Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-08-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: alifceppies
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43058

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 3 hari yang lalu
le_petit_khai: 10 hari yang lalu
HIKAL: 11 hari yang lalu
amyazma: 16 hari yang lalu
nurul_peace: 25 hari yang lalu
marul: 29 hari yang lalu
Martyr: 32 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: salah ke kalau saya makan McD...etc.?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» salah ke kalau saya makan McD...etc.?

Please Mendaftar To Post


Oleh salah ke kalau saya makan McD...etc.?

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 09:59


m.. saya tahu McD mempunyai logo halal. dulu saya selalu juga makan. tapi sejak ada terbaca iklan antara produk yang tak patut kita guna atau makan ialah McD.. saya pun tak tahu sejauh mana kesahihannya.. masalah utama saya, saya jadi serba salah bila famili ajak makan McD.. macam mana ye sahabat ukhwah?


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

amirbatrisyia81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2008
Ahli No: 36231
Posting: 22
Dari: Pulau Mutiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-12-08 10:07


Assalammualaikum wth...

Dulu ana pun pergi Mc D jika kawan-kawan ajak ke sana...tapi lepas ana dapat email yang mengatakan MC Donald ni antara penyumbang dana terbesar kepada ISRAEL dan US, terus ana sekeluarga boikot....

tak sanggup nak lihat Israel hentam saudara islam kita kat Palestin...

So marilah kita ke Radix FC, Sg Petani....Orang Islam kita yang bangunkan....

Takbir !!!!... :kelip:


-----------------
Lilypie 1st Birthday Ticker


Bookmark and Share

  


  Member Information For amirbatrisyia81Profil   Hantar PM kepada amirbatrisyia81   Pergi ke amirbatrisyia81's Website   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:10


Lain kali tanya begini: salah ke tidak makan di kedai mamak sebab halal dan kebersihannya memang diragui....

Bookmark and Share

  


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:20


ok MCd..KFC..disalurkan dana membantu israel ...
erm... tu semua kalau diteliti dengan mendalam...owner syarikat kebanyakan berbangsa yahudi... so hasil yang mereka terima akan kembali ke negara mereka... yang itu dimaksudkan dana tersebut mengalir ke pada yahudi ni...

bukan kata saya nak menyokong yahudi ni... tapi cuba renungkan... apa produk dan apa lagi company yang terlibat dengan yahudi ni...contoh macam TESCO, CARREFOUR, syarikat gergasi komputer..(tak pasti yang mana satu.. HP/DELL/ACER yang mana yaudi punya).. motorola... kalau tak silap colgate palmolive..nestle pun telibat sama....

kalau nak diikutkan banyak lagi produk dari yahudi ni... yang penting niat kita ... macamana pendapat dari mereka yang lebih mahir dalam bidang ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:30


MCDONALD....TAK PENAK MASUK pun..APA LAGI MAKAN..HEHE

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:38


terima kasih banyak-banyak untuk info yang diberi.. m..banyak betul dugaan untuk kita sebagai muslim..

McD sedap.. tapi.. m..masak burger kat rumah lah.. guna jenama Ramly.. hehe~ bukan nak promote tau..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:39


mcd tu rasanya xpenoh agy makan...Kalau kfc ada lah jugak...setahun 2 kali saja....itu pun orang belanja...hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 10:41


Pada 11-12-08 10:30 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

MCDONALD....TAK PENAK MASUK pun..APA LAGI MAKAN..HEHE


bagusnya muhamad_azrul86.. mesti family juga menegah makan makanan macam ni kan.. m.. nak terapkan jugalah dalam minda anak-anak untuk menjauhi makanan2 ni.. ex: McD..etc.

p/s: insyaALLAH bila dah berkeluarga.. :-D


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 11:23


Ada bukti sahih ke dana McD, KFC, pizza hut, carrefour, tesco, jusco di Malaysia disalurkan ke israel? kalau setakat forward e-mail bukanlah bukti sahih.

Bagaimana dengan syarikat yang telah menjadi sebahagian hidup kita seperti microsoft, intel, google, firefox? tak bantu israel?

