Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: studiosmilesnyc
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43104

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
studiosmilesnyc: 1 hari, 12 jam, 44 minit yang lalu
dentistinhouston: 1 hari, 14 jam, 41 minit yang lalu
ezequielvince: 1 hari, 16 jam, 2 minit yang lalu
shanejohnson: 5 hari yang lalu
wadud: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu
muslimin23: 29 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Lonely...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Lonely...

Please Mendaftar To Post


Oleh Lonely...

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 02-01-09 14:17


Tak seronoknya kalau duduk seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. balik rumah tak ada orang.. cuti pun seorang-seorang.. Semua orang sibuk dengan hal masing-masing.. Tiga bulan ni rasa selalu sangat menghabiskan cuti dan hari2 seorang diri.. pilu jugak rasa..

Aku tinggal menyewa berdua dengan seorang kawan. kerja dia memang memerlukan dia selalu outstation. Kadang-kadang seminggu.. dua minggu.. tiga minggu.. rumah terasa sunyiii sangat especially waktu balik kerja.. Penat balik kerja, yang menyambutnya kayu.. batu.. lonely nya rasa..

Cuti banyak ingat nak balik kampung.. kenduri pulak banyak.. parent aku sekejap ke terengganu sekejap ke JB.. aduhhh...

Akhir-akhir ni aku pun sibuk nak siapkan projek kat tempat client.. Buat kerja seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. rindu nak duduk opis.. nak jumpa kawan-kawan kat opis.. nak YM pun tak berkesempatan.. apa lagi nak bersembang panjang.. Harini rasa rungsingnya kalau nak pergi site.. ambil keputusan nak duduk opis saja harini.. cadang-cadangnya nak discuss something dengan senior macam mana nak selesaikan issue kat tempat client.. tapi rupanya ramai yang masih bercuti.. sunyinya.. solution pun tak dapat.. lonely nya rasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 14:19


kan kami ada riz_eiza..... :-D :-D :-D :bunga:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 02-01-09 14:57


1/1/09 aku bergelar 'maid'..

Just nak habiskan sehari cuti tahun baru.. aku ikut seorang kawan pergi cuci rumah orang kat Damansara.. Rumah dia tak lah besar sangat.. rumah banglo dua tingkat.. cantik.. Masa mula-mula memang terasa bestnya sambil dok imagine kehidupan seorang maid.. lap sana lap sini.. panjat tangga.. panjat kerusi.. everythings lah.. buat major cleaning.. kejenya bermula dari pukul 10 pagi sampai 4 petang.. Terasa penatttt sangat.. Masa tu macam-macam terfikir dalam kepala ni betapa susahnya nak cari duit.. Betapa susahnya kerja sebagai pembantu rumah yang gajinya pun tak lah seberapa.. Bersyukur dengan kerja yang aku ada sekarang..

Niat aku time tu just nak tolong kawan & tak nak duduk seorang-seorang.. Tak termasuk charge company kat client tu.. Lepas habis kerja client tu bagi extra RM15 seorang kat kitaorang.. hadiah untuk kitaorang katanya.. Time ni rasa seronok sangat. bukan sebab duit tu.. tapi puas hati sebab tu tandanya tuan rumah puas hati dengan kerja kami. Bila kawan aku hulur duit tu kat aku.. terasa berdebar-debarnya jantung.. aku tak nak duit tu tapi kawan aku paksa jugak suruh ambil.. katanya ini upah untuk kerja kita harini.. sedihnya rasa.. penatnya kerja but upahnya cuma RM15 sehari.. Waktu ni tergambar macam mana perasaan SUSAHNYA nak cari duit.. Bagi yang terasa kesusahan tu pasti lebih menghargai apa yang dia dapat... Bagi yang ada tanggungan.. nak menanggung makan pakai.. sekolah anak-anak.. macam mana lah agaknya..

Bagi aku ni satu pengalaman yang sangat berharga.. banyak pengajaran yang aku dapat untuk memperbaiki kelemahan diri sendiri dari banyak sudut.. Thanks kawan.

Pengalaman seterusnya kawan aku ni.. dia nak forging nyamuk kat rumah orang pulak.. bunyi macam best kalau nak cuba.

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 02-01-09 15:03


Salam.. Hi Jue.. saya sebenarnya pun dah lama tak jengok forum.. just masuk baca article 2 3 then keluar.. Nak menghadap internet pun bosan jugak sebenarnya.. Tapi kat internet ni lah banyak kawan sebenarnya kan.. merata-rata but kawan yang tanpa suara & rupa.. he....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 15:07


Pada 02-01-09 15:03 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.. Hi Jue.. saya sebenarnya pun dah lama tak jengok forum.. just masuk baca article 2 3 then keluar.. Nak menghadap internet pun bosan jugak sebenarnya.. Tapi kat internet ni lah banyak kawan sebenarnya kan.. merata-rata but kawan yang tanpa suara & rupa.. he....


ramai kawan tak mengapa, yang penting jangan salah pilih kawan......


