Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: minta tolong saya,,,saya ada masalah INTERVIEW


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» minta tolong saya,,,saya ada masalah INTERVIEW

Please Mendaftar To Post


Oleh minta tolong saya,,,saya ada masalah INTERVIEW

nurul_wardina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.08.2005
Ahli No: 18153
Posting: 40
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-12-08 19:41


SAYA NAK PERGI INTERVIEW LEMBAGA LADA HITAM BAGI POST
PEGAWAI HAL EHWAL EKONOMI

INTERVIEW PADA 11.12.2008

Tajuk Kemahiran Berucap

Jawatan : Pegawai Ehwal Ekonomi (E41)


Arahan    :    

Calon dikehendaki berucap selama 5 minit dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa
Inggeris. Calon dikehendaki memilih SATU SAHAJA tajuk tersebut.

    (Bahasa Malaysia)

(i)    Berikan tiga (3) strategi pemasaran yang berkesan yang menguntungkan pekebun
lada. Berikan alasan mengapa anda memilih strategi tersebut.
Atau
    (Bahasa Inggeris)
(ii)    Market positioning of Malaysian pepper as a quality pepper in the global
market is very important. Discuss


-----------------
Cute Pictures, Images and Photos


  


  Member Information For nurul_wardinaProfil   Hantar PM kepada nurul_wardina   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 21:02


assalamualaikum...

enti patut bersyukur sebab terlebih awal telah diberitahu..
ada sesi berucap..
inilah masanya enti tonjolkan kemahiran komunikasi yang berkesan..
caranya enti kena sediakan jawapan yang boleh diterima..
oleh pegawai berkenaan,,
buka website yang berkaitan dan explore mengenai soalan tersebut...
then prepare untuk speak topic tersebut..
yang penting jangan takut dan buat seperti kita sedang..
present assignment or project depan user or customer kita..
how to present it..
it depends to u..
kalau diberi whiteboard marker then use it...
jangan biarkan begitu jeq..
tulis point yang berkaitan then elaborate it..
yang penting eye contact dan your voice mesti clear..
insyaAllah setelah kita berusaha..
banyakkan doa dan tawakal..
moga enti berjaya..
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

  


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-12-08 22:29


Salamualaikum
Sekadar pandangan dan cadangan.harap boleh membantu

1)    Tetapkan dulu saudari nak pilih bm o bi
2)    Saudari, perlu tau apa dia pemasaran?apa dia strategi pemasaran?secara umum..maksudnya..perlu tau makna dia...dan so on:
i-Strategi pemsaran diringkaskan kepada 4P’s..apa tu?
ii- Planning,Place,Price,Product
ii- dibawah 4P ini ada strategi2 dia..macam contoh strategi peletakan harga..
3)    After da study pasal tu..saudari kaitkan dengan tajuk dia beri.
4)     boleh juga sertakan cth2 kes semsa/isu semasa.
5)     after that, untuk preparation presentation. Pilih yang menari...lagi baik secara professional.erm, macam buat [email protected] flash...means..guna teknologi sikit.presentation tu kena menarikla ..add gambar ke apa-apa saja lah
6)     ok after tu...sediakan handout untuk interviewer..sebagai rujukan dia.tak perlu tebal..just highlight yang poin penting.
7)     sebelum datang temuduga..kena practice lah..masa untuk present jangan terlalu lama 5mint o 10minit ok dah..sebab bukan seorang yang nak ditemuduga
8)    selain tu, prepare juga isu-isu semsa...kot2 dia ty...lagi-lagi sekarang ekonomi tak menentu..mana tau dia nak ty..hubungan politik dimalaysia dengan kesannye terhadap ekonomi Negara.
9)    doa dan mintalah pertolongan Allah. Betulkan niat kita...InsyaAllah
Lastly, semoga ianya bermanfaat dan dapat membantu saudari...
”sesungguhnya Allah menyukai seseorang yang apabila melakukan sesuatu itu, ia dilaksanakan dengan bersungguh2”
Wallahua’lam
Semoga Berjaya..All the best

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 22:40


huhu..senang nya intebiu nii..dah lah diberi pilihan bm atau bi.. apa pun memang senang ar..tapi 1 saja p intebiu ni kena konfiden dan matang dalam memberi idea..

