Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: lizawati2302
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43141

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 5 hari yang lalu
Kang: 5 hari yang lalu
sahabat_sejati: 11 hari yang lalu
sadiqah: 15 hari yang lalu
eme86: 19 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 23 hari yang lalu
nice_pesan: 26 hari yang lalu
umy_1510: 31 hari yang lalu


Rawatan Alternatif
Topik: allergic....


Carian Forum

Moderator: Administrator, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» allergic....

Please Mendaftar To Post


Oleh allergic....

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 18:30


salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 20:30


entahla kadang kadang pemakanan kita juga dan gaya hidup,saya pun ada allergic kalau terlampau banyak sangat makan daging tumbuh bintik-bintik merah satu badan......saya sejuk-sejuk pun tah boleh lepas itu kena gatal2 lama lah juga dulu baru hilang sendiri.alhamdullilah sekarang dah ok.

maafla tak membantu,mungkin ada ahli ukhwah yang pernah mengalaminya mana tau boleh berkongsi pengalaman,atau tip,langkah berjaga-jaga bagaimana boleh hilangkan allergic.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 16-12-08 22:06


Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...


Assalamualaikum ...emm..saya bukanlah tahu sangat..tapi sebab saya pun ada juga allergic sikit-sikit ..kadang-kadang konfius juga..sebab ada masa ok..apa kata saudari try jumpa doktor pakar kulit...atau dr yang lain ...kalau boleh jangan jumpa dr yang sama,..sebab kadang-kadang lain dr lain major dia..kalau macam ekzema...kata dr yang pernah saya jumpa dia akan berulang...dan lain org tak sama allergic ada org...kena buah oren pun boleh allergic....Alhamdulillah sekarang saya dah ok sikit...jadai pendapat saya kalau boleh diterimalah..try jumpa pakar kulit..moga-moga saudari cepat sembuh.. :-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

Violet-8
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 36178
Posting: 74

malaysia  


posticon Posting pada: 17-12-08 00:10


Salam,

         Ira, memang ada ubat allergik yang mengantuk, Ira tahu tak nama ubat makan dan ubat sapu tu? Kalau yang tak mengantuk tu seperti Adezio, Clarityne, Ezede(ketiga-tiga bahan ni mengandungi Cetrizine) makannya sebiji sekali. Ada tak apabila Ira garu tempat yang bermasalah itu sampai berdarah? Kalau macam tu krim allergic lain pula mesti ada antibiotik seperti Betasone dan Gentamicin (maaf tak ingat bahannya). Maklumlah kerja di Farmasi...itu yang tahu serba sedikit tu.

Ataupun makan vitamin untuk kulit seperti Vitamin C, E B3 dan B6 untuk kulit sihat dan berseri...Dan sesekali apa salahnya memakai produk penjagaan kulit seperti mandian Aqua Dermis, Eucerin, Sebamed yang boleh memberi keseimbangan Ph dalam badan. Di samping tu, kawal sikit pemakanan yang boleh membawa kesan allergic.

         Ada pengalaman adik saya sendiri allergic sampai ke tahap kritikal di celah paha, celah lengan, ketiak dan sekeliling leher. Hampir hitam badan yang terkena allergic tu sebab adik saya kena sejak kecil lagi sampai jumpa dengan Dr Noh Pakar Kulit di Jalan TAR tak pun jalan. Bermacam-macam pakar kulit dia dah jumpa. Akhirnya dia ambil produk kesihatan ElKen, dia kata badannya rasa ok tak rasa teruk sangat gatal-gatalnya. Tapi produk Elken ni untuk orang yang berduit bolehlah....

        Masalah Ira boleh diubati , lagipun Ira kena allergic ni beberapa hari saja kan.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Violet-8Profil   Hantar PM kepada Violet-8   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 09:41


Jue pula allergic dengan makanan laut.....
dulu masa kecil kalau badan naik bintik-bintik merah, doktor bagi antibiotik dan ubat sapu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 10:51


Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...


pernah try tak dengan gunekan garam bukit........
kerana allergic ni berasal daripada ketakseimbangan dalam badan....akibat natural process so kena lah cari rawatan yang natural untuk legakannya.......

rawatan secara kimia lebih bersifat menahan kesakitan bukan menyembuhkan.........


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 15:25


Kebiasaan allergic makanan laut boleh kesankan masalah tirod ( rasa bengkak tekak ) dan perlukan penyingkiran toksid dan keracunan dalam badan...