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

cherryblossom
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2009
Ahli No: 36599
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 16:19


saya pun rasa boring juga akhir2 ini..sebab my best friend baru saja kawin..heheheh..tapi tak mengapa life must go on:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cherryblossomProfil   Hantar PM kepada cherryblossom   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 16:28


Pada 02-01-09 16:19 , cherryblossom posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun rasa boring juga akhir2 ini..sebab my best friend baru saja kawin..heheheh..tapi tak mengapa life must go on:)


inilah juga yang merunsingkan saya...sebab sahabat dah bertunang dan dalam tempoh ini pun susah sangat nak bercerita apalagi nak jumpa dia....kalau dah kawin, entah-entah akan lost contact pula....huhuhu :cry:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

cherryblossom
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2009
Ahli No: 36599
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 16:56


Pada 02-01-09 16:28 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 16:19 , cherryblossom posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun rasa boring juga akhir2 ini..sebab my best friend baru saja kawin..heheheh..tapi tak mengapa life must go on:)


inilah juga yang merunsingkan saya...sebab sahabat dah bertunang dan dalam tempoh ini pun susah sangat nak bercerita apalagi nak jumpa dia....kalau dah kawin, entah-entah akan lost contact pula....huhuhu :cry:

don woli,be happy... :jangan: :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For cherryblossomProfil   Hantar PM kepada cherryblossom   Quote dan BalasQuote

are_dik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 12567
Posting: 93
Dari: student

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 17:05


jangan sodehh..ukhwah ada..kalau nak rasa happy bacerla ruangan kelakar sure hepinye...bak kata semua dela..kawan pun ramai..hehehe...saya pun ada...ha3...kalau dah biasa seorang lagi senang...kat kubur pun seorang juger..hehehehe..yang penting jangan jalan seorang-seorang kat tempat2 gelap..bahaya...apa-apa pun, don't be sad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_dikProfil   Hantar PM kepada are_dik   Pergi ke are_dik's Website   Quote dan BalasQuote

cherryblossom
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2009
Ahli No: 36599
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 17:18


Pada 02-01-09 17:05 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

jangan sodehh..ukhwah ada..kalau nak rasa happy bacerla ruangan kelakar sure hepinye...bak kata semua dela..kawan pun ramai..hehehe...saya pun ada...ha3...kalau dah biasa seorang lagi senang...kat kubur pun seorang juger..hehehehe..yang penting jangan jalan seorang-seorang kat tempat2 gelap..bahaya...apa-apa pun, don't be sad...

betul..betul..betul..kata upin dengan ipin :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cherryblossomProfil   Hantar PM kepada cherryblossom   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 19:34


kalau awak adalah perempuan....
ramai kat luar tu masih single heh! :P
ana tak boleh, sebab dah ada org nya dalam ukhwah.com ni huhu! :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 19:56


ERM..awak kira ok lah memang patut lonely pun pasal tak ada org kat rumah..saya ni..duduk b3 di rumah macam dok seorang.. kami btiga, 2 drpadanya guru, seorang kerani sekolah.. balik saja ke rumah lepas kerja masing-masing dok menyepi dalam bilik..saya pun..pasalnye da penat so berehat lah kat balik..buat apa-apa patut.. Kalau ada mood salah seorang dr kami masak...dan ptg2 Kalau tak kemana2 kami dok tengok tv..tapi selalnuya bukan b3..masing-masing tengok program faveret memasing lepas itu masuk bilik or keluar..malam pula..tak tengok tv kami keluar tapi masih snediri2.. tapi secara amnya kami lebih bnayk menghabsikan masa d bilik memasing dengan buat kerja memasing..masing-masing ada laptop..so ada yang online lah..tengok cd lah..main game lah...erm...bila hari jumaat saja saya lah org kedua angkat kakji balik rumah parent yang sekangkang kera dr rumah sewa ni..yang seorang lagi every 2 weeks p kedah pasal bini dia kat sana..yang seorang lagi pun sama..p ziarah tidur rumah kawana d ceras...dan isnin bertemu kembali...erm..saya ni rasa macam nak keluar saja rumah tu..tapi tak sampai hati nak tggalkan mereka bdua..pernah suarakan hasrat nak keluar tapi mereka kata mereka tak mampu nak bayar sewa b2..b3 boleh lah...so..nak buat bagaimana..jadi hotella bilik saya tu..huhu..rasa nak balik rumah parent saya balik...boringnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 20:58


saya lagi lah terasa lonely nya.......
tinggal bedua kat asrama ni dengan rakan sekerja.........tapi dia baru saja kawin jadi saya salu tinggal seorang kat bilik....hari ini kerja pagi (7am-2pm), esok kerja malam (9pm-7am) pun dia nak balik rumah mak mertua dia....mentang-mentang lah dekat....

kadang-kadang kalau member dari bilik lain kerja malam dan yang lainnya balik kampung tinggal lah saya seorang diri dalam bagunan asrama yang besar gedabak ni...setinggi 3 tingkat .... :cry:

bila tak tau nak cakap dengan sapa....mula lah nak buzz sapa-sapa yang tengah online kat YM.... :-D (selalunya saya buzz member dalam ukhwah ni jugak...sapa lagi yang ada pun)

balik kerja tidur..........makan.........bila pergi kerja baru jumpa orang. Sebab walau pun ada 5 orang kat sini tapi kami kerja shif yang berlainan jadi jarang dapat jumpa.....kadang-kadang masak seorang-seorang makan seorang..... :lol:

balik kampung pun sebulan sekali sekarang ni request pun belum tentu dapat....sebab staff tak cukup.....pernah pergi kerja pukul 7am balik 12 mid night...terus tidooo saja lah....hmmmm sunyi nya hidup ni.... :-(


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 21:23


awan_biru kerja apa tu..sibuk bebeno...kat mana?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 21:49


salam riz_eiza..
saya pun kadang-kadang lonenly juga..bila time dok seorang-seorang.huhu..
tapi selalu sibukkan diri..mesti tak boring.hehe... :-D


-----------------
~hidup ini indah jika segalanya kerana Allah~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 22:23


Pada 02-01-09 21:23 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

awan_biru kerja apa tu..sibuk bebeno...kat mana?..


