Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 9 hari yang lalu
alongmina: 13 hari yang lalu
muslimin23: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 23 hari yang lalu
budakbesar: 30 hari yang lalu
azemi: 34 hari yang lalu


Lintas Langsung Semasa
Topik: GERHANA ANNULAR MATAHARI 26/1/2009


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Lintas Langsung Semasa
    »» GERHANA ANNULAR MATAHARI 26/1/2009

Please Mendaftar To Post


Oleh GERHANA ANNULAR MATAHARI 26/1/2009

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 16:23


Hari ini berlangsungnya Gerhana Matahari Separa di seluruh Malaysia. Jadual seperti dibawah:

Keadaan Gerhana Matahari Separa di Malaysia
Gerhana Annular Matahari 26 Januari 2009


Lokasi Kuala Lumpur
Permulaan Gerhana 16:31:32
Pertengahan Gerhana 17:50:42
Penghujung Gerhana 18:58:55
Liputan (%) 64.1

Lokasi Shah Alam
Permulaan Gerhana 16:31:30
Pertengahan Gerhana 17:50:42
Penghujung Gerhana 18:58:56
Liputan (%) 63.6

Lokasi Ipoh
Permulaan Gerhana 16:34:11
Pertengahan Gerhana 17:52:12
Penghujung Gerhana 18:59:35
Liputan (%) 58.6

Lokasi Georgetown
Permulaan Gerhana 16:35:38
Pertengahan Gerhana 17:52:57
Penghujung Gerhana 18:59:49
Liputan (%) 55.3

Lokasi Alor Setar
Permulaan Gerhana 16:36:51
Pertengahan Gerhana 17:53:32
Penghujung Gerhana 18:59:57
Liputan (%) 53.4

Lokasi Kota Bahru
Permulaan Gerhana 16:37:52
Pertengahan Gerhana 17:54:03
Penghujung Gerhana 19:00:09
Liputan (%) 56.3

Pencerapan gerhana paling rendah
Lokasi Kuah, Langkawi

Permulaan Gerhana 16:36:59
Pertengahan Gerhana 17:53:35
Penghujung Gerhana 18:59:55
Liputan (%) 52.0

Pencerapan gerhana paling tinggi
Lokasi Bandar Sri Aman,Sarawak
Permulaan Gerhana 16:35:25
Pertengahan Gerhana 17:50:39
Penghujung Gerhana 18:56:14
Liputan (%) 82.6

Kredit kepada forumer akuorgataspagar dari tranungkite.net

Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim dari Aisyah .a. bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ الشَّمْسَ وَالقَمَر َ آيَتَانِ مِنْ ايَاتِ اللهِ لاَيَخْسِفَان ِ لِمَوت ِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ
ذلِكَ فَادْعُوا اللهَ وَكَبِّرُوا وَتَصَدَّقُوا وَصَلُّوا

Maksud: “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua macam tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah. Terjadinya gerhana matahari atau bulan itu bukanlah kerana kematian seseorang atau kehidupannya. Maka jikalau kamu melihatnya, berdoalah kepada Allah, bertakbirlah, bersedekahlah serta bersembahyanglah”


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 19:56


Maha suci Allah...
Allah Maha besar....setiap kejadianNya Adalah kudratNya tanpa tandingan...

siaapa ada gambar gerhana boleh lah kongsi...
teringin juga untuk tengok ini.. :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-01-09 00:43


Ya Allah..xsempat ana nak tengok kejadian seperti ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

dayah_muslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2009
Ahli No: 36891
Posting: 1
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 01:21


assalamualaikum...
ana sempat tahu tengok kejadian ni....
first time!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For dayah_muslimahProfil   Hantar PM kepada dayah_muslimah   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 16:15


Pada 27-01-09 01:21 , dayah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
ana sempat tahu tengok kejadian ni....
first time!!


iye..
alhamdulillah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 30-01-09 07:50


kat mersing tak dapat lah.
malas nak pergi tempat lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 08:45


Pada 30-01-09 07:50 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

kat mersing tak dapat lah.
malas nak pergi tempat lain.


salam..
hehe.. teringat pula masa gerhana matahari berlaku 10 tahun lepas... 1998 kalau tak silap... masa tu saya duduk kat mersing... tempat pencerapannya kat sri pantai... masa tu ramai orang duduk berkumpul kat situ nak tengok gerhana matahari.. saya datang saya terus duduk kat sebelah seorang perempuan yang tak dikenali.. saya duduk kat citu sebab perepmuan tu duduk betul-betul depan layar untuk tengok gerhana.. kira dapat tengok jelas.. bila saya da balik rumah baru las ay tau wanita tu Dato' Mazlan.. seorang yang berkait rapat dengan bidang sains angkasa lepas.. hehhe.. slamba saja bergesel2 bahu dengan dia.. haiyya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 30-01-09 09:44


fenomena alam paling favorite =D

tapi hari tu terkejut tau...

tengah-tengah jalan, lebih kurang sebelum/setelah azan asar, orang-orang kat mesjid / mushola kat Indonesia ni takbir tau!

bila fikir-fikir, konpius juga, raya syawal dengan haji kan dah lepas, setahu saya, takbir waktu tu saja, tak tau pulak kalau gerhana pun org takbir..

