Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: jobstreet..ada sebarang pandangan..?


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» jobstreet..ada sebarang pandangan..?

Please Mendaftar To Post


Oleh jobstreet..ada sebarang pandangan..?

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:37


salam semua..
kat sini saya nak tanya pendapat kawan-kawan tentang jobstreet.
ada kawan-kawan yang dapat kerja melalui jobstreet?
saya ada apply kerja kat jobstreet jugak selain spa.
tapi ada kawan cakap jobstreet ni ada jugak yang company dalam tu berniat jahat,betul ke?
bila dengar saja dia cakap macam tu,takut pun ada.iyalah,nak mencari pekerjaan yang halal tiba-tiba jadi penjenayah pulak.contohnya macam wanita malaysia yang dipenjarakan di oversea atas kesalahan mengedar dadah..nauzubillah..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:55


hm, saya tidak mengetahui sangat pasal jobstreet dan tak pernah apply sebab masih belajar lagi...tapi plan akan datang memang nak cuba apply kerja melalui jobstreet.itupun orang yang syorkan, deme kata jobstreet ni boleh dipercayai lah :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:57


banyak kali hamba dapat kerja melalui jobstreet....



Bookmark and Share

  


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:58


salam...

jobstreet? bagi saya, so far jobstreet ni amat berkesan. dah 3 jenis pekerjaan saya pernah dapat dan buat dan semuanya dapat through jobstreet. senang ada jobstreet...

sama ada kita cari majikan atau majikan cari kita... itu lah yang saya alami..

ramai dah pernah dapat pekerjaan melalui jobstreet. jobstreet have made wonders.. bayangkan perasaan orang2 yang akhirnya mendapat pekerjaan. hoho

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 16:24


hari ni saya dah dapat 8 offer..alhamdulillah..
satu dari gomen offer assitant executive kat pembangunan sumber manusia..
hmm..bagi yang dah dapat tu kawan-kawan hantar resume melalui online atau post saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 21:26


Pada 08-01-09 15:37 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua..
kat sini saya nak tanya pendapat kawan-kawan tentang jobstreet.
ada kawan-kawan yang dapat kerja melalui jobstreet?
saya ada apply kerja kat jobstreet jugak selain spa.
tapi ada kawan cakap jobstreet ni ada jugak yang company dalam tu berniat jahat,betul ke?
bila dengar saja dia cakap macam tu,takut pun ada.iyalah,nak mencari pekerjaan yang halal tiba-tiba jadi penjenayah pulak.contohnya macam wanita malaysia yang dipenjarakan di oversea atas kesalahan mengedar dadah..nauzubillah..



Dalam jobstreet kan ada ruangan company profile. Sebelum apply, semak dulu profile company. Kalau terjumpa syarikat2 macam tu boleh buat aduan terus kat jobstreet.


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-01-09 05:58


belum.. lagi.. dapat .. mana-mana.. hu~

Bookmark and Share

  


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 08:26


.. memang amat bkesan.. tapi depend on diri kita lah.. kena tengok syrkat apa..kerja apa... yang paling penting pastikan kerja apa yang d offer tu..dan pastkan juga bila da kerja jangan pula bbeza dengan offer yang asal..

(teringat dulu-dulu... jawatan executive pemasaran..ingatkan betul lah setaraf dengan ijazah...tapi rupeny2...budak spm pun layak apply..pelik-pelik...rupa-rupanya lagi kerja tu bukan kerja kat offis macam ala-ala bos..tapi kejenya tak bpejabat..kena cari client...ahaks..taubat..taubat...)

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-01-09 08:52


Ana pun sama, so far ana banyak dapat kerja melalui jobstreet.And ana rasa tak ada problem dengan jobstreet ni.Cuma mungkin status company sama ada mempunyai rekod yang baik atau tak saja mereka tak provide.

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 11:26


Pada 10-01-09 08:52 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Ana pun sama, so far ana banyak dapat kerja melalui jobstreet.And ana rasa tak ada problem dengan jobstreet ni.Cuma mungkin status company sama ada mempunyai rekod yang baik atau tak saja mereka tak provide.


betul erwina... :berfikir:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 18:55


Pada 09-01-09 21:26 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:37 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

salam semua..
kat sini saya nak tanya pendapat kawan-kawan tentang jobstreet.
ada kawan-kawan yang dapat kerja melalui jobstreet?
saya ada apply kerja kat jobstreet jugak selain spa.
tapi ada kawan cakap jobstreet ni ada jugak yang company dalam tu berniat jahat,betul ke?
bila dengar saja dia cakap macam tu,takut pun ada.iyalah,nak mencari pekerjaan yang halal tiba-tiba jadi penjenayah pulak.contohnya macam wanita malaysia yang dipenjarakan di oversea atas kesalahan mengedar dadah..nauzubillah..



Dalam jobstreet kan ada ruangan company profile. Sebelum apply, semak dulu profile company. Kalau terjumpa syarikat2 macam tu boleh buat aduan terus kat jobstreet.




terima kasih kak hanan..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 18:56


Pada 10-01-09 08:26 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

.. memang amat bkesan.. tapi depend on diri kita lah.. kena tengok syrkat apa..kerja apa... yang paling penting pastikan kerja apa yang d offer tu..dan pastkan juga bila da kerja jangan pula bbeza dengan offer yang asal..

(teringat dulu-dulu... jawatan executive pemasaran..ingatkan betul lah setaraf dengan ijazah...tapi rupeny2...budak spm pun layak apply..pelik-pelik...rupa-rupanya lagi kerja tu bukan kerja kat offis macam ala-ala bos..tapi kejenya tak bpejabat..kena cari client...ahaks..taubat..taubat...)


hehehe..saya pun ingat executive ni kerja macam bos,dok dalam pejabat..hehehe


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 19:24


alhamdulullah, setakat ni dapat job daripada jobstreet juga :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 20:01


Pada 10-01-09 08:26 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

.. memang amat bkesan.. tapi depend on diri kita lah.. kena tengok syrkat apa..kerja apa... yang paling penting pastikan kerja apa yang d offer tu..dan pastkan juga bila da kerja jangan pula bbeza dengan offer yang asal..

