Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 4 hari yang lalu
Martyr: 8 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: adakah manusia sebelum Adam??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» adakah manusia sebelum Adam??

Please Mendaftar To Post


Oleh adakah manusia sebelum Adam??

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 11:12


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

sahabat yang dirahmati..
adakah manusia sebelum adam dan hawa..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 11:14


lagi satu...
adakah syurga dan neraka tu sudah aktif dan sudah dilakukan penyiksaan saat ni..???adakah manusia yang disiksa dineraka saat ni..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 12:14


Assalamualaikum

Persoalan ini bukan tahap kita nak menjawabnya... tak perlu dibincang bab-bab macam ni... sila rujuk Ustaz / Alim Ulama'... yang ini lebih Afdal... huraian dan contoh lebih tepat dan sahih... Jika nak tanya warga ukhwah ye atau tidak... memang tidak akan terjawab sampai bila-bila... jika ada sekalipun hanya ringkasan yang belum pasti ya atau tidak...


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 12:22


walau pun ulama yang menyampaikannya..itu juga bukan satu kepastian..sebab ulama tak pernah bekerja sama dengan ALLAH dalam hal penciptaan...
bagaimana dengan pendapat orientalis yang mengatakan bahwa manusia pertama bukan adam??or bukan adam yang dikatakan dalam Alqur'an..
bagaimana pula tentang dialog antara ALLAH dan malaikat saat ALLAH akan menciptakan manusia..mereka berkata"apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"
dah pernah ada k manusia sebelum tu..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 16:03


salam..
saya pernah dengar ada yang mengatakan manusia pertama tu bukan adam yang dalam alqur'an.tak tahu lah
macam mana pula ada orang yang diseksa kat neraka saat nabi muhammad dan malaikat tau bahwa manusia akan melakukan kerusakan dimuka bumi.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

syift
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 36558
Posting: 49
Dari: Diatas Bumi yang Nyata....

Perak  


posticon Posting pada: 06-02-09 16:24


persoalan yang amat susah untuk dijawapkn..lebih baik anda bertanya soalan ini kepada org yang lebih layak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syiftProfil   Hantar PM kepada syift   Pergi ke syift's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-02-09 16:30


tak ada k yang nak jawab..??
yang nak bela alqur'an..??

alqur'an menyebutkan bahwa malaikat berkata.."apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"

nabi melihat orang disiksa dineraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 21:17


Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada k yang nak jawab..??
yang nak bela alqur'an..??

alqur'an menyebutkan bahwa malaikat berkata.."apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"

nabi melihat orang disiksa dineraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..




tolong lah.. ini bukan current issues yang boleh d bawa bincang secara terbuka.. juga bukan satu general knowledge yang boleh d diskusikan secara akal semata-mata..

bukan nak kata isu ni tak boleh dbincangkan..tapi soalan tu tak sepatutnya dibuka secra luas... untuk meminta pandangan org apatahlagi..

bukan semua antara kita ni berpendidikan tinggi.. bahkan yang berbackgroundkan pengajian islam/islamic studies pun tak berapa ramai.. so agak janggal lah bila soalan tu ditanyakan..melainkan anda sendiri yang punya ilmu mempunyai idea, boleh saja perkatakan nytakana atau mungkin copy paste ke ruamngan ini.. kata org, sumthing yang agak tak masuk akal ke..atau pelik ke atau apa saja yang bukan menjadi ilmu dan ahlinya, tak mengapa baca..percaya or sbaliknya adalah hak masing-masing..dan jalan paling selamat adalah bertawaqquf sahaja..sampai bila..sampai lah bila-bila kerna itu bukan dalam bidangnya untuk dieprbahaskan lanjut..

kalau ada pun berbackground alquran tafsir hadith..belum tentu dapat jawab dengan baik bagi merungkai pertanyaan tu.. Kalau budak usuluddin pula.. habis lah..akal semata-mata.. Kalau syariah senang cerita da nanti..so..berhati-hati lah dapat bertanya...

btw..maaf lah atas salah sila bicara saya ni..hehe..hanya my personal openion.. yang lain-lain nak tambah 'rasa' pun k juga.. :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

jebat_86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2008
Ahli No: 35674
Posting: 121

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 22:15


Pada 04-02-09 12:22 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

walau pun ulama yang menyampaikannya..itu juga bukan satu kepastian..sebab ulama tak pernah bekerja sama dengan ALLAH dalam hal penciptaan...
bagaimana dengan pendapat orientalis yang mengatakan bahwa manusia pertama bukan adam??or bukan adam yang dikatakan dalam Alqur'an..
bagaimana pula tentang dialog antara ALLAH dan malaikat saat ALLAH akan menciptakan manusia..mereka berkata"apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"
dah pernah ada k manusia sebelum tu..??


hmm..pendapat orientalis mana tu..??? :berfikir: :berfikir: tak pernah dengar pun.. :jangan: :jangan:

tentang dialog tu...hmm... :berfikir: :berfikir: ... itu hanya persoalan malaikat mengenai manusia yang AKAN diciptakn..tak ada sebut pun pasal dah ada manusia ke belum..bagaimana boleh timbul persoalan ni daripada ayat tu.. ?? :-D :-D

tak faham...

P/S : kadangkala manusia ni pelik...cakap ulama tak nak dengar..pendapat orientalis juga nak pakai..ish3...pelik-pelik... :-P :-P :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For jebat_86Profil   Hantar PM kepada jebat_86   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 22:24


Perkara pertama yang saya tertanya adalah, Kenapa perlu ada persoalan semacam ni? Sekiranya kalau ada manusia sebelum Adam, maka Kenapa? Impak yang macam mana pula akan terjadi?

Surah as-Sajdah ayat 7 dan 8:

"Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan sebaik-baiknya, dan dimulakanNya kejadian manusia berasal dari tanah;"

"Kemudian Ia menjadikan keturunan manusia itu dari sejenis pati, iaitu dari air (benih) yang sedikit dipandang orang;"



Mafhum ayat ni jelas menyatakan manusia pertama itu diciptakan dari tanah, dan keturunan seterusnya manusia pertama itu adalah dari air benih yakni mani. Jadi siapakah yang dimaksudkan oleh Allah sebagai manusia pertama yang diciptakan-Nya dari tanah itu?

Lihat pula hadith riwayat Imam al-Bukhary:

"Sesunguhnya manusia itu berasal dari Adam dan Adam itu (diciptakan) dari tanah"


Maka dengan penerangan dari hadith dan ayat al-Quran tadi, kesimpulannya adalah:

Ada seorang manusia pertama yang dijadikan dari tanah, dan keturunan darinya diciptakan dari air benih.. tetapi al-Quran tidak menyebut secara terang siapa dia manusia pertama itu. Maka, Nabi Muhammad s.a.w berdasarkan wahyu Allah swt menjelaskan dengan terang bahawa manusia pertama yang diciptakan Allah dari tanah itu adalah Adam.

Apakah Nabi Muhammad bercakap atas dasar fikirannya semata berkenaan hal ini? Apakah Nabi Muhammad sekadar meneka bahawa Adam itu manusia pertama yang dijadikan dari tanah itu?? Jawapannya sudah tentu Nabi Muhammad tidak sekali-kali bersabda atas fikiran Baginda sahaja kerana Allah menjamin di dalam al-Quran bahawa setiap sabdaan Muhammad itu adalah wahyu-Nya...

"Dan ia tidak memperkatakan (sesuatu yang berhubung dengan ugama Islam) menurut kemahuan dan pendapatnya sendiri. Segala yang diperkatakan itu (sama ada Al-Quran dan Hadith) tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya. (An-Najm, ayat 3-4)




p/s: Salah satu ajaran golongan anti-Hadith adalah menafikan Adam a.s. sebagai manusia pertama.. jadi berhati-hatilah.. :oops:


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

jamian
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2009
Ahli No: 36971
Posting: 39
Dari: telok panglima garang

Selangor  


posticon Posting pada: 07-02-09 00:26


assalamualaikum,

sepatutnya tak perlu ada persoalan sebegini,sebagai umat islam sejati sudah jelas diberitahu manusia pertama adalah nabi adam,sudah jelas dan sohih.tutup kes.


maklumat lanjut klik disini
http://xpres2u.blogspot.com

:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamianProfil   Hantar PM kepada jamian   Pergi ke jamian's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 01:03


Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!



nabi melihat orang disiksa di neraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..


Setakat yang saya pernah mendengar dari pengkisahan Isra' dan Mi'raj, tak pernah pula saya dengar versi yang Nabi Muhammad melihat manusia disiksa di dalam neraka.. yang disebut adalah gambaran semata sepanjang perjalanan Israk baginda dari Masjidilharam ke Masjidil Aqsa.. sementara dalam perjalanan mi'raj baginda bertemu dengan para Nabi.. tidak pula disebut tentang gambaran baginda bertemu dengan manusia yang disiksa di dalam neraka ketika mi'raj.. maaflah kalau saya silap..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 01:16


Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada k yang nak jawab..??
yang nak bela alqur'an..??

alqur'an menyebutkan bahwa malaikat berkata.."apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"

nabi melihat orang disiksa dineraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..


