Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 6 hari yang lalu
nabilah: 6 hari yang lalu
aye: 8 hari yang lalu
tereturubuzu: 16 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: 30 perkara yang dilarang pada wanita


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» 30 perkara yang dilarang pada wanita

Please Mendaftar To Post


Oleh 30 perkara yang dilarang pada wanita

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-01-09 10:32


aslmkm..
wahai wanita...islam telah memuliakan kamu..maka janganlah kamu hinakan..

kalau ingin lebih bernilai..,maka taatilah aturan yang telah ALLAH tetapkan untuk mu..walau pun kamu tidak menyukainya...

"1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lelaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama

6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas

11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki

16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah

21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri

26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami menikah lagi


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 11:31


syukran..
info yang begitu bermanfaat..
~wanita solehah... :-)


-----------------
~hidup ini indah jika segalanya kerana Allah~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-01-09 12:41


perhatikanlah dengan baik..ada beberapa hal yang teramat sangat penting...

manusia selalu ikut hukum yang dia suka..kalau tak suka tak nak ikut...kalau tak nak ikut aturan ALLAH..carila dunia dan bumi lain selain bumi ALLAH...gunakan pula lah badan yang lain selain badan yang ALLAH bagi ni..jangan pakai ruh yang ALLAH ciptakan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-01-09 13:10


3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi

Aina suka pakai minyak wangi... takut badan berbau. Tapi rasanya baunya tu tak kuat sangat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-01-09 13:12


pilih lah cara-cara yang baik untuk hilangkan bau badan...minyak wangi tu kalau tak silap saya haram bagi wanita memakainya keluar rumah...tapi ramai perempuan yang suka kan..?

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 13:22


macamana pula suami yang ceraikan isteri kerana isteri sakit?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 13:53


Pada 06-01-09 13:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana pula suami yang ceraikan isteri kerana isteri sakit?



janganlah bercerai... suami bawalah pergi hospital... kalau suami cerai... tak tahu nak kata apa.... belum pernah lagi ada kes cerai macam tu di hadapan pengetahuan saya

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1812
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 14:26


Thanks sudi berkongsi info yang menarik ini.

untuk semua wanita telitilah setiap larangan ini.
dan untuk para suami didik lah isteri anda sebaik mungkin jangan di biarkan isteri anda keliru dalam mencari identitinya sendiri..:oops:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:08


!!! QUOTE !!!

23. Menghantar jenazah


terangkan lebih lagi.. kita tak boleh hantar jenazah.. ke kubur ke?? kenapa??


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:14


Pada 06-01-09 13:12 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

pilih lah cara-cara yang baik untuk hilangkan bau badan...minyak wangi tu kalau tak silap saya haram bagi wanita memakainya keluar rumah...tapi ramai perempuan yang suka kan..?


betul tu ramai perempuan yang suka termasuklah aina. nampaknya kena cari alternatif lainlah


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:15


Assalamualaikum

!!! QUOTE !!!

8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami


b0le jelaskn sikit pasal part ini...?
sebab ma saya selalu bagi tau yang isteri berhak sepenuhnya atas harta suami...
tapi kal0 suami guna harta isteri tanpa izin isteri baru tak b0le...

syukran... :-)


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:24


Pada 06-01-09 17:15 , nur_kesucian posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

!!! QUOTE !!!

8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami


b0le jelaskn sikit pasal part ini...?
sebab ma saya selalu bagi tau yang isteri berhak sepenuhnya atas harta suami...
tapi kal0 suami guna harta isteri tanpa izin isteri baru tak b0le...

syukran... :-)



pendapat saya saja..

hadith tentang abu sufyan.. abu sufyan ni, kedekut, dengan family pun, dia tak bagi duit, tapi dia ada duit... isteri abu sufyan ni pergi jumpa rasulullah, cakap lah abu sufyan tak pernah bagi nafqah kewangan kat dia dengan anak-anak.. lepas itu rasulullah suruh isteri dia pergi ambil sendiri duit abu sufyan tu berapa yang diperlukan saja, tanpa bagitahu kat abu sufyan tu...

hadith ni menunjukkan isteri boleh ambil duit suami tanpa pengetahuan, tapi tu kalau suami dia tak bagi duit lgsung.. kalau nafqah bulanan dah cukup, nak minta lebih tu, kena beritahu... sebab disini, islam mengajar untuk bersederhana.. suami dia bagi banyak tu, banyak tu saja .. brmksud juga, suami yang nak mengajar isteri dia supaya tidak berlebihan, yang akhirnya akan mmbawa kepade bermegah2...

wallahu a3lam....


