Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 85
Ahli: 0
Jumlah: 85




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 18 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: salam..sapa hebat bahasa arab


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» salam..sapa hebat bahasa arab

Please Mendaftar To Post


Oleh salam..sapa hebat bahasa arab

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 10:26


salam...

ana nak tahu ini siapa dikalangan ahli ukhwah ini hebat sesangat bahasa arab..

boleh bagi tahu tak apa mak mana


wa enti izzayyak?

lepas itu apa nak jawabnye?



tolong lah sesiapa boleh terjemahkan heheheh


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 11:46


apa khabar maksudnya..b.arab yang biasa kita guna..Apa khabar =khaifahaluk (bahasa arab standard)

ana rasa ni bahasa arab di egypt.

Wallahualam...tak berapa mahir..belajar sendiri saja... :oops:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 12:46


SALAM..he.he..
ni bahasa mesir...jawab kat dia quis..or ques...(bagus or baik)
ana ques...ini bahasa ammiyah(bahasa pasar) mesir..
tanya lagi kat dia..kaif enta..?tamam..???tamam=cukup,baik,sempurna dalam keadaan asal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:11


salam...iyeke..wah hebat nya mulya..boleh ar jadi kawan karib sinar

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 17:05


bagus2...
boleh ajar lagi??
saya sendiri tak berapa paham Kalau guna bahasa ammi ini...
mula lah tercengang :-o :berfikir:

boleh tunjuk ajar kat sini...insyaAllah :-D


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 20:10


hhmm...ma'alaish...ma'alaish...(xmasalah)(ma 'alaika syai'an)
tapi bahasa fushah lagi bagus...
walakin..,ma'aroftu syaian illa qoliilan..(tak ada yang aku tau melainkan hanya sedikit..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:34


Baguslah Mulya, teruskan bagi beberapa dialog ringkas kalau boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-09 09:21


kita gunakan bahasa fushah saja ye..bahasa rasmi..

A:"sobahul khoir..(selamat pagi)
B:"sobahunnur...

ya Abdullah...nastamirru al an...walakin,ma 'aroftu maza turiid..(wahai abdullah...kita teruskan sekarang..tapi. Aku tak tahu apa yang anda inginkan..)


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 09:28


kalau selamat mlm macam mana ye..soalan dengan jawapn sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-09 12:40


ada yang menggunakan..

A:lailah sa'idah..
B:lailah mubaarokah..

kaifa haluki..??
maza ta'maliina al an??(awak"female" tengah buat apa sekarang)
maza ta'mal al an..?(awak"male"tengah buat apa..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 10:08


al an aktubu arisalah fi alhasub ,sohih kalami ya ustaz mulya?

fihaqqan, ana lah jadit fi kalam bi lughah arabiah...
afwan..


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 06-02-09 10:34


.. Sekarang, saya membaca buku 'alhasub'.. Betul tak kata-kata saya Ustaz Mulya..?

Eh ... menyampuk pula .. hihi :-D Betul ke 2?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 10:37


Pada 06-02-09 10:34 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. Sekarang, saya membaca buku 'alhasub'.. Betul tak kata-kata saya Ustaz Mulya..?

Eh ... menyampuk pula .. hihi :-D Betul ke 2?


hampir betul itu...
maknya
sekarang saya menaip thesis dalam komputer,
alhasub = komputer..

pandaila wawa83.. :welcome: ..taip simple2 saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-02-09 10:59


Pada 06-02-09 10:08 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

al an aktubu arisalah fi alhasub ,sohih kalami ya ustaz mulya?

fihaqqan, ana lah jadit fi kalam bi lughah arabiah...
afwan..

na'am..kalamuki sohih...katabti risalatan filhasuub(komputer)..na'am..?
mahma kaana jadidah fi kalamil arab, lah tastahi..(walau pun baru berbahasa arab, jangan malu..)

hayya natakallam bil arobiyah huna..

afwan..,lah tad'uni bi ustaz..lastu ustaz..ana tilmiz/muta'allim...mulya faqoth(maaf..jangan memanggilku dengan "ustaz".mulya saja..)

-hasuub=komputer
-hatiif= handphon
-


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-02-09 11:02


Pada 06-02-09 10:37 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 10:34 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. Sekarang, saya membaca buku 'alhasub'.. Betul tak kata-kata saya Ustaz Mulya..?

Eh ... menyampuk pula .. hihi :-D Betul ke 2?


hampir betul itu...
maknya
sekarang saya menaip thesis dalam komputer,
alhasub = komputer..

pandaila wawa83.. :welcome: ..taip simple2 saja
sekarang saya menaip thesis dalam komputer,="al an..aktubu maqolah.."haza mumkin aidon..
aidon=juga
mumkin=mungkin/bisa/boleh


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-02-09 11:04


Pada 06-02-09 10:34 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

.. Sekarang, saya membaca buku 'alhasub'.. Betul tak kata-kata saya Ustaz Mulya..?

