Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
alongmina: 15 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
budakbesar: 32 hari yang lalu
azemi: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mati Secara Tiba-tiba Dalam Tahanan POLIS


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mati Secara Tiba-tiba Dalam Tahanan POLIS

Please Mendaftar To Post


Oleh Mati Secara Tiba-tiba Dalam Tahanan POLIS

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-09 00:30


Assalamualaikum

sekali lagi berlaku dalam negara malaysia tercinta...kematian secara mengejut, secara tiba-tiba semasa disoal siasat, dalam tahanan polis.....ianya bebaru ini berlaku di balai polis taipan, subang jaya.

dengan cepat...polis mencover dengan mengatakan bahawa "His family had told police that Kugan suffered from asthma.".

berita asal dlm The Star online

bagaimanapun...polis bertindak terlalu lambat....apabila 2 orang timbalan menteri K. Devamany dari MIC dan T.Murugaiyah dari Parti Progresif Rakyat (PPP) - kedua-duanya Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri bertindak memasuki rumah mayat hospital serdang bagi mendptkan maklumat yang "betul" tentang kematian mangsa dalam tahanan polis....maka....tersebarlah gambar2 di bawah untuk tatapan umum.

2 Timbalan Menteri Dipanggil pecah masuk rumah mayat

nasib baik camera mereka yang pecah masuk rumah mayat tidak dirampas.....maka....gambar2 di bawah ni sempat diupload ke internet...kalau tidak....sampai sekarang polis akan bermain wayang dalam kes ini.....agak-agak inikah rupa mayat yang CODnya (menurut hemat pihak polis) ialah serangan asma???

/
/
/
/
/
/
/
/

walaupun apa-apa pun....kita tunggu sahaja result postmortem doktor....diharap kat malaysia ini still ada doktor yang jujur yang tidak takut dan tidak termakan dengan ugutan pihak berkuasa yang zalim.

gambar2 kat atas ini...bolehlah nanti dijadikan bahan bukti kat mahkamah ye....jangan malu2 untuk berterima kasih kepada yang mengambil gambar2 ini.....since kat malaysia ini tak ada team CSI yang boleh dipercayai.....maka ini saja lah ikhtiar pihak2 yang ingin melihat kebenaran tertegak di bumi malaysia.

naruto-san tidak menyebelahi mana-mana pihak....selagi mana mangsa tidak disabitkan kesalahannya di mahkamah (dituduh mencuri kenderaan2 mewah)...maka selagi itulah dia tidak boleh dikatakan MELAKUKAN JENAYAH....tiada siapa ada hak untuk bertindak diluar batasan melebihi kuasa MAHKAMAH.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 09:55


Hah!! Balai Polis taipan.? Dekat rumah saya tu.. :-o
Tak sangka balai polis yang kecil tu pun ada kes macam ni..
tak sanggup ar tengok gambar tu..
mengerikan..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 23-01-09 10:56


Ya ALLAH .. Dah lah ramai Melayu Islam kat situ .. Menambah burukkan imej kita sahaja .. yang campur tangan urusan ni pun pihak atasan (kaum India) pula .. Aduh .. tak pasal2 timbul isu perkauman d Malaysia lagi...

..Wawa teringat last week, tayar kereta pecah masa on the way nak ke UIA, ALHAMDULILLAH.. sempat Wawa kawal knderaan dan berhenti d depan pintu masuk kuil buat Caves.. sebabkan panic, Wawa menangis dan make a phone call dalam kereta 4 help. ALHAMDULILLAH, while waiting 4 my lovely husband to come in, Rashdin sampai untuk teman Wawa dan tengok apa yang boleh ditolong.

Datang pula orang2 India pada kami.. Lagak nak memukul (rupa-rupanya mereka Drug Addict) but ALHAMDULILLAH ada juga India baik hati tolong kami daripada dipukul ...tapi duit Rashdin lah kena kebas..

---- Erm..keluar topik lagi ..tapi tu lah.., Kan ke bagus kalau kita buat baik pada semua org..?? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 11:25


assalammualaikum

maaf lah mencelah.. betul ke polis malaysia sanggup buat macam itu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 11:28


elok lah dah ada bukti..biar mereka yang tak brtanggungjawab ni sedar sikit...jangan ingat dapat hidup aman kalau dah bunuh org.. :-|

dasyhat mati sebab asma ini?.. :berfikir:
siap lah anda nanti.. :jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 23-01-09 12:38


astaghfirullahal 'azim....!
kena doa banyak-banyak moga benda ni sampai pada pihak yang sepatutny dan diambil perhatian.....
Malaysia ni memang tak ada yahudi israel tapi ramai yang berperangai macam yahudi dan israel.... berhati2lah... Na'uzubillah...kalau tak, takkan ad umat Islam yang sanggup bersubahat dengan org yahudi dan membunuh saudara sendiri....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibusoleha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2008
Ahli No: 35512
Posting: 69
Dari: KL-JB-B.Mertajam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 13:09


Nauzubillah!...zalim dan tak berperikemanusiaan betul manusia ini...ngeri tengok..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibusolehaProfil   Hantar PM kepada ibusoleha   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-01-09 14:22


seperti kes sebelum ini....ulaganathan yang dikatakan mati secara tiba-tiba di balai polis (dah lupa balai polis mana)....ayat yang sama diulangi polis dalam kes sekarang.

akhirnya dalam kes M. Ulaganathan yang juga mati ketika masih ditahan polis....mahkamah tinggi kuala lumpur memutuskan bahawa kematian M. Ulaganathan adalah disebabkan kecuaian dan pengabaian melampau pihak polis.

so....walaupun polis cuba mencover kata ulaganathan mati mengejut....tapi mahkamah telah menetapkan yang kes sebelum ini adalah kesalahan melampau polis....bagaimana dengan kes kugan ini???

maaflah wahai polis malaysia...berdasarkan track record anda yang hancus (penderaan physical terhadap ulaganathan) yang turut dibuktikan di mahkamah....maka naruto-san LANGSUNG TIDAK PERCAYA kugan mati mengejut disebabkan asma ataupun pneumonia atau apa-apa penyakit pernafasan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 21:05


Nampaknya polis macam nak tipu pihak mahkamah. Mustahil ada pesakit asma mati seteruk begitu. Kalau mati akibat diracun, nampak logik juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

humairak
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13040
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 23:59


tapi kalau orang tu dah bersalah memang patutlah dia kena terima balasannya. cuma mungkin pihak polis terlampau menggunakan kekerasan. ataupun pesalah sendiri yang bertindak melawan polis patutlah dia kena teruk. polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For humairakProfil   Hantar PM kepada humairak   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-01-09 00:28


Pada 23-01-09 23:59 , humairak posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau orang tu dah bersalah memang patutlah dia kena terima balasannya. cuma mungkin pihak polis terlampau menggunakan kekerasan. ataupun pesalah sendiri yang bertindak melawan polis patutlah dia kena teruk. polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah.