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kesucian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16988
Posting: 68
Dari: uKm bAnGi

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:28


!!! QUOTE !!!

pendapat saya saja..

hadith tentang abu sufyan.. abu sufyan ni, kedekut, dengan family pun, dia tak bagi duit, tapi dia ada duit... isteri abu sufyan ni pergi jumpa rasulullah, cakap lah abu sufyan tak pernah bagi nafqah kewangan kat dia dengan anak-anak.. lepas itu rasulullah suruh isteri dia pergi ambil sendiri duit abu sufyan tu berapa yang diperlukan saja, tanpa bagitahu kat abu sufyan tu...

hadith ni menunjukkan isteri boleh ambil duit suami tanpa pengetahuan, tapi tu kalau suami dia tak bagi duit lgsung.. kalau nafqah bulanan dah cukup, nak minta lebih tu, kena beritahu... sebab disini, islam mengajar untuk bersederhana.. suami dia bagi banyak tu, banyak tu saja .. brmksud juga, suami yang nak mengajar isteri dia supaya tidak berlebihan, yang akhirnya akan mmbawa kepade bermegah2...

wallahu a3lam....


0k faham...
terima kasih kak syafiqah... :welcome:


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us



Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_kesucianProfil   Hantar PM kepada nur_kesucian   Pergi ke nur_kesucian's Website   Quote dan BalasQuote

maniscantik08
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36546
Posting: 8
Dari: Selangor

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:38


!!! QUOTE !!!

8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami


Salam..
Harap dapat penjelasan tentang bab membelanjakn harta suami..

kadang-kadang saya belanja dulu baru saya maklumkan kepada suami..salah ke macam tu?
Contohnya beli perabot/almari dalam rumah dan sebagainya..bukan untuk kemewahan tapi memikirkan perabot tu untuk keperluan bersama...

terima kasih


-----------------
Jauhi Sifat Riya'.....Ikhlaskan Amalan kerana ALLAH.


Bookmark and Share

  


  Member Information For maniscantik08Profil   Hantar PM kepada maniscantik08   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:52


30. Minta cerai kerana suami menikah lagi



Ni yang paling menguji keimanan ana.

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 17:58


terima kasih atas info yang diberikan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 20:57


syukran..
info ini dapat mengingatkan kaum hawa
doakan moga kita menjadi wanita solehah..amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 23:03


salamun alaik..
syukran atas artikel yang menarik..insyaAllah boleh diaplikasikn dalam hidup untuk menjadi wanita solehah...ameenn..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-01-09 23:03


Assalamualaikum
rasanya syafiqah dah jelaskan dengan baik berkenaan hal menjelaskan penyataan membelanjakan harta suami tu...tapi, pendapat mudah saya, fahami sahaja kenyataan tu secara luaran...membelanjakan harta suami, sudah semestinya yang hak suami...yang telahpun dikeluarkan daripadanya bahagian untuik isterinya..okies..

P/S : mulya, minta dijelaskan lagi tentang menghantar jenazah itu, untuk mengelakkan sebarang salah faham...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 23:28


Pada 06-01-09 13:53 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 13:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana pula suami yang ceraikan isteri kerana isteri sakit?



janganlah bercerai... suami bawalah pergi hospital... kalau suami cerai... tak tahu nak kata apa.... belum pernah lagi ada kes cerai macam tu di hadapan pengetahuan saya


ramai saja.. dan banyak.. isteri sakit, tak boleh nak bagi apa yang suami mahukn..
bagi saya, poligami lebih selesai masalah tu dr cerai... ceraikan isteri yang sakit satu penganiyaan.. masa sihat nak sama-sama, dah sakit, cerai pula.. tak patut tol.. :jangan: :jangan: ..

tapi kalau suami sakit, isteri boleh minta fasakh, :-D :-D ...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 00:24


isteri adalah tanggjawab suami.. jika isteri sakit, suami kena cari alternatif untuk menyembuhkannya. bukan terus menceraikan isterinya selepas mgetahui isterinya sakit...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 00:40