1. Nak tanya saja...Ada ngaji tafsir tak lagi? Kalau tak boleh pergi dulu ye..nak terangkan panjang, so lagi senang baca tafsir, pelajari lughahnya dan tahu asbab nuzul ayat tu. Ada diceritakan, ada diungkaikan mengenai persoalan dan dialog antara Allah dan para malaikat.

2. Manusia tercipta dulu sebelum adam? Orientalis kata begitu ke? no problem, boleh tanya mereka balik, siapa ye manusia pertama yang diciptakan tu kalau bukan adam? mana tulangnya? fossilnya? simplenya, mana buktinya? presntkan benda tu dulu, lepas itu kita diskus lagi

3. Pasal nabi boleh tengok apa yang berlaku dalam neraka? Kalau nak cakap dengan orang Islam, senang saja..Allah tu the Almighty, The All Powerful...setakat nak buat scene tu di hadapan Rasulullah, atau membawa rasul ke masa hadapan, atau apa sahaja yang tak terfikir oleh manusia, itu adalah senang bagi Allah.

Kalau non muslim tanya pula, terangkan juga benda di atas, tapi tambah "kami orang islam percaya bahawa Allah itu the Al mIghty......(till the end)." "saudara/I pula percaya apa?"

Dan Kenapa Allah tunjuk semua tu? Nak habaq mai kat nabi supaya boleh bagitahu manusia. manusia ni Kalau tak bagitahu payah nakpercaya.

Kalau tak tahu pasal apa siksaan dalam neraka, hang sendiri takut ka nak buat dosa?aha...


Allahu'alam :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 07-02-09 01:52


LOCK! Kepada moderator sila berbuat demikian. Ini persoalan akidah. tak boleh dibincang secara terbuka.Bahaya. silap bagi pendapat boleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 07-02-09 01:54


LOCK! Kepada moderator sila berbuat demikian. Ini persoalan akidah. tak boleh dibincang secara terbuka.Bahaya. silap bagi pendapat boleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 01:55


Pada 07-02-09 01:52 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

LOCK! Kepada moderator sila berbuat demikian. Ini persoalan akidah. tak boleh dibincang secara terbuka.Bahaya. silap bagi pendapat boleh....


Bro, kan ada admin yang bertaraf ustaz/ustazah. So Kalau ada 'salah pendapat', hanya delete the post.

Cadangan aku saja lah. Aku bukan sesiapa pun kat UC ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 07-02-09 16:53


Pada 06-02-09 21:17 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada k yang nak jawab..??
yang nak bela alqur'an..??

alqur'an menyebutkan bahwa malaikat berkata.."apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"

nabi melihat orang disiksa dineraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..




tolong lah.. ini bukan current issues yang boleh d bawa bincang secara terbuka.. juga bukan satu general knowledge yang boleh d diskusikan secara akal semata-mata..

bukan nak kata isu ni tak boleh dbincangkan..tapi soalan tu tak sepatutnya dibuka secra luas... untuk meminta pandangan org apatahlagi..

bukan semua antara kita ni berpendidikan tinggi.. bahkan yang berbackgroundkan pengajian islam/islamic studies pun tak berapa ramai.. so agak janggal lah bila soalan tu ditanyakan..melainkan anda sendiri yang punya ilmu mempunyai idea, boleh saja perkatakan nytakana atau mungkin copy paste ke ruamngan ini.. kata org, sumthing yang agak tak masuk akal ke..atau pelik ke atau apa saja yang bukan menjadi ilmu dan ahlinya, tak mengapa baca..percaya or sbaliknya adalah hak masing-masing..dan jalan paling selamat adalah bertawaqquf sahaja..sampai bila..sampai lah bila-bila kerna itu bukan dalam bidangnya untuk dieprbahaskan lanjut..

kalau ada pun berbackground alquran tafsir hadith..belum tentu dapat jawab dengan baik bagi merungkai pertanyaan tu.. Kalau budak usuluddin pula.. habis lah..akal semata-mata.. Kalau syariah senang cerita da nanti..so..berhati-hati lah dapat bertanya...

btw..maaf lah atas salah sila bicara saya ni..hehe..hanya my personal openion.. yang lain-lain nak tambah 'rasa' pun k juga.. :-D

he..he..sahabat..saya faham apa yang anda bimbangkan...tapi jangan risau..insyaallah tak apa..
teringat kebiasaan orang2tua dulu-dulu.."hei..jangan baca alqur'an sendiri..janganbaca alqur'an sembarangan..nanti sesat..nanti gila.."
tapi ternyata seorang kristian telah masuk islam sebab baca alqur'an sendiri...subhanallah...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 07-02-09 16:56


Pada 07-02-09 01:03 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!



nabi melihat orang disiksa di neraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..


Setakat yang saya pernah mendengar dari pengkisahan Isra' dan Mi'raj, tak pernah pula saya dengar versi yang Nabi Muhammad melihat manusia disiksa di dalam neraka.. yang disebut adalah gambaran semata sepanjang perjalanan Israk baginda dari Masjidilharam ke Masjidil Aqsa.. sementara dalam perjalanan mi'raj baginda bertemu dengan para Nabi.. tidak pula disebut tentang gambaran baginda bertemu dengan manusia yang disiksa di dalam neraka ketika mi'raj.. maaflah kalau saya silap..

payah..inilah jawabannya...dari soalan manusia yang disiksa...semoga ALLAH tetapkan anda dalam hidayah dan petunjuk ALLAH...

semoga ini boleh disampaikan kepada mereka jika mereka bertanya tentang itu...subhanallah...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 07-02-09 17:04


Pada 07-02-09 01:16 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 16:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada k yang nak jawab..??
yang nak bela alqur'an..??

alqur'an menyebutkan bahwa malaikat berkata.."apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"

nabi melihat orang disiksa dineraka saat isra' mi'raj...?
jelaskan..cari ilmu segera untuk menjawab ni..


1. Nak tanya saja...Ada ngaji tafsir tak lagi? Kalau tak boleh pergi dulu ye..nak terangkan panjang, so lagi senang baca tafsir, pelajari lughahnya dan tahu asbab nuzul ayat tu. Ada diceritakan, ada diungkaikan mengenai persoalan dan dialog antara Allah dan para malaikat.

2. Manusia tercipta dulu sebelum adam? Orientalis kata begitu ke? no problem, boleh tanya mereka balik, siapa ye manusia pertama yang diciptakan tu kalau bukan adam? mana tulangnya? fossilnya? simplenya, mana buktinya? presntkan benda tu dulu, lepas itu kita diskus lagi

3. Pasal nabi boleh tengok apa yang berlaku dalam neraka? Kalau nak cakap dengan orang Islam, senang saja..Allah tu the Almighty, The All Powerful...setakat nak buat scene tu di hadapan Rasulullah, atau membawa rasul ke masa hadapan, atau apa sahaja yang tak terfikir oleh manusia, itu adalah senang bagi Allah.

Kalau non muslim tanya pula, terangkan juga benda di atas, tapi tambah "kami orang islam percaya bahawa Allah itu the Al mIghty......(till the end)." "saudara/I pula percaya apa?"

Dan Kenapa Allah tunjuk semua tu? Nak habaq mai kat nabi supaya boleh bagitahu manusia. manusia ni Kalau tak bagitahu payah nakpercaya.

Kalau tak tahu pasal apa siksaan dalam neraka, hang sendiri takut ka nak buat dosa?aha...


Allahu'alam :D
kalau hanya setakat adu pendapat..dan bertanya balek..memang tak ada guna...kita nak pertahankan islam dan buktikan kebenaran islam..dan menarik mereka kedalam islam..bukan nak jadikan permusuhan..


kalau anda ditanya.."bukankah kubur nabi adam tu ada banyak..yang mana satu yang benar..or semuanya nabi adam..?"

(2. Manusia tercipta dulu sebelum adam? Orientalis kata begitu ke? no problem, boleh tanya mereka balik, siapa ye manusia pertama yang diciptakan tu kalau bukan adam? mana tulangnya? fossilnya? simplenya, mana buktinya? presntkan benda tu dulu, lepas itu kita diskus lagi)

kalau itu jawaban anda..macam mana kalau mereka berkata.."yang pasti bukan adam nabi kalian..kalau kalian hanya percaya dan yakin2 macam tu..apa bezanya kalian dengan kami..mungkin kami lebih betul.."


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-02-09 17:15


Assalamualaikum..

bukan adam kalian tapi adam kami?

mungkin anda tak sedar..

-adam kalian dan adam kami tu -
     ORANG YANG SAMA

kisah bible tentang apple eden yang boleh mmberi kehidupan selamanya,
tak sama dengan kisah adam dan hawa memakan buah larangan ?


-kena tahu adab bermunazarah-

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 07-02-09 17:25


alhamdulillah..tambah lagi pengetahuan dan ilmu hari ni..macam ni lah...syukran sahabat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 04:57


Pada 04-02-09 12:22 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

walau pun ulama yang menyampaikannya..itu juga bukan satu kepastian..sebab ulama tak pernah bekerja sama dengan ALLAH dalam hal penciptaan...
bagaimana dengan pendapat orientalis yang mengatakan bahwa manusia pertama bukan adam??or bukan adam yang dikatakan dalam Alqur'an..
bagaimana pula tentang dialog antara ALLAH dan malaikat saat ALLAH akan menciptakan manusia..mereka berkata"apakah ENGKAU akan menciptakan orang yang akan melakukan kerusakan/pertupahan darah..?"
dah pernah ada k manusia sebelum tu..??

tak perlu lah kita nak perah otak nak fikir apa yang tak disebut dalam Al-Quran... ilmu manusia terbatas!