kerja kat hospital..... ;-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 17:37


bila da kerja ni, makin lonely pulak rasanya....hihihi...
semalam singgah petronas, menemankn member nak ke toilet...
sambil temankan dia, sambil aku baca 1 buku.
ada seorang kak cleaner kat situ tengah cuci toilet,
lepas itu dia tanya aku..'betul tak kalau kita bersihkan toilet, kita boleh masuk syurga'...dengan rileknya aku menjawab sambil tersenyum...
'insyaAllah kak'..kang kalau aku jawab panjang nampak macam bagi ceramah pula.
lepas itu aku sambung, 'buatla apa-apa kerja pun kak, janji niat ikhlas, insyaAllah syurga'..
sebelum beredar aku melambai kat dia, dia senyum sambil mbalas lambaian..
(macam tulis cerpen pula..hihi)
sekian....

something 2 learn..
mesti kakak tu tengah lonely juga..hihi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-01-09 17:56


awak sesuai tulis blog. curik2 lah tulis blog.

jangan selalu macam ni. nanti awak depress.
kat internet memang ada kawan.
tapi manusie perlu berhubung dengan manusie lain dengan sepenuhnya.

balik lah kampung selalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

humaira13
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36484
Posting: 31
Dari: Klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-01-09 19:07


rajin2 lah.. tls.. blog..

jangan biarakn kesunyian.. tu...menang.. kita..
kena tahu isi.. masa itu bagi jangan sunyi2.. he~

saya pun pernah saja rasa sunyi...
adik beradik pun 2 org...

even dok dengan family.. bukan 24 hours.. kami dok borak..
masing-masing buat hal sendiri...
ha~

Bookmark and Share

    


  Member Information For humaira13Profil   Hantar PM kepada humaira13   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-01-09 23:26


Pada 02-01-09 17:05 , are_dik posting:

!!! QUOTE !!!

jangan sodehh..ukhwah ada..kalau nak rasa happy bacerla ruangan kelakar sure hepinye...bak kata semua dela..kawan pun ramai..hehehe...saya pun ada...ha3...kalau dah biasa seorang lagi senang...kat kubur pun seorang juger..hehehehe..yang penting jangan jalan seorang-seorang kat tempat2 gelap..bahaya...apa-apa pun, don't be sad...


setuju dengan are_dik ni....kalau pasal lonley tu biasalah...takkan nak di teman 24hours kan....kalau rasa lonley sangat-sangat cuba baca buku2 keagamaan...insyaAllah diri akan terasa dekat denganNya..teringat buku Dont be sad...cubala baca buku tu..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 04-01-09 00:04


urm...biasalaa kalau lonely...setiap org ada rasa..ana pun tak terkecuali,
tapi setakat ni ada kawan-kawan..ok lah..huhu...ada juga org nak buat bork...kadang-kadang tersgt lah bosan..tidur saja lah jwbny...tak pun baca sumthg yang lwk2...or tengok video lawk2 juga ke....huhu....in d nut shell(cakap omputih pula...huuhu),buat lah apa-apa kerja yang ilangkan rasa lonely itu...tidur pun kerja juga..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 04-01-09 00:04


urm...biasalaa kalau lonely...setiap org ada rasa..ana pun tak terkecuali,
tapi setakat ni ada kawan-kawan..ok lah..huhu...ada juga org nak buat bork...kadang-kadang tersgt lah bosan..tidur saja lah jwbny...tak pun baca sumthg yang lwk2...or tengok video lawk2 juga ke....huhu....in d nut shell(cakap omputih pula...huuhu),buat lah apa-apa kerja yang ilangkan rasa lonely itu...tidur pun kerja juga..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 00:27


kalau tak nak lonely kawin lah..cepat-cepat...rasanya boleh setel maslah agaknya....sekadar pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 00:58


Pada 02-01-09 14:17 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

Tak seronoknya kalau duduk seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. balik rumah tak ada orang.. cuti pun seorang-seorang.. Semua orang sibuk dengan hal masing-masing.. Tiga bulan ni rasa selalu sangat menghabiskan cuti dan hari2 seorang diri.. pilu jugak rasa..

Aku tinggal menyewa berdua dengan seorang kawan. kerja dia memang memerlukan dia selalu outstation. Kadang-kadang seminggu.. dua minggu.. tiga minggu.. rumah terasa sunyiii sangat especially waktu balik kerja.. Penat balik kerja, yang menyambutnya kayu.. batu.. lonely nya rasa..

Cuti banyak ingat nak balik kampung.. kenduri pulak banyak.. parent aku sekejap ke terengganu sekejap ke JB.. aduhhh...

Akhir-akhir ni aku pun sibuk nak siapkan projek kat tempat client.. Buat kerja seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. rindu nak duduk opis.. nak jumpa kawan-kawan kat opis.. nak YM pun tak berkesempatan.. apa lagi nak bersembang panjang.. Harini rasa rungsingnya kalau nak pergi site.. ambil keputusan nak duduk opis saja harini.. cadang-cadangnya nak discuss something dengan senior macam mana nak selesaikan issue kat tempat client.. tapi rupanya ramai yang masih bercuti.. sunyinya.. solution pun tak dapat.. lonely nya rasa..



You are Never Alone

(from the album, 'Towards the Light', Zain Bikha)

Sometimes, when the world's not on your side
You don't know where to run to
You don't know where to hide.

You gaze, at the stars in the sky
At the mountains so high
Through the tears in your eyes.

