Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
alongmina: 15 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
budakbesar: 32 hari yang lalu
azemi: 36 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Bercinta Dengan Suami Orang....


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Bercinta Dengan Suami Orang....

Please Mendaftar To Post


Oleh Bercinta Dengan Suami Orang....

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 08:32


Apa pandangan anda semua tentang perkara ini??
Siapa yang harus disalahkan?? :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

ainanursafiya
Warga Rasmi
Menyertai: 17.11.2008
Ahli No: 35917
Posting: 18
Dari: sh alam

Johor  


posticon Posting pada: 10-02-09 08:56


perkara ni melibatkan 2belah pihak,sekiranya tiada respon dari pihak satu lagi,ia tidak akan berlaku apa-apa..minta dijauhkan kerana ia lebih mendatangkan kemudaratan dari kebaikan..berfikirlah dahulu sebelum melakukan sesuatu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainanursafiyaProfil   Hantar PM kepada ainanursafiya   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 09:01


assalammualaikum

bercinta dengan suami orang? tak salah cuma kurang sesuai... bercinta dengan suami orang akan mendatangkan banyak masalah tak kira lah fizikal atau pun emosi... kalau dapat di elakkan... lagi bagus... tapi jodoh di tangan Allah

p/s: tiada wanita yang sanggup berkongsi kasih dengan wanita lain

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 10:21


Pada 10-02-09 09:01 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

bercinta dengan suami orang? tak salah cuma kurang sesuai... bercinta dengan suami orang akan mendatangkan banyak masalah tak kira lah fizikal atau pun emosi... kalau dapat di elakkan... lagi bagus... tapi jodoh di tangan Allah

p/s: tiada wanita yang sanggup berkongsi kasih dengan wanita lain


setuju dengan bintanghati, tapi kalau da qada dan qadar Tuhan kita kena redha di atas segalanya..mungkin ada hikmah disebalik nya yang kita tidak ketahui...zaman sekarang ini, majoriti pihak ketiga yang akan dipersalahkan jika berlaku percintaan di antara suami dengan org lain.. :berfikir: ...apa pun pilihan ditangan kita, kita tau apa yang kita lakukan...Tuhan takkan menguji hambaNya yang tabah..wassalam..


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:22


... :-) Pernah terlibat masa zaman dulu-dulu .. tapi kuatklan hati untuk lupakan dia .. dan minta dia faham yang hubungan kami ni tak kan ke mana-mana.. mula-mula time ambil tindakan tu, memang nangis berlagu .. but lepas 2 hari .. ok balik .. :-)

... perkara ni terjadi..?? Jujur ... bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi .. That's mean, Wawa pun ada salah dan dia pun ..... Hm, :-)

Wawa pernah tegaskn d sini .. Kbanyakannya suami org ni berduit, tu yang gadis2 suka sangat tu .. tapi yang tak berduit pun org suka juga .. Asalkan dia baik .. kan?
So .. hati-hati dalam bercinta tau ... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 10-02-09 11:26


Pada 10-02-09 11:22 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

... :-) Pernah terlibat masa zaman dulu-dulu .. tapi kuatklan hati untuk lupakan dia .. dan minta dia faham yang hubungan kami ni tak kan ke mana-mana.. mula-mula time ambil tindakan tu, memang nangis berlagu .. but lepas 2 hari .. ok balik .. :-)

... perkara ni terjadi..?? Jujur ... bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi .. That's mean, Wawa pun ada salah dan dia pun ..... Hm, :-)

Wawa pernah tegaskn d sini .. Kbanyakannya suami org ni berduit, tu yang gadis2 suka sangat tu .. tapi yang tak berduit pun org suka juga .. Asalkan dia baik .. kan?
So .. hati-hati dalam bercinta tau ... :-D



betul kata wawa tu,lagipun suami org ni pandai mengayat..maklumla mereka dah berpengalaman..ada saja modal mereka tu..so berhati-hati lah dalam berkawan..jangan sampai terjerat diri sendiri.. :berfikir:


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:46


macam mana pula dengan gadis yang sudah terjerat imannoraina?apa yang harus kita lakukan untuk membantu orang macam ni??

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 08:16


!!! QUOTE !!!

Wawa pernah tegaskn d sini .. Kbanyakannya suami org ni berduit, tu yang gadis2 suka sangat tu .. tapi yang tak berduit pun org suka juga .. Asalkan dia baik .. kan?


Tidak semestinya sebab dia berduit saja, ramai gadis yang suka dengan dia...
kadang-kadang pengalaman hidup dan usia mereka itu memainkan peranan yang penting juga.... maybe lebih bertanggungjawab..... lebih penyayang ....
tak semua mengejar kemewahan semata-mata.... :jangan:

Salah siapa ??? :berfikir:
Bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi..... :-D
Dan suami takkan bertepuk tangan dengan lain jika si isteri tahu memberikan tangannya.... :-D :-D

P/S : apalah yang ana merepek ini.... :lol: :lol:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 08:17


Pada 10-02-09 16:46 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula dengan gadis yang sudah terjerat imannoraina?apa yang harus kita lakukan untuk membantu orang macam ni??



Tengok keadaan dan situasi.... :-)


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 11:42


susah ar..Kenapa nak cari penyakit..bercinta 1 hal..suami org 1 hal..so kedua-dua hal ni memang menyusahkan kehidupan..so cubalah untuk tidak melukai supaya tidak akan dilukai..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 11:43


pokok pangkalnya... sapa suruh bercinta bagai nak rak sebelum kahwin?

hihihiii....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 11:50


dah tau suami orang dok p kacau btpa..xpn dah tau suami org,dok bagi respon btpa..pilihlah yang terbaik..jangan cuba merosakkan ap yang sudah dalam keadaan baik (rumahtangga orang)..apa jadi kl org ggu rumahtangga kita..konpem..mletup..kn2...baik bukan hanya bertempat..tapi juga mest berpada2..;p


-----------------
man jadda wa jada...


Bookmark and Share

  


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:02


Bagaimana pulak jika si isteri yang mengabaikan tanggungjawabnya dan melebihkan kerjayanya??? Lupa menjadi isteri setelah bergelar ibu?? bila tahu suami nak poligami baru nak melatah dan salahkan suami pula....

Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:05


Pada 11-02-09 08:16 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Wawa pernah tegaskn d sini .. Kbanyakannya suami org ni berduit, tu yang gadis2 suka sangat tu .. tapi yang tak berduit pun org suka juga .. Asalkan dia baik .. kan?