FYI, mulya, isu ni pernah dibahaskan dalam ukhwah, ada pandangan ulama' (yang betul-betul, bukan ulama' ukhwah), so rajin2lah ye cari untuk dapatkan ilmu.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 12:17


kita kena buktikan kebenaran alquran..kan..??alquran yang menyebutkan sesuatu..,maka sesuatu tu mestila sesuai dengan kenyataan..kalau tak sama..orang akan katakan bahwa alquran tu kita tipu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 15:30


hati-hati dengan topik macam ni, takut ada yang baru nak belajar islam akan jadi keliru... saudara mulya, saya tengok saudara banyak sangat post topik yang kadang-kadang buat org lain tak boleh nak jawab dan mungkin membuatkan org lain keliru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:00


jangan risau..jika kita berfikir..kita akan dapatkan jawabannya..dan jangan lupa mohon bantuan ALLAH...jangan takut..soalan2 macam ni memang kita kena jawab..siapa pun dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 16:05


Bukan risau atau tidak, tapi mesej ini tidak sampai kepada orang yang berkaitan.

Saya ingin bertanyakan pendapat Mulya dulu, pandangan Mulya dan elemen kajian Mulya berkenaan isu ini. Sekiranya Mulya telah menerangkan hasil kajian Mulya, pastinya ada yang ingin memberi pendapat dan ulasan. Mungkin ada orang yang berkaitan juga akan berkongsi sama. Itulah tradisi keilmuan, kan saudara Mulya menginginkan suasana keilmuan dan berfikir.

p/s

ada saja pihak yang mengkaji berkenaan ini.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-09 16:34


Nabi Allah Adam alaihi salam adalah manusia pertama yang dijadikan Allah dpd tanah...Siti Hawa dpd rusuk kiri Nabi Allah Adam..

Sebelum tu dah adalah para Malaikat dpd cahaya & iblis dan sekutunya dpd api..

Syurga & Neraka tu memang dah wujud....Kena percaya Hari Kiamat, rukun iman ke-5 tu..
Pembalasan keadilannya di akhirat kelak, tentang penyiksaan saat ni tu Wallahualam...tapi dpd alam barzakh dah tahu bayangan syurga & neraka ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 17:04


Pada 17-02-09 12:17 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

kita kena buktikan kebenaran alquran..kan..??alquran yang menyebutkan sesuatu..,maka sesuatu tu mestila sesuai dengan kenyataan..kalau tak sama..orang akan katakan bahwa alquran tu kita tipu saja..


bukan "kita".. tapi "yang arif..dan yang pakar"
tak semua kita ni.. cukup ilmu nya...
kalau ilmu tak cukup di dada..jangan pandai2 buat macam dah hebat..
kelak nanti.. takut dosa yang lebih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-09 17:25


akak...dan sahabat semua..
alqur'an tu adalah petunjuk..
ALLAH akan menjelaskan dan memeberikan petunjuk kepada yang DIA kehendaki...
dengan izinNYA segala sesuatu boleh terjadi...seorang budak kecik 7tahun telah mampu menjelaskan isi alqur'an dan berbicara dengan ayat2 alqur'an...
kita semua bertanggungjawab terhadap islam...
jika islam dijatuhkan..tugas kita adalah berjuang..bukan hanya tentera..tapi kita semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 17:38


Saudara Mulya, berkenaan itu insyaAlllahuta'ala ramai di sini yang tahu. Tapi apa signifikannya dengan soalan di atas? Jadi pada pandangan Mulya, ada atau tidak manusia sebelum nabi Adam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-09 23:30


manusia pertama tetap nabi adam...
sedangkan apa yang rasul lihat tu merupakan gambaran...penglihatan yang ALLAH hadirkn bagi nabi..
iblis or golongan jin diciptakan lebih dulu berbanding manusia...mereka tak jauh beza dengan manusia..mereka juga diberi akal dan nafsu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 00:08


Encik Mulya, maaf jika saya katakan persoalan yang encik tanyakan ini tidak memberikan kita kekuatan untuk berjuang.. malah ia mampu melemahkan iman kita.. encik Mulya, sememangnya al-Quran itu petunjuk dan pemandu yang ampuh untuk kita.. tapi perlu kita ingati encik Mulya bahawa al-Quran akan menjadi petunjuk kepada hati-hati yang ikhlas mencarinya.. bukan kepada hati yang terburu-buru dan melulu membuat kesimpulan..

Kita hidup sebagai seorang muslim di dunia ni ibarat berjalan di atas satu jalan lurus di dalam gelap gelita.. di hadapan kita ada satu cahaya terang benderang.. di kiri dan kanan kita ada banyak sekali jalan-jalan serta simpang-simpang.. kita perlu berjalan dengan pelita, ditemani sebatang tongkat dan perlu menurut langkah teman di hadapan yang sudah sampai kepada cahaya itu..

Jalan yang lurus itulah hayat kita di dunia, cahaya di hujung jalan itulah umpama titik pertemuan kita dengan Allah, jalan-jalan di tepi itu adalah cabaran serta musuh kita, pelita kita adalah al-Quran, tongkat kita adalah sunnah Nabi kita dan teman-teman di hadapan kita adalah sahabat baginda serta ulama' pewaris baginda.

Berjalanlah dengan panduan al-Quran, yang dikuatkan oleh sunnah Nabi, menuruti jalan para sahabat dan ulama'.. barulah kita akan selamat sampai kepada Allah swt.

Encik Mulya, kita mengambil al-Quran sebagai panduan hidup bukan secara buta tuli, tetapi hendaklah dengan ilmu yang kita peroleh dengan talaqqi dan berguru.. kesilapan dalam berilmu dengan al-Quran boleh membuatkan manusia jadi gila.. sedarlah encik Mulya bahawa memperjuangkan Islam adalah amanah semua, tapi berjuanglah dengan cara yang menegakkan Islam bukan dengan cara mengasingkan Islam..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 07:33


Kalau kita mencari berkenaan isu ini dalam internet, memang banyak maklumat yang kita dapat. Saya cuba petik yang bersesuaian dengan islam. Pandangan oleh saudara Saiful Islam:

ADAM’ SEBELUM ADAM

Berkenaan dengan penciptaan Adam, majoriti ulama Islam percaya bahawa Adam dan Hawa telah dicipta dengan lengkap di Syurga. Mereka kemudiannya dihantar ke bumi selepas memakan buah yang terlarang. Keturunan mereka mengisi populasi bumi dan memulakan sejarah manusia.

Akan tetapi Allah SWT tidak menjelaskan di dalam al-Quran bagaimanakah Adam itu dicipta. Adakah dia dicipta secara berperingkat atau dengan satu proses sahaja? Sebahagian ahli Tafsir mendatangkan pandangan bahawa ketika Allah SWT mencipta Adam, tubuh Adam itu dibiarkan selama 40 tahun sebelum ditiupkan ke dalamnya roh. Di sini kita boleh melihat dengan jelas pengaruh tradisi Ancient Persian terhadap tafsiran berkenaan.

Terdapat juga sebahagian daripada ulama Islam yang menjelaskan bahawa Adam bukanlah manusia pertama yang dicipta di muka bumi. Mereka berpandangan bahawa ratusan ribu ‘Adam’ telah wujud sebelum Adam bapa kita. Setiap satu ‘Adam’ itu telah mempunyai keturunan dan kehidupannya, mereka telah musnah sepenuhnya dan digantikan dengan ‘Adam’ yang berikutnya sehinggalah tiba kepada Adam, bapa kita. Adam bapa kita, dianggap sebagai pusingan terakhir siri ‘Adam’ di muka bumi.

Ada juga ulama yang berpendapat bahawa Adam dan Hawa dicipta bukan di Syurga tetapi di muka bumi dan daripada bumi.

(Lihat al-Maqdisi: Al-Bad’ wa al-Tarikh dan Ibn al-‘Arabi: al-Futuhat al-Makkiyyah)

Ikhwan al-Safa juga ada menghuraikan tentang hal ini. Mereka menyatakan bahawa semua haiwan dicipta dari tanah liat kering dan membiak di kawasan Khatulistiwa yang tidak terganggu oleh perubahan cuaca yang ektrim. Hal ini memberi ruang kepada pembiakan. Di dalam suasana inilah Adam tercipta (takawwana). Ikhwan al-Safa juga berpendapat bahawa Adam dan Hawa hidup di peringkat pertama kehidupan mereka di bumi (Rasaa’il Ikhwan al-Safa, jilid muka surat 181, 229. Ada kemungkinan konsep ini diambil dari Bible kerana di dalam Bible, Syurga itu adalah Garden of Eden di mana Adam dan Hawa hidup dalam keadaan yang suci)

ISU LEKEH?

