Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
JANGAN sesekali memulakan jika tidak bersedia untuk menyudahkan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: perhatikanlah...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» perhatikanlah...

Please Mendaftar To Post


Oleh perhatikanlah...

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-01-09 10:10


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

salam untuk sahabat yang disayangi..
bagi yang telah membaca beberapa posting saya, saya minta tolong...
apa pandangan saudara tentang tulisan2 saya..
-"allah"nama salah satu berhala
-islam agama perang
dll yang dianggap merosak aqidah..
apakah tulisa saya itu tidak berguna untuk anda ??
mengapa sekarang tulisan tu hilang..??sapa yang bertanggung jawab dan mengaku dan memberitau saya"mengapa memadamkan tulisan tu..tolong jelaskan disini (bagi yang memadamkan) sebagai rasa tanggung jawab, untuk pengetahuan sahabat-sahabat semua...
agar tidak terjadi kesalah fahaman...
terima kasih..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 08:55


As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah.

Nak perhatikan apa lagi? nak memberikan pandangan apa lagi. Sudahlah Mulya, tidak perlu bersifat sofistikated di sini.

Mulya, seharusnya saudara kena faham dengan budaya dan polarisasi di Ukhwah. Mungkin saudara Mulya agak baru di sini.

Mulya, saya ada satu laman yang sesuai dan ramai orang-orang intelektual berkumpul. Seronok bila berdiskusi di sana. Minda mereka lebih terbuka dan agak menarik perbahasan dan hujah-hujah mereka. Walaupun ada di antara mereka setahun jagung umurnya.

Ayuh Mulya, ramai orang di sana....

Dan rakan-rakan Semut sekalian ayuh kita ke sana.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 10:52


Dear Mulya, for me , I think it all comes down on how you relay the message.

Saya tak menjawab dua-dua posting tersebut; sebab dah jadi macam salah faham di kalangan warga ukhwah. Saya takut nanti saya jawab jadi lebih salah faham pula.Saya faham apa yang nak disampaikan, cuma mungkin cara wordings tu kita jelaskan sikit; sebab yang didebatkan bukan isu politik or apa tapi isu-isu akidah.

Anyway, saya tak nafikan jugak kadang-kadang dalam ramai-ramai orang2 yang moderate ukhwah (saya tak tahu siapa) pelik-pelik jugak moderationnyer...tajuk yang ok saja dikunci dilock dan sebagainya..wallahu'alam. You cant expect all to be gems... (not pointing to anyone okay? jangan sesiapa yang tak makan cili terasa pedas pula)

Daeng, kat mana laman web tu? Maybe boleh PM kan Kalau tak nak dedahkan.

Sebenarnya kat ukhwah ni rasanya ramai yang pernah debat live dengan missionaries so soalan2 di atas tu boleh dijawab; cuma maybe tak difahami.

Dan bagi warga ukhwah pula, saya tak nafikan jugak ada yang selalu dan terlalu cepat melenting. Tak sempat si 'a' nak post habis question dia terus dihukum macam-macam...aiseh

allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-01-09 11:26


hmm..ya...saya setuju...
saya dah tak tahu apa yang harus saya sampaikan...
bahkan saya pernah posting,bukan tentang politik ar apa..hanya cerpen yang bertajuk:siapa yang paling mulia.."tapi..beberapa minit setelah ditampilkan..,cerpen tu dah hilang dah...saya tak tahu apa motifnya..adakah memang benci saya..??tapi bagaimana pun kita harus mampu bersikap profesiaonal...hal pribadi,cukup pribadi...debat dalam satu hal, cukup satu hal tu saja..tak payah nak sampai tengok urusan pribadi saya...kadang ni yang buat malu dan mempermalukan diri sendirini...mengaku berilmu, tapi berkelakuan macam budak-budak..
maaf kalau kata-kata saya agak kasar...tapi ni untuk kebaikan kita semua...
kita takkan tau apa yang ALLAH rencana untuk kita...semuanya berada dalam kekuasaanNYA...

saya tak marah pun..,saya hanya nak tau kesalahan2 saya..agar saya boleh memperbaiki diri yang terlalu banyak kekurangan ni...jangan sikit-sikit padamkn..sikit-sikit kunci...
"memupuk ukhwah.." tapi mengapa harus ada kebencian..??debat sampai merah mata dan merah telinga..tu hal biasa..tak perlu dibawak ke alam nyata..tak perlu dendam..
kalau saya sampaikan tentang tu, xbermakna saya berpemahaman seperti tu..
saya membaca injil, xbermakna saya ni kristian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:31


erm... ada terbaca before ni..tapi sekadar membaca tanpa 'boleh' di ulas.. iklim kita mungkin berlainan di malaysia ni berbanding dengan negara2 lain yang mungkin agak liberal even dianggap sebagai sebuah negara or kependudukan islam di sana.. perbincangan harus bersekitar pada mereka-mereka yang sememangnya arif berhujah secara hikmah tanpa adanya rasa emosi.. so... d UC ni pula background kita adalah berbeza dan perbincangan sebarang isu-isu berat d sini tak berapa nak bersifat serius.. UC ni apa yang kelihatan bersifat santai dimana semua netter boleh mmberi padangan mengikut apa yang dimahukannya tetapi tertakluk dengan terma dan syarat2 akujanji semasa reg ke UC ni..yang mana salah satunya jangan menimbulkan sebarang isu-isu yang boleh menaikkan sentimen sesuatu kaum bangsa dan agama...erm..wallahu'alam.. :)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-01-09 11:47


payah..setuju..tapi xbermakna kalau tak suka terus buang kan..??hhmm..saya yakin...pasti ada hikmah yang ALLAH sediakan...saya xkesal..tak marah...sedikit kecewa dengan sikap yang sangat-sangat tak...
tapi semoga ni jadi pengajaran untuk kita semua...dengan ini juga saya boleh tau..,ada yang memang tak suka tulisan saya dalam bentuk apa pun...
tapi xkesah lah..kalau pun dia bencikan saya, yang rugi mesti lah dia sendiri..saya tak ada kurang apa pun..saya kasian saja kat orang tu..semoga boleh jadi sahabat..
tanda sayangku pada sahabat-sahabat semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:56