(teringat dulu-dulu... jawatan executive pemasaran..ingatkan betul lah setaraf dengan ijazah...tapi rupeny2...budak spm pun layak apply..pelik-pelik...rupa-rupanya lagi kerja tu bukan kerja kat offis macam ala-ala bos..tapi kejenya tak bpejabat..kena cari client...ahaks..taubat..taubat...)


betul tu kalau ada tawaran kerja sebagai sales executive..jangan lah mudah terpedaya pada nama yang indah itu sebab saya hampir terkena juga dulu...Nama jawatan punya lah sedap tapi tak ada beza dengan salesgirl...so ambil langkah berjaga2 sebelum melamar atau menerima sesuatu pekerjaan....

kalau jobstreet tu ok saja...biasa saja dapat alert kerja yang sesuai dengan kelayakan tapi entah lah tak berminat nak ambil sebabnya adalah kan.. :sopan:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-09 02:46


jobstreet ?!!
oh, sila tengok sekolah integrasi antarabangsa kat damansara memerlukan guru secepat mungkin. sebab cekgu2 sekarang ramai nak cabut.
lagipun gaji ciput, 1300 untuk fresh grad. sesiapa yang carik pengalaman mengajar, bolehle apply.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 12:20


alhamdulillah..banyak bagi pandangan yang positif..
bagi yang dapat kerja melalui jobstreet,boleh kongsi pengalaman tak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 16:44


hmm...jobstreet ini ok juga...kekdang itu...agensi pekerjaan yang jadi orang tengah...kalau dapat agensi pekerjaan yang uruskan lagi bagus...mereka akan panggil kita untuk buat p'sediaan sebelum temuduga...apa-apa pun...sebelum nak terima sesuatu jawatan itu...lebih baik kita selidik dulu kompeni tersebut...

Bookmark and Share

  


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 16:53


Pada 11-01-09 02:46 , alifmimyanun posting:

!!! QUOTE !!!

jobstreet ?!!
oh, sila tengok sekolah integrasi antarabangsa kat damansara memerlukan guru secepat mungkin. sebab cekgu2 sekarang ramai nak cabut.
lagipun gaji ciput, 1300 untuk fresh grad. sesiapa yang carik pengalaman mengajar, bolehle apply.



makk aiii.. besar lah tu gaji... erm..tapi Kalau da ada ijazah tu memang patut lah depa lari... p lah ambil kpli/dpli Kalau betul-betul minat mengajar..elaunnya sama dengan gaji d sekolah tu.. tapi yang memang xbergraduat rasanya gaji tu da kira banyak lah...kan? :berfikir:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 17:21


hm,banyak yang positif mengenai jobstreet.jadi pada masa yang akan datang saya berhasrat ingin memohon kerja melalui jobstreet...okke.hehe.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 19:00


owh..sebenarnya apa yang kawan saya cakap tu tak betul lah pasal jobstreet ni..
saya sekadar bertanya dan alhamdulillah jwpan positif saya dapat,terima kasih kawn2..:)
sebenarnya banyak peluang pekerjaan di negara kita ni,cuma kita saja yang perlu rajin dan usaha dalam mencarinya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 20:34


Pada 11-01-09 19:00 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

owh..sebenarnya apa yang kawan saya cakap tu tak betul lah pasal jobstreet ni..
saya sekadar bertanya dan alhamdulillah jwpan positif saya dapat,terima kasih kawn2..:)
sebenarnya banyak peluang pekerjaan di negara kita ni,cuma kita saja yang perlu rajin dan usaha dalam mencarinya.



apa yang awak dengar dr kawan awak tu..apa yang dia ceritakan??? :-o


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 23:52


maaf kalau ada yang tersinggung..
saya cuma bertanya dan minta kepastian saja..
kawan saya cakap mungkin ada company yang mungkin berniat jahat dan dia tak percaya pada jobstreet..
bagi saya yang baru mencari kerja,saya tak percaya 100% pada apa yang kawan saya cakap sebab tu saya tanya pada kawan-kawan kat ukhwah ni..
tapi bila saya tengok kat web tu banyak sykt korporat dan sebab tu saya tanya pada kawan-kawan mungkin ada yang peroleh kerja melalui jobtstreet.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 06:58


Sekadar cerita pengalaman ana dalam hantar resume ni...
dan menunjukkan kita betul-betul nak cari kerja...
ana hantar 100 resume kepada hampir kesemua company yang tawarkan kerja...
dalam 100 tu, cuma 3-4 interview yang ada...
daripada 3-4 tu, cuma 1-3 yang dapat... tapi kadang-kadang ana demand tinggi sikit...contoh berkenaan gaji heh! :D

tapi ada juga ana cari melalui online, contoh macam sekarang dah ada mudah.my
dari situ ana ada cari juga, dan lain-lain online melalui google search untuk cari kerja :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 09:09


ana pun dapat kerja sekarang ini melalui jobstreet.alhamdulillah oklah setakat ini.cuma sedikit pesanan ,sebelum apply boleh tengok company profile untuk sesuatu job tu,kalau berkenan applylah.kalau dipanggil interview pulak pergi,semasa interview boleh tengok suasana tempat kerja disitu dan kalau dapat offer tapi rasa macam tak sesuai boleh tolak..keputusan terletak pada diri kita.yang pentingnya doa dan usaha..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107979 saat. Lajunya....