:20


kawan ana lelaki....masakan dia superb...dia punya laksa johor kalah laksa shack....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:35


oh.. saya kalau boleh tak nak lelaki yang pandai masak... errr nanti kena compare, kena bersaing, dan banyak yang dikomennye pulakk!!! tak pun kena kutuk. hehehe.

tapi... syukur saja lah... huhu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 12:40


lelaki pandai masak ni ada kebaikannya juga...macam dalam berumah tangga lah...
kita kan kena saling tolong menolong antara suami isteri...
isteri cuci pakaian,suami memasak....isteri memasak,suami kemas rumah,jaga anak dan sebagainya....
lebih-lebih lagi masa isteri dalam pantang...takkan sampai anak ke 10 pun nak suruh mak mertua masakka ye tak???
lagipun,berkongsi pengalaman atau cara memasak dengan isteri ni boleh rapatkan hubungan keluarga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 14:39


Pada 10-02-09 12:40 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki pandai masak ni ada kebaikannya juga...macam dalam berumah tangga lah...
kita kan kena saling tolong menolong antara suami isteri...
isteri cuci pakaian,suami memasak....isteri memasak,suami kemas rumah,jaga anak dan sebagainya....
lebih-lebih lagi masa isteri dalam pantang...takkan sampai anak ke 10 pun nak suruh mak mertua masakka ye tak???
lagipun,berkongsi pengalaman atau cara memasak dengan isteri ni boleh rapatkan hubungan keluarga....



saya sokong dengan pandangan khalifah...
sokong sesangat...:-D


-----------------
"Usahlah kau merebut kasih,Yang engkau sendiri tidak pasti,Kerana Tiada Kasih Yang Abadi melainkan kasih ILAHI......"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:42


ok saja laki pandai msak..tak rugi pun...tak hilang macho pun...tambah kacak lagi adalah...hik2...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 14:50


Baguslah kalau lelaki pandai masak.... bila dah kawin nanti , senang sikit kerja isteri dia...ringan sikit....dapat juga membantu.....

Beruntung siapa yang dapat suami yang pandai masak ini.... :-)


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 15:00


Assalamualaikum...
salam ukhwah buat sahabat yang setia bersama ukhwah..
ana tak setuju sangat Kalau suami pandai memasak..
ada baiknya dan ada buruknya..
kebaikan boleh tolong isteri dan boleh jadi tukang masak di kedai..
tapi keburukan kena bersaing dengan isteri...
nanti isteri banyak komplein ....apa yang suamai masuk..
satu lagi bila suami dah pandai masuk..nanti isteri tak masak..
sebab suami dah pandai masuk

jadi nak masak boleh sumai kena tau sikit saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:53


Pada 10-02-09 10:47 , nur_kasih511 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
pandangan kalian tentang lelaki pandai masak... :berfikir:


tengok saja tajuk topik ni...teringat kat nur_kasih..sah,dia posting ni...hehe..betul tekaan ku.. :lol:

lelaki pandai memasak??? :berfikir:
bagus apa..senang nanti..bukan saja boleh tolong isteri..kalau duduk bujang pun boleh masak untuk diri sendiri..takkan nak beli saja...pokai lah nanti.. :jangan:

pasal hal suami isteri..compare mengompare ni ada ke???
ayah dan mak ana..kedua-duanya hebat masak..tak pernah pulak compare2..
kalau dah kedua-duanya pandai memasak tu,Alhamdulillah...saling puji memujilah...baru harmoni..anak pun tak kelaparan kalau salah seorang ada kat rumah...

dulu kerja kat restoran..banyak belajar hal masak memasak ni..sampai sekarang masih menuntut..senang zaujah nanti... :-P


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:01


Pada 10-02-09 14:50 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Baguslah kalau lelaki pandai masak.... bila dah kawin nanti , senang sikit kerja isteri dia...ringan sikit....dapat juga membantu.....

Beruntung siapa yang dapat suami yang pandai masak ini.... :-)



betul tu jue..cari suami yang pandai masak ye.. :-D


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:19


lelaki pandai masak ok saja. lelaki tu mesti seorang yang rajin. bukan senang lelaki nak turun masak ni. tapi org kata, kalau lelaki msak memang sedap. kalau boleh nanti nak suami yang pandai masak. boleh gilir2 masak nanti. hehehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-09 18:07


Assalamualaikum...bagus lelaki pandai masak..boleh saling bertukar pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 10-02-09 18:21


tak ada salahnyer......sekiranya lelaki pandai masak.......
cuba kita bayangkan kalau kita dah kahwin isteri kita sakit......
kita boleh masak sendiri dan tak payah beli kat luar......
kan jimat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 20:34


lelaki pandai masak...
tak plek lah kalau kita dengar.. ayah adik pandai masak...tambah2 ketika masa mak pantang..sedap juger ayah masak..tapi, kita jarang nampak laki di dapur kerana perempuan ni memang tabiat semulajadi suka masak....cuba kita tengok syef2 kebanyakkan dari kalangan lelaki..dia buat kerja cepat...perempuan lemah lembut..bukan lambat..tapi berhati-hati...:-D :-D

carilah nanti calon suami yang pandai masak..supaya mudah kerja kita nanti....:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-02-09 23:13


assalamualaikum..
saya pun sokong saja kalau lelaki pandai dan minat memasak..
kadang-kadang mereka masak lagi sedap tau..
plak2 bila mereka dah handal kat dapur, senang lah nak suruh pergi pasar eli baraaaang....hehehe..gurau saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 11-02-09 01:06


salam..