Mungkin isu-isu di atas dipandang remeh oleh sesetengah kita. Ia mungkin dengan mudah dilabel sebagai khurafat, mangsa Israiliyyat, dongengan dan sebagainya. Namun, perlu diingatkan bahawa bukanlah kesahihan fakta itu yang menjadi keutamaan. Saya tegaskan begini kerana sama ada ia dilihat dari tafsiran kepada teks agama, atau pun kepada pencapaian sains itu sendiri, persoalan-persoalan ini masih dibanjiri oleh hipotesis. Malah jangan lupa kepada ingatan Allah bahawa “AKU MENGETAHUI APA YANG TIDAK KAMU KETAHUI”.

Pengetahuan kita ada batas-batasnya.

Namun apa yang menjadi keutamaan kita ialah, persoalan idea berkaitan dengan evolusi biologi, dan adanya idea tentang berkemungkinan wujudnya kehidupan dan ‘adam’ lain sebelum penciptaan Adam, mempunyai ruang untuk ia dikaji oleh Muslim. Ini akan menghindarkan pelajar Sains daripada dibelenggu rasa bersalah yang tidak perlu. Semata-mata kerana menyangkakan bahawa evolusi menyalahi Islam.

Walhal, prinsip-prinsip evolusi sudah pun ada di fikiran ahli sejarah Muslim seawal kurun ke-10M. Jika ia diterima sebagai subjek yang berharga untuk dikaji oleh umat Islam, mengapa pula hari ini kita mengambil pendirian mudah bahawa ruang perbincangan mengenai hal ini sudah terkunci. Evolusi bertentangan dengan Islam, 100%!

Apa yang membimbangkan saya ialah, sikap orang agama terhadap isu-isu seperti ini akan menimbulkan masalah sebagaimana pemuka agama Kristian yang sombong, telah membiakkan manusia sains yang menjauhi agama. Soal agama mereka betul atau salah, tidak sempat untuk dibicarakan kerana sikap sombong dan simplistic minded mereka telah menyebabkan agama tidak lagi dilihat sebagai sumber kebenaran.

Manusia beralih kepada sains kerana muak dengan kelakuan orang agama yang jumud.

THE DIVINE EVOLUTION

Di Barat sendiri, sebahagian pengkaji cuba untuk mengharmonikan evolusi dengan ajaran agama. Walaupun ahli teologi dan gereja teguh dalam menolak evolusi, namun tetap ada sebahagian mereka yang menerima undang-undang dan proses alam semulajadi, tanpa menafikan proses penciptaan oleh Tuhan. Mereka mempercayai bahawa Tuhan berada ‘di sebalik’ proses evolusi di dalam kehidupan alam ini dan manusia berada di hujung proses evolusi ini.

Penjelasan sebegini disebut sebagai ‘the Divine Evolution’.

Ada juga sebahagian pemimpin di gereja yang mengiktiraf ketidak sempurnaan teks Holy Book dan menganggap teori evolusi biologi sebagai bersesuaian dengan aqidah agama Kristian.(Lihat Maurice Bucaille, What is the Origin of Man? The Answers of Science and the Holy Scripture)

Semakan dari semasa ke semasa perlu dibuat juga oleh kita umat Islam.

Muhammad Iqbal dan beberapa tokoh yang lain, menerima idea evolusi Biologi. Namun, Iqbal menjelaskan bahawa evolusi hanya membabitkan perkembangan fizikal manusia. Ia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan dimensi non fizikal atau spiritual manusia. (Lihat Muhammad Iqbal, The Reconstruction of Religious Thought in Islam).

Isu ini akan membabitkan pendirian Islam terhadap penemuan fosil, hal-hal yang berkaitan dengan kesahihan persepsi bahawa kehidupan manusia bermula dalam keadaan yang primitif, isu banjir besar serta hal Ya’juj dan Ma’juj.

Di Amerika Syarikat, saintis genetik dan paleontologis di akhir kurun ke 20, selepas mengkaji ribuan fosil purba, menyokong teori mtEve yang mencadangkan bahawa keturunan manusia ini bermula dari satu lelaki dan satu perempuan. Penerimaan ini membuka laluan kepada mereka untuk berpihak kepada agama dan seterusnya mula mengemukakan hipotesis tentang Kapal Nuh dan Garden of Eden.

Jika umat Islam mengambil jalan mudah dengan mengatakan semua ini mengarut, maka lebih mudahlah Islam akan dianggap mengarut, apabila gagal berinteraksi dengan pencapaian sains dan teknologi genetik hari ini.

Saya bimbang dengan jumlah anggota masyarakat kita yang menarik diri dari masyarakat dan memencilkan diri kerana tertekan dengan trend perdana yang selesa dengan anggapan bahawa sains dan agama itu saling bertentangan.

Mudah-mudahan dengan perkongsian maklumat ini akan dapat membuktikan kepada pembaca, betapa ulama, ahli sains dan ahli sejarah saling memerlukan di antara satu sama lain untuk lebih memahami agama, Allah SWT, manusia dan alam sejagat.

Jangan kita mangsakan Islam dan Muslim oleh sembang simplistik yang merugikan itu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 07:34


Antara intisari ayat yang saya suka petik dari pandangan Saiful Islam:

"...betapa ulama, ahli sains dan ahli sejarah saling memerlukan di antara satu sama lain untuk lebih memahami agama, Allah SWT, manusia dan alam sejagat."

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 07:40


Saya cuba petik lagi pandangan seseorang berkenaan isu ini. Maaf kerana tidak menyertakan sumbernya kerana kecuaian saya mengambilnya satu tika dahulu.

MANUSIA SEBELUM ADAM

Orang Islam, Yahudi dan Nasrani percaya bahawa Adam a.s. adalah bapa mereka semua, ertinya Adam a.s. dan Siti Hawa adalah nenek moyang semua manusia yang hidup zaman berzaman. Mereka adalah 'manusia' pertama yang diturunkan ke bumi.

'Manusia' itu setakat yang saya fahami adalah makhluk berakal keturunan Adam a.s. bermula dari Adam a.s. (dalam konteks planet bumi) yang diajarkan berkata-kata, menulis dan membaca oleh Allah s.w.t. Akal yang ada pada manusia di planet bumi ini mampu memahami semua ini, dan ia digunakan untuk mengkaji serta menyelesaikan masalah dan menghasilkan teknologi. Allah telah mensyariatkan Islam kepada manusia bermula dari Adam a.s.

Sebelum saya paparkan pada anda artikel yang ditulis oleh nation_kingdom, ada baiknya saya sertakan di sini mafhum firman Allah yang menyentuh kisah kejadian Adam a.s. Saya harap anda dapat meneliti ayat-ayat ini untuk memahami mengapa nation_kingdom menulis bahawa tidak mustahil ada humanoid di bumi ini sebelum Adam a.s. 'diturunkan' dan mungkin humanoid itu suka berperang dan bertumpah darah.

Walau apa pun, saya harap anda semua dapat menerima catatan nation_kingdom sebagai 'pembuka fikiran' kita semua dan sebagai penggalak agar bijak pandai Islam mengkaji dengan lebih serius untuk memecahkan persoalan 'manusia' sebelum Adam. Namun satu perkara sudah jelas: Kita semua adalah dari keturunan Adam a.s. dan Adam a.s. bukan berasal dari beruk sebagaimana pendapat Darwin, para pengikutnya serta pendokong Neo-Darwinism. Pada pendapat saya, Adam a.s. dan keturunannya tiada pertalian darah langsung dengan 'humanoid' sebelum Adam a.s. Adam dijadikan khalifah (pemimpin atau pengganti) kepada sesiapa yang pernah menghuni dan menguasai planet bumi sebelum itu.

'Dialah (Allah) yang menjadikan untuk kamu segala yang ada di bumi, kemudian Dia menuju dengan kehendakNya ke arah (bahan-bahan) langit, lalu dijadikannya tujuh langit dengan sempurna dan Dia Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya'. (Surah Al-Baqarah 2: Ayat 29-30).

Sebagai umat Islam, adalah menjadi rukun kepada kita untuk mempercayai bahawa moyang kita yang pertama adalah Nabi Adam A.S. dan isterinya Siti Hawa. Namun timbul keraguan kepada saya yang jahil ini; adakah benar Adam itu adalah manusia pertama yang berjalan di muka bumi ini. Persoalan ini timbul adalah berdasarkan pengamatan saya selama 9 tahun yang menjurus kepada penemuan akan beberapa kalau-kalau penting. Adalah ditegaskan tegaskan di sini bahawa saya sama sekali tidak menafikan bahawa salasilah sekalian manusia yang ada di dunia ini bermula daripada seorang manusia sempurna bernama Adam A.S. Selain agama Islam, ia juga adalah pegangan penganut agama Kristian dan Yahudi.

Dalam artikel ini, saya mengistilahkan manusia awal yakni sebelum Nabi Adam diturunkan ke dunia sebagai humanoid demi untuk mengelakkan sebarang kontroversi yang mungkin timbul berikutan pegangan kita sekarang bahawa tiada manusia sebelum Adam. Saya juga bukanlah ahli di dalam lapangan ketamadunan manusia; mahupun pakar kitab. Namun saya dengan sedaya-upaya cuba menyampaikan pemikiran saya melalui susunan kata-kata di dalam artikel ini supaya mudah diterima orang kerana saya percaya sudah tentu ada orang yang yang amat berminat dengan paradigma baru ini; terutama individu yang sering diburu persoalan-persoalan akan sejarah kehidupan manusia yang mengelirukan.