Pada 27-01-09 11:47 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

...dengan ini juga saya boleh tau..,ada yang memang tak suka tulisan saya dalam bentuk apa pun...
tapi xkesah lah..kalau pun dia bencikan saya, yang rugi mesti lah dia sendiri..saya tak ada kurang apa pun..saya kasian saja kat orang tu..semoga boleh jadi sahabat..
.



...what do u meant by that ??? ... anyone yang tak suka tulisan anda??? ishk.. jangan cakap macam tu.. bukankah rakan-rakan kita d atas ni da beritahu apa kemungkinan2 yang menyebabkan ia berlaku (deleted posting)..erm..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:02


erm... da lah itu.. tak mahu gaduh2...
kat sini pun ukhwah kan...
kalau nak gaduh2 ini kena buat laman baru lah...
Debat.com..
baru best debat..
ok??
sapa nak buat..
jom lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-01-09 12:03


ya..tu tentang tulisan saya yang panas.. dan saya pernah tulis cerpen kat cini..tak ada panas pun...cerita macam cartoon..tapi dipadamkan juga...dah saya posting..,setelah beberapa minit, tulisan itu dah hilang...hhmm..tak apa..saya tak marah pun walau dah letih menulis panjang2, tapi di buang..saya sedar diri..numpang cari ilmu disini..di tempat milik mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-01-09 12:05


Pada 27-01-09 12:02 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

erm... da lah itu.. tak mahu gaduh2...
kat sini pun ukhwah kan...
kalau nak gaduh2 ini kena buat laman baru lah...
Debat.com..
baru best debat..
ok??
sapa nak buat..
jom lah...
sahabat..saya tak nak gaduh lah..he..he..sesama muslim tak boleh berpecah...kan..kita bina ukhwah antara kita...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:08


Pada 27-01-09 12:03 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

ya..tu tentang tulisan saya yang panas.. dan saya pernah tulis cerpen kat cini..tak ada panas pun...cerita macam cartoon..tapi dipadamkan juga...dah saya posting..,setelah beberapa minit, tulisan itu dah hilang...hhmm..tak apa..saya tak marah pun walau dah letih menulis panjang2, tapi di buang..saya sedar diri..numpang cari ilmu disini..di tempat milik mereka...


mulya... jangan macam itu... harap mulya tak ambil hati.. sabar lah.. ok...
terus kan menulis... sapa kata kita tak ada hak..
mulya kan warga ukhwah.
ada hak ahli ukhwah..
tapi, kita kena lah ikut pemimpin yang menerajui ukhwah ini,,
portal ukhwah ini ada motif dan tujuan sendiri..
matlamat yang hendak capai..
so..
mulya bersabar ye...
fikir positif..
teruskan berkarya.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 27-01-09 12:16


Pada 27-01-09 08:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

As salamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah.

Nak perhatikan apa lagi? nak memberikan pandangan apa lagi. Sudahlah Mulya, tidak perlu bersifat sofistikated di sini.

Mulya, seharusnya saudara kena faham dengan budaya dan polarisasi di Ukhwah. Mungkin saudara Mulya agak baru di sini.

Mulya, saya ada satu laman yang sesuai dan ramai orang-orang intelektual berkumpul. Seronok bila berdiskusi di sana. Minda mereka lebih terbuka dan agak menarik perbahasan dan hujah-hujah mereka. Walaupun ada di antara mereka setahun jagung umurnya.

Ayuh Mulya, ramai orang di sana....

Dan rakan-rakan Semut sekalian ayuh kita ke sana.



Ayuh... dipersilakan. Ukhwah.com mungkin tidak sesuai dengan tahap 'intelek' anda. Silakan, silakan... dialu-alukan...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 09:00


salamun'alaik,

baru hari ni dapat menulis.apa yang dapat diperhatikan mulya menulis seolah-olah sedang bercakap.cuba tulis seperti mana kita sedang menulis.dengan tulisan bernada seperti "ih..ih...ih" dan sebagainya membuatkan ramai yang tersalah faham.

saya tahu soalan tersebut relevan kerana memang bukan Islam selalu bertanya tetapi cuba huraikan dahulu dan tulis seperti mana menulis esei atau karangan,bukannya tulis seperti mana pertuturan kita.

soalan tersebut dijawab oleh Dr Zakir Naik dalam menangkis soalan yang selalu diutarakan oleh orientalis dan perosak agama.boleh cari buku bertajuk "20 Most Common Question Asking by Non Muslim"

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:07


Pada 27-01-09 12:02 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

erm... da lah itu.. tak mahu gaduh2...
kat sini pun ukhwah kan...
kalau nak gaduh2 ini kena buat laman baru lah...
Debat.com..
baru best debat..
ok??
sapa nak buat..
jom lah...


best juga tu kalau ada laman debat...dah lama tak berdebat ni...macam dah berpencen pula dari debat2 ni... :-P


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 11:55


ha'a...tapi...nanti ada pula yang nak pancung saya lagi...ih..ih..ih..
hhmm....mana laman web nya..??boleh kita cuba untuk kunjungi...bukan bermakna nak tinggalkan ukhwahkn...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105117 saat. Lajunya....