dah bagus sangat lah kalau lelaki pandai masak.. suka sangat..
if dapat suami pandai masak.. tu kira bonus lah.. hmm.. nanti boleh lah masak sama-sama.. tukar2 resepi dengan suami, masakan mana yang dia hebat, minta lah dia tolong ajarkan.. kalau time kita sakit or berpantang.. dah tak ada masalah untuk dia.. boleh saja dia masak sendiri.. haaa.. senang hati sikit.. tak payah susah hati pasal makan minum dia.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 01:19


salam...

erm..lelaki pandai masak?best apa...sekurang2'yang dapat bantu isteri dalam uruskan hal rumahtangga..
lagipun macam arwah ayah saya dulu,jarang memasak..tapi selalunya bila da msak, kalah masakan mama..hehe.so,org lelaki yang tak reti nak masuk itu boleh lah try..kot2 terkeluar bakat yang tak berapa nak nampak itu.. ;-)





~rindu waktu itu....


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 09:54


Salam,

lelaki yang pandai memasak ni....satu kelebihan pada dirinya...terdiri dari mereka yang dah biasa duduk sendiri...kalau yang duduk dengan mak, jarang yang rajin ke dapur...contohnya, adik lelaki saya...yang dia tahu hanyalah masak air...

Alhamdulillah..suami saya rajin ke dapur dan pandai masak...kami dan anak-anak akan bantu membantu. Dengan cara ini dapat mengeratkan lagi kasih sayang kami sekeluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 10:58


pandangan tentang lelaki pandai masak?

ini satu kelebihan.. :kelip:
tak mengapa.. teruskan saja..

bagi saya,
cukupla lelaki sekadar tahu memasak..
tak perlu lah pandai sangat..
tak best.. tak best.. 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:04


Pada 13-02-09 10:58 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan tentang lelaki pandai masak?

ini satu kelebihan.. :kelip:
tak mengapa.. teruskan saja..

bagi saya,
cukupla lelaki sekadar tahu memasak..
tak perlu lah pandai sangat..
tak best.. tak best.. 8-)



Kalau teror sangat masak ..nanti kita masak ,tak kena komplain2 pula.. adehh :-P


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:12


Pada 10-02-09 12:40 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki pandai masak ni ada kebaikannya juga...macam dalam berumah tangga lah...
kita kan kena saling tolong menolong antara suami isteri...
isteri cuci pakaian,suami memasak....isteri memasak,suami kemas rumah,jaga anak dan sebagainya....
lebih-lebih lagi masa isteri dalam pantang...takkan sampai anak ke 10 pun nak suruh mak mertua masakka ye tak???
lagipun,berkongsi pengalaman atau cara memasak dengan isteri ni boleh rapatkan hubungan keluarga....


abang khalifah memang pandai masak pun,,bertuah kak mar,,bang bila nak invite makan-makan lagi kat rumah?pekena telur dadar abang buat di hari itu,,layan juga,,ahaks....

tapi Kalau saya da kahwin nanti,,,kalau saya tau tengok tv saja,,biar isteri masak saja boleh tak?kalau dia marah2,saya jawab lah,,tak baik,,jangan derhaka,,saya nak tengok sarjen keroro ni.. :lol: ..

kalau isteri dalam pantang,,boleh makan kat kedaikan bang?kan kan kan? :sopan: :sopan: ..masa bujang ok saja makan kat kedai,ikhikhik,,,

p/s ;berusaha mencontohi ayah,,hebat masak,,dan melayani mak
p/s2;malang lah sapa dapat aku ni nanti..wakakakkaakaka :lucu:
p/s3;bagi muslimat2 uc ni,,kalau nak suami pandai masak,,diri sendiri
     kan hebat masak,,kan Allah tu maha Adil..
p.s box;aku bukan lah seperti yang disangkakan,, 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-09 11:16


beruntung ooo dapat lelaki pandai masak ini.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:49


Pada 13-02-09 11:16 , syift posting:

!!! QUOTE !!!

beruntung ooo dapat lelaki pandai masak ini.... :)


siapala kalangan muslimat kat uc ni pandai masak ek??angkat tangan siapa pandai masak... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:56


Pada 13-02-09 10:58 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

pandangan tentang lelaki pandai masak?

ini satu kelebihan.. :kelip:
tak mengapa.. teruskan saja..

bagi saya,
cukupla lelaki sekadar tahu memasak..
tak perlu lah pandai sangat..
tak best.. tak best.. 8-)



:lol: ye lah kalau mereka pandai sangat masak..,,nanti habis di complaintnye masakan kita kan...tak sudah2 nak mengomen..silap-silap; tak makan pun dah boleh terkeluar ayat komen dia...