Tidak semestinya sebab dia berduit saja, ramai gadis yang suka dengan dia...
kadang-kadang pengalaman hidup dan usia mereka itu memainkan peranan yang penting juga.... maybe lebih bertanggungjawab..... lebih penyayang ....
tak semua mengejar kemewahan semata-mata.... :jangan:



betul tu... :kelip: :bunga:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 13:10


Pada 11-02-09 08:16 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Salah siapa ??? :berfikir:
Bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi..... :-D
Dan suami takkan bertepuk tangan dengan lain jika si isteri tahu memberikan tangannya.... :-D :-D



sambutlah tangan suami jika tak nak wanita lain yang menyambutnya..kebahagiaan adalah hak milik suami isteri.. :sopan:



-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 14:35


hm..entah lah...memang lah semua berlaku tu ada puncenye...secara logik akal tiap perkara yang berlaku hanya diterime manusie dengan alasan...tapi fikir-fikir balik kalau cinta tu bawa ke jinjang pelamin...bukan ke da jodo mereka...just personal opinion k...tak ada kaitan dengan yang hidup mahupun yang meninggal dunia...tak ada pengalaman pun..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 16:24


mmm....susah juga ini...kalau boleh elakkan..tapi kalau dah jodoh apa boleh kita buat..jodoh DIA yang tentukan...Tabahkan Hati...adalah kunci keimanan kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:51


SUAMI YANG SOLEH
Suami yang soleh sangat bertanggung jawab pada keluarganya
Keluarganya dibawa mencintai dan takutkan Tuhannya
Mereka dididik beribadah dan berakhlak yang mulia
Syariat Tuhannya adalah disiplin di dalam rumah tangganya

Tanggung jawab dunianya tidak dicuaikannya
Makan minum pakaian tempat tinggal diuruskannya
Tunjuk ajar nasihat dan pimpinan adalah kewajipannya yang paling utama

Kasih sayang, timbang rasa (kepada anak-anak dan isterinya) menjadi budaya
Karenah anak-anak dan isterinya dia sabar menanggungnya
Dihadapi dengan lemah lembut, tidak mengapa sekali-sekala menghukumnya
Sentiasa mendoakan mereka, berlapang dada amalan hidupnya
Kecewa dan putus asa mendidik tidak ada di dalam sikapnya

Suami yang soleh sentiasa berkhidmat dengan keluarganya
Malah sering bersimpati dengan kesusahan mereka
Urusan Akhirat sangat diutamakannya
Urusan dunia tidak pula diabaikannya, di waktu mereka memerlukannya
Kesalahan anak-anak dan isteri sentiasa dimaafkannya
Mereka dididik penuh bijaksana dengan penuh sabar & tabahnya
Rukun damai, hidup harmoni sentiasa diusahakannya
rasa bersama bekerjasama, Tuhan diutama, keluarga bahagia
Begitulah suami yang soleh sentiasa bertanggungjawab kepada keluarga
Karena takutnya dengan Tuhannya dia sangat mengambil berat keluarganya
Anak-anaknya dan isteri sangat taat (dan menghormatinya)
kerana suaminya berwibawa dan sangat mulia

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

sahrun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20744
Posting: 30

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 18:42


bercinta dengan suami orang memanglah haram , tapi berkahwin halal, apa salahnye.... apa yang penting??............... kerjasama(versi wonderpet)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahrunProfil   Hantar PM kepada sahrun   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 22:40


salam,

Kenapa mesti nak mengganggu keharmonian rumahtangga orang...takut kalau-kalau esok lusa...rumahtangga anak kita pulak yang akan diganggu orang nanti...always remember...what goes round comes round...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 22:47


ada kajian mengata kan suami org ni pandai mengayat...sebab experience banyok...huhuh..ni diakui oleh para isteri........
saya tak tahu lah betul ke tak,saya bugang lagi...huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-02-09 22:56


katakanlah....kalau Allah SWT dah takdirkan bakal suami adalah suami perempuan lain & anda (perempuan) akan jadi isteri ke-2 (atau ke-3 atau ke-4)....bagaimana???....anda pernah fikir tak yang maybe semuanya ini ketentuan Allah SWT???

satu lagi soalan....katakanlah...kalau anda tahu anda dimadukan...anda akan minta cerai daripada suami anda tak...seperti mana yang selalu perempuan2 cerdik zaman sekarang buat???....sedangkan...anda sendiri tahu suami anda memang cukup syarat, layak dari segi agama & harta benda???

soalan2 cepu mas ini.

nasihat naruto-san....naruto-san harap semua pihak boleh terima ketentuan Allah SWT.....janganlah terlalu berlebih2 & melampau dalam mempersoal hukum hakam Islam berkenaan poligami....ingat anda itu just hambaNya sahaja yang menumpang hidup kat bumi yang diciptaNya.

p/s: jangan marah naruto-san ye dalam hal ini...kat atas ini just cebisan pandangan naruto-san yang kerdil ini...adapun...kalau nak berhujah...berhujahlah dengan dalil al-Quran or hadith or pandangan alim ulama'....cakap-cakap emotional tidak diterima....cakap-cakap macam anda tahu apa yang akan berlaku di masa hadapan jugak tidak diterima...sebab hanya Allah SWT sahaja yang tahu apa akan berlaku pada masa hadapan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 01:24


salam,

Kenapa mesti nak mengganggu keharmonian rumahtangga orang...takut kalau-kalau esok lusa...rumahtangga anak kita pulak yang akan diganggu orang nanti...always remember...what goes round comes round...




saya setuju!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

adanin
Warga Rasmi
Menyertai: 09.08.2008
Ahli No: 34376
Posting: 6

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-02-09 10:55


salam,

2-2 dipersalahkan...yang dah kahwin buatlah cara dah kahwin...yang belum kahwin jangan lah pulak ganggu rumah tangga orang..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adaninProfil   Hantar PM kepada adanin   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 12-02-09 11:22


Tepuk sebelah tangan masakan berbunyi...yang dah kahwin kenalah tahu tanggungjawab dan jaga status diri sebagai married person

Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:24


!!! QUOTE !!!

katakanlah....kalau Allah SWT dah takdirkan bakal suami adalah suami perempuan lain & anda (perempuan) akan jadi isteri ke-2 (atau ke-3 atau ke-4)....bagaimana???....anda pernah fikir tak yang maybe semuanya ini ketentuan Allah SWT???

satu lagi soalan....katakanlah...kalau anda tahu anda dimadukan...anda akan minta cerai daripada suami anda tak...seperti mana yang selalu perempuan2 cerdik zaman sekarang buat???....sedangkan...anda sendiri tahu suami anda memang cukup syarat, layak dari segi agama & harta benda???

setuju dengan persoalan yang naruto-san ajukan....
ada sesiapa yang nak jawab??..... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:30


Bagi yang dah terjebak..... Yelah si suami benar-benar nak jadikan si gadis isterinya yang sah.... dia memang dah cukup syarat nak poligami.... sudah pastinya si gadis juga jadi serba salah.... akan dikatakan penyebab keretakan rumahtangga si suami dan isterinya..... sdgkan si gadis tidak pernah terfikir perkara seperti itu... niatnya baik dan sanggup berkongsi kasih... tapi pandangan si isteri pula sebaliknya.... adakah anda dapat gambarkan perasaan si gadis pada saat itu....???? :berfikir:



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

akuhambaALLAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35981
Posting: 163
Dari: land below the wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 11:33


Pada 11-02-09 22:40 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

Kenapa mesti nak mengganggu keharmonian rumahtangga orang...takut kalau-kalau esok lusa...rumahtangga anak kita pulak yang akan diganggu orang nanti...always remember...what goes round comes round...


Jika keharmonian dalam rumahtangga itu sendiri tidak wujud...??



Bookmark and Share

  


  Member Information For akuhambaALLAHProfil   Hantar PM kepada akuhambaALLAH   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 13:06


Pada 12-02-09 11:33 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 22:40 , ibusoleha posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

Kenapa mesti nak mengganggu keharmonian rumahtangga orang...takut kalau-kalau esok lusa...rumahtangga anak kita pulak yang akan diganggu orang nanti...always remember...what goes round comes round...