apa maksud humairak dengan ayat "kalau orang tu DAH BERSALAH"???....bagaimana humairak tahu dia DAH BERSALAH????....adakah humairak boleh tahu dan ramal benda-benda yang akan berlaku di masa akan datang???....adakah humairak menaiki kereta delorean time machine dan telah menghadiri perbicaraan mahkamah kes kugan di masa akan datang???....atau humairak naik kereta delorean itu dan pergi ke masa lalu ke tempat crime scene dan tengok kejadian jenayah yang berlaku masa itu???

lagi satu....apa maksud humairak dengan ayat "polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah".....adakah ini yang diajar dalam Islam???....adakah ini yang Rasulullah SAW ajar kepada umatnya???

yang ramai dalam PDRM ialah orang kita....melayu-Islam.....Kenapa orang Islam yang bekerja dalam PDRM jadi macam ini???....sungguh memalukan & menjatuhkan imej Islam.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 08:45


Pembetulan untuk tuan pembuka topik..
Bukan kat balai polis taipan tapi balai polis USJ 8.. :sopan:
kes ni masih disiasat lagi..
hmm sapa lah agaknya yang bertanggungjawab ni ye..
takut tengok gambar tu..
geli pun ada..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-01-09 09:00


Pada 23-01-09 23:59 , humairak posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau orang tu dah bersalah memang patutlah dia kena terima balasannya. cuma mungkin pihak polis terlampau menggunakan kekerasan. ataupun pesalah sendiri yang bertindak melawan polis patutlah dia kena teruk. polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah.


orang macam awak patut jadi polis, belasah orang tanpa peri kemanusiaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 11:50


Pada 24-01-09 09:00 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-09 23:59 , humairak posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau orang tu dah bersalah memang patutlah dia kena terima balasannya. cuma mungkin pihak polis terlampau menggunakan kekerasan. ataupun pesalah sendiri yang bertindak melawan polis patutlah dia kena teruk. polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah.


orang macam awak patut jadi polis, belasah orang tanpa peri kemanusiaan.


POLIS MALAYSIA MEMANG TERKENAL DENGAN
MENYEKSA TAHANAN... (HASIL DIDIKAN SISTEM BRITISH)

Tugas polis adalah tugas mulia... menjaga keamanan..
ada polis yang baik.. ada polis yang jahat....
tetapi di Malaysia ni... polis yang baik tenggelam...
polis yang jahat timbul....

ramai rakyat yang mengatakan...
Polis di Malaysia ni dipergunakan oleh UMNO/BN untuk
kepentingan pemimpin-peminpin mereka...
saya rasa kenyataan diatas adalah betul...

contoh...
1.KES MEMALI....

2.KES KOMANDO POLIS MENCEROBOH MASUK RUMAH
ANWAR IBRAHIM....

3.KES ALTANTUYA- POLIS GERAK KHAS GUNA C4 untuk
meletupkan mayat Altantuya...

4.POLIS MEMUKUL TAHANAN.....

dan sekarang ni...
POLIS CAWANGAN KHAS (SB) SEDANG CUBA MENGHALANG
PENDAKWAH-PENDAKWAH ISLAM....

POLIS CAWANGAN KHAS MENAHAN RAKYAT TANPA
PEMBICARAAN....

BACAAN TAMBAHAN:

SN174 - ISA HARAM DI SISI ISLAM
SN Keluaran 31Oktober 2008

“Kerajaan tidak cadang kaji ISA” – Itulah keputusan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagaimana disiarkan oleh Utusan Malaysia pada 19/10/08. Beliau berkata, “tumpuan saya ialah untuk membentangkan tiga rang undang-undang ini (suruhanjaya pelantikan hakim, pencegahan rasuah dan aduan khas) di Parlimen dan oleh itu tolong jangan soal saya tentang langkah untuk mengkaji ISA kerana akta hampir sama juga masih diguna pakai di Amerika Syarikat (AS) dan Britain”, tegasnya pada sidang akhbar selepas merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan MCA Ke-55 di Kuala Lumpur pada 18 Oktober lepas. Perdana Menteri nampaknya langsung tidak mahu tunduk kepada bantahan yang ditimbulkan dari pelbagai pihak termasuklah dari parti komponen BN sendiri untuk memansuhkan Akta zalim tersebut.

Siapa tidak kenal ISA? Akta Keselamatan Dalam Negeri (yang lebih dikenali sebagai ISA iaitu akronim nama Bahasa Inggerisnya, Internal Security Act) merupakan undang-undang tahanan pencegahan yang berkuat kuasa di Malaysia sejak 1960 lagi. Akta yang telah benar-benar digunakan kerajaan untuk menyelamatkan hegemoni politik mereka ini membolehkan sesiapa sahaja ditahan oleh polis selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan untuk tindak-tanduk yang disyaki atau dipercayai mengancam keselamatan negara atau mana-mana bahagian daripadanya. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh dua tahun jika diluluskan oleh Menteri Keselamatan Dalam Negeri, dan sekali gus membolehkan penahanan terus tanpa perbicaraan. Dan Menteri boleh menyambung dan terus menyambung tempoh tahanan ‘ikut suka beliau’ selama tempoh yang tiada hadnya, selama beliau masih berkuasa atau masih bernyawa.

Secara umumnya akta hasil pemikiran penjajah ini mengenepikan kuasa kehakiman dan bercanggah dengan kebebasan individu yang dijamin oleh Perlembagaan yang diagungkan oleh mereka sendiri. Ringkasnya, individu yang ditahan di bawah ISA (i) tidak memerlukan waran tangkap atau apa-apa arahan dari Mahkamah (ii) tidak perlu dan tidak akan dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan atau dibuktikan kesalahannya (iii) kuasa mutlak untuk ‘menjatuhkan hukuman’ terletak kepada Menteri Keselamatan Dalam Negeri (iv) ‘kuasa mutlak’ untuk menyeksa tahanan terletak pada polis cawangan khas (SB) yang tidak pernah mengenal erti kemanusiaan. Sautun Nahdhah kali ini bukanlah ingin membincangkan fakta-fakta kezaliman ISA dan mereka yang telah ‘menjadi korbannya’ sejak sekian lama, kerana sememangnya risalah kecil ini tidak akan dapat memuat segala penderitaan tersebut. Namun apa yang ingin kami utarakan adalah hukum syarak mengenai akta gubalan tangan manusia ini yang mana para penggubal dan pengamalnya langsung tidak memikirkan hukuman dan azab Allah yang bakal menimpa mereka satu hari nanti dek kezaliman yang mereka lakukan.

Kaedah Penghakiman/Keadilan Dalam Islam

Sebagai sebuah deen yang sempurna, agama Islam yang diturunkan oleh Allah ini mencakup segala perkara dan tidak ada satu pun yang tertinggal darinya. Dalam bab pengqadhian (penghakiman), Islam telah menggariskan hukum dan kaedah yang lengkap yang wajib diikuti oleh umat manusia. Antara kaedah syarak yang masyhur di dalam bab penghakiman/keadilan Islam adalah “Al-Aslu bara’atu zimmah” yang bermaksud “seseorang itu tidak bersalah sehinggalah dibuktikan bersalah” (innocent until proven guilty). Mengikut kaedah ini, oleh sebab hukum asal bagi seseorang itu adalah tidak bersalah sehinggalah dibuktikan sebaliknya, maka seseorang itu tidak boleh dikenakan hukuman melainkan dengan keputusan mahkamah (setelah dibicarakan dan dibuktikan), dan seseorang itu tidak boleh sama sekali (secara mutlak) dihukum (punish) oleh mana-mana pihak selagi dia tidak disabitkan kesalahan .