Sepanjang kajian dan pengamatan saya, terdapat empat kalau utama yang mendorong saya untuk mempercayai bahawa terdapat humanoid-humanoid yang wujud lama sebelum Nabi Adam A.S. dan Siti Hawa diturunkan ke bumi.

Bayangan 1: Ketandusan Ilmu Manusia Awal

Sebagai seorang nabi sudah tentunya Allah Taala mengurniakan kapadanya ilmu yang selayaknya bagi seorang manusia untuk menjalankan tigasnya sebagai khalifah di muka bumi. Fakta ini telahpun termaktub di dalam Surah al-Baqarah, ayat 31-33 yang bermaksud;

Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman; 'Terangkanlah kepada-Ku nama benda-benda ini semuanya, jika kamu golongan yang benar'. Malaikat itu menjawab; 'Maha Suci Engkau (ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah Yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana'. Allah berfirman; Wahai Adam! Terangkanlah nama benda-benda ini semua kepada mereka.

Allah Taala juga telah mengurniakan api untuk kegunaan manusia melalui Adam. Riwayat menceritakan bahawa api yang ada di bumi sekarang ini hanyalah percikkan bunga api neraka yang sebesar zarah. Malaikat Jibril-lah yang telah diperintahkan untuk mengambilnya daripada malaikat Zabaniah. Oleh sebab kepanasan yang keterlaluan, api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya ke dalam 70 batang sungai di syurga dan 70 celupan di setiap batang sungai (70X70). Kemudian Jibril A.S. pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di atas sebuah bukit yang tinggi. Tetapi sejurus setelah diletakan, tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair; maka cepat-cepat jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka. Maka, hanya sisa-sisanya sahajalah yang kita gunakan pada hari ini. Konklusi, peristiwa ini jelas menerangkan kepada kita bahawa umat manusia yang pertama berada di muka bumi iaitu Adam sudah awal-awal lagi menggunakan api untuk kehidupan seharian.

Walaupun begitu, ahli sarjana arkeologi barat telah mendedahkan bahawa selama beberapa kurun, humanoid yang dianggap sebagai manusia pertama selama ini tidak tahu menggunakan api baik untuk memasak, memanaskan badan, mahupun sebagai pertahanan diri. Kehadiran humanoid ini dapat dikesan di Hadar, Ethopia; Olduvai Gorge an Laetoli, Tanzania; Timur Turkana, Kenya; dan di sekitar Afrika Timur. Tapak-tapak arkeologi ini mengandungi bukti kewujudan spesis bipedal (bejalan tegak dengan dua kaki). Mereka hanya tahu menggunakan api 3 juta tahun kemudian (1.4 juta S.M). Adalah dipercayai penemu api yang pertama ialah spesis Homo erectus di gua Zhoukoudian, China.

Gua tersebut suatu masa dahulu (sepertimana juga hari ini) bukan sahaja dihuni oleh humanoid malah burung hantu dan juga kelawar. Longgokkan najis kelawar di dalam gua yang kaya dengan potassium nitrate mungkin terbakar akibat suhu tinggi ataupun oleh percikan elektrik statik. Walaupun begitu, pendapat utama bagaimana humanoid primitif mendapat api adalah daripada kebakaran hutan akibat panahan petir. Mereka mula makan makanan yang masak apabila tiada pilihan lain selain daripada memakan haiwan yang mati terbakar dalam kebakaran, dan secara kebetulan rasanya lebih enak daripada dimakan mentah.

kalau pertama ini membuktikan bahawa humanoid-humanoid primitif ini tidak sealiran darah dengan Nabi Adam A.S. Ini adalah kerana dalam paradigma sejarah sekarang, masa yang berlalu telah menyaksikan kemajuan demi kemajuan manusia dalam bidang teknologi; dan bukannya kemunduran (walaupun terdapat kemelesetan dari segi moral mahupun ekonomi). Jika spesis humanoid primitif ini adalah berketurunan Adam, maka zaman-zaman yang telah berlalu menjadi saksi kepada kemunduran yang teruk kepada sesuatu bangsa bersasal daripada sekumpulan manusia yang berilmu dan senonoh; kemudiannya beransur-ansur berkembang kepada makhluk yang tak bertamadun, bodoh, kotor, makan haiwan mentah, dan bogel; sama seperti yang anda dapat saksikan dalam buku-buku rujukan arkeologi sekarang.

Idea utama yang ada dalam fikiran saya ialah; bumi sekali lagi telah mengalami proses penseterilan selepas yang pertama menyebabkan kepupusan spesis dinasor. Malangnya saya tidak dapat membincangkan tentang apa atau bagaimana penseterilan kedua tersebut terjadi kerana hal tersebut bukanlah dalam lingkungan pengetahuan, sebaliknya ia harus dikaji oleh pakar di dalam lapangan tersebut. Namun apa yang pasti, kesan kejadian tersebut telah menyebabkan kepupusan spesis-spesis manusia awal yang hidup pada zaman ais, zaman baru, dan zaman logam. Kesemua golongan manusia ini tidak mempunyai sistem tulisan sebuah elemen tamadun yang terpenting. Namun apa yang ada hanyalah kalau-kalau melalui lukisan pada dinding-dinding gua yang memberitahu sedikit-sebanyak tentang kehidupan mereka sehari-harian.

Bayangan 2: Kalendar Adam

Pada dasarnya, Kalendar Adam adalah setara dengan Kalendar Gregorian (Masihi) tetapi dengan offset pada permulaan. Tahun masihi diukur bermula daripada kelahiran Nabi Isa A.S. dan tahun-tahun sebelumnya disebut sebagai sebelum masihi (S.M). Kalendar Adam pula diukur bermula daripada hari peristiwa Nabi Adam A.S diturunkan ke muka bumi. Idea kalendar Adam ini telah dicetuskan oleh En. Mohd Fadhil Hassan bertujuan untuk memudahkan pengiraan detik-detik peristiwa sejarah terutama sekali yang berlaku dalam tahun-tahun sebelum masihi. Kalendar ini pernah diketengahkan dalam majalah Mastika, Januari 2006.

Kalendar Adam dihasilkan melalui pengamatan dan kajian Fadhil selama 10 tahun. Walaupun begitu, beliau menyatakan bahawa kalendar tersebut masih terbuka kepada pembetulan dan kajian yang lebih mendalam. Beberapa penemuan fakta penting yang beliau dapati ialah:

1. Nabi Adam A.S. dan Siti Hawa dikurniakan dengan ramai anak. Setetengah pendapat menyatakan ramainya adalah 120 orang, manakala ada juga yang berpendapat 80 orang. Manusia sempurna inilah yang telah mencetuskan ketamadunan manusia.
2. Nabi Ibrahim A.S. berpindah ke Mesir pada 1900 S.M. ketika berumur 40 tahun. Ini bermakna Nabi Ibrahim lahir pada tahun 1940 S.M.
3. Selang masa di antara Nabi Nuh dengan Nabi Ibrahim ialah 2140 tahun. Ini bermakna Nabi Nuh wafat pada tahun 4080 S.M.
4. Nabi Nuh dikatakan mempunyai umur yang panjang iaitu 950 tahun. Ini bermakna Nabi Nuh Lahir pada tahun 5030 S.M.
5. Selang masa antara Nabi Adam dengan Nabi Nuh adalah 2000 tahun. Ertinya Nabi Adam wafat pada 7030 S.M.
6. Nabi Adam mempunyai umur yang paling panjang, iaitu 1000 tahun. Maka Nabi adam di turunkan ke dunia pada tahun 8030 S.M. Pada detik ini juga bermulanya Kalendar Adam.

Daripada fakta-fakta di atas maka dapatlah disimpulkan bahawa sekarang (tahun 2006) adalah bersamaan dengan 10036 Tahun Adam (T.A). Alangkah mudanya ketemadunan manusia ini jika hendak dibandingkan dengan apa yang dipanggil selama ini oleh sains arkeologi sebagai permulaan manusia pertama yang wujud 4.4 juta tahun yang lalu!

Seandainya segala output daripada segala kajian yang di buat oleh En. Fadhil tepat, maka terbuktilah bahawa segala makhluk yang berbentuk seperti manusia (humanoid) yang wujud sebelum 10036 tahun yang lalu tiada pertalian darah dengan manusia selepas Adam, lalu tidak layak untuk dipanggil sebagai manusia. Namun adalah diluar pengetahuan sama ada spesis tersebut telah dipupuskan oleh Allah Taala secara keseluruhannya, ataupun masih wujud segelintir darinya sehingga zaman sekarang. Mungkin inilah mahkhluk misteri yang sekarang dianggap orang sebagai Big Foot yang membuatkan manusia melakukan pelbagai andaian tentangnya.