Jika keharmonian dalam rumahtangga itu sendiri tidak wujud...??



sama-sama kita mewujudkan keharmonian dalam rumahtangga kita.. :sopan:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

ilah83
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4667
Posting: 10
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 13:59


bercinta dengan suami org..pada pendapat saya memang tidak salah tapi cb anda fikir andai perkara macam tu terjadi pada dari kita sendiri..apa prasaan kita..sebelum mbuat sesuatu perkara seperti ini cb fikir dr sudut negatif dan positif..cb letak dr kita ditempat isteri lelaki tersebut..renung2kan lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilah83Profil   Hantar PM kepada ilah83   Pergi ke ilah83's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:15


Pada 12-02-09 13:59 , ilah83 posting:

!!! QUOTE !!!

bercinta dengan suami org..pada pendapat saya memang tidak salah tapi cb anda fikir andai perkara macam tu terjadi pada dari kita sendiri..apa prasaan kita..sebelum mbuat sesuatu perkara seperti ini cb fikir dr sudut negatif dan positif..cb letak dr kita ditempat isteri lelaki tersebut..renung2kan lah


betul ke tak salah? bercinta sama-sama bujang pun tak boleh... apatah lagi dengan hak orang. yang boleh kan kawin terus. tapi siasat dulu adakah boleh lelaki itu adil? adakah tidak akan menaniaya mana-mana pihak?



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 15:21


Pada 12-02-09 11:30 , akuhambaALLAH posting:

!!! QUOTE !!!

niatnya baik dan sanggup berkongsi kasih... tapi pandangan si isteri pula sebaliknya.... adakah anda dapat gambarkan perasaan si gadis pada saat itu....???? :berfikir:


pada pandangan saya ada 2 jenis saja bakal isteri muda.

1. memang sanggup berkongsi kasih : dia tak kisah kalau suami nak tambah isteri selepas dia suatu hari nanti sedangkan tak ada alasan yang mendesak. dan perempuan ini akan tak kisah walaupun dia isteri muda tetapi suami lebih beri perhatian pada isteri tua. iyalah... material mungkin boleh bagi sama rata tapi perasaan? sedangkan nabi pun lebih sayangkan khadijah. dan kalau pun suami lebihkan isteri tua dari segi material dia tak kisah.

2. sanggup kongsi kasih hanya sebab dia isteri muda.
bila dia terkena .... macam dia kenakan orang lain... dia tak senang duduk.

muhasabah lah diri.

saya tak tentang poligami, saya akui dalam keadaan tertentu dia boleh guna lesen tu. tapi saya rasa berat sangat nak kongsi kasih dan suami saya.... sebab saya cintakan dia. :)

kongsi suami? tak dapat dibayangkan dan tak mampu nak bayangkan. tabik siapa yang sanggup.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 17:10


aku setuju dengan naruto san..
naruto san...he is always right...hihi...sometimes...=)..dia manusia juga..

korangggg yang tak nak tu lah yang dapat...haa...cakaplah xnak2...sekali dapat...hmmm..nangis airmata darah sekali pun tak dapat membetulkan keadaan...

husband bukan hak milik koranggg...hakmilik Allah..

of coursela kita nak jadi macam siti khadijah isteri rasulullah...tapi kalau ditakdirkan tak begitu..hmmm..pandai2la..kena terima...

tapi aku rasa, org yang paling merana bukan isteri tua...isteri mudalah paling teruk kena...kena kutuk 24hrs...hihiii...

jst my 10cents..aku tak ada kaitan dengan cerita-cerita tersebut....
insyaAllah aku cuba untuk tak menjadi no.2,3,4..
insyaAllah, dengan kuasa Allah..aku membenarkan no.2,3 &4..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 17:34


maaf..aku beckp pasal poligami...
bukan pasal bercinta...salah landing pula....soryy..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 08:12


Pada 12-02-09 17:10 , amira_aqilah posting:

!!! QUOTE !!!



tapi aku rasa, org yang paling merana bukan isteri tua...isteri mudalah paling teruk kena...kena kutuk 24hrs...hihiii...

Jue rasa pun macam tu juga, yang habis kena kutuk mesti yang muda....

!!! QUOTE !!!

jst my 10cents..aku tak ada kaitan dengan cerita-cerita tersebut....
insyaAllah aku cuba untuk tak menjadi no.2,3,4..
insyaAllah, dengan kuasa Allah..aku membenarkan no.2,3 &4..


Wah amira_aqilah dah bersedia nampaknya untuk menghadapi apa-apa saja yang ditakdirkan ALLAH.... Baguslah macam tu redha dengan kehendakNYA... :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

akil78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2009
Ahli No: 36927
Posting: 209
Dari: selangor, malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 08:37


salah ukwah semua sahabat...
memang ada baik dan buruknya jika kawin dengan suami org..
apabila suami kawin lebih dari seorang.. Kalau berlaku adik dan bertangungjawab, itu namanya ikut Sunnah Nabi.. di sukai Allah..
isteri pertama akan mendapat darjat yang tinggi di Akhirat jika sanggup bermadu..jadi isteri yang solehah..
tapi Kalau kawin lebih semata-mata kerna nafsu.. bukan Sunnah namanya..
lebih baik jaga hati isteri dari kawin lagi..
yang petang kena jaga hati masing-masing dan juga kebahagiaan rumahtangga..
tidak ada yang lebih berkuasa mengubah semua ini melainkan dengan izin Allah..

sama-samalah kita fikir..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akil78Profil   Hantar PM kepada akil78   Pergi ke akil78's Website   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 13-02-09 11:10


Bercinta dengan suami orang? Kenapa nak bercinta? Bercinta sebelum kahwinkan boleh menempah hubungan yang terlarang, nak bercouple, nak bermadu kasih..langsung terlajak. Kalau suami itu seorang yang ikhlas atau nak membantu seorang perempuan dia akan terus bernikah saja..

Bagi saya lebih baik elakkanlah...Banyak pahit dari manis. Sebab pernah saya nampak dari pengalaman saya isteri tua sanggup menghantar hantaran untuk suaminya kahwin lagi satu. Lepas setahun tu, perang besarlah kedua-dua isteri ni sebab kelemahan suami yang tidak mampu mengurus kedua-dua isterinya.

Orang yang dah angau ni, baik-buruknya bercinta ni fikir kemudian, lepas tu barulah menyesal....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 11:29


salam...
ana rasa iman dalam dada masing-masing yang memainkan peranan kan..kalau dah tak boleh tahan..ambil jala'dan yang diizinkan agama..
jangan sampai terlalu mengikut hawa nafsu..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

shah_hidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.03.2008
Ahli No: 32774
Posting: 84
Dari: SHAH ALAM

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 02:12


SALAM>>>

KALAU BOLEH, MINTA DIJAUHKAN

WHAT U GIVE, U GET BACK !!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_hidayah86Profil   Hantar PM kepada shah_hidayah86   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 08:51


salam...

kalau boleh elak, elakkan lah... tapi kalau dah jodoh yang di takdirkan nak buat macam mana lagi kan...kena terima lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:27


salam...

pendapat saya cuba lah elak'dan ada hubungan dengan suami org...
ramai lagi lelaki bujang diluar sana... Kenapa mesti nak cari suami org juga...
kasihan pada wanita yang suaminya diganggu... banyak keburukan dr kebaikan...
walaupun wanita dijanjikan ALLAH S.W.T payung emas kalau lelaki isteri lebih dr 1
tapi tak semua wanita nak hidup bermadu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

nur_muslimin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2008
Ahli No: 36366
Posting: 49
Dari: matahari terbit

slovenia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 21:35


saya rasa mereka mungkin terdesak @ tertipu

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_musliminProfil   Hantar PM kepada nur_muslimin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 00:50


hati-hati, sekarang ni banyak perangkap diluar sana..Kalau dah terperangkap, payah nak keluar..siasat betul-betul latarbelakang..jangan mudah percaya..doa banyak-banyak agar dilindungi dr kejahatan manusia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 18-02-09 08:35