Perkara pertama: Al-Aslu bara’atu zimmah. Kaedah ini diambil dari hadis Rasulullah Sallallahu alaihi wa Sallam iaitu, “(Beban) pembuktian adalah di atas pendakwa, dan sumpah (penafian) adalah di atas yang tertuduh” . Imam Nawawi ketika mensyarah hadis ini mengatakan, “Pembuktian terletak di pihak pendakwa kerana ia menyalahi perkara yang zahir. Ini adalah kerana asasnya seseorang itu adalah ‘bebas dari kesalahan/liabiliti’ (bara’atu zimmah), sedangkan bagi tertuduh (accused/defendant) cukup dengan sumpah sahaja di pihaknya kerana dia meminta mengekalkan status quo, sesuai dengan asalnya iaitu bara’atu zimmah (tidak bersalah)” . Hadis ini dengan jelas menerangkan bahawa hukum asal bagi seseorang itu adalah tidak bersalah (innocent), dan pendakwa hendaklah membawa/menunjukkan bukti bahawa si tertuduh bersalah. Jika dia gagal membuktikan, maka si tertuduh tetap berada dalam keadaan asalnya yakni tidak bersalah. Justeru, menjatuhkan hukuman tanpa bukti, malah tanpa dakwaan sedikit pun seperti yang berlaku dalam kes ISA adalah bertentangan sama sekali dengan hadis ini. Dengan kata lain, perbuatan ini telah menyalahi hukum yang telah ditetapkan oleh Rasulullah.

Perkara kedua: Seseorang tidak boleh dijatuhkan hukuman kecuali dengan keputusan Qadhi (Mahkamah). Dalil untuk hal ini dapat dilihat dalam Hadis Nabi, “Maka barang siapa yang telah terambil hartanya olehku, maka inilah hartaku, maka silalah dia mengambilnya dan barang siapa yang telah aku tersalah sebat belakangnya maka inilah belakangku untuk disebatnya, maka hendaklah dia mengambil keputusanku ini” . Dalam kes ini, kita mesti ingat bahawa Rasulullah Sallallahu alaihi wa Sallam mengatakan hal ini dalam kapasiti baginda sebagai seorang pemerintah dan juga hakim. Ini bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang telah dihukum (oleh hakim) secara salah, maka dia boleh menuntut pembalasan yang serupa. Hadis ini menjadi dalil yang tidak membenarkan pemerintah menghukum rakyatnya tanpa terbuktinya dakwaan terhadapnya yang melayakkan dia dihukum. Oleh itu, seseorang tidak boleh mendera orang lain kecuali dengan keputusan hakim dan adalah haram bagi seseorang hakim untuk menghukum (sama ada mengambil harta, mendera atau memenjara) orang lain tanpa hak.

Tambahan pula ada dalil lain di dalam kes li’an, yang mana seorang perempuan yang dituduh oleh suaminya bersekedudukan dengan orang lain kemudian perempuan ini dibawa ke hadapan Rasulullah (sebagai hakim), tetapi dia telah teragak-agak dalam melakukan penafian. Dalam kes itu, perempuan tersebut terselamat dari direjam kerana dia telah melakukan sumpah li’an. Namun Rasulullah bersabda, “Seandainya aku boleh merejam seorang itu tanpa bukti, nescaya aku akan merejamnya” . Ini menunjukkan bahawa tidak boleh merejam (menghukum) seseorang apabila tidak ada bukti jelas meskipun anda kesamaran dalam penafian perempuan tersebut. Jika Rasulullah sendiri justeru memanggil bicara dan tidak menghukum tanpa bukti yang jelas (walhal baginda diberi wahyu tentang perkara tersebut), maka alangkah hebatnya kuasa seorang Menteri (dan polis-polis yang terlibat) melampaui batas yang ditetapkan oleh Rasulullah, apabila mereka dengan mudahnya terus menghumban suspek ISA ke Kamunting dan menyeksa tahanan tanpa bicara dan tanpa bukti yang kukuh!

Dalam keadaan di mana individu tersebut disyaki melakukan kesalahan, Islam sememangnya membenarkan pihak polis menahan seseorang tertuduh (seperti tahanan reman) bagi membolehkan mereka mengumpul maklumat sebelum melakukan dakwaan. Bagaimanapun, penahanan ini hanya boleh dilakukan dengan syarat mendapat akuan/perintah dari Mahkamah dan masa penahanan adalah pendek dan terhad. Hal ini berdasarkan dalil hadis dari Bahz bin Hakim dari bapanya, dari datuknya, “Bahawa Nabi SAW menahan seorang lelaki kerana tuduhan kemudian dia dibebaskan” dan dari Abu Hurairah ia berkata, “Rasulullah SAW menahan seorang individu selama sehari semalam dalam satu kes pertuduhan”. Perlu difahami bahawa penahanan tersebut bukanlah satu bentuk ‘hukuman’ tetapi ia bertujuan untuk mendapatkan maklumat dan keterangan (tempoh siasatan), dan tidak boleh sama sekali mendera atau menyeksa tertuduh pada waktu ini.

Perkara ketiga: Hukuman hanya boleh dikenakan selepas sabit kesalahan. Tidak boleh (haram) melaksanakan hukuman kepada si tertuduh sebelum disabit kesalahannya. Dalilnya adalah berdasarkan hadis Nabi Sallallahu ‘alaihi wa Sallam “Seandainya aku boleh merejam seorang itu tanpa bukti nescaya aku akan merejamnya” . Meskipun (berdasarkan riwayat dari Ibnu Abbas) perempuan tersebut memang diketahui telah melakukan zina, namun ternyata Rasulullah tidak menyeksa atau melakukan apa jua tindakan agar perempuan itu mengaku. Tambahan lagi, jikalau hukuman boleh dikenakan kepada si tertuduh semata-mata kerana kesalahannya ‘diketahui’, maka sudah tentu perempuan itu dihukum oleh Rasulullah kerana kejahatannya memang sudah pun diketahui ramai. Namun ternyata hakikatnya tidak demikian. Ini menunjukkan bahawa secara mutlak tidak dibolehkan (haram) melaksanakan hukuman terhadap si tertuduh tanpa disabitkan kesalahannya. Oleh yang demikian, adalah haram mengugut, memukul, mendera, memenjara atau mengenakan apa jua bentuk hukuman (punishment) selama mana tertuduh masih belum disabitkan kesalahan.