Looking for a reason,
to replace what is gone.
Just remember, remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (you are never alone)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

So now as you long for your pasti
Prepare for your future
But knowing nothings going to last
You see this life is but a road
A straight and narrow path
To our final abode

So travel well O Muslim
And Paradise will be your home
And always remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (Allah is there)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

http://www.youtube.com/watch?v=W1E1IMycJbk


ALLAH KNOWS

When you feel all alone in this world,
And there’s nobody to count your tears,
Just remember no matter where you are
Allah Knows…Allah Knows

When you’re carrying a monster load,
And you wonder how far you can go,
With every step on that road that you take,
Allah Knows…Allah Knows

No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt,
Allah Knows…Allah Knows

And whatever lies in the heavens and the earth,
Every star in this whole universe,
Allah Knows…Allah Knows

When you find that special someone,
Feel your whole life has barely begun,
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah Knows…Allah Knows

When you gaze with love in your eyes,
Catch a glimpse of paradise,
And you see your child take the first breath of life,
Allah Knows…Allah Knows

When you lose someone close to your heart,
See your whole world fall apart,
And you try to go on and it seems so hard,
Allah Knows…Allah Knows

You see, we all have a path to choose,
Through the valleys and hills we go,
With the up and the downs, never fret never frown,
Allah Knows…Allah Knows

Every grain of sand, in every dessert land, He knows
Every shade of palm, every closed hand, He knows
Every sparkling tear, on every eyelash, He knows
Every thought I have, every word I share, He knows

ALLAH KNOWS…!

http://www.youtube.com/watch?v=RpjIsSdsT6A

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

az-zahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2003
Ahli No: 4378
Posting: 130
Dari: dari atas pokok

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 02:22


assalamualaikum...

pasal lonely ni saya tak terkecuali... saya tinggal seorang-seorang kat rumah sewa yang ada 3 bilik ni. nak balik kampung selalu tak boleh sebab rumah sewa jauh kat selatan dan kampung pula jauh kat utara... apa nak buat. dulu tinggal berlima dua tahun. at last, mereka semua dapat pindah dalam satu masa. tinggal saya sesorang. ada juga ambil orang baru tapi asyik bawa suami dia, mana saya tahan. lepas itu yang datang semua tak lekat...datang sekejap dah tunang lepas itu kawin dan pindah... saya jugak yang masih macam ni. ada lah setahun saya tinggal seorang ni..

bila dah seorang-seorang ni, semua masalah tanggung sendiri... maksud saya tak ada sapa nak jadi pendengar.. nak cerita kat mak tak sampai hati sebab ayah dah tak ada.. so tak nak tambah beban dia....

at last, saya buat keputusan belajar lagi sambil kerja... busy lah sikit... tapi perasaan keseorangan tu tak dapat nak dielakkan... apa-apa pun saya redha dan saya bersyukur saya masih punya keluarga walaupn jauh... dan saya pun tahu yang saya masih punya Allah untuk mengadu masalah saya... tapi sebgai manusia, saya kadang-kadang lemah dan tewas jugak pada perasaan yang keseorangan ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For az-zahraProfil   Hantar PM kepada az-zahra   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-09 11:33


Lonely..., so far so good. Ana masuk tahun 2009 ini dah 3 taun dok menyewa seorang-seorang. And so far ana tak pernah pulak rasa lonely. Alhamdulillah. kadang-kadang better kita stay alone, tak banyak masalah yang timbul . May be busy dengan kerja juga salah satu sebab ana tak rasa lonely walaupun ana dok seorang-seorang. Untuk mengelakkan rasa lonely ni cuba kita buat benda-benda yang berfaedah, insyaAllah perasaan itu akan hilang.
Contohnya, apa minat kita?tanam pokok bunga ke?tulis cerpen ke? whatever lah yang boleh mengisi kekosongan dan kelonelyan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 11:49


betul kata erwina...kekadang lebih senang dok seorang-seorang,ada masa lapang cari info untuk dimuatkan dalam blog...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-09 17:20


Pada 04-01-09 11:49 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

betul kata erwina...kekadang lebih senang dok seorang-seorang,ada masa lapang cari info untuk dimuatkan dalam blog...

betul tu saudari shimaku...untuk menghilangkan kesunyian dan keboringan banyak benda berfaedah yang boleh kita lakukan. Contohnya macam saudari shimaku ni... :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 04-01-09 22:54


Setiap yang kita impikan tak selalunya indah... Kesunyian mengajar kita hidup berdikari... tangisan adalah kasih sayang... Namun satu yang kita akan ingat seumur hidup adalah kenangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 22:58


lonely..i'm mr lonely..
i've n0b0dy...
haha tingat pula kat lagu neh..
huhu..
tapi hidup kadang-kadang memang rasa kesunyiannye..
lagi-lagi boleh ditinggalkan oleh roomate ku sendiri..!!
hukhuk..
tpakse tid0w sowg2..
uwaaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 23:42


oh, patut lah awan_biru ni suka buzz saya... hohohoh.

maaf lah saya pulak tak menang tangan.. ada jert hal nak dibuat. rasa macam dah tak sempat dah nak online selalu. banyak lagi kerja lain.

p/s: saya pernah rasa lonely. so saya dekatkan diri dengan ukhwah ni. kemudian join JK selalu. :D kemudian dapat sahabat-sahabat ukhwah. kemudian selalu lah berkawan. hehehe. kemudian tak sunyi lagi :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 01:10


Pada 04-01-09 23:42 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

oh, patut lah awan_biru ni suka buzz saya... hohohoh.

maaf lah saya pulak tak menang tangan.. ada jert hal nak dibuat. rasa macam dah tak sempat dah nak online selalu. banyak lagi kerja lain.