Bookmark and Share

  


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 12:15


Pada 11-12-08 11:23 , Tangi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada bukti sahih ke dana McD, KFC, pizza hut, carrefour, tesco, jusco di Malaysia disalurkan ke israel? kalau setakat forward e-mail bukanlah bukti sahih.

Bagaimana dengan syarikat yang telah menjadi sebahagian hidup kita seperti microsoft, intel, google, firefox? tak bantu israel?


memang setakat ini tiada lagi bukti sahih yang nyata...
tetapi kita meragui cara masakan dan sumber bahan yang digunakan..sebab ramuan dari luar..

~Selagi ada sumber yang Diyakini halal,kita boleh Boikot...


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-12-08 14:04


Pada 11-12-08 11:23 , Tangi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada bukti sahih ke dana McD, KFC, pizza hut, carrefour, tesco, jusco di Malaysia disalurkan ke israel? kalau setakat forward e-mail bukanlah bukti sahih.

Bagaimana dengan syarikat yang telah menjadi sebahagian hidup kita seperti microsoft, intel, google, firefox? tak bantu israel?


segala branches fast-food dari america ini yang berada di malaysia (juga di seluruh dunia)....stilll kena bayar royalty daripada keuntungan mereka ke tuan besar di america.....yang jadi masalah...tuan besar di america ini lah yang dikatakan menyalurkan bantuan kepada israel.

nokia yang berpengkalan di finland sememangnya menyalurkan sumbangan kepada israel....tak percaya....sila pergi ke website nokia international....download dan baca investment reports nokia sepanjang 8 tahun lepas.....bukti dah ada....so...adakah akan boikot handphone jenama nokia???

p/s: naruto-san bersangka baik kepada umat Islam yang melancar dan mengetengahkan idea memboikot product yang membantu israel....naruto-san bersangka baik yang mereka telah pun membuat kaji selidik dan latar belakang company2 tersebut....dan so far....daripada homework yang naruto-san buat....sememangnya nokia membantu israel.....yang lain naruto-san tak larat nak selidik.... cukuplah homework tentang nokia yang naruto-san buat membenarkan kaji selidik mereka.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:09


kalau microsoft pun bsengkokol dengan yahudi israel dan etc, then nak guna program apa ek if nak totally boikot america, yahudi ,israel dan sjenis dengannya? any suggestion?

Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:14


entahla tak tau nak ikut mana.sebab apa yang kita guna makan,pakai memang saling berkait dengan produk israel,tepuk dada tanya iman,lainla bangsa melayu (islam)sendiri menghasilkan segala produk dengan sendiri.kalau dah ada kita perlu menyokong bangsa kita.


jika semua di hasilkan sendiri tak perlula kita bergantung pada produk dari israel. :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

amirbatrisyia81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2008
Ahli No: 36231
Posting: 22
Dari: Pulau Mutiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-12-08 14:22


salam....

Gunakan sahaja produk dari HPA...halal lagi menyucikan...cuma hp tak dikeluarkn lagi oleh HPA...
HPA juga ada kedai ayam goreng segera seperti KFC iaitu RADIX FC....
jika kita umat islam dah ada pilihan....
Tepuk dada tanya iman...


wsslm....

Bookmark and Share

  


  Member Information For amirbatrisyia81Profil   Hantar PM kepada amirbatrisyia81   Pergi ke amirbatrisyia81's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 14:39


Pada 11-12-08 14:22 , amirbatrisyia81 posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

Gunakan sahaja produk dari HPA...halal lagi menyucikan...cuma hp tak dikeluarkn lagi oleh HPA...
HPA juga ada kedai ayam goreng segera seperti KFC iaitu RADIX FC....
jika kita umat islam dah ada pilihan....
Tepuk dada tanya iman...


wsslm....


SETUJU...
GUNA SAJA PRODUK HPA..
TANPA RAGU-RAGU LAGI...


-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 00:06


nak tanya.. bagaimana pula dengan pendapat orang yang mengatakan.."alaah.. sekali sekala. kalau dah teringin nak makan, apa salahnya. yang penting NiaT kita..". so, apa pendapat sahabat ukhwah??