Timeline yang kedua ini telah dihasilkan oleh saintis yang berpegang kepada teori evolusi Charles Darwin manusia berasal daripada monyet. Jikalau dahulu saya memang menentang teori ini bulat-bulat kerana ia bercanggah dengan asas agama Islam. Namun sekarang saya tidak begitu mengambil peduli kerana mungkin ada benarnya pendapat itu. Rupabentuk manusia awal sebelum Adam mungkin seperti beruk yang berbulu lebat. Tak siapa tahu tentang hal ini kerana tinggalan mereka yang ada kini hanyalah tulang-temulang, jauh sekali cebisan-cebisan kulit atau rambut. Alangkah baiknya sekiranya terdapat antara humanoid-hominid ini terfosil di dalam ais (seperti yang terjadi pada gajah mammoth); maka bolehlah kita lihat bagaimana sebenar-benarnya rupa mereka.

Walaupun begitu, ternya kelas mereka lebih tinggi daripada hidup-hidupan lain yang terdapat pada zaman tersebut itu kerana mereka berupaya menghasilkan peralatan daripada batu dan melukis pada dinding-dinding gua. Anda mungkin pernah didedahkan dengan haiwan-haiwan primitif yang seperti dinasor, gajah mamonth, pepatung gergasi, nyamuk gergasi, dan burung pra-sejarah. Tetapi pernahkah anda tahu akan monyet-monyet pra-sejarah yang hidup bersama-sama manusia primitif? Nampaknya telah berlaku kesilapan sangat besar dalam sistem kategori spesis-spesis primat primitif ini. Kesemua spesis primat yang ada pada zaman sebelum Adam telah digolongkan dan dilebelkan sebagai manusia awal (tidak kira yang berakal atau tidak) bermula seja zaman ais lagi. Ini adalah kerana pengelasan spesis-spesis tersebut dilakukan oleh ahli-ahli sains yang menganuti Teori Evolusi Charles Darwin kesemua manusia dan monyet yang ada di dunia ini bermoyangkan sejenis monyet (common ancestor).

Bayangan 3: Tiada Ketamadunan sebelum 10000 tahun lalu.

Ketamadunan yang pertama hanya bermula kira-kira 3000 tahun selepas Adam diturunkan (menurut kalendar Adam) ke dunia apabila pertanian jagung bermula di Mexico iaitu pada 5000 S.M. Dunia seterusnya menyaksikan tumbuhnya kerajaan-kerajaan silam yang tersohor (sebelum masihi) bermula dengan kerajaan Sumeria (3400 S.M), dinasti pertama kerajaan Mesir (2350 S.M.), empayar Akkadian atau Mesopotamia (2205 S.M), dinasti Xiao di China (1600 S.M.), tamadun Minoan (1380 S.M.), Babylon (597 S.M), Republik Rom (509 S.M), dan berakhir dengan empayar Roman (27 S.M.). Selain daripada itu, banyak lagi ciptaan manusia yang mengkagumkan seperti pembinaan Tembok Besar China yang siap pada tahun 27 S.M.

Secara kesimpulannya ketamadunan manusia berkembang dengan pesat selepas 3000 tahun turunnya Adam ke dunia, dan selepas ramainya keturunan Adam di bumi ini. Inilah bukti yang kukuh bahawa peningkatan kehidupan manusia yang pesat hanya boleh dilakukan oleh manusia yang sempurna keturunan Nabi Adam dan Siti Hawa. Manusia yang terdahulu daripada Nabi Adam tidak mempunyai apa-apa teknologi selain daripada peralatan batu, tanah liat dan logam yang ringkas, sedangkan mereka sudah wujud sejak berjuta-juta tahun (tanpa sebarang pembaharuan teknologi yang nyata). Sesungguhnya mereka tidak boleh dibandingkan dengan keturunan Nabi Adam yang boleh membuat pembaharuan yang drastik dalam jangkamasa hanya 10000 tahun!

Bayangan 4: Keengganan Bumi

Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam, manusia pertama. Akan tetapi apabila Jibril sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam, kerana bumi khuatir Adam jadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Tuhan, kerana ia tidak dapat berbuat apa-apa, setelah mendengar sumpah bumi. Seterusnya, Allah memerintah malaikat Mikail, jawapan bumi masih sama dan selepas itu Allah memerintahkan malaikat Israfil, tetapi malangnya jawapan bumi masih tidak berganjak, dan masing-masing kembali dengan tangan kosong.

Lalu yang terakhir, Allah menyuruh malaikat Izrail turun ke bumi. Firman Allah, Hai Izrail, engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, bagaimanapun jangan engkau mundur. Katakan bahawa kerjakan atas perintah dan atas namaKu. Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya barulah bumi mengizinkan akan tanahnya itu diambil.

Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah, kembalilah dia ke hadrat Allah.Lalu Allah berfirman; Ya Izrail, pertama engkau yang Ku-tugaskan mengambil tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut roh manusia. Maka Izrail khuatir kerana bimbang dibenci oleh umat manusia kelak. Lalu Allah berfirman lagi; Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu. Aku yang mengaturnya, dan Aku jadikan kematian mereka itu bersebab, terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.

* * * * * * * * * * * * * * *
Berikut merupakan riwayat yang menceritakan tentang proses awal penciptaan Adam; pengambilan tanah daripada bumi. Persoalan utama daripada riwayat ini adalah keenganan bumi untuk diambil tanahnya. Kebimbangan bumi bukanlah kerana takut tanahnya kurang, atau takut rupanya berlubang-lubang, tetapi bumi khuatir seandainya Adam itu menjadi maksiat kepada Allah. Tidakkah itu bermakna bumi telah menyaksikan kerosakan yang dilakukan oleh manusia terdahulu di muka bumi ini? Mengapa tiada riwayat yang menceritakan akan keengganan bumi apabila Allah S.W.T hendak menciptakan gajah, lembu, atau unta? Ini jelas menjukkan hanya spesis humanoid sebelum Adam telah melakukan perbuatan-perbuatan yang tidak disukai oleh bumi.

Banyak antara kerosakan ini dapat dibuktikan di benua Autralia. Australia dianggap sebagai pusat kajian yang terpenting kerana ia dikelilingi oleh lautan dan susananya bebas dari humanoid sehinggalah 50000 tahun yang lalu. Kajian yang dijalankan di sini berupaya untuk menunjukkan perbezaan sesuatu kawasan sebelum dan selepas kehadiran humanoid.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Nicolle Rager Fuller (2005) dari National Science Foundation; Ujian isotop karbon fosil-fosil telur spesis burung yang tidak terbang di Australia mendapati humanoid telah menggunakan api secara melampau. Hal ini telah membawa perubahan yang drastik kepada ekosistem yang menyebabkan kepupusan secara besar-besaran sejumlah spesis haiwan di kepulauan tersebut 50000 tahun yang lalu tahun yang sama dengan ketibaan humanoid. Diet yang tetap selama 140000 tahun untuk spesis burung tersebut telah bertukar (terjejas apabila humanoid tiba di kepulauan tersebut.) daripada rumpai yang bernutrien (padi, gandum, atau beri) kepada sampah gurun (desert scrub).

Gangguan pada ekosistem ini juga telah menggugat kewujudan mamalia-mamalia besar di Australia, yang juga mengalami kepupusan sejurus kehadiran humanoid. Profesor Gifford Miller (2005) dari CU-Boulder's Institute of Arctic and Alpine Research menafikan kepupusan tersebut adalah kerana perubahan suasana iklim kerana kajian menunjukkan tiada bukti perubahan iklim yang nyata yang disepanjang tempoh tersebut yang boleh menyokong pendapat ini. Berikutan itu, ramai ahli sains percaya bahawa manusialah yang menyebabkan kepupusan tersebut sama ada melalui pemburuan melampau, penularan wabak, atau pembakaran habitat-habitat semulajadi. Kajian isotopik (ujian karbon) terhadap fosil-fosil telur burung emu dan genyornis (bersaiz seperti burung unta moden) mendedahkan bahawa ekosistem flora juga mengalami perubahan sejak ketibaan humanoid.

Selain burung, mamalia-mamalia besar juga pernah wujud seiringan dengan humanoid suatu ketika dahulu di Australia seperti gajah mammoth, mastodons, saber-toothed tiger, singa marsupial (Thylacoleo carnifex marsupial terbesar pernah wujud) dan kuda asli Amerika. Kepupusan spesis ini berlaku pada lewat zaman Pleistocene (lihat timeline). Pendapat bahawa perubahan iklim global menjadi faktor penyumbang kepupusan juga tidak boleh disangkal. Akan tetapi, perubahan iklim tidak menghapuskan spesis-spesis tersebut secara drastik tetapi dengan lebih perlahan. Kepupusan drastik hanya terjadi sejah wujudnya aktiviti pemburuan melampau oleh humanoid; yang membawa kepada kepupusan dalam jangkamasa maksimum 1500 tahun. Pemburuan secara blitzkrieg, dikatakan berupaya menumbangkan kewujudan sesuatu spesis fauna dalam jangkamasa kurang daripada 500 tahun!