Hal ini disokong lagi oleh hadis dari Ibnu Abbas bahawa Rasulullah Sallallahu alaihi wa Sallam tidak menghukum seorang yang mabuk kerana tidak ada bukti. “Ibnu Abbas berkata, seorang lelaki telah meminum khamar dan mabuk dan dilihat terhuyung hayang. Lelaki ini dibawa kepada Rasulullah dan ketika menghampiri rumah Abbas, dia terlepas lalu masuk ke rumah Abbas dan berselindung di situ. Apabila hal ini sampai kepada Rasulullah, baginda tertawa seraya bertanya, ‘Adakah dia melakukan semua itu?’ Dan (kata Ibnu Abbas) Rasulullah tidak memerintahkan apa-apa pun dalam perkara ini”. Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah tidak menjatuhkan hukuman kepada peminum khamar kerana tidak ada pengakuan dari tertuduh dan dakwaan ke atasnya juga tidak terbukti. Ini bermakna dia telah ‘dituduh’ mabuk tetapi tidak dapat dibuktikan (bahawa dia minum arak). Rasulullah tidak mengugut atau menyeksa atau mendera dia agar mengaku, dan Rasulullah juga tidak menjatuhkan hukuman ke atasnya hanya semata-mata kerana adanya ‘tuduhan’. Oleh yang demikian, adalah haram untuk mengenakan sebarang bentuk tindakan ke atas tertuduh selagi kesnya tidak disabitkan oleh Mahkamah. Dengan kata lain, selagi tidak ada sabitan, statusnya tetap sebagai tertuduh (accused) dan bukannya pesalah (guilty) dan tidak ada seorang pun, baik polis atau menteri yang boleh menghukum (punish) orang yang ‘dituduh’. Berdasarkan hadis ini, hukuman tahanan 60 hari dan juga dua tahun penjara (dan diseksa) yang dilakukan di bawah ISA oleh Menteri Dalam Negeri dan juga pihak polis adalah teramat jelas menyalahi perbuatan Rasulullah dan ternyata haram hukumnya ditinjau dari aspek mana sekalipun.

Selain ketiga perkara di atas, terdapat banyak hadis di mana Rasulullah berpesan, “Jika dua orang yang bersengketa di hadapkan di hadapan engkau (hakim) maka janganlah engkau menjatuhkan keputusan sehingga engkau mendengarkan dari pihak yang satu lagi sebagaimana engkau mendengar dari pihak pertama” . Malangnya di dalam kes ISA, suspek langsung tidak dihadapkan di hadapan hakim dan langsung tidak diberi hak untuk berbicara. Suspek hanya ‘dipaksa’ menerima keputusan Menteri yang dibuat tanpa (Menteri tersebut) melihat kepada syariat Islam sedikit pun dan suspek terus dikategorikan sebagai pesalah. Kita sungguh sedih menghadapi kekejaman undang-undang ini tatkala melihat ia dilakukan oleh pemerintah yang mengaku bahawa mereka adalah beragama Islam. Islam manakah yang diikuti oleh mereka walhal hadis-hadis Rasulullah dalam hal ini mereka campakkan kesemuanya?

Sesungguhnya keharaman ISA adalah ibarat cahaya matahari. Bagi mereka yang jahil agama sekalipun, semua tahu bahawa ISA adalah undang-undang buatan manusia di Parlimen yang diluluskan dengan cara majoriti. ISA bukan berasal dari wahyu, malah jelas bertentangan dengan apa yang diwahyukan. Jika dulu ISA digubal untuk menghalang kebangkitan komunis, dan ternyata ia telah berjaya melumpuhkannya. Kini setelah hilangnya pengaruh ideologi tersebut, ISA digunakan pula untuk menghalang kebangkitan dan penerapan Islam, dengan ditangkap dan dipenjarakan pendakwah-pendakwah yang ingin menegakkan agama Allah dan siapa sahaja yang berjuang ke arah menggantikan kerajaan sekular ini dengan Islam.

Khatimah

Wahai kaum Muslimin! Kita semua tahu bahawa ISA adalah sebuah akta yang memang terkenal zalim. Namun, sebagai seorang Muslim, kita hendaklah mengukur ‘zalim’ itu dari perspektif Islam semata-mata, bukannya dari perspektif emosi. Apabila kita memandang dari kaca mata Islam, maka kita akan mendapati bahawa bukan sahaja ISA, malah hampir kesemua undang-undang yang dibuat oleh manusia yang diamalkan di Malaysia hari ini adalah zalim. Ini kerana semua undang-undang itu adalah undang-undang yang bertentangan dengan Islam yang hanya diluluskan dengan mudah melalui sistem demokrasi berdasarkan suara majoriti. Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala, “Dan barangsiapa yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan oleh Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang zalim” . Oleh itu, kita hendaklah memahami bahawa kezaliman ISA itu adalah kerana keharamannya, sama sebagaimana undang-undang haram lain yang bertentangan dengan Islam yang diamalkan di negara kita. Justeru, ISA dan juga akta-akta gubalan manusia wajib dihapuskan dan diganti dengan undang-undang Islam yang berasal dari wahyu. Wallahu a’lam.

Last Updated ( Sabtu, 08 November 2008 20:20 )


SO... KALAU DIBIARKAN POLIS TIDAK DITARBIAHKAN DENGAN
AKIDAH ISLAMIAYYAH.... TUNGGU SAAT KEHANCURAN NEGARA
NI...


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 12:20


ya saya setuju pendapat pemburu harimau,tetapi siapa dan bagaimana nak melaksanakannya... :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 13:18


Kes sebegini perlu dibendung untuk elakkan prejudis perkauman..isu perkauman paling sensitif di negara kita..sebenarnya dah banyak kes dilaporkan sebelum ini..tak kira apa bangsa..tetapi saya melihat lebih banyak mangsa dr kaum india..apakah sebenarnya yang berlaku wallahua'lam..siasatan perlu dibuat secara telus dan adil..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-01-09 20:16


Pada 24-01-09 00:28 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-01-09 23:59 , humairak posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau orang tu dah bersalah memang patutlah dia kena terima balasannya. cuma mungkin pihak polis terlampau menggunakan kekerasan. ataupun pesalah sendiri yang bertindak melawan polis patutlah dia kena teruk. polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah.


apa maksud humairak dengan ayat "kalau orang tu DAH BERSALAH"???....bagaimana humairak tahu dia DAH BERSALAH????....adakah humairak boleh tahu dan ramal benda-benda yang akan berlaku di masa akan datang???....adakah humairak menaiki kereta delorean time machine dan telah menghadiri perbicaraan mahkamah kes kugan di masa akan datang???....atau humairak naik kereta delorean itu dan pergi ke masa lalu ke tempat crime scene dan tengok kejadian jenayah yang berlaku masa itu???

lagi satu....apa maksud humairak dengan ayat "polis memang kena jadi kejam dan jahat kalau tak macamana nak banteras jenayah".....adakah ini yang diajar dalam Islam???....adakah ini yang Rasulullah SAW ajar kepada umatnya???

yang ramai dalam PDRM ialah orang kita....melayu-Islam.....Kenapa orang Islam yang bekerja dalam PDRM jadi macam ini???....sungguh memalukan & menjatuhkan imej Islam.

da namanya polis kena tegas lah, ke nak polis yang lembut..hehe...makin berleluasa lah jenayah. sekurang-kurangnya bagi pengajaran sikit kepada org dluar sana betapa "hebatnya" bila da kena tangkap....so, maybe ada pihak sabotaj or kesabaran yang hilang dek kerana tidak mendapat kerjasama sepenuhnya...cakap-cakap,soal2 tak cakap juga...semua org pun boleh marah...maybe naruto san jenis yang baik hati agaknya, org tak bagi kerjsama dia lembut dan peramah saja..kalau macam ni, sampai bila-bila pun jenayah makin hebat.....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-01-09 20:31


oooo...macam itu rupanya ye sya_ryn.

hhmm....pendapat & hujah sya_ryn kat atas tu....adakah ianya bersandarkan kepada mana-mana dalil dari al-Quran or hadith Rasulullah SAW...or pendapat alim ulama' muktabar???

atau ianya just bersandarkan kepada hujah akal semata-mata???

