Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-03-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Ahmadmohd7878
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43131

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
Ahmadmohd7878: 2 jam, 42 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: kawan imaginasi


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kawan imaginasi

Please Mendaftar To Post


Oleh kawan imaginasi

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:32


hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:53


wah ada rasa seram juga lah baca cerita anshu ni...saya tak pernah mengalami perkara seperti itu... maybe anshu tak ada kawan sangat agaknya tu pasal lah ada kawan imaginasi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 14:56


assalammualaikum

saya tak tau lah saya ini berimaginasi or tak... sebab saya selalu anggap saudara kembar saya memang ada.. dia selalu di samping saya. tak kira lah suka or duka... saya selalu bercakap dengan dia..

bila dah dewasa... saya dah tak bertemu dengan dia... saya pun tak tau kenapa... sedangkan saya sentiasa menanti untuk bertemu dengan dia lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:04


teringat cerita 'kekasihku seru'.. Kalau ingat balik ada seorang moyang marisa, masita, anak kepada mastura, moyangnya yang pertama-tama menyeru kekasihnya, waris. bila mastura meninggal, tinggal lah masita seorang-seorang dengan ayahnya semasa kecil.. dia mmbesar keseorgan. dek kerana miskin dia tidak berteman, tiada sapa mahu kawan dengannya. akhirnya dia dok lah berangan sendirian. terngah2 dia berimaginasi maka datangla waris.................waris lah peneman dia sampai ke beso...sejak tu lah keturunannya tu mewarisi waris - teman di kala sunyi dan sepi..huhuhu...

erm..macam tu lah citernye... papun tu hanya rekaan semata-mata..hahaha.jangan marah ANSHU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:05


Pada 09-02-09 14:53 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

wah ada rasa seram juga lah baca cerita anshu ni...saya tak pernah mengalami perkara seperti itu... maybe anshu tak ada kawan sangat agaknya tu pasal lah ada kawan imaginasi..


heh...seram ke...dunt wori..belum jatuh dalam kategori saket mental lagi ni... :-P ...nak kata tak ada kawan ada saja...selalu saja main dengan kawan-kawan...tapi bila seorang-seorang jadi begitu lah... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:06


Pada 09-02-09 14:56 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya tak tau lah saya ini berimaginasi or tak... sebab saya selalu anggap saudara kembar saya memang ada.. dia selalu di samping saya. tak kira lah suka or duka... saya selalu bercakap dengan dia..

bila dah dewasa... saya dah tak bertemu dengan dia... saya pun tak tau Kenapa... sedangkan saya sentiasa menanti untuk bertemu dengan dia lagi...



hm...ada kembar ke tak sbenanye ni... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:07


Pada 09-02-09 15:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

teringat cerita 'kekasihku seru'.. Kalau ingat balik ada seorang moyang marisa, masita, anak kepada mastura, moyangnya yang pertama-tama menyeru kekasihnya, waris. bila mastura meninggal, tinggal lah masita seorang-seorang dengan ayahnya semasa kecil.. dia mmbesar keseorgan. dek kerana miskin dia tidak berteman, tiada sapa mahu kawan dengannya. akhirnya dia dok lah berangan sendirian. terngah2 dia berimaginasi maka datangla waris.................waris lah peneman dia sampai ke beso...sejak tu lah keturunannya tu mewarisi waris - teman di kala sunyi dan sepi..huhuhu...

erm..macam tu lah citernye... papun tu hanya rekaan semata-mata..hahaha.jangan marah ANSHU..



hak2..macam hampeh... :lol: ..tapi ok juga cerita tu..mula-mula tak tengok...tapi bila abang dok promot...layan juga lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 15:31


assalammualaikum

saya ada kembar tapi saya pun tak tau sekarang ini dia kat mana.... mak cerita gitu2 saja.. nak cari... tak tau kat mana... mak sendiri tak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 21:48


Pada 09-02-09 15:31 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

saya ada kembar tapi saya pun tak tau sekarang ini dia kat mana.... mak cerita gitu2 saja.. nak cari... tak tau kat mana... mak sendiri tak tau...


iyakah...sdey juga cerita bintanghati ni...maaf soalan tadi kalau singgung prasaan bintanghati...

ps:kalau tak keberatan...macam mana Boleh bepisah dengan kembar..bestnya ada kembar..selalu berangan nak ada kembar... :terliur:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 11-02-09 01:37


Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:


betul ke pakar kanak-kanak kata ini normal?


