Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 12 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
nur_tinta: 19 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Mengapa arak banyak di jual di giant hyper market Pahang


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Mengapa arak banyak di jual di giant hyper market Pahang

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengapa arak banyak di jual di giant hyper market Pahang

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-01-09 11:22


assalamualaikum
jika ditinjau timbunan arak yang banyak di giant Kuantan Pahang terutama dekat dengan tahun baru cina ini...

orang melayu didenda akibat minum arak...
soalnya mengapa tidak disekat dari awal ...jualan arak secara terbuka di giant menunjukkan kelemahan kita kerana tidak buat bantahan...pihak jabatan Agama Islam perlu menghantar surat...


orang melayu ada yang minum arak...

maka untuk bendung maka perlu kawalan...


mungkin jika lo ni ke Giants ...masih ada lagi longgokan arak yang lebih tinggi dari customer yang datang ke giant untuk beli keperluan harian...


mungkin di tahun baru cina...ramai yang nak mabuk...


seharusnya kawalan minum arak ...bagi mengelakkan jenayah akbiat kesan mabuk arak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 09:56


Hurmm bukan kat giant saja.. kat tempat lain pun banyak.. bukan di negeri pahang saja.. negeri lain pun banyak..
mereka ada lesen penjualan minuman keras.bila ada lesen,memang lah mereka akan jual..
kalau nak mabuk pun.. memana tempat pun boleh jadi. kalau tak ada kat giant pun,memana tempat boleh dapat.. pokok pangkalnya diri sendiri..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 19-01-09 10:25


.. :-) Teringat masa kerja d Airline dulu .. Kami dapat arak free.. Ramai saja Melayu Islam yang minum .. "Pandai makan, pandai simpan .." .. Wawa pun memang pernah dapat arak free juga .. tapi tak minum, dan tak bagi pada kawan-kawan .. Ada yang nak beli RM20 dari Wawa tapi .. Wawa cakap Wawa nak minum kat rumah .. haha :-D yang sebenarnya .. Wawa buang saja arak tu .. tak hendak bagi sesiapa ..

Jujur .. Wawa tak sure sama ada benda ni dirancang atau apa entah tapi .. bila bulan Ramadhan.. ramai pula org 'bermurah hati' nak 'sedekah'kan arak pada kami .. Nak masuk Pub pun.., free ..! Ha .. pandai sungguh mereka buat 'tawaran' kan..?? sama-samalah kita fikir ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 10:34


Ahli GeJiM telah lama mengutarakan kes arak ini di DBKL dan KPDNHEP atas kapasiti individu sejak dari 1999. Memandangkan terlalu banyak pusat hiburan di Bintang Walk, jalan P Ramlee, Bangsar dan semua pusat hiburan seluruh Malaysia menayangkan botol2 arak di cermin lutsinar yang boleh dilihat oleh orang ramai.

kadang-kadang ada tindakan (serbuan) tetapi selalunya tiada rampasan. Kerana campurtangan Kem Perlancongan lah, dan beberapa tycoon yang memiliki premis lah dan ada orang Melayu berprofil tinggi pun menjadi dalangnya.

GeJiM akan menyediakan maklumat lanjut. Inilah salah satu usaha JIHAD Ilmiah kepada beberapa orang kuat kerajaan. Kalau mereka tidak berbuat apa-apa, tindakan lanjut yang munasabah harus diambil. Bantulah GeJiM.


-----------------
Sumbanglah kepada GERAKAN JIHAD MALAYSIA (MALAYSIAN MARTYR MOVEMENT). Hubungi 016 7156771


Bookmark and Share

    


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-01-09 13:45


pkara normal yang berlaku di malaysia yang kononnya negara Islam...
smbutan tahun baru, raya cina, dll...arak dah jadi minuman rsmi muda mudi yang tak tahu hukum hakam ni...yang terbaru thaisong(betulkan jika silap) yang harga nya sangat murah..anak-anak yang di bangku sekolah pun mampu beli.. masyaAllah apa nak jadi dengan anak-anak zaman sekarang...nauzubillah, minta dijauhkan dari kita semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-01-09 08:19


arak yang brand XO adalah yang mahal harganya...
masa saya bertugas di logging company...ana melayu yang sambut burthday...belanja rak XO ini untuk setiap meja di hotel...


arak dengan pelbagai jenama....



apa nak jadi
maksud hadis:
arak punca segala maksiat...


bila dah minum...akal tak waras...munghkin jenayah lain akan berlaku seperti zina, pembunuhan....

Fikir lah...


Kilang arak di batu3 diluluskan oleh rafidah aziz sejak 20-30 tahun lalu...masa dia jadi menteri...zaman cet det jadi PM

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 21:37


Inilah situasi yang berlaku di negara yang kononnya negara Islam & tampak jelas menunjukkan kebodohan kerajaan kita. Kenapa kerajaan tak haramkan saja arak di Malaysia ni? Kan senang kalau buat begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 23-01-09 23:49


Salam,


         Ada kawan saya bercuti di Langkawi bersama dengan keluarganya. Apa yang mengejutkan pernjualan arak berleluasa di sana malah kedai-kedai runcit dan restoran-restoran Melayupun ada menjual arak. Dia sendiri melihat remaja-remaja Melayu selamba membeli arak disana..Bukannya waktu malam, waktu siang pulak tu.. Kawan saya pun berkata "Sumpah Mahsuri benar-benar berlaku".

         Kawan saya sendiri pun tertanya-tanya kebanyakan kawasan Langkawi tu adalah kawasan kampung tetapi penjualan arak begitu meluas, adakah semata-mata untuk menarik pelancong asing datang ke situ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 24-01-09 11:11


Pada 23-01-09 21:37 , mazri posting:

!!! QUOTE !!!

Inilah situasi yang berlaku di negara yang kononnya negara Islam & tampak jelas menunjukkan kebodohan kerajaan kita. Kenapa kerajaan tak haramkan saja arak di Malaysia ni? Kan senang kalau buat begitu.


kalaulah tuan boleh beri cadangan..dengan penduduk melayu yang hanya 60% (tolak melayu yang minum arak secara terbuka) dan kepelbagaian masyarakat dari cina, india, org asli, vietnam, bangla, myanmar, china dolls etc etc serta ekonomi especially bidang perhotelan yang dipegang kuat bangsa Cha Ya Nun Alif....bagaimanakah caranya untuk mengharamkan arak secara total tanpa menimbulkan ketegangan kaum..ibarat menarik rambut dalam tepung...rambut tak putus..tepung tak berselerak?

sekadar berkongsi pandangan :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106496 saat. Lajunya....