Pada 07-01-09 00:24 , MARIAH_SMILE posting:

!!! QUOTE !!!

isteri adalah tanggjawab suami.. jika isteri sakit, suami kena cari alternatif untuk menyembuhkannya. bukan terus menceraikan isterinya selepas mgetahui isterinya sakit...


betul-betul... suami yang buat begitu, suruh dia buka balik kitab, bab nikah...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 04:14


Pada 06-01-09 13:10 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi

Aina suka pakai minyak wangi... takut badan berbau. Tapi rasanya baunya tu tak kuat sangat.


Tidak rugi mengutamakan suka Allah dan rasulNya dari suka diri sendiri.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 06:06


Pada 07-01-09 04:14 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 13:10 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi

Aina suka pakai minyak wangi... takut badan berbau. Tapi rasanya baunya tu tak kuat sangat.


Tidak rugi mengutamakan suka Allah dan rasulNya dari suka diri sendiri.


kena juga bertimbang rasa dengan org keliling.. kalau dah memang ada bau, silekn pakai minyak wangi...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 09:56


Benar, bau badan ada gangguan kepada orang lain. Bau wangi dari minyak wangi juga akan menggangu sebahagian orang lain. Itulah maksud dari larangan oleh utusan Allah, Penguasa langit dan bumi. Ada bahayanya yang difahami oleh Nabi kita. Tidak bermakna yang wangi itu baik belakakepada kita dan kepada semua orang. Kalau badan berbau memadai mengguna bahan yang menghilangkan bau. Kesan bahaya dari bau wangi wanita hanya difahami orang yang memahami larangan Nabi. Arak juga ada manafaat, tetapi mudharatnya lebih banyak. Nabi melarang kaum muslimat (makcik-makcik) berwangian sekalipun untuk kemasjid ketika 'semua' orang lalaki adalah kaki masjid. Kalau anak dara? Kalau bukan untuk ke masjid? Tambahan pula pada bila dibau orang yang jarang kaki menjejak masjid.

Bookmark and Share

  


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-01-09 11:25


Assalamualaikum
berpoligami lebih baik dari bercerai...
memang kenyataan yang baik..tapi adakah si isteri akan menerimanya dengan hati terbuka?kalau ye, alhamdulillah tapi jika sebaliknya, janganlah pula ditanya mengapa dia menceraikan isterinya...(sekadar pengalaman dari orang sekeliling..)

tentang minyak wangi, sebaiknya memang kita cuba untuk mengelakkan daripada ada bau wangi terbit..cukuplah sekadar menghilangkan bau yang kurang menyenangkan..cubalah..tapi, jika ada sedikit bau wangi timbul juga selepas itu tanpa disedari oleh kita, maka sesungguhnya kita insan yang lema dan Allah itu Maha Penyayang dan Pengampun..

wallahua'lam.



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 11:57


Bismillah...

hmm..banyakknya..:-)
tapi insyAllah..semuanya untuk kebaikan bersama...

MENJADI YANG TERBAIK...dan MEMBERI YANG TERBAIK..insyAllah..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-01-09 12:10


Pada 07-01-09 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tentang minyak wangi, sebaiknya memang kita cuba untuk mengelakkan daripada ada bau wangi terbit..cukuplah sekadar menghilangkan bau yang kurang menyenangkan..cubalah..tapi, jika ada sedikit bau wangi timbul juga selepas itu tanpa disedari oleh kita, maka sesungguhnya kita insan yang lema dan Allah itu Maha Penyayang dan Pengampun..

wallahua'lam.


...
betul jugak kan... cukuplah pakai sekadar untuk mghilangkan bau yang kurang menyenangkan


-----------------
About Me Myspace Comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 13:12


Pada 07-01-09 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
berpoligami lebih baik dari bercerai...
memang kenyataan yang baik..tapi adakah si isteri akan menerimanya dengan hati terbuka?kalau ye, alhamdulillah tapi jika sebaliknya, janganlah pula ditanya mengapa dia menceraikan isterinya...(sekadar pengalaman dari orang sekeliling..)




dah dia sakit, mesti ar dia bagi.. dari cerai...menambahkan lagi kesakitan..dalam luar sakit..
poligami ni nak bincang, panjangggg... dulu pun saya tak setuju lelaki ni nak berpoligami pada zaman sekarang.. tak ada sebab.. tapi lepas fikir2 dan kaji2, (cewah, kaji).. banyak hikmahnya...