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 01:46


Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!



saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

:welcome:


ada jiran yang macam ini jugak masa dia kecil-kecil dulu..tapi org kata dia dok sembang dengan sahabat kat alam ghaib.hm...ke dia sebenarnya macam ANSHU juga..terbayang ada kawan imaginasi... :berfikir:

wallahualam...


-----------------
'gantikanlah yang telah hilang..tumbuhkanlah yang telah patah..ku inginkan bahagia..di dunia dan akhirat..pada Mu tuhan ku mohon segala.......'


Bookmark and Share

    


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 01:54


Pada 09-02-09 15:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

teringat cerita 'kekasihku seru'.. Kalau ingat balik ada seorang moyang marisa, masita, anak kepada mastura, moyangnya yang pertama-tama menyeru kekasihnya, waris. bila mastura meninggal, tinggal lah masita seorang-seorang dengan ayahnya semasa kecil.. dia mmbesar keseorgan. dek kerana miskin dia tidak berteman, tiada sapa mahu kawan dengannya. akhirnya dia dok lah berangan sendirian. terngah2 dia berimaginasi maka datangla waris.................waris lah peneman dia sampai ke beso...sejak tu lah keturunannya tu mewarisi waris - teman di kala sunyi dan sepi..huhuhu...

erm..macam tu lah citernye... papun tu hanya rekaan semata-mata..hahaha.jangan marah ANSHU..




Oitt.. bro apa cerita-cerita seraaamm niehh.. :-o

Huhhhhuhuuh. Aku tak mahu stay kat opis..
Nak lepak production.. huhuhuhh..



Naudzubillah.

p/s: Anggap tulisan aku ini sekadar hiburan ilangkan ngantuk..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 07:35


hmm... saya pernah tengok adik saya masa dia umor dalam 3-6 tahun dia cakap seorang-seorang..sambil pegang anak patung... ye lah kakak2nye semua dah besar. yang atas dia pun tua 1o tahun... jadi dia main sowang2 lah.. kadang-kadang saya tegir juga..''adik buat apa itu? main dengan sapa''... dia kata tak ada sapa.. mean dia masih dengan hayalan dan tidak dipengaruhi oleh undur2 lain... saya wisau Kalau jawapannya ''kawan adik'' hal ni menunjukkan ada yang mempengaruhi dia... kadang-kadang imerginasi ini bertujuan untuk menenagkan hati, menghilangkan bosan dan menghargai diri snediri...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 08:36


kd2 mungkim imginasi kita sendiri..
ataupun qarin kita.
maafla.. pasal qarin mana ana pun tak berapa tau detail nak cerita..
siapa yang ada info boleh lah sbarkan eh.. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 08:45


betul..betul..betul..
ANSHU..dulu saya pun ada kawan. (menurut cerita mak saya lah) kawan saya ada 3 nama Julia, malek riduan & cima. selalu cakap seorang-seorang... bila mak tanya cakap dengan siapa saya jawab cakap dengan julia lah..malek riduan lah.. tapi yang paling best menurut mak saya kadang-kadang ada watak lain contohnya ali ke.. bila ditanya, ali tu kawan pada malek riduan. macam org sakit mental pulak..nasib baik dah tua2 ni hilang

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 09:58


Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:



ya niza...ekau biar boto.lamo juga kito kawan,.,.kau tak ponah cito pun,,patut lah den payah nipu kau,,ado jo insting anda,,

jangan biarkan diri anda di selubungi misteri,,syihuuuuu.....(asap keluar,,asap keluar)

:lucu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:48


Pada 16-02-09 08:36 , miss_pedusi posting:

!!! QUOTE !!!

kd2 mungkim imginasi kita sendiri..
ataupun qarin kita.
maafla.. pasal qarin mana ana pun tak berapa tau detail nak cerita..
siapa yang ada info boleh lah sbarkan eh.. =)



qarin tu apa ek....seram lah pulak.... :-?