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 09:53


subhanallah..ye ke..saya tak tahu lah pulak tarikh tu ada gerhana..ruginya saya..lagipun hari 26/1/09 tu tengah sibuk dengan program tak-factor..langsung tak dapat tengok..sesiapa yang ada gambar??? kongsila kat sini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 10:05


Pada 30-01-09 09:53 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

subhanallah..ye ke..saya tak tahu lah pulak tarikh tu ada gerhana..ruginya saya..lagipun hari 26/1/09 tu tengah sibuk dengan program tak-factor..langsung tak dapat tengok..sesiapa yang ada gambar??? kongsila kat sini..


haah lah..
ada ke gamba nya?? .. :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-01-09 10:37


salam,alhamdulillah dapat tengok..tapi bila ambil gambar tak nampak clear sangat..
saya dan adek2 tunggu seawal 4ptg tok lihat sebab tatau actual time nya..sampai solat asr masih tak nampak..cuma sakit mata dok tengok kat dalam takungan air..akhirnya dalam kui 530 petang kami keluar menaiki kereta perasan melalui cermin hadapan (sedang menuruni bukit) dekat yang tinted tu bentuk matahari da macam bulan sabit..kami berhenti tengok..tapi kalau direct susah nak nampak bentuk,kena ada awan baru nampak clear..pada waktu 550ptg-waktu gerhana penuh kami dapat tengok jugak tapi tak lama sebab kereta tengah gerak,memang betul-betul macam bulan sabit tapi da nampak bentuknya menipis lagi dari asal tadi..yang pasti masa kejadian cuaca agak redup dan selepas gerhana penuh terus redup hingga ke petang...wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 15:01


Pada 30-01-09 10:37 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

salam,alhamdulillah dapat tengok..tapi bila ambil gambar tak nampak clear sangat..
saya dan adek2 tunggu seawal 4ptg tok lihat sebab tatau actual time nya..sampai solat asr masih tak nampak..cuma sakit mata dok tengok kat dalam takungan air..akhirnya dalam kui 530 petang kami keluar menaiki kereta perasan melalui cermin hadapan (sedang menuruni bukit) dekat yang tinted tu bentuk matahari da macam bulan sabit..kami berhenti tengok..tapi kalau direct susah nak nampak bentuk,kena ada awan baru nampak clear..pada waktu 550ptg-waktu gerhana penuh kami dapat tengok jugak tapi tak lama sebab kereta tengah gerak,memang betul-betul macam bulan sabit tapi da nampak bentuknya menipis lagi dari asal tadi..yang pasti masa kejadian cuaca agak redup dan selepas gerhana penuh terus redup hingga ke petang...wallahu'alam...


bestnya dapat tengok..rugi betullah saya..dah lah perkara macam ni jarang2 berlaku..

Bookmark and Share

  


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 15:22


ada pendapat orang kata...gerhana yang berlaku ini menandakan ramai orang besar-besat akan jatuh....tak tahu lah sekuatmana kesahihannya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-01-09 13:55


Pada 30-01-09 08:45 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
hehe.. teringat pula masa gerhana matahari berlaku 10 tahun lepas... 1998 kalau tak silap... masa tu saya duduk kat mersing... tempat pencerapannya kat sri pantai... masa tu ramai orang duduk berkumpul kat situ nak tengok gerhana matahari.. saya datang saya terus duduk kat sebelah seorang perempuan yang tak dikenali.. saya duduk kat citu sebab perepmuan tu duduk betul-betul depan layar untuk tengok gerhana.. kira dapat tengok jelas.. bila saya da balik rumah baru las ay tau wanita tu Dato' Mazlan.. seorang yang berkait rapat dengan bidang sains angkasa lepas.. hehhe.. slamba saja bergesel2 bahu dengan dia.. haiyya...

fuh, canggih awak. Sri Pantai tu kampung saya lah. tapi tahun 1998 tu saya sekolah asrama, so tak dapat tengok, mak ayah dengan adik-adik dapatla. ( yang ^ yang )

nampaknya kena tunggu lagi sepuluh tahun lah.

Pada 30-01-09 15:22 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

ada pendapat orang kata...gerhana yang berlaku ini menandakan ramai orang besar-besat akan jatuh....tak tahu lah sekuatmana kesahihannya..

ha? biar betul. siapa cakap tu?


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 00:01


Pada 30-01-09 15:22 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

ada pendapat orang kata...gerhana yang berlaku ini menandakan ramai orang besar-besat akan jatuh....tak tahu lah sekuatmana kesahihannya..
siapa "orang"2 tu? macam pendapat zaman kanak-kanak dulu saja...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-09 02:00


salam...
Subhanallah...
kejadian yang menjadi tanda kekuasaan Allah kepada kita semua..

Allahuakbar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119191 saat. Lajunya....