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 02:17


kalau mahu masuk McD, KFC, etc yahudi, ingatlah saudara-saudara kita di Palestin, Irak, Afghanistan...

keuntungan perniagaan tu buat senjata dan peluru, merobek tubuh anak-anak, orang tua, wanita, saudara kita sendiri.

berbuatlah untuk mereka sedaya upaya, apa yang kita bisa, walau itu hanya sedikit.

Bookmark and Share

  


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

perantaujauh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2008
Ahli No: 36009
Posting: 31
Dari: EUROPE

czechrepublic  


posticon Posting pada: 12-12-08 04:46


ok lah.. sebenarnya , kalau mengikut konsep francaisi di malaysia ni, contohnya restoran kfc di sabak bernam misalnya, mungkin dimiliki oleh orang melayu dan pekerjanya adalah melayu dan pembekal2 ayam dan barang2 lain adalah munkin melayu dari kawasan sekitar..

dari jumlah keuntungan itu, maybe beberapa percent diperlukan untuk dibayar kepada tuan punya fraincais asal di US (maybe mat saleh atau org yahudi lah)..

jadi kalau kita nak boikot pun , akan memberi kesan kepada peniaga bumiputera kita..kerana rakyat tempatan banyak terlibat dalam rantaian ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For perantaujauhProfil   Hantar PM kepada perantaujauh   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 09:08


hurm..kadang-kadang tu nak makan jugak even da tau perkara tu..tapi macam mana nak buat..sebab memang banyak barang keluaran dyorang yang kita pakai..:-?:berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:26


harapnya agar syarikat bumiputera kita yang semakin maju dapat mengeluarkan pelbagai produk lagi. bukan sahaja dari aspek makanan malah barang2 keperluan asas. bab makanan tu, kan bagus kalau ada yang dapat setanding dengan McD, KFC etc..

p/s: cadangan untuk "..mai secawan" :-D


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 10:49


mana yang selalu makan tu.. kurangkan saja lah kekerapan membeli dan memakan tu.. :sopan: nak suruh boikot terus,rasanya susah..
lagipun banyak lagi barang yang terlibat dalam isu israel ini.. bukan mc'd saja.. berlambak-lambak...
so pepandaila memasing nak manage duit tu macam mana..

p/s: kalau terliur nak makan tu .. pergi juga mc'd.. :terliur: :terliur:



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

panahpena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2008
Ahli No: 35854
Posting: 160
Dari: Johor Bharu

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 11:05


Aeeza... cubalah cadangkan kepada keluarga dengan jujur. Daripada segi nutrien makanan segera tidak setanding dengan makanan restoran. Harga pula lebih kurang sama malah ada lebh murah.

Mc D saya pasti ada hubungkait dengan Israel. Boleh berikan saya fakta tentang KFC pula. Setahu saya KFC US ni sama dengan Ford US yang anti Israel.

Bookmark and Share

  


  Member Information For panahpenaProfil   Hantar PM kepada panahpena   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 11:55


Pada 12-12-08 11:05 , panahpena posting:

!!! QUOTE !!!

Aeeza... cubalah cadangkan kepada keluarga dengan jujur. Daripada segi nutrien makanan segera tidak setanding dengan makanan restoran. Harga pula lebih kurang sama malah ada lebh murah.

thanks panahpena.. saya akan cuba dari segi tu.. waah.. mencabar juga ni.. :-)


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-08 12:12


Salam..masa belajar memang boikot terus mkanan2 ni semua..bil da kerja macam susah jugak nak boikot terutama kekawan kita yang ajak pergi makan..bagaimana? nak elak sekali sekala boleh lah mengelak..tapi kadang-kadang kena jugak turutkan huhu...dalam hati cuma niat nak tunaikan niat kawan saja huhu
Dan Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
Seorang muslim adalah saudara terhadap muslim yang lain, tidak boleh menzhaliminya dan tidak boleh membiarkannya (dianiaya). Barang siapa yang memenuhi hajat saudaranya, maka Allah akan memenuhi hajatnya. Barang siapa yang melepaskan dari seorang mukmin satu kesusahan maka Allah akan melepaskan untuknya satu kesusahan dari kesusahan di hari Kiamat. Dan barang siapa yang menutup aib seorang muslim maka Allah akan menutupi aibnya di hari Kiamat." (hari. al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan at-Tirmidzi)


Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 12:24


Teguran pertama : Topik ini bukannya untuk pengetahuan am tetapi sudah dikira kategori isu semasa ( kaitan kepentingan Ummah ).

Baiklah, dalam kita bincangkan soal soheh atau terbukti adakah benar McD menyumbang kepada YAHUDI? Serta yang seangkatannya....

Sebelum bertanya, adakah anda yang nak sangat McD itu yakin Halal sepenuhnya? Cukup jika timbul keraguan dengan apa yang kita tahu sumbernya dan hasilnya walaupun akan ada orang katakan kita hanya buat khabar angin.

Was- was atau Ragu-Ragu menjuruskan kepada Haram. Sebenarnya yang Haram kita jelas seperti daging bab* . Yang Halal kita jelas sumber kita makan binatang perliharaan kita sembelih ikut syarak seperti lembu ternakan.

Tetapi ramai tidak sedar atau cakna soal Syubhah ( Diragui campuran atau sumbernya ).

Rajin-rajinlah mencari maklumat macam naruto-san supaya kita tahu sendiri dan prihatin tentang isu ini. Jangan ambil mudah atau remeh soal tentang makanan.

YAHUDI memang nak rosakkan umat Islam dengan salah satu F dari 4 F iaitu Food.

Dua umat atau bangsa yang tidak makan bab* atau campurannya iaitu Bangsa Yahudi & Umat Islam.


fikir-fikirkanlah...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 12-12-08 12:32


Pada 12-12-08 12:12 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..masa belajar memang boikot terus mkanan2 ni semua..bil da kerja macam susah jugak nak boikot terutama kekawan kita yang ajak pergi makan..bagaimana? nak elak sekali sekala boleh lah mengelak..tapi kadang-kadang kena jugak turutkan huhu...dalam hati cuma niat nak tunaikan niat kawan saja huhu
Dan Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
Seorang muslim adalah saudara terhadap muslim yang lain, tidak boleh menzhaliminya dan tidak boleh membiarkannya (dianiaya). Barang siapa yang memenuhi hajat saudaranya, maka Allah akan memenuhi hajatnya. Barang siapa yang melepaskan dari seorang mukmin satu kesusahan maka Allah akan melepaskan untuknya satu kesusahan dari kesusahan di hari Kiamat. Dan barang siapa yang menutup aib seorang muslim maka Allah akan menutupi aibnya di hari Kiamat." (hari. al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud dan at-Tirmidzi)


Assalamualaikum ..emm betul sebenarnya saya bersetuju dengan pendapat kebanyakan ahli ukhwah...ingat malas nak posting .....tapi tak apalah...nak kongsi pengalamalan yang xseberapa.....ayah saya dulu masa kami kecil-kecil memang xbgi makan fast food hihi...jadi sekarang saya dah terbiasa...tapi sekarang penhlah makan sebab masa sekolah dulu kawan-kawan buat jamuan kelas kat fast food mc A&W,MCd...tapi biasa kalau ayam itu memang xhabispun saya makan//cubit sikit saja.tak tahu kenapa mungkin tak kena dengan selera saya....sampai sekarang kwn2saya pelik...sebab iyalah makanan itu semua fav kebanyakan org..saya pun tak berani nak cakap...sebab iyalah mana tau suatu hari nanti ALLAH nak uji..harap-harap dijauhkan ujian ini sebab iyalah saya pernah terfikir bagus juga tak gemar sangat makan d=fast food...sebab xmakan fast food dah menambah berat..kalau makan...ni dr sudut kesihatan lah...dandr pada pdnpt saya sendiri lain org mungkin lian caranya...maaf jika terkeluar topik sikit...
Baiklah...macam yang kawan-kawan kita cakap tadi...memang kebanyakan produk kat Malaysia ini..ada kaitan dengan israel...jadi bak kata abang saya...yang mana boleh kita elak kita elaklah makan...kalau macam produk itu...kalau produk itu dr segi kesihatan dah serasi dengan kita..dan kalau tukar yang lain boleh menyebabkan mudarat...tak payahlah tukar...melainkan kita jumpa produk keluaran umat Islam yang serasi...emm ini yang malas nak taip dah panjang berjela pulak..saya minta maaf kalau-kalau ada yang terasa sebab saya tau...ada org yang memang gemar makan kat McD dan lain-lain itu...jadi terpulanglah pada penilaian anda sendiri bagaimana..tapi kalau cara saya macam tu lah....
Akhir kata..maaf jika terkeluar topik dan jika ada yang terasa.....SALAM KEAMANAN... :-) 8-) 8-) 8-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 12:45


