Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
aye: 9 jam, 9 minit yang lalu
tereturubuzu: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: dapat kerja hasil pembohongan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» dapat kerja hasil pembohongan...

Please Mendaftar To Post


Oleh dapat kerja hasil pembohongan...

sikinshaharudin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36109
Posting: 87
Dari: zi ji l0ng p0

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:47


Assalamualaikum
kepada sesiapa yang dapat bantu saya jawab persoalan ini......

masa kita mohon pekerjaan dan wujud unsur2 pembohongan, contohnya tipu maklumat kat CV ke @ tipu masa interview ke. then, kita dapat kerja tu atas hasik pembohongan tersebut, so gaji yang kita terima tu adakah dikira HARAM @ apa???? :???::???::???:

p/s: soalan ni tiada kena-mengena dengan saya...hanya ingin tahu....


-----------------
senYum s0km0 =)


Bookmark and Share

  


  Member Information For sikinshaharudinProfil   Hantar PM kepada sikinshaharudin   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 12:27


erm..pernah jugak saya buat macam tu..da tu dapat pula..tapi ternyata hati saya tak tenang sepanjang bekerja kat situ..bukan pasal rasa bsalah..tapi rasa tak selesa dan sesuai..hik..hik..time tu apply kerja jaga bistro kat ptrajaya..btahan cuma 3 hari..tu pun lari without inform boss..hehehe... another more..apply kat SUK sgor..ngaku tak sambung study after spm..utuk jawatan kerani saja..padahal degree yang ada tak d bawa dan bila dtanya apa saya buat spanjnag 5 tahun after spm..saya jwab kerja macam-macam..hik..hik.. (tapi dia macam tak percaya pasal kononnya cara saya bcakap tak sama macam calon2 lain cakap..erm..)last2 dapat jugak tu..tapi posting ke hulu sgor..mak aii..jauh bebeno...at the end, saya pun tak lah pergi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 31-12-08 12:37


bagaimana pula ye kalau kita guna org dalam untuk dapat kerja, bukan ke kita akan menidakkan kepada mereka yang layak untuk jawatan tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 13:25


Jauh2kanlah budaya menipu ini. Selalu juga dengar macam itu, tambah2 pengalaman kerjalah, tipu last salary lah. Macam-macam ada.

Hmm.. guna orang dalam ye, sapa nak jawab soalan ni. Kasihan pada insan2 yang tak ada orang dalam ni.. :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

  


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 13:38


guna org dalam..kes ni ikutkan tak adil..namun kadang-kadang boleh jadi tak mengapa (tu pun Kalau ia terjadi pada saya lah..ahakz...)

seorang mmber kpli..di dapat posting d bukit jalil..last2 bila sampai sekolah tu time nak lapor diri rupa-rupanya ada seorang budak kpli da lapor diri awal beberapa puluh mnit dr dia..dan sekolah tu maklum hanya seorang saja akan masuk kesitu..last2 tengok surat twaran, memang yang patut lapor diri d sekolah tu adalah mmber saya..yang lagi seorang tu (perempuan) rupanya bukan ke situ tapi ke kl (jalan hang tuah)..mak aiii..berangin mmber saya tu lantas kol kementerian..last2 kementerian kata mereka bertukar ondespot meant yang mmber saya kena p pula sekolah girl tadi..rupa-rupanya perempuan tu da memang bertekad nak ke situ pasal rumahnya dekat kat situ berbanding kat kl tu...mm..kawan saya last2 mengalah lah..lady's 1st lah katakan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 31-12-08 13:47


sepatutnya ada yang lebih layak, tak dapat...
org yang pakia org dalam, walaupun tak ada kriteris untu dapat, boleh dapat... ksian kat org tak ada org dalam tu, boleh ibarat teraniaya lah...

tapi sekarang, memang susah sangat nak cari kerja, sampai memang kena guna org dalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

neoryzer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36407
Posting: 74
Dari: kelantan

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 13:50


!!! QUOTE !!!

Hmm.. guna orang dalam ye, sapa nak jawab soalan ni. Kasihan pada insan2 yang tak ada orang dalam ni.


betul tu saya setuju.. tidak adil lah bagi saya...

sebaiknya pekerjaan yang kita dapat tu dengan kemampuan dan skill yang pada diri kita...

lumrah dunia sekarang bila ada orang dalam atau "cable" mudah nak dapat kerja...

orang yang tak ada orang dalam ni kena ada skill dan kelebihan untuk menarik minat majikan...

wallah..