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:49


Pada 16-02-09 08:45 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

betul..betul..betul..
ANSHU..dulu saya pun ada kawan. (menurut cerita mak saya lah) kawan saya ada 3 nama Julia, malek riduan & cima. selalu cakap seorang-seorang... bila mak tanya cakap dengan siapa saya jawab cakap dengan julia lah..malek riduan lah.. tapi yang paling best menurut mak saya kadang-kadang ada watak lain contohnya ali ke.. bila ditanya, ali tu kawan pada malek riduan. macam org sakit mental pulak..nasib baik dah tua2 ni hilang


amboi byknye kawan dia...macam melampau lah pulak...hehe :-D


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 14:51


Pada 16-02-09 09:58 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!



ya niza...ekau biar boto.lamo juga kito kawan,.,.kau tak ponah cito pun,,patut lah den payah nipu kau,,ado jo insting anda,,

jangan biarkan diri anda di selubungi misteri,,syihuuuuu.....(asap keluar,,asap keluar)

:lucu:



huh...ada saja umar ni mana hamba pergi... 8-)
tapi tah lah...ada kaitan ke dengan instinct ku yang hebat tu...tak agaknya... :jangan:


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:13


Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:

best nya ANSHU ada pengalaman macam ni..


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 15:18


huhu..
ana kecil-kecil tak ada pula kawan imaginasi..yang pasti kecil-kecil ana selalu main dengan adik ana..kami suka blakon yang kami ni kembar..huhuuh
sebenarnya tak kembar pun..hehehe..
blakon ni pgaruh tv agaknya dan agak nya memang kami ni memang ada bakat..ahakz...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:38


Assalamualaikum,

Abdullah terfikir adakah ini suatu bentuk halusinasi?
Jeng jeng jeng...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-02-09 15:53


Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai 'kembar' manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada qarinnya sendiri. Rasulullah s.a.w. sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, qarin Rasulullah adalah muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.

Pada umumnya qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya (kita) membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.

Untuk mengimbangi usaha qarin ini Allah utuskan malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walaubagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh qarinnya lemah tidak berdaya. Caranya dengan membaca "Bismillah" sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir, membaca al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah.

Sabda Rasulullah S.A.W. daripada Abdullah Mas'ud .a. maksudnya:

"Setiap kamu ada Qarin daripada bangsa jin, dan juga Qarin daripada bangsa malaikat. Mereka bertanya: "Engkau juga ya Rasulullah." Sabdanya: "Ya aku juga ada, tetapi Allah telah membantu aku sehingga Qarin itu dapat kuislamkan dan hanya menyuruh aku dalam hal kebajikan sahaja."
(Riwayat Ahmad dan Muslim)

Aisyah .ha. menceritakan bahawa pada suatu malam Rasulullah S.A.W. keluar dari rumahnya (rumah Aisyah), Aisyah berkata: "Aku merasa cemburu." tiba-tiba Baginda berpatah balik dan bertanya: "Wahai Aisyah apa sudah jadi, apakah engkau cemburu?" Aku berkata: "Bagaimana aku tidak cemburu orang yang seumpama engkau ya Rasulullah." Sabda Baginda: "Apakah engkau telah dikuasai oleh syaitan?" Aku bertanya: "Apakah aku ada syaitan?" Sabda Baginda: "Setiap insan ada syaitan, iaitu Qarin." Aku bertanya lagi: "Adakah engkau pun ada syaitan ya Rasulullah?" Jawab Baginda: "Ya, tetapi Allah membantuku sehingga Qarinku telah masuk Islam."
(Riwayat Muslim)

Di dalam hadis lain daripada Ibnu Umar .a., sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

"Aku dilebihkan daripada Nabi Adam a.s. dengan dua perkara, iaitu pertama syaitanku kafir lalu Allah menolong aku sehingga dia Islam. Kedua, para isteriku membantu akan daku tetapi syaitan Nabi Adam tetap kafir dan isterinya membantu ia membuat kesalahan."
Riwayat Baihaqi)

Ibn Muflih al-Muqaddasi menceritakan: Suatu ketika syaitan yang mendampingi oran beriman, bertemankan syaitan yang mendampingi orang kafir. Syaitan yang mengikuti orang beriman itu kurus, sedangkan yang megikuti orang kafir itu gemuk. Maka ditanya mengapa engkau kurus, "Bagaimana aku tidak kurus, apabila tuanku masuk ke rumah dia berzikir, makan dia ingat Allah, apabila minum pun begitu." Sebaliknya syaitan yang mengikuti orang kafir itu pula berkata: "Aku sentiasa makan bersama dengannya dan begitu juga minum."