Eh ... menyampuk pula .. hihi :-D Betul ke 2?
qoro'ti kitaban 'anil hasuub..??awak dah baca buku tentang komputer..?maasyaallah..jayyidah..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 06-02-09 12:13


Ehihik.. saja try .. kat rumah jarang praktice .. Biasanya bila husband speak in arabic, i will reply in english or bahasa.. entah apa-apa yang lovely husband cakap, kadang-kadang tak faham .. tengok memek muka dia saja lah .. :-)

but u can always translate your languages through we page "google translate"
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 13:42


2 taun lepas,saya ke cameron
tengah jalan-jalan kat tepi bukit ni dengan kawan-kawan tengok ladang teh.....
yibe2 muncul seorang lelaki dia senyum saja......
kami pun senyum balik
tiba-tiba dia cakap,kaifa haluk?
kawn2 semua tdiam
saya jawabla alhamdulillah....
nahnu bilkhoir....
lepas itu bila pusing belakang,org tu dah hilang
seram tak?
heheheheheheeheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-02-09 07:56


assalamualaikum
tahu kah anda

dalam nahu soraf ada term ini

A.
marfu' bid_ Dhommah

mansub bil Fathah

majrur bil Kasyrah



B.harfu jar

c. Ismun Isyarah

D. Mudhof Mudhofun ilaih

E. Ismul Maf_ul


F. maf_ulumbihi


pergi. Maf_ul Mutlak


H. Maf_ul lahu atau Maf_ul li Ajlih


J. Fi'lun madhi, Fi'lun Mudhori'. Fi'lun Amar serta pembentukannya


K. Masdar yakni kata terbitan...

L. Dhoma_ir 13 ganti nama serta perubahan bila bertemu dengan fi'lun madhi serta fi'lun mudhori' serta fi'lun amar


M. Lam Ta'lil


dan. kalimah An yang mernyambungkan dua fi'lun...


ETC....



Salam Semangat Belajar

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 09:29


ana ingat sikit-sikit masa belajar bahasa arab kat sekolah agama sesi petang kat kulai, johor. pagi sekolah rendah, petang sekolah agama.

junjumaton - tengkorak

rakson - kepala

ainon - mata

mawa ismon?

Kullu lapzin yusamma bihi insanon, au hayawanon, au nabaton, au jamadon, au aiyon sai'in ahhar...

banyak dah ana lupa hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 09:44


Iye puteraalammaya..
Saya pun belajar bahasa arab semasa di sekolah agama sesi petang di kulai.. hehe
Tahu basic arab saja..
Itupun banyak dah lupa..
tapi satu saja yang saya tak lupa..
'ma taro taro...' :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 20-02-09 09:54


kulai area mana tu? anak peneroka jugak ke felda ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 18:10


:-D naik join...
ajar-ajar... nak belajar ini...

nahu soraf ini... i'rabbbb....
pening...

ajar-ajar, :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 18:18


paham... tapi nak cakap, nahu terbalik-balik....
tolong ajar... tahasus fi fil ammar... (khususnya kata seruan)
wa tak tub fi khitatul yadris...
nahu???? (tatabahasa)

fi tarjim, fil munaqashah....nahu??? (tatabahasa)
mafi saya', shukbun jiddan...
nahu ni sakit sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 20:42


waaa .. ziyah .. nampak fluent jugak arab ek .. huhu


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-09 20:57


fluent apanya??? berbelit lidah haaa...
mafi shai' (tak ada apa-apa), qalil jiddan-jiddan...(sikit sangat-sangat)
uriddu an adrusu bi jiddin wajtihadin...
unzur ila mukjam... (tengok kamus)


tahasus fil fil'il ammar (kata arahan) pembetulan...
fil katabal khitatul tadris (dalam penulisan RPH)
fluent benda apa???
shukbun majnun (susah gila) hahahhaha
tahasus fil hiwar (khususnya dalam perbualan)
wa insya' (dan karangan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-09 13:40


Pada 20-02-09 07:56 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
tahu kah anda

dalam nahu soraf ada term ini

A.
marfu' bid_ Dhommah

mansub bil Fathah

majrur bil Kasyrah



B.harfu jar

c. Ismun Isyarah

D. Mudhof Mudhofun ilaih

E. Ismul Maf_ul


F. maf_ulumbihi


pergi. Maf_ul Mutlak


H. Maf_ul lahu atau Maf_ul li Ajlih


J. Fi'lun madhi, Fi'lun Mudhori'. Fi'lun Amar serta pembentukannya


K. Masdar yakni kata terbitan...

L. Dhoma_ir 13 ganti nama serta perubahan bila bertemu dengan fi'lun madhi serta fi'lun mudhori' serta fi'lun amar


M. Lam Ta'lil


dan. kalimah An yang mernyambungkan dua fi'lun...