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 10:15


hahahaha,Kenapa macam itu cara anda berfikir saya ryn.habis tu sia-sia sajalah belajar prosedur2 di maktab polis tu ya macam tu pendapat anda?.

Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 12:23


Pada 25-01-09 10:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hahahaha,Kenapa macam itu cara anda berfikir saya ryn.habis tu sia-sia sajalah belajar prosedur2 di maktab polis tu ya macam tu pendapat anda?.
alah anda berdua ni rashdin dan naruto-san, saya tau da gelagat anda dalam ukhwah ni. pasal kes2 macam ni anda number 1 nak perdebatkn....kalau tak ada kes, diam saja ...hehe....bukan apa sebnarnya, just cari kesalahan pihak polis kan....da tau da...banyak kes da macam ni dr dulu lagi...memang kerja polis juga..so nak pertikaikan lagi nak buat apa..takkan nak libatkn bab politik pula, tu kes rompakan...sesiapa pun kalau da hilang sabar...pasti marah... :jangan:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 12:58


Pada 25-01-09 12:23 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 10:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hahahaha,Kenapa macam itu cara anda berfikir saya ryn.habis tu sia-sia sajalah belajar prosedur2 di maktab polis tu ya macam tu pendapat anda?.
alah anda berdua ni rashdin dan naruto-san, saya tau da gelagat anda dalam ukhwah ni. pasal kes2 macam ni anda number 1 nak perdebatkn....kalau tak ada kes, diam saja ...hehe....bukan apa sebnarnya, just cari kesalahan pihak polis kan....da tau da...banyak kes da macam ni dr dulu lagi...memang kerja polis juga..so nak pertikaikan lagi nak buat apa..takkan nak libatkn bab politik pula, tu kes rompakan...sesiapa pun kalau da hilang sabar...pasti marah... :jangan:



sila kembali kepada Topik "Mati dalam tahanan POLIS".....
emmm... Polis Malaysia ni suka pukul tahanan supaya
mengaku salah di Mahkamah??

bagaimana pulak kalau orang tu tak salah...
dipukul oleh polis-polis untuk mengaku salah??



:berfikir: :jangan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-01-09 15:23


errmm....rasanya sya_ryn tak jawab lagi soalan naruto-san.

adakah pendapat & hujah sya_ryn kat atas tu....adakah ianya bersandarkan kepada mana-mana dalil dari al-Quran or hadith Rasulullah SAW...or pendapat alim ulama' muktabar???

atau ianya just bersandarkan kepada logik akal semata-mata???


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 15:35


Pada 25-01-09 15:23 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

errmm....rasanya sya_ryn tak jawab lagi soalan naruto-san.

adakah pendapat & hujah sya_ryn kat atas tu....adakah ianya bersandarkan kepada mana-mana dalil dari al-Quran or hadith Rasulullah SAW...or pendapat alim ulama' muktabar???

atau ianya just bersandarkan kepada logik akal semata-mata???

oh nak jawapan juga ye. saya tak cakap itu pendapat or hujah.kalau hujah da panjang lebar agaknya. terus terang itu adalah dr akal semata yang dipelbagaikn melalui kajian,pengalaman dan kes2 yang sebelum ini belaku. memang hakikat, tahap sabar ada batasnya. anda pun ada tahap kesabaran anda, kalau tak topik2 yang hangat dulu tak ada yang akan beremosi kan..

saya tak menggunakan dalil hadish or alim ulama, sebab kalau terslah guna lain pula jadinya. saya lebih bertanggungjwb guna akal saya sendiri .saya tak nafikan ianya dr saya sendiri. saya tak kata saya betul, so terpulang pada penerimaan semua org.kadang-kadang ada perkara juga lahir dr pemerhatian dan akan timbulnya hujah untuk mengatakannya. diakui juga memang kena merujuk kepada sumber yang sepatutnya.seprti yang saya cakap kat atas tu, pekara2 macam tu memang kena pada mereka lah..polis tu yang salah.akal saya pun mngatakan memang kerja mereka lah. dah bdn2 kena libas or pukul saja,so mustahil lah sebab pyakit org tu...


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-01-09 15:52


ooo....patutlah.

p/s: apabila orang Islam sendiri meninggalkan panduan Islam iaitu....al-Quran & hadith Rasulullah SAW...dan hanya menggunakan logik akal yang sangat-sangat lemah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 15:58


Pada 25-01-09 15:52 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

ooo....patutlah.

p/s: apabila orang Islam sendiri meninggalkan panduan Islam iaitu....al-Quran & hadith Rasulullah SAW...dan hanya menggunakan logik akal yang sangat-sangat lemah.
saya tak cakap saya meninggalkan panduan Islam. dalam kes ni logik akal sudah ditrgkn sebab kes ni jelas. lainla kalau kes ini mndlam dan memerlukan kajian yang mdalam.


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 16:01


salam...
ana pun tak taula sapa punya kerja ni...
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 16:13


isy...apa nak gaduh2 ni...kan diskusi umum saja...pada pendapat saya lah...mungkin mangse tu seorang pesalah...boleh jadi juga tidak...tapi walobagaimanepun pihak polis tak berhak untuk menghukum..dasar kerajaan malaysia ada 3..iaitu perundangan, pentadbiran dan kehakiman...pihak yang berhak tentukan hukuman adalah badan kehakiman yakni pihak mahkamah..pihak polis tak termaktub dalam kategori kehakiman..so mereka tak berhak buat begitu..sampai melibatkan nyawa..ni soal kemanusiaan...bayangkan lah kalau mangse adalah saudara terdekat kita...even kita sedia maklum yang saudara kita tu bukanlah baik sangat..boleh ke kita terima kalau perkara yang sama berlaku keatasnya....pikir2kan lah...wallahua'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-01-09 17:00


Pada 25-01-09 16:13 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

isy...apa nak gaduh2 ni...kan diskusi umum saja...


yang ni lagi seorang....
siapa yang bergaduh kat sini??

lantak mereka lah nak berbincang manamanapun...
hang apa pedulik?

hang nak jadi hakim??
:berfikir: :jangan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 15:29


Kes Kugan: 11 anggota polis dipindah ke ibupejabat
Jan 24, 09 3:15pm | malaysiakini.com

Sebelas anggota polis berpangkat konstabel dan lans koperal dari balai polis Subang Taipan - di mana seoang pemuda A Kugan meninggal dunia dalam tahanan polis - telah dipindahkan serta merta semalam (23/1/2009).