Di bahagian Amerika utara pula; Woolly mammoths, giant armadillos and tiga spesies unta adalah sebahagian daripada lebih 30 mamalia yang diburu sehingga kepupusan oleh humanoid di Amerika Utara 13000-12000 tahun lampau (akhir zaman Pleistocene). Kajian ini telah dijalankan oleh John Alroy (2001, University of California) dengan menggunakan sistem ecosystem modelling yang paling sofistikated dan realistik pada ketika itu. Lebih daripada setengah jumlah spesis mamalia tewas diancam oleh humanoid-humanoid pada akhir zaman Pleistocene. Perkara ini merupakan sesuatu malapetaka yang besar dalam sejarah dunia yang mana kesemua humanoid di seantero planet ini seolah-olah bersatu hati untuk melakukan kerosakan ekosistem secara besar-besaran.

Ternyata sekali masalah kepupusan yang disebabkan oleh manusia bukanlah perkara baru di bumi ini, malah telah dilakukan oleh manusia sebelum Adam lagi. Memanglah patut bumi khuatir dan tidak enggan menyerahkan tanahnya kepada malaikat untuk dijadikan manusia. Bumi sememangnya mengetahui akan sifat-sifat manusia yang terdahulu tamak dan memusnahkan. Kekhuatiran bumi adalah cukup berasas kerana dewasa ini kita mengulangi semula kerosakan demi kerosakan yang pernah dilakukan oleh manusia terdahulu. Bukan sahaja pemusnahan spesis haiwan, bahkan lebih teruk; pembunuhan sesama manusia melalui peperangan, penggunaan senjata pemusnah besar-besaran, dan sengketa nuklear. Gejala sosial dalam masyarakat pula kian menjadi-jadi penagihan dadah, pelacuran, jenayah rogol, merompak, dan haruan makan anak telah menjadi berita-berita yang biasa dan seolah-olah tidak lagi memanaskan hati masyarakat kita pada hari ini.

* * * * * * * * * * * * * * *
Walaupun sebenarnya terdapat beberapa lagi kalau, namun masih memerlukan sokongan fakta dan huraian yang lebih kukuh sebelum dapat warwarkan. Tetapi saya amat berharap supaya peristiwa yang membawa kepada kepupusan humanoid sebelum turunnya Nabi Adam A.S. ke dunia dapat di selidiki dan dibuktikan secara saintifik pada suatu ketika nanti.

aaf kerana sambungan ini lambat disiarkan. Ramai orang mempertikaikan artikel saya (Part 1) kerana tidak mengandungi dalil-dalil daripada al-Quran. Namun setelah beberapa lama mencungkil mencari, di sini dapatlah dikumpulkan beberapa dalil dari al-Quran yang menguatkan pendapat saya tentang kewujudan 'umat terdahulu' sebelum Adam A.S.

Al Ankabuut - Ayat 19
Dan apakah mereka tidak memperhatikan bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya , kemudian mengulanginya (kembali) . Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.

Al Ankabuut - Ayat 63
Dan sesungguhnya jika kamu menanyakan kepada mereka: Siapakah yang menurunkan air dari langit lalu menghidupkan dengan air itu bumi sesudah matinya? Tentu mereka akan menjawab: Allah , Katakanlah: Segala puji bagi Allah, tetapi kebanyakan mereka tidak memahami(nya).

Note :
Mereka dalam ayat disini adalah ditujukan kepada "hamba-hamba Allah SWT". Dimana mereka-pun adalah hamba-hamba Allah SWT, yang telah mengalami azab murka Allah SWT , sehingga mereka tentu tahu bahwa Allah SWT -lah yang menurunkan air . Dan mereka tahu bahwa bumi dihidupkan kembali dengan air. Mereka tahu semua itu karena memang telah menyaksikan dan mengalami kehancuran bumi mereka tanpa air.

Al Jin - Ayat 8 & 9
dan sesungguhnya kami telah mencoba mengetahui (rahasia) langit , maka kami main-dapatinya penuh dengan penjagaan yang kuat dan panah- panah api,dan sesungguhnya kami dahulu dapat menduduki beberapa tempat di langit itu untuk mendengar-dengarkan (berita-beritanya). Tetapi sekarang barang siapa yang (mencoba) mendengar-dengarkan (seperti itu) tentu akan menjumpai panah api yang mengintai (untuk membakarnya).

Note :

Sekarang tidak lagi diperkenankan hal itu , sebab mereka (jinn) sekarang ini hanya diperbolehkan "menumpang" dibumi manusia . Walaupun manusia secara harfiah dan teknologi , adalah tidak "secanggih" mereka .

Al Anaam - Ayat 6

Apakah mereka tidak memperhatikan berapa banyak generasi yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (generasiitu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi, yaitu keteguhan yang belum pernah Kami berikan kepadamu , dan Kami curahkan hujan yang lebat atas mereka dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka , kemudian . Kami binasakan mereka karena dosa mereka sendiri, dan Kami ciptakan sesudah mereka generasi yang lain.

Note :

Disini dibicarakan mengenai generasi sebelum anak-cucu Adam AS . Bukanlah kebesaran kaum atau kerajaan manusia dizaman dahulu . Sebab berapapun besar dan hebatnya kerajaan zaman dahulu , masih lebih hebat manusia di zaman kini (Ayat ini adalah ayat yang berlaku sepanjang masa , bukan ayat yang hanya ditujukan pada suatu umat dizaman dahulu)

Banyak lagi ayat-ayat yang menekankan dengan berulang kali , bahwa bumi telah dihidupkan kembali (berulang-kali) dari matinya . Dimana matinya itu di sebabkan karena tidak di berikannya air / hujan kepada para pendahulu generasi manusia anak-cucu Adam AS , yang baru berumur 10,00 tahun.

An Nahl - Ayat 65

16:65. Dan Allah menurunkan dari langit air (hujan) dan dengan air itu di-hidupkan-Nya bumi sesudah matinya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang mendengarkan (pelajaran).

Ar Rum - Ayat 24

30:24. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya , Dia memper lihatkan kepadamu kilat untuk (menimbulkan) ketakutan dan harapan , dan Dia menurunkan hujan dari langit , lalu menghidupkan bumi dengan air itu sesudah matinya . Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mempergunakan akal.

Al Hadiid - Ayat 17

57:17. Ketahuilah olehmu bahwa sesungguhnya Allah menghidupkan bumi sesudah matinya . Sesungguhnya Kami telah menjelaskan kepadamu tanda-tanda kebesaran (Kami) supaya kamu memikirkannya.

NOTA:

Kami berharap agar pembaca dapat membaca artikel ini dengan hati yang terbuka. Pendapat penulis ini sepatutnya dikaji lagi oleh para sarjana Islam, tidak hanya menolaknya mentah-mentah. Sesungguhnya banyak perkara yang masih belum diketahui oleh manusia mengenai makhluk-makhluk yang pernah mendiami bumi sebelum Adam a.s. Berikut ada satu ayat buat renungan bersama:

Al-Baqarah 002:30. "Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya."


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-09 10:08


ulasan panjang lebar daeng jati itu harapnya dapat memberikan noktah kepada persoalan saudara Mulya.

apa pun ilmu Allah s.w.t teramatlah luas cuma yang diberikan kepada kita umat manusia sejak dari Nabi adam a.s sehingga kehari kiamat nanti amatlah sedikit bagaikan setitis air yang jatuh dari jari kita berbanding lautan yang luas.

benarlah kata-kata Allah s.w.t sesungguhnya Allah mengangkat darjat orang yang berilmu itu beberapa darjat..

pesoalan saya setelah memerhatikan bukan sahaja pada topik ini tetapi juga pada topik lainya di dalam ukhwah ini.... apa anjakan yang kita dapat dari hasil perbincangan di laman ini?

adakah sekadar semata-mata perbincangan yang menimbulkan kadang-kadang perselihan faham... persefahaman atau cuma sekadar menimbulkan riak di air tenang yang mana akhirnya air itu kembali seperti asalnya?

saudara2 sekelian apakah dari setiap hasil perbincangan kita di ukhwah ini mampu kita terjemahkan dalam bentuk praktikal? atau sekadar kita ini beradu ilmu yang kita ada?


dapatkan kita umat islam dimalaysia ini bersatu untuk menentang dakyah kuffar? dapatkan kita mengurangkan kadar mereka yang seagama kita yang semakin hari semakin ramai yang murtad?

dapatkah kita ini mengubah situasi politik kita yang kacau bilau sekarang ini kepada demokrasi islamik? sibuk kita berbalah kepada isu-isu ranting sedangkan tunjang kita sekarang ini semakin dikerat dan cuba ditumbangkan oleh musuh islam...

berapa banyak sekarang ini surau2 atau masjid di kampung tiada iman berwibawa untuk memimpin orang-orang kampung... agaknya dapat tidak ukhwah ini mewujudkan satu organisasi bagi melatih iman2 bagi di hantar kekampung yang ketiadaa iman?

gaji atau saraan iman itu kita kumpulkan dari ahli ukhwah kita..

dari sibuk kita berbincang adakah manusia sebelum Nabi Adam baik kita berusaha kembalikan pengukuhan akidah kepada generasi islam kita sekrang ini..

apakah dengan mengetahui wujudnya makhluk lain sebelum Nabi Adam itu akan menjadikan bertambah iman kita ini saudara sekelian?

kita serahkanlah kajian2 itu kepada mereka yang Allah cenderungkan hati mereka untuk urusan dunia, bagi kita yang Allah pilih kepada urusan agama ini mari kita kuatkan ilmu agama kita agar suatu masa nanti bila bertembung kesinambungan antara ahli sains dan agama kita boleh ajak mereka kepada jalan yang sebenar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-09 11:30


Pada 19-02-09 00:08 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Encik Mulya, maaf jika saya katakan persoalan yang encik tanyakan ini tidak memberikan kita kekuatan untuk berjuang.. malah ia mampu melemahkan iman kita.. encik Mulya, sememangnya al-Quran itu petunjuk dan pemandu yang ampuh untuk kita.. tapi perlu kita ingati encik Mulya bahawa al-Quran akan menjadi petunjuk kepada hati-hati yang ikhlas mencarinya.. bukan kepada hati yang terburu-buru dan melulu membuat kesimpulan..