p/s: saya pernah rasa lonely. so saya dekatkan diri dengan ukhwah ni. kemudian join JK selalu. :D kemudian dapat sahabat-sahabat ukhwah. kemudian selalu lah berkawan. hehehe. kemudian tak sunyi lagi :)


tu adalah manifestasi lonely syndrome..... :-D ....... hmmmm tu lah kalau ada cuti nak saja join mana-mana JK.....tak pun lepak saja kat rumah kak shye.... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 16:04


isikan kesunyian tu dengan aktiviti berpaedah..
mrapatkan iktn kkluargaa, kekwanan (ehhe.. ada ke? =P)
insyaAllah..
kita takkan lagi rasa sunyi...

pss:// saya pun sunyi juga kadang-kadang... huuhuuu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 17:28


saya pun sunyi juga kalau seorang-seorang..bosan tau kalau dok seorang-seorang..seperti kata miss_pedusi , isikan kesunyian tu dengan aktiviti yang berfaedah...pasti takkan rasa bosan..time sunyi ni lah boleh hafal ayat2 Al-Quran pasti jiwa akan rasa tenang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:38


Pada 04-01-09 00:58 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 14:17 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

Tak seronoknya kalau duduk seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. balik rumah tak ada orang.. cuti pun seorang-seorang.. Semua orang sibuk dengan hal masing-masing.. Tiga bulan ni rasa selalu sangat menghabiskan cuti dan hari2 seorang diri.. pilu jugak rasa..

Aku tinggal menyewa berdua dengan seorang kawan. kerja dia memang memerlukan dia selalu outstation. Kadang-kadang seminggu.. dua minggu.. tiga minggu.. rumah terasa sunyiii sangat especially waktu balik kerja.. Penat balik kerja, yang menyambutnya kayu.. batu.. lonely nya rasa..

Cuti banyak ingat nak balik kampung.. kenduri pulak banyak.. parent aku sekejap ke terengganu sekejap ke JB.. aduhhh...

Akhir-akhir ni aku pun sibuk nak siapkan projek kat tempat client.. Buat kerja seorang-seorang.. pergi kerja seorang-seorang.. rindu nak duduk opis.. nak jumpa kawan-kawan kat opis.. nak YM pun tak berkesempatan.. apa lagi nak bersembang panjang.. Harini rasa rungsingnya kalau nak pergi site.. ambil keputusan nak duduk opis saja harini.. cadang-cadangnya nak discuss something dengan senior macam mana nak selesaikan issue kat tempat client.. tapi rupanya ramai yang masih bercuti.. sunyinya.. solution pun tak dapat.. lonely nya rasa..



You are Never Alone

(from the album, 'Towards the Light', Zain Bikha)

Sometimes, when the world's not on your side
You don't know where to run to
You don't know where to hide.

You gaze, at the stars in the sky
At the mountains so high
Through the tears in your eyes.

Looking for a reason,
to replace what is gone.
Just remember, remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (you are never alone)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

So now as you long for your pasti
Prepare for your future
But knowing nothings going to last
You see this life is but a road
A straight and narrow path
To our final abode

So travel well O Muslim
And Paradise will be your home
And always remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (Allah is there)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

http://www.youtube.com/watch?v=W1E1IMycJbk


ALLAH KNOWS

When you feel all alone in this world,
And there’s nobody to count your tears,
Just remember no matter where you are
Allah Knows…Allah Knows

When you’re carrying a monster load,
And you wonder how far you can go,
With every step on that road that you take,
Allah Knows…Allah Knows

No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt,
Allah Knows…Allah Knows

And whatever lies in the heavens and the earth,
Every star in this whole universe,
Allah Knows…Allah Knows

When you find that special someone,
Feel your whole life has barely begun,
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah Knows…Allah Knows

When you gaze with love in your eyes,
Catch a glimpse of paradise,
And you see your child take the first breath of life,
Allah Knows…Allah Knows

When you lose someone close to your heart,
See your whole world fall apart,
And you try to go on and it seems so hard,
Allah Knows…Allah Knows

You see, we all have a path to choose,
Through the valleys and hills we go,
With the up and the downs, never fret never frown,
Allah Knows…Allah Knows

Every grain of sand, in every dessert land, He knows
Every shade of palm, every closed hand, He knows
Every sparkling tear, on every eyelash, He knows
Every thought I have, every word I share, He knows

ALLAH KNOWS…!

http://www.youtube.com/watch?v=RpjIsSdsT6A




riz_eiza, terima kasih post lirik lagu yang begitu membina ini.. :-)


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 14:01


...bila kita keseorangan jangan lupa ingat Allah...haaa lagi bagus,jangan runsing,ni lah peluang kita mendekatkan diri pada allah,jangan mengelamun tika sunyi,esok dalam kubur pun seorang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 18-02-09 14:07


betul-betul, ana setuju bila bersendirian inilah peluang untuk kita dekatkan diri dengan Allah, ,muhasabah diri cari di mana silap kita atau mencari ilham di kala kbntuan
Kesunyian mengajar kita untuk mghargai sesiapa sahaja yang mndampingi kita
Ana akui kadang-kadang kesunyian yang mncengkam sangat-sangat menyakitkan dan menyeksakan
Ana dah lali dengan kesunyian..sebab ana bukan pandai sangat brkawan huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 18-02-09 14:16


Pada 02-01-09 19:34 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau awak adalah perempuan....
ramai kat luar tu masih single heh! :P
ana tak boleh, sebab dah ada org nya dalam ukhwah.com ni huhu! :P



ehh aritukan sibuk cari jodoh..sekarang dah jupa jodohnya ke firdaus..h :-)