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 11:57


Hmm..lelaki pandai memasak?
Ok saja..tak ada masalah pun..kadang-kadang masakan orang lelaki lebih sedap dari masakan perempuan..2 saya akui sebab abang saya pandai masak..saya pun kalah..

Umar_khalil, jangan lah macam 2..kasihan kat isteri awak 2 nanti..ringan2kanlah tulang tolong isteri kat dapur 2, isteri semakin sayang..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-09 15:24


emm...lelaki pandai masak??bagus lah...huhuhu...
tapi jangan terlalu pandai,apa apa pun,perempuan yang perlu masakkan untuk lelaki...perempuan yang patut pakar masak..
lelaki pandai begitu begitu pun dah bagus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

iNsaN_hiLaNg
Warga Rasmi
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35879
Posting: 15
Dari: bumi

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:00


salam..
lelaki pandai masak?? mmm..tak ada yang pelik pun..
bagus lah kan..heee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iNsaN_hiLaNgProfil   Hantar PM kepada iNsaN_hiLaNg   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 14:32


salam...

lelaki pandai masuk bonus untuk org perempuan...
lagi lah kalau suami masuk sedap.. silap-silap; makin naik lah badan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

noorul_02
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2009
Ahli No: 37190
Posting: 8
Dari: utara malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:39


wah3.. bahagialah sesiapa yang dapat laki pandai masak ni.. so, kalau si isteri sakit ke, ap ke yang mnyebabkan dia tak dapat nak masuk untuk suami, boleh lah suami masuk sendiri.. suami yang berdikari.. bukan suami belikari kat kedai mamak tu.. :sopan:


-----------------
Friends Myspace Comments



    


  Member Information For noorul_02Profil   Hantar PM kepada noorul_02   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:42


Pada 16-02-09 14:32 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

lelaki pandai masuk bonus untuk org perempuan...
lagi lah kalau suami masuk sedap.. silap-silap; makin naik lah badan...


pandai masuk? masuk apa? :-o
uhuk silap ni..silap.. :-P

larikk... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:43


ok apa lelaki pandai masak...

mana tahu, dah kawin nanti, boleh bantu isteri memasak.. boleh share resepi kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:47


Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:00


salam

lelaki/suami boleh masak.. tapi jangan sampai terlalu terror sebab nanti bila isteri masak si suami akan komplen lebih-lebih jadi secara tak langsung wife tadi tak bersemangat nak masak... (this is what happens to my brother)... kalau wife yang pandai masak.. suami akan lebih appreciate.. bukan ke suami kerja cari duit.. bak kata Daeng_Jati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:05


anak saudara...

dah ada org rajin masuk, kita tolong-tolong saja lah...
selebihnye tukang makan...
tak apa badan 1 size saja hikhik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:21


Pada 16-02-09 14:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...


uik...sabor ye Daeng....

Bantu-membantu tu kan amalan yang baik dan mulia....

Apa salahnya sekali-sekala, bukan selalu pun.... :-D :-P


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:33


memang lelaki pandai memasak menjadi pilihan hati..
bukankah suami isteri harus saling melengkapi..
heheh :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 17:29


betul betul betul :sopan:
kelebihan disyukuri, kekurangan di redhai :-)
baru lah aman rumahtangga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 16-02-09 21:59


why not kalau sekali sekala suami bantu isteri masak.. tu kan boleh eratkan lagi hubungan suami isteri.. enjoy saja.. think positif.. bukannya beban sangat memasak ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 01:53


SALAM>>>>>>>>>>>

lebih eratkan perhubungan...

Satu pakej yang baik....

PAndai dalam segala hal....

tapi ingat PANDAI MASAK berlainan dengan RAJIN MEMASAK

PANDAI MASAK tapi jarang masuk dapur, perap kepandaian susah jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:35


Pada 16-02-09 14:42 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 14:32 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

lelaki pandai masuk bonus untuk org perempuan...
lagi lah kalau suami masuk sedap.. silap-silap; makin naik lah badan...


pandai masuk? masuk apa? :-o
uhuk silap ni..silap.. :-P

larikk... :-D



:-o :-o :-o :-o bahaya ni... jom lari... :-D :-D :-D
salah taip agaknya...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:43


Pada 16-02-09 14:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...


hai daeng, macam frust saja.. :-D tak baik tau... jangan lah macam tu... tak semua org perempuan ni minta hantaran tinggi tau....


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 12:33


Pada 16-02-09 14:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...
he..he..he..
betul..betul..betul..he..he..he..
hhmm..memasak ni memang suka sangat..kat asrama yang dilarang memasak pun tetap juga nak masak sendiri..he..he..

kebetulan dulu pernah duduk dengan orang yang jual makanan..so,dapatlah tambahan pengalaman tu..alhamdillah..
sapa perempuan dan lelaki kat sini yang hebat masak..??buat pertandingan memasak..he..he..he..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

faezah90
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35513
Posting: 13
Dari: gomeh-->portdickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-02-09 12:38


masa mak sakit dulu ayah yang masak.buat kerja-kerja rumah.banyak kerja-kerja rumah ayah yang handle.bertuah mak dapat suami macam ayah.tapi abang Kenapa tak dapat contohi ayah.harap juga abang pun macam ayah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faezah90Profil   Hantar PM kepada faezah90   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 12:43


Pada 17-02-09 12:38 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

bertuah mak dapat suami macam mak.quote]



macam mana tu ek...hehehe salah taip lah tu....