Kita hidup sebagai seorang muslim di dunia ni ibarat berjalan di atas satu jalan lurus di dalam gelap gelita.. di hadapan kita ada satu cahaya terang benderang.. di kiri dan kanan kita ada banyak sekali jalan-jalan serta simpang-simpang.. kita perlu berjalan dengan pelita, ditemani sebatang tongkat dan perlu menurut langkah teman di hadapan yang sudah sampai kepada cahaya itu..

Jalan yang lurus itulah hayat kita di dunia, cahaya di hujung jalan itulah umpama titik pertemuan kita dengan Allah, jalan-jalan di tepi itu adalah cabaran serta musuh kita, pelita kita adalah al-Quran, tongkat kita adalah sunnah Nabi kita dan teman-teman di hadapan kita adalah sahabat baginda serta ulama' pewaris baginda.

Berjalanlah dengan panduan al-Quran, yang dikuatkan oleh sunnah Nabi, menuruti jalan para sahabat dan ulama'.. barulah kita akan selamat sampai kepada Allah swt.

Encik Mulya, kita mengambil al-Quran sebagai panduan hidup bukan secara buta tuli, tetapi hendaklah dengan ilmu yang kita peroleh dengan talaqqi dan berguru.. kesilapan dalam berilmu dengan al-Quran boleh membuatkan manusia jadi gila.. sedarlah encik Mulya bahawa memperjuangkan Islam adalah amanah semua, tapi berjuanglah dengan cara yang menegakkan Islam bukan dengan cara mengasingkan Islam..

seperti kalam seorang sufis yang sedang membayangkn sesuatu..he..he..he..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-09 11:36


alhamdulillah..
ternyata ada seorang sahabat kita yang tidak hanay menyalahkn soalan saya..,malah berusaha mencari artikel2 tentang isu tu..terima kasih sahabat..
semoga ini dapat membantu saudara2 semua...

tapi hati-hati ya dalam memahami buku or artikel..
bukan semua yang trtulis "ulama"tu ulama islam...walau pun ditulis "ulama islam"...
walau pun pembahasannya mengambil ayat2 alqur'an..kita tetap harus berhati-hati..

di indonesia ada banyak buku2 yang trtulis dengan tajuk yang islami contohnya"jalan singkat menuju syurga" or merentas jalan k syurga"..yang di tulis oleh paderi kristian..dengan nama yang islami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 07:48


"...aku beriman kepada ALLAH dan apa-apa yang Rasulullah S.A.W. sampaikan..."


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

yuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26939
Posting: 130
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 08:14


SELAMATKAN KAMI DARI TIPU DAYA DUNIA

Tuhan, Engkau takdirkan hamba-hamba-Mu
tinggal sementara waktu di dunia ini
Pada diri mereka Engkau jadikan nafsu
Nafsu itu pula dia sentiasa berkehendak
Kehendaknya tidak pula terbatas
Bahkan kemahuannya tidak puas-puas
Sedangkan Engkau jadikan dunia ini pula
serba indah dan cantik
Mempesona dan menarik
Mempengaruh dan merangsang
Menipu daya dan melalaikan
Serba sedap dan lazat
Apabila nafsu berkehendak dengan dunia yang telah disifatkan tadi
Nafsu sentiasa sahaja digodanya
Akibatnya digoda dan dinodanya
Oleh itu wahai Tuhan!
Siapalah yang dapat lari dari perangkapnya
Siapalah yang dapat selamat dari jebaknya
Kalau rasul dan nabi Engkau pelihara mereka
Mereka boleh selamat daripada tipu daya dunia
Macam kami yang bukan rasul dan nabi ini,apalah yang menjamin boleh selamat
Sedangkan tipu daya dunia amat dahsyat
Kasihanilah kami ini Tuhan!
Pelihara dan selamatkanlah kami daripada tipu daya dunia
Yang sudah jutaan manusia ramainya yang telah dipedayanya
Jangan pula kami juga dipedayanya
Musnahlah kehidupan kami di dua negara
Selamatkanlah kami Tuhan dengan Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuhadaProfil   Hantar PM kepada yuhada   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 20-02-09 11:24


Pada 20-02-09 07:48 , paku posting:

!!! QUOTE !!!

"...aku beriman kepada ALLAH dan apa-apa yang Rasulullah S.A.W. sampaikan..."

siple..tapi cukup kuat..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 20-02-09 11:27


erm ada ke...Wallahua'lam..Allah saja tau...erm nak tanya boleh mulya ni student uia ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 11:32


Pada 20-02-09 11:27 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

erm ada ke...Wallahua'lam..Allah saja tau...erm nak tanya boleh mulya ni student uia ke?


saya rasa tak perlu lah perdekatkan pasal ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-02-09 09:32


ya..saya studn UIA..gombak..
sebetolnya semua ni bukan untuk buktikn ada or tak ada..tapi agar kita berfikir bahwa musuh2 islam tu tak pernah diam..mereka akan masukkn berbagai racun dalam islam..

siapa yang akan membela islam..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 22:39


salam,

huhu..saya pun pernah tertanya dan bertanya tentang hal ni..pada mula nya memang nak buka topic ni kat ukhwah..tapi takut juga sebab hal-hal ni macam tak berapa 'cun' nak bincang secara terbuka..

pernah ty pasal "balasan syurga neraka sudah aktif ke or aktif bila tiba hari pembalasan?"..jawapan yang saya dapat ialah balasan di alam barzakh dah aktif tapi di alam akhirat belum aktif lagi..

pernah juga ty "adakah nabi adam MAKHLUK pertama sampai di bumi or MANUSIA pertama sampai di bumi?"..tapi saya yaqin yang nabi adam 'manusia' pertama sampai di bumi..tentang 'makhluk', saya tak sure..

erk..pernah juga tertanya " adakah wujud hidupan lain di galaksi selain bima sakti (bumi)?"..kalau lah betul wujud nya galaksi lain selain bima sakti, kemungkinan wujud nya hidupan lain (makhluk ghaib? alien? manusia?) di sana..huhu.. :berfikir:

takut juga terpesong dengan "pemikiran liberal" ni..huhu..kalau lah betul tujuan atau matlamat orang-orang kafir (yahudi, kristian etc) nak menjajah dan merosakkan umat Islam dengan cara "saraf" ni, boleh di katakan mereka sudah berjaya..huhu..sebahagian umat islam (bukan semua) sekarang mula berfikir secara "logik akal" dan meragui "perkara2" yang tak tercapai oleh akal manusia( perkara ghaib, hukum2 yang Allah buat etc)..

yang lebih menakotkan lagi..mereka mencintai dunia dari mencintai akhirat ( bila mempersoalkan tentang hal-hal yang membabitkan peribadi contoh, harta pusaka, halal haram etc)..

dan yang menyedihkan lagi..kadang-kadang tanpa saya sedari saya pun "ter" tergolong dalam golongan tu..huhu

nauzubillah.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-02-09 10:50


soalan2 yang sangat bagus...
-menurut beberapa mufassir menjelaskan tentang ayat yang terjemahnya.."kami tebarkan makhluk hidup dilangit dan dibumi.."makhluk hidup yang digunakan dalam ayat tu mereka terjemahkan makhluk hidup yang perlu tempat berpijak..(makhluk kasar)

ada ratusan or ribuan galaksi didunia ni selain bima sakti..bahkan ada yang mataharinya seribu kali lebih besar berbanding matahari kita..

-memang ada makhluk lain dimuka bumi ni sebelum adam diturunkan..semua tu merupakan fasilitis untuk adam dan hawa..

sahabat-sahabat...ilmu yang trtulis dalam alqur'an masih banyak lagi yang belum trbongkar..orang tengah mengkajinya.."bagaimana nabi ayub dapat merasakan bahwa dinegeri mesir ada nabi yusuf..(saat nabi ayub datang ke mesir)"

dulu orang xpecaya manusia boleh trbang menembus langit.."padahal dah dikatakan,,(tiada yang boleh menembusnya melainkan dengan kekuatan/kemampuan..)sekarang manusia dah memiliki kekuatan..dan dah mampu keluar dari bumi..

-akal tu memang harus digunakan..yang tak boleh difikirkan tu hanyalah zat ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-02-09 10:53


islam ni agama fitrah..mesti sesuai dengan akal..mesti sesuai dengan akal..mesti sesuai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176279 saat. Lajunya....