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 15:36


Pada 17-12-08 15:25 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Kebiasaan allergic makanan laut boleh kesankan masalah tirod ( rasa bengkak tekak ) dan perlukan penyingkiran toksid dan keracunan dalam badan...

Wallahualam


boleh jelaskan dengan lebih lanjut tak prof??
adakah jue berpotensi dapat tirod sebab allergic dengan makanan laut...??


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 15:43


Baiklah,

Untuk melihatnya, adakah pernah merasa ketegangan pada leher setiap waktu tengahari dalam lingkungan pukul 1.00 petang...

Allergic ini juga boleh dikaitkan dengan masalah resdung luaran / dalaman dan kita akan mengalami kegatalan pada muka, hidung, mata, keguguran rambut, stress, masalah kulit...


Makanan laut menjadi BISA kepada pesakit mengalami allergic kronik serta Resdung Kronik.

Wallahualam


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 15:49


jue tak pernah lagi rasa ketegangan pada leher waktu tengah hari....
tapi kena berjaga-jaga juga lah kan...kena waspada juga...
jue allergic setakat masalah kulit saja lah....bila makan seafood memang akan naik bintik2 merah kat kulit....itu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 16:06


Lebih baik Jue elakkan makan seafood.... amalkan makan sayuran dan ulam-ulam.... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 16:08


Pada 17-12-08 16:06 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Lebih baik Jue elakkan makan seafood.... amalkan makan sayuran dan ulam-ulam.... hehehe


jue memang tak makan seafood....
syukran ya prof untuk info2 bab allergic ini....


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 00:31


Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...



salamun alaik..
ana pun biasa kena macam anti ini..banyak kali juga dapat injection tahan gatal dan steroid..masa ana kerja kat pusrawi jalan tun razak ana kena refer kat pakar kulit dr noh.ana suspek sebab makan.tapi doc beritahu yang sebenarnya ana alergik pada nikel..masalah alergik ini berpunca dripada besi kerongsang ana..so,doc bagi ubat sapu,ubat tahun gatal & antibiotik..so,ana ikut lah appointment dengan doc sampai smbuh..lagi satu ana elakkan pakai kerongsang..tapi payah betul nak pakai tudung berjahit ini..tambah-tambah pula masa nak p kerja..nak gosok pun payah..ada lah buat skjp memang tak kena alergik..sekarang ini p kerja pakai kerongsang balik mesti akan kena balik alergik 2..naik ruam2 kat pipi macam itu..so ana sapu dengan krim bethamethasone nipis2..okla lepas itu..cuba tengok anti ada gatal2 tak kat area kerongsang kat leher?mungkin salah 1 punca alergik anti adalah sama dengan ana iaitu alergik nikel..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 18:27


salam....

terime kasih untuk perhatian anda semua... sebenanye tak sampai 5 minit saya tulis post kat atas tu saya terus dibawak ke hospital sebab saya allergic dengan ubat allergic.. sehari sebelum tu saya pergi klinik dan saya makan ubat allergic, anti histamine. tapi bukan piryton. ubat baru... dalam 15 minit lepas makan allergic makin teruk... lepas itu perut saya sakit sangat... masa tu nak jalan pun tak larat beside saya kat tempat kerja masa tu.. so kawan saya hantar lah pergi klinik.. doc bagi injection, dan saya kena tahan kat wad... side effectnya saya shaking... lepas itu esoknya saya ingat dah boleh keluar... tekanan darah saya pula rendah 40/90... normal 80/110.. so mereka masukkan air sodium chloride untuk naikkan tekanan.. dalam 5 botol masauk air dalam badan tapi b/p tak naik2 juga... naik sikit sangat.. cuma badan saja mengembang sebab telebih air...=( so darah saya kena ambil untuk further invest.. resultnya.. hemoglobin dalam badan rendah... minimum h/b ialah 13.. saya 6.7 saja... dr siap cakap saya ini macam orang duduk kat africa punya tahap h/b.. hehe.. so.. kena lah tahun kat wad selama 4 hari sebab nak monitor blood pressure... kat wad gegate tu boleh dikatakan tak ada.. sekarang ini saya dah naik kerja balik.. kalau cuaca panas sangat allergic tu datang lah.. tapi alhamdullillah tak seteruk sebelum ini... maybe ada betulnya ketidak seimbangan kimia dalam badan.. sejak saya kerja dalam makmal allergic ini lebih kerap.. maybe kesan dpd bahan2 kimia kat lab tu... saya pun tak berniat kerja dengan bahan kimia untuk permanent sebab membahayakan kesihatan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 18:31