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 13:08


Pada 17-02-09 12:38 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

masa .tapi abang Kenapa tak dapat contohi ayah.harap juga abang pun macam ayah..



ayah tu dik,,seorang dalam sejuta....

p/s;ni serangan pribadi ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 13:54


Pada 17-02-09 13:08 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-09 12:38 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

masa .tapi abang Kenapa tak dapat contohi ayah.harap juga abang pun macam ayah..



ayah tu dik,,seorang dalam sejuta....

p/s;ni serangan pribadi ni...



mungkin abang faezah tu merantau cari rezeki dan pasangan...
nanti bila abang faezah dah berumah tangga,doa2kan lah abang faezah boleh mencontohi ayah faezah....
betul tak umar khalil?????


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 14:42


Pada 17-02-09 12:38 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

masa mak sakit dulu ayah yang masak.buat kerja-kerja rumah.banyak kerja-kerja rumah ayah yang handle.bertuah mak dapat suami macam ayah.tapi abang Kenapa tak dapat contohi ayah.harap juga abang pun macam ayah..



btuahnya mak adik dapat suami macam itu :kelip: mesti ada petua2 yang mereka amalkan betul tak dik?
apa kata dik minta petua2 mak ayah, boleh kita kongsi sm2 dengan uc yang lain kat topik ni :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:04


Pada 17-02-09 13:54 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-09 13:08 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-02-09 12:38 , faezah90 posting:

!!! QUOTE !!!

masa .tapi abang Kenapa tak dapat contohi ayah.harap juga abang pun macam ayah..



ayah tu dik,,seorang dalam sejuta....

p/s;ni serangan pribadi ni...



mungkin abang faezah tu merantau cari rezeki dan pasangan...
nanti bila abang faezah dah berumah tangga,doa2kan lah abang faezah boleh mencontohi ayah faezah....
betul tak umar khalil?????




alah buruk baik pun,,abang dia seorang juga,,,dah,,ni bukan tempat hal keluarga...huhuhu



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:19


Pada 16-02-09 15:21 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 14:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...


uik...sabor ye Daeng....

Bantu-membantu tu kan amalan yang baik dan mulia....

Apa salahnya sekali-sekala, bukan selalu pun.... :-D :-P


Teman tak dulik, teman tak dulik, teman tak dulik.... :cry:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zinatulhayah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36553
Posting: 7
Dari: South Korea

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:23


bagusnya dan btuahne kalau laki pandai masak ini..macam ayah saya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinatulhayahProfil   Hantar PM kepada zinatulhayah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 17:42


Pada 17-02-09 13:54 , khalifah posting:



mungkin abang faezah tu merantau cari rezeki dan pasangan...
nanti bila abang faezah dah berumah tangga,doa2kan lah abang faezah boleh mencontohi ayah faezah....
betul tak umar khalil?????





saya tak nak komen apa-apa....saya nak ambil jalan selamat,,biarlah saya mendiamkan diri.... :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 17-02-09 23:24


Assalamualaikum,

OK apa lelaki pandai masak, ringan sikit beban isteri.
Yalah zaman sekarang ramai isteri turut bekerja, so sejuk hati isteri bila selepas sama-sama letih balik kerja, suami isteri sama-sama letih di dapur.
Berkat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 09:01


Pada 17-02-09 15:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 15:21 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 14:47 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ini tidak adil.... orang laki dah keluor duet banyak-banyak untuk kawin, yang wanita ni senang-senang nak laki pandai masak. Biorkan wanita masak, lelaki cari rejeki dan duet...

Dah lah hantaran tinggi, ini dah melampau...


uik...sabor ye Daeng....

Bantu-membantu tu kan amalan yang baik dan mulia....

Apa salahnya sekali-sekala, bukan selalu pun.... :-D :-P


Teman tak dulik, teman tak dulik, teman tak dulik.... :cry:



jue, daeng dah nangis... cepat pujuk dia... :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

haidy
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2009
Ahli No: 37227
Posting: 6
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:26


ok lah..nk2 bagi lelaki yang bergelar suami.. banyak kelebihan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For haidyProfil   Hantar PM kepada haidy   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:38


!!! QUOTE !!!

jue, daeng dah nangis... cepat pujuk dia...

alalaa....buccuk...buccuk....jangan nangis ye...nanti jue belikan aiskrim k.....:lol:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-09 15:59


mak syift pun beruntung juga sebab ayah syift teror masak.... :-D semua masakkan ayah sedappp... :terliur:syift rasa mak bertuah dapat suami pandai masak..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 18-02-09 21:40


salam....
memasak bagi seorang lelaki pada masa ini adalah advantage sebenarnya....
macam saya, seorang LELAKI yang sangat suka buat KEK...
infact, cuba lihat betul-betul di kebanyakkan kedai makan yang ada sekarang.... rata-rata orang lelaki yang memasak.....