terima kasih atas teguran prof_muslim.. saya akan cuba elakkan tersalah masuk bahagian sub forum di masa hadapan.. insyaALLAH.. terima kasih jugak atas respond yang diberi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-08 13:10


Ala ... tak elok untuk kesihatan .. :-D kalau tak percaya, tanya Dr.Daeng_Jati .. Hihi

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

BintuAbdullah
Warga Rasmi
Menyertai: 01.12.2009
Ahli No: 38478
Posting: 9

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 13:17


yang pertama boikot rokok dulu...rokok tu dah sahih2 haram


-----------------
Bonda Anis


Bookmark and Share

  


  Member Information For BintuAbdullahProfil   Hantar PM kepada BintuAbdullah   Quote dan BalasQuote

HanaKhalilah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 38037
Posting: 12
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 13:40


cuba anda sekalian fikir dari segi kesihatan..makanan-makanan yang jenis ni kan tidak baik di amalkan. Saya ni dulu suka makan mcd dan kfc tapi disebabkan itu saya susah nak mengandung semula. So. sekarang saya dah tinggalkan tabiat ni. Membazir lagi pun..mahal pulak tu.

banyak lagi makanan tempatan kita yang sedap-sedap dan murah.

kalau sentuh bab kemana aliran pendapatan dari penjualan ini, memang telah banyak di perkatakan. Kawan saya selalu cakap makan ayam kfc umpama kita memamah daging saudara kita di palestin.

Apa pendekatan pemimpin yang kita buat? Money is everything. Fikir-fikirkan lah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HanaKhalilahProfil   Hantar PM kepada HanaKhalilah   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 14:03


tapi kan, tak banyak produk orang Islam yang berada di pasaran..contoh lihat seperti radix, walaupun produk yang berkualiti, tapi jika tak tersebar secara meluas, sukar juga pengguna nak membelinya,,,saya akui banyak produk bukan Islam (terutama orang cina) berada di pasaraya besar. dan 90% makanan halal di negara adalah daripada bukan Islam (daripada satu rancangan berbahasa cina tentang perniagaan). tak banyak produk2 orang Islam yang dikomersialkan secara meluas di pasaran negara kita..banyak orang Islam yang berniaga tapi secara IKS...
Rata-rata kita akan membeli dipasaraya kerana ia mudah dan senang didapati. dan pasaraya negara kita pun kebanyakan diterjui org bukan Islam,..itu yang saya nampak.
kalau nak tukar McD kepada RFC pun, bukan mudah nak dapatinya di semua tempat seperti McD yang dah memang banyak cawanganya...
saya cubalah elak makan McD tu, teringin nak makan RFC, sebab ia daripada ayam yang berkualiti dan menyihatkan..tapi, setakat ni tak jumpalah kat tempat saya lagi RFC ni...terpaksalah telan KFC kalau nak makan ayam goreng... :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

syukur2
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38302
Posting: 26

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 14:11


bila teringat setiap sen yang kita sumbang makan sedap2 tu untuk membeli peluru memusnahkan orang Islam sendiri, tak jadi saya makan..tapi bergantunglah...alang-alang boikot biar ada kesan...kalau seorang boikot dinisbahkan dengan 10 org yang tak boikot, tak jadi juga...haii..entahlah... :berfikir: :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syukur2Profil   Hantar PM kepada syukur2   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2009
Ahli No: 37512
Posting: 76
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 14:14


kalau nak makan, makan sajalah...
yang penting halal...

nampak saja restoran india, dipanggil rstoran mamak...
padahal panggilan mamak khusus untuk india muslim...
banyak restoran india/hindu yang diragui kebersihan dan kehalalannya...