Menurut akhbar New Straits Times, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, kesemua mereka kini ditempatkan melakukan kerja-kerja pejabat di ibupejabat polis kontinjen di Petaling Jaya.

"Mereka dipindahkan untuk mempercepatkan siasatan. Kita menjangka ia dapat disiapkan dalam masa tiga hari.

"Pihak poli masih merakam dan mengumpul kenyataan. Sebaik sahaja siasatan siap, kami akan memutuskan tindakan selanjutnya,"
katanya.

Semalam, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail mengklasifikasikan kematian pemuda berusia 22 tahun itu sebagai kes bunuh.

Pasukan penyiasat

Sementara itu, Bernama melaporkan, pasukan siasatan khas Bukit Aman telah mula merekod keterangan anggota polis yang bertugas ketika A. Kugan mati semasa dalam tahanan polis.

Pasukan tersebut yang diketuai Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Shatar Abdul Jalil, mula merekod keterangan daripada 11 anggota polis yang terbabit mulai hari Rabu.

"Mereka (polis) ini berusia 25 hingga 30 tahun dan dari daerah Subang Jaya serta berpangkat konstabel hingga lans koperal. Pasukan khas mengambil keterangan mereka di pelbagai lokasi termasuk di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor."

Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memberi jaminan tiada 'cover-up' dalam siasatan kes kematian Kugan itu.

Kugan, 22, ditahan reman sejak minggu lepas kerana didakwa terlibat dalam kes samun kereta mewah, sebelum meninggal dunia ketika dalam tahanan di lokap Balai Polis USJ 8, Subang Jaya pada 11 pagi Selasa lalu.

Keluarganya yang tidak berpuas hati dengan kematian Kugan mendakwa dia didera polis kerana ada banyak kesan kecederaan pada tubuhnya walaupun laporan bedah siasat menunjukkan kematiannya akibat paru-paru berair.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 15:38


Bedah siasat kedua siap..
Jan 25, 09 11:58pm | malaysiakini.com

Bedah siasat kedua ke atas mayat A Kugan siap pada kira-kira jam 9.30 malam ini di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Bedah siasat itu, yang bermula pada kira-kira jam 2.30 petang, dijalankan oleh pakar patologi yang dikenalpasti sebagai Dr Prashant.

Ketika dihubungi, Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam memberitahu Malaysiakini bahawa doktor telah memberi penerangan ringkas kepada keluarga Kugan, peguam mereka dan dan Surendran dan ahli-ahli Parlimen yang hadir.

Penerangan tersebut mengambil masa lebih daripada 30 minit mengenai keputusan bedah siasat tersebut.

Bagaimanapun, keputusan bedah siasat itu tidak boleh didedahkan menunggu siasatan terhadap kes kematian Kugan.

Manikavasagam berkata selain beliau, ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo dan ahli Parlimen DAP bagi Teluk Intan, M Manogaran turut hadir di PPUM.

Ambil contoh tisu

"Apa yang kami mahu ialah anggota polis terbabit didakwa terhadap apa yang berlaku," katanya, sambil menambah bahawa pakar patologi itu turut mengambil contoh tisu dari mayat Kugan.

Kugan, 22, ditahan reman sejak minggu lepas kerana didakwa terlibat dalam kes samun kereta mewah, sebelum meninggal dunia ketika dalam tahanan di lokap Balai Polis USJ 8, Subang Jaya pada 11 pagi Selasa lalu.

Keluarganya yang tidak berpuas hati dengan kematian Kugan mendakwa dia didera polis kerana ada banyak kesan kecederaan pada tubuhnya walaupun laporan bedah siasat menunjukkan kematiannya akibat paru-paru berair. Mereka mahu bedah siasat dilakukan sekali lagi.

Ekoran kecaman orang ramai, Peguan Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail telah mengklafikasikannya sebagai kes bunuh.

Sebelas anggota polis berpangkat konstabel dan lans koperal dari balai polis Subang Taipan - tempat Kugan meninggal dunia - telah dipindahkan serta merta kelmarin.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dilaporkan berkata, kesemua mereka kini ditempatkan melakukan kerja-kerja pejabat di ibupejabat polis kontinjen di Petaling Jaya.

Laporan bulan depan

Sementara itu, Surendran juga enggan memberi komen apabila ditanya sama ada keputusan bedah siasat itu menyokong dakwaan keluarga Kugan bahawa wujud unsur-unsur jenayah dalam kematian anak mereka itu.

Menurutnya, laporan penuh mengenai bedah siasat kedua itu dijangka akan disiapkan awal bulan depan.

Mayat Kugan dijangka dikebumikan Rabu ini.

Kelmarin, pengerusi DAP, Karpal Singh menggesa pihak kuasa mendakwa doktor yang melakukan bedah siasat ke atas mayat Kugan yang didakwanya membuat laporan palsu.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 26-01-09 21:56


Tindakan macam ini memalukan PDRM saja. Sekarang dah jadi isu perkauman pula. Sapa lah yang pergi ragging sampai macam itu? Rasanya Nabi dan sahabat ketika zaman perang pun tak ada seksa sesama manusia macam ini.

kalau dapati salah jatuhkan lah hukuman, jangan lah buat undang-undang sendiri.

sekarang dah jadi isu kaum menaikan sifat tak puas hati kaum India pula, habis siapa nak settle kes ini semua?

jawapan: kerajaan yang anda pilih lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 23:37


Pada 26-01-09 21:56 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Tindakan macam ini memalukan PDRM saja. Sekarang dah jadi isu perkauman pula. Sapa lah yang pergi ragging sampai macam itu? Rasanya Nabi dan sahabat ketika zaman perang pun tak ada seksa sesama manusia macam ini.

kalau dapati salah jatuhkan lah hukuman, jangan lah buat undang-undang sendiri.

sekarang dah jadi isu kaum menaikan sifat tak puas hati kaum India pula, habis siapa nak settle kes ini semua?

jawapan: kerajaan yang anda pilih lah...


ini bukan masalah kaum...
tapi ini masalah "PDRM menyeksa tahanan"....

ini kes PDRM menyeksa tahanan kaum India sehingga
meninggal... kita bising kes perkauman...

kalau yang mati kena seksa oleh PDRM daripada orang
Melayu, Cina sekalipun... kita pun kena bising jugak...

apatah lagi kalau PDRM menangkap orang yang berdakwah..
kemudian menyeksa pendakwah-pendakwah islam...
memang celaka lah anggota PDRM macam tu!!!