sokong syift..... ayah saya pun terror bab masak-memask ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 22:02


lelaki pandai memasak adalah satu bonus.
banyak kemudahan dan faedah jika lelaki pandai memasak.
lagi bagus, jika lelaki yang pandai memasak bukan setakat memasak makanan sedap dengan bantuan MonoSodium Glutamate.
kerana ana percaya sekarang ni rata-rata tukang masak menghasilkan makanan yang sedap menggunakan MonoSodium Glutamate dalam masakan mereka.
bagi ana pandai memasak berlaku apabila memasak makanan tanpa menggunakan MonoSodium Glutamate atau sebarang perisa tambahan yang membahayakan kesihatan, mengimbangi gizi yang seimbang serta tidak menggunakan gula dan garam berlebihan.
untuk perkongsian, gula adalah 'racun' kepada badan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-09 10:57


salam...
sedikit info mengenaiMonosodium glutamat (mesej), .......

juga dikenali sebagai atau Vetsin, ialah sejenis garam natrium berasaskan asid glutamik yang dipergunakan sebagai sejenis bahan tambahan makanan dan dipasarkan secara umum sebagai "penambah perisa". Nama-namanya yang lain termasuk:

    * natrium glutamat
    * penambah perisa 621
    * Kod bahan tambahan makan EU: E621
    * Kod HS: 29224220
    * IUPAC: asid 2-aminopentanedioik, juga dikenali sebagai asid 2-aminoglutarik.

mesej ditemui dan dipatenkan pada tahun 1909 oleh Perbadanan Ajinomoto di Jepun. Dalam bentuk tulennya, ia merupakan sejenis serbuk berhablur putih, tetapi apabila dilarut di dalam air (atau air liur), ia berpisah dengan pantas menjadi ion-ion natrium dan glutamat yang bebas. Glutamat ialah anion asid glutamik, sejenis asid amino yang wujud secara semula jadi.

Sifat kimia

Di bawah keadaan-keadaan suhu dan tekanan yang piawai (SATP), mesej secara amnya merupakan sejenis sebatian yang stabil, tetapi tidak serasi dengan agen-agen pengoksida yang kuat. Bagaimanapun, membakar mesej menghasilkan karbon monoksida, karbon dioksida, dan oksida-oksida nitrogen. Terdapat dua jenis isomer enantiomer kiral untuk monosodium glutamat, tetapi hanya L-glumat yang wujud secara semula jadi dipergunakan sebagai penambah perisa.

Umami

mesej merangsangkan reseptor-reseptor yang terletak di tunas rasa, umpamanya reseptor T1R1/T1R3 asid amino atau reseptor-reseptor glutamat yang lain seperti reseptor-reseptor metabotropik (mGluR4 dan mGluR1) yang mencetuskan rasa yang dikenali sebagai umami, salah satu daripada lima rasa asas. Perkataan umami merupakan kata pinjaman daripada bahasa Jepun yang juga dirujuk sebagai "tidak manis" (bahasa Inggeris: savoury) atau "berisi" (bahasa Inggeris: meaty).

Penemuan

Walaupun glumat dan asid-asid amino yang lain wujud secara semula jadi di dalam banyak makanan, rasa yang disebabkan oleh kesemua ini hanya dikenal pasti secara saintifik pada awal abad ke-20. Pada tahun 1907, Kikunae Ikeda, penyelidik Jepun dari Universiti Imperial Tokyo mengenal pasti hablur-hablur perang yang ditinggalkan selepas menyejatkan sejumlah besar sup kombu sebagai asid glutamik. Hablur-hablur ini apabila dirasai, menghasilkan rasa tidak terperi yang dikesani dalam banyak makanan, terutamanya rumpai laut. Profesor Ikeda mengistilahkan rasa ini sebagai rasa "umami." Beliau kemudian mempatenkan suatu kaedah untuk menghasilkan asid glutamik berbentuk hablur secara besar-besaran

Pemerdagangan

Syarikat Ajinomoto (味の素;) dibentuk untuk mengeluarkan dan memasarkan mesej di Jepun pada tahun 1909; nama 'Ajinomoto' membawa pengertian "intipati rasa". Pada tahun 1947, keluaran syarikat ini diperkenalkan ke Amerika Syarikat sebagai Ac'cent flavour enhancer.

mesej komersil moden dihasilkan melalui penapaian kanji, bit gula, tebu, atau molases. Lebih kurang 1.5 juta tan metrik dijual pada tahun 2001, dengan pertumbuhan tahunan sebanyak 4% dijangkakan. mesej digunakan secara komersil sebagai satu penambah perisa. Pada suatu ketika dikaitkan dengan makanan restoran Cina di Amerika Syarikat, ia kini didapati di dalam banyak hasil makanan yang paling umum di Amerika Syarikat, seperti yang berikut:

    * kebanyakan sup tin dalam industri makanan Amerika Syarikat seperti Campbell (kecuali kelainan-kelainan natrium rendah);
    * kebanyakan air rebusan lembu dan ayam dalam industri makanan Amerika Syarikat seperti Swanson (kecuali kelainan-kelainan natrium rendah);
    * kebanyakan produk kentang goreng berperisa dalam industri makanan Amerika Syarikat
    * banyak makanan ringan yang lain;
    * banyak makanan makan malam sejuk beku;
    * hampir semua makanan segera yang berasal dari Amerika Syarikat; dan
    * makanan segera seperti campuran perasa untuk mi segera.