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-01-09 14:16


Pada 06-01-09 13:10 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi

Aina suka pakai minyak wangi... takut badan berbau. Tapi rasanya baunya tu tak kuat sangat.


pendapat imni pun same..kita pakai sebab tak nak lah ada bau busuk ke..imni rasa mungkin bau yang menyebabkan orang tercari-cari pemakainya agaknya..lepas itu pulak..memang kuat kalau da jalan jauh pun still terbau lagi..yang imni faham kalau kita pakai sekadar orang yang dekat dengan kita lah..tak bau kita busuk..betul tak pendapat ni..:-?


-----------------
::teruskan kejayaan menuju keunggulan::



Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-01-09 12:09


Pada 06-01-09 17:08 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

23. Menghantar jenazah


terangkan lebih lagi.. kita tak boleh hantar jenazah.. ke kubur ke?? Kenapa??

hantar jenazah...pergi k kubur saat jenazah dibawak k kubur..berkumpul lelaki dan perempuan...
tapi perempuan dibolehkn menziarahi kubur...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-01-09 12:13


Pada 07-01-09 12:10 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-01-09 11:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tentang minyak wangi, sebaiknya memang kita cuba untuk mengelakkan daripada ada bau wangi terbit..cukuplah sekadar menghilangkan bau yang kurang menyenangkan..cubalah..tapi, jika ada sedikit bau wangi timbul juga selepas itu tanpa disedari oleh kita, maka sesungguhnya kita insan yang lema dan Allah itu Maha Penyayang dan Pengampun..

wallahua'lam.


...
betul jugak kan... cukuplah pakai sekadar untuk mghilangkan bau yang kurang menyenangkan

betul MENURUT SAPA..???menurut kita k..??hhm...sapa yang lebih tau tentang diri kita..???ALLAH or kita..???banyak cara menghilangkan bau badan...minyak wangi yang dipakai wanita juga mampu memikat dan merangsang lelaki..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-01-09 12:22


istri tak boleh minta cerai..dan suami pun tak boleh menceraikan...xkesah dengan orang ramai...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 08-01-09 13:18


Huhu ... wawa pun ada ditegur pasal perfume ni .. selalu pakai perfume Britney Spears ksayangan waktu nak pergi Ofis .. mula-mula ditegur, memang lah muncung panjang 3 depa .. but lastly, .. Wawa dapat 1 idea.., semburkan saja perfume tu d bilik tidur .. :-) Hm .. bagus untuk yang berkeluarga .. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 08-01-09 13:21


Pada 08-01-09 12:22 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

istri tak boleh minta cerai..dan suami pun tak boleh menceraikan...xkesah dengan orang ramai...


.. Time bergaduh, ingatlah kbaikn suami kita .. pengorbanan dia .., mesti kita tak sgp nak minta cerai ..

tak dinafikan, .. bila mrajuk, Wawa lebih prefer ignore mnangis tanpa brbicara 1 pun dengan suami .. Baik kita diam dr berbicara sesuatu yang melukai hati dia.. Lepas dah lega, .. baru kita berbual2 dengan suami macam biasa ... Buat selamaber macam tak ada hal yang berlaku .. hihi :-D


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 13:31


10. meminta cerai tanpa sebab yang jelas...

hmm..ada ke kes macam ni...?
kasihan kat suami tu..

minta cerai tanpa sebab...
hmm..ni mesti kes ikut prasaan..
tak dapat apa yang diharapkan...

*redha lah sesiapa pun yang di tetapkan untuk kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 13:48


Pada 08-01-09 13:31 ,

!!! QUOTE !!!

10. meminta cerai tanpa sebab yang jelas...
.




suami pun ..yang anda kontek makwe lama kenapa...pasti duduk merayu-rayu pulak...mana isteri tak melompat..