Salam
Ana hairan jugak Kenapa mesti nak suka-suki menyukai dan brcinta dengan suami org walaupun suami org tu bukannya mampu nak kahwin dua?
Ap lebih dia? Ap hebatnya dia?
Bila dibuai perasaan memang lah indah tapi perempuan tu tau ke sifat sebenar suami org tu?
entah-entah dia tu tak brtanggungjawab? Atau hanya pandai brcakap dari beramal?
Mnx tolong sangat-sangat, jauhilah jenis2 lelaki macam ni
Kalau da berkenan sangat dan kedua-duanya pun sama-sama suka, silakan..tak ada halangan
tapi kena brsedia terima segala kelebihan dan kekurangan si suami org u dengan terbuka

kalau si suami org tu tak brkemampuan nak tanggung kedua-duanya or tiga2 or empat2 sekali dan berlaku adil, tak payah lah ambil risiko
Sedangkan dosa2 isteri dan anak-anak yang dipikul tak trtanggung, inikan pula nak berangan2 kawin lagi?

fikir-fikirkanlah dan nilailah cdiri...masing-masing ad akal dan sepatutnya boleh brfikiran wajar-mampu menilai antara sunnah dan nafsu

Bookmark and Share

  


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-09 08:37


Pada 10-02-09 16:46 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula dengan gadis yang sudah terjerat imannoraina?apa yang harus kita lakukan untuk membantu orang macam ni??


erm yang tu terpulang kepada empunya dirila kalau dia rasa sgup bermadu..kawin sajalah..tapi kalau dia rasa nak bhgia skjap tapi nak mderita lama tglkan suami org tu..masih banyak lelaki lain diluar sana..banyak keburukan dr kebaikannya terlibat dengan suami org ni..selain kita dah cuba meruntuhkan masjid org, kita jugak dah menyakiti hati kaum sejenis kita,kalau kita dah buat org tak bhgia kita pkir hidup kita akan bhgia ke?kalau sebagai kawan ada kawan-kawan kita yang terlibat nasihat kan lah dia..mungkin dia asek bercinta shga terlupa kesannya belakang hari...


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

  


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 12:18


BUKANLAH NAK MENGATA...KALAU SI MUSLIMAH TU DAH GATAL SANGAT - MAAF YA- IBU BAPA SANGGUP DISEPAK TERAJANG KERNA PENANGAN CINTA.SUDAH TIDAK BOLEH NAK FIKIR...TAPI MUDAH SANGAT CAKAP "DAH TAKDIR..."INGAT...LELAKI ADA 9 AKAL 1 NAFSU. AKAL DIA BOLEH KATA " I LOVE U",DALAM MASA YANG SAMA BOLEH MELENCONG KE LAIN.ORANG PEREMPUAN ADA 9 NAFSU 1 AKAL.JADI AKAL YANG ADA ITU HENDAKLAH DIGUNAKAN DENGAN SEBAIK-BAIKNYA.JANAGN BILA DAH TERKENA BARU NAK MENYESAL.

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 13:33


Pada 18-02-09 00:50 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

hati-hati, sekarang ni banyak perangkap diluar sana..Kalau dah terperangkap, payah nak keluar..siasat betul-betul latarbelakang..jangan mudah percaya..doa banyak-banyak agar dilindungi dr kejahatan manusia..


Lama tak dengar berita tentang sahabat seorang ini.. :sopan:

Boleh saja nak elak sebenarnya..
Tapi kita saja yang suka menyusahkan diri..
Mencari masalah sendiri..
Bila dah terjebak,pandailah uruskan diri sendiri..

Pokok pangkalnya...
"Pokok takkan bergoyang kalau tidak ditiup angin"

Wasalam.. :bunga:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 14:49


suami tu kenalaa kahwin dua.... hi hi hi hi.... kasihan perempuan tu.... kepada semua wanita di luar sana carilah lelaki yang tak akan kahwin dua kalau tak mampu.... tapi... hakikat kahwin 2,3 dan 4 adalah sangat kejam kepada perempuan... tak apala... kalau perempuan tu sabar dapat pahala banyak... tapi kesiannnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 15:07


Pada 17-02-09 21:35 , nur_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa mereka mungkin terdesak @ tertipu


kebanyakkan punca, memang ditipu. sang lelaki percaya ... kalau penipuan terdedah yang dia telah berkahwin pun... masa tu si gadis dah sayang sangat. untung2 si gadis gagal melarikan diri sebab dah bertaut sayang.

tapi.... saya harap-harap gadis2 fikir panjang... kalau dah sayang sekalipun... apa lah diharap dengan hubungan yang dimulai dengan penipuan?

lelaki memang bijak. kata-kata manis mudah direka. kata-kata maaf kadangkala mainan sahaja. jadi sesiapa tertipu fikirlah.

tapi kalau memang dah tahu dari awal dia beristeri.. saya rasa gadis tu dah salah besar sebab membuka ruang.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

fizizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.02.2009
Ahli No: 37209
Posting: 40

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 15:39


EHMMM...TAPI MENGAPA MINAT PADA SUAMI ORANG...SUDAH TIADAKAH PEMUDA-PEMUDA MUSLIMIN YANG KACAK,handsome,BERGAYA,BERIMAN DAN LAIN-LAIN LAGI ADA DI DEPAN MATA.HAII...DUNIA SEKARANG NI MACAM-MACAM...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizizzuddinProfil   Hantar PM kepada fizizzuddin   Quote dan BalasQuote

Faizah_Azlan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37142
Posting: 44
Dari: Kulai, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-02-09 16:07


tak payah lah cari suami org...
sian kat lelaki bujang diluar sana...
kalau boleh biar lah di elak'dan...
kasihan kat isteri p'tama...
hanya wanita mengerti hati wanita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faizah_AzlanProfil   Hantar PM kepada Faizah_Azlan   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 19-02-09 16:19


hmm cuba kita renung-renungkan bertapa seksanya bila kita merampas suami org...cuba kalau kita dekat tempat org itu...apa pula riaksi kita...mesti terseksakan? :berfikir: hmm anda fikir-fikirkanlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 14:39


Adus
cubalah elakkan dari tersangkut.kalau tersangkut pun,cepat-cepat lah elakan diri

.saya selalu begitu juga.mula-mula kenal cakap bujang,lama2 tahu dia tu suami orang saya terus putuskan hubungan.bukan apa,saya tahu kalau dah tipo saya,bagaimana? kalau kawin...mesti dia akan buat benda yang sama juga... tapi kalau dah jodoh kena terimala.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-09 10:16


"saya suka dia sebab dia baik...baik jaga anak-anak dia...baik jaga keluarga dia..solat tak tinggal..kalau lah saya jadi isteri dia alangkah bertuahnya? kedua ketiga pun tak kesah"...

ini antara luahan yang biasa kita dengar Kenapa sesetengah wanita mencintai lelaki orang, sama ada secara live atau sembunyi2(secret admire)..