Hanya enantiomer L-glutamat mempunyai sifat penambah perisa. mesej perkilangan mengandungi melebihi 99.6% daripada bentuk L-glutamat yang wujud secara semula jadi, iaitu perkadaran yang lebih tinggi daripada L-glutamat yang didapati dalam ion-ion glutamat bebas di dalam makanan semula jadi. Makanan bertapai seperti kicap, sos stik, dan sos worcestershire mempunyai aras-aras glumat yang setanding dengan makanan-makanan yang ditambahkan mesej. Bagaimanapun, glutamat di dalam keluaran-keluaran baru tersebut mungkin mengandungi 5% atau lebih banyak D-enantiomer.

Sumber-sumber glutamat

Keterdapatan semula jadi

Glutamat pada dirinya merupakan sejenis asid amino yang umum. Ia terdapat di dalam badan manusia secara semula jadi, dan khususnya dalam bentuk terikat di dalam makanan yang mengandungi protein sertai cendawan, rampai laut, tomato, kekeras, kekacang, daging dan kebanyakan keluaran tenusu. Hanya sebahagian kecil glutamat berbentuk "bebas" terdapat di dalam makanan-makanan, dan hanya glutamat bebas dapat mempertingkatkan rasa makanan. Sebahagian daripada rasa tambahan dalam tomato, hasil kacang soya tertapai, ekstrak yis, sesetengah keju pedar, dan hasil-hasil protein hidrolisis (seperti kicap dan pes kacang soya) disebabkan oleh kewujudan ion-ion glutamat yang bebas.

Masakan Asia pada asalnya menggunakan sup rampai laut semula jadi, seperti kelpa, untuk menimbulkan rasa umami dalam sup-supnya. Pengilang-pengilang seperti Ajinomoto mempergunakan jenis-jenis pilihan bakteria Micrococcus glutamicus di dalam rendaman nutrien. Bakteria-bakteria ini dipilih kerana keupayaannya untuk mengumuhkan asid glutamik yang kemudian diasingkan dari rendaman nutrien dan dijadikan garam natriumnya, iaitu monosodium glutamat

Sumber-sumber yang lain

Protein hidrolisis atau hidrolisat protein ialah protein daripada makanan-makanan yang tertentu yang diolah dengan asid atau enzim. Ia mengandungi garam asid amino bebas, seperti glutamat, pada aras-aras 5 - 20%. Protein-protein hidrolisis digunakan dengan cara yang sama dengan mesej di dalam banyak makanan, seperti sayur, sup, dan daging proses tindakblas Jumlah anggaran dalam makanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 11:44


WAHAI SAUDARA SEMUSLIMIN KU,BELAJARLAH MEMASAK DARIPADA IBU ATAU NENEK KITA,KE MANA TERCAMPAKNYA HIDUP KITA..INSYAALLAH...TAKKAN KEBULUR DAN TAKKAN HABIS WANG KITA DI RESTORAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

niklodeon
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2009
Ahli No: 37284
Posting: 4
Dari: New castle

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-09 22:25


hurm, pandai masak erk~

sekarang pun ramai laki pandai masakkan~

kalau kita tengok TV lah contohnya~

ramai laki jadi chef~

chef ismail~

chef wan~

dan banyak ag, tapi~

perempuan chef untuk suami lah kat rumah~

hahahaha~

Bookmark and Share

    


  Member Information For niklodeonProfil   Hantar PM kepada niklodeon   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 00:06


Bagus pandai masak, bila lapar ....kan senang

Tidak payah banyak kedai Mamak atau Siam, jimat belanja.

Kepuasan dan seronok

p/s: Gunakan Garam Bukit gantikan monosodium glatumate atau blender udang kering untuk bagi rasa masin dalam masakan


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 09:36


ada sikit lah keburukan bila lelaki @ suami pandai masak ni...

sang isteri akan jadi mengada2.. mana taknya, sakit sikit saja sang suami dah kata, "haa...hari ni abang masak ye?"
(now i know Kenapa aku tak boleh nak kurus)

tapi kebaikannya banyak..
rasa best betul makan benda sedap2 @ bersih tapi tak payah masak.. hehehe..
rasa diri di manjakan (walaupun lepas tu habis lah tunggang langgang dapur tu)
rasa letih boleh rehat ..
dapat buat kerja-kerja lain yang dah sedia menanti(jahit, kuih raya..tak ke haru kalau minta hasben jahitkan baju kurung?)

*apa benda aku merepek ni daaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 13:07


Pada 10-02-09 10:47 , nur_kasih511 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
pandangan kalian tentang lelaki pandai masak... :berfikir:


bagus..sangat..taklah selalu diet makan maggie hari2.. :-D :-D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 13:28


Pada 07-09-09 13:07 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-02-09 10:47 , nur_kasih511 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
pandangan kalian tentang lelaki pandai masak... :berfikir:


bagus..sangat..taklah selalu diet makan maggie hari2.. :-D :-D



Ini kena beringat juga jika diet bukan dengan maggi tetapi dengan bijirin.