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:10


Saya pernah kena perasaan lonely ni teruk sampai tahap saya duduk kat penjuru bilik di kolej tak bercakap, tak boleh pegang satu benda pun... pegang quran pun dah pegang tak boleh baca... teruk lah jugak.. masa tu ada juga rasa nak ke darul Syifaq...tapi lepas itu saya balik kampung... hampir 2 bulan saya tinggalkan thesis saya... Alhamdulillah sihat... dan sudah pun saya hantar dan tamatkan pengajian...bila dah kena macam tu rasa ada duit pun tak guna sangat, ada master pun tak guna sangat... ini serius!!! (macam wonderpets) dan perangai saya menjadi inverse sebab saya adalah seorang yang pendiam tapi bila jumpa kawan-kawan saya rasa nak bercakap puas-puas sebabnya saya balik saja belajar dan kerja saya duduk kolej seorang tak ada kawan.. bila ada saja kawan-kawan datang saja-saja melawat(mereka dah habis belajar).. puas-puaslah saya bercerita... macam orang yang melepaskan perasaan... bila ada kawan datang nak tidur bilik saya menjadi sangat suka dan saya takkan buat apa kerja pun kerana teramat suka hingga sanggup melayan kawan-kawan sampai mereka tidur.. dan bila familiy nak datang saya memang tak boleh buat apa kerja pun sampailah saya dapat jumpa mereka dan mereka sudah balik ke Johor.. macam tulah ceritanya... selalu sahaja berdoa agar di kuatkan hati dan iman dan akal berada dalam keadaan baik dan waras... Hanya Allah yang tahu masa itu melawan ke'lonely'an yang amat sangat...

Nasihat pada yang belum kena:

Jangan kerja dan belajar saja, kena dekatkan diri pada Allah, kena jumpa keluarga selalu, kena adil pada diri juga jangan sebab sacrifice untuk orang lain diri sendiri tak terjaga... sekarang ni saya mencari kerja yang saya puas hati, ada masa untuk diri saya dan keluarga... ada masa untuk ibadah bertambah... walaupun gajinya kecil... tapi masih mencari lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 15:18


dah pernah rasa macam tu..bukan sekali tapi banyak kali..
tapi alhamdulillah..sebenarnya kita tak keseorangan..kita masih ada Allah tak kira ceruk mana pun kita pergi..

teringat masa cuti raya tahun lepas..
budak-budak maktab semua, hari jumaat lagi dah balik..
sebab lambat beli tiket, tinggallah saya seorang melayu kat maktab..
bersama budak-budak cina dari Sabah..dan kucing2 :D
hari isnin pagi baru dapat balik :)

lecturer saya pernah cakap..
kita ni sebenarnya tak keseorangan (lonely) melainkan kita sendiri yang nak begitu (rasa keseorangan).

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 18-02-09 17:59


hmmmm.. sebut pasal lonely.. teringat saya pada teman yang kat jepun sekarang ni.. dah hampir 3 taun dia kat sana.. hari2 pergi kerja ngadap org jepun, keluar mana-mana pun ngadap jepun.. nak sembang2 dengan jepun punya lah susah sebab mereka kurang sikit b.inggeris.. balik rumah pulak, bukannya ada sesiapa yang boleh dibuat teman untuk berbual sebab dia belum kahwin.. hmmm.. kasihan dia.. even kerja bagus, tapi lonely... :roll:


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 18-02-09 18:32


Pada 18-02-09 15:10 , qing_er posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah kena perasaan lonely ni teruk sampai tahap saya duduk kat penjuru bilik di kolej tak bercakap, tak boleh pegang satu benda pun... pegang quran pun dah pegang tak boleh baca... teruk lah jugak.. masa tu ada juga rasa nak ke darul Syifaq...tapi lepas itu saya balik kampung... hampir 2 bulan saya tinggalkan thesis saya... Alhamdulillah sihat... dan sudah pun saya hantar dan tamatkan pengajian...bila dah kena macam tu rasa ada duit pun tak guna sangat, ada master pun tak guna sangat... ini serius!!! (macam wonderpets) dan perangai saya menjadi inverse sebab saya adalah seorang yang pendiam tapi bila jumpa kawan-kawan saya rasa nak bercakap puas-puas sebabnya saya balik saja belajar dan kerja saya duduk kolej seorang tak ada kawan.. bila ada saja kawan-kawan datang saja-saja melawat(mereka dah habis belajar).. puas-puaslah saya bercerita... macam orang yang melepaskan perasaan... bila ada kawan datang nak tidur bilik saya menjadi sangat suka dan saya takkan buat apa kerja pun kerana teramat suka hingga sanggup melayan kawan-kawan sampai mereka tidur.. dan bila familiy nak datang saya memang tak boleh buat apa kerja pun sampailah saya dapat jumpa mereka dan mereka sudah balik ke Johor.. macam tulah ceritanya... selalu sahaja berdoa agar di kuatkan hati dan iman dan akal berada dalam keadaan baik dan waras... Hanya Allah yang tahu masa itu melawan ke'lonely'an yang amat sangat...

Nasihat pada yang belum kena:

Jangan kerja dan belajar saja, kena dekatkan diri pada Allah, kena jumpa keluarga selalu, kena adil pada diri juga jangan sebab sacrifice untuk orang lain diri sendiri tak terjaga... sekarang ni saya mencari kerja yang saya puas hati, ada masa untuk diri saya dan keluarga... ada masa untuk ibadah bertambah... walaupun gajinya kecil... tapi masih mencari lagi...