Pada 17-12-08 00:10 , Violet-8 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

         Ira, memang ada ubat allergik yang mengantuk, Ira tahu tak nama ubat makan dan ubat sapu tu? Kalau yang tak mengantuk tu seperti Adezio, Clarityne, Ezede(ketiga-tiga bahan ni mengandungi Cetrizine) makannya sebiji sekali. Ada tak apabila Ira garu tempat yang bermasalah itu sampai berdarah? Kalau macam tu krim allergic lain pula mesti ada antibiotik seperti Betasone dan Gentamicin (maaf tak ingat bahannya). Maklumlah kerja di Farmasi...itu yang tahu serba sedikit tu.

Ataupun makan vitamin untuk kulit seperti Vitamin C, E B3 dan B6 untuk kulit sihat dan berseri...Dan sesekali apa salahnya memakai produk penjagaan kulit seperti mandian Aqua Dermis, Eucerin, Sebamed yang boleh memberi keseimbangan Ph dalam badan. Di samping tu, kawal sikit pemakanan yang boleh membawa kesan allergic.

         Ada pengalaman adik saya sendiri allergic sampai ke tahap kritikal di celah paha, celah lengan, ketiak dan sekeliling leher. Hampir hitam badan yang terkena allergic tu sebab adik saya kena sejak kecil lagi sampai jumpa dengan Dr Noh Pakar Kulit di Jalan TAR tak pun jalan. Bermacam-macam pakar kulit dia dah jumpa. Akhirnya dia ambil produk kesihatan ElKen, dia kata badannya rasa ok tak rasa teruk sangat gatal-gatalnya. Tapi produk Elken ni untuk orang yang berduit bolehlah....

        Masalah Ira boleh diubati , lagipun Ira kena allergic ni beberapa hari saja kan.... :-)


thankx...

ubat yang saya allergic tu citrizine chloride. dr kata mungkin saya tak allergic dengan anti histamine tu tapi compound lain yang ada dalam ubat tu... tapi pyriton ok... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:14


mengingatkan pasal allergic ni saya pun pernah kena juga time tu kerja kat kem PLKN..tapi tak tahu pasal apa...pagi tu bengkak sikit saja kat tangan dan badan...so ingatkan macam gatal2 biasa saja (kena gigitan nyamuk-sebab kulit saya memang sensitif sangat kalau kena gigit nyamuk sure akan naik bengkak) so ignore lah..sehinggala pukul 12 mlm saya tak dapat tidur dan semakin gatal, manakala bengkak tu pula dah banyak kat badan, muka pun ada juga..ngeri saya tengok bengkak tu..roomate pun naik nerves..nak tak nak terpaksa call medic bertugas mlm tu untuk dapatkan rawatan (mereka jemput sampai kat bilik lagi-maklumla pegawai kan :sopan: )sampai kat klinik doc tanya ada allergic ke..tapi setahu saya sebelum ni makan juga seafood tapi tak ada pla kena macam tu..so doc pun pelik juga then dia bagi suntikan untuk menahan gatal tu.... :cry: saya siap nak melarikan diri lagi sebab takut kena suntik (maklumlah dah lama tak kena suntik-roomate buat muka garang lah kat saya...)di sebabkan tak tahan gatal so beranikan diri juga lah...

cuma sampai sekarang saya still tak tahu yang saya ni allergic apa sebab saya biasa kena gatal2 dan membengkak kat badan... :berfikir:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:17


Pada 23-12-08 20:14 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

mengingatkan pasal allergic ni saya pun pernah kena juga time tu kerja kat kem PLKN..tapi tak tahu pasal apa...pagi tu bengkak sikit saja kat tangan dan badan...so ingatkan macam gatal2 biasa saja (kena gigitan nyamuk-sebab kulit saya memang sensitif sangat kalau kena gigit nyamuk sure akan naik bengkak) so ignore lah..sehinggala pukul 12 mlm saya tak dapat tidur dan semakin gatal, manakala bengkak tu pula dah banyak kat badan, muka pun ada juga..ngeri saya tengok bengkak tu..roomate pun naik nerves..nak tak nak terpaksa call medic bertugas mlm tu untuk dapatkan rawatan (mereka jemput sampai kat bilik lagi-maklumla pegawai kan :sopan: )sampai kat klinik doc tanya ada allergic ke..tapi setahu saya sebelum ni makan juga seafood tapi tak ada pla kena macam tu..so doc pun pelik juga then dia bagi suntikan untuk menahan gatal tu.... :cry: saya siap nak melarikan diri lagi sebab takut kena suntik (maklumlah dah lama tak kena suntik-roomate buat muka garang lah kat saya...)di sebabkan tak tahan gatal so beranikan diri juga lah...