Sebenarnya yang merbahaya ialah apabila kenyataan diatas di implimentasikan dalam bentuk tindakan..
lagi satu macam teori ekonomi ..tiada penawaran jika tiada permintaan, atau bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi..

berhati-hatilah..jaga maruah agama, jaga maruah diri, jaga suami/isteri, jaga keluarga.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-09 10:30


Pada 23-10-09 14:57 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bercinta dengan suami org??bukan dengan suami org saja mlah dengan org bujang pun salah...lebih elok berkawin saja...this is my experience dan truth story.. 8-)

ana isteri ke 2 kdp zauj ana sekarang...dan ana tak pernah mnduga akan mnikah dengan suami org dan tak pernah terlintas untuk nikah dengan suami org...cuma di setiap kali slpas solat ana berdoa dikurniakan jodoh yang baik dan beriman...

ana tak pernah bercinta dengan suami ana..ana hanya mngenali dia bagi sorng ustaz di kolej tempat ana belajar dulu..dan ana brckp dengan dia pun hanya 2x sahaja...kiranya ana memang jrangla bersmbang dengan dia...spnjang pengajian ana disitu ana buat haluan ana begitu juga dia...

dana diwaktu sem terakhir ana di kolej..ana terkejut kerana dia mlafazkn kta2 yang dia ingin jdkn ana surirumahnya...ana tau dia juaga telah brumahtgga dan punya 7 org anak...dan sudh tentu pada awalnya ana mnolak lamarannya...kemudian dia beritahu sekali lagi niat dia dan ana juga mnolak hingga kali k3 ana buat keputusan biar ana fkirkan dulu...

ana kemudian buat solat istikharah dan ana dapat kputusannya..dan ana berbincang dengan nya macam mana penerimaan isteri dan anak2nya...mereka menerima..seminggu kemudian ana selamat diijabkabulkan dengan dirinya dan beberapa hari sebelum ana mghadapi final exam untuk final year...

alhamdulillah semuanya lncar..suami ana adil kepada kdua2nya dan hubngan ana dan madu alhmdulillah tiada masalah...anak2nya ana dah anggap macam anak-anak ana sendiri...

itu sudh tersurat jodoh ana bersama suami org..yang sebelum ni ana tidak pernah terlintas dan pernah berkata kepada diri ana tidak akan ambil suami org..tapi itu jodoh dan tkdirnya..dan alhamdulillah ana bhgia mmpunyai keluarga yang bsar... :welcome: :bunga: :-)



sweetnya.. semoga kebahagiaan keluarga akak kekal hingga ke syurga.... :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-11-09 11:49


kepada abid19, saya cuma nak bertanya, Kenapa dia suka kat abid..sehingga suami abid menyarakan hasratnya tu kepada abid..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hasmah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2438
Posting: 65
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 14:09


lelaki yang dah berkahwin...memang banyak 'kelebihannya'.
kadang-kadang mengambil kesempatan atas kepercayaan dan kebaikan isteri...rasa bangga bila ada yang suka....saham masih tinggi.tapi pernah tak letakkan isteri pada kedudukan sendiri??jangan pernah bina kebahagiaan atas penderitaan org lain :jangan:


-----------------
jangan bina kebahagiaan atas penderitaan orang lain...


Bookmark and Share

  


  Member Information For hasmahProfil   Hantar PM kepada hasmah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 23-11-09 14:38


Pada 23-11-09 14:09 , hasmah posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang dah berkahwin...memang banyak 'kelebihannya'.
kadang-kadang mengambil kesempatan atas kepercayaan dan kebaikan isteri...rasa bangga bila ada yang suka....saham masih tinggi.tapi pernah tak letakkan isteri pada kedudukan sendiri??jangan pernah bina kebahagiaan atas penderitaan org lain :jangan:



Mungkin sebab peempuan lebih banyak agaknya sekarang,so bagaimana nak letakkan diri sendiri.
Laki org lebih menjadi kegilaan dari bujang. Laki yang bujang selalunya, duit tak ada,merempit lagi, aduii makin pupus lah yang bujang2 ini.
Apa pun kepada lelaki orang, fikirkan lah tanggujawap. kalau mampu silakan, tapi kalau kawin 2 3 sampai terabai hub dengan Allah. Baiklah satu saja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 24-11-09 01:55


Jodoh ditangan Tuhan..Jangan cuba melawan takdir...

Tuhan tak cakap jadi isteri ke 2 sebagai perosak rumah tangga orang....

Kasihan isteri isteri nabi..anda tuduh macam tu.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 10:57


:-) Assalamualaikum




        Sebolehnya nak jauh dari benda-benda macam ni walaupun ada suami orang yang nak rapat...bukan apa..memang dalam ISLAM ada poligami...tetapi dikhuatiri kita merosakkan kebahagiaan rumah tangga orang lain....sampai hati ke kita tengok rumah tangga orang hancur dan porak peranda disebabkan kita?..fikir-fikirkan...lagipun berapa ramai lelaki yang betul-betul berkelayakan untuk berpoligami?


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 11:42


buat apa lah nak menyusahkan diri berkawin nagan suami orang.. nanti tak fasal-fasal bergaduh setiap hari.. ramai lagi muslimin yang sesuai di luar sana :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 11:53


memang kengkadang benda-benda pelik macam ni pun banyak terjadi.

"kalau dah tak ada rasa malu, maka brbuatlah sesuka hati awak."

Bookmark and Share

  


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

indri_solehah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2008
Ahli No: 36470
Posting: 28
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 15:01


Nabi s.a.w pernah bersabda: “Sesungguhnya sebelum kedatangan dajjal-dalam riwayat yang lain: sebelum kiamat- adanya tahun-tahun yang penuh tipu daya. Ketika itu didustakan orang yang benar, dianggap benar orang yang dusta, dianggap khianat orang yang amanah, dianggap amanah orang yang khianat, dan bercakap ketika itu al-Ruwaibidoh. Para sahabat bertanya: “Siapakah al-Ruwaibidoh?” Sabda Nabi s.a.w.: Orang lekeh yang berbicara mengenai urusan awam (orang ramai).” (Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, Abu Ya’lah, al-Bazzar, Ibnu Majah, al-Kharaiti, dan al-Hakim. Al-Hakim menyatakan asnadnya sahih dan ini disetujui oleh Al-Zahabi).

Bookmark and Share

  


  Member Information For indri_solehahProfil   Hantar PM kepada indri_solehah   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 15:55


hmm...kasihanlah dekat isteri pertama...walau ada yang menerima pun sebenarnya isteri masih perlu berkorban perasaan kerana tidak mahu mementingkan diri dan kasihankan pada perempuan lain...

tapi perempuan lain yang tahu sedang bercinta dengan suami orang, kasihanlah pada isteri pertama...anda belum kahwin lagi, kalau adapun perasaan cinta, ia masih belum kuat jika nak di bandingkan dengan perasaan isteri pertama...jika putus di tengah jalan, kesedihan putus dengan suami orang tidaklah sedalam mana jika dibandingkan dengan kesedihan seorang isteri menerima seorang lagi yang ingin berkongsi...walaupun madu, tapi masih lebih pahit seperti hempedu sebenarnya...

wahai para suami, hargailah isteri anda... isteri yang telah menyabung nyawa melahirkan anak, mengasuh dan mendidik...yang telah menyerahkan hidupnya untuk berkhidmat kepada suami...hargailah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 00:10


Bercinta dengan suami org, salah siapa ...? Jika diawal perkenalan, yang wanita sudah mengetahui status kekasih nya ... tapi masih mahu terus bercinta, pada saya kesalahan itu jatuh kepada wanita ... sebab perbuatan itu boleh meruntuhkan rumahtangga kekasihnya ... jika ianya melibatkan anak-anak ... pada saya wanita sprt ini patut dikutuk ... Perasaan kanak-kanak haruslah didahulukan, kerana mereka adalah generasi yang bakal memimpin negara. Berapa ramai anak-anak yang terbiar tanpa didikkan yang baik, tanpa nafkah yang sewajarnya apabila ibu/bapa mereka bercerai akibat org ketiga ...