Assalamualaikum..ana setuju..memang biasa alami perasaan lonely..ana lebih terasa lonely sejak bekerja..semua kawan-kawan lama busy..masa sekolah dulu memang ana pernah megalami depression akibat suatu peristiwa..dan sejak kerja kadang-kadang ana rasa mengalami masalah ini balik..dulu pun belajar jauh dari family..cuma bekerja lagi jauh ana 'tercampak'..ana memang perlu sentiasa ada kawan berbual..tapi siapa yang sanggup buat macam tu..ana paling takut kalau ana start berhalusinasi..sebab ana pernah ketuk tangan ana sendir..nasib baik keadaan boleh dikawal lagi..memang setiap hari ana bercakap dengan family kalau tak ana jadi tertekan sangat-sangat..entah berapa kali ana call family satu hari..padahal tak ada cerita apa pun..memang perlu lebih dekatkan diri pada Allah..


-----------------
a href="http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=33878&forum=59&#f461745">


Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 23:07


salamun alaik...

wah dahsyatnya ukhti qing_er punya lonely symptom..smapi jadi macam itu sekali..memang tak dinafikn dalam dari manusia pasti akan hadir perasaan sunyi bila keseorangan..ana pun tak lepas juga dari simptomnya..cma mungkin tak serius sebab ana rasa cukuplah jika hanya Allah yang ada dismping ana..Dia tak pernah mnghampakan hambaNya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 19-02-09 09:37


Pada 18-02-09 15:10 , qing_er posting:

!!! QUOTE !!!

Saya pernah kena perasaan lonely ni teruk sampai tahap saya duduk kat penjuru bilik di kolej tak bercakap, tak boleh pegang satu benda pun... pegang quran pun dah pegang tak boleh baca... teruk lah jugak.. masa tu ada juga rasa nak ke darul Syifaq...tapi lepas itu saya balik kampung... hampir 2 bulan saya tinggalkan thesis saya... Alhamdulillah sihat... dan sudah pun saya hantar dan tamatkan pengajian...bila dah kena macam tu rasa ada duit pun tak guna sangat, ada master pun tak guna sangat... ini serius!!! (macam wonderpets) dan perangai saya menjadi inverse sebab saya adalah seorang yang pendiam tapi bila jumpa kawan-kawan saya rasa nak bercakap puas-puas sebabnya saya balik saja belajar dan kerja saya duduk kolej seorang tak ada kawan.. bila ada saja kawan-kawan datang saja-saja melawat(mereka dah habis belajar).. puas-puaslah saya bercerita... macam orang yang melepaskan perasaan... bila ada kawan datang nak tidur bilik saya menjadi sangat suka dan saya takkan buat apa kerja pun kerana teramat suka hingga sanggup melayan kawan-kawan sampai mereka tidur.. dan bila familiy nak datang saya memang tak boleh buat apa kerja pun sampailah saya dapat jumpa mereka dan mereka sudah balik ke Johor.. macam tulah ceritanya... selalu sahaja berdoa agar di kuatkan hati dan iman dan akal berada dalam keadaan baik dan waras... Hanya Allah yang tahu masa itu melawan ke'lonely'an yang amat sangat...

Nasihat pada yang belum kena:

Jangan kerja dan belajar saja, kena dekatkan diri pada Allah, kena jumpa keluarga selalu, kena adil pada diri juga jangan sebab sacrifice untuk orang lain diri sendiri tak terjaga... sekarang ni saya mencari kerja yang saya puas hati, ada masa untuk diri saya dan keluarga... ada masa untuk ibadah bertambah... walaupun gajinya kecil... tapi masih mencari lagi...




Salam..
nampaknya anti pernah mengalami trauma yang agak menakutkan
Tentu kesannya sangat besar dalam hidup anti kan?
Ana tak pernah alami keadaan macam tu tapi hampir trbayang ad juga
kadang-kadang ana tak nafikan kesunyian yang menyelubungi diri ana sangat mncengkam dan menyakitkan

masa kecil2 umur tak sampai 2 tahun ana dah dihntar ke kg(sebelah mak) jauh dari keluarga sebab ana dapat adik (yang muda stahun dr ana)
Dok seorang-seorang dengan nenek sampai umur 5 tahun
Dan sepanjang tempoh itu family ana balik ke rumah nenek pun dalam 4 bulan sekali
tapi ana faham sebab jarak yang jauh menyukarkan ibu ana selalu balik ke rumah atuk ana
Spupu2 ana pun jarang datang rumah atuk ana
Kalau datang pun akhirnya ana keseorangan juga malam-malam
Bila makin membesar ana rasa makin jauh dari keluarga
nak brkawan pun tak pandai
sampai lah sekarang...tapi perubahan tu ad lah sikit

kadang-kadang ana rasa sangat derita..teringin nak meluahkan sayang ana kat ibu dan ayah ana..kat adik beradik ana
tapi ana kelu..sebab ana bukan anak yang baik
Ana lah paling keras dan tak makan saman dr adik beradik ana
mungkin pengaruh dr nenek ana agaknya
Cma akhir2 ni ana rapat dengan adik bongsu ana since ana dok rumah sebab praktikal..
Ana pun tak ada kawan yang betul-betul rapat..semuanya ana kawan
Tambah2 ana tak suka brpuak2 walaupun di hati ana sangat teringin untuk mempunyai kawan-kawan yang sehaluan, yang sanggup bersama susah senang tapi mungkin ana belum jumpa yang sesuai agaknya
Dan juga mungkin sikap ana yang tak suka rapat sangat dengan sesiapa sebab sukar untuk ana lupakan prsahabatan yang trbina bila brpisah..huhu
Hmm..entahlah..krisis identiti+kurang keyakinan tambah memburukkan situasi..
kadang-kadang ana tak tahu nak mengadu pada siapa
akhirnya ana mengadu pada Allah saja lah..hanya dia tempat terbaik untuk mengadu.. :-) :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 10:01


lonely??
tak ada lonely sangat..
cuma roomate ana suka dok bilik bezfren dia..sebulan dok bilik ana,sebulan dok bilik bezfren nya..so ana selalu seorang-seorang saja kat bilik..tapi bilik depan ana..ada my bezfren juga..so tak ada rlonely sangat..selalu juga lepak kat bilik dia..
tapi tu ,kalau da lepak bilik dia tu..membuang masa ber chit chat saja....bukan study.. hahahaha
ana lagi suka dok bilik sendiri baru boleh concentrate study,,hehehe..
tapi kalau lonely..betul ...windu sangat-sangat kat family..
erm,minggu ni nak balik rumah jumpa family ...mengubat windu ku..heheh
sekali nak ambil sEmangat dari emak ku sayang..nak exam next week..huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

riz_eiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30946
Posting: 78
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 23-02-09 21:38