cuma sampai sekarang saya still tak tahu yang saya ni allergic apa sebab saya biasa kena gatal2 dan membengkak kat badan... :berfikir:



salam...
hai.. maybe dalam kes awak, mungkin lah kan sebab kat kawasan plkn tu kan macam hutan rimba sikit kan... hehe.. so maybe awak ada kena gigit serangga... sebab saya pernah kena toksin serangga seekor saja tapi allergic mak aih.. satu badan bengkak... may be lah serangge tu gigit awak tak perasan.. agak saja ini.. hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 20:34


Pada 23-12-08 20:17 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!



salam...
hai.. maybe dalam kes awak, mungkin lah kan sebab kat kawasan plkn tu kan macam hutan rimba sikit kan... hehe.. so maybe awak ada kena gigit serangga... sebab saya pernah kena toksin serangga seekor saja tapi allergic mak aih.. satu badan bengkak... may be lah serangge tu gigit awak tak perasan.. agak saja ini.. hehe..

!!! QUOTE !!!



saya tak rasa macam tu..sebab bukan sekali tu saja saya memang selalu kena..cuma time tu saja terlalu teruk sampai kena ambil injection....saya memang biasa kena gatal2 sampai bengkak2...cuma tak tahu pasal apa..kalau allergic seafood memang tak agaknya sebab biasa juga makan OK saja... :berfikir:



-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 14:44


doa dan sembahyang banyak..
tiada penyakit yang tak ada ubatnya melainkan MATI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

yoma
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14789
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 15:43


insaf saya baca kisah awak...benar kata org...bila kita dilanda susah ingatlah ada org yang lagi susah dari kita...

saya alahan sejak sek rend...tapi saya tak tau...saya jenis nakal...tiap-tiap petang suka main..

jadi bila kaki gatal2 saya garu saja...bila luka pedih akhirnya tinggal parut...bukan sikit...saya tak berani bagitahu mak saya sebab nanti kena marah akibat suka main...

akhirnya terbongkar jua...dan baru lah saya tahu saya alergik...

bawa jumpa pakar kulit dia cakap kalau gatal jangan garu dengan kuku...ambil sikat ke lapik dengan kain...kkuku ada kuman...

dia bagi ubat untuk dimakan tiap kali makan seafood...jika dia dapati lepas makan ayam pun gatal2, saya kena makan ubat itu lepas makan ayam...

sebab saya tak suka makan ubat & tak mahu bergantung pada ubat, saya cuba pantang...

tapi tak tertahan....

akhirnya mak saya bagi saya minum Kolustrum IgG Plus....keluaran Smart Naco...memang mahal tapi cuba laj sebab kawan mak saya minum ALHAMDULILLAH dah ok...

tapi...punya kuat penangan susu itu.....saya minum setiap pagi sebelum sarapan...
malam saya tak lena tidur,,,dulu kaki yang gatal...
ini tangan belakang badan pula...memang tak boleh tdor...romate cadangkan saya tidur pakai baju body yang ketat lengan panjang spy saya tak boleh garu2....

tapi ia lah...lepas sekotak minum...ALHANDULILLAH alergik saya dan berkurangan...tak seteruk dulu...

kadang-kadang saja kalau makan sea food @ ayam dia gatal2...itupun gatal2 yang saya boleh tahan dari garu....dia jadi ruam sikit-sikit...

yang Elken itu betul lah....produk2 nya berkualiti tinggi tapi duit kena tebal lah....parents saya suka beli makanan kesihatan...jadi saya tau serba sedikit....

cuba amalkan Spirulina Elken,,,ia makanan kesihatan terbaik...tak terlawan spirulina sykt lain..

saya bukan nak promosikan...tapi saya amalkan....dan bila dah kerja ini...beli sendirilah....

pendek kata kita yang kena penyakit ini memang tidak ada ubat khusus...

kita kena pandai jaga makan....

ambil lah makanan kesihata untuk tingkatkan kualiti kesihatan kita...ikut kemampuan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yomaProfil   Hantar PM kepada yoma   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 19:36


tapi dengar2 cakap org spirulina ni tak elok untuk jangka masa panjang...then bila kita berhenti amalkan spirulina tu badan akan jadi lemah2...betul ke ye???