-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:00


Kalau istri minta cerai.... bagi sajalah serai tu.... banyak lagi kat belakang rumah

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:02


Pada 08-01-09 15:00 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau istri minta cerai.... bagi sajalah serai tu.... banyak lagi kat belakang rumah


hehe..buat lawak pula..
org tengah stress ni...hmmm..:-)


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 08-01-09 15:22


Pada 08-01-09 15:00 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau istri minta cerai.... bagi sajalah serai tu.... banyak lagi kat belakang rumah




betul-betul! Serai wangi ada. serai peha ayam ada.. pilih mana suka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:32


Pada 08-01-09 15:22 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:00 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau istri minta cerai.... bagi sajalah serai tu.... banyak lagi kat belakang rumah




betul-betul! Serai wangi ada. serai peha ayam ada.. pilih mana suka.


aku suka sangatlah dengan sanada_yukimura.. satu kepala betul dengan saya..... kalau SERAI tak cukup bagi saja GERAI.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 08-01-09 15:43


Hahaha.. mesti lepas itu serik tak minta dah! Huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 15:48


Pada 08-01-09 15:43 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha.. mesti lepas itu serik tak minta dah! Huhu


kalau GERAI tak cukup besar... kita bagi gunung JERAI hahaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 08-01-09 17:50


Pada 08-01-09 15:48 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:43 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha.. mesti lepas itu serik tak minta dah! Huhu


kalau GERAI tak cukup besar... kita bagi gunung JERAI hahaha


nak juga.. nak juga...
anda ni, buat ketawa saya berderai... haa, masuk tak??jadi tak??


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 09-01-09 18:46


Pada 08-01-09 17:50 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:48 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:43 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha.. mesti lepas itu serik tak minta dah! Huhu


kalau GERAI tak cukup besar... kita bagi gunung JERAI hahaha


nak juga.. nak juga...
anda ni, buat ketawa saya berderai... haa, masuk tak??jadi tak??



Hm... adalah sikit-sikit ;-)
Kekadang topik begini kita tak boleh serius sangat. perempuan ni biasa nya kejap saja naik darah.. tak lama lepas itu surut lah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 19:48


Pada 06-01-09 14:26 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Thanks sudi berkongsi info yang menarik ini.

untuk semua wanita telitilah setiap larangan ini.
dan untuk para suami didik lah isteri anda sebaik mungkin jangan di biarkan isteri anda keliru dalam mencari identitinya sendiri..:oops:



bertuah wanita yang kahwin dengan lelaki pandai agama
suami sebagai pendidik
jangan suami itu yang terikut-ikut pula dengan isteri sudah..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

  


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 08:42


!!! QUOTE !!!

bertuah wanita yang kahwin dengan lelaki pandai agama
suami sebagai pendidik
jangan suami itu yang terikut-ikut pula dengan isteri sudah


ni kes queen kontrol lah ini.....ikut telunjuk isteri....suami adalah pemimpin dan ketua dalam keluarga bukan isteri tau...ingat tu para suami & bakal2 suami sekalian....
tak apa ikut kata isteri tapi jangan yang salah pun nak ikut juga k....
dan memang sangat beruntunglah para wanita yang berkahwin dengan seorang lelaki yang akan jadi pendidik dan pembimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH....
kuat pegangan agamanya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-01-09 09:24


Pada 10-01-09 08:42 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

bertuah wanita yang kahwin dengan lelaki pandai agama
suami sebagai pendidik
jangan suami itu yang terikut-ikut pula dengan isteri sudah


ni kes queen kontrol lah ini.....ikut telunjuk isteri....suami adalah pemimpin dan ketua dalam keluarga bukan isteri tau...ingat tu para suami & bakal2 suami sekalian....
tak apa ikut kata isteri tapi jangan yang salah pun nak ikut juga k....
dan memang sangat beruntunglah para wanita yang berkahwin dengan seorang lelaki yang akan jadi pendidik dan pembimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH....
kuat pegangan agamanya.....

Tetapi lelaki bila terlampau sayang beginilah jadinya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 08:15


!!! QUOTE !!!

Tetapi lelaki bila terlampau sayang beginilah jadinya...

betul tu erwina, sayang pun biarlah berpada-pada, jangan menyayangi dan mencintai manusia melebihi Penciptanya......