-----------------
http://semua-barangmurah.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

mariatul_qibtiah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2005
Ahli No: 13588
Posting: 9
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 15:26


salam...

saya setuju dengan pendapat abang kepada permatahijau iaitu "yang mana boleh kita elak kita elaklah makan"

atau dalam lain perkataan try carik produk alternatif kepada produk yang kita telah terbiasa guna..

saya da try amalkan dalam family saya..milo-->vico, nescafe-->indocafe,
colgate-->safi, maggi-->mee ruski etc. mula-mula memang xbese juga tapi,lama-lama alah bise tegal biasa..

hurmm...mc d setakat ini dptlaa menahan diri pas kempen boikot brgn2 yahudi...tapi, prosperity burger da keluar.. huhuhu...Ya Allah, kuatkanla imanku ini..huhuhu..

tapi,apa yang penting...kerjasama...ehh,yang penting kena trylaa juga boikot mana-mana produk yang boleh dan janganlah sampai tak ada boikot langsung..


-----------------
Sesungguhnya kita merancang,Allah juga merancang.Tetapi,perancangan Allah adalah yang terbaik kerana akal manusia tak tercapai dek hikmah yang akan mendatang.


Bookmark and Share

  


  Member Information For mariatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada mariatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-12-09 01:18


Pada 11-12-08 11:23 , Tangi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada bukti sahih ke dana McD, KFC, pizza hut, carrefour, tesco, jusco di Malaysia disalurkan ke israel? kalau setakat forward e-mail bukanlah bukti sahih.

Bagaimana dengan syarikat yang telah menjadi sebahagian hidup kita seperti microsoft, intel, google, firefox? tak bantu israel?


Saya pun tak suka percaya 100% kepada spam e-mail ...

Hakikatnya penindasan berlaku kerana orang-orang Arab sendiri tidak bersatu padu ... kalaulah mereka bersatu padu dan mempunyai ekonomi yang kukuh, mempunyai kesatuan ketenteraan tentu negara2 Arab dipandang tinggi ... Allah kurniakan minyak sebagai senjata .... menyedihkan mereka membiarkan diri mereka diperalatkan oleh kuasa2 besar ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 17:15


setiap benda kena ada buktinya, yang penting jangan was-was, kan kalau was-was tu shubhah namanya... kalau diyakini boleh lah.. yang penting kena yakin, waallahualam


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-09 21:09


Jadi bagaimana pula dengan air MILO? MILO adalah produk nestle. nestle dan McD sama-sama dalam kategori yang di boikot.

Apakah terdapat rakyat malaysia yang tidak minum MILO?

ps;- beli lah HPA coklat hohohoho


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 11-12-09 22:04


tak habis lagi ke isu boikot ni.. bagi aku senang saja kalau setakat makanan tu apa salah nya boikot. tak rugi rasa kalau tak makan benda-benda macam tu.. bab-bab teknologi mereka adalah satu kebodohan pihak kita jika memboikotnya, melainkan kita ada alternatif lain..
so sebelum nak boikot tu pikir2kan apa yang patut di boikot dan tak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-09 06:58


sukar kita nak 'buang' semua yang di depan mata..

masing-masing ada pendirian..
asas utama, cari yang halal dahulu terutama bab makan minum sebab nanti akan jadi darah daging.. seterusnya terpulang pada pendirian masing-masing..

isu boikot sampai ke generasi akan datang pasti tidak akan habis..:)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160713 saat. Lajunya....