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 09:47


Prof risau bila antum semua bincangkan permasalahan allergic ini pasti tidak sabar mencarikan penawarnya.

Harus diingat dalam kita mencari PENAWARnya pastikan sumbernya serta pengahsilannya dari mana dan pembuatnya. Ini asas paling penting..

Halal atau Haram atau Syubhah?


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 10:15


Prof.. saya ini tak ada lah allergik pada makanan sangat.. walaupun macam makanan2 yang gatal tu saya boleh juga makan cuma kuantiti makan tu sikit saja lah..

Yang menjadi tanda tanya saya sekarang ini.. saya begitu alergik dengan pemakaian barang2 kemas.. saya hanya boleh pakai barang yang berasaskan emas tulen saja.. huhu.. tapi serius ini prof.. 8-) saya akan mengalami gatal2 dan ruam di tempat yang saya pakai.. pernah saya pakai zullian,tak sempai 1jam dah gatal2..perak ke besi ke.. or mutiara biasa ke..jam pun saya tak boleh pakai yang besi.. hurmm peliknya dalam family saya,cuma saya seorang saja yang jadi begini..
boleh prof terangkan tak kaitannya.. sebab sesetngah orang berpendapat sebab darah kita tak sesuai.. saya darah B.. sedangkan ibu saya darah B.. tapi ibu saya boleh saja pakai apa-apa pun tapi saya hanya emas saja.. :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 10:25


Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...

Salam..

sekadar beri pandangan

pertama..betulkan YAKIN bahwa Makhluk tiada Kuasa, yang berkuasa Allah.... Makanan tidak boleh memudharatkan, yang memudharatkan ialah Allah... ubat tidak boleh menyembuhkan, yang menyembuhkan ialah Allah...

tapi perlu juga berhati... elergik tak ada ubat yang mujarap..ia hanya rawatan biasa... tapi yang lebh mujarab ialah jaga amal ibadat dan elakkan makan makanan yang asbab beri gatal2 contoh makanan laut, ayam, telor, daging yang dah lama, makanan berminyak dan belacan serta budu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 10:36


Memang berbeza dengan masalah nurul ni.. Prof tidak berani nak posting apa-apa dulu. Prof ulaskan sebelum ini kaitan dengan makanan sahaja sebelum ini.

Prof aka rujuk yang lebih arif jika ada yang dapat bantu..


Wallaahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 11:42


SALAM..
Terima kasih semua.. ye lah kan.. penyakit datang dari Dia dan penawar datang dari Dia jugak.. sebagai human being.. kita mampu berusaha, doa dan tawakkal saja... cuma ye lah.. kita manusia berbeza.. ada yang kurang itu.. tapi lebih kat sini.. allergic ini pun mesti ada hikmah nya.. saya try saja apa yang saya mampu.. saya ambil minyak kelapa dara, gamat dan aloevera... saya ini teruk sikit.. tak suka makan ubt hospital sebab terbayang2 bnyknye drug dalam ubt tu.. hehe... anyway.. thax for those advices....

for me allergic ini complicated.. kalau macam chronic allergic dr kata hampir 95% tak dapat kesan sebab allergik tersebut.. apapun.. allergic ini menarik untuk dikaji..

Pada 26-12-08 10:25 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...

Salam..

sekadar beri pandangan

pertama..betulkan YAKIN bahwa Makhluk tiada Kuasa, yang berkuasa Allah.... Makanan tidak boleh memudharatkan, yang memudharatkan ialah Allah... ubat tidak boleh menyembuhkan, yang menyembuhkan ialah Allah...

tapi perlu juga berhati... elergik tak ada ubat yang mujarap..ia hanya rawatan biasa... tapi yang lebh mujarab ialah jaga amal ibadat dan elakkan makan makanan yang asbab beri gatal2 contoh makanan laut, ayam, telor, daging yang dah lama, makanan berminyak dan belacan serta budu....


Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 12:53


Pada 20-12-08 00:31 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-08 18:30 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

sebenanye macam ini
saya dah beberapa hari ni kena allergix tak henti2..
saya allergic kat kulit tumbuh merah2 satu badan.. gatal.. tak selesa betul..masalhnya saya tak tau saya allergic pada apa.. kat rumah kena.. kat tempat kerja kena.. kat rumah saudara kena... nak kata pasal makan kalau saya puasa pun saya tetapi kena... hygiene pun saya dah ambil kira... saya agak tertekan sebab mengganggu aktiviti harian saya.. kalau pergi klinik pun dr tetapi kata saya allergic.. dan bagi saya ubat allergic.. ubat tahun gatal dan ubat sapu.. tapi ubat2 ni dah macam tak lot dah kat badan saya.. makan ubat dah lah buat mengantok... sejak kecik saya memang ada masalah allergic tapi sekarang ini terlalu menjadi2.. 24 hours kena tak henti2... nak drive pun kdgt macam kalut sebab badan tak selesa yang amat... saya takut saja nth2 darah saya ke yang bermasalh tapi bila pergi klinik dr tetapi kata allergic... allergic tak ada cure cuma mengurangkannya saja.. for those yang tau rawatan alternatif harap dapat membantu.... i want to live normal...

terima kasih...



salamun alaik..
ana pun biasa kena macam anti ini..banyak kali juga dapat injection tahan gatal dan steroid..masa ana kerja kat pusrawi jalan tun razak ana kena refer kat pakar kulit dr noh.ana suspek sebab makan.tapi doc beritahu yang sebenarnya ana alergik pada nikel..masalah alergik ini berpunca dripada besi kerongsang ana..so,doc bagi ubat sapu,ubat tahun gatal & antibiotik..so,ana ikut lah appointment dengan doc sampai smbuh..lagi satu ana elakkan pakai kerongsang..tapi payah betul nak pakai tudung berjahit ini..tambah-tambah pula masa nak p kerja..nak gosok pun payah..ada lah buat skjp memang tak kena alergik..sekarang ini p kerja pakai kerongsang balik mesti akan kena balik alergik 2..naik ruam2 kat pipi macam itu..so ana sapu dengan krim bethamethasone nipis2..okla lepas itu..cuba tengok anti ada gatal2 tak kat area kerongsang kat leher?mungkin salah 1 punca alergik anti adalah sama dengan ana iaitu alergik nikel..



salam...

awak allergic kat nikel eh.. memang ada orang yang alah dengan benda-benda besi ini.. tapi saya so far tak ada masalah.. pakai keronsang, jam, barang kemas, silver ke semua ok... mybe saya allergic pada benda lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 13:04


Alhamdulillah...saya tiada allergic...Tapi ada beberapa jenis tidak boleh sebab untuk kesihatan...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Ikhwan_nabawi
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2010
Ahli No: 39116
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-01-10 09:20


Mencuba kaedah alternatif cara Islam dalam merawat Resdung dan masalah2 penyakit yang berkaitan.

http://hanan.com.my/bazar/rawatan-resdung-tradisional-islamic-treatment

Rawatan Resdung Tradisional (Islamic Treatment)

Keterangan


PRoSeS CaBuT KeLuaR LeNDiR PunCa PenYaKiT ReSDunG, CaRa MuDah TaNPa PeMBeDaHaN…!

Surah al-Hijr ayat 47-48 “Dan kami cabut apa yang ada di dalam dada mereka maka mereka tidak merasa lelah di dalamnya”

Penyakit lendir hidung :
Migrain, Sakit kepala,kelumumur, Rambut gugur, Gatal, Botak, Mata gatal/berair, Sakit mata/bengkak, Hidung sakit/gatal/berair/ tersumbat/busuk, Jerawat, Gatal muka, Hidung hilang deria bau, Alahan makanan laut Dll.

Penyakit Lendir mulut:
Asthma/lelah, Penat/semput, Sesak nafas, Batuk, Gatal tekak, Cuci suara (Khas untuk mengaji/bernasyid dll),Panjang nafas (Extra stamina) Baik untuk bersukan, masalah dada, tekak dll.

INSYA ALLAH.

Kami akan pertimbangkan membuat rawatan resdung terus ke rumah anda sekiranya jumlah pesakit melebihi 5 orang. (KL & Selangor)

Call/sms : 012-2241416 / 0133571993 (Ikhwan Nabawi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan_nabawiProfil   Hantar PM kepada Ikhwan_nabawi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156023 saat. Lajunya....