ETC....



Salam Semangat Belajar

tahu lah juga cikit2..
A.
marfu' bid_ Dhommah tanda-tanda marfu' ada 4.dommah, waw, alif, nun,
dommah digunakan pada: isim mufrad(kita benda tunggal)contoh"qolamun., jama' taksir(jamak xberaturan)contoh"aqlamun, jama' muzakkar salim(jama' yang menandakan itu lelaki.)contoh"muslimuuna".


mansub bil Fathah.tanda-tanda mansub, fathah, alih, ya.

majrur bil Kasyrah, tanda-tanda majrur : kasyrah, dan "ya"



B.harfu jar yang lazim ada 9 :
"min" = min almasjidi(minal masjidi)dari mesjid
"ila =ila almasjidi(ilal masjidi)ke mesjid
'an = 'an alkitabi (anilkitabi) tentang/terhadap buku
'ala = 'ala almaktabi kitabun(buku diatas meja)
fi =(namtu fi madrosah)saya tidur di sekolah. :-) fi bermakna di, didalam,
rubba =rubba bermakna "mungkin"
ba = bermakna huruf "bab" contoh"bismillahi"dengan nama allah.
kah =huruf kaf" al'ilmu kannur (ilmu itu seperti/macam cahaya)
lam=huruf lam . lillahi"untuk allah" haza li"ini milikku".

c. Ismun Isyarah (kata untuk menunjuk..)ini, itu disana, disini dan sebagainya..

D. Mudhof Mudhofun ilaih: dua kata yang memiliki satu arti...(babu alfashli= pintu kelas) guna mudhof mudhofun ilaih ialah untuk memperjelas sesuatu. sebab jika saya katakan "babun" maka kita tidak tahu apa yang dimaksudkan...pintu yang mana..atau babun yang berarti bab/bahagian buku..

E. Ismul Maf_ul =berasal dari kata kerja yang ditasrif..menjadi kata benda..contohnya..wajada(telah ada..) maka isim maf'ulnya adalah maujudun/maujud(yang di adakan).

F. maf_ulumbihi:yang dikatakan maf'ulumbih itu berarti subjek.sesuatu yang dikerjakan/yang dikenakan..saya memukul wildan.maka wildan menjadi maf'ulumbih.



pergi. Maf_ul Mutlak =maf'ul mutlak adalah isim yang datang secara tiba-tiba...lebih kepada keterangan pekerjaan..


H. Maf_ul lahu atau Maf_ul li Ajlih =ini isi sifat


J. Fi'lun madhi(pasti tenses), Fi'lun Mudhori'(yang sedang atau akan berlaku). Fi'lun Amar(kata perintah)


K. Masdar yakni kata terbitan...(kata dasar)

L. Dhoma_ir 14 ganti nama serta perubahan bila bertemu dengan fi'lun madhi serta fi'lun mudhori' serta fi'lun amar
hua, huma,hum, hia, huma, hunna,anta,antuma,antum,anti antuma, antunna, ana, nahnu,

dan. kalimah An yang mernyambungkan dua fi'lun...disebut juga dengan an masdariyah..huruf(kata) 'an yang membuat kata kerja berikutnya menjadi kata benda.namun tetap diterjemahkan dengan kata kerja.


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-09 05:41


al-balaghah...
nahu saraf memang memeningkan urat saraf...
:lol:
tapi unic...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 02:55


nahu dan sorof tu merupakan pelajaran yang paling asyik dalam bahasa arab..
dalam becakap sorof kena tepat....nahu salah tak apa dalam becakap...

dalam menulis pulak..keduanya kena tepat..salah nahu, salah maknannya...
=================================
dalam bahasa arab ada 2 jumlah saja..(dua jenis ayat saja..)
jumlah ismiyah..dan jumlah fi'liyah...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 10:45


Inni lah afham 'ani maza tatakallamu illa qaliilan...

kat sekolah dulu ada ustaz cerita masa dia sekolah dulu kawannya nak ke tandas tetapi kena minta izin dalam bahasa arab kalau tidak tak boleh keluar. Tahan punya tahan maka dia pun terdesak sangat lalu dia pun jumpa ustaz yang jaga kelas tu lalu berkata, "Perutun ana maridhun jiddan-jiddan!"


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 14:17


lah ba'sa bih...
kullu syai'in bi ansurin...(setiap sesuatu tu di ansur..mula cikit2..:D)

iza mumkin natakallamu bil'arobiyah..panatakallam..

mahma kana qoliilan...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-09 21:18


uhibbu at tatakallama billughatil arabiyyah lianna lughatul quran ......hehehehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-09 11:58


haza shoheh ya akhy...loghotul arobiyyah, hiya lughotul qur'an..

ana uhibbuha bi kasiirin...
walakin..,ma aroftu lughotal arobiyyah illa qoliila..


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127897 saat. Lajunya....