Sedangkan Rasulullah sendiri tidak pernah menduakan Saidatina Khadijah semasa hidupnya ... Baginda mengamalkan poligami hanya setelah Saidatina Khadijah wafat ... itu pun bukan kerana nafsu tetapi lebih terdorong kepada untuk menyelamatkan iman janda2 yang sudah tua (ramai yang sudah menjadi nenek), yang suami2 mereka mati syahid.

Rasulullah pernah menegur Saidina Ali semasa menantu baginda berhajat untuk bernikah lagi ... "Katanya, sakit (sedih) Fatimah, sakit (sedih) juga aku ...." Ini menunjukkan bahawa Rasulullah sebenarnya tidak mengalakkan poligami, walaupun ianya dibenarkan"

Bagi saya, kalau hari ini kita sakiti hati org dengan sengaja, esok lusa kita akan merasa ... Kalau dah teringin sangat nak kawin, berdoalah banyak-banyak kepada Allah, tunjukkan sikap atau sifat2 muslimah ... InsyaAllah, kalau ada jodoh didunia ini yang Allah tetapkan ... pasti akan ada yang datang melamar ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 00:16


Pada 09-02-10 00:10 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Bercinta dengan suami org, salah siapa ...? Jika diawal perkenalan, yang wanita sudah mengetahui status kekasih nya ... tapi masih mahu terus bercinta, pada saya kesalahan itu jatuh kepada wanita ... sebab perbuatan itu boleh meruntuhkan rumahtangga kekasihnya ... jika ianya melibatkan anak-anak ... pada saya wanita sprt ini patut dikutuk ... Perasaan kanak-kanak haruslah didahulukan, kerana mereka adalah generasi yang bakal memimpin negara. Berapa ramai anak-anak yang terbiar tanpa didikkan yang baik, tanpa nafkah yang sewajarnya apabila ibu/bapa mereka bercerai akibat org ketiga ...

Sedangkan Rasulullah sendiri tidak pernah menduakan Saidatina Khadijah semasa hidupnya ... Baginda mengamalkan poligami hanya setelah Saidatina Khadijah wafat ... itu pun bukan kerana nafsu tetapi lebih terdorong kepada untuk menyelamatkan iman janda2 yang sudah tua (ramai yang sudah menjadi nenek), yang suami2 mereka mati syahid.

Rasulullah pernah menegur Saidina Ali semasa menantu baginda berhajat untuk bernikah lagi ... "Katanya, sakit (sedih) Fatimah, sakit (sedih) juga aku ...." Ini menunjukkan bahawa Rasulullah sebenarnya tidak mengalakkan poligami, walaupun ianya dibenarkan"

Bagi saya, kalau hari ini kita sakiti hati org dengan sengaja, esok lusa kita akan merasa ... Kalau dah teringin sangat nak kawin, berdoalah banyak-banyak kepada Allah, tunjukkan sikap atau sifat2 muslimah ... InsyaAllah, kalau ada jodoh didunia ini yang Allah tetapkan ... pasti akan ada yang datang melamar ...
kadang saya mrasa geli dengan pernyataan2 yang mengatakan rasulullah tak menduakn khadijah. kenapa hanya tengok khodijah saja. bukankah aisyah juga wanita mulia?
betul k cerita tentang ali nak mnikah lagi tu?

perlu kita tau bahwa aisyah wafat dalam usia muda kira-kira 18 tahun. kalau usianya mencapai 40, mungkin2 ali mmpunyai lebih dari 1 isteri. kebanyakan sahabat nabi menikah lebih dari 1 wanita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 00:59


Rasulullah telah melarang Saidina Ali ra. untuk ‘menduakan’ puteri Rasulullah.

Berikut adalah riwayatnya : Nabi Sallallahu ‘alaihi wa Sallam amat marah ketika mendengar puteri beliau, Fatimah binti Muhammad, akan ‘dimadukan’ oleh Ali bin Abi Thalib ra.

Ketika mendengar berita tersebut, Nabi terus masuk ke masjid lalu menaiki mimbar dan berseru: ‘Beberapa keluarga Bani Hasyim bin al-Mughirah (kerabat Abu Jahal) meminta izin kepadaku untuk mengahwinkan puteri mereka (anak Abu Jahal) dengan Ali bin Abi Thalib. Ketahuilah. Aku tidak akan mengizinkan, sekali lagi aku tidak akan mengizinkan. Sungguh tidak aku izinkan, kecuali Ali bin Abi Thalib menceraikan puteriku terlebih dahulu, Fatimah adalah sebahagian dari diriku, apa yang mengganggu dirinya mengganggu diriku, dan apa yang menyakiti hatinya menyakiti hatiku” .


Sahabat-sahabat Nabi tu, akhlak/sikap mereka macam mana...? sedangkan lelaki2 sekarang ni kebanyakkan nya akhlak mereka macam mana...? Maaf, kalau terkasar bahasa, tapi itulah kenyataan nya ... poligami tidak dilarang ... Poligami dibolehkan dengan syarat2 yang tertentu ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

cruncing
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 39239
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 01:10


Salam,...
Poligami ni halal tapi bagi yang berkemampuan, kalau dah tak mampu jaga seorang cukuplah.... Tak payah nak menggatal. yang perempuan pun satu hal, cari suami orang buat apa, belum tentu dia boleh bagi 'kebahagiaan'. Kalau nombor 2, ok lagi lah........ Kalau nombor 4 apa cerita....

Bagi org lelaki fikir lah dulu sebelum nak 'mencuba' yang lain. Kalau ada masalah dengan isteri, bawa lah bebincang, kena lah ada pertimbangan yang sebaiknya. Guna lah akal yang waras. sia-sia saja Allah bagi 9 akal tapi tak boleh guna....

org kata...... Hadiah yang paling istimewa dari seorang isteri untuk suaminya ialah membenarkan suaiminya berpoligami dan Hadiah teristimewa dari suami untuk isterinya ialah tidak menduakannya......

sama-sama lah kita fikirkan.....


-----------------
Kita adalah apa yang kita fikirkan.......


Bookmark and Share

  


  Member Information For cruncingProfil   Hantar PM kepada cruncing   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 06:18


Bercinta dengan suami org? tak pelik... bila bercinta dengan suAMI MONYET, ITULAH YANG PELIK.

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 07:53


Assalamualaikum semua.....apa pendapat adik-adik dan rakan-rakan semua jika seorang wanita berkahwin dengan suami org kerana untuk menyelamatkan akidah lelaki tersebut juga membantu keluarga tersebut.

selalu kita dengar jika lelaki itu berkemampuan layak untuk berpoligami tetapi jika sebaliknya perempuan itu berkemampuan dan berniat untuk membantu lelaki itu dan keluarganya. Bagaimana pendapat anda semua

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 12:26


Pada 09-02-10 00:59 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah telah melarang Saidina Ali ra. untuk ‘menduakan’ puteri Rasulullah.

Berikut adalah riwayatnya : Nabi Sallallahu ‘alaihi wa Sallam amat marah ketika mendengar puteri beliau, Fatimah binti Muhammad, akan ‘dimadukan’ oleh Ali bin Abi Thalib ra.

Ketika mendengar berita tersebut, Nabi terus masuk ke masjid lalu menaiki mimbar dan berseru: ‘Beberapa keluarga Bani Hasyim bin al-Mughirah (kerabat Abu Jahal) meminta izin kepadaku untuk mengahwinkan puteri mereka (anak Abu Jahal) dengan Ali bin Abi Thalib. Ketahuilah. Aku tidak akan mengizinkan, sekali lagi aku tidak akan mengizinkan. Sungguh tidak aku izinkan, kecuali Ali bin Abi Thalib menceraikan puteriku terlebih dahulu, Fatimah adalah sebahagian dari diriku, apa yang mengganggu dirinya mengganggu diriku, dan apa yang menyakiti hatinya menyakiti hatiku” .