Dalam Maggi ada mesej serta perwarna yang tinggi yang tidak baik untuk kesihatan


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 16:33


tapi hairan dah ada info macam itu...maggie tetap jadi kegemaran..terutamanya d kalangan pelajar..macam saya zaman blejar dulu..time duduk asrama..hehe


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-09 21:43


Pada 19-02-09 11:44 , fizizzuddin posting:

!!! QUOTE !!!

WAHAI SAUDARA SEMUSLIMIN KU,BELAJARLAH MEMASAK DARIPADA IBU ATAU NENEK KITA,KE MANA TERCAMPAKNYA HIDUP KITA..INSYAALLAH...TAKKAN KEBULUR DAN TAKKAN HABIS WANG KITA DI RESTORAN.
ni macam pesanan khidmat masyarakat saja.hihi.

gurau saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 10:31


memang best...sebab ayah pandai masak...lagi sedap dari mak masak...hehe


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 11:12


lelaki kalau pandai masak mak mertua cukup suka,dia boleh masakkan mak mertua dia hingga dia tua... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 08-09-09 13:29


saya pandai masak setelah belajar di http://www.trymasak.my :D


-----------------
Telah ditanya kepada seorang soleh ,apakah yang paling menghairankan kamu?
Dia berkata: "Hati yang telah kenal Allah kemudian dia menderhakai-Nya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 13:30


lelaki pandai masak?

persoalan yang menarik...hehehehe

tapi tidak mengapala...setidak2 nanti masa sediakan makanan boleh sama-sama dengan isteri sediakan...ringan bebanan tanggungjawab si isteri...satu lagi...kalau isteri sedang hamil atau dalam pantang selepas bersalin...tak dela isteri terasa susah nak memasak,nak jaga diri...kan mudah tu...huhuhu

maaf andai pandangan peribadi ini mencuit hati sesiapa....


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 13:47


Pada 08-09-09 13:29 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

saya pandai masak setelah belajar di http://www.trymasak.my :D



sedapla brownies dalam tu.. :terliur:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 16:08


assalamualaikum....
lelaki pandai masak??

masakan dia sedap walaupun simple..
saya suka bila abng dan adik lelaki saya masak..tapi masakan mak saya tak ada bandingan..masakan mak jugak menjadi pilihan no 1 di hati..:smile:


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 16:10


kalau lelaki pandai masak..kelebihannya dapat meringankan beban wanita dan boleh menjadi pengganti bila mak @kakak @ adik perempuan tak ada kat rumah..:smile:


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 17:20


assalamualaikum...
ui...topik yang bagus..tapi bagus sebenarnya boleh memasak ni...ana yang jauh di perantauan ni alhamdulillah boleh lah sikit-sikit..takkan tiap-tiap hari makan kedai...sakit tu..bila memasak..jimat..dan ana jadikan memasak ni satu hobi...tak percaya..?laki-laki di luar sana cuba antum semua masak tiap-tiap hari...dan bila masuk kita kena enjoy..baru lah syok....hehehe..yang penting duit jimat bro...


-----------------
Disela kesakitan yang menghantarku pada nestapa
Ku tersedar….
Hanya DIA yang masih ku punya..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 23:28


http://resepi.mesra.net adalah guru ketika mahu memasak. ye lah sifu besar ada dekat kg. Banyak dah masakan yang dicuba. Yang berjaya itu sikit saja...huhuhu..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-09 23:32


percaya lah memasak boleh mengurangkan stress...kalau tak sedap pun mesti makan habis..siapa lagi nak puji masakan kalau bukan diri sendiri..ahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 23:39


betul hafeezul aku setuju.....dengan kamu. Tambah kalau tie2 terdesak. Memang makan habis walaupun pun xsedap. Yang best nya kawan serumah pun tak komplen kalau masak xsedap. ye lah berani komplen, komplen alamkanya masak sendiri lah..heheh


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 14:36


saya pandai masak nasi goreng dengan spageti

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 20:22


suami tersayang.. mula-mula masak nasik jadi bubur...
tapi sekarang ni... hebat dah mengomen masakan anis..
encik suami tersayang pandai masak sejak anis mabuk teruk pregnant dulu....

bila diingatkan kembali.. huhu memang bersungguh2 dia masak dan cuba pelbagai resepi semata-mata nak anis makan.. almaklumlaa anis memang uwek2 saja kerja..

teringat time nak makan laksa terengganu.. berguru lah encik suami dengan emak anis.. walaupun dia tu org n9... first try laksa ganu boleh bagi 8/10 lah...

lelakipandai masak ni boleh tolong ringan kan tugas isteri....so, lelaki2 sekalian.. belajar lah masak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 21:05


suami pandai masak....bagus,dapat bantu isteri di rumah sekali sekala..kalau terdesak ke...tapi kalau laki tak pandai masak pun tidak ada masalah...