Bookmark and Share

  


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 23:37


saya tumpg gembira... saya tak pernah diinterview lagi hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

nailofar_hamidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2008
Ahli No: 35797
Posting: 43
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 01:20


ASSALAMUA"LAIKUM...

firstly,tahniah...kerana terpilih interview

bila kena public speaking macam ni...keyakinan tentang apa yang kita nak cakap tu penting...kena study tentang soalan yang diminta,so bila disoal smla oleh interviewer, nurul boleh jawab dengan baik...

kalau nurul tak biasa berucap d depan org lain, try buat d rumah d depan cermin...berlatih dengan elok...INSYALLAH, boleh buat yang terbaik

selamat maju jaya :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nailofar_hamidahProfil   Hantar PM kepada nailofar_hamidah   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 02:03


!!! QUOTE !!!

i-Strategi pemsaran diringkaskan kepada 4P’s..apa tu?
ii- Planning,Place,Price,Product


Thanks for da info..

Saya memang minat ambil tahu pasai marketing..

Just share selain itu (maybe tak ada dalam silibus)..
4W.

Who ~ Where ~ What ~ When

Hampir sama macam mujahadah terangkan..

Contohnya.. produk apa? Siapa pembelinya? Dimana hendak menjual? Bila perlu menjual..?


Sekdar berkongsi,


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

  


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

missju
Warga Rasmi
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33892
Posting: 8
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 03-12-08 13:46


SAYA NAK PERGI INTERVIEW LEMBAGA LADA HITAM BAGI POST
PEGAWAI HAL EHWAL EKONOMI

INTERVIEW PADA 11.12.2008

Tajuk Kemahiran Berucap

Jawatan : Pegawai Ehwal Ekonomi (E41)


Arahan    :    

Calon dikehendaki berucap selama 5 minit dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa
Inggeris. Calon dikehendaki memilih SATU SAHAJA tajuk tersebut.

    (Bahasa Malaysia)

(i)    Berikan tiga (3) strategi pemasaran yang berkesan yang menguntungkan pekebun
lada. Berikan alasan mengapa anda memilih strategi tersebut.
Atau
    (Bahasa Inggeris)
(ii)    Market positioning of Malaysian pepper as a quality pepper in the global
market is very important. Discuss


jawapan:

tahniah sebab dapat pergi interview....dulu saya pernah pergi interview..interviewer seramai 6 orang..so kena present case study dalam BI...apa-apa pun...kena buat homework sikit tentang skop kerja and background company....biasanya first2 kena introduce diri....pakaian kena kemas and sopan...insyaallah boleh punya..rajin-rajin buat latihan interview dengan kawan-kawan ye..saya doakan awak berjaya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For missjuProfil   Hantar PM kepada missju   Pergi ke missju's Website   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-12-08 13:49


SALAM..firstly, congrats on your achievement..
apa-apa pun, KEYAKINAN pada diri sendiri yang TEERpenting!
so, all da best to nurul_wardina!

Bookmark and Share

  


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

nurul_wardina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.08.2005
Ahli No: 18153
Posting: 40
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 03-12-08 19:56


terima kasih for the advice..erm
thank you
terima kasih banyak-banyak k,,,
saya takut sebab ni tengah bzy raya qurban kan,,k,,insa allah i will do the best
saya bukan nak RIAK,,cuma saya takut ssya 1 time dan saya rasa takut pula,,
Kalau ada apa sumber,insa allah saya cuba terbaik untuk masa depan yang terbaik
terima kasih sahabat ukhwah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_wardinaProfil   Hantar PM kepada nurul_wardina   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 16:18


yang penting confidence,
salah or betul hal kedua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097295 saat. Lajunya....