Sahabat-sahabat Nabi tu, akhlak/sikap mereka macam mana...? sedangkan lelaki2 sekarang ni kebanyakkan nya akhlak mereka macam mana...? Maaf, kalau terkasar bahasa, tapi itulah kenyataan nya ... poligami tidak dilarang ... Poligami dibolehkan dengan syarat2 yang tertentu ...
boleh saya tau di hadis mana saya boleh merujuknya?

ada bbrapa soalan tentang kisah ni jika ni benar.

1-apa alasan larangan tu?
-apakah nabi tau fatimah akan segera wafat?
-apa kurangnya ali?
-apakah ali tak ada hak untuk brpoligami?
-bukankah ali juga salah seorang sahabat nabi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 13:58


Pada 19-02-09 16:07 , Faizah_Azlan posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah lah cari suami org...
kasihan kat lelaki bujang diluar sana...
kalau boleh biar lah di elak'dan...
kasihan kat isteri p'tama...
hanya wanita mengerti hati wanita...


orang yang berkata begitu biasanya ada pengalaman... :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 14:02


Pada 09-02-10 00:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-10 00:10 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Bercinta dengan suami org, salah siapa ...? Jika diawal perkenalan, yang wanita sudah mengetahui status kekasih nya ... tapi masih mahu terus bercinta, pada saya kesalahan itu jatuh kepada wanita ... sebab perbuatan itu boleh meruntuhkan rumahtangga kekasihnya ... jika ianya melibatkan anak-anak ... pada saya wanita sprt ini patut dikutuk ... Perasaan kanak-kanak haruslah didahulukan, kerana mereka adalah generasi yang bakal memimpin negara. Berapa ramai anak-anak yang terbiar tanpa didikkan yang baik, tanpa nafkah yang sewajarnya apabila ibu/bapa mereka bercerai akibat org ketiga ...

Sedangkan Rasulullah sendiri tidak pernah menduakan Saidatina Khadijah semasa hidupnya ... Baginda mengamalkan poligami hanya setelah Saidatina Khadijah wafat ... itu pun bukan kerana nafsu tetapi lebih terdorong kepada untuk menyelamatkan iman janda2 yang sudah tua (ramai yang sudah menjadi nenek), yang suami2 mereka mati syahid.

Rasulullah pernah menegur Saidina Ali semasa menantu baginda berhajat untuk bernikah lagi ... "Katanya, sakit (sedih) Fatimah, sakit (sedih) juga aku ...." Ini menunjukkan bahawa Rasulullah sebenarnya tidak mengalakkan poligami, walaupun ianya dibenarkan"

Bagi saya, kalau hari ini kita sakiti hati org dengan sengaja, esok lusa kita akan merasa ... Kalau dah teringin sangat nak kawin, berdoalah banyak-banyak kepada Allah, tunjukkan sikap atau sifat2 muslimah ... InsyaAllah, kalau ada jodoh didunia ini yang Allah tetapkan ... pasti akan ada yang datang melamar ...
kadang saya mrasa geli dengan pernyataan2 yang mengatakan rasulullah tak menduakn khadijah. Kenapa hanya tengok khodijah saja. bukankah aisyah juga wanita mulia?


apa nak gelinya....adakah bila sebut Rasulullah tak madukan Khadijah bermaksud menafikan kemuliaan Aisyah ?Semua kita tahu tentang kemuliaan dan kebijaksanaan Aisyah...semua juga tahu tentang keistimewaan Khadijah di sisi Rasulullah saw sehinggakan baginda sendiri pernah menjelaskan kepada Aishah tentang perkara ini .

cuma disebut tentang Rasulullah tidak madukan Khadijah sebagai sedikit ingatn untuk lelaki yang mendakwa konon mengamalkan poligami kerana mengikut sunnah.Jadi kalau benar nak ambik sunnah...mengapa tidak saja poligami setelah kematian isteri pertama...baru betul-betul sunnah..

cuma kalau nak poligami juga, bila-bila masa pun tak ada masalah....tafaddhal...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 15:45


Pada 09-02-10 14:02 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-10 00:16 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-10 00:10 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Bercinta dengan suami org, salah siapa ...? Jika diawal perkenalan, yang wanita sudah mengetahui status kekasih nya ... tapi masih mahu terus bercinta, pada saya kesalahan itu jatuh kepada wanita ... sebab perbuatan itu boleh meruntuhkan rumahtangga kekasihnya ... jika ianya melibatkan anak-anak ... pada saya wanita sprt ini patut dikutuk ... Perasaan kanak-kanak haruslah didahulukan, kerana mereka adalah generasi yang bakal memimpin negara. Berapa ramai anak-anak yang terbiar tanpa didikkan yang baik, tanpa nafkah yang sewajarnya apabila ibu/bapa mereka bercerai akibat org ketiga ...

Sedangkan Rasulullah sendiri tidak pernah menduakan Saidatina Khadijah semasa hidupnya ... Baginda mengamalkan poligami hanya setelah Saidatina Khadijah wafat ... itu pun bukan kerana nafsu tetapi lebih terdorong kepada untuk menyelamatkan iman janda2 yang sudah tua (ramai yang sudah menjadi nenek), yang suami2 mereka mati syahid.

Rasulullah pernah menegur Saidina Ali semasa menantu baginda berhajat untuk bernikah lagi ... "Katanya, sakit (sedih) Fatimah, sakit (sedih) juga aku ...." Ini menunjukkan bahawa Rasulullah sebenarnya tidak mengalakkan poligami, walaupun ianya dibenarkan"

Bagi saya, kalau hari ini kita sakiti hati org dengan sengaja, esok lusa kita akan merasa ... Kalau dah teringin sangat nak kawin, berdoalah banyak-banyak kepada Allah, tunjukkan sikap atau sifat2 muslimah ... InsyaAllah, kalau ada jodoh didunia ini yang Allah tetapkan ... pasti akan ada yang datang melamar ...
kadang saya mrasa geli dengan pernyataan2 yang mengatakan rasulullah tak menduakn khadijah. Kenapa hanya tengok khodijah saja. bukankah aisyah juga wanita mulia?


apa nak gelinya....adakah bila sebut Rasulullah tak madukan Khadijah bermaksud menafikan kemuliaan Aisyah ?Semua kita tahu tentang kemuliaan dan kebijaksanaan Aisyah...semua juga tahu tentang keistimewaan Khadijah di sisi Rasulullah saw sehinggakan baginda sendiri pernah menjelaskan kepada Aishah tentang perkara ini .

cuma disebut tentang Rasulullah tidak madukan Khadijah sebagai sedikit ingatn untuk lelaki yang mendakwa konon mengamalkan poligami kerana mengikut sunnah.Jadi kalau benar nak ambik sunnah...mengapa tidak saja poligami setelah kematian isteri pertama...baru betul-betul sunnah..

cuma kalau nak poligami juga, bila-bila masa pun tak ada masalah....tafaddhal...

awak faham tak apa tu sunnah?jangan anggap setiap yang pada diri rasul itu adalah sunnah. aawak nak dok kat arab k?nak jalan-jalan k KLCC naik unta?
nak makan kurma dan roti? nak brpakaian macam orang arab?

rasulullah pun xgunakan internet. xgunakan handphon.
=========================================
yang membuat saya geli tu, perempuan selalu menjadikan cerita tentang khodijah sebagai cara menolak halalnya poligami.

sahabat-sahabat nabi, umar, abu bakar, usman, sungguh lebih faham sunnah berbanding kita ni. sahabat tu tak menunggu wafat isteri pertama mereka untuk melakukan poligami.

sebab yang sunnah tu bukan menunggu isteri wafat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 23:07


!!! QUOTE !!!

awak faham tak apa tu sunnah?jangan anggap setiap yang pada diri rasul itu adalah sunnah. aawak nak dok kat arab k?nak jalan-jalan k KLCC naik unta?
nak makan kurma dan roti? nak brpakaian macam orang arab?


apa benda lah brader ni merepek .... apa hal yang bubuh habis cerita naik unta...makan kurma.....
dah tu enta faham sunnah tu apa sheikh ?hai cerita sikit.....hebat nampak....