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 11:33


Pada 10-01-09 08:42 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!



ni kes queen kontrol lah ini.....ikut telunjuk isteri....suami adalah pemimpin dan ketua dalam keluarga bukan isteri tau...ingat tu para suami & bakal2 suami sekalian....
tak apa ikut kata isteri tapi jangan yang salah pun nak ikut juga k....
dan memang sangat beruntunglah para wanita yang berkahwin dengan seorang lelaki yang akan jadi pendidik dan pembimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH....
kuat pegangan agamanya.....


saya menyampah akan perkataan 'queen kontrol'...pernah lihat depan mata..memang teruk lah...kasihan si suami..apapun suami kena bijak dalam mentadbir keluarganya..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 11:49


Pada 10-01-09 09:24 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-01-09 08:42 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

bertuah wanita yang kahwin dengan lelaki pandai agama
suami sebagai pendidik
jangan suami itu yang terikut-ikut pula dengan isteri sudah


ni kes queen kontrol lah ini.....ikut telunjuk isteri....suami adalah pemimpin dan ketua dalam keluarga bukan isteri tau...ingat tu para suami & bakal2 suami sekalian....
tak apa ikut kata isteri tapi jangan yang salah pun nak ikut juga k....
dan memang sangat beruntunglah para wanita yang berkahwin dengan seorang lelaki yang akan jadi pendidik dan pembimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH....
kuat pegangan agamanya.....

Tetapi lelaki bila terlampau sayang beginilah jadinya...


Lelaki kuat agama terlampau sayang pada isterinya ..?? Ha.., salah satu contoh lelaki tewas pada nafsu .. ! :-) Maaf, ada org tanya Wawa pasal 'Suami yang tewas pada nafsu'. Nafsu duniawi ..

Erm .. ALHAMDULILLAH.., Wawa faham konsep 'sayang' selepas berumah tangga cuma ... banyak yang nak kena baiki sebab jurang terlampau banyak antara Wawa dan suami ..

To me, lelaki yang kuat agama agak susah jadikan diri sendiri sebagai 'Pak Turut' isterinya .. Dek kerana cintanya yang kuat pada ALLAH SWT, Dia pasti akan mnjadikn ALLAH sebagai tempat dia dan isteri minta berlindung dalam semua/segala urusan..

Lelaki yang bijak agamanya pastinya tak akan rela isterinya jadi 'Qc' dalam rumah tgga .. kalau ada kes macam ni .. Rajin2lah muhasabah iman suami .. :-) Ketegasan suami adakalanya baik pada isteri..

Wawa difahamkan Suami akan mrasa amat2 bersalah bila melihat air mata isteri mengalir tapi adakalanya terpaksa bertegas menegakkan sesuatu yang haq demi keselamatn isteri dan family pmpinan suami d akhirat kelak. Tu baru betul-betul sayang .. :-)


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-01-09 12:05


PERCAYALAH..PERATURAN ALLAH tu baik...walau pun kadang kita tak suka..tapi tu juga kebaikan untuk kita..

tentunya ramai diantara kita yang tak suka ubat or yang pahit2 kan..???tapi tu baik untuk kita...tu untuk kesihatan kita..macam tu juga lah dengan peraturan yang ALLAH buat...tak suka,tapi baik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 12:24


PS : Hanya untuk orang2 yang berfikir ... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

om_jibril85
Warga Rasmi
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34102
Posting: 12
Dari: sg pusu

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-09 12:27


hhhmm..setuju sangat_sangat...hanya bagi mereka yang brfikir..

Bookmark and Share

  


  Member Information For om_jibril85Profil   Hantar PM kepada om_jibril85   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-01-09 10:33


insyaALLAH....wanita-wanita sekalian...sama sama lah kita jauhi perkara yang buruk 2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

e-zah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36268
Posting: 73
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-09 10:37


Pada 06-01-09 13:10 , ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi

Aina suka pakai minyak wangi... takut badan berbau. Tapi rasanya baunya tu tak kuat sangat.




e-zah pun sama suka pakai minyak wangi, e-zah tak suka busuk2x dan tak dinafikan e-zah memang suka berdandan

Bookmark and Share

  


  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

e-zah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36268
Posting: 73
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-09 10:39


Pada 06-01-09 13:53 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 13:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana pula suami yang ceraikan isteri kerana isteri sakit?