-----------------
Allah akan mengangkat darjat bagi orang2 beriman dan orang2 yang mempunyai ilmu pengetahuan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

hurul_inn
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32879
Posting: 107
Dari: Darul Iman-Darul Naim-Darul Ehsan-Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 21:05


Salam'alaik....

Lelaki pandai masak bagus sebenarnya....
Sekarang pun perkara tu tak asing bagi kita..sebab ramai chef2 terkenal dari kalangan lelaki...

Untung bagi yang dapat suami pandai masak..satu bonus untuk isteri..boleh ringankan beban isteri terutama yang bekerja..
Tambah lagi...tak perlu lah suami makan nasi bungkus sewaktu isteri dalam pantang....tapi apapun..yang penting suami kenala memahami dan boleh bekerjasama serta rajin tolong isteri...give and take lah..baru aman rumahtangga...

Arwah ayah saya pun pandai masak... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurul_innProfil   Hantar PM kepada hurul_inn   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 09:54


lelaki pandai masak...pandangan anda...????

kalau dah masak,jangan lah pandang2 saja....makan saja terus...huhuhuhu


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kasih511
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32942
Posting: 108
Dari: MaRanG, GaNuUu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 10:04


kalau dah masak,jangan lah pandang2 saja....makan saja terus...huhuhuhu



salah tu..baca doa makan dulu...lepas itu baru makan...jangan makan panas2 :sopan:


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kasih511Profil   Hantar PM kepada nur_kasih511   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 10:43


.. secara jujurnya aku memang tak pandai langsung memasak.. dan pendapat aku mengenai lelaki yang pandai memasak.. bagus.. dah banyak pun lelaki2 yang jadi chef2 terkenal sekarang ni.. kalau kat kedai2 awe2 donde kedai Siam rata-rata kebanyakkan jurumasak ialah lelaki.. so apa lagi kakisamun!!! mereka boleh pasti kamu pun boleh :lol:.. (cara-cara untuk aku memotivasikan diriku sendiri agar pandai memasak satu hari nanti) :malu:.. ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 10:44


beruntung lah siapa laki yang pandai mask ni..
tak payah tunggu isteri nak masuk kalau da lapr sangat kan..
hehe


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 10:49


Tidak kira lelaki atau perempuan yang pandai masak.
Rahsia kesedapan masakan itu bergantung kepada perasaan dan mood tukang masak walaupun sehebat mana masakannya...

Hati kena gembira dan jangan stress serta niatkan hajat baik dalam ketika memasak...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 10:56


rasanya kebanyakan laki ni masak kira cincai saja...
perempuan ni pula... tak cukup bahan... hilang mood nak masak...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 11:16


Pada 10-09-09 10:56 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya kebanyakan laki ni masak kira cincai saja...
perempuan ni pula... tak cukup bahan... hilang mood nak masak...



Sebab itu perlukan kreativiti walaupun kekurangan bahan...

Lain yang nak masak, lain yang jadi hehehe


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-09 11:39


Pada 10-09-09 10:56 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya kebanyakan laki ni masak kira cincai saja...
perempuan ni pula... tak cukup bahan... hilang mood nak masak...



rdwira - .. orang rumah kamu memang tak ada mood ek bila bahan tak cukup ye.. elok lah kamu beli rumah dekat tepi Giant,Carefour,Tesco dll.. senang bila tak cukup bahan saja kamu boleh lari2 anak pergi cari bahan agar mood org rumah kamu kembali pulih :lol:.. ahaks.. tak apa "bro".. aku jenis yang memahami.. :kelip:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 10:49


baguslah... jangan cerewet cukup...
senang isteri bila khursus ke.. sakit ke...
ok lah itu... bertuah si isterii saling membantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 11:19


Pada 16-09-09 10:49 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah... jangan cerewet cukup...
senang isteri bila khursus ke.. sakit ke...
ok lah itu... bertuah si isterii saling membantu..


makan jo kek kodai...tak pun kahwin lain,,wakakakak



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-09 12:18


agak-agak lah nak kawin lain...
seorang cukuplah... buat malu sesuku den yola...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-09 08:29


sekarang dah trend lelaki pandai masak... jujur cakap kekadang masakan mereka lagi sedap dari masakan kita org popuan... itulah kelebihan mereka yang Allah ciptakan...


-----------------
iman itu bukan hanya harapan, ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan di buktikan dengan amalan


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-09-09 07:39


untung lah..isteri sibuk2 kat dapur..suami boleh tolong..tak payah maid..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-09-09 12:55


Pada 16-09-09 11:19 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-09 10:49 , ziyah posting:

!!! QUOTE !!!

baguslah... jangan cerewet cukup...
senang isteri bila khursus ke.. sakit ke...
ok lah itu... bertuah si isterii saling membantu..


makan jo kek kodai...tak pun kahwin lain,,wakakakak




kawin lain? elok juga itu boleh tolong masak nanti...
suka suki saja nak kawin lain... :jangan: :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-09 22:49


tak nak bagi suami kawin lain, kena masak sedap2 and makanan yang sihat2. hehehe!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» lelaki pandai masak....pandangan anda..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245394 saat. Lajunya....