!!! QUOTE !!!

rasulullah pun xgunakan internet. xgunakan handphon.


yang ni cerita apa pulak....apa kaitannya sheikh ?

enta tak boleh macam tu sheikh...main rodong saja....lainkali kena faham betul-betul tulisan orang lain....baru respon ?


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 23:31


!!! QUOTE !!!

sahabat-sahabat nabi, umar, abu bakar, usman, sungguh lebih faham sunnah berbanding kita ni. sahabat tu tak menunggu wafat isteri pertama mereka untuk melakukan poligami.

sebab yang sunnah tu bukan menunggu isteri wafat.


memang jenis 'payah paham' betul enta ni....
saya menulis sebagai 'sindiran' kepada lelaki yang mengaku berpoligami kerana nak mengamalkan sunnah...maka pada saya kalau benar nak ikut sunnah yakni ikut cara baginda poligami...baginda berpoligami setelah kematian isteri pertama yakni Khadijah. Tapi ini bukanlah bermaksud satu 'ketetapan hukum' tentang poligami .Sebab itu saya kata jika nak juga poligami...bila-bila masa pun SILALAH....faham ??
Ia sekadar sindiran dari saya bagi lelaki yang berselera sangat berpoligami kerana kononnya nak ikut sunnah....yakni ikut cara nabi kawin.

mungkin tulisan dibawah ini memahamkan anda pada maksud saya..

Secara itesmologi Sunnah berarti cara (jalan). Dalam sebuah hadis, Nabi menuturkan” barang siapa merintis suatu jalan (sanna), maka ia akan memperoleh pahalanya orang yang melakukan setelahnya”.

Tidak satupun dari pernikahan Nabi lepas dari tujuan, mulai Aisah, Hafsah, Zainab, Qibtiyah, Saudah. Setiap menikahi seorang wanita, ada tujuan yang ingin dicapai, bukan sekedar pelepas birahi, sebagaimana yang dilontarkan orientalis. Nabi juga tidak pernah merendahkan kaum wanita, namun mengangkat derajatnya lebih mulya. Nabi juga tidak ingin memberi contoh kurang baik terhadap para pengikutnya dengan menikahi banyak wanita tetapi tujuanaya hanya nafsu belaka, sebagaimana yang dilakukan oleh banyak kalangan. Banyak dari kalangan Kyai, Ustad, pengusaha menikahi wanita (muda), lantas mengatasnamakan Sunnah Nabi, tetapi realitasnya mereka mencari daun muda. Sedangkan masih banyak janda tua yang miskin dan lemah, serta banyak anaknya. Mereka memerlukan seorang suami yang bisa membantu meringangkan beban hidupnya. Tetapi, saat ini kebanyakan poligami bukan karena mengentaskan kemiskinan tetapi karena dorongan nafsu terhadap wanita yang berparas ayu, dan mengairahkan.

Terlalu berat Sunnah Poligami Nabi untuk diteladani bagi pengikutnya, karena persyaratanya mesti mencukupi, baik yang bersifat materi atau bersifat batin. Namun tidak sedikit yang nekat berpoligami dengan alasan ” Mengikuti Sunnah Nabi“. Bahkan ada yang terang-terangan mengatakan bahwa poligami sunnah (berpahala bagi yang melakukan dan tidak dosa bagi yang meninggalkan). Jadi, berpoligami berarti mengamalkan sunnah Nabi, dan melestarikan adalah perbuatan mulia yang perlu dilestarikan mengingat Nabi menikahi wanita lebih dari satu bahkan sampai Sembilan wanita.
Mereka yang berpendapat seperti ini adalah orang yang tidak melihat sejarah bahwa Nabi menikahi istrinya dengan beraneka ragam tujuan, sedangka wanita yang dinikahinya majoriti janda. Bahkan salah satu dari janda itu sangatlah tua, dan sudah berhenti dari menstruasi (monopouse) yang tidak mungkin digaulai lagi.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

  


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 23:52


he..he..sbtolnys saya faham saja. tapi saya nak orang faham juga, apa yang kita bincangkan dan yang dimaksudkan sunnah.

tentang poligami. tu bukan sunnah. cuba perhatikan ayat yang mnyebutkan tentang hal tu.

ayat ni bermula dari cerita tentang menjaga anak yatim..

Dan berikanlah kepada anak-anak yatim (yang sudah balig) harta mereka, jangan kamu menukar yang baik dengan yang buruk dan jangan kamu makan harta mereka bersama hartamu. Sesungguhnya tindakan-tindakan (menukar dan memakan) itu, adalah dosa yang besar.

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تُقْسِطُواْ فِي الْيَتَامَى فَانكِحُواْ مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاء مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلاَّ تَعُولُواْ

audio Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil265, maka (kawinilah) seorang saja266, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

وَآتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْساً فَكُلُوهُ هَنِيئاً مَّرِيئاً

audio Berikanlah maskawin (mahar) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan267. Kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebagian dari maskawin itu dengan senang hati, maka makanlah (ambillah) pemberian itu (sebagai makanan) yang sedap lagi baik akibatnya.

وَلاَ تُؤْتُواْ السُّفَهَاء أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللّهُ لَكُمْ قِيَاماً وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً

audio Dan janganlah kamu serahkan kepada orang-orang yang belum sempurna akalnya268, harta (mereka yang ada dalam kekuasaanmu) yang dijadikan Allah sebagai pokok kehidupan. Berilah mereka belanja dan pakaian (dari hasil harta itu) dan ucapkanlah kepada mereka kata-kata yang baik.

===============================================

ayat ni mnjelaskn tentang pnjagaan anak yatim..orang arab biasa menikahi anak yatim yang dipeliharanya. dan biasanya mereka tidak berlaku adil dan kurang amanah.

daripada mereka menikahi anak yatim dan tidak mampu berlaku adil dan amanah, maka menikahlah dengan wanita yang kamu sukai, nak dua k, 3, or 4..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 23:13


tepuk dada tanya iman.......

kalau da suka. nikah....pastikan dapat persetujuan dari pihak isteri tua...daripada bergelumang dengan dosa...


-----------------
berani kerana benar, takut kerana salah.. http://namaakusiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-10 08:25


salam

sekadar yang saya tahu, poligami halal dan bagi yang nak berpoligami pastikan bersedia dan faham syrat-syarat dan falsafah ke halalan poligami itu.
yang jadi masalah ialah ketidakmampuan lelaki memahami dan mengamalkan poligami itu selaras yang Islam hendak, lantas ianya memburukkan imej islam itu sendiri. itu sahaja.

poligami bukan kelebihan ianya tanggungjawab sosial seperti yang Rasulullah lakukan, seperti mana hukum faraid dimana saudara lelaki dapat pembahagian harta lebih dari saudara wanita..
tanggungjawab sosial..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.217975 saat. Lajunya....