-----------------
http://neoryzer.blogspot.com/


Daftar Unifi Online


Bookmark and Share

  


  Member Information For neoryzerProfil   Hantar PM kepada neoryzer   Pergi ke neoryzer's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 13:52


oo.. ini kira ada kabel tak ada kabel lah ini.. memang rasa tak aci bila mereka yang gunakan kabel.. sedangkan kita berusaha keras untuk dapatkan pekerjaan.. 8-)
penipuan?.. rasanya masa interbiu gov saja.. tipu kata tak kerja lagi.. hehe.. nasib baik tak dapat.. :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-12-08 13:57


Tak aci!tak aci!mana boleh...ngelat.Tapi kalau ana ada kabel,ana pun nak guna jugak sebenarnya.Tipu masa interview???tipu sikit saja,normally pasal experience lah...kalau yang sikit dibanyak-banyakkan...biasalah nak kuatkan lagi chance untuk diterimahe!he!tapi lah ni tak buat dah..Insaf

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 31-12-08 14:03


hmm cara dan cepat serta mudah nak dapat kerja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-12-08 14:19


maklumlah syafiqah, dunia sekarang banyak beno persaingan..tapi lah ni ana dah insaf...ampunkan ana!ana desperadoooo

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-01-09 15:16


salam
saya memang tak suka guna org dalam sebab saya nak usaha saya sendiri bukan guna kabel walaupun ayah banyak kenalan yang power bak kata kawan saya kabel yang beso2.saya nak pergi interview and proof dekat interviewee tu kita boleh performance well and impress mereka.kalau nak dengan org dalampun boleh,dia naik borang kita saja bukan lah sampai dapatkan kerja tanpa interview.alhamdulilah kerja private semua dengan usaha sendiri,kerja gov pun begitu juga.saya percaya kalau dah rezeki tak mana.sekarang tengah tunggu jawapan temuduga.saya taknk rezeki saya tak berkat bagi makan dekat anak-anak saya.nanti tak menjadi org dan hidup saya sentiasa bermasalah.alhamdulilah buat masa ini tak pernah lagi tipu dekat cv.itu pegangan saya,macam Allah makbulkan saja.hehehee......

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 15:31


Untuk Sukakan Allah, saya ingin berpesan pada diri saya dan tuan bahawa Tiada Tuhan Melainkan Allah. Tiada yang berkuasa melainkan Allah, Tiada yang memberi manfaat dan mudharat melainkan Allah. Tiada yang memberi sihat dan sakit melainkan Allah. Tiada yang memberi senang dan susah melainkan Allah. Seluruh makhluk termasuk saya dan tuan tidak boleh buat apa-apa. Yang boleh buat hanya Allah.
Ya Allah, masukkanlah kalimah LAAILAHAILLALLAH dalam hati saya dan tuan. Ya Allah sampaikanlah kalimah LAAILAHAILLALLAH dalam hati seluruh umat hingga hari kiamat….

Bookmark and Share

  


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 06-01-09 16:13


Pada 31-12-08 14:19 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

maklumlah syafiqah, dunia sekarang banyak beno persaingan..tapi lah ni ana dah insaf...ampunkan ana!ana desperadoooo


ha ah.. org makin pandai2.. surat khabar hari tu, ramai budak pmr straight A.. gila ar.. rasa macam senang saja.. kalau saya mik pmr sekarang agaknya dapat 9A juga agaknya, huhu...

memang banyak persaingan.. yang malas2, jawabnya duduk rumah saja ar tak kerja.. tapi disebabkan org dalam ni, yang malas2 pula boleh dapat kerja, ada tu lagi bagus pula kerjanya..

tkpe2, rezeki di tangan tuhan.. kalau dah rezeki dia dapat kat tempat tu, ye terime saja..


-----------------
chayo!


Bookmark and Share

  


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-01-09 17:48


Pada 06-01-09 16:13 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 14:19 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

maklumlah syafiqah, dunia sekarang banyak beno persaingan..tapi lah ni ana dah insaf...ampunkan ana!ana desperadoooo


ha ah.. org makin pandai2.. surat khabar hari tu, ramai budak pmr straight A.. gila ar.. rasa macam senang saja.. kalau saya mik pmr sekarang agaknya dapat 9A juga agaknya, huhu...

memang banyak persaingan.. yang malas2, jawabnya duduk rumah saja ar tak kerja.. tapi disebabkan org dalam ni, yang malas2 pula boleh dapat kerja, ada tu lagi bagus pula kerjanya..

tkpe2, rezeki di tangan tuhan.. kalau dah rezeki dia dapat kat tempat tu, ye terime saja..



usaha, berdoa dan tawakal....

Bookmark and Share

  


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-01-09 22:34


Pada 31-12-08 11:47 , sikinshaharudin posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: soalan ni tiada kena-mengena dengan saya...hanya ingin tahu....



Assalamualaikum
macam ada kepelikan sikit pada kenyataan ni... :berfikir: huhu...
unsur pembohongan eh??lah..perlu bincang panjang lagi eh??ke nak mencari suatu dalil yang dapat menghalalkan suatu perkara yang haram...??bahaya ni...tapi, nanti nampak saya ni ekstrem pula...susah juga kan...entahlah...

bagi saya, berdasarkan apa yang saya pelajari dan fahami, mudah cerita, bak kata mereka...matlamat tidak menghalalkan cara.fulstop.

P/S : tak berminat dan tak pandai nak menipu orang lain..tapi ,masih belum mampu menghindarkan sepenuhnya dari menipu diri sendiri..uhuk... :cry:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11586 saat. Lajunya....