Qarin akan berpisah dengan 'kembar'nya hanya apabila manusia meninggal dunia. Roh manusia akan ditempatkan di alam barzakh, sedangkan qarin terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang. Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili. Tetapi qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan atau kederhakaan manusia.

Inilah perihal qarin. Jadi, marilah sama-sama kita tingkatkan amalan kita dan berusaha mengawal qarin kita selain hawa nafsu. InsyaAllah kuruslah qarin kita nanti. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 20-02-09 11:21


Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:


salam, saya nak tau, betul ke pakar kanak-kanak kata ni normal?dr mana dapat fact ni?


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 12:24


Pada 20-02-09 11:21 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-02-09 14:32 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

hm..menurut pakar kanak-kanak..adalah normal bagi kanak-kanak yang ada kawan imaginasi sewaktu kecil...anda ada ke... :berfikir:

saya ada...just nak share...masa kecil-kecil dulu...umur lebih kurang 5-6 taun...ada 2org kawan imaginasi...mereka ni muncul dalam diri saya bila tengah main seorang-seorang...seorang name ina seorang name adik...adik ni baik orangnya..suka galakkan buat baik..ina pula tak berapa baik...pendek kata mereka macam watak angle dan devil lah...huhu..saya pula suka sebelah kan adik..sebab adik baik...

bila da besar ni te-fikir pula..maybe watak2 tu adalah reflek diri saya sendiri..ada baik dan buruk...tapi ok apa...tak ingat sejak bila kawan-kawan tu hilang..maybe lepas mula pergi sekolah agaknya...hehe

ha antum bagaimana pula...sesiapa yang ada cerita tu mari lah share... :welcome:


salam, saya nak tau, betul ke pakar kanak-kanak kata ni normal?dr mana dapat fact ni?




maaf farishah...saya pernah terbaca info tu kat paper lama dulu..sekarang tak sure lah..nanti saya cuba dapatkan info kalau terjumpa...maaf kalau info saya salah...maaf kalau anda lebih tau daripada saya..saya tak niat pun nak tipu pembaca..harap maaf


-----------------
Pinky: what are we going to do tonite Brain??
Brain: same thing that we do everynite Pinky, trying to take over the world!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 15:29


Assalamualaikum..

Cuba antum semua baca artikel ini..

CHILDREN IMAGINARY FRIEND: THE TRUTH?!

Ini adalah artikel dan pandangan daripada Kylie Holmes...disebelah artikel itu ada berkenaan author ini.. sekadar pandangan sahaja..

senyum sokmo ^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 15:37


fuh, boleh tahan ngeri. semacam split personality begitu.
tapi, kebiasaannye memang macam tu. bila besar, akan hilang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 20:38


Assalamualaikum
saya tak ingat pula kot2 ada kawan imaginasi..
tapi tengok adik kat rumah selalu juga dia cakap seorang-seorang..
bila tanya dia tengah buat apa, dia kata main-main dengan anak patung lah...
takut juga kita ini..
yang pasal Qarin ni, saya ada dengar penyarah bercerita..
katanya, kita boleh jumpa dengan "hamba" tu ek?
tapi ada amalan2 tertentu..
lec saya kata, dia jumpa sekali saja..sebab dia takut..
dia kata "hamba" tu perempuan bagi yang perempuan dan lelaki bagi yang lelaki..dan tak berwajah...
wallahua'alam..(seriau laaaa...berdiri bulu roma ini..) huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 21:43


Pada 09-02-09 15:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

teringat cerita 'kekasihku seru'.. Kalau ingat balik ada seorang moyang marisa, masita, anak kepada mastura, moyangnya yang pertama-tama menyeru kekasihnya, waris. bila mastura meninggal, tinggal lah masita seorang-seorang dengan ayahnya semasa kecil.. dia mmbesar keseorgan. dek kerana miskin dia tidak berteman, tiada sapa mahu kawan dengannya. akhirnya dia dok lah berangan sendirian. terngah2 dia berimaginasi maka datangla waris.................waris lah peneman dia sampai ke beso...sejak tu lah keturunannya tu mewarisi waris - teman di kala sunyi dan sepi..huhuhu...

erm..macam tu lah citernye... papun tu hanya rekaan semata-mata..hahaha.jangan marah ANSHU..


:lucu: :lucu:

tak pernah ada kawan imaginasi
ini pun baru pernah dengar kes gini
mungkin ada kaitan dengan emosi
:-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132898 saat. Lajunya....