Menyeksa orang tanpa hak pembicaraan!!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-01-09 03:02


dulu rakyat desak ditubuhkan independent police complaints and misconduct commission (IPCMC)....kerajaan degil...bermacam2 alasan tak releven diberikan....sungguh sombong & bongkak kerajaan waktu tu.

sekarang...dah terbukti polis menjadi samseng & gangster beruniform....maka tidak boleh tidak perlu ditubuhkan segera IPCMC....dan kes ini perlu dihandle oleh suruhanjaya diraja.

p/s: kes video klip lingam yang disiasat oleh suruhanjaya diraja macam dah tenggelam...tak ada langsung tindakan dari kerajaan.....oooo....terlupa....kes lingam ini kes berprofile tinggi yang melibatkan VVIP....jadi....keselamatan, periuk nasi & kebahagian VVIP perlu dijaga oleh PDRM......keselamatan rakyat tidak penting buat PDRM.....nielah malaysia....malaysia sedang menghadapi kehancuran.

Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:06


Pada 25-01-09 17:00 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 16:13 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

isy...apa nak gaduh2 ni...kan diskusi umum saja...


yang ni lagi seorang....
siapa yang bergaduh kat sini??

lantak mereka lah nak berbincang manamanapun...
hang apa pedulik?

hang nak jadi hakim??
:berfikir: :jangan:




amboi kasanye bahasa...org guro saja lah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 11:31


Saudara/saudari? ANSHU..Dalam ukhwah.com ni memang ada macam-macam jenis orang.. Yang beradab,yang kurang beradab,dan juga biadab.Yang berilmu,kurang berilmu,dan buat-buat banyak ilmu pun ada..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 19:29


Pada 27-01-09 11:31 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Saudara/saudari? ANSHU..Dalam ukhwah.com ni memang ada macam-macam jenis orang.. Yang beradab,yang kurang beradab,dan juga biadab.Yang berilmu,kurang berilmu,dan buat-buat banyak ilmu pun ada..


hm...thank you lebai y2k...sejuk sikit hati ni....ye saya akan biase2kan diri dengan mereka-mereka yang sebegini.... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 07:41


Pada 27-01-09 11:31 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Saudara/saudari? ANSHU..Dalam ukhwah.com ni memang ada macam-macam jenis orang.. Yang beradab,yang kurang beradab,dan juga biadab.Yang berilmu,kurang berilmu,dan buat-buat banyak ilmu pun ada..


dan anda termasuk dalam kategori mana?
kategori biadap dan kurang berilmu? :sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 07:44


Pada 27-01-09 11:06 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 17:00 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 16:13 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

isy...apa nak gaduh2 ni...kan diskusi umum saja...


yang ni lagi seorang....
siapa yang bergaduh kat sini??

lantak mereka lah nak berbincang manamanapun...
hang apa pedulik?

hang nak jadi hakim??
:berfikir: :jangan:




amboi kasanye bahasa...org guro saja lah...


orang disini berforum dengan serius...
PDRM mendera tahanan adalah kes penting ni...

anda nak bergurau.....pergi main jauh-jauh!!
faham!! :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 07:48


Pada 27-01-09 19:29 , ANSHU posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-01-09 11:31 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Saudara/saudari? ANSHU..Dalam ukhwah.com ni memang ada macam-macam jenis orang.. Yang beradab,yang kurang beradab,dan juga biadab.Yang berilmu,kurang berilmu,dan buat-buat banyak ilmu pun ada..


hm...thank you lebai y2k...sejuk sikit hati ni....ye saya akan biase2kan diri dengan mereka-mereka yang sebegini.... :-)


ni lagi seorang.... nak cerita pasal sejuk hati...
tak usah nak tulis kat sini....

hang nak sejuk hati ke, panas hati ke, suam hati ke...
lantak hang lah...

jangan nak ganggu orang lain berforum "PRRM mendera
tahanan" kat sini...
faham? :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 08:08


hmm..memang buat malu PDRM...

soal siasat masih berjalan..

hmm...tulah kalau dapat penjenayah paling dikehendaki..dah jadi macam-macam hal..dia ni kalau menyamun potong org macam potong daging..

info yang ana dapat..soal siasat dilakukan oleh bangsa nya sendiri..tapi tak pasti...Wallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 11:21


Pada 28-01-09 08:08 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..memang buat malu PDRM...

soal siasat masih berjalan..

info yang ana dapat..soal siasat dilakukan oleh bangsa nya sendiri..tapi tak pasti...Wallahualam..


kalau tak PASTI....
hang mesti dapatkan bukti lagi untuk KEPASTIAN...

faham...
:berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 12:23


Pada 25-01-09 12:23 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-01-09 10:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hahahaha,Kenapa macam itu cara anda berfikir saya ryn.habis tu sia-sia sajalah belajar prosedur2 di maktab polis tu ya macam tu pendapat anda?.
alah anda berdua ni rashdin dan naruto-san, saya tau da gelagat anda dalam ukhwah ni. pasal kes2 macam ni anda number 1 nak perdebatkn....kalau tak ada kes, diam saja ...hehe....bukan apa sebnarnya, just cari kesalahan pihak polis kan....da tau da...banyak kes da macam ni dr dulu lagi...memang kerja polis juga..so nak pertikaikan lagi nak buat apa..takkan nak libatkn bab politik pula, tu kes rompakan...sesiapa pun kalau da hilang sabar...pasti marah... :jangan:




habis anda fikir keluarga waris tak ada hak nak tahu mengapa anak dia mati dalam tahanan?jadi laghalah polis belajar prosedur2 menahan orang.perlu diingat,jika nak menahan seseorang polis perlu membacakan hak2 seorang tahanan kepada orang yang nak ditangkap bukan main tarah saja.tahanan tak boleh didera ataupun dipukul semasa dalam tahanan polis mahu pun ketika dalam sesi soal siasat.bukan ke kita juga mengamalkan prinsip innocent until found guilty?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

  


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 13:59


Pada 28-01-09 11:21 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 08:08 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..memang buat malu PDRM...

soal siasat masih berjalan..

info yang ana dapat..soal siasat dilakukan oleh bangsa nya sendiri..tapi tak pasti...Wallahualam..


kalau tak PASTI....
hang mesti dapatkan bukti lagi untuk KEPASTIAN...

faham...
:berfikir:



sebab ana dapat maklumat dari org dalam lah ana bercakap di sini..memang itu salah satu cara polis buat soal siasat...kita tunggu sahaja lah nanti..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 14:48


Pada 28-01-09 13:59 , marul posting:

!!! QUOTE !!!


sebab ana dapat maklumat dari org dalam lah ana bercakap di sini..memang itu salah satu cara polis buat soal siasat...kita tunggu sahaja lah nanti..



"Orang dalam" cakap yang pukul india ni sampai mati
adalah Polis daripada bangsa mereka sendiri?

Biar betul statement anda ni!!

kalau ada kebenarannya,
nampaknya memang PDRM memang sah pukul tahanan
supaya mengaku... jahat sungguh polis didikan sistem Kapitalis
ni....

kalau polis didikan Islam... Polis yang patuh ajaran islam
takkan pukul pesalah kerana setiap orang perlu dibicarakan
terlebih dahulu... Hakim yang layak menjatuhkan hukuman..
bukannya polis-polis PDRM yang suka-suka pukul tahanan...
dasar didikan Kapitalis!!!

kita tak boleh jadikan hujah "tak apa PDRM yang berbangsa
India pukul tahanan kaum india sehingga mati"....

ataupun... "tak apa PDRM bangsa melayu pukul tahanan
berbangsa Melayu sehingga mati".....

p/s: best jadi anggota Polis ya... boleh pukul orang dalam
tahanan.... suka hati dia saja nak pukul orang...

:berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-09 15:09


bukan semua polis begitu pemburu_harimau...tak semua...

enta kena ingat tu...macam rasuah juga..tak semua polis yang makan rasuah..dan tak semua pemimpin yang makan rasuah..inilah org cakap,kerna nila setitik,rosak susu sebelangga...

hujah yang macam ni memanglah tak boleh pakai langsung wahai saudaraku...
kita tak boleh jadikan hujah "tak apa PDRM yang berbangsa
India pukul tahanan kaum india sehingga mati"....

ataupun... "tak apa PDRM bangsa melayu pukul tahanan
berbangsa Melayu sehingga mati".....ni enta sendiri yang cakap..

:jangan:

kalau tak ada polis yang jaga keamanan di Malaysia ni bagaimana??tak ada polis yang nak tangkap penjenayah dan perompak..tak ada polis yang berjemur menjaga traffic..??macam yang ana cakap tadi..bukan semua polis tu jahat..

mengenai kes kugan tu..memang semua org tau dia diseksa dalam tahanan...keputusan bedah siasat pun masih dinanti..dia mati sebab paru-paru berair,sawan atau mati dibunuh...dan sekarang adalah untuk mencari siapa yang bertanggungjawab melakukan deraan terhadap kugan..bukan menuduh semua polis jahat....

ada paham????


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-01-09 15:35


Betul itu, janganlah pukul sama rata saja..kata PDRM macam-macam..yang pasti segelintir saja yang macam itu...

Lagipun masih dalam siasatan, jangan pula terus jump to conclusion mengatakan PDRM salah. Apa bukti? Hang doktor kaa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 00:54


Pada 28-01-09 15:09 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan semua polis begitu pemburu_harimau...tak semua...

enta kena ingat tu...macam rasuah juga..tak semua polis yang makan rasuah..dan tak semua pemimpin yang makan rasuah..inilah org cakap,kerna nila setitik,rosak susu sebelangga...

hujah yang macam ni memanglah tak boleh pakai langsung wahai saudaraku...
kita tak boleh jadikan hujah "tak apa PDRM yang berbangsa
India pukul tahanan kaum india sehingga mati"....

ataupun... "tak apa PDRM bangsa melayu pukul tahanan
berbangsa Melayu sehingga mati".....ni enta sendiri yang cakap..

:jangan:

kalau tak ada polis yang jaga keamanan di Malaysia ni bagaimana??tak ada polis yang nak tangkap penjenayah dan perompak..tak ada polis yang berjemur menjaga traffic..??macam yang ana cakap tadi..bukan semua polis tu jahat..

mengenai kes kugan tu..memang semua org tau dia diseksa dalam tahanan...keputusan bedah siasat pun masih dinanti..dia mati sebab paru-paru berair,sawan atau mati dibunuh...dan sekarang adalah untuk mencari siapa yang bertanggungjawab melakukan deraan terhadap kugan..bukan menuduh semua polis jahat....

ada paham????




Yang jahat...yang kejam... adalah polis yang memukul tahanan...
aku tak tujukan kepada polis yang baik...

ADA AKU CAKAP SEMUA POLIS JAHAT??
sila tunjuk mana statement aku cakap macamtu?

aku tujukan khas untuk polis yang memukul tahanan sahaja..
faham tak Marul??
:berfikir: :jangan: :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 00:55


Pada 28-01-09 15:35 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Betul itu, janganlah pukul sama rata saja..kata PDRM macam-macam..yang pasti segelintir saja yang macam itu...

Lagipun masih dalam siasatan, jangan pula terus jump to conclusion mengatakan PDRM salah. Apa bukti? Hang doktor kaa?


siapa pukul sama rata Hafeezzul??
:berfikir: :jangan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-09 07:18


alah, si kuugan tu pun memang orangnye samseng. jenis samseng cover member. semua buat salah, tapi sanggup kena pukul sebab nak cover member punya pasal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 08:02


Pada 29-01-09 00:54 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-09 15:09 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

bukan semua polis begitu pemburu_harimau...tak semua...

enta kena ingat tu...macam rasuah juga..tak semua polis yang makan rasuah..dan tak semua pemimpin yang makan rasuah..inilah org cakap,kerna nila setitik,rosak susu sebelangga...

hujah yang macam ni memanglah tak boleh pakai langsung wahai saudaraku...
kita tak boleh jadikan hujah "tak apa PDRM yang berbangsa
India pukul tahanan kaum india sehingga mati"....

ataupun... "tak apa PDRM bangsa melayu pukul tahanan
berbangsa Melayu sehingga mati".....ni enta sendiri yang cakap..

:jangan:

kalau tak ada polis yang jaga keamanan di Malaysia ni bagaimana??tak ada polis yang nak tangkap penjenayah dan perompak..tak ada polis yang berjemur menjaga traffic..??macam yang ana cakap tadi..bukan semua polis tu jahat..

mengenai kes kugan tu..memang semua org tau dia diseksa dalam tahanan...keputusan bedah siasat pun masih dinanti..dia mati sebab paru-paru berair,sawan atau mati dibunuh...dan sekarang adalah untuk mencari siapa yang bertanggungjawab melakukan deraan terhadap kugan..bukan menuduh semua polis jahat....

ada paham????




Yang jahat...yang kejam... adalah polis yang memukul tahanan...
aku tak tujukan kepada polis yang baik...

ADA AKU CAKAP SEMUA POLIS JAHAT??
sila tunjuk mana statement aku cakap macamtu?

aku tujukan khas untuk polis yang memukul tahanan sahaja..
faham tak Marul??
:berfikir: :jangan: :berfikir:



okay lah pemburu_harimau..hang tak cakap begitu...semua org tau hang tak cakap begitu..dah settle...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 09:08


Pada 29-01-09 07:18 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

alah, si kuugan tu pun memang orangnye samseng. jenis samseng cover member. semua buat salah, tapi sanggup kena pukul sebab nak cover member punya pasal.


macamana anda tahu?
anda ni kawan Kuugan?
atau anda ni Polis yang pukul Kuugan tu?
:berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 09:14


Pada 29-01-09 08:02 , marul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-01-09 00:54 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!



Yang jahat...yang kejam... adalah polis yang memukul tahanan...
aku tak tujukan kepada polis yang baik...

ADA AKU CAKAP SEMUA POLIS JAHAT??
sila tunjuk mana statement aku cakap macamtu?

aku tujukan khas untuk polis yang memukul tahanan sahaja..
faham tak Marul??
:berfikir: :jangan: :berfikir:



okay lah pemburu_harimau..hang tak cakap begitu...semua org tau hang tak cakap begitu..dah settle...



lain kali.... baca statement aku betul-betul sebelum hang bagi
ulasan... faham tak Marul? :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



  


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 09:47


faham..faham...

semua org pun boleh faham dengan cara enta berforum..


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.176985 saat. Lajunya....