janganlah bercerai... suami bawalah pergi hospital... kalau suami cerai... tak tahu nak kata apa.... belum pernah lagi ada kes cerai macam tu di hadapan pengetahuan saya



betul ke belum ada yang terjadi? e-zah dah jenuh dengar cerita suami ceraikan isteri dan berkahwin lain kerana isteri sakit

Bookmark and Share

  


  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

e-zah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2008
Ahli No: 36268
Posting: 73
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-09 10:48


Pada 12-01-09 11:49 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-01-09 09:24 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-01-09 08:42 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

bertuah wanita yang kahwin dengan lelaki pandai agama
suami sebagai pendidik
jangan suami itu yang terikut-ikut pula dengan isteri sudah


ni kes queen kontrol lah ini.....ikut telunjuk isteri....suami adalah pemimpin dan ketua dalam keluarga bukan isteri tau...ingat tu para suami & bakal2 suami sekalian....
tak apa ikut kata isteri tapi jangan yang salah pun nak ikut juga k....
dan memang sangat beruntunglah para wanita yang berkahwin dengan seorang lelaki yang akan jadi pendidik dan pembimbingnya ke jalan yang diredhai ALLAH....
kuat pegangan agamanya.....

Tetapi lelaki bila terlampau sayang beginilah jadinya...


Lelaki kuat agama terlampau sayang pada isterinya ..?? Ha.., salah satu contoh lelaki tewas pada nafsu .. ! :-) Maaf, ada org tanya Wawa pasal 'Suami yang tewas pada nafsu'. Nafsu duniawi ..

Erm .. ALHAMDULILLAH.., Wawa faham konsep 'sayang' selepas berumah tangga cuma ... banyak yang nak kena baiki sebab jurang terlampau banyak antara Wawa dan suami ..

To me, lelaki yang kuat agama agak susah jadikan diri sendiri sebagai 'Pak Turut' isterinya .. Dek kerana cintanya yang kuat pada ALLAH SWT, Dia pasti akan mnjadikn ALLAH sebagai tempat dia dan isteri minta berlindung dalam semua/segala urusan..

Lelaki yang bijak agamanya pastinya tak akan rela isterinya jadi 'Qc' dalam rumah tgga .. kalau ada kes macam ni .. Rajin2lah muhasabah iman suami .. :-) Ketegasan suami adakalanya baik pada isteri..

Wawa difahamkan Suami akan mrasa amat2 bersalah bila melihat air mata isteri mengalir tapi adakalanya terpaksa bertegas menegakkan sesuatu yang haq demi keselamatn isteri dan family pmpinan suami d akhirat kelak. Tu baru betul-betul sayang .. :-)





tapi betul ke lelaki yang kuat agama xromantik?

Bookmark and Share

  


  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 20:51


Pada 08-01-09 15:48 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-01-09 15:43 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Hahaha.. mesti lepas itu serik tak minta dah! Huhu


kalau GERAI tak cukup besar... kita bagi gunung JERAI hahaha
berhati hatilah..bermain-main dalam berbincang agama.boleh melemahkan iman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 20:54


Pada 20-01-09 10:48 , e-zah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-01-

tapi betul ke lelaki yang kuat agama xromantik?
nak tau romantik or xromantik,cuba perhatikan rasulallah.rasul sangat romantik, bergurau dengan isteri2..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 01:27


salam..
indahnya kalau ramai para muslimat yang boleh ikut panduan ni...
mungkin pasal ramai yang tak mengikutinya yang menyebabkan golongan hawa melebihi golongan lelaki di dalam neraka esok-esok..
Nauzubillahiminzalik..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 23:03


Pada 06-01-09 13:53 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-01-09 13:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

macamana pula suami yang ceraikan isteri kerana isteri sakit?



janganlah bercerai... suami bawalah pergi hospital... kalau suami cerai... tak tahu nak kata apa.... belum pernah lagi ada kes cerai macam tu di hadapan pengetahuan saya


mungkin suami xceraikan isteri tapi hakikat di hadapan pengetahuan saya ramai suami mula cari pengganti, o memang dah ada pengganti
lagilah si isteri merana
lebih baik diceraikan

SEDIH DENGAN PERKARA INI
:cry: :cry: :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17386 saat. Lajunya....