Salam,

Hehe.. macam-macam ya...
Baru-baru ni outstation ke Bangkok.. seorang-seorang lagi... kat Bangkok penduduk kat sana ramai.. sentiasa sibuk tapi aku rasa lonely jugak.. Lepas balik aku decide nak pindah rumah duduk seorang... tapi sejak dua minggu duduk seorang-seorang tak ada pulak rasa sunyi sebab boleh dikatakan hari-hari ada saja kawan-kawan bertandang.. ok lah tu.. Tiap-kali rasa sunyi kan, rasa macam nak kahwin cepat-cepat... boleh tak macam tu.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For riz_eizaProfil   Hantar PM kepada riz_eiza   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 23:37


Assalamualaikum...
..bagus juga thread ini ada..sebab ana nak berkongsi kesunyian ana tak ada rumeet,tapi bilik macam ddk 2 orang j sebab brng ana yang merata..still rasa sunyi sangat sebab tak ada kawan nak bercerita,kawan yang boleh stay up sama-sama kadang-kadang ngantuk j dan tak bermaya nak study dan balik bilik ini..hanya radio dan laptop nei yang mengisi kesunyian kat bilik ini... tapi banyak tempat bilik ini jugak menjadi tempat ku mengisi masa lapang dan menenangkan hati..kadang-kadang bila duduk seorang ini ana jadi lebih banyak muhasabah diri..apa-apa pun ini hanya kesunyian yang sementara kat dalam kubur lagi lah ddk seorang-seorang dan ddk dalam gelap..(^_^)..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 07:50


Pada 23-02-09 21:38 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Tiap-kali rasa sunyi kan, rasa macam nak kahwin cepat-cepat... boleh tak macam tu.. hehe


kahwin lah kamu sekiranya sudah sampai seru.. hehe :sopan:


-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 22:00


hehehe..ingatkan kita saja yang ada masalah ni
rupanya kat forum ni ramai
kekadang rasa lonely
kekadang ok
kekadang rasa frust
kekadang exited
semua ni macam roda kejap atas kejap bawah
tetapi konpius juga sebab sokmo rasa dok kat bawah saja
hehehe
try buat kerja amal..kalau ada masa
pergi hospital o rumah kebajikan
kita akan rasa terisi

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-09 02:16


assalamualaikum...

kehidupan ku pada masa kini..AlhamdulilLAH..aku tak sunyi dari keluarga dan sahabat-sahabat disekiling$..mereka sentiasa ada insayaALLAH.. cuma diri ini saja yang ingin bersendiri bukan,entahlah Kenapa walaupun aku cuba nak lari dari orang namun aku tak boleh nak elak..mungkin ini adalah aturan ALLAH untuk ku.. kadang-kadang bila seorang-seorang ini mudah nak mengingatiNYA...namun dalam masa yang sama ujiannya akan kuat sehingga tak mampu menanggungnya seorang diri...
malam ini,aku merenung gambar-gambar keluarga ku..tersentuh hati ku melihat gambar almahrum adik perempuan ku yang da meninggal 9 tahun lepas..sedih aku sangat kerana jika dia masih ada,sekurang2nya aku ada adik perempuan yang manja dan comel untuk kusayangi dan ada kawan untuk ku berkongsi..sekarang ini aku jadi seorang j anak perempuan dalam kekluarga yang lain adik beradik lelaki.. apa pun ini adalah perancangan ALLAH dan sebagai hamba aku REDHA atas kehendakNYA..


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-09 23:56


Pada 23-02-09 21:38 , riz_eiza posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Hehe.. macam-macam ya...
Baru-baru ni outstation ke Bangkok.. seorang-seorang lagi... kat Bangkok penduduk kat sana ramai.. sentiasa sibuk tapi aku rasa lonely jugak.. Lepas balik aku decide nak pindah rumah duduk seorang... tapi sejak dua minggu duduk seorang-seorang tak ada pulak rasa sunyi sebab boleh dikatakan hari-hari ada saja kawan-kawan bertandang.. ok lah tu.. Tiap-kali rasa sunyi kan, rasa macam nak kahwin cepat-cepat... boleh tak macam tu.. hehe


Baik baca quran banyak-banyak, duduk dalam masjid ke, sebernanrnya kalau difikirkan ALLAH bagi kita masa semua tu, suruh kita ingat pada Dia, masa itu emas, jangan bazirkan masa, fikirkan setiap saat membawa kebaikan pada diri sendiri mahu pun pada org lain.

Besok lusa hang dah kawin, ada bini ada anak, mak mertua,pak mertua,adik beradik, pak lang mak lang,tok chick mak chik...hang ingat time tu ada masa nak turn back macam zaman lonely..

think about it guys!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-09-09 00:42


biasa lah tu..boleh muhasabah diri kita selalu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171697 saat. Lajunya....